TFTPD32 TFTP szerver áttekintés (triviális fájlátviteli protokoll)

TFTPD32 TFTP szerver áttekintés

A TFTPD32 egy praktikus segédprogram a rendszerfájlok összegyűjtésére és terjesztésére egy kis hálózaton. Az eszközt a francia Philippe Jounin fejlesztette ki, és ingyenesen letölthető a weboldalán.

A TFTPD32 64 bites verzióban is elérhető. Ezt TFTPD64-nek hívják. Az eszköz Windows operációs rendszeren működik, Windows 95-től Windows 10-ig.

Az eszköz nem csak TFTP-kiszolgálóként működik, hanem a következőként is működik egy TFTP kliens. Az alkalmazás egyéb funkciói is egy DNS szerver program, egy DHCP segédprogram, Syslog menedzsment, és egy SNTP kliens. A segédprogram GUI felhasználói felülettel rendelkezik és a kód nyílt forráskódú, így elolvashatja a programot, hogy megnézze, hogyan működik.

working_tftpd32

A TFTP-ről

Az Triviális fájlátviteli protokoll egy könnyű rendszer a kis fájlok hálózati mozgatására. A protokoll nem tartalmaz titkosítási szolgáltatásokat, tehát nem alkalmas az interneten keresztüli fájlátvitelre. Ezt a rendszert főként a régóta használják konfigurációs fájlok terjesztése a hálózati eszközökre, miközben indulnak. A TFTP a BOOTP és a rendszerindítás előtti végrehajtási környezet része. A protokollt az RFC 1350 határozza meg.

Mivel a BOOTP-t már nem használják széles körben, a TFTP hasznossága csökken. A DHCP folyamat egyre népszerűbb. azonban, A TFTP továbbra is hasznos a konfigurációs pillanatképek átvitele egy központi tárolóba és ezen adatok visszatérítése esetén, ha egy eszköz konfigurációját vissza kell állítani. A TFTP fut az UDP-n, és a kapcsolat indul a 69-es porton is.

TFTPD32 a TFTP számára

A TFTPD32 eszköz TFTP szempontjából hasznos, hogy van néhány apró extra, amely javítja a csupasz TFTP szabványt. Az átadás feltételeit a TFTP opcióinak (amelyek a szabvány részét képezik) hozzáigazításával lehet optimalizálni, például: tsize, blocksize, és időtúllépés.

A TFTP nem tartalmaz semmilyen könyvtári funkciót, sőt a fájlokat sem tudja felsorolni a távoli számítógépen. A TFTPD32 azonban hozzáadja ezeket a képességeket. A kijelző tartalmazza egy folyamatjelző sáv, ami praktikus kiegészítés, különösen, ha valaha is nagy fájlok átvitelére használja.

TFTPD32 a DHCP-hez

Ha a hálózaton telepíti a DHCP-t, akkor nem kell befektetnie egy fantasztikus DHCP-kiszolgáló eszközbe, mert ez be van építve a TFTPD32-be. A DHCP szerver modul terjesztheti korlátlan számú IP-cím és képes elosztani statikus címek valamint biztosítja a automatikus IP-cím kiosztás rendszer.

A DHCP szolgáltatás beállításakor meg kell adnia a kezdő IP-címet és a készlet méretét. A DHCP eljárásokhoz megadhatja az alapértelmezett domain nevet, maszkot és alapértelmezett útválasztót is.

TFTPD32 a DNS-hez

Nem kell DNS-szolgáltatását ugyanazon a számítógépen futtatnia, mint a DHCP-kiszolgálót, de ha kicsi hálózattal rendelkezik, akkor valószínűleg meg is fogja végezni. A TFTPD32 felülete mindkét szolgáltatást ugyanabba az ablakba helyezi, de különböző lapokra. Az egyik fülről a másikra történő váltás nem állítja le a rejtett fülek szolgáltatásait, mindannyian folyamatosan futnak, függetlenül attól, hogy megnézi őket.

Ha úgy dönt, hogy egy DNS-szolgáltatást egy másik számítógépre helyez, akkor csak telepítenie kell a TFTPD32 új példányát arra a számítógépre, és csak a felhasználói felületén használja a DNS fület..

TFTPD32 a Syslog kezeléséhez

A TFTP32 Syslog lapja lehetővé teszi lásd a Syslog üzeneteket amint a hálózat körül keringnek. Te is adja meg a fájlnevet a Syslog tároláshoz. A felület nem nyújt semmilyen Syslog elemzési képességet, de Ön képes kezelni a Syslog fájlokat betölti az üzeneteket a felület nézőjébe egy fájlból.

Lásd még: 15 legjobb ingyenes Syslog-kiszolgáló Linuxhoz és Windowshoz

A TFTPD32 használja

A TFTPD32 funkcióinak kombinációja sok pénzt takarít meg mert eltávolítja a DHCP-rendszer, a DNS-kiszolgáló, a Syslog-kiszolgáló és a konfigurációkezelő vásárlásának költségeit. Minden modulban a TFTPD32 csak azokat az alapvető szolgáltatásokat nyújtja, amelyek az egyes hálózati feladatok kezeléséhez szükségesek. Például nincsenek DHCP / DNS-egyeztetési funkciók, és nincs IP-címkezelő eszköz az elhagyott címek ellenőrzésére.

A TFTPD32 ideális indító hálózati adminisztrációs eszköz kis hálózatokhoz. A hálózat növekedésével további elemző képességekre és további feladatok automatizálására van szüksége. Így, végül kinövi a TFTPD32-et. Egy kis hálózaton az alapvető funkciók biztosítása és a szolgáltatások hiánya előnye, mert ha egyedül a hálózatot kezeli, akkor valószínűleg nem lesz ideje ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat használni. Nagyobb rendszereknél a konfigurációkezelés és a címkezelési felelősség gyorsan kezelhetetlenné válik további folyamat-automatizálás és prediktív riasztások nélkül.

A TFTPD32-et használja a hálózatán? Megtalálja-e az összes olyan funkciót, amelyre szüksége van a hálózat kezeléséhez? Felvesz további eszközöket annak biztosítása érdekében, hogy a hálózat sikeres kezeléséhez szükséges összes képességgel rendelkezik? Hagy egy üzenetet az alábbi megjegyzés szakaszban, és tudassa velünk a TFTPD32-vel kapcsolatos tapasztalatairól.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 − = 16

Adblock
detector