Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

Hálózati topológiák Előnyei és hátrányai mindegyikben

Mi a hálózati topológia??

A hálózati topológia a csomópontok (például kapcsolók és útválasztók) és a kapcsolatok elrendezésének leírása egy hálózatban, gyakran grafikonként ábrázolva..

Nem számít, mennyire azonosak a két szervezet, egyetlen hálózat sem pontosan azonos. Számos szervezet azonban jól bevált hálózati topológiai modellekre támaszkodik. A hálózati topológiák felvázolják az eszközök összekapcsolásának módját és az adatok továbbítását az egyik csomópontról a másikra.

A logikai hálózati topológia annak fogalmi ábrázolása, hogyan működnek az eszközök az absztrakció bizonyos rétegein. A fizikai topológia az eszközök fizikai csatlakoztatásának részletei. A logikai és a fizikai topológiák vizuális diagramokként is ábrázolhatók. 

A hálózati topológia térkép egy térkép, amely lehetővé teszi az adminisztrátor számára a csatlakoztatott eszközök fizikai elrendezésének megtekintését. A hálózat topológiájának térképe a kezén nagyon hasznos annak megértéséhez, hogy az eszközök hogyan kapcsolódnak egymáshoz, valamint a hibaelhárítás legjobb technikái.

Sok különböző típusú topológia létezik, amelyekre a vállalati hálózatok építették ma és a múltban. Néhány hálózati topológiát, amelyeket megvizsgálunk, magukban foglalnak busz topológia, gyűrű topológia, csillag topológia, háló topológia, és hibrid topológia.

Bustopológia

Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

A busz topológia egy olyan típusú hálózat, ahol minden eszköz egyetlen kábelhez van kötve, amely a hálózat egyik végétől a másikig fut. Az ilyen típusú topológiára gyakran utalnak vonal topológia. Busz-topológiában az adatokat csak egy irányba továbbítják. Ha a busz-topológiának két végpontja van, akkor a-nak nevezzük lineáris bustopopológia.

Az ilyen típusú topológiával rendelkező kisebb hálózatok koaxiális vagy RJ45 kábelt használnak az eszközök összekapcsolásához. A busz-topológia elrendezése azonban elavult, és valószínűtlen, hogy ma találkozik egy bus-topológiát használó céggel.

Előnyök

A busz topológiákat gyakran használták kisebb hálózatokban. Az egyik fő ok az, hogy ők tartsa az elrendezést egyszerűen. Minden eszközt egyetlen kábellel csatlakoztatnak, így nem kell kezelnie egy összetett topológiai beállítást.

Az elrendezés a busz topológiák költséghatékonyságát is elősegítette, mivel ezek egyetlen kábellel futtatható. Abban az esetben, ha további eszközöket kell hozzáadni, akkor egyszerűen csatlakoztathatja a kábelét egy másik kábelhez.

hátrányok

Ugyanakkor az egyik kábelre támaszkodás azt jelenti A busz-topológiáknak egyetlen pontja van a meghibásodásnak. Ha a kábel meghibásodik, akkor az egész hálózat lemerül. A kábelhiba sok időbe kerülne a szervezetek számára, miközben megpróbálják újrakezdeni a szolgáltatást. Ezen felül, a magas hálózati forgalom csökkentené a hálózati teljesítményt mert az összes adat egy kábelen keresztül halad.

Ez a korlátozás a busz topológiákat csak kisebb hálózatok számára teszi alkalmassá. Elsődleges oka az, hogy minél több csomópont van, annál lassabb lesz az átviteli sebesség. Érdemes megjegyezni, hogy a buszpopulációk korlátozottak abban az értelemben, hogy vannak félduplex, ami azt jelenti, hogy az adatokat nem lehet egyidejűleg két ellentétes irányba továbbítani.

Lásd még: SMB-k hálózati, szerver- és alkalmazásfigyelése

Ring topológia

Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

A gyűrűs topológiával rendelkező hálózatokban a számítógépek kör alakban vannak összekapcsolva. A hálózat minden eszközének két szomszédja lesz és nem több, vagy nem kevesebb. A gyűrűs topológiákat a múltban gyakran használták, de nehezen kellene találnia egy olyan vállalkozást, amely ma még mindig használja őket.

Az első csomópont kapcsolódik az utolsó csomóponthoz, hogy összekapcsolják a hurkot. Ennek a formátumnak a kialakítása következtében a csomagoknak át kell haladniuk az összes csomóponton, útban a rendeltetési helyükhöz.

Ezen a topológián belül egy csomópontot választanak a hálózat konfigurálására és más eszközök figyelésére. A gyűrűs topológiák félduplex, de teljes duplexként is elkészíthető. A gyűrű topológiák teljes duplex formájúvá tételéhez két kapcsolattal kell rendelkeznie a hálózati csomópontok között az a kialakításához Kettős gyűrűs topológia.

Kettős gyűrűs topológia

Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

Mint fentebb említettük, ha a gyűrű topológiákat kétirányúan konfigurálják, akkor kettős gyűrűs topológiáknak nevezik őket. A kettős gyűrűs topológiák minden csomópontot két összeköttetéssel biztosítanak, egy-egy irányba. Így az adatok áramolhatnak a óramutató járásával megegyező vagy óramutató járásával ellentétes irányban irány.

Előnyök

A gyűrűs topológiákban a A csomagok ütközésének kockázata nagyon alacsony token alapú protokollok használatának köszönhetően, amelyek csak egy állomás számára lehetővé teszik az adatok továbbítását egy adott időben. Ezt tovább súlyosbítja az a tény, hogy az adatok nagy sebességgel mozoghatnak a csomópontokon amely kibővíthető, ha több csomópontot adnak hozzá.

Kettős gyűrűs topológiák extra védelmet nyújtott, mert voltak ellenállóbb a meghibásodásokkal szemben. Például, ha egy gyűrű lecsúszik egy csomóponton belül, akkor a másik gyűrű fokozhatja és mentheti azt. A gyűrűs topológiák is voltak olcsó telepítés.

hátrányok

A gyűrűs topológiák cseréjének egyik oka az, hogy nagyon érzékenyek a kudarcra. Az fegy csomópont hibája a teljes hálózatot kikapcsolhatja. Ez azt jelenti, hogy a gyűrűs topológiai hálózatokat folyamatosan kell kezelni annak biztosítása érdekében, hogy minden csomópont jó állapotban legyen. A hálózat azonban még akkor is, ha a csomópontok jó állapotban vannak a távvezeték meghibásodása miatt offline állapotban is meg lehet kopogtatni!

A gyűrűs topológiák is felvetett skálázhatósági aggályok. Például a sávszélességet a hálózat minden eszköze megosztja. Továbbá, minél több eszköz kerül hozzáadásra a hálózathoz minél több kommunikációs késleltetés van a hálózat tapasztalatai. Ez azt jelenti, hogy a hálózati topológiához hozzáadott eszközök számát gondosan meg kell figyelni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a hálózati erőforrások nem kerülnek-e a korláton túlra.

A gyűrűs topológia megváltoztatása azért is bonyolult volt, mert te a változások végrehajtásához le kell állítania a hálózatot a meglévő csomópontokhoz vagy új csomópontok hozzáadása. Ez messze nem ideális, mivel minden alkalommal figyelembe kell vennie a leállást, amikor módosítani kívánja a topológiai struktúrát.!

Lásd még: Eszközök az áteresztőképesség figyelésére

Csillag topológia

Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

A csillag topológia egy topológia, ahol a hálózat minden csomópontja egy központi kapcsolóhoz kapcsolódik. A hálózat minden eszköze közvetlenül kapcsolódik a kapcsolóhoz, és közvetett módon csatlakozik minden más csomóponthoz. Ezen elemek közötti kapcsolat az, hogy a központi hálózati eszköz szerver, és más eszközöket kliensekként kezelnek. A központi csomópont felel a hálózaton keresztüli adatátvitel irányításáért, és ismétlőként működik. A csillag topológiákban a számítógépeket koaxiális kábellel, sodrott párral vagy optikai szálas kábellel csatlakoztatják.

Előnyök

A csillag topológiákat leggyakrabban azért használják, mert te egy helyről képes kezelni a teljes hálózatot: központi kapcsoló. Következésképpen, ha egy csomópont, amely nem a központi csomópont, lemegy, akkor a hálózat felfelé marad. Ez biztosítja a csillag topológiáknak egy olyan védettségi szintet a meghibásodások ellen, amelyek nem mindig fordulnak elő más topológiai beállításoknál. Hasonlóképpen te új számítógépeket adhat hozzá anélkül, hogy offline állapotba kellene hoznia a hálózatot mintha egy gyűrűs topológiával lenne kapcsolatban.

A fizikai szerkezet szempontjából a csillag topológiák kevesebb kábelt igényelnek, mint más topológiátípusoknál. Ez teszi őket egyszerűen beállítható és kezelhető hosszútávon. Az átfogó kialakítás egyszerűsége sokkal könnyebbé teszi a rendszergazdák számára a hibaelhárítás végrehajtását a teljesítményhibák kezelésekor.

hátrányok

Bár a csillagpopulációk viszonylag biztonságosak lehetnek a kudarc ellen, ha a központi kapcsoló lemegy, akkor az egész hálózat le fog menni. Mint ilyen, az adminisztrátornak szorosan kezelnie kell a központi csomópont állapotát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az nem csökken. A hálózat teljesítménye szintén remek kapcsolódva a központi csomópont konfigurációihoz és teljesítményéhez. A csillag topológiákat a legtöbb módon könnyen kezelni lehet, ám ezek telepítése és használata messze nem olcsó.

Fa topológia

Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

Ahogy a neve is sugallja, a fa topológiája egy olyan hálózati struktúra, amelynek fa formája van, sok ágával. Fa topológiák van gyökér csomópont amely kapcsolódik más csomópont-hierarchiához. Az hierarchia szülő-gyermek ahol csak egy kölcsönös kapcsolat van két összekapcsolt csomópont között. Általános szabályként egy fa topológiának a hierarchia három szintjének kell lennie ahhoz, hogy így osztályozható legyen. A topológia ilyen formája a széles körű hálózatokon belül használják sok elterjedt eszköz fenntartására.

Előnyök

A fő oka annak, hogy mi a fa topológiák A busz és csillag topológiák kiterjesztésére használják. Ebben a hierarchikus formátumban könnyű új csomópontokat felvenni a hálózatba, amikor a szervezet mérete növekszik. Ez a formátum is alkalmas arra, hogy hibákat és hibaelhárítást találjon mert az egész fán szisztematikusan ellenőrizheti a teljesítményproblémákat.

hátrányok

A fa topológiájának legjelentősebb gyengesége a gyökér csomópont. Ha a gyökér csomópont meghibásodik, akkor az összes albére particionálódik. A hálózaton belül továbbra is részleges összeköttetés mutatkozik más eszközök között, például a meghibásodott csomópont szülője között.

A hálózat fenntartása sem azért nem egyszerű minél több csomópontot ad hozzá, annál nehezebb lesz kezelni a hálózat. A fa topológiájának másik hátránya a szükséges kábelek száma. Kábelek szükségesek minden eszköz csatlakoztatásához a hierarchiában, ami bonyolultabbá teszi az elrendezést az egyszerűbb topológiához képest.

Mesh topológia

Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

A háló topológia pont-pont kapcsolat, ahol a csomópontok össze vannak kötve. A topológia ezen formájában, az adatokat két módszerrel továbbítjákútvonalválasztás és árvíz. Az útválasztás során a csomópontok az útválasztási logikát használják a csomag rendeltetési helyétől a legrövidebb távolság meghatározására. Ezzel szemben az áradás az, amikor az adatokat a hálózat összes csomópontjára továbbítják. Az árvíz működéséhez nincs szükség semmilyen útválasztási logikára.

Vannak a háló topológiájának két formájarészleges háló topológia és full mesh topológia. A részleges háló topológiával a legtöbb csomópont összekapcsolódik, de vannak olyanok, amelyek csak két vagy három másik csomóponttal vannak összekötve. A teljes háló topológia az, ahol minden csomópont össze van kapcsolva.

Előnyök

A háló topológiákat elsősorban azért használják, mert megbízhatóak. Az A csomópontok összekapcsolhatósága rendkívül ellenállóvá teszi a hibákat. Nincs egyetlen géphiba, amely leronthatja a teljes hálózatot. Az egyetlen hibapont hiánya az egyik oka annak, hogy ez a népszerű topológiai választás. Ez a beállítás szintén biztonságos a veszélyeztetés ellen.

hátrányok

A háló-topológiák azonban messze nem tökéletesek. Ők óriási mennyiségű konfigurációt igényel miután telepítették őket. A topológiai elrendezés sokkal összetettebb, mint sok más topológiánál, és ezt tükrözi az, hogy mennyi ideig tart a telepítés. Szüksége van egy sor új vezeték befogadására, amelyek meglehetősen drágák lehetnek.

Hibrid topológia

Hálózati topológia: 6 megmagyarázott és összehasonlított hálózati topológia

Ha a topológia két vagy több különböző topológiából áll, hibrid topológiának nevezzük. A hibrid topológiák leggyakrabban a nagyobb vállalkozásokban fordul elő ahol az egyes osztályok hálózati topológiáival különböznek a szervezet egy másik topológiájától. E topológiák összekapcsolása hibrid topológiát eredményez. Következésképpen a képességek és a sebezhetőségek a egymáshoz kötött topológia típusától függenek.

Előnyök

Számos oka van annak, hogy miért használják a hibrid topológiákat, de mindegyiknek van egy közös dolga: rugalmasság. Kevés olyan korlátozás van a szerkezetben, amelyre a hibrid topológia nem képes, és Ön beépíthet több topológiát egy hibrid beállításba. Következésképpen a hibrid topológiák nagyon méretezhetők. A hibrid beállítások méretezhetősége miatt a nagyobb hálózatokhoz is alkalmasak.

hátrányok

Sajnos hibrid topológiák lehet elég bonyolult, attól függően, hogy mely topológiákat választja. A hibrid topológiának minden egyes topológiáját az egyedi követelményeknek megfelelően kell kezelni. Ez megnehezíti az adminisztrátorok munkáját, mivel nekik nemcsak egy, hanem több topológiát kell megkísérelniük. Ezen felül hibrid topológia létrehozása meglehetősen költséges lehet.

Lásd még: Hálózati felderítési eszközök és szoftverek

Melyik topológiát kell választanom?

Számos tényezőt kell figyelembe vennie, amikor kiválasztja a használni kívánt topológiát. A topológia kiválasztása előtt érdemes megfontolni a következőket:

  • A kábel hossza szükséges
  • Kábel típusa
  • Költség
  • skálázhatóság

Először is meg kell vegye figyelembe a szükséges kábel hosszát szolgáltatást nyújtani az összes hálózati eszközhöz. A buszpopuláció a kábelszükséglet szempontjából a legkönnyebb. Ebben az értelemben ez lenne a legegyszerűbb topológia a kábel telepítéséhez és vásárlásához. Ez kapcsolódik a második tényezőhöz, akkor kell fontolja meg a használni kívánt kábel típusát. Kábel típusok a twister-pároktól a koaxiális kábelekig és az optikai szálas kábelekig terjednek.

A topológia telepítésének költsége is nagyon fontos. Minél bonyolultabb a kiválasztott topológia, annál többet kell fizetnie erőforrások és idő tekintetében a beállítás létrehozásához.

Az utolsó tényező, amelyet figyelembe kell venni, a méretezhetőség. Ha előrelépést tervez a jövőben a hálózati infrastruktúráját biztosítani akarja használjon olyan hálózatot, amelybe az eszközök könnyen felvehetők. A csillag topológiai hálózat ideális erre, mert minimális zavarokkal csomópontot adhat hozzá. Ez nem olyan egyszerű a gyűrűs hálózaton belül, mert leállások merülnek fel, ha bármilyen csomópontot felvesznek.

Hálózati topológia leképező szoftver

Most, hogy megismertük a topológia különféle típusait, ideje mérlegelni, hogyan lehet a hálózatot a semmiből megtervezni. Számos olyan szoftvertermék lehetővé teszi saját hálózati topológia diagramjainak elkészítését. A hálózati topológia ábrák azt mutatják, hogy a hálózat hogyan kapcsolódik egymáshoz, és segít a hatékony hálózati kialakításban. Ezenkívül egy referenciaponttal is szolgál, amely segítséget nyújt a hibaelhárítás elindításához.

Sokféle hálózati topológia-feltérképező termék létezik, de az egyik legszélesebb körben alkalmazott Microsoft Visio. A Microsoft Visio segítségével hálózatot készíthet úgy, hogy hálózati elemeket ad a vászonhoz. Ez a program lehetővé teszi egy diagram kidolgozását, amely részletezi a hálózatot. Természetesen a saját hálózatának elkészítése nem mindig ideális, különösen, ha nagyobb hálózatot próbál meg térképezni.

Ennek eredményeként érdemes lehet fontolóra venni egy másik eszköz, például a SolarWinds hálózati topológia leképező amely automatikusan felfedezheti a hálózathoz csatlakoztatott eszközöket. Az automatikus felfedezés nagyon hasznos, mert azt jelenti, hogy nem kell manuálisan elkészítenie a hálózati struktúrát.

SolarWinds Network Topology MapperDownload 14 napos ingyenes próbaverzió

Hálózati topológiák Roundup

A vállalata számára kiválasztott hálózati topológiának mélyen meg kell gyökereznie a felhasználási követelményekben. A hálózatában lévő csomópontok száma határozza meg, hogy elkészítheti-e buszpopulációval, vagy telepítenie kell egy összetettebb hálót vagy hibrid beállítást..

Emlékezz arra minden topológiának vannak előnyei és hátrányai attól függően, hogy milyen környezetet alkalmaznak bennük (még azokat is, amelyek elavulttá váltak!). Miután meggondolta magát, hogy melyik topológiát kívánja használni, megteheti a telepítését.

Az előrejelzés egyik jó módja az, hogy használjon hálózati topológia leképező eszközt hogy elkészítse a használni kívánt elrendezést. Olyan eszköz használata, mint a SolarWinds hálózati topológia leképező lehetővé teszi, hogy ábrázolja a hálózatot egy diagramon, hogy egy helyen megtekinthesse topológiai struktúráját.

Kapcsolódó: 2018 legjobb 25 hálózati megfigyelő eszköz

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 6 = 10

Adblock
detector