Hogyan: CPU Benchmark tesztelés

Hogyan: CPU Benchmark tesztelés

A számítógép CPU-ja szerves részét képezi általános egészségének és teljesítményének. Az élettartama alatt folyamatosan működik, hogy biztosítsa az eszköz maximális teljesítményét. És az idő múlásával a központi rész túlméretezése teljesítményének romlását eredményezheti, amely közvetlenül tükröződik a számítógép általános teljesítményében. Egyre inkább, őrülten lassúvá válik (és ha nem javítják meg), ami teljes balesethez vezethet.

Ebből adódóan, tanácsos, hogy a CPU benchmark tesztet rendszeresen végezzék el. A teszt, amelyet el lehet végezni külön-külön vagy az általános hardver teljesítményértékelés részeként, segít meghatározni a CPU jelenlegi állapotát.

Mi a CPU benchmark teszt??

A központi feldolgozó egység (CPU), más néven az elektronikus eszközök „szíve”, felelõs a programok által neki adott utasítások végrehajtásáért. Ezek az utasítások a következőket tartalmazzák: logika, alapvető számtani számítások, bemeneti / kimeneti (I / O) műveletek és vezérlő szekvenciák.

Vicces tény: A közhiedelemmel ellentétben a CPU-k nemcsak a számítógépekben, a laptopokban és a szerverekben találhatók meg, hanem kapcsolókban és útválasztókban is. Még olyan eszközöknek is, mint például okostelefonok és síkképernyős TV-k, van ilyen.

Technikai cégek Intel és AMD (Advanced Micro Devices) a CPU-k vezető gyártója. Az Intel termékeit olyan névvel látják el, mint például Celeron, Pentium, és Mag míg az AMD teszi Sempron, Athlon, és Phenom.

A CPU benchmark teszt meghatározása a következő:

A CPU benchmark teszt egy kapacitásértékelés, amelyet egy szabványos, átfogó teszttel végeznek a CPU teljesítményének felmérésére..

A teszteket általában a piacon elérhető helyi beépített parancs eszközökkel vagy szoftvercsomagokkal hajtják végre. Vannak olyan webhelyek is, amelyek CPU benchmark tesztelési szolgáltatásokat kínálnak.

Miért van szüksége CPU benchmark tesztre??

Sok oka van annak, hogy bárki szeretne elvégezni a CPU benchmark tesztet. Ezen okok között megtalálhatjuk:

 • Gamers akiknek egyre gyorsabb számítógépekre van szükségük - mivel a játék minden új generációja egyre több erőforrást fogyaszt a játék során -, pontosan tudniuk kell, hogy mennyi feldolgozási teljesítményük van számukra; ez különösen igaz a profi versenytársak birodalmára.
 • Üzletek tudnia kell, hogy elegendő feldolgozóteljesítmény áll rendelkezésre feladataik elvégzéséhez - egyes iparágakban a társaság túlélése valójában függ a folyamatok sebességétől (amit a jó feldolgozási teljesítmény segítségével megkönnyítünk).
 • Annak eldöntése, hogy melyik processzort választja - például az Intel és az AMD között - bárki észreveheti, hogy bonyolult lehet, mivel míg az óra sebessége a feldolgozási teljesítmény fontos mutatója, két azonos sebességű processzor eltérően teljesíthet; tehát egy benchmark teszt, amely a kettő közül a legjobbat keresi.
 • Rendszer- és hálózati rendszergazdák olyan kérdésekkel kell foglalkozniuk, amelyek akadályozhatják a zökkenőmentes feldolgozási környezetet. Az egyik ilyen probléma a processzor szűk keresztmetszete. A CPU benchmark teszt képes azonosítani azokat a folyamatokat, amelyek a CPU idejét befolyásolják, és más folyamatokat túl sokáig várnak a sorban.

Csak a CPU benchmark tesztek eredményeinek elemzése után lehet korrekciós intézkedéseket hozni a teljesítménygel kapcsolatos kérdések megoldására. Végül, a hozzáadott memória, lemezterület vagy sávszélesség nem oldja meg a processzorral kapcsolatos problémákat.

Mennyire pontosak ezek a tesztek??

A központi feldolgozó egység (CPU) benchmarkját használja szabványosított tesztelési módszerek a CPU teljesítményének felmérésére.

Valójában a chipmaker ugyanazokat a referenciaértékeket használja az új CPU-k forgalomba hozatalához és népszerűsítéséhez, vagy pedig túlmúlja a versenytársaikat. Természetesen néhány teljesítmény-állításuk nem tükrözi a valós felhasználást, mivel minden CPU teljesítménye változik attól függően, hogy miként állították fel, milyen alkalmazások futnak rajta, és hogy milyen számú vagy típusú eljárást kell kezelnie..

Például a CPU legszélesebb körben ismert KPI-je az óra sebessége. Ezt azonban a felhasználók preferenciáitól függően csökkenthetjük vagy növelhetjük (a.k.a. alatt vagy túlzárva). Ez ennek megfelelően befolyásolja a benchmark teszt eredményeit.

Vicces tény: A CPU órasebessége megmutatja az utasítások számát, amelyet egy másodperc alatt képes feldolgozni. Így egy 4,0 GHz-es sebesség másodpercenként 4 milliárd utasítást képes feldolgozni.

De, az órasebesség önmagában nem fogja festeni a teljes képet, amikor a processzor teljesítményére vonatkozik, mivel általában több maggal rendelkeznek - független processzorok, amelyek egyenként feldolgozzák az adatokat és az utasításokat. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy az egyetlen modern több processzor ütemének sebessége nem annyira gyors, mint a régebbi egymagos processzoroknál, több utasítást is végrehajthatnak - és így gyorsabban dolgoznak - egyszerűen azért, mert a A multiprocesszoros chipek sokkal többet tudnak megtenni egy óraciklusban, mint az egymagos processzorok.

Ezért más tényezőket is be kell vonni a benchmark tesztekbe. Ezek a szolgáltatások a következők:

 • A végrehajtott utasítások száma - általában GHz-ben mérve
 • Regisztrációs hívások ciklusonként - a rendszerleíró kulcs megnyitásának, olvasásának és bezárásának száma
 • Általános hardverminőségi tényezők - beleértve az architektúráját és a hardver felépítését
 • A ventilátor rendelkezésre állása és / vagy hőmérséklete állapot - A túlmelegedés negatív hatással van a processzorra, és ezt egy ventillátor meghibásodása okozhatja
 • Energiahatékonyság - mennyi villamos energiát vesznek igénybe, összehasonlítva azzal, hogy mennyi adatot dolgoznak fel és mennyit befolyásolja a hőmérséklet
 • Nyers feldolgozási teljesítmény - az adatok feldolgozásának gyorsasága
 • Feldolgozási hatékonyság - például hogy mennyi adatot dolgoznak fel egyidejűleg az egyes magokban
 • Stressz teszt - meddig tudja feldolgozni az adatokat hatékonyan és teljes kapacitással

Miután ezeket a szempontokat ellenőrizték és teljesítményszintüket meghatározták, összehasonlítják azokat a referenciaértékekkel, amelyeket a CPU-egységek gyártói ugyanazokkal a tesztekkel állítottak be. Ez meghatározza, hogy a processzor teljesítménye milyen jó a szokásoshoz képest.

Hogyan végezzen CPU benchmark tesztet??

Nos, számos módon tesztelheti a processzorok teljesítményét a CPU benchmark teszteszközök segítségével. Nézzünk meg néhányat:

PERFMON - Windows helyi parancs

PERFMON - Parancssori eszköz

A PERFMON - egy Windows CLI parancs - futtatja a Teljesítményfigyelőt, amely felhasználható a CPU teljesítményének figyelésére és elemzésére és olyan feladatok, mint a hálózati szűk keresztmetszetek azonosítása. De a CPU-ról és a memóriahasználatról szóló információk is felhasználhatók benchmarkinghoz.

A Windows parancs futtatásához csak annyit kell tennie, hogy írja be a PERFMON parancsot a parancssori felületbe (CLI):

PERFMON - WIN Parancssor

Vagy a FUSS párbeszédablak:

PERFMON - RUN

Miután az eszköz felülete fut, a monitor megtalálható a következő navigálással:

Adatgyűjtő készletek -> Rendszer

Ezután kattintson a jobb gombbal Rendszer teljesítmény majd kattintson a gombra Rajt futtatja a monitort:

PERFMON - IrányítópultA munka elindul, és információkat gyűjt, amelyek azt 60 másodperc futtatása után jelentésben tárolódik.

PERFMON - Jelentés

A jelentéshez a következő címen lehet hozzáférni: Rendszer - > Rendszer teljesítmény és kattintson a számítógép nevére.

A fenti jelentésből látható, hogy a PERFMON teljes képet készít a CPU-ról (és még sok más eszközről).

SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő (INGYENES Kísérlet)

SolarWinds egy közismert technológiai vállalat, amely híres hálózati teljesítményéről és adminisztrációs szoftvermegoldásairól. Akkor nem ez meglepetés van egy zászlóshajójának hálózati teljesítményfigyelője is (NPM) megoldás, amely felhasználható a CPU teljesítményének figyelésére valamint más csatlakoztatott vagy perifériás eszközök számára.

Hogyan: CPU Benchmark tesztelés

NPM figyeli, figyelmezteti és jelentéseket készít a legfontosabb CPU-mutatókról mint felhasználási terhelés, hőmérséklet és ventilátor sebessége. Ez egy jól konfigurálható eszköz lehetővé téve az adminisztrátoroknak, hogy könnyen nyomon követhessék az eseményeket, és folyamatosan tudják tartani a kérdéseket.

Miután az összes információt elfoglalták és tárolták - nem kevésbé valós időben -, az eszköz grafikonokká konvertálja azokat a könnyű felhasználás és a jelenlegi helyzet gyors megértése érdekében. A grafikonok és jelentések interaktívak, ami nagyon egyszerűvé teszi az információk megértését, és nem csupán megkönnyítését.

A SolarWinds a ingyenes 30 napos próbaverzió elérhető letölthető.

SolarWinds Network Performance MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

Paessler CPU megfigyelés PRTG-vel (INGYENES Kísérlet)

CPU figyelés a PRTG segítségével segítséget nyújthat a CPU (mint más alkatrészek) teljesítményének felmérésében a szerverek, útválasztók és kapcsolók esetében.

Passler - Fő

Ez a benchmark eszköz Windows, Linux vagy MacOS operációs rendszereken is futtatható. Az is több mint 200 előre konfigurált érzékelővel érkezik, amelyeket optimalizálhatunk optimális referenciapontként. Így figyelemmel lehet követni az ezen egyedi referenciaértékektől való eltéréseket, miközben a riasztásokat SMS-ben vagy e-mailben lehet elküldeni.

Néhány nagyszerű szolgáltatás, amelyet ez az eszköz kínálhat, a következők:

 • Windows folyamatérzékelő: a folyamatok és alkalmazások figyelésére szolgál, hogy betekintést nyerjen azokba, amelyek késést vagy elakadást okoznak a CPU-ban
 • Windows CPU terhelésérzékelő: egy olyan szolgáltatás, amellyel felmérhető és megmutatható a processzor teljes processzorainak felhasználása, valamint a teljes terhelés százalékban
 • SNMP Linux terhelés átlagérzékelő: ez a rendszer terhelésmérőjének Linux és Unix rendszerek verziója, amely az SNMP-t (Simple Network Management Protocol) használja

A CPU Monitor könnyen telepíthető és használható, és mobil kompatibilis. Van egy 30 napos ingyenes próbaverzió elérhető a Paessler weboldalán.

Paessler CPU megfigyelés a PRTGDownload 30 napos INGYENES próbaverzióval

CPU benchmark webhelyek

Noha ezek közül nem sok, van néhány CPU-összehasonlító webhely az interneten, amelyek online teszteket végeznek. Az egyik ilyen oldal a CPU Expert.

A felhasználók az eszközt közvetlenül a tesztoldalról futtathatják, és az eredmények megjelenhetnek a végén.

CPU EXPERT - Fő

természetesen, erősen ajánlott ezeket az eredményeket egy szemcséjű sóval venni, és a többi eszközt felhasználni annak biztosítására, hogy azok pontosak legyenek.

Több CPU benchmark eszköz

Végül, és mielőtt továbblépnénk, meg kell említenünk, hogy vannak más weboldalak is, amelyek CPU benchmarking eszközöket kínálnak, de megkövetelik a felhasználóktól, hogy letölthessék az eszközöket, mielőtt felhasználhatók lennének.

mondanom sem kell, ezt kockázatos dolog tenni - különösen akkor, ha a szoftvert még nem utalják meg - és ezt nem javasoljuk.

De ha úgy gondolja, hogy továbbra is el akarja menni, és kipróbálni szeretné, akkor íme három népszerű webhely, ahol megkeresheti a CPU benchmark eszközöket:

 • Cinebench Ez egy ingyenes benchmark eszköz, amely ideális választás a keresett emberek számára a hardvereik alapos áttekintése. Ezzel az eszközzel - amely elérhető a Windows és a macOS rendszerek számára - a valós élet forgatókönyveit teszteljük a valósághűbb teljesítmény-elemzés céljából.
 • Novabench Ez egy másik népszerű és ingyenes CPU benchmark eszköz, amely több más hardver alkatrész teljesítményét is teszteli. A teszt futtatása után az eredményeket online összehasonlítják más hasonló rendszerekkel. Az ingyenes verzió tartalmazza a GPU, a memória és a lemez olvasási / írási teljesítményének elemzését.
 • Töltse le a SiSoftware szoftvert Ez a benchmark eszköz, szintén ingyenes, nemrégiben frissítést kapott, és így tovább erősítette már jó hírnevét. A szokásos CPU-tesztelési képességeken kívül most tartalmaz „távoli elemzést, benchmarking és diagnosztikai funkciókat a PC-k, szerverek, mobil eszközök és hálózatok számára.” Sajnos ez az eszköz jelenleg csak Windows rendszerekhez érhető el..

Az összes ingyenes szoftver eszköz, amelyet csak látottunk, prémium verziókkal rendelkezik, amelyek még több olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek felhasználhatók más mélyreható tesztek elvégzésére..

Miután kiválasztotta a CPU benchmark eszközöket,…

Miután eldöntötték, hogy mely eszközöket kell használni, A CPU benchmark teszt elvégzéséhez csak egy vagy több futtatása szükséges, majd kiderül, hogy a processzor valóban teljesít-e olyan jól, mint amilyennek lennie kellene..

Ha minden rendben és jó, akkor nagyszerű; ha nem, olvassa tovább a lehetséges megoldásokat, mielőtt újra tesztelné…

Mit csinálsz az eredmények után??

A CPU benchmark tesztelési folyamatának utolsó lépése a problémamegoldás része: ha van egy lassú, eldugult CPU, akkor az egyetlen lépés a feloldás feloldásakor.

A legtöbb A lassú vagy kevésbé teljesítő CPU valószínű okai - és azok megoldásának módjai - a következők:

 • Lógó vagy hurkoló folyamatok: megsemmisíti azokat a folyamatokat, amelyek befejezése túl sok időt vesz igénybe. Ez különösen igaz, ha túllépte a normál futási időt.
 • Túl sok rekord feldolgozása: nincs értelme hatalmas számú rekordot benyújtani feldolgozásra, ha az elfojtja a CPU-t, és az egész folyamatot elakadja. Lehet, hogy a feldolgozást részletekben, tervezett feladatokkal és órák után végezhetik el.
 • A telepített alkalmazások téves konfigurálása: néha az alkalmazások elfojthatják a CPU-t egyszerűen azért, mert nem megfelelően vannak konfigurálva. A rendszergazdáknak mindig ügyelniük kell arra, hogy az optimális konfigurációhoz kövessék a telepítési utasításokat. A CPU-használat tüskék rendszeres ellenőrzésével, majd az őket okozó alkalmazások finomításával végül megszabadulhat a problémától.
 • Szükségtelen vagy terjedelmes alkalmazások: minden olyan alkalmazást vagy szolgáltatást, amelyet gyakran nem használnak, ha egyáltalán nem használnak, le kell tiltani, vagy - ami még jobb - eltávolítani. Ez különösen igaz azokra a gyártószerverekre, amelyeknek annyi erőforrásra van szükségük, amennyire csak lehet.
 • Új CPU beszerzése: ha minden kudarcot vall, akkor a CPU valószínűleg kifutott a pályáján, és cserélni kell; néha a hibás processzorral nem lehet semmit csinálni, kivéve annak cseréjét.

Végül, ne felejtsük el, hogy a CPU-problémák nyomon követése és kijavítása folyamatos folyamat, amelyet rendszeresen, ütemterv szerint kell elvégezni..

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector