Mi az MTR és miért hasznos?

Mi az MTR és miért hasznos?

MTR vagy Matt's TraceRoute az egyik legnépszerűbb Traceroute eszköz, amely elérhető az interneten. Az eszköz az egyik legfontosabb eszköz a Ping és a Traceroute cseréjéhez. Az MTR hálózati monitor egy felbecsülhetetlen értékű diagnosztikai eszköz, amely felhasználható távoli kiszolgálók lekérdezésére és a késés időbeli változásának mérésére. Ahhoz, hogy megértsük, mi az MTR, először alaposabban meg kell vizsgálnunk a Ping-et és a Traceroute-ot.

Mi a Ping??

Ping képernyőképe

fütyülés az egyik leggyakrabban használt hálózati diagnosztikai eszköz a világon. A Ping segítségével a felhasználó képes küldjön ICMP csomagokat egyik számítógépről a másikra. A fogadó számítógép ezután az ICMP visszhang visszacsomagolással válaszol, miután a csomagok megérkeztek. Ez az ICMP visszhang-válaszcsomag megmutatja, elérhető-e eszköz vagy sem. Ha egy számítógép nem küld vissza választ, akkor tudja, hogy nem érhető el.

A gazdagépneveket ping is ellenőrizheti a DNS-kapcsolat figyelésére. Általában a hálózati rendszergazdák a Ping eszközt használják a házigazdák hálózaton keresztüli elérhetőségének mérésére. Noha ez elméletileg jól hangzik, fontos megjegyezni, hogy a Ping nem mindig pontos. Az ICMP-csomagokat gyakran tűzfalak szűrik, ami azt jelenti, hogy a működő és működő eszközök néha nem válaszolnak az ICMP-csomagokkal.

Lásd még: 9 legjobb ping-ellenőrző eszköz

Mi a Traceroute??

traceroute screenshot

traceroute egy másik széles körben használt hálózati eszköz, amely rögzíti a küldő és a fogadó közötti útvonalat. Ez különbözik a Ping-től, mivel kiszámítja az útvonalat, és megmutatja a felhasználónak, hogy mennyi idő szükséges egy csomagnak az egyes ugrások áthaladásához..

A nyomkövetést elsősorban a hálózaton belüli problémás területek meghatározására használják. Ha egy ugrás különösen hosszú ideig tart az áthaladáshoz, akkor ez jó jelzés arra, hogy probléma van valahol a hálózaton. A Traceroute használatához mindössze a felhasználónak meg kell tennie a traceroute parancsot.

A parancs egy ICMP csomagot küld a ideje élni érték. Minden elküldött csomagnak van TTL mezője. A TTL az a maximális komlószám, amelyet egy csomag el tud szállítani, mielőtt elvetné. A feladó úgy állítja be a TTL-értéket, hogy ha túllépik azt, az útválasztó ledobja a csomagot, és értesíti az eredeti feladót egy túllépés üzenettel.

A TTL és az együtt meghaladott idő felhasználható annak meghatározására, hogy meddig tart egy csomag az egyik ugrásról a másikra. Miután a nyomkövetés befejeződött, láthatja az ezredmásodperceket (ms), amire a csomag eljutott egy útválasztó eléréséhez. Ennek eredményeként a Traceroute jó eszköz a hálózaton belüli késleltetés mérésére.

Minél hosszabb ideig tart egy csomag áthaladása egy ugráson, annál hosszabb a késés. A nagy késés jelenléte azt jelzi a hálózati rendszergazdának, hogy a hálózat nem olyan jól teljesít, mint amilyennek lennie kellene. A Traceroute alapértelmezés szerint szerepel a Windows és az Unix eszközökön. Ugyanakkor online letöltéssel is telepíthető.

Lásd még: A Traceroute Tools áttekintése

Mi az MTR??

Az MTR hálózati monitor egyesíti a Ping-et és a Traceroute-ot, és egyesíti a Ping elérhetőségének mérési képességeit a Traceroute hop-hop elemzésével.. Az MTR ICMP csomagokat használ az eszközök elérhetőségének és az ugrásról ugrásra való utazás időtartamának mérése.

Azonban az, ami valóban megkülönbözteti az MTR-t a többi korlátozott eszköztől, az, hogy rögzíti csomagvesztés és jitter is. Az MTR ezáltal méri az átvitel elvégzéséhez szükséges csatlakozási idő minőségét és az átvitt csomagok százalékos arányát.

Az MTR használatakor jelentéseket futtat a teljesítményadatok megtekintéséhez. A jelentések adatokat gyűjtenek a hálózatról, majd visszaadják neked képernyőn megjelenő táblázat formájában. A táblázat a csomagvesztéssel és késéssel kapcsolatos információkat tartalmazza.

Miért hasznos az MTR??

Az MTR számos okból hasznos eszköz. Először a Ping-et és a Traceroute-t egyesíti, hogy meg lehessen mérni a eszközök elérhetősége a hálózatban, valamint figyelemmel kíséri az útvonalat. Ugyanakkor jelentős előnye is van a Traceroute-hoz képest, mivel a A kimenetet folyamatosan frissítjük. A Traceroute használatával manuálisan frissítenie kell a szkennelést annak mérésére, hogy a hálózat teljesítménye hogyan változik az idő múlásával.

Ezzel szemben futtathatja az MTR-t, és az információk addig lesznek összekapcsolva, amíg nem mondja meg a stop-t. A hálózati teljesítmény időbeli változásának figyelemmel kísérése elősegíti a hibaelhárítást.

Az MTR telepítése

Az MTR elérhető Windows, Mac OS és Linux rendszereken. A telepítési folyamat attól függ, hogy melyik platformon dolgozik.

ablakok

Az MTR letöltéséhez Windows alatt az itt található link segítségével letöltheti a WINMTR Windows verzióját.

Mac operációs rendszer

Az MTR telepítéséhez Mac OS-re a Homebrew vagy a Macports programot használhatja. A Home-brew gépen a következő parancsot kell megadnia:

sörfőző telepítés mtr

Alternatív megoldásként az MTR futtatásához a MacPorts programmal be kell írnia:

port install mtr

Linux

Az MTR Linuxra történő telepítéséhez Debian, Ubuntu, CentOS, RHEL vagy Fedora szükséges. Debian és Ubuntu esetén a következő parancsot adhatja meg:

apt frissítés && apt frissítés

apt install mtr-tiny

A CentOS, RHEL és a Fedora gépeken a következő parancsot adhatja meg:

yum frissítés

yum install mtr

Az MTR használata

Az MTR hálózati szkenner használatakor el kell készítenie egy MTR jelentést a forgalmi adatok megtekintéséhez. Az MTR jelentések irányak, tehát mindkét irányban jelentéseket kell generálni, hogy teljes képet kapjunk a hálózat teljesítményéről. Ebben a szakaszban azt vizsgáljuk meg, hogyan lehet ezt megtenni. A folyamat attól függ, hogy milyen platformon dolgozik.

Ebben a szakaszban a következőket vizsgáljuk:

 • Hogyan állíthatunk elő és olvashatunk MTR jelentéseket
 • A csomagvesztés mérése
 • Hogyan mérhető a késés?
 • Hogyan lehet mérni a gerjedést?

Windows (WinMTR-rel)

A kezdéshez lépjen a host mezőbe, és írja be a domain nevét. Most kattintson a gombra Rajt. Amint ez megtörtént, a csomagok továbbítódnak. A csomagküldés csak akkor áll le, ha megnyomja a Stop gombot. A csomag adatok megjelennek a fő vászon nézetben, amely részletezi a küldött és fogadott csomagok számát, valamint a csomagvesztés százalékát.

Linux

Ha az MTR parancssori felületét használja Linux rendszeren, akkor gépeléssel jelentést hozhat létre mtr követi a URL amit elemezni szeretne. Például:

mtr google.com

Az MTR jelentések olvasása

Az MTR jelentés képernyőképe

Az MTR hálózati szkenner használatának kulcsfontosságú része a jelentés eredményének olvasása. Amint az a fenti képen látható, a jelentés parancs meghatározza, hová kell küldeni a csomagokat (ebben az esetben google.com). A jelentésben szereplő információk a következők:

 • A képernyő bal oldalán lévő számozott sorok komlóra vonatkoznak.
 • A számoktól jobbra található nevek azoknak a házigazdáknak a nevei, akikkel kapcsolatba lépnek.
 • A veszteség% oszlop a csomagvesztést mutatja.
 • Az Snt oszlop megmutatja az elküldött csomagok számát.
 • Az Utolsó, Átlagos, Legjobb és Legrosszabb mind a késleltetést ms-ban mérik. Az Utolsó az utoljára elküldött csomag késleltetése, Avg az átlagos késés, és a legjobb és a legrosszabb jelzi a továbbított csomagok legalacsonyabb és legmagasabb körüli útját.

A csomagvesztés mérése az MTR segítségével

A csomagvesztés méréséhez az MTR hálózati monitoron megnézheti a numerikus értékeket a Veszteség% oszlop. A csomagvesztés MTR-vel történő mérésekor azonban egy dolgot kell megjegyezni: vigyázzon a korlátozásokra. Korlátozás az, amikor a szolgáltatók korlátozzák az MTR által küldött ICMP forgalom mennyiségét.

Az ICMP sebességkorlátozást a szolgáltatók használják a többi hálózati forgalom rangsorolására. Következésképpen a jelentések olyan csomagvesztést jeleníthetnek meg, amelyet nem konfigurációs probléma vagy hiba okoz, hanem azért, mert a szolgáltató korlátozást szab az ICMP forgalomra.

A forgalom korlátozásának legnagyobb nyomát az jelenti, hogy összehasonlítják a csomagvesztést a komló között. Ha az egyik ugrás nagy csomagvesztéssel jár, de a többi környező komló értéke 0%, akkor szinte biztos, hogy az MTR korlátozott. Általános szabály, hogy ha sok különféle csomagvesztésről számol be, akkor tanácsos bízni a későbbi komlóban.

Ha hibaelhárítást végez a hálózat egy adott problémájával kapcsolatban, akkor bizonyosodjon meg arról, hogy mindkét oldalán mérni tudja a csomagvesztést. Ennek során megtudhatja, van-e probléma a kifutó vagy a visszatérő útvonalon.

Hogyan mérjük a késleltetést az MTR segítségével

MTR jelentés

Az egyik legfontosabb információ, amelyet az MTR jelentésekből megkaphat, a késés. A késés megfigyelése számos tényező kézi mérésére támaszkodik.

A jelentés elolvasásakor először figyeljen a komlószámokra és a utolsó, átlagos, legjobb, és legrosszabb latencia minden szakaszban (a fenti jelentés példájában látható). Például, ha a késés drasztikusan felmegy az egyik ugrás között a másikra, akkor ez azt jelezheti, hogy probléma van a hálózat ezen részén. A késést azonban a kifutó út vagy a visszatérési út okozhatja.

A jelentésben nem fogja látni a visszatérési útvonalat. Ehelyett meg kell vizsgálnia a különbséget a végső ugrás és az előtte lévő között, hogy megnézze, van-e ott is probléma. Ennek eredményeként további hibaelhárítást kell futtatnia a probléma forrásának diagnosztizálására.

A Jitter mérése az MTR-en

Az MTR-t is felhasználhatja a zajszint mérésére. A szokásos jelentés oldalon azonban nem láthatja zavarodást. A jitter megjelenítéséhez meg kell adnia az option parancsot:

vagy -rendelés

Ezzel a paranccsal meghatározhatja, hogy mely mezők jelenjenek meg, és milyen sorrendben. A rendelkezésre álló mezők listája a következő:

 • L - veszteségarány
 • D - Dobott csomagok
 • R - Fogadott csomagok
 • S - Elküldött csomagok
 • N - legújabb RTT (ms)
 • B - Min / Legjobb RTT (ms)
 • A - Átlagos RTT (ms)
 • W - maximális / legrosszabb RTT (ms)
 • V - szórás
 • G - geometriai átlag
 • J - Jelenlegi Jitter
 • M - Jitter középérték / Átl.
 • X - Legrosszabb Jitter
 • I -Szivárgás Jitter

Alternatív eszközök az MTR-hez

Bár az MTR nagyon megbízható eszköz, számos más alternatív termék is felmerült, amelyek az eredeti Traceroute program felépítésén alapultak. Ebben a szakaszban megvizsgáljuk az MTR néhány alternatíváját, amelyek segítségével megfigyelheti hálózatát.

SolarWinds Traceroute NG (INGYENES SZERSZÁM)

Traceroute NG SolarWinds

SolarWinds Traceroute NG a SolarWind alternatívája az MTR hálózati szkenner és a Traceroute számára. A Traceroute NG nem csak a hálózati útvonalak változásait képes felismerni, hanem folyamatos figyelést is kínál. Ezzel a programmal hálózati út elemzést kínálnak mind a TCP, mind az ICMP számára, hogy a felhasználó javítsa a láthatóságot.

A program fut egy parancssori felületen (CLI). Megnézheti a fontos részleteket, mint például IP-címek, gépnevekhez, komló számacsomagvesztés, és késleltetés. Ha képes mérni a teljesítménygel kapcsolatos aggodalmakat, például a csomagvesztés, akkor megmondja, hogy van-e olyan probléma, amelyet kezelni kell.

A TraceRoute NG Windows 8, 8.1, 10, Windows Server 2012 R2 és 2016 rendszereken fut. Annak ellenére, hogy a Traceroute NG egy szabadalmaztatott eszköz, ingyenesen elérhető. Ha nem az MTR rajongója, a TraceRoute NG kiváló alternatíva.

SolarWinds Traceroute NGDownload 100% INGYENES eszköz

PRTG hálózati monitor (ingyenes próbaverzió)

PRTG Network Monitor screenshot

PRTG hálózati monitor egy olyan hálózati megfigyelő platform, amely számos szervert kínál a Traceroute számára. A PRTG Network Monitor GUI-alapú, így könnyen használható, ha nem ismeri a CLI-ket. A ... val Traceroute Hop számláló érzékelő figyelemmel kísérheti a hálózatot, és megmérheti a végrehajtás idejét és az átadás kommentelőinek számát. A komló számát zöld tárcsaként jeleníti meg, így világosan láthatja, hogy egy csomag mennyire ment el.

A PRTG Network Monitoron lehetőség van a jitter és a csomagvesztés figyelésére is. Van egy QOS oda-vissza érzékelő amely megmutatja a jitter, késleltetés, csomagvesztés, és a átlagos vélemény pontszám a hálózati kapcsolat.

Mint az MTR, a PRTG Network Monitor ingyenesen elérhető. Ha ki szeretné bővíteni a hálózati megfigyelést, akkor más szenzorokat is beépíthet a csomagok szippantásához és a NetFlow elemzéshez.

PRTG Network MonitorTöltse le a 30 napos ingyenes próbaverziót

MTR hálózati szkenner: A ping és a traceroute alternatívája

Ha jelenleg Ping-et vagy Traceroute-ot használ, akkor érdemes megtenni az MTR-t. Mindkét eszköz előnyei lesznek egy platformon. Itt található egy alapvető útmutató az MTR használatáról, hogy megértse a jelentések létrehozásának és elolvasásának alapjait. Noha a folyamat eltérő attól függően, hogy milyen platformon van, az MTR minden verziója közös, hogy egyszerűen használható.

Ha azonban nem tetszik az MTR, akkor más versenytársak is kedvelik TraceRoute NG vagy PRTG hálózati monitor szintén megfelelő alternatívák. A TraceRoute NG ugyanúgy működik, mint az ICMP és a TCP adatok megtekintésének képessége. A PRTG Network Monitor inkább egy komplett hálózati megfigyelő platform, de egy Traceroute érzékelőt kínál, amely elősegíti az MTR és a Traceroute által kínált szöveg alapú Traceroute élmény megjelenítését..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =

Adblock
detector