Nagios vs Zabbix összehasonlítva – melyik a jobb hálózati megfigyeléshez?

Nagios vs Zabbix képernyőképe

Amikor arra kerül sor hálózati megfigyelés rengeteg eszköz kínál kiváló felügyeleti élményt. Néhány ütközés ugyanakkor figyelmet szentel, mint a Nagios vs Zabbix. Mindkét megoldást a szervezetek telepítették a nagyvállalati hálózatok figyelésére. Ebben a cikkben összehasonlítani fogjuk Nagios Core és Zabbix mert egyaránt nyílt forráskódúak és ingyenesen elérhetők (nem a Nagios XI amely fizetett termék).

Mivel a hálózati monitorok egyaránt kínálják a felhasználóknak az egyszerűség és a mélység tökéletes egyensúlyát. A hálózat megfigyelésének képessége mind függ az Ön perspektívájától. Összességében mindkét program átfogó képet nyújt a csatlakoztatott hálózatról. E két termék minősége miatt nagyon nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet, de átmentünk minden termék kulcsfontosságú tulajdonságok alapján történő lebontásának folyamatán..

Megvizsgáljuk a főbb jellemzőket, mint például műszerfalak, konfigurálhatóságot, figyelmeztetések, jegyzőkönyv támogatás, automatikus keresésének, és plugins. A cél az, hogy alaposan megvizsgáljuk, hogy az egyes termékek milyen lehetőségeket kínálnak, és amelyek jobb átfogó felügyeleti élményt nyújtanak. Az alábbiakban bemutatjuk egy rövid összefoglalót arról, hogyan áll össze ez a két termék:

KategóriaNagios CoreZabbixWinner
Irányítópult és felhasználói felület Kiváló minőségű műszerfal.

A Nagios Core műszerfal alapvető információkat nyújt, például az eszközök állapotáról, de nem nyújt ugyanolyan tisztaságot és megjelenítési minőséget, mint a Zabbix.

Kiváló minőségű műszerfal.

A Zabbix előnye a termelési értéke alapján van. A Zabbix műszerfal testreszabható és tisztább élményt nyújt, mint a Nagios Core.

Zabbix
Configuration A Nagios arra kényszeríti a felhasználót, hogy szöveges fájlként adja meg a konfigurációkat. A konfiguráció egy másik szolgáltatás, amely erősen támaszkodik a Zabbix felé.

A Zabbix lehetővé teszi a konfigurációk webes felületen történő megváltoztatását.

Zabbix (a kényelem és a könnyű használat alapján)
Megjelenítés A Nagios Core alapértelmezés szerint nem kínál grafikonokat. Ha azonban letöltötte a NagVis plugin-ot, akkor grafikonok segítségével megfigyelheti hálózatát. A Zabbixnek saját prémium grafikonjai vannak, amelyek elérhetők a dobozból. Zabbix (a kényelem alapján)
Webes felület Saját web-alapú felülettel rendelkezik.

Kényelmes telepíteni, de a Nagios Core-val való interakció meglehetősen korlátozott. Például megteheti az alapokat, például a hálózati állapot megtekintését és jelentések készítését, de nem sokkal többet tehet. A felhasználói felület szintén jelentősen elavult.

Saját web-alapú felülettel rendelkezik.

Kényelmes telepíteni. A Zabbix lehetővé teszi a felügyeleti környezet konfigurálását egy modern felhasználói felület használatával.

Zabbix
automatikus keresésének Alapértelmezés szerint nem lehet futtatni az automatikus felfedezést.

A NagiosQL beépülő modul segítségével azonban futtathatja az automatikus felfedezést a csatlakoztatott eszközök megkereséséhez. Ez azon ritka területek egyike, ahol a Nagios Core egyértelmű előnyt élvez a Zabbix-rel szemben.

Alapértelmezés szerint nem lehet futtatni az automatikus felfedezést. Nagios Core
Protokoll támogatás Támogatást kínál a HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH és MySQL számára. Támogatást kínál a HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH és MySQL számára. Egyenletesen illeszkedik
Riasztások és értesítések A riasztásokat és az értesítéseket a dobozon kívül kínálják.

Választhat úgy is, hogy riasztásokat e-mailben és SMS-ben kapjon. A Nagios Core több riasztási szintet kínál, de egyszerűen nem felel meg a Zabbix testreszabásának.

A riasztásokat és az értesítéseket a dobozon kívül kínálják.

Választhat úgy is, hogy riasztásokat e-mailben és SMS-ben kapjon. A Zabbix lehetővé teszi az üzenetek testreszabását és az eszkalációs lánc meghatározását is.

Zabbix
Monitor sablonok Nem A Zabbix sablonokat kínál FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP és Telnet számára.. Zabbix
Dugó A Nagios Core kiegészítő bővítmények széles skáláját kínálja. Nem Nagios Core
Közösség 67 000 tag 80 000 tag Zabbix
Ár Ingyenes

A Nagios Core előnye, hogy lépésként lép fel a Nagios XI-be. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy megnövelje igényeit.

Ingyenes Nagios Core

Irányítópult és felhasználói felület

Nagios Core screenshot

Az első összehasonlítás, amelyet e két termék között megvizsgálunk, a felhasználói felületek. Lényegesen ez azt jelenti, a műszerfal. Mindkét program esetében az irányítópulton ott lesz, ahol időt töltesz, ezért fontos, hogy képesek legyenek hatékonyan megfigyelni a hálózatot. Nagios Core olyan felhasználói élményt nyújt, amely egyszerűvé teszi a dolgokat. Van egy vizuális kijelző az infrastruktúra állapotáról és különféle színkódos kijelzők, amelyek megmutatják, hogy a hálózat mennyire jól működik.

A szolgáltatásokat és eszközöket különféle állapotokba sorolják, például: Rendben, Figyelem, Ismeretlen, Kritikai és Függőben levő. Ez mindent megad, amelyre szükség van egy vállalati szintű hálózat megfigyeléséhez. Az oldal bal oldalán egy navigációs fa látható, így könnyen megláthatja, hol helyezkednek el a kulcsfontosságú oldalak, például a trendek, a riasztások és az értesítések..
Zabbix képernyőképe

Másrészről, Zabbix a a műszerfal nagyon jó minőségű megjelenést biztosít. A felhasználói felület éles, és a színkóddal ellátott kijelzők jól meghatározzák a képernyőt. Az Zabbix a műszerfal teljesen testreszabható. Noha szükség lehet valamilyen ismeretekre a kódoláshoz, hogy a legtöbbet hozhassa ki tervezéséből, ez személyre szabottabb élményt nyújt Önnek, mint a Nagios Core. Például a táblázatok tartalmazhatnak táblákat, amelyek részletezik a gazdagép és a rendszer állapotát az első oldalon, hogy azonnal tudják, ha vannak-e problémák.

Az általános felhasználói élmény, a használhatóság és a kialakítás szempontjából, Zabbix kifejezett előnye van. A modernitás és a testreszabható kialakítás keveréke valóban személyre szabott figyelési élményt nyújt. Míg Nagios Core minden bizonnyal megvan az az alapja, hogy ellenőrizze a hálózatát, ez nem olyan kielégítő a használata.

Configuration

A konfiguráció egy olyan terület, amely sokat fog felmerülni ebben a vitában, mert annyira fontos a megfigyelési tapasztalatok felépítése. Zabbix hatalmas előnye van ebben a tekintetben, mert megteheti módosíthatja a konfigurációkat a web-alapú felületen keresztül. Az egyik fő kérdés a Nagios Core az, hogy minden konfigurációt szöveges fájlként kell megadni. A felhasználói felülettel való kölcsönhatás helyett a felhasználónak szöveges fájlokat kell létrehoznia.

Az eredmény olyan konfigurációk, amelyeket kényelmetlen létrehozni. Zabbix megkapja a bólintást ezen a területen annak alapján, hogy milyen könnyű konfigurációkat létrehozni. Míg a szöveges fájl alapú konfigurációk nem a világ vége, az újabb felhasználók sokkal kényelmesebbek lesznek az interakcióval Zabbix a GUI.

Megjelenítés

A legjobb hálózati megfigyelő eszközök közös jellemzője az egyik megjelenítés. Kétségkívül a legnépszerűbbek azok a programok, amelyek a hálózati adatokat grafikonokon és diagramokon jelenítik meg, könnyen olvashatók. Ha a grafikonon hivatkozni szeretne a hálózat tendenciáinak megtekintésére, kulcsfontosságú annak megértéséhez, hogy mi történik a motorháztető alatt. A két termék közül, csak a Zabbix rendelkezik grafikával ellátott grafikonokkal.

Rendben A Nagios Core grafikonjainak megtekintéséhez a NagVis beépülő modult kell használni. Ez nem nehéz folyamat, de ennek a szolgáltatásnak a hiánya határozottan kihagyott lehetőség. Zabbix a a megjelenítés egyértelműen jobb a kettő között. Miután felváltott egy grafikont Zabbix a dizájn szinte bármilyen más hálózati megfigyelő termékkel szemben áll, amire gondolhat, és ez az első számú válogatott.

Webes felület

Mindkét Nagios és Zabbix van egy webes felület, de ezen a területen Zabbix egyértelmű előnye van. Nagios Core alapszintű felhasználói felületet kínál, eltekintve az elavult online élményektől csak a hálózat állapotát tekintheti meg és jelentéseket generálhat. Noha ez a legtöbb felhasználó számára elegendő, nem engedélyezi az egyedi konfigurációk létrehozását. Zabbix alapértelmezés szerint konfigurálható az Ön igényei szerint, míg a Nagios Be kell állítania a szöveges fájlokat, vagy telepítenie kell a kiegészítőket.

Ha olyan platformot keres, amelyet könnyen telepíthet és elérhető online, akkor Zabbix legyen a választásod. Nagios Core egy olyan web-GUI-t kínál, amely tíz éve elavulttá válik. Míg Nagios Core a tervezés még mindig elvégzi a munkát Zabbix a A konfiguráció és a karcsú webes felület sokkal alkalmasabbá teszi a nagy vállalati terhelések kezelését.

automatikus keresésének

NagiosQL képernyőképe

Technikailag sem Nagios Core vagy Zabbix képes viselkedni automatikus keresésének alapértelmezésben azonban egy úgynevezett plugin segítségével NagiosQL automatikusan felfedezheti az eszközöket az egész hálózaton. Ez azt jelenti, hogy amikor elindítja a Nagios-t, automatikusan elkezdi keresni az eszközöket. Más szavakkal, nem kell manuálisan hozzáadnia őket. Tovább Zabbix időt kell töltenie manuálisan.

A Nagios csereoldalon aktiválhatja azt NagiosQL csatlakoztat. Ez az egyik jellemző, ahol Nagios Core hatalmas előnnyel rendelkezik Zabbix. Az a lehetőség, hogy eszközöket adjon a hálózathoz anélkül, hogy mindent kézzel kellene konfigurálnia, sok időt és energiát takarít meg a hálózati megfigyelés megkezdése előtt.

Protokoll támogatás

A rendszerfigyelő képesség nagy része a protokollok használatához kapcsolódik. A megfelelő protokollok nélkül a hálózaton való láthatóság nagyon korlátozott. Szerencsére mindkettő Zabbix és Nagios rendelkezzen megfelelő protokollokkal, amelyekkel együtt dolgozhat. Mindkét termék támogatás HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH, és MySQL. Ami a protokolltámogatást illeti, Nagios Mag és Zabbix egyenletesen illeszkednek egymáshoz.

Riasztások és értesítések

A riasztások és értesítések a hálózatfigyelés egyik legfontosabb aspektusává váltak. A kézi figyelés mélyen hibás, és még akkor is, ha napi 24 órában az íróasztalanál lennél, nem tudnád észrevenni minden apró eseményt, amely a hálózatán zajlik. A riasztások lehetővé teszik, hogy támaszkodjon hálózati megfigyelő rendszerére, hogy megjelölje a problémás tevékenységeket, amelyek megoldhatók.

Mindkét Zabbix és Nagios Core saját riasztási rendszerrel rendelkeznek. Minden termék e-mailben és SMS-ben értesít, ha valami problémát észlel. A Nagiosnak több riasztási szintje van, események kijelölése hiba, figyelmeztetés vagy rendben lévő üzenettel. Ez segít abban, hogy rangsorolja a legfontosabb eseményeket. Zabbix a a riasztások és értesítések jók, mert lehetővé teszik testreszabhatja az üzenet tartalmát.

Például az üzenetek olyan információkat tartalmazhatnak, mint például adatok és idő, gazdagép neve, elem értéke, indítóérték, gazda profil, felhasználói makrók és eszkalációs előzmények. Ez nagyon hasznos annak biztosítása érdekében, hogy minden releváns információ szerepeljen. Amit igazán ad Zabbix a A riasztórendszernek az éle a növekvő képessége. Ha az eredeti üzenet nem válaszol, akkor azt egy másik címzettnek küldi el. Abban az esetben, ha a lánc végén nincs válasz, automatikusan végrehajthatja a parancsot a cselekvésre.

Ez a riasztási konfigurációk csoportja lehetővé teszi a riasztási rendszer testreszabását a csapat igényei szerint. Megállapíthatja, ki az első kapcsolattartó pont, és ellenőrizheti, hogy a többi csapat tagja készen áll-e lépésre, ha nincs válasz. Testreszabott üzenetek és az eszkalációs láncok meghatározásának képessége alapján, Zabbix egyértelmű előnye van.

Monitor sablonok

A sablonok olyan terület, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a nagyobb funkciók, például a testreszabható műszerfalak és a megjelenítés javára. Ez sajnálatos, mert a figyelősablonok sok kézi konfigurációs igényt kiküszöbölnek. Zabbix egy sor sablont tartalmaz FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP és Telnet. Ezek a sablonok lehetővé teszik, hogy futás közben elérje a talajt, és azonnal megkezdje a figyelést a sablonbeállításoktól.

A Nagios Core nem rendelkezik megfigyelősablonokkal. Míg a tágabbról információkat talál a figyelési beállításokról Nagios közösség, továbbra is több befektetést igényel, mint az alapértelmezett sablonok Zabbix. Zabbix a A sablonok nagymértékben megváltoztatják az általános hálózati megfigyelési élményt, és itt átadják ezt a terméket.

Dugó

Sok más részben már hallottál minket arról, hogy beépülő modulokról beszélünk Nagios. A beépülő modulok elérhetősége határozza meg Nagios Core attól eltekintve Zabbix. Vannak Több száz bővítmény használható a Nagios Core használatához. Noha ezek mindegyike nem hasznos, vannak ezek közül sok. Annak ellenére Zabbix félelmetes eszköz, a pluginek hiánya kissé elszalasztott lehetőség. Nagios Core a pluginok szempontjából a kettő jobb értékét kínálja.

Közösség

A Zabbix közösségi webhely képernyőképe

Az eszköz mögött sokszínű és aktív közösség birtoklása gyakran ugyanolyan hasznos, mint maga az alapvető funkció. A hálózatfelügyeleti platformot körülvevő közösség értékes információk és betekintés forrása. Ha problémája van a termékkel, vagy útmutatásra van szüksége a megfigyelési környezet leghatékonyabb kihasználása érdekében, akkor az adott termék közösségi fórumainak az egyik első hívási portjának kell lennie..

Mindkét Nagios és Zabbix ismertek aktív támogató közösségeikkel. A Zabbix jelenleg több mint 80 000 taggal rendelkezik, és jelentős számú aktív felhasználó. Meglepően A Nagios szignifikánsan kevesebb, körülbelül 67 000 felhasználóval. Mindkét közösség lényeges követése megbízható információforrást nyújt az egyes termékekről.

A felhasználói közösségek mindkét eszköz gazdag forrást kínál ezeknek a termékeknek a kiterjesztéséhez. Nagios esetén a közösségből ingyenesen tölthet be száz kiegészítőket. A Zabbix ténylegesen alkalmazhat Nagios-kiegészítőket egy kis kézi szkripttel, hogy a Nagios-architektúra funkcióinak kiadását a Zabbix egyszerűbb információáramlási eljárásaihoz igazítsa. A Zabbix közösség azonban a sablonok nagy forrása, amely a Zabbix testreszabásának fő módszere..

rugalmasság

Mivel a Nagios Core és a Zabbix egyaránt nyílt forráskódú projektek, akkor tökéletesen jogosult hozzáférni a kódhoz, újraírni annak részeit, és létrehozni egy olyan testreszabott megvalósítást, amely pontosan megfelel az Ön igényeinek. A legtöbb esetben azonban, a Nagios Core felhasználói inkább kiegészítőkre támaszkodnak a rendszer testreszabása és A Zabbix felhasználói sablonokra támaszkodnak mint testreszabási módszer.

Szolgáltatások

A Nagios Core és a Zabbix egyaránt rendelkezik beépített ügynökökkel, amelyek kiterjesztik az eszközök képességeit. A Zabbixnek egyetlen ügynöke van, amely kezeli az összes szolgáltatást. Ezt hívják Zabbix Agent. Megkísérelheti a Zabbix ügynököt hasonló feladatok elvégzésére, mint a Nagios Core különböző ügynökei által nyújtott szolgáltatások.

Azok a Nagios Core ügynökök a Nagios távoli plugin végrehajtó (NRPE), amely megkönnyíti a távoli megfigyelést, Nagios távoli adatfeldolgozó (NVT), amely adatátviteli mechanizmus, NSClient++, amely lehetővé teszi a Nagios Core számára a Windows eszközök figyelését, és Nagios Cross Platform ügynök, amely egy API az adatok továbbításához más alkalmazásokba.

A szolgáltatásokban a Nagios moduláris megközelítése egyértelmű nyertes a Zabbix Agent felett.

Ár

Nem titok, hogy a hálózatfelügyeleti eszközök drágák lehetnek, különös tekintettel a piacon legnépszerűbb eszközökre. Azonban mindkettő Zabbix és Nagios vegye fel ezt a tendenciát azáltal, hogy ingyen elérhető. A kettő közötti különbség az frissítheti a Nagios Core-t XI. Míg ezek nem ugyanaz a termék, érdemes belefoglalni, mert biztosítja a felhasználók számára egy utat, amelyen keresztül elősegítheti a skálázást. Nagios XI 1 995 USD-től (1 519 font) kezdődik. Ez az ár lehetővé teszi a használatát infrastruktúra megfigyelés, kapacitás tervezés grafikonok, ezrek mellett addons és több-bérlő képességek.

Noha ez a kettő nyak és nyaki ár, addig meg kell adnunk a szélünket Nagios mert lehetősége van frissíteni, ha szükséges. A következőkre való frissítés által kínált szolgáltatások: Nagios XI elegendőek ahhoz, hogy felülmúljanak Zabbix sok kulcsfontosságú területen. Az egyik terület különösen a konfigurációs varázslók, amelyek végigvezetik a különféle szolgáltatások használatának folyamatát Nagios.

Zabbix: Prémium hálózati megfigyelés ingyenesen elérhető

A kettő összehasonlítása után egyértelmű, hogy Zabbix a győztes. Míg Nagios Mag rendelkezik a hatékony hálózati megfigyelés alapjaival, egyszerűen nem rendelkezik azzal a tapasztalattal és konfigurálhatósággal Zabbix csinál. Zabbix egy ingyenes hálózati monitor, amely úgy működik, mint egy termék, amely a legalacsonyabb árkategóriában található. Annak hiányában automatikus keresésének funkció, Zabbix nagyon jól lekerekített termék.

Bár nem rendelkezik az automatikus felismerési képességgel Nagios Core nagy teljesítményt nyújt az egész fórumon. A legtöbb alapvető megkülönböztetőben, Zabbix egyszerűen felülmúlja Nagios Mag. Az automatikus eszkalációval ellátott riasztási rendszerrel a grafikongenerálás tisztázása érdekében a termék mindent tartalmaz.

Zabbix a A szolgáltatások összekapcsolják egy nagyon egyszerű és teljesítő felügyeleti élményt. A figyelősablonok csökkentik a kézi konfigurálás mennyiségét, amelyet be kell fejezni a hálózat megtekintéséhez. Miután észlelték a problémát, testreszabott üzenetek és az eszkalációs lánc rendkívül hatékonnyá teszik az eseményekre való reagálást. A program reagál a kulcsfontosságú eseményekre azáltal, hogy automatikusan továbbítja az információkat a kulcstagoknak.

Annak ellenére Nagios Core minőségi figyelési élményt nyújt, nincs bekapcsolva Zabbix a szint. A felhasználói felület elavultnak tűnik, és a kényelmes konfiguráció és az alapértelmezett megjelenítés hiánya valóban enyhíti. Ennek ellenére Nagios Core megkülönböztetett előnye az automata felfedezés, a web-alapú felhasználói felület és a kiegészítő pluginek.

A legtöbb vállalati környezetben Zabbix a jobb eszköz. Ha fontolóra veszi egy hálózatfelügyeleti eszköz bevezetését a szervezetébe, akkor erősen javasoljuk, hogy fontolja meg Zabbix. Noha ezt a telített piacot könnyedén el lehet figyelmen kívül hagyni, határozottan figyelembe kell venni, ha értékeli a könnyű telepítést és a prémium konfigurációt..

Lásd még:
2018 legjobb 25 hálózati megfigyelő eszköz és szoftver
10 legjobb alkalmazásteljesítmény-kezelő és figyelő eszköz
10 legjobb ingyenes TFTP szerver Windows, Linux és Mac rendszerekhez
A 20 legjobb ingyenes SFTP és FTPS kiszolgáló Windows és Linux rendszerhez

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector