Legjobb sávszélesség-figyelő – Ingyenes eszközök a hálózati forgalom használatának elemzéséhez

Sávszélesség figyelése

Mi a sávszélesség-figyelés és miért fontos??

A sávszélesség-figyelés a rendelkezésre álló sávszélesség mérésének gyakorlata egy helyi hálózaton (LAN) vagy a szélessávú hálózaton (WAN)..

A sávszélesség-figyelő valós idejű betekintést nyújt a hálózaton belüli felhasználásba, így proaktívan kezelheti a korlátozásokat, de a legfontosabb az, hogy azonosítsa a hálózat sávszélesség-tartalmát, amely más kérdésekre, például a hálózati behatolásra mutathat..

Az alábbiakban részletesen ismertetjük a következő eszközöket, de ha kevés az ideje, és összefoglalót szeretne szerezni, itt van a legjobb sávszélességet figyelő eszközök listája:

  1. SolarWinds Valós idejű sávszélesség-monitor (INGYENES LETÖLTÉS) – Ingyenes eszközcsomag, amely a NetFlow, a J-Flow és a sFlow használatával rögzíti a forgalmi mintákat és elfogja a csomagokat.
  2. Paessler PRTG hálózati monitor (ingyenes próbaverzió) – A PRTG eszköz számos érzékelőt tartalmaz, köztük a NetFlow és a sFlow monitorokat.
  3. SoftPerfect NetWorx – 30 napig ingyenes, ez az eszköz Windows, Mac OS és Linux számára tökéletes lenne a kis hálózatok megfigyelésére.
  4. ManageEngine sávszélesség-figyelő – Az infrastruktúra-felügyeleti eszközök készletének része, ez a segédprogram a NetFlow üzenetküldést használja a hálózati forgalom megvizsgálására.
  5. ntopng – Ingyenes közösségi kiadással ez a nyílt forrású hálózati monitor az nProbe-t használja a forgalmi folyamatokkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez.
  6. WhatsUp Gold – Hálózatfigyelő eszköz, amely telepíthető a Windows rendszerre, és kiterjeszthető egy speciális hálózati forgalom-elemző modullal.

Miért figyelje az internet sávszélességét??

Ha WAN-t fut, sok a webhelyek közötti interakcióval, ha felhőalapú szolgáltatásokat integrál az IT-infrastruktúrába, vagy ha a fő üzleti outlet az Ön weboldala, akkor a sávszélesség-figyelésnek ki kell terjednie az internetes teljesítményre, valamint a hálózati sávszélesség-kihasználásra..

Nem kétséges, hogy szolgáltatási tervvel rendelkezik egy internetszolgáltatóval az üzleti világ összekapcsolása érdekében az egész világon, valamint a beszállítókkal és az ügyfelekkel való kapcsolattartás érdekében. Lehet, hogy olyan tervet választott, amely nem biztosít elegendő sávszélességet. Csak akkor fedezheti fel ezt a helyzetet, ha figyeli az internetkapcsolat sávszélesség-fogyasztását.

Miért használjon hálózati forgalomfigyelő eszközt??

Internet szolgáltatója ígéri, hogy megbízható csővezetéket fog biztosítani egy meghatározott mennyiségű internethez; a választott hálózati hardver telepítést úgy tervezték, hogy egy adott szintű szolgáltatást nyújtson a létesítményen belül. Megkapja a várt sávszélességet és elérhetőséget, vagy valami nem sikerül elérni? A váratlan forgalom elhasználja a kapott sávszélességet?

A hálózati forgalmat és a sávszélességet figyelő eszközök felhasználhatják a különböző technológiákat. A gazdagép megfigyelheti az összes csomagot, amely egy adott hálózati interfészen halad át (vagyis a csomagfogást). A legtöbb menedzselt hálózati eszköz – és gazdagép – támogatja az SNMP-t, és így azok lekérdezhetők a teljesítménystatisztikák megszerzéséhez.

A sávszélesség-figyelés a hálózati eszközök rendelkezésre álló kapacitására és a forgalom által elfoglalt kapacitásra összpontosít. Ezt a láthatóságot tovább bővítheti, ha forgalmi bontást hajt végre alkalmazásonként vagy forrás és rendeltetési hely szerint, hogy megfigyelje, hol vannak a valódi sávszélességű böngészők.

Hálózati forgalmi statisztikák

Figyelemmel kell kísérnie a hálózat minden linkjének sávszélesség-fogyasztását, nem csak a teljes sávszélességet. Az egyik lánc torlódhat, míg mások megtartják a szabad kapacitást. Ha további sávszélességet ad hozzá az egyik link túlterhelésének enyhítéséhez, akkor az extra átviteli sebességgel átjuthat és túlterhelheti a többi linket. Ez a túlterhelt kapcsolat elrejti a sávszélesség alulteljesítését a hálózat más területein.

  30 лучших альтернатив PuTTY для клиентов SSH

Ha a hálózati eszközök támogatnak egy olyan forgalomfigyelő protokollt, mint a NetFlow vagy az sFlow, akkor forgalmi adatokat tehetnek közzé a megfigyelő eszközön. E technológiákkal kapcsolatos további információkért lásd a Bevezetés a forgalom elemzését a A legjobb ingyenes NetFlow analizátorok és gyűjtők Windows és NetFlow vs sFlow részben: Mi a különbség, és melyik a jobb?

Hálózati sávszélesség-figyelő eszközök

Melyik hálózati sávszélesség-megfigyelő eszköz alkalmas Önnek? A hálózati megfigyelő eszközök összehasonlítása során számos szempont van. Az egyik tényező az, hogy milyen megfigyelési technológiákat támogat a telepített hardver (pl. Támogatják-e az SNMP? NetFlow? SFlow?). Az egyik a hálózat mérete és összetettsége; egy egyszerű eszköz, amely kiválóan alkalmas egy kis irodához, teljesen alkalmatlan egy nagy, kifinomult hálózathoz. Itt megvizsgáljuk a legnépszerűbb és leggazdagabb ingyenes sávszélességet figyelő eszközöket, amelyek valós idejű adatokat szolgáltatnak a hálózat és az internet sávszélesség-kihasználásáról.

Az olyan figyelőeszközök, amelyek lehetővé teszik a hálózati sávszélesség-teszt elvégzését igény szerint, analitikus funkciókat biztosítanak. A sávszélességgel kapcsolatos problémák elhárítása lehetetlen a hálózati forgalom gyűjtésének és tárolásának képessége nélkül.

Sávszélesség-figyelési követelmények

Szüksége van egy eszközre, amely figyeli a hálózatot az Ön számára, miközben más feladatokkal foglalkozik. Annak érdekében, hogy ezt a szolgáltatási szintet megkapja a sávszélesség-figyelőből, feltétlenül válassza ki az eszközt, amely képes ellenőrizni a teljes sávszélesség elérhetőségéhez közeledő forgalmi szintet, és riasztásokat küldhet Önnek. A napi minden órában ütemezhető jelentések szintén segítenek a sávszélesség-kihasználtság 24 órás és a hét minden napjának figyelemmel kísérésében.

Az eszközök analitikus funkciói segítenek a kapacitásigények megtervezésében egyaránt megfelelni a jelenlegi igényeknek, figyelembe venni a forgalom növekedését, és igény esetén kiegészítő szolgáltatásokat nyújtani..

Ha a választott sávszélesség-eszköz fájlként mentheti az összegyűjtött forgalmat, megnyithatja a fájlokat és a forgalmi adatokat a nézegetőbe, akkor elkezdi megfigyelni a forgalmi mintákat az idő múlásával. A szűrési, rendezési és címkézési képességeket magában foglaló nézők lehetővé teszik a sávszélesség-kapacitási problémák forrásainak azonosítását. Az adatok kifinomult grafikus ábrázolásával és átfogó jelentési formátummal rendelkező elemző eszközök lehetővé teszik a problémák és megoldások kommunikálását a szervezet érdekelt feleivel és együttműködési döntések meghozatalát..

A legjobb sávszélesség-monitorok

A fenti követelményeket figyelembe vettük, és ajánlásokat fogalmaztunk meg a szoftverről, amelyet figyelembe kell vennie, amikor a sávszélesség-figyelő piacon van. Jelenleg számos nagyszerű monitor áll rendelkezésre, de nem lesz elég ideje, hogy ellenőrizze mindet. Ezért írtuk ezt az útmutatót annak érdekében, hogy csökkentsük az időt, amelyet a vállalkozás új szoftverének kutatására kell fordítanunk.

1. SolarWinds Valós idejű sávszélesség-monitor – INGYENES SZÖVEG letöltés

A SolarWinds termékcsaládot készít, amely átfogó támogatást nyújt a hálózat megfigyeléséhez és kezeléséhez. A valós idejű NetFlow forgalmi elemző hasznos adatokat szolgáltat a sávszélességről az olyan készülékek számára, amelyek támogatják a NetFlow-ot; ezt az eszközt egy korábbi bejegyzésünkben tárgyaltuk a legjobb ingyenes NetFlow elemzőkről és gyűjtőkről. Itt a SolarWinds másik ingyenes eszközére, a valós idejű sávszélesség-figyelőre koncentrálunk.

A SolarWinds valósidejű sávszélesség-figyelő Windows rendszeren fut. Az SNMP segítségével több hálózati interfészt valós időben lekérdezi a forgalmi statisztikákra, és grafikusan megjeleníti a választott interfész állapotát.

SolarWinds RTBM: A felfedezett felületek listája, amelyeket meg lehet figyelni

1. ábra: A felfedezett felületek listája, amelyeket meg lehet figyelni

Miután megadta az eszköz vagy a gazdagép IP-címét és SNMP-paramétereit, a valós idejű sávszélesség-figyelő felsorolja az ott található interfészeket és az azokkal kapcsolatos alapvető adatokat.

SolarWinds RTBM: Az interfész használatának grafikus megjelenítése

2. ábra: Az interfész használatának grafikus megjelenítése

Az egyik interfész kiválasztásával grafikusan megjelenítheti az adott interfész sávszélesség-használatát.

SolarWinds RTBM: A felület riasztási küszöbértékeinek beállítása

3. ábra: A riasztási küszöbérték beállítása az interfész használatánál

Beállíthat egy interfészenkénti küszöbértékeket, hogy a grafikon riasztást jelenítsen meg, ha a használat meghaladja a választott korlátokat.

  Руководство по настройке NetFlow - Как настроить NetFlow на серверах Cisco

A valós idejű sávszélesség-monitor nagyszerű módja annak, hogy megnézhesse, mi folyik az adott interfészeken, különösen olyan eszközöknél, amelyek nem támogatják a NetFlow (vagy az sFlow) szolgáltatást. A SolarWinds valós idejű hálózati forgalom elemzője forgalmat gyűjthet beszélgetés, alkalmazás, domain, végpont és protokoll szerint; a sávszélesség-figyelő alapvető mutatók alapján működik, tehát nem tudja megtenni. De ha vannak olyan eszközök, amelyek nem támogatják a forgalomáram-figyelő protokollokat, a valós idejű sávszélesség-figyelő nélkülözhetetlen eszköz.

KÉT INGYENES SZERSZÁM: Töltse le mindkét ingyenes eszközt a SolarWinds-től a sávszélesség-figyelő csomagban.

Mindezen ingyenes eszközöket a SolarWinds-től is megszerezheti a sávszélesség-figyelő csomagban.

A sávszélesség-figyelés másik lehetősége, amelyet a SolarWinds kínál, az ipMonitor. Ez nem egy ingyenes eszköz, de kipróbálhatja egy 14 napos ingyenes próbaverzión. Ez egy speciális eszköz, amely figyeli a hálózatokat, szervereket és alkalmazásokat. Figyelemmel kíséri az összes teljesítménymutatót, ideértve a rendelkezésre állást, az internetszolgáltatás minőségét és a hálózati kapacitást. Ez a monitor valós idejű adatokon működik, riasztásokat és jelentési funkciókat tartalmaz, és segít a kapacitással kapcsolatos rendszerhibák elhárításában.

Ha úgy dönt, hogy egy olyan költség-eszköz felé fordul, amely növekedni fog a vállalkozásával akár a vállalati körön belül, akkor a Hálózati sávszélesség-elemző csomag tartalmazza a Hálózati teljesítményfigyelőt és a NetFlow forgalmi elemzőt; ezen eszközökkel kapcsolatos további információkért lásd a SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer áttekintését.

A SZERKESZTŐ Választása

Nagy teljesítményű eszköz, amely nem csak a több hálózati interfészt figyeli és ábrázolja valós időben, hanem interfészenkénti küszöbértékeket és riasztásokat is beállíthat, különösen olyan eszközök esetében, amelyek nem támogatják a NetFlow-ot. Ingyenes hálózati elemzővel együtt forgalmat láthat beszélgetés, alkalmazás, domain és végpont szerint. Szintén 100% ingyenes.

Letöltés: INGYENES sávszélességet figyelő csomag a SolarWinds-től

Hivatalos oldal: www.solarwinds.com/network-bandwidth-analyzer-pack/

OS: ablakok

2. Paessler PRTG hálózati monitor (INGYENES PRÓBAVERZIÓ)

A Paessler PRTG Network Monitor egy „elemeket tartalmazó” megoldás, amely figyelemmel kíséri a sávszélességet, a hálózaton lévő eszközök állapotát és még sok minden mást. Az ingyenes verzió az első hónap után 100 érzékelőre korlátozódik; mivel az érzékelő egyedi adatfolyam, az egyes eszközöknek általában több érzékelőre van szükségük.

A PRTG Network Monitor Windows rendszeren fut. SNMP, WMI, NetFlow, sFlow és csomagszippantást használ. Az eszköz beállítása kissé bonyolult, ám rendelkezésre áll egy beállítóvarázsló és a video.

PRTG Network Monitor: Felső beszélgetők, kapcsolatok, protokollok és egyéb felhasználások megtekintése

11. ábra: Felső beszélgetők, kapcsolatok, protokollok és egyéb felhasználások megtekintése

A PRTG Network Monitor ingyenes verziója jól felszerelt eszköztárat biztosít egy kis hálózat megfigyeléséhez. Töltse le az ingyenes próbaverziót itt. További részletek: A legjobb ingyenes NetFlow analizátorok és gyűjtők Windows rendszerhez.

Paessler PRTG Network MonitorTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót a Paessler.com webhelyen

3. SoftPerfect NetWorx

Számos hálózati megfigyelő eszközkészlet feltételezi, hogy egy nagy és összetett hálózatot kezeli, és így kifinomult lehetőségeket kínál. A sávszélesség-megfigyelés kategóriájában azonban sok olyan eszköz létezik, amelyek a másik irányba haladnak, és egyetlen számítógép sávszélességét figyelik. Ez valószínűleg túl minimalista számodra, de ha kis irodája van, és csak egy (vagy néhány) PC-t és egyetlen útválasztót kell figyelnie, akkor a SoftPerfect NetWorx lehet a szükséges egyszerű eszköz..

A NetWorx egy tiszta eszköz, amely figyeli a sávszélességet egy vagy több PC-n, vagy egyetlen Mac vagy Linux gépen; és az SNMP-n keresztül figyelheti a router sávszélességét az internetre. A NetWorx ma már engedélyezett eszköz, tehát csak 30 napig ingyenes, ezt követően pedig (meglehetősen olcsó) licencet kell beszereznie..

SoftPerfect NetWorx: Figyelemmel kísérés SNMP-n keresztül a NetWorx segítségével

7. ábra: Figyelemmel kísérés SNMP-n keresztül a NetWorx segítségével

A sávszélesség ábrázolása mellett a NetWorx számos eszközt is kínál, például egy sebességmérőt és egy felhasználónkénti jelentést.

  Что такое многоадресная IP-маршрутизация?

4. ManageEngine sávszélesség-figyelő eszköz

A ManageEngine teljes hálózati menedzsmentkészletet készít, és néhány eszköz ingyenes verzióját kínálja. A Windows számára elérhető legjobb ingyenes NetFlow analizátorokról és kollektorokról szóló cikkünkben megnéztük a ManageEngine NetFlow Analyzer készüléket, amely valós idejű láthatóságot biztosít a hálózati sávszélességben és a forgalmi mintákban, ha olyan eszközök vannak, amelyek támogatják a NetFlow-ot. A NetFlow Analyzer megjeleníti a forgalmat alkalmazások, beszélgetések, protokollok stb. Szerint; figyelmeztethet a problémákra, és számos jelentéskészítési lehetőséget kínál. Itt a sávszélesség-figyelő eszközre összpontosítunk, amely a ManageEngine OpManager ingyenes kiadásának része.

A sávszélesség-figyelő eszköz kihasználja az SNMP-t. Windows vagy Linux rendszeren fut. Az ingyenes kiadás támogatja a 10 eszköz és azok interfészeinek figyelését.

ManageEngine OpManager: Eszközök és interfészeik, valamint riasztások

8. ábra: Eszközök és interfészeik, valamint riasztások

Az OpManager beállítása többlépéses folyamat, de nem túl bonyolult. Miután megadta az alhálózatot és az SNMP paramétereket, az OpManager átvizsgálja az alhálózatokat, és felfedezi az eszközöket. Ezután a Készlet lapon ellenőrizheti az eszközök interfészeinek állapotát. Megnézheti a hálózati sebesség és sávszélesség, valamint az eszköz hardver metrikáinak grafikonjait és táblázatait, akár eszközszinten összerakva, akár egy adott felületre fúrva.

ManageEngine OpManager: Összegzés egy felületen

9. ábra: Összegzés egy interfészhez

ManageEngine OpManager: Egy felület használati grafikonjai

10. ábra: Egy felület használati grafikonjai

Interfész szintjén jelentéseket készíthet az sávszélességről az elmúlt 12 órától az elmúlt hónapig. Küszöbértékeket is beállíthat az automatikus riasztási e-mail vagy SMS üzenet fogadására. Az internetszolgáltató átjárójának megfigyelésével ellenőrizheti az internethasználatot és az valóban mekkora sávszélességet.

A sávszélesség-figyelő eszköz, a ManageEngine OpManager ingyenes verziójának más szolgáltatásaival kombinálva, egy lekerekített funkciókészlettel biztosítja a 10 vagy annál kevesebb eszköz megfigyelését kis hálózaton.

5. ntopng

Az ntopng egy nyílt forrású, webes forgalmi elemző eszköz. Az ntopng közösségi verziója ingyenes; a professzionális (kisvállalati) és vállalati verziókhoz licenc vásárlása szükséges. Minden verzió csomagmegfogást végez; a vállalati verzió SNMP-t is használ. Az adatfolyam-adatok fogadása az ntopng-t az nProbe-tól függ; az nProbe teljesen működőképes verziójához fizetett licenc szükséges. Az engedélyek oktatási és nonprofit szervezetek számára ingyenesek.

ntopng: Áramlások megtekintése

12. ábra: Áramlások megtekintése

Az ntopng web-alapú felhasználói felülete az adatokat a forgalomba (pl. legfelsõbb beszélõk), adatfolyamokba, gazdagépekbe, eszközökbe és interfészekbe gyűjti.

ntopng: Protokollok megtekintésentopng: Protokollok megtekintése

Az ntopng egy gazdagon bemutatott nyílt forrású forgalom és sávszélesség-figyelő eszköz.

6. WhatsUp Gold

A WhatsUp Gold az IPSwitch ismert hálózati megfigyelő eszköz, amely funkciógazdag, de egyszerű. Ez elérhető egy ingyenes kezdő kiadásban és egy 30 napos próbaverzióban a fizetett értékeléséhez.

A WhatsUp figyeli a hálózati forgalmat, a kiszolgálókat, a virtuális kiszolgálókat, a felhőalapú szolgáltatásokat és az alkalmazásokat. Az ingyenes verzió egy ingyenes ötpontos licenc, amely akár öt erőforrás (például öt szerver) megfigyelésére szolgál..

A WhatsUp programot telepíteni kell a Windows rendszerre. A telepítés egyszerű és automatikus felfedezést használ. A felhasználói felület több nézetet biztosít egy interaktív hálózati térképpel, valamint a probléma kivizsgálására szolgáló lehetőséggel.

A WhatsUp Gold lista nézet felsorolja a felfedezett eszközöket.A WhatsUp Gold lista nézet felsorolja a felfedezett eszközöket.

A forgalom elemző lehetőségek széles áramlást lehetővé tevő eszközökkel működnek, beleértve a NetFlow, sFlow, NetFlow-Lite, IPFIX és J-Flow eszközöket..

A WhatsUp Gold forgalmi elemző műszerfal mutatja a forgalom állapotát.A WhatsUp Gold forgalmi elemző műszerfal mutatja a forgalmi állapotot.

Az irányítópultok testreszabhatók. A WhatsUp számos konzervjelentést nyújt, ideértve a sávszélességet és a felhasználást is; testreszabott jelentéseket is készíthet.

A WhatsUp Gold top 10 nézete aA top 10 nézet a „top 10” készülékeket mutatja be, különféle statisztikákkal

Konfigurálhatja a riasztásokat, amelyek értesítik Önt, ha a küldők vagy a fogadók meghaladják a sávszélességet, amikor az interfészek meghaladják a felhasználási küszöböt stb. Az értesítéshez többféle módszer létezik, beleértve az e-maileket és az SMS-t. A beindított műveletek képesek arra, hogy a riasztásokra adott válaszként automatikusan végrehajtják a műveleteket.

A WhatsUp Gold ingyenes kiadása egy egyszerű és teljes értékű eszköz egy kis üzlet felügyeletéhez és kezeléséhez. A költséges verzióra való áttérés lehetővé teszi a nagy hálózatok lefedését.

Hálózatfigyelő eszközök összehasonlítása

Számos jó ingyenes lehetőség áll rendelkezésre a hálózat sávszélességének figyelésére. A megfelelő kiválasztása a telepített hálózati hardverektől, a hálózat méretétől és kifinomultságától, valamint attól, hogy hogyan fog növekedni.

About the author

Comments

  1. agy akár felhasználónként is. Ez lehetővé teszi, hogy azonosítsa a hálózati problémákat, és proaktívan kezelje azokat, mielőtt azok kritikus szintre emelkednek. A hálózati forgalomfigyelő eszközök segítségével optimalizálhatja a hálózati teljesítményt, javíthatja a felhasználói élményt, és csökkentheti a hálózati költségeket. A sávszélesség-figyelési követelményeket minden vállalkozásnak figyelembe kell vennie, hogy biztosítsa a hálózati hatékonyságot és a felhasználói elégedettséget. A legjobb sávszélesség-monitorok között szerepel a SolarWinds Valós idejű sávszélesség-monitor, a Paessler PRTG hálózati monitor, a SoftPerfect NetWorx, a ManageEngine sávszélesség-figyelő eszköz, az ntopng és a WhatsUp Gold. Ezek az eszközök segítenek azonosítani a hálózati problémákat, és optimalizálni a hálózati teljesítményt. A hálózatfigyelő eszközök összehasonlítása segít kiválasztani a legmegfelelőbb eszközt a vállalkozás számára.

  2. agy felhasználói csoportonként, így pontosan meg tudja határozni, hogy mely alkalmazások vagy felhasználók használják a legtöbb sávszélességet. Ez lehetővé teszi a hálózat optimalizálását és a korlátozások kezelését, valamint segít megelőzni a hálózati behatolásokat és a biztonsági problémákat. A hálózati forgalomfigyelő eszközök használata tehát elengedhetetlen a hatékony hálózatkezeléshez és a biztonságos internetes használathoz.

  3. agy felhasználói csoportonként, így pontosan meg tudja határozni, hogy mely alkalmazások vagy felhasználók használják a legtöbb sávszélességet. Ez segít az IT-csapatnak a hálózat optimalizálásában és a korlátozások kezelésében, valamint a felhasználói élmény javításában. A hálózati forgalomfigyelő eszközök használata tehát elengedhetetlen a hatékony hálózatkezeléshez és a problémák megoldásához.

  4. agy felhasználói csoportonként, így pontosan meg tudja határozni, hogy mely alkalmazások vagy felhasználók használják a legtöbb sávszélességet. Ez lehetővé teszi a hálózat optimalizálását és a korlátozások kezelését, valamint a hálózati biztonság javítását. A hálózati forgalomfigyelő eszközök használata tehát elengedhetetlen a hatékony hálózatkezeléshez és a problémák megelőzéséhez.

Comments are closed.