Latencia vs teljesítmény – a különbség megértése

Latencia vs teljesítmény


Számos különféle mutató használható a hálózaton keresztüli adatátvitel sebességének mérésére. A szolgáltatás sebességének megmutatása metrikával szolgál a hálózat teljesítményének mérésére. Az áteresztőképesség és a késleltetés a hálózatok mérésének leggyakoribb módjai. Az átviteli sebesség vagy a késleltetés szintjének mérése segíthet azonosítani a hálózat teljesítményproblémáit.

Ezek a fogalmak azonban nem ugyanaz. Ebben a cikkben a következőket fogjuk megnézni: a késés és az átvitel közötti különbség és hogyan lehet felmérni, mi folyik. Mielőtt ezt megtennénk, meg fogjuk határozni, hogy mi a késés és az áteresztőképesség.

Röviden: a késleltetés és az áteresztőképesség a következők szerint határozható meg:

 • Késleltetés - A csomagnak egy hálózaton keresztüli átviteléhez szükséges idő. Ezt megmérheti egyirányú úticélig vagy egy oda-vissza útként.
 • áteresztőképesség - Az egységen belül küldött és fogadott adatok mennyisége

Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk ezeket. De először közvetlenül összehasonlítjuk a kettőt.

Az alábbiakban nagyon sok részletet találunk az eszközökről, de ha csak gyors pillantásra van idő, akkor itt van a mi a hálózati teljesítmény és a hálózati késleltetés mérésére szolgáló legjobb eszközök listája:

 • SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag (INGYENES PRÓBAVERZIÓ) Alapvető hálózati sávszélesség-elemző és teljesítményfigyelő eszközök, amelyek a Network Performance Monitor-t és a NetFlow Traffic Analyzer-t tartalmazzák
 • SolarWinds Flow eszközcsomag (INGYENES SZERSZÁMKAPCSOLÓ) Ingyenes eszköz a hálózaton belüli forgalom figyelésére.
 • Paessler PRTG QoS oda-vissza érzékelő (INGYENES PRÓBAVERZIÓ) Elemezze a hálózati kapcsolat minőségét, amely két hálózati szonda segítségével kommunikál

A teljesítmény, a késés és a sávszélesség közötti kapcsolat

Az átviteli sebesség és a késés közötti kapcsolatot a sávszélesség fogalma támasztja alá. Sávszélesség a nevet adják a hálózaton átvihető csomagok száma. Ha egy csőre gondolt volna, a fizikai cső korlátozza a csőn átvihető tartalom mennyiségét. Egy hálózat kapcsán ez az, hogy hány csomagot lehet egyszerre továbbítani.

A késésnek nevezzük azt az időt, amelyre egy csomag eljut a forrástól a rendeltetési helyig.  A késés azt jelzi, mennyi ideig tart a csomagok elérése a rendeltetési helyükhöz. áteresztőképesség az a kifejezés, amelyet a egy meghatározott időn belül feldolgozott csomagok száma. Az áteresztőképesség és a késés közvetlenül kapcsolódik a hálózaton belüli működésükhöz.

Másképpen fogalmazva: a három kapcsolat a következő:

 • Az sávszélesség egy hálózat meghatározza a azon beszélgetések maximális száma, amelyeket a hálózat támogat. A beszélgetések adatcsere egyik pontról a másikra.
 • Késleltetés mérésére használják milyen gyorsan történnek ezek a beszélgetések. Minél több késés van, annál hosszabb ideig tartanak ezek a beszélgetések.
 • A késleltetési szint meghatározza a beszélgetés maximális teljesítményét. Az áteresztőképesség az, hogy mennyi adat továbbítható egy beszélgetésen belül.

Természetesen a beszélgetésben továbbítható adatmennyiség csökkenti a késleltetést. Ennek oka az, hogy hosszabb időt vesz igénybe az adatok továbbítása a beszélgetésben, mivel a csomagok hosszabb időt vesznek igénybe. Most ezeket a fogalmakat részletesebben megvizsgáljuk.

Mi a hálózati késés??

Mindenekelőtt a késés mértéke a késés. Ez a késleltetés mértéke arra az időre vonatkozik, amíg egy csomag eljut a forrástól a rendeltetési helyig egy hálózaton keresztül. Általában ez az oda-vissza mérve de gyakran egyirányú utazásként is mérik. Az oda-vissza késleltetést leggyakrabban azért használják, mert a számítógépek gyakran megvárják a visszaigazolások visszaküldését a rendeltetési eszközről, mielőtt az összes adatot elküldik (ez ellenőrzi, hogy van-e kapcsolat az adatok küldéséhez).

Következésképpen a késés jelenléte azt jelzi, hogy a hálózat lassan teljesít. Minél nagyobb a késés, annál hosszabb ideig tart egy csomag elérése a rendeltetési helyére. Ennek eredményeként lassú és szaggatott szolgáltatások állnak rendelkezésre. Például, ha valamit egy távoli eszközbe gépelt, néhány másodperc késéssel lehet, mire a gépelt megjelenik a képernyőn.

Latencia vs sávszélesség

Latencia vs teljesítmény - a különbség megértése

A késés és a sávszélesség két nagyon különféle fogalom, amelyek szoros kapcsolatban állnak egymással. A késés a csomagátvitel sebességét méri, míg a sávszélességet a hálózat maximális kapacitására utalják. A kettő közötti kapcsolat magyarázata a legegyszerűbb módszer sávszélesség arra utal, hogy mekkora a cső, és a késleltetés alapján mérik, hogy a cső tartalma milyen gyorsan halad a rendeltetési helyére.

Ennek a kettőnek ok-okozati összefüggés van. Például, minél kisebb a sávszélesség, annál hosszabb időt vesz igénybe az adatok elérése a rendeltetési helyre, és annál későbbi lesz. Hasonlóképpen, minél több sávszélességet fog elérni, annál gyorsabb a csomagok elérése a rendeltetési helyükhöz. Ez akkor is érvényes, ha alacsony a késleltetési ideje.

Mi okozza a hálózati késést??

A hálózati késleltetést számos probléma okozhatja, de általában az útválasztók állapotától és a hálózati eszközök közötti távolságot érinti. Minél több útválasztót kell egy csomagnak megtennie, annál több késleltetést igényel azért van, mert minden útválasztónak feldolgoznia kell a csomagot. A legtöbb esetben ez a késleltetés nem észrevehető, de ha a forgalom az interneten keresztül halad, akkor ez kifejezettebb lehet (mivel a csomag által átadott útválasztók száma növekszik).

A csomag által megtett távolság szintén jelentős hatással lehet a hálózaton belüli késleltetés mértékére. A világ körül utazó csomagnak legalább 250 ms késleltetési ideje lenne. A vállalati szintű hálózatokban a késés kevésbé jelenik meg. Amikor a csomagok áthaladnak a hálózaton a rendeltetési helyükre, ritkán haladnak egyenes vonalban a csomóponthoz. Mint ilyen, a késés mértéke attól az útvonaltól függ, amelyet a csomag megtett.

Egy jól megtervezett hálózaton hatékony útvonalaknak kell rendelkezésre állniuk, hogy a csomagok azonnal megérkezzenek rendeltetési helyükhöz. Ha a hálózat rosszul van megtervezve közvetett hálózati útvonalakkal, akkor a késés sokkal kifejezettebb lesz.

Mi az a hálózati átvitel??

Mint korábban már említettük, az áteresztőképesség az az elküldött adatmennyiség hivatkozására szolgál, amelyet a rendszer egy adott időtartamon belül képes feldolgozni. Az áteresztőképesség jó módszer a hálózati kapcsolat teljesítményének mérésére mert megmondja, hány üzenet érkezik sikeresen a rendeltetési helyükre. Ha az üzenetek nagy részét sikeresen kézbesítik, akkor az átviteli sebességet magasnak tekintik. Ezzel szemben a sikeres kézbesítés alacsony aránya alacsonyabb teljesítményt eredményez.

Minél alacsonyabb az átviteli sebesség, annál rosszabb a teljesítmény. Az eszközök a sikeres csomagszállításra támaszkodnak egymással való kommunikációban, így ha a csomagok nem érik el rendeltetési helyüket, akkor a végeredmény rossz szolgáltatási minőségű lesz. Egy VoIP-hívás keretében az alacsony átviteli sebesség miatt a hívóknak rossz minőségű hívása lenne audio kihagyással.

Teljesítmény vs sávszélesség

A sávszélesség olyan kifejezés, amelyet a hálózat egészében átvihető maximális adatmennyiség leírására használnak. A hálózat sávszélessége az internet-kapcsolat szabványára és a hálózati eszközök képességeire korlátozódik. Gondoljon a sávszélességre mint a hálózati kapcsolat korlátozására. Ezzel szemben az áteresztőképesség az a tényleges adatátviteli sebesség, amely a hálózatán történik.

Magától értetődik, hogy átviteli sebesség alacsonyabb, mint a sávszélesség. Ennek oka az, hogy a sávszélesség a hálózat maximális képességeit képviseli, nem pedig a tényleges átviteli sebességet. Ez a legfontosabb, amit meg kell jegyezni csúcsidőszakokban vagy amikor a teljesítményproblémák zavarodnak, mivel az átviteli sebesség gyakran alacsonyabb, mint a sávszélesség.

Mi okozza a rossz hálózati átvitelt??

A rossz hálózati teljesítményt számos tényező okozhatja. Az egyik fő bűnös gyenge hardver teljesítmény. Ha az olyan eszközök, mint az útválasztók, teljesítménycsökkenést, hibákat tapasztalnak, vagy egyszerűen elavultak, akkor alacsony áteresztőképességgel járhat. Hasonlóképpen, ha a hálózatok túlzsúfoltak sok forgalommal, akkor a csomagvesztés veszteséget okoz. A csomagvesztés az, amikor a csomagok elvesznek a szállítás során. Alacsony hálózati áteresztőképességet gyakran okoznak, amikor a csomagok elvesznek a szállítás során.

Hogyan mérhető a késés és az átviteli sebesség

A késés az egyik legmegbízhatóbb módszer a hálózat sebességének mérésére. A késleltetést milliszekundumban mérjük. Abban az esetben, ha meg akarja mérni az egyik pontról a másikra haladó adatmennyiséget, akkor a hálózati átvitelt használja. A teljesítményt másodpercenként bitben mérik (bps) formájában megabit / másodperc (Mbps) vagy gigabites másodpercenként (Gbps). Az átviteli sebesség az a sebesség, amellyel a csomagok egy meghatározott időtartamon belül sikeresen elérik rendeltetési helyüket. Noha kiszámolhatja az átviteli sebességet, egyszerűbb a bps-rel mérni, mint a számítás futtatásával.

Miért fontos a hálózati késés és az átviteli sebesség??

Mind a hálózati késés, mind az áteresztőképesség fontos mert befolyásolják a hálózat teljesítményét. Ha a késés túl magas, akkor a csomagok hosszabb időt vesznek igénybe a rendeltetési hely eléréséhez. Minél több időt vesz igénybe a csomagok elérése a rendeltetési helyre, annál lassabban működnek az eszközök, szolgáltatások és alkalmazások a hálózaton belül. Hasonlóképpen, minél alacsonyabb az átviteli sebesség, annál kevesebb az egy adott időszakban feldolgozott csomagok száma.

Ha a késés és az átviteli sebesség minimális, akkor ezek nem jelent sok problémát. Abban a pillanatban azonban, amikor a várakozási idő túl magasra fordul, vagy az átviteli sebesség csökken, akkor a hálózat leáll. Ezen a ponton kezdik a szolgáltatások lassan teljesülni, mivel a csomagok nem érik el rendeltetési helyüket olyan sebességgel, amely fenntartja a hálózat teljes működését.

Ez fontos mérni a hálózati késleltetést és az átviteli sebességet mert lehetővé teszi, hogy ellenőrizze, hogy a hálózat nem esik-e a rossz teljesítmény áldozatává. Számos módszer lehet a késleltetés és az átvitel mérésére, de a legegyszerűbb módszer egy hálózati megfigyelő eszköz használata. Ez a fajta eszköz meg tudja mondani, amikor a késés és az átviteli sebesség elérte a problémás szintet.

Eszközök a hálózati teljesítmény mérésére

SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag (INGYENES PRÓBAVERZIÓ)

Tekintettel a hálózati átvitelnek a hálózati teljesítményre gyakorolt ​​hatására, fontos ellenőrizni. Ehhez szükség van egy hálózati megfigyelő eszközre. Számos különféle eszköz használható, amelyek közül az egyik a legjobb SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag. Ez a megoldás méri a hálózati átvitelt, hogy megfigyelje az átviteli folyamatadatokat, a hálózati eszközök rendelkezésre állása mellett.

A SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag képernyőképe

SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag jó választás a hálózati áteresztőképesség kezelésére, mert segít a gyökér okának megmutatásában. Felismerheti a hálózaton belüli teljesítményproblémákat, és lépéseket tehet annak kiküszöbölésére, hogy az átviteli sebesség minimálisra csökkenjen.

SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző PackLegyen letölt 30 napos INGYENES próbaverziót

SolarWinds Flow eszközcsomag (INGYENES SZERSZÁMSZÖG)

SolarWinds NetFlow eszközcsomag

Az SolarWinds Flow eszközcsomag három egyszerű, de erőteljes eszközt tartalmaz:

 • NetFlow Configurator
 • NetFlow replikátor
 • NetFlow generátor

E három segédprogrammal nem kap semmilyen lenyűgöző grafikus adat reprezentációt. Ehelyett egyszerű interfészeket kap, amelyek segítenek a NetFlow v5 üzenetek, amelyeket a Cisco útválasztói generálnak. A NetFlow egy a Cisco által kifejlesztett hálózati protokoll, amely gyűjti a csomaginformációkat, amikor áthaladnak az útválasztón.

Használhatja a NetFlow Configurator a Flow Tool Bundle-ben, mint egy standard interfész, amely kapcsolatba lép egy adott Cisco útválasztóval, és beállítja NetFlow funkcióit az adatok küldésére a gyűjtőnek.

A csomag másik két segédprogramja megkönnyíti a hálózat tesztelését és a NetFlow elemzés segítségével megtervezheti a kereslet növekedését.

Az NetFlow replikátor NetFlow csomagokat küld a hálózat adott rendeltetési helyére. Ez lehetővé teszi az infrastruktúra képességeinek tanulmányozását és a szűk keresztmetszetek azonosítását. Az NetFlow generátor extra forgalmat teremt a hálózatához. Ez lehetővé teszi a terheléselosztók, a tűzfalak és a hálózati teljesítményfigyelő riasztások viselkedésének tesztelését.

A Flow Tool Bundle egy nagyszerű ingyenes segédprogram, amely lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyújtson a hálózat készségéhez a szolgáltatások és a kereslet bővítéséhez..

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% INGYENES Tool Bundle

Eszközök a hálózati késés méréséhez

Paessler PRTG QoS oda-vissza érzékelő (INGYENES PRÓBAVERZIÓ)

A késés jelenlétének nyomon követése segít felmérni a kapcsolat színvonalát, és felismerni, hogy szolgáltatása jól működik-e forgalmi szűk keresztmetszetek nélkül. Paessler PRTG hálózati monitor egy sor olyan hálózati késleltetési figyelő funkcióval rendelkezik, amelyek ideálisak e feladat elvégzéséhez. A PRTG Network Monitor segítségével monitorozhatja a hálózat sávszélességét, hogy megnézze a kapcsolat erősségét.

Latencia vs teljesítmény - a különbség megértése

A PRTG QoS oda-vissza érzékelője a hálózaton áthaladó csomagok által tapasztalt késések figyelésére szolgál. A QoS oda-vissza érzékelő riasztásokként konfigurálható, amely értesíti Önt, ha a késleltetés bizonyos küszöbértékeket meghalad. Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a késés nem jelent problémát a hálózati teljesítmény szempontjából.

Paessler PRTG Network MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

Hálózati átviteli hálózati alapvonalak

Az egyik legfontosabb információ, amelyet tudnia kell a hálózati teljesítmény mérésekor, a hálózati kiindulási pont. A hálózati alapvonalon valós időben mérheti a hálózat teljesítményét. Más szavakkal: a hálózati alapvonalak az élő kapcsolat erősségének teszteléséről szólnak. A hálózati alapvonalak itt vannak figyelje meg a hálózati forgalmat a trendek azonosítása érdekében, erőforrás-elosztás megtekintése, nézd meg a történelmi előadást és a teljesítmény-rendellenességek azonosítása. A hálózat alapszintű meghatározása referenciakeretet nyújt Önnek, amelyre felhívhatja a hálózat teljesítményének ellenőrzésekor.

A hálózati teljesítmény átfigyeléséhez nyomon kell követnie a következő tényezőket: erőforrás-felhasználás és hálózati forgalom hogy megtudja, mennyire jól működik a hálózat. A hálózati alapvonalak beállítása olyan egyszerű vagy összetett lehet, amennyire azt akarja. Az első lépések: készítsen egy hálózati diagramot a hálózat leképezéséhez és a meghatározza a hálózatkezelési politikát. A hálózati diagram útitervet biztosít az eszközökhöz, és a házirend meghatározza, hogy mely szolgáltatások futtathatók a hálózatán.

Hogyan csökkenthető a késés és az átviteli sebesség

Ha megállapította, hogy a késés és az áteresztőképesség problémát jelent a hálózatában, akkor a probléma kiküszöböléséhez többféle lépést megtehet..

Monitor végpontok

A hálózati késleltetés korlátozásának egyik módja a végpontok figyelésének megkezdése. A végpontok a késés forrását jelentik, mivel felhasználhatók sávszélességet igénylő alkalmazások futtatására. Ezek a sávszélességű disznók vagy legfelsõbb beszélõk elfoglalják a hálózati erõforrásokat, és növelik a más kulcsfontosságú szolgáltatások késleltetését. E végpontok figyelemmel kísérése olyan eszközökkel, mint a SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő vagy Paessler PRTG hálózati monitor lehetővé teszi, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem nem gazember alkalmazások okozzák-e a késleltetési problémákat.

Keresse meg a hálózati szűk keresztmetszeteket

Időnként a késés oka a hálózati szűk keresztmetszetekre vezethető vissza. Hálózati szűk keresztmetszet akkor jelentkezik, amikor a csomagok áramlását a hálózati erőforrások korlátozzák. A szűk keresztmetszetek megoldására számos különféle módszer létezik, de az egyik a LAN kialakításának javítása. A hálózat VLAN-okra történő szétválasztása javíthatja a teljesítményt. Azt is meg kell győződnie arról, hogy a szerver hálózati kártyái nagyobb sebességgel tudnak futni, mint a hálózaton belüli csomópontok.

Indítsa újra a hardvert

A hardver újraindítása teljesítményproblémák esetén a hibaelhárítás 101. Az útválasztó újraindítása üríti a gyorsítótárat hogy elinduljon, mint a múltban. Ez a számítógépre is alkalmazható. Noha ez egyszerű megoldásnak tűnik, meglepődne, mennyi teljesítménybeli problémát lehet megoldani ezen alapvető lépések végrehajtásával.

Figyelemmel kíséri a QOS teljesítményét és késését

A késés és az átviteli sebesség figyelése az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy hálózata magas színvonalú teljesítményt nyújt. Ha van magas késés és alacsony teljesítmény, akkor a sávszélességet rosszul használják. Minél hamarabb tud róla, annál hamarabb tud lépni és elkezdeni a hibaelhárítást. Hálózatfigyelő megoldás nélkül sokkal nehezebb lesz követni ezeket az entitásokat. Ennek figyelmen kívül hagyása rossz hálózati teljesítményt eredményez.

Abban a pillanatban, amikor látja, hogy létezik lappangás, tudod, hogy a csomagok túl sokáig tartanak, hogy elérjék rendeltetési helyüket. Ez olyan átvitelhez vezethet, amely korlátozza a beszélgetés során elküldendő csomagok számát. Ez azt jelenti, hogy ideje elkezdeni a késleltetés és az átvitel okának hibaelhárítását.

A hálózat megfigyelése után ezután megteheti keressen különféle javításokat a hálózatán, hogy kiderüljön-e a probléma. Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor egyszerűen folytatja, amíg nem keresse meg a kiváltó okot. A hibaelhárítás befejezése után meg kellett volna találnia a probléma eredetét, és kijavítania kell. Ha egyértelmű mérőszámokkal rendelkezik a hálózati monitor használatához, akkor a lehető leghamarabb megőrizheti teljesítményét.

Lásd még: Mi a QOS??

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =