IIS vs Apache – melyik szerverplatform jelent a legmegfelelőbb?

IIS vs Apache

A webkiszolgáló-szoftver sok munkát igényel saját webhelyeinek futtatásával. Számos webes alkalmazás támogatási lehetőség létezik a piacon, de az Internet Information Services és az Apache HTTP Server vezetik a csomagot. A Netcraft szerint, Az IIS a piaci részesedés szempontjából a piacvezető az összes webhelyről. Ebben a bajnokságban az IIS piaci részesedése 40,65%, az Apache pedig 20,28%. A domainek piaci részesedése szerint az Apache a piac 33,99% -ával, míg az IIS 26,36% -kal a vezető. Tehát mindkét lehetőséget nagyon széles körben alkalmazzák. Összehasonlításképpen: a Google webszerver szoftvere az összes webhelynek csak 1,39% -ára van telepítve.

Ha új szervert állít ki a webhelyére, akkor valószínűleg azon gondolkodik, hogy e két rendszer közül melyiket kell választani. Ebben az útmutatóban áttekintjük az egyes lehetőségeket, és elmagyarázzuk az IIS és az Apache előnyeit. Felkészülve erre a tudásra, akkor jobb helyzetben lesz a hardver és a szoftver kiválasztása, hogy működtesse webszerverét.

Internetes információs szolgáltatások (IIS)

A Microsoft IIS nagyon sokat ajánl. Noha védett rendszer, számos nyilvánosan hozzáférhető protokollon alapszik, amelyek magukban foglalják a HyperText Transfer Protocol (HTTP), az Egyszerű levéltovábbítási protokoll (SMTP), és a File Transfer Protocol (FTP). Tehát a rendszer alapjául szolgáló technológia kompatibilis a szokásos webes felületekkel az egész világon.

A szoftvert a Microsoft támogatja, és gyakran javítják és frissítik az új hackerek kihasználásának megszüntetése érdekében. Az IIS biztonsági jellemzői biztonságosabb opcióvá tették, mint az Apache. Kereskedelmi termékként az IIS a piacon olyan új fejlesztésekkel versenyez, amelyek megfelelnek a marketingszakemberek igényeinek. Az eszköz az értékesítésre irányul, ami azt jelenti, hogy nem szabad használni. Van azonban egy korlátozott ingyenes verzió, úgynevezett IIS Express. Az IIS standard verziója a Windows Server rendszerbe van csomagolva.

Az IIS hatalmas előnye, hogy az integrálódik a többi Microsoft ajánlatba, kimondottan .HÁLÓ és a ASPX szkriptnyelv. A felügyeleti konzol szintén nagyon sima, és mélyreható teljesítmény- és elemzési jelentéseket tartalmaz. Röviden: egy nagy szoftverszolgáltató által választott webszerver választása garantálja az élvonalbeli biztonsági javításokat, és elvárhatja a marketing által vezérelt funkciókat..

Az IIS legnagyobb visszavonása az szabadalmaztatott és nem szabad használni. Egy másik fő tényező, amely dönthet úgy, hogy nem dönt az IIS-ről, az az csak Windows rendszeren működik környezetben. Ha már vásárolt egy Linux szervert, akkor csak nem tudja használni az IIS-t.

Apache HTTP szerver

Az Apache opció szabadon használható és egy nyílt forráskódú projekt. Ez a két tényező nagyszerű az indulási költségek alacsony szinten tartása szempontjából, de ez azt is jelenti, hogy a Apache Alapítvány nincs pénze a fejlesztés finanszírozására. Az Apache fejlesztését mind a lelkes önkéntesek végzik. te ne férjen hozzá az ügyfélszolgálathoz segítségért ha problémák merülnek fel a HTTP szerver bármely részének működésbe hozatalával. Van azonban egy széles felhasználói és lelkes közösség az interneten, és ez a csatorna folyamatos tippeket és frissített figyelmeztetéseket nyújt a szerver-rendszer lehető legjobb kihasználása érdekében. Ennek a lehetőségnek a nyílt forráskódú menedzsmentje azt jelenti, hogy saját maga átkódolhatja a kódot, és akár a szoftvert is adaptálhatja saját testreszabott megvalósításához.

Az Apache nem korlátozódik egyetlen operációs rendszerre. Ugyanakkor az jobban illeszkedik a Linuxhoz környezet. Annyira, hogy a webszolgáltatási megoldások egy csomagjának részévé vált, amelyet úgynevezett LÁMPA. Ez a rövidítés jelentése Linux az operációs rendszer számára, Apache a webszerver számára, MySQL - az adatbázis-kezelő rendszer számára, és - PHP a szkriptekhez. Ezt „a dobozból” webszerver-megoldásnak tekintik, és nagyon hosszú ideig az iparág vezetője. Az IIS csak nemrégiben haladta meg az Apache-t mint vezető webszerver-rendszert. Nem korlátozódik a PHP-re az Apache HTTP Server kiszolgálóval történő szkriptek készítéséhez, mert ez támogatja a Perl és a Python fájlokat is.

Az alapvető Apache kiterjeszthető a következőre: add hozzá a Transport Layer Security elemet és fedje le a HTTPS-t. Egy másik kiegészítő FTP-kézbesítési lehetőségeket biztosít.

Választás

Ha a webhelyed van médiagazdag, valószínűleg az lennél jobb az IIS választása. A szerver integrálódik más Microsoft termékekhez, és jobb módszereket kínál az audio és video lejátszás kezelésére. Egy másik ok, amiért az IIS jobb lenne a médiaoldalak számára, az, hogy sokat használ kevesebb feldolgozási erőforrás az egyes kapcsolatok és a médiafájlok továbbítása sok feldolgozási időt igényelhet.

mert hordozhatóság, jobb lenne veled Apache HTTP szerver. Ha azt várja, hogy hamarosan kereskedelmet folytat a szerver hardverével, akkor az Apache operációs rendszer függetlensége kibővíti a vásárlási lehetőségeket. Az Apache HTTP Server Windows és Linux rendszereken is használható.

Ennek a két rendszernek nagyon szoros piaci részesedése az az oka, hogy igen kicsi a különbség a kettő között a sebezhetőség és a teljesítmény szempontjából. Számos olyan teszteredmény érhető el az interneten, amelyek azt mutatják, hogy az egyik vagy a másik reakcióidő jobb. Az eredmények azonban általában nagyon közel állnak és ezekben a tesztekben a győztes általában az a rendszer, amelyet a tesztelő a kezdetektől kedvelt..

A webfejlesztői közösség nagyon egyértelműen fel van osztva az Apache és az IIS vonalán, mert a programozók egy nyelven ügyesekké válnak és egy környezet és a munkaadók nem ösztönzik őket átlépésre. Tehát a választott webszerver egyetlen készségkészletbe zárhatja be a felhasználót.

Az a legnagyobb befolyás választásod szerint a két rendszer között lesz a meglévő hardver- és szoftverforrások. Ha éppen nem vállalkozással vagy felszereléssel foglalkozik, akkor szabadon választhatja ezen rendszerek egyikét. Ha már rendelkezik Linuxot futtató berendezéssel, akkor nagyobb valószínűséggel választja az Apache HTTP Server alkalmazást. Annak ellenére, hogy az Apache Windows rendszeren is futtatható, ha már vállalkozása Microsoft termékeken alapul, már vannak helyszíni készségei, amelyek jobban összeegyeztethetők az IIS-sel, mint az Apache.

Online üzleti vállalkozás

Ha még nem rendelkeznek helyszíni erőforrásokkal, akkor nyitott a Cloud-alapú webszerverek lehetősége. Ezen szolgáltatások nagy előnye, hogy tartalmazzák a szerver szoftvert. Tehát akkor a döntéshozatal az árstruktúrán, a skálázhatóságon és a webszerverhez csomagolt egyéb szolgáltatásokon fog alapulni.

A döntéshozatal nehéz feladat, és az a tény, hogy az IIS és az Apache között csak kis különbség van a teljesítményben, valójában még nehezebbé teszi a választást. Ennek a hasonlóságnak azonban van hátránya. Mindkét rendszer jól megalapozott és széles körben használt. Ezért kevés annak a kockázata, hogy a kettő közül az egyiket használja, „rossz” választást választott volna.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 14

Adblock
detector