Hálózati katasztrófa utáni helyreállítási terv

Üzleti folytonosság A hálózati katasztrófa utáni helyreállítási terv

Függetlenül attól, hogy vállalkozása nagy vagy kicsi, mindig van esély a katasztrófára. A katasztrófa lehet természeti vagy ember okozta, de a csapadékos előkészítés a legjobb megoldás a pusztító károk elkerülésére. Annak biztosítása érdekében, hogy minden elképzelhető helyzetet lefedje, indokolt, hogy alaposan ellenőrizte a hálózati katasztrófa utáni helyreállítási tervet. A hálózati katasztrófa utáni helyreállítási terv biztosítja, hogy az informatikai szolgáltatásokról a lehető leggyorsabban biztonsági másolatot készítsenek és online elérhetővé váljanak. Minden jó szervezet rendelkezik egy IT helyreállítási tervvel, és a hálózati katasztrófa utáni helyreállítási terv a tervnek csak egy eleme, bár elengedhetetlen.

A katasztrófának számos természetes oka lehet – például tűz, áradások és földrengések -, de a környezetünk hatókörén túli hálózati katasztrófák egyik fő oka maga a hardver: nevezetesen a technológiai hiba. De a technológiai hiba a rosszindulatú programok vagy a hackerek által okozott rosszindulatú támadások eredményeként is előfordulhat, és néha ez a hálózati rendszergazda naivitásának vagy inkompetenciájának is következménye lehet. A hálózati katasztrófának számos oka lehet, de minden vállalkozásnak szüksége van egy tervre a legrosszabb forgatókönyvből való kilábaláshoz. Ebben a cikkben megvitatjuk, hogyan lehet helyreállni, amikor vállalkozását hálózati katasztrófa sújtja, valamint arról, hogy a terv elsősorban vízálló-e..

Terv felállítása

Sok vállalat által elkövetett nagy hiba az, hogy elsősorban nem rendelkezik hálózati katasztrófa utáni helyreállítási tervvel. Sok oka van annak, hogy miért nem választanak ilyen lehetőséget. A terv pénzt, időt és erőfeszítést igényel. Azok a vállalati vezetők, akiknek csak a legfontosabb látása van, nem gondolkodnak elég messzire előre, és úgy döntenek, hogy nem érdemes időt és pénzt befektetni a vállalat katasztrófa elleni védelmére. A szoros vezérigazgatók a szerencsejátékkal boldogan vágják el a sarkokat, hogy ilyen katasztrófa nem történik velük, de ez olyan, mint egy autó vezetése biztosítás nélkül: kockázatos és gondolatlan. Senki sem tudja, mikor lehet katasztrófa; következésképpen, ha nem áll rendelkezésre helyreállítási terv egy ilyen katasztrófához, akkor az üzlet komolyan szenvedni fog, ha ilyen katasztrófa bekövetkezik. Ha elegendő idő áll rendelkezésre, akkor az is fog.

Mielőtt megnéznénk a terv felépítésének módját, fontos megjegyzést fűznünk. A cikk egészében nagyon sok inicializálás található, például az üzleti folytonossági terv (BCP) és az üzleti hatásvizsgálat (BIA). Általánosságban elmondható, hogy az ilyen kezdeményezések rendben vannak – vagy akár üdvözlendők -, de véleményem szerint az inicializálásnak az a nagy száma, amelyet emlékeztetnünk kellene erre a cikkre az olvasás során, frusztrációt, nem pedig kényelmet okoz. Ezért úgy döntöttem, hogy az összes kifejezést teljes egészében kiírom, nem pedig rövidebbé teszem őket inicializmusként vagy mozaikszóként.

Az első lépés egy üzletmenet-folytonossági terv készítése. Az üzleti folytonossági terv elkészítése előtt azonban el kell végezni az üzleti hatás elemzését. Ennek az elemzésnek a célja a kritikus és a nem kritikus funkciók megkülönböztetése. Az elveszített jövedelmet az üzleti hatás elemzése becsüli meg.

Miután a hatásvizsgálat készen áll, itt az ideje a kockázatok és fenyegetések elemzésére. Sok hiba és fenyegetés lehet egyaránt a hiba elõtt és után. Senki sem biztos abban, hogy csak egyfajta hatás történik katasztrófa után. Mint ilyen, a tervnek meg kell vizsgálnia minden típusú hatást, amely katasztrófa előtt, után vagy alatt következhet be. A kockázatok és veszélyek minden típusát alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt tovább folytatnák.

Minden helyreállítási tervnek költségvetéssel kell rendelkeznie. A kudarc költségei megközelítik ezt a költségvetést. Két fontos célt kell kitűzni, miközben figyelembe veszi a lehetőségeket: költség és előnyök.

A helyreállítási pont célja az adatvesztés olyan szintje, amelyet időben fejeznek ki. Például: „egy napos adat”. Helyreállítási idő célkitűzése az a határidő, amely alatt az érintettek valószínűleg elfogadják a szolgáltatás elvesztését.

Az üzleti vezetők felelnek a vállalat helyreállítási pontjának és a helyreállítási idő céljának. Ez a két cél szükséges a helyreállítási tervhez. A helyreállítási pont célja segít megbecsülni, hogy mennyi adat nem volt helyreállítható. Az adatok mindig fontosak a vállalkozás számára, és alapvető fontosságú annak felmérése és összegyűjtése, hogy mennyi adatot állítottak elő és mennyit veszítettek. Katasztrófa után egy vállalatnak bizonyos időre van szüksége a veszteség helyrehozásához. A helyreállítási pont célja időbecslést ad a helyreállításra. Remélhetőleg, gondos biztonsági mentéssel és tervezéssel, sok forgatókönyv szerint a veszteség minimális lesz.

Egy másik fontos feladat a hatásforgatókönyvek listájának elkészítése. A társaság minden szolgáltatása rendelkezik a hatás-forgatókönyvek speciális listájával. Elemeznie kell a lehetséges forgatókönyvek esetleges utóhatásait, amelyek különböző típusú katasztrófákból származhatnak. Ez a lista foglalkozik az ilyen igényekkel.

Kezdeti szakasz: helyreállítási stratégia

Az üzleti folytonossági terv után készen áll a hálózati helyreállítási terv elindítására. A legelső szakasz a helyreállítási stratégia. Gondosan kövesse ezeket a lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy szilárd helyreállítási stratégiát dolgozzon ki.

 • Mindenekelőtt szüksége van egy listára, amely tartalmazza a szükséges személyzetet, szoftvert, hardvert és / vagy harmadik fél szolgáltatásait. Ez a munkalap az Ön üzleti folytonosságának erőforrásigénye. Ennek a listának mindent tartalmaznia kell, amely a terv teljes megvalósításához szükséges.
 • Most már a helyreállítási idő célja van, és ennek megfelelően minden egyes szolgáltatási követelményt rangsorolnia kell.
  6 лучших инструментов мониторинга активности файлов - как контролировать файлы, к которым обращаются

Mint korábban megmutattuk, létre kellett volna hoznia egy listát a hatásokról. Az üzleti hatások forgatókönyveiben kitűzött célok mellett különféle stratégiákat is beállíthat, beleértve a következőket:

 • Hálózati katasztrófa alatt az elsődleges cél a hálózat minél előbbi visszaállítása lehet. Próbálja ki a lehető legtöbb különféle lehetőséget a hálózat visszaállításához, feltéve, hogy kompatibilis a helyreállítási idő célkitűzéseivel.
 • Mindegyik opció esetében szerezze be a költségbecslést, és nyújtsa be a költségvetés-birtokoshoz jóváhagyás céljából.
 • Elemezze a választott lehetőség költségét és hatékonyságát. Válassza ki a jobb hatékonyságú és költségkerettel kompatibilis lehetőséget.

Számos lehetőség lehet a helyreállítási stratégia számára. Ez kizárólag a vállalkozás jellegétől függ. Például, ha irodája nem áll rendelkezésre természeti vagy ember okozta katasztrófa miatt, váltson az alkalmazottak otthoni irodájára vagy helyszíni konfigurációra. Használja az internetet egy hálózathoz, amíg minden helyre nem áll. Ez megfelelő stratégia lehet, de nyilvánvalóan az a vállalkozás követelményeitől függ. Ha vállalkozása több telephellyel rendelkezik, és egyikük katasztrófa miatt nem működik, egyelőre válthat másik helyre, vagy akár el is terjesztheti az érintett alkalmazottakat, hogy minimalizálja a többi helyszínre gyakorolt ​​hatást. Számos életképes lehetőség lehet, de ezek a lehetőségek nagymértékben függnek az üzlet jellegétől.

Készítse el a hálózati helyreállítási tervet

Már átmentük az üzletmenet-folytonossági tervet és a helyreállítási stratégiát, de itt az ideje kidolgozni a hálózati helyreállítási tervet. Összefoglalva: a modern vállalkozások általában sok adatgal rendelkeznek. Bizonyos esetekben a teljes vállalatokat el lehet hullani, ha helyreállítási tervük elavult vagy nem létezik. Amikor hálózati katasztrófa bekövetkezik, készen kell állnia az adatok kezelésére. Az adatmentés a legjobb, amit megtehetsz, hogy minél több adatot mentsen el, mielőtt minden elveszne. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, mennyire fontosak a rendszeres biztonsági mentések. Például nem sok jót tesz, ha napilapokra csak havonta készít biztonsági másolatokat. Ki kell választania egy biztonsági mentési ütemtervet, amely ésszerű a vállalkozása számára. Bizonyos esetekben az óránkénti biztonsági másolatok nem elegendőek; ehelyett valós idejű felhőalapú biztonsági mentésekre van szükség az adatok elvesztésének teljes kockázatának kiküszöbölésére.

Szinte mindig több osztály működik egy vállalkozásban. Az adatok mentése közben más osztályoknak nyugtákat, papír számlákat és egyéb fizikai nyilvántartásokat kell menteniük, amelyek egyes nyilvántartásokat archiválhatják a hálózat nélkül. Egyes katasztrófák (például tűz) kizárnák ezt a lehetőséget, ezért fontos, hogy alaposan betervezze a tervét. Lehet, hogy már létezik egy olyan meglévő terv, amely tartalmazza a helyreállítási pontok és a helyreállítási idő célkitűzéseit, de ezeket mindig megváltoztathatja és rendszeresen ellenőrizni kell, nem csak egy katasztrófa után, amikor késő lehet..

Tesztelés

Ez fontos. A katasztrófa bármikor bekövetkezhet, vagy soha nem fordulhat elő üzleti működése során. De csupán a tervek meghatározása nem elegendő – ki kell próbálnia a folytonossági tervet is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a katasztrófa idején minden zavartalanul megy-e. Szüksége lehet további forrásokra, vagy a személyzetnek szükség lehet valamilyen képzésre, mielőtt katasztrófa alatt mindent helyesen kezelni tudna.

Számos módszer létezik, amely felhasználható az üzletmenet-folytonossági terv tesztelésére. Nézzük meg néhányat közülük.

 • Terv áttekintése: Itt a teszteket magas szintű tisztviselők, például osztályvezetők végzik. A fő cél a korábban kidolgozott terv áttekintése. Felülvizsgálhatják, hogy a terv eredményes-e vagy sem, vagy ha javításokra szorul. Rengeteg felülvizsgálat tárgyát képezi, ideértve annak ellenőrzését, hogy a személyzet elérhetőségei naprakészek-e, és hogy a behajtásra szánt költségvetés elegendő-e. Nagyon sok alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás esetén a terv felülvizsgálata magában foglalhatja a képzési menedzsereket is, akik viszont továbbadhatják az ismereteket a csapatuknak.
 • Asztali gyakorlat (strukturált áttekintési teszt): Az ilyen típusú gyakorlatokat az üzleti vállalkozás lényegében végzik. Általában az üzleti folytonossági terv egyetlen aspektusát célozza. Ez biztosítja, hogy a tervben részt vevő összes személyiség tisztában van és ismeri az üzletmenet-folytonossági terv releváns részeit, valamint a katasztrófában / eseményben játszott szerepüket.

Általában egy vagy több katasztrófa forgatókönyvet vitatnak meg, amelynek során a felelősségeket körvonalazzák, a reagálási eljárásokat felülvizsgálják és a szükséges fejlesztéseket feltárják..

 • Áttekintő gyakorlat (szimulációs teszt): A terv áttekintése és az asztali gyakorlatok általános megbeszélések, míg a áttekintő gyakorlat gyakorlati verzió. Itt a gyakorlatokat egy kis csapat szem előtt tartásával hozzák létre, vagy talán több olyan kis csapatot, amelyek várhatóan szorosan együttműködnek a katasztrófa utáni helyreállítás idején. Számos műveletet hajtanak végre, például a biztonsági mentések visszaállítását, a redundáns rendszerek élő tesztelését és más releváns folyamatokat. Egy áttekintő fúró tartalmazhat egy szimulált választ alternatív helyszíneken, a válaszfolyamatok / rendszerek validálását, valamint az értesítés és az erőforrások mozgósításának különböző fokát. Ezt a lépést annak biztosítására használják, hogy a csapat (és ami még fontosabb, a csapaton belüli egyének) ismeri az egyéni szerepeiket a helyreállítási folyamatban..
 • Teljes helyreállítási teszt (funkcionális teszt): Ez a művelet talán a legbonyolultabb része. A funkcionális teszt során olyan összetett tevékenységeket hajtanak végre, mint például a biztonsági mentési rendszerek telepítése és a tranzakciók vagy adatok feldolgozása. Ezeket a teszteket úgy végzik el, mintha valódi katasztrófa történt. Ez általában magában foglalja a vállalkozás szinte minden részlegének szorgalmas együttműködését.
  AppDynamics против New Relic

Fent vannak a közös tesztelési módszerek. De még egy fontos dolog az, hogy egy vállalkozás milyen gyakran végezze el ezeket a teszteket. Nos, nyilvánvalóan erre vonatkozóan nincsenek meghatározott szabályok. Ez a vállalkozás méretétől, az időtől, az ipartól, a személyzet rendelkezésre állásától és az erőforrásaitól függ. Ugyanakkor általános hüvelykujjszabályként olyan teszteket, mint például asztali és áttekintési gyakorlatok, évente kell elvégezni, több forgatókönyv tesztelése mellett. A magasabb kockázatú forgatókönyveket prioritásként kell kezelni. A teljes helyreállítási teszt nagy folyamat, amelyet minden második évben el kell végezni. Ennek oka az, hogy jelentős összeget, időt és emberi erőforrásokat jelenthet, de ezt nem szabad teljesen elkerülni.

Ne feledje, hogy amennyire csak tudsz, vonja be az eladó partnereket a tesztelési folyamatokba. Ez nem csak jobb pontosságot és használhatóságot biztosít, hanem a szállítóktól kapott visszajelzések is hozzájárulhatnak a jobb fejlesztésekhez. Végül ellenőrizze, hogy minden tesztelési folyamat dokumentálva van-e. A dokumentáció a következő alkalomra hasznos lehet.

Tervezze meg az egyes forgatókönyveket

Meghatároztuk az üzletmenet-folytonossági terv tesztelésének módszereit, de egy adott katasztrófa esetében többféle forgatókönyv létezik. Nyilvánvalóan lehet végtelen számú forgatókönyv, de a valószínűbb forgatókönyvek áttekintése jó kezdet. Lehet, hogy tűz okozta az egész épület elpusztítását, vagy hackertámadás. A tűz terve természetesen különbözik a hackerek támadásának tervétől. Ezért minden a legvalószínűbb forgatókönyvekre tervet kell készíteni. A hardver sokféle módon meghibásodhat: mechanikai meghibásodás, EMP (elektromágneses impulzus) támadás, lemagnetizálás, tűz és így tovább. Fontos szempont az adatvesztés kezelése.

Az egyes tervekben eltérések lesznek, de minden tervben vannak néhány közös elem is. Íme néhány fontos lépés, amelyet figyelembe kell venni az egyes tervekben:

 • Minden forgatókönyvnek van egy terve, de azt gondosan meg kell határozni, amikor maga a terv indul.
 • Katasztrófa esetén a kulcsfontosságú személyzetet tájékoztatni kell. Itt szüksége van egy névjegyzékre, amely tartalmazza az összes kulcsfontosságú alkalmazott elérhetőségeit.
 • Mindig van egy helyreállítási vezető. Meg kell adni a vezető elérhetőségét (és a képviselők adatait). Tudnia kell, hogy ki vállalja a felelősséget, ha a helyreállítási vezető nem áll rendelkezésre.
 • Minden feladathoz egy feladatlap. Megmutatja a kézbesítésért felelős személyt a határidőn belül.
 • Ellenőrzőlista, amely tartalmazza az egyes feladatok leírásához csatolt összes hardverkövetelményt.
 • Az egyes készülékekre vonatkozó preferált szállítók elérhetőségeit tartalmazó lista. Ez tartalmazza az egyes elemek számát is.
 • Ideiglenes megoldások és leírásaik.
 • A helyreállítási szolgáltatás gazdagépének részletei. Ha van felhőalapú biztonsági mentési szerver vagy más megállapodás a kezelt szolgáltatókkal, akkor elérhetőségük ott lesz; ezek általában telefonszámot, e-mail címet, számlaszámot és így tovább.

A terv több példányát digitális formátumban kell tárolni, és több helyre elosztva. Ha csak egy webhelyed van, akkor azt a biztonsági mentési kiszolgálón kell tárolni, amelyet felhőalapú szolgáltatáson önállóan kezelhet, vagy tárolási és karbantartási csomag részeként harmadik fél kezelhet..

A terv több példányának nyomtatott példányban is kell lennie, és azokat több helyre is el kell osztani. Ha csak egy hely található, a tervet az elsődleges helytől távol kell tárolni.

A terv fenntartása

Ahogy korábban utaltunk rá, a vállalkozások által elkövetett általános hiba a terv fenntartása. Miután létrehozta, ez nem azt jelenti, hogy örökké jól fog működni. Soha nem szabad elhanyagolni, mert a szervezet és annak hálózata idővel változhat. Mint ilyen, a tervet rendszeresen frissíteni kell annak érdekében, hogy megfelelően működjön, összhangban a személyzetben, a szolgáltatásokban, a felszerelésben, a helyszíneken és az üzleti folyamatokban bekövetkező változásokkal..

Nincs konkrét időpont a terv felülvizsgálatára, de ajánlott, hogy a tervet hathavonta felülvizsgálják. Ha a kulcsfontosságú személyzetben csere történik, az új tagokat ki kell képezni a fedélzeten való részvétel folyamatának részeként. Ezenkívül a személyzet többi tagját értesíteni kell a pótlásokról, amikor azok bekövetkeznek. A tesztelési folyamatot idő pazarlás nélkül kell elvégezni, ha a terv megváltozik. Összességében a tervet megfelelően kell fenntartani, és a terv megváltozásakor semmilyen szempontot nem szabad elhanyagolni.

Tervbiztonság

A terv készül, és minden ott van, ahol kell lennie. De mi van, ha, mondjuk, valamilyen rosszindulatú program megtámadja a helyreállítási terv digitális másolatait egy hálózati katasztrófa alatt? Vagy ha a tervet papírra írták valahol az épületben, és az épületnek ez a része valamilyen természeti katasztrófa miatt nem érhető el? Az ilyen helyzetek leküzdése érdekében győződjön meg arról, hogy a tervet megfelelő módon biztosították-e több közegben.

Bölcsnek tűnhet, ha a tervet megosztják egy szervezeten belül az emberek között, de ügyeljen arra, hogy egyikük sem rendelkezzen másolatról az asztalon vagy olyan papír formátumban, ahol rossz kezekbe kerülhet. A terveket mindig biztonságban kell tartani, mivel egy rosszindulatú személy veszélyeztetheti a tervet, vagy kihasználhatja a terv gyengeségeit, hogy pusztítson el egy üzletet (más néven ipari kémkedés). Időnként számos tesztelési gyakorlatot végeznek, de ne csak a teljes tervet tegyék ki mindenki számára. A teljes szivárgás megakadályozása érdekében a terveket csak a személyzetnek kell átadni, szükség szerint. A terv egyetlen példányát egy biztonságos helyszíni szerverre kell helyezni, és a gondosan biztonságos biztonsági másolatot el kell távolítani a redundáció elkerülése érdekében. Legfeljebb biztosítson hozzáférést három kulcsfontosságú ember számára, akik iránti érdeklődés a társaság folyamatos sikere iránt érdekli.

  Руководство для начинающих по таблицам IP

Adatok biztonsági mentése

Az adatok biztonsági mentése az egyik legfontosabb feladat egy hálózati katasztrófa idején (valamint annak előtt). Az adatokat gyakran nagy mennyiségben állítják elő, és bonyolultsága és terjedelme drasztikusan megváltozhat a munkanapon keresztül. Mindig fennáll annak a veszélye, hogy az adatok elvesznek, megsérülnek, felülíródnak, ellopódnak, megsérülnek hardverhiba, emberi hibák, rosszindulatú programok vagy hackelés miatt. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében el kell készítenie az adatmentés hatékony tervét.

Adatok biztonsági mentési stratégiája

Korábban megvitattuk, milyen fontos az adatok rendszeres biztonsági mentése. Az adatmentési stratégiát bele kell foglalni az üzletmenet-folytonossági tervbe. A stratégia hatékonyságának három alapvető lépése van:

 • Azonosítsa az adatokat, amelyekről biztonsági másolatot készít.
 • Válassza ki és hajtsa végre a hardver és a szoftver biztonsági mentési eljárásait.
 • Ütemezze és végezzen biztonsági másolatot, és rendszeresen ellenőrizze, hogy az adatok pontosan lettek-e biztonsági másolatot készítve.

Az adatmentési terv kidolgozása

Nézzük meg a tökéletes adatmentési terv kidolgozásának kulcsfontosságú lépéseit. Azonosítsa a biztonsági másolatot igénylő hálózati szerverek, laptopok, asztali számítógépek és vezeték nélküli eszközök adatait. Ne felejtsen el biztonsági másolatot készíteni a létfontosságú nyomtatott példányokról; ez magában foglalhat ingatlanok okmányait vagy licenc tanúsítványait (egyéb nyilvántartások és dokumentumok között). Ez az úgynevezett digitalizálás a papírbejegyzések digitális formátumba történő beolvasásával érhető el. Ezt a meglévő digitális adatokkal együtt is támogatni kell. A tervnek rendszeresen ütemezett biztonsági mentésekből kell állnia vezeték nélküli eszközökről, asztali számítógépektől és asztali számítógépektől a hálózati szerverig. A rendszeres biztonsági másolat készítése katasztrófa bekövetkezésekor kritikus jelentőségű.

Adatok biztonsági mentésének lehetőségei

A terv és a stratégia megfogalmazása után ki kell választania, hogy a mentéseket hol tárolja. Természetesen számos lehetőség létezik, de jelenleg a szalagokat, patronokat és a nagy kapacitású USB-meghajtókat gyakran használják. Ezeket a lehetőségeket ki lehet egészíteni adatmentő szoftverrel és titkosított felhő biztonsági mentéssel egy harmadik fél szolgáltatásán keresztül. A biztonsági mentés biztonsági szintjének meg kell egyeznie az eredeti adatok biztonsági szintjével. Nem szabad kompromisszumot kötni.

Készülék csere

A katasztrófa néha annyira súlyos lehet, hogy az összes hálózati eszköz megsemmisülhet. Az üzleti vállalkozásnak szüksége lenne egy tervre a hálózat újraindításához és pótberendezés beszerzéséhez. Kövesse nyomon a kapcsolók és az útválasztók összes beállítását, így könnyű lenne őket a semmiből újra beállítani. Próbáljon meg nem változtatni ezeket a beállításokat, vagy legalább figyelje meg a változásokat, ha azok bekövetkeznek. Rendszeres időközönként vagy a helyreállítási teszt részeként ellenőrizheti a beállításokat.

Egy hatékony lehetőség egy konfigurációkezelő eszköz használata az összes eszköz beállításának szabványosításához. Mindig jó, ha minden eszközhöz hasonló konfiguráció van. Különböző konfigurációk esetén a probléma csak a helyreállítás során növekszik.

SolarWinds megoldások

Megvitatták, hogy a biztonsági mentés és a hálózati konfiguráció menedzselése milyen fontos és szükséges. Különböző eszközök állnak rendelkezésre. Az egyik legnépszerűbb a SolarWinds.

SolarWinds MSP biztonsági mentés egy felhőalapú előfizetési megoldás, amely adatközpontokat működtet világszerte. Gyors és biztonságos adat helyreállítást biztosít. Az adatok tömörítését használják a sebességátvitelhez, és az erős AES titkosítást a kommunikációhoz. Ahogy az várható volt, bár semmiképpen sem igaz az összes biztonsági mentési rendszerre, az összes tárolt adat titkosítva van. Ez azt jelenti, hogy még az adatközpontok munkatársai sem tudják elolvasni, ha harmadik fél azt akarta, vagy másképp kényszerítette rá. Amellett, hogy kiváló lehetőség az adatok biztonsági mentésére, elérhető egy web-alapú konzol is; itt ellenőrizhető az összes biztonsági mentési és helyreállítási feladat.

Egy másik eszköz, amelyet letölthet és futtathat a helyszínen, a SolarWinds Network Configuration Manager, kiválóan alkalmas az eszközök biztonságának fokozására a hálózaton, valamint a rendszer visszaállításának előkészítésére a hálózat helyreállításának részeként. Ez azonban nem egy felhőalapú eszköz; ehelyett a Windows szerveren fut. Az üzleti vállalkozás szokásos eszközkonfigurációja tárolható ebben az eszközben, és újratölthető, ha bármilyen jogosulatlan változást észlelnek. Van egy 30 napos próba letölthető verziók.

SolarWinds Network Configuration ManagerTöltse le a 30 napos ingyenes próbaverziót

Hálózati katasztrófa utáni helyreállítás

Végül történt: hálózati katasztrófa! Szerencsére azonban vállalkozása mindent megtett, amit ésszerűen képes a károk enyhítésére. Beszéljük meg a hatékony helyreállítás legfontosabb pontjait.

 • Minden egyénnek tudnia kell a gyógyulásban játszott szerepét.
 • Az üzletmenet-folytonossági tervet megfelelően be kell tartani.
 • Ha katasztrófa sújtja a létesítményt, próbálja meg a lehető leghamarabb áthelyezni. Ha nincs alternatív hely, a személyzet otthonról dolgozhat.
 • A lehető leghamarabb hajtsa végre az adatmentési folyamatokat. Az adatmentésnek a legfontosabb prioritásnak kell lennie, az emberek jólétének védelme mellett a katasztrófa idején.
 • A felszerelést a lehető leghamarabb állítsa vissza. Próbáljon meg mindent megtenni, ha katasztrófa esetén megmenti a felszerelést, kivéve, ha ez veszélyeztetné az életét.
 • Ne pazarolja az időt, ha az eszközöket és a berendezéseket ki kell cserélni.

Következtetés

Mint korábban említettem, a hálózaton alapuló katasztrófa utáni helyreállítási tervnek minden vállalkozás számára rendelkezésre kell állnia, méretétől függetlenül. Igen, a helyreállítási terv pénzt, időt és erőfeszítést igényel, de megéri, mert senki sem tudja, mikor történik katasztrófa. Helyreállítási terv nélkül minden elveszhet. Ne hagyja a dolgokat véletlenre!

About the author

Comments

 1. nik, ezért fontos, hogy az összes lehetséges forgatókönyvet figyelembe vegyük. A kockázatok és fenyegetések elemzése után az üzletmenet-folytonossági tervet kell kidolgozni. Ez a terv tartalmazza az összes szükséges információt a helyreállítási stratégiáról, a helyreállítási folyamatról és azokról az emberekről, akik felelősek a helyreállításért. A tervnek tartalmaznia kell az összes szükséges információt a helyreállítási folyamatról, beleértve az adatok biztonsági mentését és helyreállítását, a hardver és szoftver helyreállítását, valamint az ügyfelekkel és partnerekkel való kommunikációt.

  A helyreállítási terv kidolgozása után fontos, hogy teszteljük a tervet. A tesztelés során meg kell győződni arról, hogy a terv működik-e, és hogy mindenki tisztában van-e azzal, hogy mi a feladata a helyreállítási folyamatban. A tesztelés során az összes forgatókönyvet le kell játszani, és meg kell győződni arról, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy mi a feladata a helyreállítási folyamatban.

  Az egyes forgatókönyvek tervezésekor fontos, hogy minden lehetséges forgatókönyvet figyelembe vegyünk. A forgatókönyvek tervezésekor fontos, hogy az összes szükséges információ rendelkezésre álljon, beleértve az adatok biztonsági mentését és helyreállítását, a hardver és szoftver helyreállítását, valamint az ügyfelekkel és partnerekkel való kommunikációt.

  A terv fenntartása is fontos. A tervet rendszeresen frissíteni kell, hogy minden változást figyelembe lehessen venni. Az adatok biztonsági mentése is fontos. Az adatok biztonsági mentése segít megvédeni az adatokat a katasztrófák és a technológiai hibák ellen. Az adatok biztonsági mentési stratégiájának kidolgozása fontos, hogy az adatokat biztonságban tudjuk.

  A készülék csere is fontos. Ha a készülék meghibásodik, akkor fontos, hogy legyen egy másik készülék, amely helyettesíti azt. A SolarWinds megoldások is segíthetnek a helyreállítási folyamatban.

  Összességében elmondható, hogy a hálózati katasztrófa utáni helyreállítási terv elengedhetetlen minden vállalkozás számára. A terv felállítása, tesztelése és fenntartása fontos, hogy az üzleti folyamatok zavartalanul működjenek a katasztrófa után is. Az adatok biztonsági mentése és a készülék csere is fontos a helyreállítási folyamatban. A SolarWinds megoldások is segíthetnek a helyreállítási folyamatban.

Comments are closed.