Mi a Network Jitter és hogyan lehet megakadályozni?

Mi a Network Jitter és hogyan lehet megakadályozni?

Amikor egy VoIP telefonhívás közepette tartózkodik, van néhány olyan frusztráló dolog, mint a hálózati zavargás. A jitter egyike azoknak a zavaroknak, amelyeket egyik hálózati rendszergazda sem akarja látni, hogy befolyásolja szolgáltatásaikat. Jitter ugyanabban a sorozatban ül a hálózati teljesítmény komplikációkkal, mint a késleltetés, késleltetés, és csomagvesztés.

>>>Ugrás a legjobb hálózati jitter-eszközökre<<<

Mielőtt továbbmennénk, hasznos meghatározni ezt a három fogalmat, mivel ezek nagyon sokféleképpen alakulnak ki:

  • jitter - A késés arányának ingadozása a hálózaton keresztül
  • Késleltetés - Mennyi ideig tart egy csomag az egyik végpontról a másikra
  • Késleltetés - Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az egyik csomag átjuthasson az egyik pontról a másikra
  • Csomagvesztés - Egy vagy több csomag sikertelen elérése a rendeltetési helyre

Míg a hálózati jitter néhány alkalmazást és szolgáltatást sokkal jobban érint, mint mások, a jitter a probléma, amelyet kezelni kell. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a jitter és hogyan kezelhető a jitter egy vállalati szintű hálózaton belül.

Mi a Jitter??

Jitter vagy csomag késleltetés szórás az a a késés ingadozására utaló kifejezés, amikor a csomagok hálózaton átadódnak. A jitter tehát a hálózaton belüli változó késési sebesség, ezredmásodpercben mérhető. Például, ha két számítógép kommunikál egymással az irodában, akkor adatcsomagok cseréjét kell végrehajtani. Egészséges hálózatokon ezek a csomagok következetes időközönként haladnak (például 10 ms késleltetés csomagonként).

Olyan hálózaton, ahol zavarodás tapasztalható, a késés mértéke a tranzit során ingadozik, és 50 ms késleltetést okozhat a csomagátvitelnél. A végeredmény: a hálózat torlódása, mivel az eszközök ugyanazon sávszélességért küzdenek. Minél nagyobb a forgalom torlódása, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a csomagvesztés megtörténik.

mi a jitter diagram

A fenti kép VoIP beszélgetést ábrázol, ahol a csomagok átalakítják a felhasználó hangját, és továbbítják a végcélig. Mint látható a bal oldalon, a csomagok áthaladnak, sértetlen intervallumokkal. A jobb oldalon azonban a csomagok elrendezése sérült, és a végfelhasználó időnként kapja meg a csomagokat. Ez olyan hangot eredményez, amelyet nehéz megkülönböztetni és megérteni.

Mi az elfogadható Jitter??

elfogadható jitter diagram

Annak ellenére, hogy a jitter sok esetben messze nem ideális, a hálózatán egy kicsi jitter nem fog észrevehető hatást gyakorolni a kapcsolatokra. Néha vannak olyan rendellenes ingadozások, amelyeknek nincs hosszú távú hatása. Ezekben az esetekben a jitter nem túl nagy probléma. A Cisco azt sugallja, hogy az elfogadható jitter-szint vagy a jitter-tolerancia szintje a következő:

  • Jitter 30ms alatt van
  • A csomagvesztés kevesebb mint 1% -a
  • A teljes hálózati késleltetés kevesebb, mint 150 ms

Ideális esetben a legjobb teljesítmény elérése érdekében meg kell próbálnia 20 perc alatt tartani a gerjesztést. Ha a jitter meghaladja a 30ms-ot, akkor észrevehető hatással lesz a valós idejű beszélgetések minőségére. 30ms vagy annál később olyan torzulások tapasztalhatók meg, amelyek megnehezítik a másik felhasználót.

Ha a zavarodása, csomagvesztése vagy késése meghaladja a fent felsorolt ​​mutatókat, akkor azonnal tegyen lépéseket a probléma gyökerének megtalálására. Ha ezeket a fő mutatókat a küszöbérték alatt tartja, biztosíthatja, hogy a videohívásokkal és a VOIP-hívásokkal kapcsolatos fontos szolgáltatások ne jelentsenek súlyos teljesítményproblémákat..

Hogyan befolyásolja a Jitter a hálózatot??

A jitter hatása a használt szolgáltatástól függ. Néhány szolgáltatás esetében a jitter nem lesz nagyon észrevehető, de másoknál, például a VoIP és a videohívásoknál, ez sokkal kifejezettebb lesz. A Jitter a legnagyobb hatást gyakorolja a valós idejű szolgáltatásokra, például a VoIP forgalomra. Ha VoIP telefonon keresztül beszélget, akkor egy másik felhasználóval élőben kommunikál, és mindent, amit hall, kristálytisztanak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a beérkező audiojeleket sorban kell tartani a megérthetőség érdekében.

Ugyanez nem mondható el a fájlletöltésekről, amikor nem tudja megmondani, hogy a jitter miatt a csomagok késik-e, vagy hibásan vannak-e kódolva. VoIP beszélgetésekhez, bármi kevesebb, mint a valós idejű jeltovábbítás, megbonthatatlan audiojelekkel folytatott beszélgetést eredményez. Az audió és a remegő hangjelek átugrása jellemző a beszélgetés vibrálására.

Miért olyan nehéz a Jitter a VoIP telefonhívásoknál??

A hálózati zavargásokról való beszélgetés során a VoIP telefonhívások az egyik leggyakrabban idézett terület, ahol a zavarás káros. Ennek oka elsősorban a VoIP adatátvitel módja. Amikor beszélsz a VoIP telefonon a hangod átalakul adatává, amelyet az interneten továbbítanak. A hangod sok különféle csomagra bontásra kerül, majd továbbadódik a hívó félnek a másik végén.

Miközben a szegmentált hangadatai tranzitban vannak, akkor a hálózaton áthaladó egyéb forgalom versenytársa. Mindezek az adatok fizetnek a hálózati erőforrásokról, ami néha késést okoz. Ez a késés nem feltétlenül nyilvánvaló egy fájl letöltésekor, de ha a hangja rendezetlen csomagokon jön át, akkor összetévesztheti és torzíthatja azt, amit eredetileg a felhasználónak mondott.

Ezzel szemben, amikor e-mailt küld, a csomagok összeszerelésre kerülnek, még mielőtt elérnék a felhasználót a másik végén. A VoIP hívásoknál nincs idő erre, és így hangod nem sorrendben hangzik. Ez az oka annak, hogy a VoIP az egyik legfontosabb aggodalomra ad okot, amikor a hálózati zavarodásra gondol, mert ez az egyik legérzékenyebb. Ez igaz más valós idejű szolgáltatásokra, például a videohívásokra és a videojátékokra is.

A VoIP szolgáltatások egyik leggyakoribb oka a a csomag prioritása hiánya. Ha a hangcsomagok nem kerülnek prioritásra, akkor a végfelhasználó nagy valószínűséggel kap zavargást. A megoldás abban rejlik, hogy eljutunk az útválasztóhoz, és prioritássá tesszük azokat a csomagokat, amelyek átvitelre kerülnek a hálózaton keresztül (alább részletesebben megvizsgáljuk a csomagok prioritását).

Hogyan találhatunk jitter-et a hálózati megfigyelő eszközökkel?

A hálózati figyelő eszköz telepítése az egyik legjobb módja annak, hogy figyelemmel kísérjék a hálózati zavarodást. A hálózati megfigyelő eszköz képes megmondani Önnek, amikor egy szolgáltatás alsó részteljesítményt tapasztal, és segítséget nyújt Önnek annak észlelésében is, hogy túllépte az internetszolgáltató által meghatározott jelenlegi sávszélességi korlátokat..

A nyirokfigyelés annyira fontos, mert lehetővé teszi, hogy cselekedjen, amikor problémává válik. Ezenkívül megadja a teljesítmény kérdésének összefüggéseit is, így tovább haladhat a tájékozott hibaelhárítás mellett. Azáltal, hogy képes látni a hálózati zavargást, a jövőbeni hálózati zavarok megoldásának és megakadályozásának erőfeszítései jobban tájékozottak és hatékonyabbak.

Ebben a következő szakaszban megvizsgáljuk, hogyan lehet hálózati megfigyelő eszközöket használni a QoS megfigyelés végrehajtásához. Ha figyelemmel kíséri a teljesítmény olyan kérdéseit, mint a jitter és a késés, akkor megtudhatja, mikor működik a hálózat jól, és mikor kell beavatkoznia..

Itt van a két legjobb eszköz a hálózati zavarok kezelésére:

QoS megfigyelés a Jitter számára: PRTG Network Monitor (INGYENES Kísérlet)

PRTG hálózati monitor Ping Jitter Sensor képernyőképe

Paessler PRTG hálózati monitor Számos olyan funkciót kínál, amelyek nagyon hasznosak a jitter megfigyelésében. Az eszköz tartalmaz egy a QOS oda-vissza érzékelő, QOS egyirányú érzékelő, Cisco IP SLA érzékelő, és különösen a Ping Jitter érzékelő úgy tervezték, hogy megmérje, hogy a jitter milyen nagy mértékben befolyásolja az Ön szolgálatát. A Ping Jitter érzékelő az ICMP ping-eket küld egy URL-re, hogy azonosítsa a statisztikai jitter értéket és a végrehajtási időt.

Az eredmény tiszta színes tárcsákon látható, a fenti képen látható módon. Ez a szolgáltatás hasznos azok számára, akik meg akarják számolni, hogy a rázkódás mennyire befolyásolja a kulcsfontosságú szolgáltatást. Hasonlóképpen használhatja PRTG hálózati monitor a saját egyedi riasztások konfigurálására, hogy értesítsék Önt, ha a szolgáltatás teljesítményproblémákat tapasztal. Élő környezetben ez segít proaktív módon reagálni a zavarodásra, amikor ez történik. Kipróbálhatja Paessler Ping Jitter érzékelő amely a csomagban van Paessler PRTG hálózati monitor egy 30 napos ingyenes próbaverzión.

Paessler PRTG hálózati monitor Ping Jitter érzékelővel. Töltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

QoS figyelés VoIP telefonokhoz: SolarWinds VoIP & Hálózatminőség-menedzser (INGYENES Kísérlet)

SolarWinds VoIP Network Monitor képernyőképe

Tekintettel arra, hogy a hálózati zavarás olyan probléma, amely mélyen problematikus a VoIP hívásoknál, a QoS figyelő megoldás a VoIP-hez segít elhárítani a hibaelhárítást e fontos szolgáltatás fenntartása érdekében. Hálózatfigyelő eszközök, mint például SolarWinds VoIP & Hálózatminőség-menedzser lehetővé teszi a mutatók mérését, például jitter, késleltetés, és csomagvesztés amelyek befolyásolják a VoIP hívások végső teljesítményét.

SolarWinds VoIP & Hálózatminőség-menedzser jó választás, mert nem csak követi ezeket a mutatókat, hanem aktívan értesíti Önt, amikor a jitter észlelésre kerül. Ez azt jelenti, hogy figyelmeztetést kap minden alkalommal, amikor a hívás végrehajtása tetszőleges számú előre meghatározott paraméter hibájává válik. A hívás sikertelenségének pontos ismerete lehetővé teszi a hibaelhárítást sokkal több információval. Az SolarWinds VoIP & Hálózatminőség-menedzser elérhető egy 30 napos ingyenes próbaverzióban az értékeléshez.

SolarWinds VoIP & Hálózatminőség-menedzserTöltse le a 30 napos ingyenes próbaverziót

Hogyan lehet megakadályozni a Jitter-et

Természetesen, ha rájött, hogy megvan a hálózati zavarodása, akkor intézkednie kell a probléma megoldása érdekében. Számosféle módon meg lehet ezt csinálni, az egyes forgalom prioritásaitól a jitter-puffer telepítéséig. Ebben a szakaszban a hálózati zavarok elkerülésének és a hálózat teljes működésének visszatérítésének leggyakoribb módszereit tárgyaljuk..

A legtöbb módszernél az a nagyszerű, hogy duplikálnak, hogy csökkentsék a késést is. Az alábbiakban felsorolt ​​lépések egyike lehetővé teszi „két madár megölését egy kővel”, hogy ezzel egyidejűleg kiküszöbölje a késést és a remegést. A fenti változtatások végrehajtása előtt teljesen biztosnak kell lennie a jitternek a hálózatra gyakorolt ​​hatásáról (egy hálózati megfigyelő eszközzel azonosítva).

Jitter pufferek a Jitter minimalizálására

Ha a zajszint meghaladja a Cisco által megengedett elfogadható zajküszöbértékeket, érdemes megfontolni egy jitter buffer. A jitter-puffer olyan eszköz, amelyet arra használnak, hogy ellensúlyozzák a késést vagy a késést azáltal, hogy az érkező csomagokat rövid ideig tárolják, mielőtt továbbadnák azokat a végfelhasználónak. A jitter puffereket úgy konfigurálják, hogy a forgalmat pufferolják 30-200 percig, mielőtt a forgalmat elküldik a végfelhasználónak.

A VoIP vagy a videohívás összefüggésében ez kevésbé zavart és olyan beszélgetést eredményez, amely mindkét fél számára érthető marad. Jitter puffer fog visszatarthatja az adatcsomagokat, mielőtt elküldené őket be egy próbálkozásra annak biztosítása érdekében, hogy a csomagok egymás után érkezzenek. Egy VoIP hívás esetén a végeredmény minimálisra csökkenti a zavart és a hívás minőségének megszakítását.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a jitter-puffer használatával növeli a hálózaton belüli teljes késleltetést. Csomagok visszatartásával a A jitter-puffer szó szerint növeli a késést a szolgálathoz. Hasonlóképpen, a duplex kommunikáció megvalósításakor körültekintően kell eljárnia a jitter-pufferek beállításában. Ennek eredményeként ellenőrizni kell az átviteli kapcsolatot, mielőtt egy jitter-puffert telepít.

A jitter-pufferekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy sávsegéd-megoldások. Nem foglalkoznak a zavarodás kiváltó okaival, csak a tünetekkel foglalkoznak. Ha teljesen meg akarja szüntetni a hálózati zavarodást, akkor mélyen be kell mennie az útválasztó szívébe. Új QoS beállítások hozzáadása lehetővé teszi, hogy elkezdje megoldani a probléma gyökerét, és javítsa szolgáltatását.

QoS beállítások: Csomag prioritások meghatározása

A csomag prioritása a QoS beállítás egy típusa, amelynek során a forgalom egy bizonyos típusát priorizálja a hálózati torlódások csökkentése érdekében.. A prioritást élvező forgalmának átviteli privilégiumai lesznek a többi típusú forgalomhoz képest, és elsőként el kell küldeni bármilyen forgatókönyv esetén. Az Ön által előnyben részesített forgalom attól a szolgáltatástól függ, amelyet meg kíván tartani. A csomag prioritást általában azoknak a küldetés szempontjából kritikus alkalmazásoknak tartják fenn, amelyek mindenkor nagy teljesítményt igényelnek.

A VoIP-hívás támogatása és a legjobb minőség biztosítása érdekében ellenőriznie kell, hogy a VoIP-adathordozókat tartalmazó csomagok prioritást élveznek-e a többi forgalom felett. Az adatkapcsolatot „magas prioritású” értékre állítja, hogy ezt a forgalmat bármi más elõtt kezeljék. Abban az esetben, ha az adatkapcsolat túlterheltségre kerül, a nem prioritást élvező forgalmat el kell dobni, mielőtt a prioritást élvező forgalomra kerülne.

A VoIP forgalom rangsorolása érdekében teheti meg rangsorolja a valós idejű szállítási protokollt (RTP) csomagok. Hogyan történik ez, az útválasztó kialakításától függ. Például egy Linksys útválasztón a QoS nézetre léphet a webes felületen. Az RTP forgalom rangsorolásához a következőt kell megadnia portszámok:

  • 5004
  • 5005

Újraindítás után az RTP forgalom privilegizáltabb lenne, mint bármely más forgalom. Nem számít, milyen készüléket használ, a lehető legegyszerűbbnek tartja a beállításokat, hogy ne bonyolítsa túl a konfigurációit.

Egyéb megoldások

Itt megvizsgálunk néhány más megoldást, amelyek bár nem a leggyakoribb módszerek a hálózati zavargások megelőzésére, mindazonáltal érdemes megfontolni.

1. Vásároljon egy új, erősebb útválasztót

Ha az útválasztó nem elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon a jelenlegi hálózati követelményekkel, akkor nem csoda, hogy miért tapasztalja a zavarodást. Új útválasztó vásárlása a szolgáltatás felgyorsításának és a hálózati zavarok kiküszöbölésének egyik leggyorsabb módja. A telepítés előtt azonban meg kell győződnie arról, hogy alaposan megvizsgálja az új útválasztót. A legfontosabb dolog annak ellenőrzése, hogy rendelkezik-e sávszélességgel a hálózati forgalom megfelelő kezeléséhez.

2. Frissítse sávszélességét, vagy lépjen át a nagy sebességű internetkapcsolatra

Számos esetben nem az infrastruktúra okozza a problémát, hanem a kapcsolat sebessége. A lassú csatlakozási sebesség hajlamos a csillogásra, különösen akkor, ha a sávszélességet megosztják más eszközökkel. A sávszélesség frissítése a jelenlegi internetszolgáltatóval, vagy a szolgáltató megváltoztatása a szolgáltatás jelentős javulását eredményezheti, amely kiküszöböli a zavargást.

A QoS leállítja a hálózati zavart

A hálózati zavargás általában nem túl nagy probléma. Ha azonban elkezdi beépíteni olyan fejlett szolgáltatásokat, mint a VoIP telefonrendszerek és a videokonferencia-szoftverek, akkor valószínűleg a QoS-t kell telepítenie a hálózati zavargás kezelésére. Még akkor is, ha nem szenved a hálózati zavarodástól, a lábujjain maradás és a szolgáltatás minőségének monitorozása egy hálózati teljesítménymonitorral lehetővé teszi annak biztosítását, hogy a jitter ne váljon címtelen probléma..

Amint a hálózati frekvencia láthatóvá válik, mérje meg, mennyire erős. Ha ez meghaladja a Cisco által meghatározott küszöbértékeket, akkor érdemes beavatkozni és cselekedni. Ezt úgy teheti meg, hogy prioritássá teszi a kritikus csomagok átvitelét, és egy jitter-puffert telepít. Noha a sávszélesség frissítése szintén lehetséges megoldás, gyakran ez a helyzet jobb, ha optimalizálja a jelenlegi sávszélességet, nem pedig egyszerűen nagyobb sávszélességet vásárol.

Proaktív megközelítést alkalmazva a hálózati zavarok enyhítésére megbizonyosodik arról, hogy a következő beszélgetés során az ügyféllel vagy kollégájával a teljes beszélgetés természetesen folyik. Ne feledje, hogy a rossz hangkommunikáció nemcsak kényelmetlen, hanem jelentős összeget is fizethet (főleg, ha ügyféllel kommunikálsz!). A hálózati megfigyelő eszközökbe és más megoldásokba történő befektetés pénzt takarít meg Önnek az út mentén.

Összefüggő: Mi az a Qos??

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1

Adblock
detector