Áramkörkapcsolat vs csomagkapcsolás

Áramkörkapcsolat vs csomagkapcsolás


A hálózatépítés egyik legfontosabb eleme annak megértése, hogy az eszközök hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Minél többet tudsz arról, hogy a hálózat össze van kötve, annál jobban képes reagálni a teljesítményproblémákra és mélyreható hibaelhárításra.

Áramkörkapcsolás és Csomagváltás a vállalati hálózatokon belüli kapcsolatok megkönnyítésére alkalmazott két fő modell. Ebben a cikkben az áramköri kapcsolást és a csomagkapcsolót fogjuk megnézni, hogy ez a két modell hogyan különbözik egymástól.

Tartalomjegyzék

  • Mi az áramköri váltás??
  • Mi a csomagváltás??
  • Áramkör-váltás és csomagkapcsoló-összehasonlítás
  • Az áramköri kapcsolás előnyei
  • Az áramköri kapcsolás hátrányai
  • A csomagváltás előnyei
  • A csomagváltás hátrányai
  • Áramkörkapcsolat vs csomagkapcsolás

Mi az áramköri váltás??

Áramkörkapcsolat vs csomagkapcsolás

Az áramkörváltás az, amikor külön csatornát vagy áramkört kell létrehozni, mielőtt a felhasználók beszélgetnének egymással. Az áramköri kapcsolásban használt csatorna mindig fenntartva van, és akkor kerül felhasználásra, amikor a két felhasználó kommunikál. Az áramköri kapcsolókat a következők szerint kell besorolni: félduplex vagy teljes duplex. A félduplex kommunikáció egy csatornát allokál, a teljes duplex kommunikáció pedig két csatornát allokál.

Az áramkörváltást leggyakrabban a telefonrendszerek fenntartására használják, így a telefon felvételekor a beszélgetés megkezdődhet. Az áramköri kapcsolást különbözik a csomagkapcsolástól, mivel az fizikai utat biztosít a forrás és a rendeltetési hely között. A csomagváltás nem kínál ilyen fizikai utat azoknak a csomagoknak, amelyek különféle útvonalakon haladnak el egymástól függetlenül.

Mi a csomagváltás??

Áramkörkapcsolat vs csomagkapcsolás

A csomagkapcsolás különbözik az áramkörkapcsolástól, mivel nincs szükség csatorna létrehozására. A csatorna a felhasználók számára elérhető a hálózat egész területén. A hosszú üzeneteket csomagokra bontják és külön-külön elküldik a hálózatra. Ezek A csomagokat datagram vagy virtuális áramkör kezeli. A Datagram mindegyik csomagot külön-külön küldi el, és bármilyen útvonalat megtehet. Ennek a módszernek az a problémája, hogy a csomagok sorozatból megérkezhetnek, vagy akár teljesen elveszhetnek az átvitel során.

Másrészt a virtuális áramkör előre meghatározott útvonalat hoz létre a csomagok továbbítása előtt. Következésképpen az útválasztási döntéseket nem kell meghozni a csomag elérési útjára vonatkozóan, mivel ezek egy datagrammal rendelkeznek. Minden csomag tartalmaz egy virtuális áramkör azonosítója (VCI), hogy a csomagok elérjék rendeltetési helyüket. Hívási kérelmek és fogadja el az üzeneteket használatával azonosítják az útvonalat, mielőtt a csomagok szállításra kerülnek. A csomagváltást olyan adat- és hangalkalmazások fenntartására használják, amelyek nem igényelnek valós idejű szolgáltatást.

Áramkör-váltás és csomagkapcsoló-összehasonlítás

FeatureCircuit kapcsolócsomag váltás
Dedikált út Igen Nem
Út kialakítása Egy beszélgetéshez szentelt út Az útvonalat a beszélgetés csomagonkénti alapon, datagram segítségével (vagy virtuális áramkörrel folytatott beszélgetésen) hozza létre.
Késleltetés A hívásbeállítás késése Csomagküldési késés (hívásbeállítási késleltetés a virtuális áramkör számára)
Sávszélesség típusa Rögzített sávszélesség Dinamikus sávszélesség
Túlterhelési effektusok Leállítja a híváskezdeményezést Növeli a csomag késleltetését (blokkolhatja a hívások létrehozását és növelheti a csomag késleltetését a virtuális áramkör segítségével)

Az áramköri kapcsolás előnyei

Az áramköri kapcsolási modell sokféle okból vált népszerűvé. Az egyik fő ok az, hogy csökkenti a felhasználó által a hívás előtt és közben tapasztalható késések mértékét. Az áramköri kapcsolás megfelelő annak biztosítása érdekében, hogy a telefonhívások során a késleltetés minimálisra csökkenjen hogy a hívó fél a lehető legjobb felhasználói élményt élvezze. A csomagváltás nem képes fenntartani ugyanazt a szolgáltatási szintet a felhasználók számára a hívás során.

Az áramkörváltás alatt a hívást állandó sávszélességgel, csatornákkal és a folyamatos adatsebességgel kell biztosítani. Következésképpen a felhasználó hosszabb ideig képes maradni a telefonon anélkül, hogy bármilyen teljesítményprobléma merülne fel. Az áramkörváltásnak az az előnye is, hogy biztosítja, hogy a csomagokat a megfelelő sorrendben szállítsák. Az alacsonyabb késési szint biztosítja, hogy a csomagok kézbesítésre kerüljenek, hogy a hívás összes tartalma megérthető legyen.

Az áramköri kapcsolás hátrányai

Bár az áramköri kapcsolás ideális a hangkommunikációhoz, ez nem helyénvaló más típusú kapcsolatokhoz. Ennek oka az, hogy a csatornát fenntartják a jövőbeli beszélgetésekhez. Következésképpen az áramköri váltás nem jó választás, ha erőforrásainak hatékony felhasználását szeretné elérni. Az egyik csatorna egyetlen szolgáltatáshoz rendelése azt nem teszi elérhetővé más szolgáltatások számára. Ez a hátrány megduplázódik, mégpedig megnöveli az áramköri kapcsolást. Drága egy teljes csatorna biztosítása egy szolgáltatáshoz és egy egyedi útvonalhoz.

Az áramkörváltás azonban még a hívások esetében is kihívásokat jelent. Ha az aktív felhasználók meghaladják a rendelkezésre álló csatornák számát, akkor a hívások nem fognak zajlani, vagy a központba kerül. A rendszergazdák nyomást gyakorolnak a csatornák lépéseinek biztosítására. Ezenkívül még a hívások felállítása késleltetést von maga után, így a kapcsolatnak teljes mértékben ki kell alakulnia, mielőtt a beszélgetés megtörténhet.

A csomagváltás előnyei

Noha a csomagváltás lehet, hogy nem olyan alkalmas a hanghívásokra, mint az áramkörváltás, számos előnye van, amelyeket nehéz figyelmen kívül hagyni. A fő előnye, hogy a csomagkapcsolás az áramköri kapcsolásokkal szemben a hatékonysága. A csomagok dedikált csatorna nélkül megkereshetik a saját útvonalukat a rendeltetési helyükhöz. Ezzel szemben az áramköri váltó hálózatokban az eszközök csak akkor használhatják a csatornát, ha a hangkommunikáció befejeződik.

A csomagkapcsolás is megbízható, mivel segít kiküszöbölni a csomagvesztést. A csomagkapcsolóval a csomagokat újból elküldhetik, ha nem érik el rendeltetési helyüket. Ez nem vonatkozik az áramköri váltásra, amely nem rendelkezik az elveszett csomagok elküldésére szolgáló eszközökkel. Ennek eredményeként, A csomagváltás a legmegbízhatóbb módszer a kettő között, mivel biztosítja, hogy a csomagok elérjék a rendeltetési helyüket.

A csomagváltás csökkenti a hálózat üzemeltetésével járó költségeket is. A csomagkapcsoló hálózatok dedikált csatorna nélkül továbbíthatják az általános hálózati forgalmat és a hangforgalmat a hálózaton keresztül. Ez pénzt takarít meg, mivel nem kell fizetnie, ha egy csatorna elérhető a hangkommunikációhoz.

A csomagváltás hátrányai

A csomagváltás legnagyobb korlátja az, hogy nem alkalmazható olyan alkalmazásokra, amelyek minimális késleltetést igényelnek. Egy olyan hálózatban, amely sok hanghívást használ, az áramkörváltásra van szükség, mivel ez az egyetlen beállítás, amely kiváló minőségű véghívást biztosít. A csomagkapcsolás csak olyan hanghívást biztosíthat, amely zavaró hangot eredményez, ami megnehezíti a felhasználók megértését.

Hasonlóképpen, bár a csomagváltás képes újra elküldeni az elveszett csomagokat, ez nem így van, ha a hálózatot a forgalom túlterhelti. Ha túl sok a forgalom, akkor a csomagok átvesznek. A végeredmény a fontos adatok elvesztése. Ezt a kockázatot tovább növeli az átvitel során a csomagok védelmére használt biztonsági protokollok hiánya. Nincs olyan IPsec, amely a csomagok számára extra biztonságot nyújt a károsodásokkal szemben. Bár a csomagváltás számos szempontból csökkenti a költségeket, a végrehajtása jelentősen drága. A csomagkapcsolás számos komplex protokollra támaszkodik, amelyeket nagyban kezelnek a telepítéstől kezdve.

Áramkörkapcsolat vs csomagkapcsolás

Az áramköri és a csomagváltás vitathatatlanul az egyik legszélesebb körben alkalmazott módszer az adatátvitelhez vállalati hálózatokon keresztül.. Ez a két technika saját térrel rendelkezik a modern hálózatépítésben. Az áramkörváltás lehetővé teszi a magas prioritású hanghívásokhoz létrehozott csatorna megtartását, hogy a felhasználóknak a lehető legjobb eséllyel kommunikálhassanak egymással. Ezzel szemben a csomagváltás formázhatóbb megközelítést alkalmaz, hogy a forgalom különféle utakon haladhasson.

Melyik a jobb, attól függ, hogy mit próbálsz elérni. Ha gondoskodni szeretne arról, hogy a hanghívások megfelelő módon legyenek támogatva, hogy a késleltetés minimálisra csökkenjen, akkor ki kell választania az áramkörkapcsolást. Ha azonban egyszerre sok szolgáltatást kell fenntartania, akkor a csomagváltást kell használnia.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

17 − = 15

map