Teljesítmény vs sávszélesség: A Difference Plus eszközök megértése

Teljesítmény vs sávszélesség


Kevés tényező ugyanolyan fontos a hálózati teljesítmény mérésekor, mint a sebesség. Az a sebesség, amellyel a csomagok feladótól a címzettig tartanak, meghatározza, hogy mekkora információt lehet elküldeni egy adott időkereten belül. Az alacsony hálózati sebesség lassú hálózathoz vezet olyan alkalmazásokkal, amelyek egy csiga ütemében mozognak. Ebben a cikkben az átviteli sebességet és a sávszélességet vizsgáljuk, hogy elmagyarázzuk, hogyan lehet ezeket a kulcsfogalmakat használni a hálózati sebesség mérésére.

Röviden: az áteresztőképesség és a sávszélesség az alábbiak szerint határozható meg:

  • áteresztőképesség - Az átviteli sebesség kifejezés, amelyet arra használunk, hogy mekkora adatot lehet átadni a forrásról a rendeltetési helyre egy adott időkereten belül
  • Sávszélesség - Sávszélesség a hálózat maximális átviteli kapacitására használt kifejezés.

Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk ezt a két fogalmat.

Mi az áteresztőképesség??

Az áteresztőképesség a megadott név egy meghatározott időn belül küldhető és fogadható adatmennyiség. Más szavakkal: az átviteli sebesség azt méri, hogy az üzenetek milyen sikeresen érkeznek a rendeltetési helyükre. Ez a tényleges csomagküldés gyakorlati mérése, nem pedig az elméleti csomagküldés. Az átlagos átviteli sebesség megmutatja a felhasználónak, hogy hány csomag érkezik rendeltetési helyükre.

A nagy teljesítményű szolgáltatási csomagoknak sikeresen el kell érniük rendeltetési helyüket. Ha sok csomag elveszik a szállítás során, és ezért sikertelen, akkor a hálózat teljesítménye gyenge lesz. A hálózat teljesítményének figyelése elengedhetetlen azoknak a szervezeteknek, amelyek a hálózat valós idejű teljesítményét és a sikeres csomag kézbesítést szeretnék követni.

Az idő nagy részét a hálózati átviteli sebességgel mérik bit másodpercenként (bps), de néha mérik is adatcsomagok másodpercenként. A hálózati teljesítményt egy átlagos értékként mérik, amelyet a hálózat teljes teljesítményének ábrázolására használnak. Az alacsony átviteli sebesség mérése olyan problémákra utal, mint például a csomagvesztés, amikor a csomagok elvesznek a szállítás során (ezek rombolóak lehetnek a VoIP audiohívásokhoz, ahol az audio kihagyja).

Mi a sávszélesség??

A sávszélesség azt jelenti, hogy mekkora adat küldhető és fogadható egy időben. Minél nagyobb a hálózat sávszélessége, annál több adatot tud továbbküldeni oda-vissza. A sávszélesség kifejezést nem a sebesség, hanem a kapacitás mérésére használják. A sávszélességet lehet mérni bit másodpercenként (Bps) megabit / s (Mbps) és gigabites másodpercenként (Gbps).

A sávszélesség szempontjából legfontosabb dolog, amelyet meg kell emlékezni, hogy a magas sávszélesség nem garantálja a magas hálózati teljesítményt. Ha a hálózat áteresztőképességét befolyásolja a késés, a csomagvesztés és a riasztás, akkor a szolgáltatás késéseket fog látni akkor is, ha jelentős sávszélesség áll rendelkezésre.

Sávszélesség vs teljesítmény: Elméleti csomagküldés és tényleges csomagküldés

A felület sávszélessége és teljesítménye hasonlónak tűnik, de a gyakorlatban nem lehetett egymástól nagyobb. A kettő közötti kapcsolat leírásának leggyakoribb analógiája a a sávszélességet csőként, az áteresztőképességet vízként kell figyelembe venni. Minél nagyobb a cső vagy a sávszélesség, annál több víz vagy adat áramolhat rajta egyszerre.

Egy hálózaton belül ez azt jelenti, hogy a sávszélesség határozza meg, hogy hány csomagot lehet elküldeni és fogadni eszközök egyidejűleg és az összeget Az átviteli sebesség megmutatja, hogy hány csomagot továbbítanak ténylegesen.

Másképpen fogalmazva: a sávszélesség elméletileg megadja az átvihető csomagok maximális számát, és az átviteli sebesség megmutatja a ténylegesen sikeresen átvitt csomagok számát. Ennek eredményeként az áteresztőképesség fontosabb, mint a sávszélesség, mint a hálózati teljesítmény mértéke.

Bár az áteresztőképesség a kifejezés a hálózati teljesítmény mérésére, ez nem azt jelenti, hogy a sávszélességnek nincs hatása a teljesítményre. Például a sávszélesség jelentős hatással van arra, hogy a weboldal milyen gyorsan töltődik be a böngészőben. Tehát, ha webes tárhelyet szeretne használni egy alkalmazáshoz, akkor a rendelkezésre álló sávszélesség befolyásolhatja egyes szolgáltatások teljesítményét.

A sávszélesség és a sebesség nem ugyanaz

Általános tévhit, hogy a sávszélesség használható a sebesség mérésére. A fentiekben röviden megvitattuk, de érdemes újra megvizsgálni, mivel a kettő milyen gyakran keveredik össze. Például gyakran láthatja, hogy az internetszolgáltatók olyan nagysebességű szolgáltatásokat hirdetnek, amelyeket forgalmaznak, az elérhető rendelkezésre álló sávszélesség miatt.

Ez jó marketinghez vezet, de nem helyes. Ha növeli a sávszélességet, az egyetlen dolog, ami megváltozik, az, hogy több adat küldhető egyszerre. Úgy tűnik, hogy több adat küldése egyszerre gyorsabbá teszi a hálózatot, de ez nem változtatja meg a csomagok tényleges sebességét.

Az igazság az, hogy a sávszélesség csak egy olyan tényező egyike, amely a hálózat sebességéhez kapcsolódik. A hálózaton belül a sebesség a a válaszidő mérése. Az olyan tényezők, mint a csomagvesztés és a késleltetési sebesség.

Hálózati sávszélesség és hálózati késés

A sávszélességet és a késleltetést szintén rendszeresen megvitatják, de mindegyiknek megvan a saját egyedi jelentése. Már megállapítottuk, hogy a sávszélesség a hálózat kapacitása vagy az, hogy mennyi adat továbbítható egy időablakban. A késés egyszerűen az az idő, amelyre az adatok eljutnak a küldőtől a rendeltetési helyig.

A kettő közötti kapcsolat szoros, mivel a sávszélesség meghatározza, hogy mekkora adatot lehet elküldeni és fogadni egy időben. A késés azonban meghatározza, hogy ezek a csomagok milyen gyorsan érik el rendeltetési helyüket. A késleltetés minimalizálása fontos a hálózat lehető leggyorsabb mozgása érdekében.

A hálózat teljesítményének figyelése az átviteli sebességgel (ideértve a késést és a csomagvesztést)

Ha a hálózati teljesítmény mérésére törekedett, sokkal értelmesebb a hálózati áteresztőképesség használata, mint a sávszélességű kapacitás keresése. A hálózati rendszergazdák számos módon felhasználhatják a rossz teljesítmény mérését egy vállalati szintű hálózaton belül.

Az átviteli sebességmérés a hálózati teljesítmény mérésére hasznos, mivel segít az adminisztrátoroknak a lassú hálózat kiváltó okainak meghatározásában. Ugyanakkor a hálózati teljesítményt csak három tényező határozza meg. A másik kettő a késés és a csomagvesztés:

  • Késleltetés - A csomagnak a forrásból a rendeltetési helyre történő továbbításához szükséges időtartam. A késés többféle módon mérhető, például oda-vissza idő vagy egyirányú átvitel
  • Csomagvesztés - A hálózati átvitel során szállítás közben elveszett csomagok számának meghatározására szolgáló kifejezés

E három elem együttes mérése a rendszergazdák számára a hálózat teljesítményének sokkal teljesebb perspektíváját nyújtja.

Eszközök az átviteli teljesítmény és a teljesítmény figyelésére

SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag (ingyenes próbaverzió)

A SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag képernyőképe

SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző csomag egy olyan termék, amely pontosan képes mérni a hálózat teljesítményét. Az SNMP segítségével megnézheti az átviteli folyamatok adatait és a sávszélesség figyelését. Van egy hálózati átviteli teszt is, amelyet össze lehet keverni a QoS előtti és utáni házirend-térképekkel annak kimutatására, hogy a QoS-politikája javítja-e a hálózat túlóráját.

SolarWinds hálózati sávszélesség-elemző PackLegyen letölt 30 napos INGYENES próbaverziót

Lásd még: Mi a QOS?

Eszközök a hálózati sávszélesség figyelésére

Annak ellenére, hogy a hálózati sávszélesség nem méri a sebességet, a sávszélesség elérhetőségének ellenőrzése fontos annak biztosítása érdekében, hogy elméleti sávszélessége elérhető legyen-e a gyakorlatban, amikor erre szükség van. A sávszélesség-megfigyelés végrehajtása egy hálózati megfigyelő eszközzel lehetővé teszi, hogy megnézze az eszközökhöz rendelkezésre álló sávszélesség tényleges mennyiségét a hálózaton belül.

SolarWinds NetFlow forgalmi elemző (ingyenes próbaverzió)

SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer képernyőképe

A hálózati sávszélesség figyelésének egyik legjobb eszköze a SolarWinds NetFlow forgalmi elemző. A SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer segítségével figyelemmel kísérheti a sávszélességet és azonosíthatja a hálózaton belüli sávszélességet. A sávszélességgel rendelkező eszközök vagy alkalmazások nagy mennyiségű sávszélességet fogyasztanak. A nagy sávszélesség-fogyasztás a rossz teljesítményű vagy veszélyeztetett eszközre utalhat.

Miután megtudta, mely eszközök fogyasztanak aránytalanul nagy sávszélességet a hálózatán belül, megkeresheti a probléma csökkentésének módjait, és más eszközökkel több szolgáltatást nyújthat. Ez növeli a sávszélesség-kapacitást, amely elérhető más eszközök számára.

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

Is, az ingyenes SolarWinds Flow eszközcsomag hasznos kiegészítés az elemző páncélzathoz. A csomag tartalmaz egy felületet, amely segít a Cisco útválasztóinak konfigurálásában, hogy NetFlow adatokat küldjenek a gyűjtőnek. Két további segédprogram lehetővé teszi a forgalom adatainak a hálózaton keresztüli kiosztását tesztelési célokra, valamint forgalmat generálhat a berendezések és a hálózati szolgáltatások teljesítményének vizsgálatához az extra igényekkel szemben.

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% INGYENES Tool Bundle

Paessler PRTG hálózati monitor

PRTG Network Monitor screenshot

Egy másik nagyszerű eszköz a sávszélesség-felhasználás figyelésére Paessler PRTG hálózati monitor. A PRTG Network Monitor lehetővé teszi a hálózaton belüli eszközök automatikus felismerését és a forgalom felhasználásának figyelését. A PRTG Network Monitor segítségével monitorozhatja SNMP, NetFlow, és WMI forgalom hogy megtartsák a sávszélesség elérhetőségét.

A PRTG Network Monitor segít a sávszélességgel járó problémák kezelésében is, így láthatja, hogy az egyes eszközök és alkalmazások mekkora sávszélességet fogyasztanak. Ez biztosítja, hogy hálózatát minden eszközre optimalizálják, és nincs néhány olyan szolgáltatás, amely a kapcsolat feltérképezéséig lelassítja.

Hogyan lehet optimalizálni a hálózati sávszélességet

Bár a sávszélesség nem ugyanaz, mint a rosszul optimalizált hálózati sávszélesség, negatív hatással lehet a hálózat teljesítményére, és sok alkalmazás számára alacsony szintű felhasználói élményt eredményezhet. Ebben a szakaszban megvizsgáljuk, hogyan biztosíthatja a sávszélesség optimalizálását:

  • Használja a QoS beállításokat
  • Használjon felhőalapú alkalmazásokat
  • Távolítsa el a nem alapvető forgalmat
  • Készítsen biztonsági másolatot és frissítéseket a csúcsidőn kívül

Használja a QoS beállításokat 

A szervezetek általában végrehajtják a QoS vagy a Szolgáltatásminőség beállításait, hogy segítsék a hálózatot a misszió szempontjából kritikus alkalmazások támogatásában. A QoS beállításokkal beállíthatja a forgalmi irányelveket, hogy bizonyos forgalmatípusokat rangsoroljon úgy, hogy a magas karbantartási igényű alkalmazások rendelkezzenek a teljesítéshez szükséges sávszélességgel.

Például, ha VoIP telefonrendszert működtet, beállíthatja a QoS beállításokat a hangforgalom prioritása érdekében. A hangforgalom rangsorolása révén megbizonyosodik arról, hogy a végfelhasználók a lehető legjobb felhasználói élményt élvezzék, mivel a hangcsomagok elsőbbséget élveznek a forgalom kevésbé fontos formáival szemben..

Használjon felhőalapú alkalmazásokat

A hálózati optimalizálás javításának néha a legegyszerűbb módja az felhőbe telepített alkalmazások. A nyilvános és a magánfelhők használatával kiküszöböli a forgalom fenntartásának nyomását a saját hálózatán belül. Ha engedi, hogy egy harmadik féltől származó vállalat foglalkozzon ezen alkalmazások teljesítményével, csökkenti a figyelési terheket, és növelheti a rendszeresen használt alkalmazások teljesítményét is..

Távolítsa el a nem alapvető forgalmat

Még a legtermékenyebb környezetben is meglepő lehet, hogy mekkora mennyiségű nem alapvető forgalmat bocsát ki a hálózatokban. Nem ritka, ha a munkavállalókat a YouTube-on böngészik, vagy filmeket streamálnak a Netflix-en! A belső irányelvek szigorítása ezen forgalom blokkolása érdekében biztosíthatja, hogy a sávszélességet nem pazarolják a napi műveletek szempontjából irreleváns alkalmazások.

Készítsen biztonsági másolatot és frissítéseket a csúcsidőn kívül

Sok esetben a szervezetek megterhelik a sávszélességet azáltal, hogy a nap közepén hatalmas hálózati biztonsági mentéseket és frissítéseket végeznek. Ezek a szoftverfrissítések jelentős hatással lehetnek a hálózat sávszélesség-elérhetőségére. Ez valós idejű késést és rossz teljesítményt eredményez a felhasználók számára.

A biztonsági másolatok és a szoftverjavítások ütemezése munkaidőn vagy csúcsidőn kívül segít csökkenteni a változásoknak a hálózatra gyakorolt ​​hatását. Ha ezeket a szükséges változtatásokat a szokásos munkaidőn kívül hajtja végre, akkor ellenőrizheti, hogy a hálózat mindenki számára elérhető-e és működik-e.

Lásd még: A legjobb ingyenes sávszélességet figyelő szoftver és eszközök

Hogyan lehet optimalizálni a hálózati teljesítményt

A hálózati sávszélességhez hasonlóan az áteresztőképesség is optimalizálható. A hálózati teljesítmény optimalizálásának kulcsa a késleltetés minimalizálása. Minél több késés van, annál alacsonyabb az átviteli sebesség. Az alacsony átviteli sebesség gyenge teljesítményt nyújt a végfelhasználók számára. A késleltetés minimalizálására számos különféle módszer létezik, és itt megvizsgáljuk a legegyszerűbb módszereket.

Monitor végpont használata

A késés leggyakoribb oka a hálózat többi felhasználója. Ha az alkalmazottak forgalomigényes eszközöket vagy alkalmazásokat használnak, akkor a hálózat teljesítménye drámaian lelassulhat, különösen, ha az egyén letöltéseket végez. A végpontfelhasználás figyelése lehetővé teszi, hogy megtalálja, amikor az alkalmazottak késést okoznak olyan alkalmazásoknál, amelyek esetleg nem kapcsolódnak a munkához.

Hálózati megfigyelő eszköz, például SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő vagy Paessler RTG hálózati monitor megmutathatja azokat az eszközöket, amelyek felhasználják a rendelkezésre álló adatokat. Ha már elkészültél, lépéseket tehetsz tőlük való teljes megszabadulásra.

Hálózati szűk keresztmetszetek keresése és kezelése

A nagy késésű hálózatok mögött a hálózati szűk keresztmetszetek vannak. A hálózati szűk keresztmetszetek ott vannak, ahol a forgalom túlterhelt és lelassítja a hálózat teljesítményét. Ezek a szűk keresztmetszetek a nap folyamán fordulhatnak elő, attól függően, hogy mikor van a forgalom a legtöbb forgalmi helyzetben. Nagyobb szervezetekben ez inkább ebéd után fordul elő, amikor az alkalmazottak visszatérnek a munkahelyére, de ez bármikor megtörténhet, amikor a hálózat működik.

A hálózati szűk keresztmetszeteket számos módon meg lehet oldani, kezdve az útválasztó vagy a kapcsoló frissítésével, hogy lépést tartsanak a forgalom szintjével. Egy másik módszer a csomópontok számának csökkentése (ez lerövidíti a csomagok által megtett távolságot és csökkenti a torlódásokat).

Lásd még: A legjobb eszközök az áteresztőképesség figyelésére

Teljesítmény vs sávszélesség: Záró szavak

Az áteresztőképesség és a sávszélesség két különféle fogalom, de továbbra is szoros kapcsolatban vannak egymással. Figyelembe véve mindkettőt, megbizonyosodhatunk arról, hogy a hálózat a lehető legjobb teljesítményt nyújtja-e. Ne feledje, hogy a sávszélesség az elméleti átviteli kapacitás csöve, míg az áteresztőképesség a víz, amely megmutatja a sikeres csomagküldés arányát.

A sávszélesség és az átviteli sebesség együttes megfigyelése révén a hálózati teljesítmény legteljesebb áttekintését nyújtja. A kettő kombinációja lehetővé teszi annak biztosítását, hogy a sávszélességet optimálisan használják, és lehetővé teszi a teljesítménygel kapcsolatos problémák, például a csomagvesztés feladása.

Összefüggő: Hálózati kapacitás-tervezési útmutató

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 29