SolarWinds NPM vs Nagios XI (fejről fejre)

SolarWinds vs Nagios fejről fejre

SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő és Nagios XI a piacon a két domináns hálózati megfigyelő eszköz. Mivel két kiemelkedő előadóművész a telített hálózati megfigyelési térből, fej-fej versenyre tettük őket, hogy megnézhessék, hogyan állnak össze egymással. Ebben a cikkben az egyes termékek teljesítményét a különféle alapvető megkülönböztetőkkel összhangban értékeljük.

Beszerzési szempontok

Hálózati teljesítményfigyelő vásárlásakor sok különböző tényezőt kell figyelembe venni. Ezek a tartománytól kezdve hálózati megfigyelési technikák, nak nek automatikus keresésének, figyelmeztetések, és testreszabható műszerfalak egészen a ár. A legfontosabb dolog azonban, amelyet figyelembe kell venni felhasználói felület. A felhasználói felület lesz az a lencse, amelyen keresztül elemezheti hálózatát.

Még egy teljes funkcionalitású hálózati megfigyelő platform is nehézkes és hatástalan lehet, ha a felhasználói felület megnehezíti a munkát az azt használó rendszergazda számára. Szerencsére a Nagios XI és a Network Performance Monitor fenntartja a magas színvonalú előírásokat, ám ezek között különbségek vannak.

Ennek eredményeként fej-fej fejünk kifejezetten azon a megállapításon alapul, amely megmutatja a legjobb felhasználói felületet a megfigyeléshez. Függetlenül attól, hogy ez lehetővé teszi az infrastruktúra állapotának egy pillanat alatt történő megtekintését, vagy a program értékelését egy mobilalkalmazásból, ezt elemzésünkben figyelembe vettük.

Jellemzők áttekintése

Mielőtt elkezdenénk, beépítettünk egy rövid áttekintést a funkciókról, amelyek lehetővé teszik a két egyszerű összehasonlítását:

-Hálózatfigyelés - A hálózati megfigyelés szempontjából mindkét termék támogatja az SNMP, WMI és ICMP használatát. Ez egy nagy számú protokoll, amelyekkel együtt dolgozhatunk egy nagy hálózat megfigyelésére. Mint ilyen, mindkét program megfelelőnek tekinthető nagyvállalati környezetben történő felhasználásra.

-automatikus keresésének - SolarWinds a szélén van, amikor a hálózat automatikus felderítésére kerül sor. Az SNMP szkennelések használata megfelelő ahhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mely eszközök vannak a hálózaton, és akár topológiai térképen is elhelyezheti őket. Ez a rendszergazdák számára sokkal könnyebb megtalálni, amire szükségük van egy élő megfigyelési környezetben.

Míg Nagios megengedi a felhasználónak az eszközök szkennelését, manuálisan kell kiválasztaniuk az egyes IP-tartományokat. Mint a Network Performance Monitor, a Nagios XI elkészítheti saját hálózati diagramjait.

-Riasztások és értesítések - Mindkét SolarWinds és Nagios kiváló színvonalú riasztásokat és értesítéseket nyújt. Beállíthat előre definiált riasztási paramétereket minden platformon, és eldöntheti, hogy e-mailben vagy SMS-ben értesítést kap-e a kulcsfontosságú eseményekről.

-Irányítópult megjelenítés és testreszabás - Mindkét termék kiváló minőségű műszerfalakat szállít, sok vizualizációval és kijelzővel, hogy segítse a hálózat megfigyelését. A karcsúság SolarWind a a formatervezés adja a szélét ezen a területen.

-jelentések- A jelentéstételt illetően a Network Performance Monitor és a Nagios minőségi jelentési szolgáltatásokat kínál. Noha a XI. Nagios grafikonjai nagyon mélyek, a Network Performance Monitor grafikái sokkal tisztábbak.

-NetFlow, IPFIX, sFlow jFlow figyelés - A SolarWinds Network Performance Monitor az egyetlen termék a kettő közül, amely NetFlow, IPFIX, sFlow és jFlow figyelést kínál.

-Virtualizált megfigyelés - A SolarWinds hálózati teljesítményfigyelője képes különféle virtualizált hipervizorok figyelésére, míg a Nagios XI csak a VMware-re korlátozódik.

-Mobilos alkalmazás - SolarWinds Hálózat Teljesítmény Monitor egy alkalmazás elérhető mind IOS, mind Android számára. A XI. Nagios jelenleg nem rendelkezik távoli alkalmazással.

-Árazás- SolarWindsHálózat Teljesítmény Monitor és a XI. Nagios egyaránt jelentős ábrázolással rendelkezik. SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő 2975 dollár (2245 font) árat visel. A szabvány kiadása Nagios XI megvásárolható 1 995 dollárért (1 505 font), az Enterprise verzió pedig 3495 dollárért (2 637 £).

Hálózatfigyelés

A hálózati megfigyelés hihetetlenül igényes követelményeknek felel meg. A hálózati monitor nem csupán egyéni szolgáltatások nyújtásáért felelős, hanem feladata a teljes hálózat stabilitásának biztosítása. A hálózati megfigyelő eszköznek széles eszközökkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a hálózat hatékonyan megvizsgálja a sebezhetőségeket. Egy egyszerű probléma hiánya vagy figyelmen kívül hagyása katasztrofális következményekkel járhat a leállás idején.

Ennek eredményeként a hálózati megfigyelő eszközök mérlegelésekor fontos egyenesen a kérdés lényegére vágni: hogyan történik egy termék hálózati megfigyelése? Ebben az esetben a SolarWinds Network Performance Monitor és a Nagios XI egyaránt SNMP-t, WMI-t és ICMP-t használnak az eszközök integritásának ellenőrzésére a hálózaton keresztül.

Az SNMP megfigyelés során a program pingot küld a hálózaton belüli eszközökre, és válaszra vár. A program ezután felméri a készülék állapotát a válaszideje alapján. Ez lehetővé teszi a hálózati figyelő számára, hogy biztosítsa a kulcsfontosságú szolgáltatások online állapotát. Az SNMP-teszt szokatlanul hosszú válaszideje rossz teljesítményt vagy rendszerhibát jelez.

A Hálózati teljesítménymonitoron a hálózatról származó adatokat felhasználhatja vezeték nélküli hőtérképek készítésére. Ez segít megnézni a hálózatot földrajzi szempontból. A hőtérkép segítségével láthatja, hol van a hálózati kapcsolat a legerősebb, és elháríthatja a holt zónákat. Ha a hardver olyan hely, ahol rossz a kapcsolat, akkor egyszerűen áthelyezheti a szolgáltatás javítása érdekében, vagy megpróbálhatja javítani a teljes hálózatát.

SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő

Másrészt a Nagios ügynökötlen figyelést kínál az SNMP-vel. SNMP csapdákat küldhet és figyelheti a Windows eseménynaplóit a programon keresztül. Miután elindította az SNMP Trap-t, az összes felállított és futó objektumot zöld szín jelöli. Bár ez nem olyan minőségű, mint a Network Performance Monitor, ez mégis elég jó ahhoz, hogy egy vállalati környezetben működjön.

NagiosXI SNMP Trap

A hálózati megfigyelési funkciókkal kapcsolatban a SolarWinds Network Performance Monitor egyértelmű előnnyel rendelkezik. Több eszköz áll a rendelkezésére, és sokkal több teljesítmény-probléma megoldását segíti elő, mint a Nagios. Különösen a NetFlow elemzés hihetetlenül hasznos lehet a jövőbeni állásleállás elleni védelemhez.

automatikus keresésének

A hálózati figyelő megoldás beépítésének egyik fő kihívása a hálózathoz történő konfigurálás folyamata. A hálózat minden topológiáját be kell számolni és naplózni kell. Autodiscovery eszköz nélkül manuálisan kell konfigurálnia a hálózat minden eszközét. Az automatikus felismerő eszköz lehetővé teszi a folyamat automatizálását. SolarWinds Hálózati teljesítményfigyelő automatikusan megkeresi a hálózat összes eszközét, és összekapcsolja azokat, így megfigyelhetők.

Ez nagyon hasznos, mivel lehetővé teszi, hogy futás közben elérje a talajt anélkül, hogy a teljes hálózat értékű infrastruktúráját a semmiből konfigurálnia kellene. Az Autodiscovery új eszközök felfedezésére is szolgál, miután csatlakoztak egy megalapozott hálózathoz, így ez ideális megoldás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fel akarják javítani hálózati infrastruktúrájukat.

A XI. Nagios megválaszolja a hálózati felfedezést, de messze van a teljes automatikus felismerési megoldástól. A hálózati eszközök konfigurálásához meg kell határoznia az IP tartományokat annak szkenneléséhez. Az IP-szkennelés lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy hatékonyan átvilágítsa a topológiáját.

Irányítópult megjelenítés és testreszabás

A hálózat hatékony felügyeletének egyik legfontosabb eleme egy teljes funkcionalitású irányítópult megléte, amelyet testreszabhat. SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő lehetővé teszi a nézetek testreszabását kördiagramokkal és grafikonokkal, amelyek megmutatják az infrastruktúra állapotát. Például létrehozhat egy „hardver állapotát”, amely színkódolja az eszközöket, amelyek felfelé, kritikus és figyelmeztető állapotúak.

SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő

Nagios XI saját testreszabható web-alapú felhasználói felülettel rendelkezik. Ezzel a programmal testreszabhatja a felhasználót, így minden felhasználónak egyedi képe van a hálózatról. Ez hasznos a hálózat motorháztetője alatt történő látáshoz és a rendszer állapotának azonosításához. Az irányítópulton grafikonok, tárcsák és diagramok láthatók, amelyek részletezik az infrastruktúra állapotát.

Nagios XI műszerfal

Tetszik Hálózati teljesítményfigyelő, a Nagios műszerfal színkóddal van ellátva. Bár nem ugyanazzal a finomsággal és minőséggel rendelkezik SolarWind a A felhasználói felület elegendő egyértelmű ahhoz, hogy egészséges méretű pillanatfelvételt nyújtson a hálózatáról. Ezt fontos megjegyezni, mivel a vizuális kijelzők vezetik a legtöbb megfigyelési tevékenységet. A legtöbb esetben a grafikonok és diagramok tisztasága fontosabb, mint maguk az egyes mutatók. Végül is csak egy másodpercre van szüksége ahhoz, hogy a grafikonon megjelenjen egy feltörekvő tendencia.

Riasztások és értesítések

Csak annyi a hálózatfelügyelet, amelyet manuálisan megtehetsz. Még akkor is, ha a nap 24 órájában vagy a hét minden napján az íróasztalnál tartasz, akkor lesznek olyan pillanatok, amikor a figyelme elmulaszt. Ezekben a pillanatokban kihagyhatja azokat a kritikus hálózati eseményeket, amelyek befolyásolják a szolgáltatás állapotát. A riasztások és értesítések segítenek belépni, és felhívják a figyelmet a problémákra azokban a pillanatokban, amikor Ön nem érhető el vagy zavart.

SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő kiváló riasztási rendszerrel rendelkezik. Konfigurálhat bizonyos kiváltó körülményeket és paramétereket, ahol a szoftver e-mailben vagy SMS-ben értesíti Önt egy adott eseményről. A felhasználói felületen található egy riasztási ablak is, amely részletezi az összes riasztás állapotát, ideértve a riasztás okát, az aktív időt és a trigger időt.

SolarWinds riasztások

Választhat, hogy értesítéseket kap-e a kérdések széles skálájáról. Például nagy csomagvesztés, magas válaszidő, figyelmeztetés vagy kritikus állapot. Ez biztosítja, hogy ne maradjon le semmiről. Ha egy nagy hálózatot figyelünk, akkor egyszerűen csak a lépések tartása a harc fele. Ha egy pillanatra leteszi a labdát, akkor súlyos következményekkel járhat.

Nagios XI ezzel foglalkozik azzal, hogy lehetővé teszi az e-mail és szöveges értesítések konfigurálását. A konfigurációs beállítások széles köre áll, amelyek konkrét felhasználókra összpontosítanak. A felhasználók meghatározhatják a saját értesítési preferenciáikat, a kapott e-mailekig és értesítésekig. Beállíthatja, hogy a riasztások emelkedjenek figyelmeztető, kritikus és leállási helyzetekre. Az értesítések a vagy a gomb megnyomásával választhatók ki vagy nem választhatók ki Tovább vagy Skip gombok.

Nagios legújabb riasztások

Míg sok program riasztásokat és értesítéseket kínál, néhányuk csakúgy, mint az Nagios XI és Hálózati teljesítményfigyelő. Mindkét rendszer szimbólumot és tiszta színkódú állapotgrafikát kínál, de a SolarWinds látványminősége éppen magasabb. Nem kell időben befektetnie ahhoz, hogy kiderüljön, van-e alapvető infrastruktúrája online.

jelentések

A történelmi adatok monitorozása ugyanolyan fontos, mint az élő adatok monitorozása. Végül is, annak érdekében, hogy perspektívát szerezzen arról, hogy a hálózat most milyen jól teljesít, meg kell tudnia, hogy teljesített a múltban. A jelentés elkészítésének képessége lehetővé teszi a hálózati használat tükrözését, és a kulcsfontosságú információk átadását a személyzet többi tagjának. Segít egy hosszú távú hálózatkezelési stratégia meghatározásában.

A jelentések olyasmi Nagios XI és Hálózati teljesítményfigyelő nagyon jól. Nagios számos alapértelmezett jelentést tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a grafikonok és táblázatok megtekintését a korábbi használati mutatókkal együtt. Ezeket a JPEG fájlba lehet exportálni közelebbről.

Vannak olyan plug-inek is, amelyek kibővítik ezt a funkciót, és lehetővé teszik a PDF-be történő exportálást a részletesebb ellenőrzés céljából.

SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő saját jelentéskészítő képességgel is rendelkezik. A felhasználó gyorsan készíthet jelentéseket grafikonok és diagramok széles skálájával, hogy a kritikus kérdések középpontjába kerüljön. Míg a Nagios XI jelentések könnyebben használhatók, a Network Performance Monitor monitor jelentése sokkal tisztább és modern.

NetFlow IPFIX, sFlow jFlow figyelés

Az egyik terület SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő egyértelmű előnye a NetFlow, IPFIX, sFlow és jFlow megfigyeléseknek. Nagios XI nem rendelkezik ezekkel a hálózati megfigyelési képességeinek részeként. Ez a kihagyott lehetőség, tekintettel a NetFlow elemzés fontosságára.

SolarWinds NetFlow forgalmi elemző

A NetFlow elemzés nemcsak növeli a láthatóságot a hálózatán, hanem lehetővé teszi a számítógépes támadások felismerését is. A NetFlow rossz teljesítménybeli hibákat és biztonsági réseket jelezhet, amelyek állástalansághoz vezetnek, ha nem címzik. Ennek eredményeként, Hálózati teljesítményfigyelő a nyilvánvaló választás ezen a területen.

Virtualizált megfigyelés

Ahogy a szervezetek egyre inkább a virtualizált infrastruktúra felé mozdultak el, fontos lett olyan hálózati megfigyelési megoldások kiválasztása, amelyeket az ilyen típusú berendezések figyelésére terveztek. Ez egy másik terület, ahol a SolarWinds Network Performance Monitor rendkívül jól teljesít. A SolarWinds rendelkezik saját Virtualization Manager eszközzel, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy különféle hipervizorokat figyeljen.

Másrészről, Nagios képes a VMware figyelésére, de nem sok más. Noha ez a VMware kiemelkedő képessége miatt értékes, ez messze van SolarWindsTeljes virtualizációs menedzser. Ennek eredményeként a szél megy a SolarWinds itt.

Mobil alkalmazások

A távmunka a technológia világának egyik legnagyobb trendje. Következésképpen a mobil alkalmazások nagyon fontos szerepet játszanak. Lehetőséget biztosítanak a személyzet számára, hogy kapcsolatba lépjen egy szolgáltatással anélkül, hogy az asztalukon kellene lennie. sajnálatos módon, Nagios XI Jelenleg nincs alkalmazás. Ez csalódást okoz, tekintve a népszerűség növekedését az elmúlt években.

Ellentétben, SolarWinds rendelkezik olyan alkalmazásokkal, amelyek elérhetőek mind az Android, mind az IOS számára. Ez lehetővé teszi a személyzet számára, hogy ellenőrizze felügyeleti számláját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van-e. Ez alkalmasabbá teszi azokat a csapatokat, amelyek távolról szeretnének dolgozni.

Árazás

Az ár szempontjából egyaránt Nagios XI és SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő egyenletesen illeszkednek egymáshoz. SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő 2975 USD (2245 £) áron megvásárolható. Itt van még a 30 napos ingyenes próbaverzió így kipróbálhatja a platformot vásárlás előtt. A XI. Nagios szabványos és vállalati változatban is kapható.

A Standard Edition kezdődik 1 995 dollár (1 504 font) áron, és magában foglalja az egyedi műszerfalakat, a jelentéseket, az egyéni felhasználói nézeteket és az értesítések eszkalációit. Ha egy teljes funkcionalitással rendelkező verziót szeretne, akkor érdemes megfontolni az Enterprise kiadást. Az Enterprise verzió 3.495 dollárral (2.636 font) indul, és ütemezett jelentéseket, kapacitástervezési jelentéseket, web-alapú szerverkonzol-hozzáférést és SLA-jelentéseket tartalmaz..

A SolarWinds Network Performance Monitor nyeri a győzelmet

Mindkét SolarWinds és Nagios XI a többi hálózatfigyelő versenytárshoz viszonyítva nagy teljesítményt nyújtanak. Azonban a tiszta felhasználói felület, az automatikus felfedezés és a mindennapos simaság alapján, SolarWinds hálózati teljesítmény A monitor a legjobb választás. Míg Nagios XI hatalmas megfigyelési funkciókkal rendelkezik, nem rendelkezik automatikus felderítés funkcióval, és a formatervezés kissé keltezettnek tűnik, összehasonlítva a Hálózati teljesítményfigyelő.

A kritériumokban a legfontosabb tényező a felhasználói felület egyszerűsége volt. A hatékony hálózati megfigyelés mind a felhasználói felület teljesítményének függvénye. Ha túl bonyolult vagy nehézkes, akkor nem kap pontos becslést az infrastruktúrájának állapotáról. Az automatikus felismerés elindításától és futtatásától kezdve a riasztási központ használatáig, hogy prioritássá tegye a fenyegetésekre adott válaszát, Hálózati teljesítményfigyelő megkönnyíti ezt a folyamatot.

Nincs esély arra, hogy bármi hiányzik, és nem kell mindenképpen keresnie, amit keres. Ne véts hibát, Nagios XI szintén nagyon felhasználóbarát kialakítást kínál, de nem olyan egyszerű a használata. Hasonlóan olyan funkciók, mint a NetFlow, az sFlow és a jFlow elemzés Hálózati teljesítményfigyelő az eszközök széles skálája, amellyel együtt dolgozhat. Végül is a kifinomult hálózatfigyelés mindent figyelembe vesz.

Amikor kevés az árkülönbség a Hálózati teljesítményfigyelő és a teljes értékű Nagios XI Az Enterprise kiadás értelme az, ha a magasabb színvonalú tervezése alapján az előzőt választja. SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő letölthető itt. Alternatív megoldásként, ha inkább XI. Nagios A hálózati megfigyelés klasszikus megközelítése itt letölthető erről a linkről.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4

Adblock
detector