Az SNMP MIB-ek és OID-ok magyarázata

SNMP hüvelyek és oidok

Bárki, aki ismeri a hálózatépítést, hallott róla SNMP protokoll. Az SNMP egy olyan típusú protokoll, amely lehetővé teszi az adminisztrátorok számára a hardver és a szoftver állapotának figyelemmel kísérését. Az SNMP-kompatibilis eszközök távolról felügyelhetők hálózati megfigyelő eszközökkel a teljesítmény és a rendelkezésre állás nyomon követése érdekében. MIB-ek és OID ezek a kritikus protokollok titkos összetevői.

Az SNMP számos olyan összetevőt tartalmaz a felszín alatt, amelyek lehetővé teszik a teljesítmény-információk visszaszolgáltatását a végfelhasználónak. SNMP ügynökök, SNMP vezetők, MIBS, és OID mindannyian együtt dolgoznak, hogy ezeket az átadásokat lehessen megvalósítani. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a mib és az oid, és mit csinálnak. Mielőtt ezt megtennénk, meg kell vizsgálnunk, mi az SNMP.

Mi az SNMP??

SNMP vagy Egyszerű hálózatkezelési protokoll egy jól ismert hálózati protokoll, amely az alkalmazás rétegén helyezkedik el. Az SNMP protokoll egészen 1989-ig megy vissza, és úgy hozták létre, hogy az eszközök hálózaton keresztül információt cseréljenek egymással. Ma az SNMP az az SNMP-kompatibilis eszközök figyelésére szolgál és megnézheti, hogyan tartja fenn teljesítményüket. Az SNMP architektúrát az SNMP kezelők és az SNMP ügynökök alkotják.

Az SNMP-ügynökök olyan programok, amelyek a hálózathoz csatlakoztatott eszközökön futnak. Ide tartoznak az eszközök a számítógépektől a kapcsolókig, telefonokig és nyomtatókig. Az ügynök átveszi az információkat a MIB-től, és átadja azokat az SNMP manager-nek, miután lekérdezés történt. Ez az információ a csatlakoztatott eszköz állapotának részleteit tartalmazza.

Az SNMP manager egy olyan rendszer, amely felelős a csatlakoztatott SNMP ügynök eszközökkel való kommunikációért. Itt ül a hálózati megfigyelő megoldás. Az SNMP kezelő lekérdezi az ügynököket, válaszokat fogad az ügynököktől és beállítja az ügynök változóit.

Az SNMP kezelő és az SNMP ügynök közötti kapcsolat üzeneteken és parancsokon alapul. Ezek az üzenetek különféle formákban jelennek meg. A két elem által kicserélt üzenetek egy része az alábbiakban található:

  • GET - Küldés, amikor az SNMP manager megkísérel információt szerezni a MIB-ről, hogy megtudja egy változó értékét.
  • VÁLASZ - Az ügynök VÁLASZot küld az SNMP kezelőnek, amikor válaszol egy GET kérésre. Ez biztosítja az SNMP kezelőhöz az eredetileg kért változókat.
  • GetNext - Az SNMP kezelő ezt az üzenetet küldi az ügynöknek, hogy információkat szerezzen a MIB-fa következő OID-jéből.
  • GETBULK - Az SNMP ügynök a GETBULK üzenetet használja az adattáblák lekéréséhez, sok különböző GETNEXT parancs segítségével.
  • SET - A SET egy üzenet, amelyet az SNMP kezelő küld az ügynöknek a konfigurációk megváltoztatásához és a parancsok kiadásához.
  • CSAPDA - Az SNMP ügynök által küldött figyelmeztetés, amely értesíti az SNMP kezelőt, ha az eszközön esemény történik.

Lásd még: Az SNMP kifejtette

Mi a MIB??

MIB vagy Vezetői információs bázis egy formázott szövegfájl, amely az SNMP kezelőben található, és amelynek célja az információk gyűjtése és hierarchikus formátumba rendezése. Az SNMP kezelő a MIB-ből származó információkat használja az üzenetek fordítására és értelmezésére, mielőtt továbbküldik azokat a végfelhasználónak.

A MIB-ben tárolt erőforrásokat kezelt objektumoknak vagy kezelési változóknak nevezzük. A MIB elképzelésének legegyszerűbb módja az eszköz központi adatközpontja. A MIB tartalmazza az összes teljesítményadatot, amelyhez hozzáférnek a hálózati megfigyelő eszköz betöltésekor.

Mi az OID??

A MIB-en belül számos különféle kezelt objektum található OID vagy Objektum azonosító. Az OID az egy cím, amely a MIB hierarchián belüli eszközök megkülönböztetésére szolgál. Az OID arra szolgál, hogy hivatkozzon az egyedi jellemzőkre és a csatlakoztatott eszköz változóin való navigációra. Ezen azonosítók értéke szövegről számokra és számlálókra változik. A kezelt objektumok két fő típusa létezik:

  • skaláris - Egyetlen objektumpéldány, például a gyártó által meghatározott eszköznév
  • Táblázatos - Több OID eredményt tartalmazó objektumok egy OID-hez

Ezeket gyakran fának ábrázolják. Az OID számsorban van formázva, az alább látható módon:

1.3.6.1.4.868.2.4.1.2.1.1.1.3.3562.3

Ezek a számok mindegyike megfelelő információval szolgál. Például:

Iso (1)
.org (3)
.dod (6)
.internet (1)
. magán (4)
.átmenet (868)
.termékek (2)
.chassis (4)
.card (1)
.slotCps (2)
.cpsSlotSummary (1)
.cpsModuleTable (1)
.cpsModuleEntry (1)
.cpsModuleModel (3) .3562.3

Az OID-k szinte mindig ugyanazzal a számsorral kezdődnek; 1.3.6.1.4.1. Az alábbiakban megvizsgáljuk, mit jelent ezek a számok:

1 iso - az ISO az OID szabványt elindító csoport neve
.3 org - az ábra mellett megadott szervezet
.6 dod - az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma
.1 internet - meghatározza, hogy a kommunikáció az interneten keresztül zajlik-e
.4 magán - azt állítja, hogy az eszközt egy magánvállalat gyártja
.1 vállalkozás - kijelenti, hogy a gyártó vállalkozás

Az OID-kat általában az eladó adja meg, ahonnan a készüléket vásárolta.

SNMP kérések és SNMP csapdák

Az SNMP-vel rendelkező eszközök adatainak begyűjtése kétféle módon történhet; egy valamivel SNMP Kérés vagy egy SNMP Trap. Az SNMP beszerzési kérés az, ahol a felhasználó lekérdezi az eszközt teljesítményadatokra. Amint az SNMP ügynök megkapja ezt a kérést, visszaküldi az OID-ket, amelyeket az SNMP megfigyelő rendszer olvashat.

Az SNMP csapdákkal az SNMP ügynök automatikusan értesíti az SNMP kezelőt, ha jelentős esemény történik az eszközön. A csapdák azért fontosak, mert anélkül, hogy lekérdezés nélkül kerülnének elküldésre az SNMP kezelõnek. Következésképpen a csapdák segítik a felhasználó frissítését az eszközön belüli változásokkal kapcsolatban.

SNMP csapdák nélkül az eszközök csak lekérdezéskor adhatják át az adatokat. Az SNMP csapdák a MIB-eket is használják. Ezeknek a MIB-eknek vannak a riasztási körülményeik, amelyek az eszközön belül vannak. Az SNMP megfigyelő rendszernek konfigurálnia kell ezeket a MIB-ket, különben nem lesznek képesek hozzáférni az eszköz által küldött csapdákhoz.

A MIB és az OID használata

Mint fentebb tárgyaltuk, minden SNMP-kompatibilis hálózati eszköznek megvan a saját MIB táblája, sok különböző OID-vel. A legtöbb MIB-ben annyi OID van, hogy lehetetlen lenne az összes információ rögzítése. Ahelyett, hogy manuálisan tenné, olyan hálózati megfigyelő eszközt kell használnia, mint a SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő vagy Paessler PRTG hálózati monitor.

SolarWinds Network Performance MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

Paessler PRTG Network MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

Az SNMP megfigyelő eszközöket úgy tervezték, hogy az MIB-ektől és az OID-ektől adatokat gyűjtsenek, hogy könnyen megérthető formátumban jelenjenek meg Önnek. A kérések beszerzése és az SNMP csapdák nyers teljesítményadatokat szolgáltatnak a hálózati monitoroknak, amelyeket átalakítanak grafikus képernyőkké, diagramokká és grafikonokká. Mint ilyen, a MIB-k és az OID-k lehetővé teszik, hogy több SNMP-kompatibilis eszközt megfigyeljen egy központosított helyről.

MIB-ek és saját MIB-ek írása

Az egyik érdekes dolog a MIB-ekkel kapcsolatban létrehozhat saját MIB-ket. Új eszköz vásárlásakor nem korlátozódik a dobozból kihúzódó MIB-ek használatára. Saját MIB létrehozása azonban tudnia kell, mely objektumokat szeretné belefoglalni. Ezt felveheti listaként. Miután elkészítette az objektumok listáját, meg kell határoznia a MIB helyét a nagyobb OID hierarchiában.

Az új MIB-nek rendelkeznie kell saját helyével a fán belül, ahol nem ütközhet egyetlen meglévő MIB-vel sem. A MIB írásának legjobb módja egy meglévő MIB használata sablonként. A nevek és meghatározások megváltoztatása a MIB-en belül biztos alapot nyújt a felhasználó számára a továbblépéshez. Ha úgy dönt, hogy ezt az utat választja, érdemes futtatni egy MIB szintaxis-ellenőrzőn, hogy megbizonyosodjon arról, hogy működik-e..

MIB és OID: fogaskerekek a gépen

Noha az SNMP előfeltétele viszonylag egyszerű, az architektúra időnként megtévesztő lehet. Fontos megjegyezni, hogy az SNMP Manager és az SNMP Agent kapcsolat biztosítja, hogy a felhasználó több eszközt megfigyelhessen egy helyről.

Hálózati megfigyelő eszköz betöltésekor az SNMP ügynökök adatokat küldnek az egész hálózatról. A képernyőn megjelenő információkat az SNMP csapdák és a Get kérések szolgáltatják. Lehet, hogy ezeket az adatokat grafikonok és diagramok formájában nézi meg, de ezeket az adatokat valójában a MIB-kbe rögzítik és OID-kel azonosítják..

A MIB-ben szereplő adatokat OID-vel azonosítják, hogy a hálózati monitorok megkapják a szükséges információkat. Azonosító nélkül a kérések beszerzése lehetetlen lenne, mert a megfigyelő eszköz nem találna változókat a MIB-en belül. A MIB-k és az OID-k alapvető részét képezik az SNMP architektúrának. Ez a két elem elengedhetetlen a hálózati infrastruktúra figyelemmel kíséréséhez és a hibaelhárítás futtatásához.

Lásd még: Útmutató az UDP-hez (User Datagram Protocol)

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + = 8

Adblock
detector