A SolarWinds TFTP szerver áttekintése

A SolarWinds TFTP szerver áttekintése

Kinek van szüksége TFTP szerverre?

Triviális fájlátviteli protokoll (TFTP) Egy könnyű kommunikációs módszer, amely tökéletes a magánhálózatokon történő fájlátvitelhez. A SolarWinds létrehozott egy fájlkiszolgáló-rendszert, amelynek neve TFTP SolarWinds TFTP szerver amely lehetővé teszi kis fájlok feltöltését és letöltését.

Az A TFTP protokoll az UDP-n keresztül működik, ami azt jelenti, hogy nincs munkamenet-létrehozása, és a titkosítás alkalmazása nehéz lenne. Ez a fájlkiszolgáló-rendszer nem lenne alkalmas az internetes kommunikációra, ezért a fájlmegosztást korlátoznia kell a fájlok feltöltésére és letöltésére a LAN-on található csomópontokra..

Ennek az ingyenes TFTP szervernek a valószínűbb használata a hálózati berendezés konfigurációs fájljainak tárolása és javítások és firmware frissítések továbbítása az útválasztókhoz és a kapcsolókhoz.  Ezekben az esetekben az eszköz képes fájlokat gyorsan és kevés fejjel továbbítani. Miután összegyűjtötte az összes hálózati eszköz aktuális konfigurációit egy központi helyre, megkezdheti a hálózati adminisztrációs feladatokat, ellenőrizheti a firmware verziókat és keresheti a legfrissebb kiadásokat.

A hálózati eszközöknek általában egy TFTP-megvalósítása van előre telepítve a firmware-frissítések fogadására. A protokollok megvalósításánál az a nagyszerűség, hogy a kompatibilitás biztosított. Nem kell kutatnia a készüléke által használt TFTP programot, mert minden, a TFTP szabványt követő alkalmazás képes kommunikálni és fájlokat továbbítani bármelyik TFTP programra, amelyet bárki írt..

Mennyibe kerül?

A SolarWinds TFTP Server teljes mértékben működik díjmentes.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A HIVATALOS SALWINDS OLDALON:

www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

SolarWinds Free TFTP ServerDownload FREE Edition a SolarWinds.com webhelyen

Mik a TFTP szerver szolgáltatásai??

A SolarWinds ingyenes TFTP szerver jó eszköz az eszközkonfigurációs fájlok kezeléséhez, valamint az eszközfejlesztési és javítóprogramok terjesztéséhez. Adminisztrációs szolgáltatásként nem kell különösen felhasználóbarát felületet igényelnie. A segédprogramhoz tartozó alkalmazás funkcionális, és jobban illeszkedik a rendszergazdákhoz, mint a végfelhasználókhoz.

A SolarWinds TFTP szerver előnyös tulajdonságai a következők:

1. Kis lábnyom

A TFTP egyszerűsége nagyon könnyű kommunikációs módszerré teszi. A szokásos fájlátviteli protokoll sok parancsa nem érhető el a TFTP-vel. Ez a csökkentett funkcionalitás azt jelenti, hogy a protokollot megvalósító bármely program sokkal kisebb lehet. A rendszer nagyon kevés lemezterületet foglal el, kevés funkciót igényel a felhasználói felületen, és nagyon hatékony memóriahasználattal. A SolarWinds TFTP szerverrel átvihető fájlok nem lehetnek nagyobb 4 GB-nál. Ez egy másik korlátozás, amely elősegíti a hálózat forgalmának csökkentését.

TFTP szerver

2. Címkeresés

A TFTP szerver a csatlakoztatott hálózatot megkeresi elérhetõ eszközök számára, amikor elindul. Ez a hálózati felfedező szolgáltatás egy olyan hasznos segédprogram, amelyre általában nem számíthatna egy könnyű rendszergazdai alkalmazásból.

3. Biztonsági korlátozások

Fontos megjegyezni, hogy a TFTP rendszer egyáltalán nem integrál titkosítást. Bizonyos szolgáltatáskorlátozási lehetőségek azonban a rendszer kicsit biztonságosabbá válhatnak. A kiszolgálót korlátozhatja, hogy csak fájlokat fogadjon el, vagy csak fájlokat küldjön ki, vagy beállíthatja, hogy engedélyezze a feltöltést és a letöltéseket is. Ha a szolgáltatást a konfigurációs fájlok és a beállítási képek biztonsági mentésére használja, akkor a kiszolgálót úgy kell beállítania, hogy engedélyezze a feltöltéseket és a letöltéseket. Ha csak az új firmware verziók terjesztésére kívánja használni, akkor korlátozhatja a szolgáltatást, hogy csak fájlokat küldjön, és ne kapja meg azokat..

TFTP szerver biztonsági beállításai

Egy másik korlátozás, amelyet a TFTP-kiszolgálóra helyezhet, az, hogy szolgáltatásai az IP-címek listájára korlátozódnak. Alternatív működési módszertanként megadhatja a címek feketelistáját, ebben az esetben a hálózat minden címének, kivéve a kiszolgáló beállításaiban felsorolt ​​címeket, a fájlszerver használható..

4. Alkalmazás-integráció

A TFTP szerver szolgáltatás integrálható más SolarWinds termékekkel. A segédprogramot a vállalat Mérnök eszközkészletéhez csomagolják, és kölcsönhatásba léphet a hálózati teljesítményfigyelővel.

Mik a rendszerkövetelmények??

A SolarWinds TFTP szervert csak a Windows operációs rendszerre lehet telepíteni.

Használati forgatókönyv

A TFTP funkciók hiánya nagy előnyt jelent a felülírások szempontjából, de további lehetőségek, amelyek nagyobb funkcionalitást biztosítanak, kevés extra feldolgozással vagy forgalom létrehozásával érhetők el. Az SolarWinds SFTP / SCP szerver jobb választás, különösen, ha a WAN adminisztrációját központosítja, és fájlokat kell továbbítani az interneten keresztül. Az SFPT / SCP rendszer SSH biztonságot használ, amely beépíti a felhasználói hitelesítést és titkosítást ad az átvitelhez. Ez a két szolgáltatás sokkal biztonságosabbá tenné a konfigurációs biztonsági mentéseket és a visszaállításokat, és nagyon kevés extra erőforrást igényel a TFTP szerverhez képest.

A TFTP fájlokat egyszerű szöveges formában küld, de az SFTP és az SCP titkosítja az összes adatot az átvitel során. Egyik rendszer sem tartalmaz alapkonfigurációs naplózáson túlkonfigurációkezelési vagy verzióvezérlő funkciókat. Ha a hálózat nagyon kicsi, manuálisan nyomon követheti a firmware verzióit és az eszköz beállításait. Ha azonban a hálózat növekedni kezd, akkor kompetens konfigurációs vezérlőre van szüksége, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem veszíti el a konfigurációs felelősségét. Az eszköz számára, amely teljes mértékben látja a hálózati eszköz konfigurációit, keresse meg a SolarWinds Network Configuration Manager alkalmazást..

összefoglalás

A TFTP szerver helyettesítheti a konfigurációs kezelőt. Ha kis hálózattal rendelkezik nagyon kevés hálózati eszközzel, akkor az eszköz nyomon követése nagyon jól fog szolgálni. Nagyobb automatizáláshoz inkább a SolarWinds Network Configuration Manager alkalmazást kell választania.

Másrészről ez a praktikus ingyenes eszköz támogatja az indítóhálózat megszervezéséhez szükséges admin fájlátviteli feladatokat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Adblock
detector