Javítsa a hálózati teljesítményt 10 lépésben, valamint a legjobb sávszélességű eszközökkel

Javítsa a hálózati teljesítményt 10 lépésben, valamint a legjobb sávszélességű eszközökkel

Úgy tűnik, hogy a hálózati szolgáltatásokat folyamatosan növeli a kereslet. Amint kibővíti a felhasználók számára rendelkezésre álló sávszélességet, ezeket a korlátokat újra elérik az egyre bővülő alkalmazások. Valójában a hálózati sávszélesség a hálózat egyik területe, ahol a szoftverre költött pénz nagyobb kapacitást teremt, mint a hardverre költött pénz. Végtelen költségvetés esetén a jobb hálózati teljesítmény iránti azonnali válasz a kábelek egyszerű frissítésére és további kapcsolók vásárlására.

A pontos sávszélesség-figyelő és a hálózatkezelő rendszerek lehetővé teszik az erőforrások automatikus újraelosztását vagy a forgalom alakítását. Nagyon sok pénzt takaríthat meg, miközben javítja a hálózat rendelkezésre állását. A legtöbb hálózati rendszergazda úgy találja, hogy egyes alkalmazások folyamatosan bővítik a forgalmat míg van szabad kapacitás. Ezekben az esetekben, kivéve, ha ez a szoftver kivételesen egyedi, a leginkább költséghatékony megoldás a legegyszerűbb. Jobb, ha mindenki számára fejlesztjük a hálózatot hogy helyettesítsük ezt a sávszélességű böngészőt egy hatékonyabb rivális programmal.

Az alábbiakban bemutatott eszközök mindegyikébe belejutunk, de ha csak gyors pillantásra van idő, itt van a a legjobb hálózati sávszélességet maximalizáló eszközök listája:

 1. SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag (ingyenes próbaverzió)
  SolarWinds IP vezérlőcsomag (INGYENES KÍVÜL) A SolarWinds által kínált csomagok, amelyek egyesítik a legsikeresebb megfigyelő szoftverüket. Ezek az eszközök integrálódnak a moduláris segédprogramok létrehozásához, és a Windows Server rendszeren futnak.
 2. A SolarWinds mérnöki eszközkészlete (INGYENES Kipróbálás) Több mint 60 eszközcsomag a hálózati teljesítmény minden szempontjának megfigyelésére és elemzésére.
 3. Paessler PRTG Három az egyben hálózat, szerver és alkalmazáskezelő rendszer forgalmi elemző funkciókkal. Fut a Windows Server rendszeren.
 4. ManageEngine OpManager hálózati forgalom elemzéssel és OpUtils-kel A ManageEngine eszközök kombinációja, amely fokozza a forgalom elemzését. Windows Server és Linux rendszeren fut.
 5. ManageEngine OpManager Plus Egy köteg ManageEngine hálózati megfigyelő, kezelő és elemző eszközök. Windows Server és Linux rendszeren fut.
 6. Az IPSwitch WhatsUp Gold hálózati forgalom-elemzéssel és IP-címkezelővel Hálózati monitor, amelyet kiegészítőkkel lehet javítani. Telepítés a Windows Serverre.

Javítsa a hálózati teljesítmény maximalizálását 10 lépésben

Sokféle módon optimalizálhatja a hálózati sávszélességet, és ezeket érdemes kipróbálni, mielőtt elkezdené a katalógust, és további hardvert vásárolna. Íme néhány lehetőség a hálózat teljesítményének maximalizálására:

 1. Hozzon létre egy képet a hálózati topológiáról
 2. A nyomkövetés és a hálózati forgalom optimalizálása
 3. WAN optimalizálás csatornázással és adattömörítéssel
 4. Telepítse a hálózati forgalomformáló technikákat
 5. Jelenítse meg a hálózati adatokat vezetőség-barát jelentésekben
 6. Ütemezze az adminisztrátori feladatokat alacsony forgalmi időkre
 7. Vizsgálja meg a felhőalapú szolgáltatások használatát
 8. Minimalizálja a hálózati sávszélesség személyes használatát
 9. Végezzen el sávszélesség-barát e-mail irányelveket
 10. Szerelje be a terheléselosztást

1. Hozza létre a hálózati topológia nézetét

A sávszélesség-optimalizálás első lépése a hálózati forgalom részletes képet kap. Nincs két hálózat pontosan ugyanaz, tehát nem kap a polcról tanácsot a rendszer jobb kihasználásának legjobb módjáról. Hálózati rendszergazdaként már többet megismerhet annak a vállalkozásnak a prioritásaival, amelyben dolgozik, és annak alaptevékenységével, de előfordulhat, hogy nem tudja, hogy a másodlagos forgalom eltömíti a hálózatot.

Tehát fontos a hálózat topológiájának áttekintése, csakúgy, mint a rendszert leginkább használó alkalmazások és protokollok ellenőrzése. Követnie kell, hogy mennyi a forgalom a belső, mennyi kommunikáció jön létre a külvilággal a hálózaton belül, és mennyi a bejövő forgalom a kábeleken keresztül.

Mik azok a külső végpontok?? Valóban fontosak-e az üzleti élet szempontjából, vagy a társaság erőforrásait személyes felhasználásra fordítják-e?

Miután megtekintette a hálózatot és a szűk keresztmetszeteket létrehozó elfoglalt szakaszokat, megvizsgálhatja a topológiákat a felhasználók kiszolgálása érdekében. Amikor pontosan látja, hogy a vállalat munkatársai hogyan és miért használják a hálózatot, alapot teremthet a hatékonysági ajánlásokhoz, és bevezetheti a forgalomformáló politikákat..

2. Optimalizálja a követést és a hálózati forgalom áramlását

A forgalmi nézetek, a végpont és az alkalmazástevékenység-követés kombinációjával láthatja, hogy mely felhasználói csoportok férnek hozzá bizonyos eszközökhöz.

Keresse meg a forgalom nagy részének helyét, majd végezze el a címzési hatókörök és a hálózati topológia átrendezését. Ennek a célnak kell lennie átszervezze a csomópontokat úgy, hogy a legtöbb forgalom a hálózat szegmenseiben legyen, ahelyett, hogy a kommunikációt arra kényszerítenék, hogy az egész rendszerre utazzon.

Például a HR osztály valószínűleg sok e-mail forgalmat generál, és gyakran hozzáfér a helyi nyomtatóhoz. Az értékesítési, beszerzési és könyvelési osztály rendszeresen hozzáfér az ERP-hez, és az ügyfélszolgálatnak állandó hozzáférésre van szüksége a CRM rendszerhez. Ez az üzleti tevékenység három típusa, amelyek időszakonként kölcsönösen kommunikálnak, de a forgalom nagy része az egyes csoportokon belülre kerül. Ezekben az esetekben az egyes részlegek által elérhető erőforrásokat egy alhálózaton belül csoportosítsa.

Ne érvényesítsen szabványos alhálózati méretet minden szegmensben. Az egyes alhálózatokban a rendelkezésre álló csomópontok számát az osztály méretéhez igazíthatja és fizikai eszközöket rendeljen el, hogy nagyobb sávszélességet töltsön be a nagy forgalmú alhálózatokba. Megállapítja, hogy kevés csomópont generálja a legtöbb hálózati forgalmat. Helyezze el az infrastruktúra nagy részét azokra a végpontokra, és a sávszélessége elérhető lesz, ahol csak szükséges.

3. WAN optimalizálás csatornázással és adattömörítéssel

Rossz internet-kapcsolatok, amelyek integrálódnak távoli helyek és felhőkiszolgálók egy vállalati hálózatban ronthatja az alkalmazás kézbesítési teljesítményét. Van néhány lépés, amelyet megtehetsz a kapcsolat megbízhatóságának és sebességének javítása érdekében. Internetszolgáltatása minősége nagyban befolyásolja a webhelyek közötti kapcsolat teljesítményét. Fontolhatja a terv frissítését, hogy jobb teljesítményt nyújtson a WAN-ból.

WAN optimalizálás megvalósítható csatornavonalas szolgáltatásokkal a távoli helyekre irányuló forgalom továbbítására. A társaságon belüli alaptulajdonosok azonban vonakodhatnak engedni, hogy drágább szállítási szerződéseket kössön. Az a képesség, hogy teljesítmény-adatokat gyűjtsön a WAN-on, és bizonyítsa, hogy ez a teljesítmény szűk keresztmetszete, fontos követelménye hálózati megfigyelő eszköz.

Vannak más WAN-optimalizálási intézkedések is, amelyeket megtehet. Adattömörítés életképes megoldás, ha a WAN-kapcsolat problémái inkább a sebességgel, mint a kapcsolat minőségével kapcsolatosak. Az adattömörítés előnyei exponenciálisan növekednek a távolság függvényében, így ez a megoldás alkalmas webhelyek közötti továbbításra az interneten keresztül.

Az adatok tömörítése valójában lelassíthatja a LAN teljesítményét a hálózaton. Ennek oka az, hogy az adatok tömörítéséhez és visszaállításához szükséges feldolgozási idő olyan általános költség, amelyet csak az átviteli időmegtakarítás kompenzálhat nagy távolságokon.

4. Telepítse a hálózati forgalomformáló technikákat

A hálózati elemzésnek meg kell mutatnia egyes alkalmazásokat, amelyek sokkal nagyobb sávszélességet használnak, mint a többi. Ki kell vizsgálnia, hogy ki használja ezeket az alkalmazásokat, miért van szükségük rájuk, és hogy alternatív alkalmazások használhatók-e anélkül, hogy a hálózatot annyiban adóztatnák.

A forgalomformálási politika nem fog népszerûvé tenni mert korlátozza azoknak az alkalmazásoknak a teljesítményét, amelyeket néhány ember az üzleti életben nagyon szeret. A költségek alacsony szinten tartása és a szervezet többi részének nyújtott szolgáltatás javítása érdekében meg kell szüntetnie ezeket a sávszélességű böngészőket.

Ne készítsen személyes kérdést nagy forgalmú alkalmazásokból. Ehelyett mutassa be a táblát a lehetőségekkel. X összeget költenek a hálózat kibővítésére, csak ehhez az alkalmazáshoz, vagy felhatalmazhatják a sávszélesség-növelő osztályt könnyebb alkalmazásokra való váltásra. Ha nem szeretik ezeket a lehetőségeket, javasold az alkalmazás számára elérhető sávszélesség korlátozása annak érdekében, hogy a hálózat többi része tökéletesen működjön anélkül, hogy pénzt költene.

Ajánlat arra, hogy segítsen a sávszélességű böngészőknek a korlátozásokban legyőzni a munkamódszerek változásait. Például, ha egy alkalmazás sok adatfeldolgozást igényel az adatok összeállításához, és ez viszont a hálózaton keresztül több kérést generál, akkor az alkalmazás valószínűleg nem szolgáltat élő adatokat. Ha lecsökkenti annak a hogging alkalmazásnak a felhasználóit, akkor inkább hajlamosak lesznek rá futtassa az adatgyűjtést egy éjszakán keresztül, amikor a hálózati erőforrások kevésbé vannak zsúfoltak.

5. Jelenítse meg a hálózati adatokat a menedzsmentbarát jelentésekben

A prezentáció minősége fontos a vezetők meggyőzése érdekében a hatékony döntések meghozatalában. Annak ellenére, hogy a parancssori segédprogramok képernyőn megjelenített eredményével jó képet kaphat arról, hogy mi történik, a laikusok nem reagálnak jól a formázás nélküli adatok képernyőire. Tehát egy olyan hálózati megfigyelő rendszer beszerzése, amely automatikusan vonzó jelentéseket és grafikákat generál, elősegíti a kommunikációt a nem műszaki döntéshozókkal.

A rendszergazdák gyakran használják a biztonságot fedezetként a felügyelet zárolására, amely hibákat tehet fel. A rendszerinformációk magának tartása szintén javíthatja állapotát. Ha senki más nem tudja, mi folyik itt, akkor nem engedhetik meg maguknak, hogy kirúgjanak téged. De az információgyűjtő információ gyakran visszaüt. Ha a vezetők nem tudják, mi folyik az informatikai osztályon, akkor nem fogják ezt prioritássá tenni.

A vezetõknek a rendszerinformációkból való kizárása kizárja a rendszergazdákat. Új projektek indításakor ritkán konzultálnak a hálózati rendszergazdával. Még akkor is, ha egy új projektet meglévő hálózati erőforrások tudnak kiszolgálni, ha a hálózati rendszergazdának csak a szolgáltatáskérelmek sorozata van, nem pedig a nagy kép, ezeket az új igényeket nem lehet optimálisan kielégíteni.

Az új szolgáltatási igények sorozatának eredménye a hibásan nyitott hálózat. Mindez elkerülhető, ha a döntéshozók jobban tájékozottak a hálózatról és annak igényeiről. A testreszabott műszerfalakat és igény szerinti jelentési eszközöket kínáló hálózati megfigyelő rendszerek lehetővé teszik, hogy információs nézeteket adjon a rendszerről a nem műszaki vezetőknek és hagyja, hogy tájékozódjanak. Ez a beillesztés segít hozzáférni a döntéshozáshoz és megkönnyíti a költségvetési kérelmeket a hálózati sávszélesség bővítéséhez.

6. Ütemezze az adminisztrátori feladatokat alacsony forgalmi időre

Hasonlóan a nagy hálózati forgalomú alkalmazások éjszakai feldolgozásához, enyhítheti a hálózat terhelését az adminisztrátori feladatok futtatásával egy éjszakán keresztül. A biztonsági mentések különösen adatigényesek, és ha a napi biztonsági másolat elfogadható, akkor ütemezze úgy, hogy egy éjszakára futjon. Ez a politika természetesen nem fog működni a kritikus adatokhoz bizonyos iparágakban, ahol az adatok folyamatos másolása szükséges a folyamatos szolgáltatás biztosításához és az ügyféladatok elvesztésének megakadályozásához. Néhány biztonsági másolatot azonban még ilyen helyzetekben is lehet végrehajtani egy éjszakán keresztül.

A hónap vége általában nagyon intenzív idő a számviteli osztályok számára. A számviteli személyzet minden hónap utolsó napjain és a következő hónap első napján későn dolgozik a számlák lezárása érdekében. Ez a feladat sok intenzív számítást igényel, mivel megpróbálják kiegyensúlyozni a könyveket, és sok adatbázisból fogja behozni az információkat.

Az informatikai osztálynak havonta sok feladatot kell elvégeznie, mint például a rendszerpörgetés, az adatok tisztítása, a havi költségjelentések és az SLA kézbesítési jelentések.. Ha a részleg feldolgozási igényeit néhány nappal a hónap vége előtt át tudja állítani, akkor gyorsabban meg tudja adni a könyvelőknek az osztály adatait, ezáltal kicsit csökkentve az adatátvitel terhelését. Emellett törli a sávszélesség iránti igényt is, hogy a számlaosztály teljes kapacitást biztosítson.

Valószínűleg már elég sávszélességgel rendelkezik a cég igényeinek ha csak kezelni tudja a kereslet időzítését.

7. Vizsgálja meg a felhőalapú szolgáltatások használatát

A felhőalapú szolgáltatások alkalmassága nagymértékben függ a vállalkozás munkamódszereitől. Előfordulhat, hogy vállalkozása sok külső társasággal együttműködik, akár bevásárolt szolgáltatások, akár szolgáltatóként. Ezekben az esetekben, az összes vállalkozást támogató alkalmazás elhelyezése az interneten elősegíti a kommunikációt és eltávolítja a felesleges forgalmat a hálózatáról.

A felhőkonfiguráció nagyon alkalmas azoknak a cégeknek, amelyek sok otthoni alkalmazottat foglalkoztatnak vagy szabadúszókat alkalmaznak. Ha az alkalmazottak mind telephelyen alapulnak, akkor sok funkciót kiszervezhetnek. A call centereknek nem kell, hogy minden bejövő hívásukat a hálózatán irányítsák. Még az irodai PABX rendszereket is biztosítani lehet a felhőből. Az adatok biztonsági mentéseit, ha lehetséges, távoli helyen tárolja. Adatokat adhat az internethez való átjáróknak közvetlenül a felhasználókra vagy a szerverekre.

Sok felhőalapú szolgáltatás mérhető és bővíthető. Ez a díjszabási modell nagyszerű bármilyen méretű vállalkozás számára, mivel elkerüli az infrastruktúra előzetes költségeit. Amikor beállítja a saját hálózatát vagy kibővíti azt, akkor mindig túltermelési periódus áll fenn, amikor számol a bővítéssel. Amikor megközelítik ezeket a kapacitási szinteket, lehet, hogy vonakodik bővíteni a hálózat berendezésbázisát mindaddig, amíg az összes szabad kapacitás megszűnik. A bővítés pontján újra kiszolgáltatja a szolgáltatási igényt. Egy tipikus infrastrukturális életciklus fog szembesülni túlkapacitás és alulellátás pontok. A mért felhőszolgáltatás elkerüli ezeket a költségek csúcsait és a hálózati szolgáltatás minõségét.

8. Minimalizálja a hálózati sávszélesség személyes használatát

A szélessávú internet-hozzáférés kezdeti napjaiban a vállalatok nem voltak képesek ellenőrizni az egyes felhasználók tevékenységeit. Az irodai alkalmazottak például az irodai számítógépen ellenőrizték saját e-maileiket. A személyes használat nagyon gyorsan megszabadulhat a kezéből. Mielőtt ezt megtudnák, a dolgozók telepítik saját alkalmazásukat, hogy élő tőzsdei árfrissítéseket kapjanak, vagy pedig a sportjátékokat közvetítsék munka közben. Lehet, hogy elkapja a torrentokkal letöltő vagy pornó néző felhasználókat az irodában.

A vállalati erőforrások személyes felhasználásának visszaszorítása népszerűtlenné tesz téged. Ez egy másik példa erre hálózati döntés, amelybe a vezetõket be kell vonni.

Jogi problémák felmerülhetnek bizonyos felhasználói tevékenységek miatt. Az igazgatótanácsnak minden lehetséges intézkedést meg kell tennie a sértő anyagnak a szolgáltatásaira történő letöltésének vagy az illegális tevékenységek, például a digitális kalózkodás támogatásának megakadályozása érdekében. A vállalati hálózat személyes használata befolyásolja a termelékenységet, tehát nem ez a kérdés, amely igazolja a hálózati rendszergazdát.

A fertőzött webhelyek a rosszindulatú programok fő belépési pontja. Szabályoznia kell a vállalati alkalmazottak számára engedélyezett internetes hozzáférést. Ezt akár az alábbiak is megvalósíthatják: whitelisting - csak a jóváhagyott helyekre való belépés engedélyezése, vagy feketelista - blokkolja a hozzáférést az olyan webhelyek listájához, amelyek meghatározott szöveget tartalmaznak.

A hálózat személyes használatának elmulasztása sok sávszélességet szabadít fel, különösen, ha a munkavállalók megszokták a szórakoztatás streamingjét vagy letöltését.

9. Végezzen el sávszélesség-barát e-mail irányelveket

Az e-mailek mellékletei nagy terhet jelentenek a hálózaton. A vállalkozásának tudnia kell, hogy miért küldnek oly sok információt. Az e-mail mellékletek és a fájlátvitel nyilvánvaló csatornák az adatok szivárgásához. A vállalatok adatvédelmi követelményei megkövetelik, hogy fordítson nagyobb figyelmet az elküldött információkra.

A modern fájlkezelő rendszerek nyomon követik a központi tárolóból elosztott dokumentumok másolatait. Együttműködő környezetben több ember hozzájárulhat ugyanahhoz a dokumentumhoz, vagy információt kell elosztani a döntéshozatal gyorsítása érdekében. azonban, az adatterjesztés megakadályozása hozzájárul a biztonsághoz és nem kell korlátoznia az együttműködést.

A dokumentumok másolatának az irodában történő terjesztése sok sávszélességet igényel. A dokumentumterjesztő rendszerek minden egyes frissítést elküldnek egy levéllistában szereplő minden egyes személynek, amikor egy központi dokumentumot megváltoztatnak. Ez nagyon pazarló politika, és a hálózat egészében tárolt dokumentumok másolatát eredményezi. Ebben a forgatókönyvben a felhasználók zabolálják a hálózati sávszélességet, szükségtelenül kitöltik a tárhelyet, és az adatok szivárogtatását nehezebbé teszik.

Válthat egy központosított dokumentumtárra, több felhasználói hozzáférési és fájljogosultsági csoportokkal. A következő szakasz az e-mailek mint dokumentumok terjesztésének médiumként történő felhasználásának betiltása. Ha a külső feleknek információt kell szolgáltatniuk, akkor a felhőalapú tárolásra mutató hivatkozás biztonságosabb módszer a korlátozott adatok vállalkozáson kívüli továbbítására. A központi áruház könnyebben irányítható, és ha az áruház felhőben van, akkor a kívülállók nem férnek hozzá a hálózatához, és a sávszélességet használják a dokumentumok megtekintésére.

A bejövő mellékletek blokkolása, ahol csak lehetséges. Az e-mail mellékletek a rosszindulatú programok hagyományos útja. A beérkező e-mailek blokkolása a mellékletekkel javítja a hálózat biztonságát és csökkenti a sávszélességet. természetesen, mindig lesznek valódi üzleti esetek, amikor a felhasználóknak dokumentumokat kell elektronikusan megkapniuk.

Ezekben az esetekben hozzon létre egy helyszíni tárhelyet a dokumentumok fogadására. Karanténba helyezhető és intenzíven ellenőrizheti a fájlokat, mielőtt a hálózaton keresztül elérhetők lennének. Készítsen házirendet, ahol a külső forrásokból származó dokumentumokat távolról tárolják, és csak a hálózaton belüli böngészőn keresztül tekintik meg őket. Ez javítja a hálózati biztonságot, csökkenti a fájlkiszolgáló tárhelyének szükségességét és csökkenti a sávszélességet.

10. Szerelje be a terheléselosztást

Ha vállalkozása számára az alapvető szolgáltatások folyamatos elérhetőségére van szükség, akkor valószínűleg sok szabad kapacitása van a rendszerében, és már használja a terheléselosztókat. A terheléselosztó extra erőforrásként használható, ha egy másik szerver túlterhel.

Jellemző példa erre a webszerverek. Ha az A szerver várólista megtelt, akkor irányítson új forgalmat a B szerverre, ennek a tartalék szervernek nem kell ott lennie csak a túlcsordulásokhoz. Az összes szervert aktív lehet tartani, és egymás után eloszthatja a keresletet. Egy ilyen politika elkerüli, hogy az összes forgalom egy linkre összpontosítson, majd hirtelen váltson egy másik linkre. Szekvenciális elosztással minden csatorna alacsonyabb és egyenlő terhelést kap. Csökkenti az egyes linkek számára kiosztott sávszélességet. Ha nem kell kiosztania a csúcsterhelési kapacitást az egyes kiszolgálókapcsolatokhoz, pénzt takarít meg a sávszélesség biztosításán vagy ossza meg újból a mentett sávszélességet a vállalati hálózat más területeire.

Ha a hálózat nagy forgalmú, akkor a terheléselosztók és a hálózati átjárók gyorsítótárazása nagy sávszélességet is felszabadíthat.

További hálózati sávszélesség-hibaelhárítás

Sávszélességgel kapcsolatos problémák

A kis hálózatok kevésbé valószínű, hogy problémákba ütköznek a sávszélesség kihasználásával. Ez azért van, mert egy kisebb, néhány csomóponttal rendelkező, korlátozott területet lefedő rendszert szó szerint szemmel kell tartani. Az átviteli problémák általában akkor merülnek fel, amikor a hálózatok nem tervezett módon növekednek.

A sávszélesség-követelmények előrejelzése viszonylag egyszerű, de a választeljesítmény-problémák az átviteli szinteknél jóval a sávszélesség-kapacitás alatt maradhatnak.. A kapacitáskorlát kérdését gyakran más tényezők okozzák. Lehet, hogy ez egy túlterhelt kábel, amely túl sok végpontot szolgál fel, ami hosszú várakozási időket eredményez a médiahozzáféréshez. Az eszköz meghibásodása a hálózat egyik részében olyan feltételeket is létrehozhat, amelyek úgy tűnnek, mintha sávszélesség-korlátok okoznák. A DNS-hibák és az IP-cím sokszorosítása függő folyamatokat eredményezhet, amelyek eltömítik a hálózatot.

Sávszélesség-problémák feltárása

Ha komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a hálózat sávszélességéből, akkor más hálózati problémák által okozott problémákkal is foglalkoznia kell. Amikor a hálózata meghaladja a valójában látható távolságot, akkor hálózati eszközöket kell használnia a hálózat láthatóságának helyreállításához.

Megfigyelő eszközökkel, amelyek megmutatják a hálózat teljesítményének minden mutatóját, biztosíthatja a hálózati eszközök állapotát, és kizárhatja a berendezések meghibásodását mint forgalmi problémákat.

A hálózat minden linkjére vonatkozó forgalmi adatok összegyűjtése és a monitor folyamatos működése megmutatja, hogy hol vannak a szűk keresztmetszetek. Ha a sávszélességnek elegendőnek kell lennie papíron, de a gyakorlatban elégtelennek bizonyul, akkor egyenlő a kereslet az idő múlásával, vagy egy torlódási pont szűk keresztmetszetet teremt.

Sávszélesség-igény kiegyensúlyozása

A sávszélességet igénylő órák váltása elegendő lehet a sávszélesség teljesítményének maximalizálásához. Ha a kereslet időnként csúcsot jelent, ezután ütemezze a forgalom szempontjából nehéz feladatokat a nap különböző időszakaira, vagy ideális esetben az irodai munkaidőn kívül. Ez megoldja a hálózat terhelési tüskéit.

Felfedezés után egy vagy két túlterhelt link, csak oldja meg ezt a problémát úgy, hogy néhány csomópontot áthelyezi a számukra közös alhálózatra, így egymással való kommunikációjuk nem elárasztja a teljes hálózatot, és elkerülheti a túlterhelt linket.

Ha egyes alkalmazások vagy protokollok elhomályosítják a hálózat szűk keresztmetszetét, fontolja meg az alkalmazások szolgáltatásának átváltását a felhőre, hogy csökkentse a túlterhelt link forgalmát.

Sávszélesség-költségek kezelése

A kereslet növekedésének megszüntetése kiküszöböli a forgalmat, amely korlátozza a sávszélességet. Miután stabilizálta a hálózatot és csökkentette a csúcsigényt a sávszélesség alatt, elindíthatja a sávszélesség maximalizálásának második fázisa: ossza meg a terhelést a rendszeren a jelenlegi sávszélesség-csökkentés csökkentése érdekében.

Betöltési egyenlegek, gyorsítótárak és jobban szervezett alhálózatok drasztikusan csökkentse a hálózat teljes forgalmát. Valószínűleg linkei és felszerelései jelenleg szinte terhelés nélkül vannak, miközben az infrastruktúra többi szakasza túlterhelt. Kiegyensúlyozás A forgalom áramlása úgy, hogy minden berendezést használjon, csökkenti a csúcsteljesítmény szintjét bármely adott összeköttetésen vagy kapcsolón. Ez csökkenti az általános sávszélességet és pénzt takarít meg.

Hálózati sávszélességet maximalizáló eszközök

Amint az a fent vázolt feladatokból látható, a sávszélesség maximalizálásának kiindulópontja az, hogy információt szerezzen arról, hogy a hálózat miként teljesít abban a pillanatban. Meg kell tudnia, hogy hol áll a sávszélesség iránti igény, mind fizikailag, mind a forgalom típusa szempontjából.

Lásd még: 6 legjobb hálózati forgalomfigyelő

Egy sávszélesség-figyelő rendszer kielégíti ezeket az igényeket. A választott monitor összetettsége a hálózat méretétől és a szállított tipikus forgalommennyiségtől függ. Az alábbi lista a sávszélesség-monitoroktól széles hálózatok széles körű elemzési képességével egészen az egyszerűbb rendszerekig terjed, amelyek a kisvállalkozások számára is jól működnek.

A legjobb hálózati sávszélességet maximalizáló eszközök

A hálózatkezelő szoftverek piacának felső végén néhány szolgáltató dominál, amelyek hálózati eszközkészleteket gyártanak. Ahhoz, hogy teljes képet kapjon a hálózatáról, és a sávszélesség maximalizálása érdekében megoldásokat hajtson végre, szüksége lesz ezeknek az eszközöknek a kombinációjára. Szerencsére ezek a szoftverházak megértik a nagy hálózatok kezelésének bonyolultságát, és modulokat biztosítanak, amelyek illeszkednek egymáshoz szabott megoldások létrehozásához.

1. SolarWinds csomagok

SolarWinds webhely

A SolarWinds legfontosabb hálózati forgalmi elemző eszköze az NetFlow forgalmi elemző. Ahhoz azonban, hogy teljes képet kapjon a hálózat teljesítményéről, a következőkre is szükség van Hálózati teljesítményfigyelő. Ez a két eszköz együtt vásárolható egy kombinált csomagban, az úgynevezett Hálózati sávszélesség-elemző csomag.

A szabad Flow eszközcsomag érdemes hozzáadni minden SolarWinds kombinált csomaghoz. Ez a segédprogramok együtt működnek NetFlow v5 és tartalmaz egy felületet, így konfigurálhatja a Cisco útválasztóit NetFlow adatok küldésére a gyűjtőnek. A csomag többi eszköze forgalmi szimulátor, amely segít a hálózati erőforrások tesztelésében.

Végül adjuk hozzá a Hálózati topológia leképező a rendszer fizikai elrendezésének megtekintéséhez.

Hálózati sávszélesség-elemző csomag (ingyenes próbaverzió)

SolarWinds Network Performance Monitor hálózati képernyőképe

A hálózati teljesítményfigyelő a SolarWinds alapterméke, és szükséges a napi hálózatkezelési feladatokhoz. Ez a rendszer magában foglalja egy automatikus felderítési képesség amely nyomon követi a hálózathoz csatlakoztatott összes eszközt, és kiemeli a hálózati berendezéseket. Az automatikus felismerés kiindulópontot hoz létre a sávszélesség maximalizálásához.

SolarWinds Network Performance MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

 SolarWinds hálózati topológia leképező

A hálózati topológia leképező lesz a következő kikötője. Ez az eszköz pontosan azt teszi, amit mond az ónról és az ónról megadja a hálózat elrendezését. A térképező segítségével azonosíthatja a virtuális környezeteket és wifi szolgáltatásokat, valamint a vezetékes hálózatot kiszolgáló forgalmat.

SolarWinds hálózati topológia MapperDownload 14 napos ingyenes próbaverzió

A Network Performance Monitoron belül a NetPath nevû modul található. Ez megjeleníti a linkeket, amelyek konkrét kapcsolatokat hordoznak. Ezek a linkek nyomon követik a felhőalapú szolgáltatásokat. Ha a hálózat vezeték nélküli rendszereket tartalmaz, akkor a következő előnyöket élvezheti Heat Maps a Network Performance Monitor-ban. Ezzel vizuálisan megjelenítheti az összes wifi-útválasztó jelének lábnyomait. Ezen információkkal láthatja a alacsony jelterületek és halott zónák, amelyek csökkentik a felhasználók számára rendelkezésre álló sávszélességet.

A hálózati teljesítményfigyelő és a Network Topology Mapper közötti váltás nem nehéz feladat, mert A SolarWinds az ebben a kombinációban ajánlott összes eszközt ugyanazon a platformon, az Orion néven építette. Ha több ilyen terméket vásárol, azok integrálódnak egymáshoz. Javítsa tovább ezt az integrációt egy áttekintő modullal, amelyet the Vállalati műveleti konzol. Összevonja az összes adatot, amely több SolarWinds szerverről származik.

SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer képernyőképe

Az NetFlow forgalmi elemző Az ajánlott SolarWinds kombináció egyik elemét valószínűleg tévesen nevezték el. NetFlow egy speciális üzenetküldési nyelv, amelyet a Cisco Systems hálózati berendezéseinek. Ez a kommunikációs szabvány lehetővé teszi a monitor számára a forgalomáramlás-információk felvételét. A SolarWinds forgalom elemzője NetFlow adatokat gyűjt. Ugyanakkor nem csak a NetFlow eszközökkel kommunikál, ezért érdemes figyelmen kívül hagyni a „NetFlow”Az eszköz nevében.

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

A legtöbb hálózati rendszergazda többszörös gyártó házirendet működtet, így elbocsáthatja Önt egy olyan hálózati eszköz, amely csak a NetFlow-val működik. A SolarWinds azonban szintén gyűjt J-Flow adatok által generált Juniper Networks berendezések és működik a NetStream üzenetküldő rendszer, amely Huawei berendezések felhasználása. A hálózati elemző a következőket is értelmezi: sFlow és IPFIX üzenetküldő rendszerek, amelyek eladó-semleges jelentési nyelvek a hálózati eszközök számára.

Azok a hálózati eszközök jelentési nyelvei szolgáltatnak kulcsfontosságú adatokat, amelyeket a NetFlow Traffic Analyzer használ a sávszélesség-felhasználás figyelésére. Ez a kulcsmodul a sávszélesség maximalizálásának eredményeinek figyelésére. Kombinálja ezt az információt a NetPath adatokkal és a Network Topology Mapper-rel, hogy megnézze a hálózat feszültségi pontjait, ahol a sávszélesség elérhetőségének javítása érdekében a leginkább enyhítő megoldásokra van szükségük..

A NetFlow Traffic Analyzer képes ellenőrizni a webhelyek összeköttetéseit a webhelyek között és a Cloud szerverek felé. Ez az információ segít eldönteni a WAN optimalizálásának fejlesztési stratégiáit.

Lehet, hogy része a sávszélesség túlhasználatának QoS megközelítés. Ez a fojtás fordítottja, mert lehetővé teszi bizonyos típusú forgalom megcímkézését, és prioritássá teszi a hálózati eszközökön keresztüli áramlását. Valójában ez a taktika gátolja az összes többi olyan alkalmazást, amely nem került prioritásra. A NetFlow Traffic Analyzernek van egy nyomkövető modulja, amely figyeli a prioritást élvező protokollok áramlását. A „előtt”És„utána”Hálózati forgalmi grafikonok a QoS stratégia hatásának felmérésére.

Az NetFlow forgalmi elemző tartalmaz egy részt a vezeték nélküli forgalom elemzéséhez. Ez együtt működik a Network Performance Monitor wifi funkcióival, hogy maximalizálja a vezeték nélküli sávszélességet a felhasználói közösség számára.

SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző PackLegyen le 30 napos ingyenes próbaverziót a SolarWinds.com webhelyen

SolarWinds IP vezérlőcsomag (INGYENES PRÓBAVERZIÓ)

A másik két SolarWinds termék, amelyet sávszélesség maximalizálásához ajánlunk, a következők: IP-címkezelő és a Felhasználói eszközkövető. Ez a két eszköz együtt vásárolható egy csomagban, az úgynevezett IP vezérlőcsomag.

SolarWinds felhasználói eszközkövető

Az SolarWinds felhasználói eszközkövető információt szolgáltat a hálózati forgalom forrásáról. tudsz azonosítani kell az adatokat a hálózatra pumpáló kapcsolóportokat és kövesse nyomon az egyes végpontokig.

A modul felhasználói eleme a hálózat minden felhasználójának profilját tartalmazza, beleértve a fizikai helyüket. Megjelenik egy eszköz az eszköz Felhasználói adatok szakaszában az összes végpont kereshető listája, amelyen a felhasználói fiók aktív volt. Ez egy hasznos szolgáltatás a hálózati biztonság, valamint a sávszélesség-kezelés szempontjából. Ez lehetővé teszi a szokatlan tevékenységek azonosítását, amelyek veszélyeztetett felhasználói fiókot jelezhetnek. A Network Performance Monitor automatikus felismerési funkciójának köszönhetően, a modul felhasználói és eszközinformációival kombinálva, megfigyelheti a rendszer jogosulatlan eszközeit és felhasználóit.

Ban,-ben Felhasználói eszközkövető, egy modul profilozza a környezetében működő hálózati eszközöket beleértve a vezeték nélküli hozzáférési pontokat. Az egyes eszközök teljesítménye olyan mutatókat mutat, mint a áteresztőképesség, csomagvesztés, és válaszidők. Ezek az információk azt mutatják, hogy a sávszélességet csökkent-e hibás berendezés vagy egy adott helyről származó hibás alkalmazás. Az eszközök profiljai meghatározzák, melyik kapcsolót tolják kapacitásukhoz. A problémamentes kapcsolaton keresztül visszakeresheti, hogy pontosan hol történt a sávszélesség-csökkenés.

Számos hálózati megfigyelőszolgáltató gyárt egy a Váltás a Port Mapper-re. A SolarWinds beépíti ezt a funkciót a felhasználói eszközkövetőbe. Az eszköz kapcsolóport-figyelő szolgáltatása mutatja az egyes portok és a hozzájuk kapcsolódó protokollok tevékenységét. Például láthatja, hogy melyik kapcsolóport részt vesz a résztvevőkben virtuális környezet. Ez lehetővé teszi a hardveres és a platform teljesítmény közötti kapcsolatot, amely támogatja a virtuális gép rendszereket. A legtöbb kapcsoló portmonitorhoz hasonlóan a User Device Monitor lehetővé teszi a portok be- és kikapcsolását egy központi helyről.

SolarWinds felhasználói eszköz TrackerLegyen le 30 napos ingyenes próbaverziót

Az IP-címkezelő a sávszélesség-kihasználási problémák megoldásának része. Ez a modul nem helyettesíti a DNS- vagy DHCP-kiszolgálókat, hanem figyeli azokat, hogy ellenőrizze az IP-cím hatókörét és kiosztását. Az eszköz hozzáadása a figyelőkészlethez különösen akkor hasznos, ha több DHCP- és DNS-kiszolgálót üzemeltet a hálózatán. Az IPAM egyesíti az egyes kiszolgálókonzolok által megjelenített összes adatot, így nem kell manuálisan ellenőriznie, hogy az egyes alkalmazási körök nem fedik át egymást..

SolarWinds IPAM

A hálózati torlódások egyik fő oka egy túl sok csomóponttal rendelkező vezeték túlterhelése. Ha nem osztotta fel a hálózatot alhálózatokra, akkor ez egy fő feladat, amelyet végre kell hajtania. Ha felosztotta a hálózatot, és továbbra is teljesítményproblémákkal szembesül, akkor át kell méreteznie az alhálózatokat. Mindkét esetben a SolarWinds IP Address Manager segít a feladat sikeres végrehajtásában. Átcsoportosíthatja az erőforrásokat, így csökkentheti a tartalék sávszélességet a hálózat egyik részén, és növelheti a nem megfelelő sávszélességet egy másik részben.

Az IP-címkezelő segít kiszámítja az alhálózatokat és rendszeresen söri a hálózatot az aktív címek felsorolására. Amikor az IPAM elhagyott címeket észlel, automatikusan frissíti a vonatkozó DHCP-kiszolgálót, és ezt a címet visszahelyezi a készletbe az allokációhoz. Az IPAM folyamatosan felügyeli a címkészleteket és figyelmeztet, ha az egyik cím határa kimerül. Riasztásokat is beállíthat, ha bármilyen IP-cím ütközik.

Az IPAM képes felmérni a virtuális gép környezeteit, és illeszteni az IP allokációkat a címek alapjául szolgáló fizikai környezethez. Ez nagy segítség, ha kibővíthető virtuális gép rendszert futtat és új címek automatikus hozzáadása szükséges.

Az IP-címek kiosztásának koordinálása fontos kérdés, ha maximális sávszélességet akarunk elérni mert az összecsapódó címhelyek késleltetést okoz az átvitelben, sőt a blokkokat is. Ezt a helyzetet gyakran összekeverik a sávszélesség elérhetőségével, mivel a hatások nagyon hasonlóak. Az IP-cím problémáinak elhárítása felgyorsítja a hálózatot, és úgy tűnik, mintha kibővítette volna a sávszélességet. Hasonlóképpen, ha nem frissíti a DNS-rekordokat újra kiosztott IP-címekkel, akkor a kapcsolatok lefagynak, és úgy néz ki, mintha a hálózat kifogyott volna. Ezeknek a problémáknak a megoldása segít azonosítani, mely hálózati teljesítményproblémákat valóban okozzák a sávszélesség korlátozásai.

Az összes fent felsorolt ​​modul rendelkezik kiváló műszerfal oldalak amelyek sima grafikákat tartalmaznak a hálózat állapotának megjelenítéséhez. Az információs segédeszközök között szerepelnek grafikonok, diagramok, tárcsák és színkódok könnyű megkülönböztetni a sikeres műveleteket és a veszélyeket. Az irányítópult testreszabható, és korlátozott nézeteket állíthat be az adatokról és a vezérlőkről lehetővé kell tenni az adminisztrációs csoport különböző tagjai számára, hogy csak azokhoz a szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, amelyekre szükségük van feladataik ellátásához. Az ezen eszközök által generált riasztások megjelennek a konzolban, és a csoport tagját elküldheti SMS vagy email.

A felhasználói csoportok, az egyedi felhasználói fiókok és a korlátozott műszerfal nézetek beállításának lehetősége azt jelenti, hogy megteheti hozzáférést biztosítanak a nem technikai érdekeltek számára, mint például az igazgatósági tagok, hogy bármikor ellenőrizhessék a hálózat állapotát. Ezen eszközök jelentési motorja is segít hozzon létre olyan dokumentumokat és diákat, amelyek előnyt nyújtanak a vezetőknek történő bemutatáskor. A jelentési eszköz lehetővé teszi egyedi jelentések létrehozását.

Mindezek a modulok futnak a Windows Server környezet.

SolarWinds IP vezérlőcsomag BundleDownload 30 napos ingyenes próbaverzió

2. A SolarWinds mérnöki eszközkészlete (INGYENES Kísérlet)

A SolarWinds Engineers eszközkészlet válaszidejének figyelője

A fenti megoldás a hálózati eszközök legkorszerűbb kombinációja, amely segít a sávszélesség kezelésében. A SolarWinds azonban egy alternatív segédprogramcsomagot is kínál, ha a kombó felett kissé drága. A Mérnök eszközkészlete olcsóbb alternatíva az Orion-alapú rendszerekhez felsorolva az előző szakaszban. A SolarWinds rámutat arra, hogy ez a csomag kölcsönhatásba léphet a Network Performance Monitor-lal. A Mérnök eszközkészlete összesen hatvan segédprogramot tartalmaz.

Ez a hatalmas eszközkészlet olyan funkciókat tartalmaz, amelyek árnyékolják a fő SolarWinds termékek képességeit. A táskában lévő szerszámok listáján keresztül választhat készítsen egy hasznos csomagot a hálózati sávszélesség maximalizálása érdekében. Kezdjen olyan eszközökkel, amelyek naplózza az összes hálózati eszközt, és ellenőrizze az egészségüket, például a Portszkenner, a Port Porter kapcsoló, az SNMP sweep, az IP hálózati böngésző, a MAC Address Discovery segédprogram és a Ping Sweep eszköz.

Az Váltás a Port Mapper-re A létesítmény jelentési oldalt készít a hálózat minden kapcsolójáról, és felsorolja a csatlakoztatott portokat. Láthatjuk a Mac cím és a kiosztott IP-cím az egyes portokhoz csatlakoztatott eszközök száma. Az Port szkenner ellenőrzi az útválasztók és a végponti eszközök címzési portjait, megmutatja, mely kikötők vannak nyitva és sebezhetők a hackerek kizsákmányolásához. Miután dokumentálta az összes berendezést, megkezdheti a hálózat sávszélességének maximalizálását.

Valós idejű hálózati teljesítményfigyelők vizsgálja meg a sávszélességet, például a Response Time Monitor és a TraceRoute segédprogramot. Az Válaszidő figyelő megjeleníti a kiválasztott hálózati eszközök teljesítményét. Ez az élő jelentés megmutatja, hogy az infrastruktúra mely részei nem érhetők el az útválasztáshoz, és amelyek teljesítik rosszul.  Ezek a meghibásodási pontok megmagyarázhatják, hogy a felhasználók miért tapasztalnak lassúságot vagy elérhetetlen hálózatot.

A TraceRoute eszköz egy szabványos hálózati adminisztrációs segédprogram megvalósítása, amelyet valószínűleg már ismer. Az ICMP segítségével ellenőrzi azokat a linkeket, amelyek egy adott rendeltetési helyhez vezető útvonalat alkotnak. Ezt az információt egy kereshető grafikus felhasználói felület táblázata tartalmazza, megmentve ezzel a parancssorban lévő útvonalak manuális diagnosztizálását. Ezek az eszközök nagyon hasznosak az internetes kapcsolatok elemzésekor is. Ez a képesség akkor hasznos, ha bizonyítékokat gyűjt a WAN optimalizálására.

A szerepe IP-címkezelés a DNS-elemzővel, a DNS-ellenőrzési eszközzel, a DNS-szerkezet-elemzővel, a DHCP hatókör-figyelőjével, az alhálózati számológéppel és az IP-címfigyelővel rendelkezik. Ez a gyűjtemény nincs olyan jól integrálva, mint az előző szakasz IP-címkezelője. A képernyők közötti váltás a teljes IPAM-szolgáltatás eléréséhez kézi lépéseket jelent és a jegyzetelés szükséges az IP-címtér kezeléséhez, amikor a Mérnök eszközkészletét választja.

Elegendő információt összekapcsolhat a Mérnök eszközkészletével a hálózati torlódások sikeres azonosító pontjai és dolgozzon ki arra, hogy miként lehet csökkenteni a sávszélességet a teljesítmény alulteljesített hálózati részeinek javítása érdekében. Ez az eszköz a Windows Server környezet. Bár a Mérnök eszközkészlete olcsóbb, mint a Network Performance Monitor, és sokkal olcsóbb, mint az előző szakaszban ismertetett eszközök teljes kombinációja, nem olyan egyszerű a használata. Ezt magadon ellenőrizheti 14 napos ingyenes próbaverzió.

SolarWinds mérnöki szerszámkészletTöltse le a 14 napos ingyenes próbaverziót

3. Paessler PRTG hálózati monitor (INGYENES PRÓBAVERZIÓ)

Javítsa a hálózati teljesítményt 10 lépésben, valamint a legjobb sávszélességű eszközökkel

Paessler PRTG hálózati monitor egy három az egyben infrastruktúra-figyelő. Lefedi a hálózatokat, szervereket és alkalmazásokat. Az eszköz hálózati figyelő komponense két elemből áll: egy hálózati teljesítmény menedzser, amely ellenőrzi a hálózati eszközök állapotát, és a hálózati forgalom elemző. A PRTG ezen hálózati megfigyelési funkciói segítenek optimalizálni a sávszélességet.

A PRTG gyűjtő valós idejű jelentéseket gyűjt a hálózati forgalomról számos hálózati eszköz üzenetküldő rendszer segítségével. Ezek ide tartoznak a NetFlow, sFlow, IPFIX és jFlow. Ezen üzenetek adatait diagramok formájában ábrázolják az irányítópulton. Az SNMP-adatokból összeállított hálózati térkép a hálózati forgalom elemző adatgyűjtéséből származó színkódolt állapotokat is mutatja. A forgalmi adatokat IP-cím, szoftver vagy protokoll forrás alapján szűrhetjük, hogy a forgalom nagy részének eredete látható legyen. A forgalmi adatok tárolásra kerülnek a forrásanyag biztosításához a kapacitás tervezéséhez.

Ha virtualizációt hajt végre, a PRTG képes nyomon követni, hogy mely erőforrások melyik virtuális géphez járulnak hozzá. Képes leszel elemezze az egyes gazdagépek igényét és döntse el, hogy újra kell-e osztania virtuális erőforrásokat, vagy új infrastruktúrát kell hozzáadnia a várható növekvő kereslet kielégítéséhez.

Ha még nincs költségvetése a további felszerelésekhez, akkor a hálózati forgalomfigyelő által nyújtott információk lehetővé teszik rangsorolja a forgalmat vagy korlátozza a sávszélesség elosztását bizonyos alkalmazásokhoz annak elkerülése érdekében, hogy azok túlterheljék a hálózatot és más szolgáltatások kiszorítása.

Dönthet úgy, hogy előfizet a PRTG-re mint online szolgáltatás, vagy telepítheti a szoftvert a szerverére. A rendszer számos érzékelőt tartalmaz. Az „érzékelő” egy rendszerállapot vagy hardver attribútum. Ingyenesen kaphat a Paessler PRTG-t, de ez a verzió 100 érzékelőre korlátozódik. Nagyobb megvalósításokért fizetnie kell, de a Paessler meg fogja tenni kapsz egy 30 napos ingyenes próbaverziót hogy ellenőrizze a rendszert.

Paessler PRTG Network MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

4. ManageEngine Tools

ManageEngine webhely

A ManageEngine valószínűleg a SolarWinds fő versenytársa a hálózati megfigyelés területén. Fő hálózati menedzsment rendszere OpManager. A társaság számos más hálózati segédprogramot gyárt, amelyek közül sok kiegészítőként elérhető az OpManagerhez, valamint önálló eszközökhöz.

A ManageEngine által létrehozott második alapelv az OpUtils. Ez egyesíti az IP-címkezelő és a Switch Port Mapper funkcióit. Az OpManager hálózati forgalom-elemzési kiegészítőjével együtt elegendő funkciót biztosítanak a hálózati sávszélesség maximalizálásához.

A jól megtervezett elrendezés révén egy pillanat alatt információt szerezhet a hálózati teljesítmény sokféle aspektusáról. A fő műszerfal felső részén van egy sáv, amely miniatűr, színkódolt grafikonokat mutat. E kis grafikák mindegyike élő adatokat jelenít meg, és hivatkozásként szolgál a részletesebb információkhoz.

Az OpManager fő célja a hálózati eszközök folyamatos figyelése. Nem pontosan ez az eszköz, amire szüksége van a sávszélesség maximalizálásához, de élő adatokat jelenít meg, és figyelmeztetést ad a fontos állapotváltozásokra. Ez a szolgáltatás segít elkerülni a hirtelen sávszélesség-csökkenést, amelyet a hibás berendezés okozhat.

Az OpManager automatikus felismerés funkció elkészíti a hálózat térképét. Az OpManager a hálózati struktúrákat mély nézetek sorozatában ábrázolja. Az alapvető leképezési funkció generálja a hálózat topológiájának elrendezése. A WAN-ok esetében ez a topológia átfedésben van egy valódi világtérképen. A hálózat fizikai elrendezése nem az egyetlen kínált térkép. Kapsz egy L2 térképet is, amely bemutatja az összes hálózati eszközt és a szomszédos berendezésekhez sugárzó összes linket.

Néhány más elérhető nézet valószínűleg jobban megfelel a nem műszaki személyzet számára. Az első ilyen műsor az épület 3D-s ábrázolása minden hálózati elrendezéssel. A második mutatja egy szerver szekrény mindegyik kiszolgálóval a rack megfelelő polcán, a gyártóval és a modellel együtt. Ezek a vizualizációk valószínűleg nem oldják meg a hálózati sávszélességgel kapcsolatos problémákat, de ezek nagyszerű bemutatási segédeszközök.

Az OpManager hálózati megfigyelő modul együtt működik virtuális környezetek. Pontosabban, az OpManager különleges képességekkel rendelkezik az azonosítás és kezelés érdekében VMWare, Hyper-V, és Citrix rendszerek.

A NetFlow Analyzer javítja a sávszélességet a teljes hálózat számára. Ez az elérés az interneten keresztül távoli webhelyekre is kiterjed, így az Analyzer használható a WAN optimalizálásához. Ezzel az eszközzel láthat minden olyan linket vagy hálózati szegmenst, amelyek gyakran elérik a kapacitási korlátokat. A hálózat összes többi linkjének kapacitása szintén látható, azonosítva a túltermelést, amelyet eltolhatunk a szűk keresztmetszetek enyhítésére..

Az analizátor felveszi a hálózati üzeneteket a berendezésekről. A név ellenére nem csak gyűjtés Cisco NetFlow üzenetek. Fel tudja ismerni és értelmezni J-Flow, NetStream, sFlow, IPFIX, áramlás, FNF, és Appstream üzenetek.

Az eszköz meg tudja különböztetni az adat-, hang- és videofolyamokat. Ha valóban meg akarja szabadítani bizonyos sávszélességet, akkor ezeket a video stream-eket kell megtenni. Az irányítópult tartalmazza a forgalomformáló képességeket a megvalósításhoz A QoS prioritása és fojtása miután azonosította a forgalmat, amellyel ki kellene üríteni a helyet.

A NetFlow Analyzer kapacitástervező modul történelmi adatok alapján összeállít egy forgalmi trend jelentést, és előrejelzéseket adhat arról, hogy a forgalom növekedése látszik-e haladni.

A NetFlow elemző önálló eszközként érhető el, így a többi nélkül is telepítheted. De Ahhoz, hogy valóban megismerjék a sávszélességet, sokkal több tényezőt kell lefednie, mint pusztán a forgalom hiányát. A sávszélesség hiányának enyhítéséhez mélyebb betekintésre van szüksége a döntések meghozatalához. Az Kapcsoló portkezelés szakaszában OpUtils lebontja az egyes linkek és szegmensek forgalmát, követve a forgalom eredetét az egyes végpontokig. Ez olyan felhasználókat vagy eszközöket azonosít, amelyek túlzott forgalmat generálnak valamint bármilyen szélhámos eszköz vagy szokatlan tevékenység, amely veszélyeztetett felhasználói fiókot jelez.

A puzzle utolsó része a ManageEngine hálózati sávszélesség-megoldásban a IP-címkezelő. Ez az eszköz önálló segédprogramként érhető el, vagy megvásárolhatja azt az OpManager kiegészítőként. Az OpUtilsba is beépítve.

Az IPAM felügyeli DHCP és DNS szervereket és azonosíthatja a hálózat elhagyott IP-címeit. Ez az eszköz segíti az alhálózatok megfelelő méretét és a sávszélességet szükség esetén elérhetővé teszi. Figyelemmel kíséri a DNS bejegyzéseket, és biztosítja, hogy minden rekord tartalmazzon egy tényleges élő IP címet. Figyelembe fogja venni a több DHCP-kiszolgáló és a megakadályozzák az IP-cím ütközését. Ezek a problémák blokkolhatják a hálózatot, és úgy tűnik, mintha nem biztosított volna elegendő sávszélességet. Az alhálózatok megfelelő rendezése csökkenti az érvelést és maximálisan kihasználhatja sávszélességét azáltal, hogy eltávolítja a késleltetéseket a hálózati hozzáférésenként eszközönként.

Mindezeket az eszközöket ugyanazon a platformon írják, tehát mind zökkenőmentesen integrálódnak. Telepítheti a ManageEngine eszközöket Windows Server vagy Linux környezetben. Az interfész különféle felhasználói csoportokhoz rendelhető, korlátozott hozzáférést biztosítva az adatok alcsoportjaihoz és az irányítópult vezérlőihez az engedélyezett felhasználók számára. Ez azt jelenti, hogy az adatokhoz hozzáférést biztosíthat a nem műszaki vezetők számára, és a junior alkalmazottak számára hozzáférést biztosíthat a megfigyelő rendszerhez a sérülés kockázata nélkül. Az ebben a szakaszban felsorolt ​​összes segédprogram előre megírt standard jelentésekkel együtt szállítható, vagy elkészítheti saját egyedi jelentéseit.

Emellett egyéni riasztási feltételeket is írhat értesíti Önt, ha a sávszélesség-felhasználási küszöbértékeket túllépik. Ez akkor hasznos, ha meg akarja figyelni a túl nagy sávszélességet igénylő feltételeket. A riasztások az irányítópulton jelennek meg, a színek súlyossága szerint kódolva. Riasztásokat küldhet SMS vagy email a csoport különböző tagjai számára az eszköz eredete vagy riasztás típusa szerint. Néhány művelet konfigurálható úgy, hogy automatikusan megoldja a riasztási feltételeket. Ez segít a sávszélesség kimerítésénél még az irodából való távollét előtt is tartózkodni - akár a mobil eszközön is elérheti az irányítópultot az interneten keresztül.

A hálózati sávszélesség maximalizálására szolgáló ManageEngine megoldás minden bizonnyal megadja azokat a nézeteket és vezérlőelemeket, amelyek szükségesek a hálózat rendelkezésre állásának és a szolgáltatás minőségének megőrzéséhez..

A (z) ManageEngine hálózatkezelő szoftverét beszerezheti egy 30 napos ingyenes próbaverzió. Ez az ajánlat az ebben a szakaszban felsorolt ​​összes modulra kiterjed. A Az OpManager ingyenes kiadása lehetővé teszi 10 eszköz figyelését. Az Az IP Address Manager legfeljebb 50 IP cím ingyenesen használható. Az A NetFlow Analyzer ingyenesen használható akár két interfész figyelésére.

5. ManageEngine OpManager Plus

OpManager Plus

Az OpManager Plus csomag a fenti ManageEngine modulok összeszerelését biztosítja. Az OpManager, az OpUtils és a Network Analysis Add-on mellett ez a csomag tartalmazza alkalmazás- és szervermegfigyelő modulok, egy hálózati konfigurációs kezelő, és a tűzfal naplóelemző.

A Network Configuration Manager szolgáltatás hirtelen problémákat fedez fel a hálózati eszközökkel kapcsolatban. Ez a modul érvényesíti a hálózati eszközök konfigurációját, és nyomon követi az ezen beállítások bármilyen változását. Ha jogosulatlan változás történik egy hálózati eszközön, akkor ez a módosítás gyorsan fodrozódhat, és ronthatja a sávszélességet. Ez azt is jelezheti, hogy szabotázsok, hackerek vagy rosszindulatú programok hamisítják őket.

Az Opciókezelő, amely az OpManager Plus csomagba kerül, azonosítja a hálózaton található alkalmazásokat és az egyes sávszélességet. Ez a láthatóság felhő alkalmazáskiszolgálókra is kiterjed, és azonosíthatja a virtuális gép környezeteit.

A Server Manager modul nem fogja közvetlenül kiszűrni a sávszélességgel kapcsolatos problémákat. Meghatározza azokat a kiszolgálói problémákat, amelyek lelassíthatják a válaszidőket, ideértve a következőket nem sávszélességű teljesítményproblémák, amelyek elhomályosíthatják a sávszélesség elérhetőségére vonatkozó véleményét. A Tűzfal Naplóelemző hasonló célt szolgálhat, mivel kiemelheti a kapcsolat sebességének húzását, amely nem igazán függ a sávszélességtől.

Az OpManager Plus rendszer ugyanazzal a felülettel és alkalmazkodóképességgel rendelkezik, mint az OpManager szokásos verziója. Ez az eszköz is fut Windows Server és Linux. ManageEngine ajánlatok egy 30 napos ingyenes próbaverzió az OpManager Plus verziója. Mint a szokásos OpManager csomagban, az OpManager Plus ingyenes verziója burkolatok legfeljebb 10 eszköz.

6. Ipswitch WhatsUp Gold

WhatsUp Gold műszerfal

Az Ipswitch felzárkózik a SolarWinds és a ManageEngine verziókhoz. Csillagterméke a WhatsUp Gold, egy hálózati monitor, amelyet kiegészítő modulok integrálásával bővíthetünk, ugyanúgy, mint a Network Performance Monitor és az OpManager..

A hálózati sávszélesség kihasználásának javítására szolgáló eszközkészlet magában foglalja a hálózati forgalom elemzését és az alkalmazás teljesítményének figyelését szolgáló modulokat.

A WhatsUp Gold egy hálózati teljesítmény menedzser a hálózati eszközök állapotára összpontosít. A rendszer képes a vezeték nélküli hálózatok és a szabványos LAN-ok figyelésére. Azonosíthatja a virtuális környezeteket, amelyek tartalmazzák a helyszíni és a felhőalapú konfigurációkat is.

Sávszélesség-kezeléshez, az első dolog, amire szüksége van, egy hálózati térkép. A WhatsUp Gold kezdeti telepítése olyan rendszerseprítéssel ér véget, amely felfedezi az összes hálózati eszközt. Az eszköz ebből az információból hálózati térképet készít. A hálózati térkép azt mutatja, hogy az összes eszköz hogyan kapcsolódik egymáshoz, hogy a teljes hálózatot kialakítsák. A terv minden csomópontja hivatkozást mutat az eszköz teljesítmény- és állapotinformációinak oldalára.

A WhatsUp Gold felhasználja SNMP üzenetküldés, hogy az eszközön mindig friss állapotok legyenek. Noha ez a szolgáltatás nem kapcsolódik közvetlenül a sávszélesség-felhasználás javításához, a hálózati eszköz hiba állapota hozzájárul a hálózati problémákhoz. A sávszélesség-elemzés megkezdése előtt ki kell zárnia a hálózati eszközök egészségi állapotát.

A hálózati sávszélesség maximalizálásához szükséges alapvető funkciók a Network Traffic Monitor kiegészítőben rejlenek. Ez a segédprogram portkapcsolóként működik mert nem csak a hálózati forgalomról fog jelentést készíteni, hanem az adatokat szegmentálja a protokoll és az alkalmazás szerint. Láthatja, hogy mely linkek vannak túlterhelt és mely protokollok irányítják az összes forgalmat ugrásszerűen. A WhatsUp Gold rendszer láthatósága kiterjed az internetes linkekre is, amelyek segítenek a WAN optimalizálásában.

A modul értelmezi a hálózat körül forgalomban lévő rögzített üzenetek hálózati forgalmi teljesítményét. Cisco NetFlow, NetFlow-Lite és NSEL, Juniper J-Flow, sFlow és IPFIX generálja az üzeneteket. A tőlük kapott információt felhasználó, protokoll és alkalmazás szerint kategorizálják. Ez a felhasználói azonosítás az egyes üzenetek kapcsolóportjának eredete megvizsgálásának eredménye.

Ezekkel az adatokkal megteremtheti a hálózati sávszélesség maximalizálásának alapját. Ezután el kell döntenie az egyes hálózati kapcsolatok túlzott forgalmának kezelésére vonatkozó politikáról. Az Sávszélesség-kapacitástervező megvizsgálja a jelenlegi és a trendhasználatot, valamint a hálózat körüli áramlatokat. Szimulálhatja a hálózat konfigurációjának megváltoztatásának, a csomópontok egyik kapcsolóról a másikra történő mozgatásának és a kábelszakasz vezetékkapacitásának növelésének hatásait. Ezzel az információval ki tudja értékelni, hogy a sávszélességgel kapcsolatos problémák megoldása az infrastruktúrába történő további beruházásokkal rejlik-e.

Az alkalmazás- és a protokolltevékenységről szóló jelentések kiemelhetik a torlódási problémák nyilvánvaló okát. A láthatóság által kiemelhető, átlátható forgalmi problémákra példa lehet az adatmentések időzítése vagy a kimeneti eszközök kiosztása, például nyomtatók az alhálózatok különválasztására.

A WhatsUp Gold egy alternatív stratégiát támogat A QoS forgalom prioritása. Ezzel a módszerrel biztosíthatja, hogy a létfontosságú forgalom először mindig a torlódási pontokon keresztül kerüljön át, tartva a nem alapvető fontosságú vagy sávszélességet kitevő alkalmazásokat a szélesebb felhasználói közösség érdekében. A kapacitásszervezõ a történelmi adatokat megismételheti prioritással ellátott forgalmi címkékkel a helyén. Ezzel a szimulációval kipróbálhatja a QoS rangsorolás hatékonyságát.

Az Flow Monitor modul áttekinthető jelentéseket készít a hálózati kapacitásáról és az idő-alapú felhasználásról. Ezek nélkülözhetetlenek a vezetőkkel való kommunikációhoz, amikor a szűk keresztmetszetekre vonatkozó politikát terveznek. Itt dönthet úgy, hogy bizonyos alkalmazásokat áthelyez a felhőbe vagy blokkolja a sávszélességgel éhes alkalmazások, például a video streaming használatát a csúcsigény óráiban.

A WhatsUp Gold forgalomfigyelő rendszerbe beépített riasztások értesítik Önt, ha a kapacitási küszöbértékeket elérik. Ez lehetővé teszi a forgalom növekedésének figyelését a vizsgálati szakaszban. Miután megértette a problémát, képessé teheti a megoldásokat, például gyorsítótárakat és terheléselosztókat.

A monitor integrálódik Cisco NBAR besorolást. NBAR a Hálózati alapú alkalmazásfelismerés az alkalmazások fontosság szerinti rangsorolása. Ez az információ útmutatásként szolgál annak meghatározására, hogy mely alkalmazásforgalmat kell rangsorolni, ha a QoS útvonalat a sávszélesség kimerülésének megoldására akarja választani..

A WhatsUP Gold és a Network Traffic Monitor kiegészítő kombinációja betekintést nyújt a virtuális környezetbe. azonban, ha a hálózat virtuális gép technológiát használy, érdemes lehet befektetni a Virtuális környezetfigyelés Hozzáad. Ez az eszköz mélyebben elemzi a virtuális környezeteket.

A monitor borítja VMWare és Hyper-V implementációkat és élő adatokat kínál a virtuális gép rendszerek teljesítményéről. Az a szenzor, amely leginkább érdekli a sávszélesség-növelési feladatot, az interfész kihasználtságának figyelője. Ez megmutatja, hogy az egyik virtuális gép túlterheli-e a rendszert, vagy ha a hálózat összes virtuális végpontja egyenletesen van elosztva, elfogadható mennyiségű sávszélességet használva. Ha nagymértékben támaszkodik a virtualizációra, akkor legalább ki kell zárnia ezt a rendszert, mint a sávszélesség kimerülésének forrását.

A virtualizációs monitor integrálódik a standard WhatsUp Gold műszerfalba. Riasztásait, a többi modul által felvetett riasztásokkal együtt, az is küldheti SMS vagy email valamint megjelenik a konzolban és a naplófájlokban.

Riasztásokat küldhetünk a csapat tagjai számára a forrás alkalmazásának vagy a riasztási körülmények súlyosságának függvényében. A műszerfal testreszabható és különböző nézeteket lehet hozzárendelni az egyes felhasználói fiókokhoz. Ez jó módszer az önkiszolgáló információs képernyők kézbesítésére a vezetők számára és a döntéshozókkal való együttműködésre.

A WhatsUp Gold megoldás egyik hiányossága az IP Address Manager modul hiánya. A túlterhelt linkek azonosítása a sávszélesség maximalizálásának fontos része. Az alhálózatokat átszervező eszköz kiküszöböli a további infrastruktúrába történő befektetés szükségességét.

A WhatsUp Gold csomag telepíthető ablakok. Tudod kapni egy ingyenes próbaverzió hogy ellenőrizze, mielőtt vállalja. A WhatsUp Gold ingyenes verzióját hívják WhatsUp Gold Starter. Ez csak a monitorozást teszi lehetővé öt eszköz, és a valóságban, ha a hálózat ilyen kicsi, akkor nem kell igazán széles körű automatizálási eljárásokra vagy bonyolult megfigyelő szoftverekre.

A siker tervezése

A hálózat néhány sietős kiegészítése sávszélességet és teljesítményfájást okozhat az elkövetkező években. Ha időt spórolhat, tervezze meg hálózatát a semmiből.

Haladjon tovább, próbáljon kommunikálni a hálózati kérdésekkel a szervezet vezetõivel és döntéshozóival. Mutasd meg, hogy interdiszciplináris csapat részeként dolgozhatsz. Amikor egy új projekt elindul, az execsek az első naptól kezdve nagyobb valószínűséggel kérik meg a kapacitásigényekkel kapcsolatos véleményedet. A hálózat bővítésének tervezésével elkerülhetőek a forgalomáramlási hibák, amelyeket pánikba hozott kiegészítések okoznak.

Van kedvenc eszköze a sávszélesség-figyeléshez? Sikerült elkülöníteni a szűk keresztmetszetet, megoldani azt és csökkenteni a hálózat sávszélesség-követelményeit? Mondja el a közösségnek a kapacitástervezési tapasztalatait azáltal, hogy üzenetet hagy az alábbi megjegyzés szakaszban.

Kép: Facebook-kapcsolat: Tim Walker a Flickr-en keresztül. A CC BY-SA 2.0 alatt engedélyezett

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + = 27

Adblock
detector