Végső útmutató a Windows Serverhez

Végső útmutató a Windows Serverhez

A kiszolgálók szolgáltatásokat nyújtanak más számítógépek számára egy hálózaton keresztül, így operációs rendszerükkel szemben néhány extra követelmény merül fel, mint a szokásos számítógépeknél. A Microsoft közismert Windows számítógépes operációs rendszeréről, és a rendszer különleges ízét kelti a kiszolgálók támogatására.

A Windows Server az a kiszolgálók kezelésének vezető rendszerei és van a fő rivális a Linux operációs rendszerre. A Microsoft rendszeresen újraírja az operációs rendszert, a legújabb verzióig, amely a Windows Server 2019.

Windows NT Server

A Microsoft futott a „NT”A Windows operációs rendszer márkaneve egészen az 1990-es évekig. Az operációs rendszernek NT verziójú változatai is voltak.

Windows NT Advanced Server 3.1

A rendszer első verziója a Windows NT Advanced Server 3.1 volt, amelyet 1993-ban adtak ki. Ez egy 32 bites rendszer volt, amely a terminálok, a másik pedig a szerverek verziója volt. A kiszolgáló verziója alakult ki a Windows Server termékcsaládjává. Az operációs rendszer speciális kiszolgálói verziójának szétválasztása a szokásos NT verzióból megmagyarázza miért soha nem volt Windows NT Server 1-es verzió.

Windows NT Server 3.5

1994-ben a cég bevezette Windows Server 3.5. Ez lehetővé tette az összekapcsolhatóságot a Unix rendszerekkel és a Novell Netware-vel. Abban az időben a Windows Server volt az új felhasználó a piacon, és a legtöbb hálózat működött Unix vagy Novell szerverek. Tehát a két rendszerrel való összeegyeztethetőség elengedhetetlen, ha a Windows Server kiszolgálókat valaha hálózati vállalkozások alkalmazzák.

Windows NT Server 3.51

1995-ben a Microsoft nagymértékben javította a PC Windows felületét a Windows 95. A vállalat a Windows NT Server 3.51 rendszert is előállította a Windows 95 rendszert futtató számítógépek kezeléséhez. A szerverrendszer megszerezte a képességet az ügyfélszámítógépek szoftverlicenceinek kezelésére, valamint a Windows 95 és az operációs rendszer elemek telepítésére és frissítésére a hálózaton keresztül..

Windows NT Server 4.0

A Windows NT Server 1996-ig nem nyerte el a Windows 95 felület megjelenését és hangulatát, a Windows NT Server 4.0. Az operációs rendszer ezen verziója ingyen tartalmazta az IIS 2.0-t. Az Internet Information Server a Microsoft webszerver-rendszere, amely manapság a világ vezető webszerver-szoftvere Apache HTTP szerver mint közeli rivális. Az IIS 2018-ban csak az Apache-t haladta meg, mint a legszélesebb körben telepített webszervert, ezért 22 év telt el a Microsoftnak azóta, hogy az IIS-t ingyenesen belefoglalta, hogy az ingyenes Apache-rendszert lecsökkentse a legfontosabb helyről..

A hálózatok megnövekedett bonyolultságát tükrözik a Windows NT Server fejlesztései a hozzáadott szervizcsomagok és a Windows NT Server Enterprise 1997-es létrehozása révén. Ezek a fejlesztések tartalmazzák a nyilvános kulcs titkosítás Szolgáltatások és az operációs rendszer menedzsmentje a kiszolgálófürtök számára. Két további kiegészítés volt, amelyek figyelembe vették az esetlegesen túlterhelt hálózatokkal való interakciókat Tranzakciós szerver és Üzenet sor szerver.

A Windows NT Server utóbbi fejlesztése a Windows NT Server 4.0 Terminal Server Edition kiadással történt 1998-ban. Ez javította a nem Windows rendszerekkel való összeköttetést, és áthidalt egy 16 bites DOS alkalmazásokból, így kapcsolódhattak a 32 bites Desktop környezethez..

A Windows Server fejlesztése

A Microsoft a Windows Server 2000 kiadásával 2000-ben letette az „NT” márkát. Ettől kezdve a Windows Server verziónevei az egyes kiadások kiadásának évétől származnak..

Windows Server 2000

A Windows Serverhez mellékelt fejlesztések az operációs rendszer számos olyan funkcióját adják, amelyeket ma is használunk. Ide tartoztak az XML támogatása, az Active Server Pages (ASP) létrehozása és az Active Directory használata a felhasználói hitelesítéshez. A Windows Server 2000 operációs rendszer bevezette a testreszabott verziók koncepcióját, valamint a szokásos Windows Server rendszert, a Microsoft kiadta az Advanced Server és a Datacenter Server szolgáltatást..

Windows Server 2003

A kiszolgálórendszer átírása, amelyet Windows Server 2003 néven bocsátottak ki, a rendszer újraindítását igénylő események csökkentésére irányult. Ez volt lehetséges javítások és frissítések telepítése menet közben anélkül, hogy újra kellene indítani a rendszert. A vállalat továbbfejlesztette az operációs rendszer biztonsági funkcióit, és ez volt az első alkalom, amikor a .NET környezetet beillesztették a Windows Server operációs rendszerbe..

A Windows 2003 verziója tartalmazza a kiszolgálói szerepkörök fogalmát, amely lehetővé teszi az operációs rendszer testreszabását speciális speciális feladatokhoz, például egy DNS szerver. A Standard, az Advanced és az Datacenter verziók mellett a Microsoft elkészítette a Windows Server 2003 Web Edition terméket is. Nem sokkal a Windows Server 2003 kiadása után a Microsoft frissítést készített, amely a rendszert 64 bites programkörnyezetre konvertálta.

Windows Server 2003 R2

A Windows Server 2003 R2 2005-ben jelent meg. Azok a vásárlók, akik már megvásárolták a Windows Server 2003-t, ingyenesen hozzáférhettek ehhez az új verzióhoz. A Windows Server 2003 összes értékesítése e verzió kiadása után valójában a Windows Server 2003 R2 volt.

A Windows Server rendszer fejlesztése, amely az R2-vel jelent meg, a biztonsági kérdésekre összpontosított. A felhasználói hitelesítés az Active Directory-n alapult, és ez a mai napig fennáll. A Microsoft azonban kifejlesztett egy további funkciót ehhez a hitelesítési rendszerhez, amelyet R2-hez csomagoltak. Ez az új szolgáltatás az Active Directory összevonási szolgáltatások volt. E AD kiterjesztés célja az volt, hogy lehetővé tegye a külső szolgáltatások bevonását a „egyszeri bejelentkezés”A hálózaton keresztül kezelt engedélyek.

Egy másik Active Directory frissítés az Active Directory alkalmazás mód volt, amely „kar távolságban” kapcsolatot hozott létre harmadik féltől származó alkalmazásokkal. Ez lehetővé tette számukra az AD-n keresztül ellenőrzött felhasználókkal való elérést anélkül, hogy a szoftver hitelesítési eljárásait közvetlenül bele kellett volna illeszteni az AD-be.

Az R2 csomag ezt is lehetővé tette biztonsági házirendeket állíthat be a gépcsoportok számára a Biztonsági konfigurációs varázslón keresztül. Más R2 fejlesztések között szerepelt a jobb adat-tömörítés a fájlok és az átvitel, valamint a replikációs eljárások számára a több helyről származó WAN-ok esetében.

Windows Server 2008

A Windows Server következő verziójának elkészítése három évbe telt, és az Active Directory újabb fejlesztését tartalmazta. A társaság néhány alapvető változtatást is végrehajtott abban, hogy a hálózati szolgáltatások miként működnek együtt az operációs rendszer szoftvertámogatási funkcióival.

A Windows Server felhasználók számára ebben a verzióban nagy haszna volt a Microsoft Hyper-V virtualizációs rendszerének beépítése. Ezt a döntést annak érdekében hozhatták, hogy javítsák a vállalat versenyképességét ezen a területen, amely az informatikai menedzsment területén egyre növekvő követelménnyé vált. Ha a rendszergazdák már telepítették a Hyper-V szoftvert, miért fizetnék a rivális virtuális gép bevezetésének költségét??

A Windows Server 2008-hoz csomagolt további segédprogramok az Event Viewer és a Server Manager. Ezek hasznos rendszer adminisztrációs eszközök voltak, amelyek lehetővé tették az adminisztrátorok számára, hogy jobb irányítást kapjanak a szerver tevékenységei felett.

A Server Core a Microsoft egyre fontosabb terméke. Ez volt a Windows Server szoftver csupasz verziója, és lehetővé tette a parancssori hozzáférést. Futtatható a Windows környezet és az ismerős GUI Desktop nélkül inkább a rendszergazdákhoz fordultak, akik jobban megkérdezték a parancssori környezetet amit használtak Unix és Linux.

A Windows Server 2008 négy kiadása van: Standard, Enterprise, Datacenter és Web.

Windows Server 2008 R2

Az első, 2009-ben elérhetővé tett Windows Server 2008 R2 továbbra is használatban van. Az eredeti Windows Server 2008-tól ezt megkülönböztető változások többsége technikai jellegű és a mögöttes támogató szolgáltatásokban történt. Eddig a Windows Server termékek a Windows Vistán alapultak. A Windows Server 2008 R2 Windows 7 alapú. Tehát ez a program végrehajtási rendszerét akár a 64-bites környezet.

A Windows Server ezen verziója további változtatásokat hajtott végre az Active Directory-ban a csoportházirend végrehajtásának javítása érdekében, és megjelentek néhány új szolgáltatás is. Ide tartoztak a Remote Desktop Services (RDS), amely a terminálszolgáltatások átcsomagolása volt. BranchCache és Közvetlen hozzáférés szintén megjelent a Windows Server ezen verziójában, hogy javítsák a távoli helyeken lévő felhasználók hozzáférését a szerverhez.

Windows Server 2012

2012-re a Microsoft mindent megtett, hogy nyerjen a felhő, így hozzáadott funkciókat a Windows Serverhez, hogy lehetővé tegye a jobb interakciót a helyszíni szolgáltatásokkal. A vállalat a Windows Server 2012 „Cloud OS” néven forgalomba hozta. Valószínűleg ez volt a Hyper-V Windows Server 2008 verzióba történő felvételének végső célja..

Ebben a verzióban a Windows Server rendszer minden fejlesztése arra irányult, hogy az integrált Hyper-V-t alakba hozzák tegye felhőalapú erőforrásait olyan egyszerűvé, hogy integrálják a helyszíni kézbesítésbe, mint a helyi házigazdák. A Hyper-V által közvetített tárolórendszert is frissítették ebben a verzióban. A Hyper-V virtuális kapcsolót és a Hyper-V replikát belefoglalták ebbe a kiadásba, hogy elősegítsék a hibrid hálózati stratégiák átvételét.

Mind a PowerShell, mind a Server Core fontossága növekedett ezzel a kiadással.

A Windows Server 2012 négy kiadása volt: Essentials, Foundation, Standard és Datacenter. Az Essentials kiadás a kisvállalkozások számára készült.

Windows Server 2012 R2

Ezt a Windows Server 2012 verziót 2013-ban adták ki. Az operációs rendszer összetétele még tovább bővítette a PowerShell használatát. A Microsoft továbbra is arra törekedett, hogy jobb szerverfunkciókat biztosítson a helyszínen lehetővé tette a felhőalapú szolgáltatások integrálását. Ez magában foglalta a biztonsági rendszerek és a hálózati szolgáltatások átírását. A virtualizációs és tárolási rendszereket is felújították, és továbbfejlesztették a webszolgáltatásokat.

A frissítésben továbbfejlesztett tárolási funkciók között szerepelt az elosztott fájlok replikációja és a fájlmegosztáshoz jobb hozzáférés. A képesség mobil eszközök kiszolgálására szoftverrel a szerverről is javult. A Microsoft bevezette a PowerShell-alapú kívánt állapotkonfigurációs rendszert a hálózati konfigurációkezelés javítása érdekében.

Windows Server 2016

Egy fontos új szerverrendszer jelent meg a Windows Server 2016 csomagban. Ez volt a Nano Server, egy könnyű, minimális szerver implementáció, amely kevesebb felülettel rendelkezik, és így nehezebb támadni. A Windows Server ezen verziója a Server Core-t is tartalmazza.

A virtuális gép rendszereket szintén hozzáadták a egy titkosító rendszer a Hyper-V számára és a Dockerrel való interakció új képessége. Ez az eszköz különösen hasznos volt a „konténeresítéshez”, amely lehetővé tette a rendszergazdák számára, hogy vállalati tulajdonban lévő szoftvert szállítsanak a felhasználó tulajdonában lévő eszközökre.

A Microsoft bevezette a hálózati vezérlőt a Windows Server 2016 rendszerben. Ez a szolgáltatás lehetővé tette a rendszergazdák számára, hogy egy konzolon kezeljék mind a fizikai, mind a virtuális hálózati eszközöket.

A Windows Server 2016 elérhető volt Standard és Datacenter kiadásokban. A Windows Server 2016 nem volt R2 verziója.

Windows Server 2019

A 2018 októberében kiadott Windows Server 2019 a Microsoft szerver operációs rendszerének legújabb verziója. A kiadás új funkciói a következők:

Honolulu projekt

A Windows Admin Center elnevezésű kiszolgálókezelő segédprogram nem csak a Windows Server 2019 számára lett kifejlesztve, hanem a Windows Server 2012 R2 és a Windows Server 2016 operációs rendszereket is képes kezelni.. A konzol több szervert fed le és nem számít, hogy a megfigyelt kiszolgáló operációs rendszere a teljes GUI verzió, a Server Core vagy a Nano Server. A segédprogram magában foglalja a teljesítményfigyelést, a konfigurációkezelést és az egyes megfigyelt kiszolgálón futó szolgáltatások vezérlését.

Hiperkonvergenált infrastruktúra (HCI)

Amint az a korábbi verziók leírásából kitűnik, a Microsoft az első csomagolás óta építi fel szerver operációs rendszerének virtualizációs képességét Hyper-V val vel Windows Server 2008. Ez egy tíz éves kampány volt, és tükröződött a Microsoft felhőalapú szolgáltatásaiban elért haladás tükrében. Tehát a csomagban az elmúlt években az utóbbi években a legújabb virtuális gépek fejlesztése révén a hálózati rendszergazdák valódi hibrid hálózati képességekkel rendelkezhetnek.

A legfrissebb Window Server HCI funkciói inkább a szolgáltatási fogyasztók a szolgáltatók helyett. Ez a rendszer azonban képes támogatni szoftver által meghatározott adatközpontok valamint ügyfeleik számára. A HCI képességek lehetővé teszik a virtualizált szolgáltatások kiigazítását a rendszer leengedése nélkül. A virtuális gépeket támogató erőforrások sok módosítása akár meg is valósulhat meg automatikusan végrehajtódik.

Linux a Windows Server rendszeren

Már lehetséges a Linux futtatása Windows kiszolgálón virtuális gépen keresztül. A Windows Server 2019 azonban egy kissé tovább megy ezen a tárhelyen egy Linux-kompatibilis alrendszer biztosításával. Ezeket „natív árnyékolt virtuális gépek a Linux számára.”

Windows Defender speciális fenyegetésvédelem (ATP)

Az informatikai rendszerek legújabb biztonsági fenyegetése az „előrehaladott tartós fenyegetés”. Ezek az APT támadások képesek megkerülni a hagyományos antivírus rendszereket, mivel belépési pontjukat gyakran megkönnyítik a bálnavadászat, a beszédmód és a közösségi média profilozása. Mivel a hozzáférés blokkolására szolgáló hagyományos védelmi taktika már nem elegendő a rendszerek és adatok védelméhez, a fejlett fenyegetésvédelmi rendszerek elengedhetetlenek. A Windows Defender ATP felvétele a Windows Server 2019 rendszerbe nagyon örvendetes biztonsági kiegészítés. Az ATP figyeli a fióktevékenységeket, megvédi a naplófájlokat a jogosulatlan változásoktól, és nyomon követi a felhasználók adattárolás körül zajló tevékenységeit az APT behatolásának azonosítása érdekében.

Karcsúbb szervermag és szolgáltatások

Az Szervermag Az opció a 2008-as verzió óta be van építve a Windows Serverbe. Most még karcsúbb, képviselő A teljes GUI-vezérelt Windows Server 2019 méretének 50% -a. Ez a lecsökkentés vonatkozik a szoftver szállítási konténereire is, amikor azt a felhasználó tulajdonában lévő eszközökre szállítják. A konténeres szerkezet által létrehozott felső költség csökkentését nem a biztonság rovására végezték el.

GUI vezérlők

Mint a Windows Server összes hosszú távú szolgáltatási csatorna verziója esetén, a 2019-es kiadás felhasználói hozzáférést kapnak a grafikus felhasználói felület teljes front-end adminisztrációs eszközéhez. Ez a szolgáltatás nem érhető el azok számára, akik csak telepítik a Server Core-t vagy a Nano Server-t.

Hosszú távú szolgáltatási csatorna

A Windows Server minden új verziója nem feltétlenül teszi elavulttá a korábbi verziókat. A Microsoft a Windows Server összes szabványos kiadását a Microsoft részeként kategorizálja Hosszú távú szolgáltatási csatorna (LTSC). Ezeket a termékeket 10 évig támogatják. Ezt a támogatási időszakot ötéves támogatás fedezi, amelyet a vételár tartalmaz, a fennmaradó öt évhez támogatási szerződés meghosszabbítását igényli.

A Windows Server operációs rendszer cseréje nem automatikus, ezért az új verziót külön kell megvásárolni. Ez kivéve az R2 verziókat, amelyek megengedettek a kiadás eredeti verziójának ingyenes frissítése az ügyfelek számára. Tehát a Windows Server 2003 R2 ingyenesen volt elérhető azoknak az ügyfeleknek, akik már megvásárolták a Windows Server 2003 rendszert.

A 2008 R2, 2012 R2 és 2018 verziók ma is aktívan működnek a világ minden táján.

Féléves csatorna

A Microsoft 2017-ben létrehozott egy második beszerzési modellt a Windows Server számára. Ez a Féléves csatorna (ZACSKÓ). Az ezen a csatornán keresztül elérhető termékek nem azonosak a Windows Server verziókkal, amelyeket a hosszú távú szolgáltatási csatornán keresztül forgalmaznak. Ennek a termékcsoportnak a rövidebb kiadási ideje azt jelenti, hogy a két csatornán kínált közös elemek végül eltérnek.

A SAC termékek szoftverfejlesztő cégeknek szólnak amelyek gyorsabb újabb innovációkat igényelnek, mint azok a vállalkozások, amelyek stabil kiszolgálókat akarnak támogatni rendszeres működésükhöz. Ahogy a név elmagyarázza, az SAC szerver verziói hathavonta kerülnek kiadásra, és támogatási szerződéseket tartalmaznak, amelyek csak 18 hónapig tartanak.

A Windows Server kiadásainak verziószámai a kiadás évétől és hónapjától származnak. Tehát a mai napig volt:

  • Windows Server, 1709. verzió (2017. szeptember)
  • Windows Server, 1803. verzió (2018. március)
  • Windows Server, 1809. verzió (2018. szeptember)

Ezeknek a Windows Server-ajánlatoknak van kevesebb felhasználói felület funkció mint a Long Server Term Channel kínált Windows Server operációs rendszerek. Integrálva vannak a Microsoft felhőalapú előfizetési szolgáltatásaiba, beleértve a Szoftverbiztosítás, Azure piactér, és Vizuális Stúdió.

Windows Server Cloud

A felhőtárhely azt jelenti, hogy a Windows Server távoli infrastruktúrán is elérhető, nemcsak a helyszíni gépeken. A Microsoft előfizetés alapján kínálja az Azure felhő-kiszolgálóit. Ha azonban szeretné, nem korlátozódik a Microsoft saját szolgáltatásaira hogy a Windows Server a felhőn legyen. Más szolgáltatók a Windows Server alkalmazást használják, amely lehetővé teszi, hogy válasszon a különböző vállalatok által kínált szolgáltatási tervek között, ha a Windows Server szolgáltatást anélkül kívánja használni, hogy meg kellene vásárolnia, és saját hardverén kellene futtatnia. Például a Google Cloud tartalmaz egy Windows Server beállítást.

Akár az összes szervertevékenységet átállítja a Cloudbe, vagy hibrid hálózatot hoz létre, a Windows Server legújabb verziója lehetővé teszi, hogy zökkenőmentesen szolgáltatásokat nyújtson személyzetének és ügyfeleinek..

A Windows Server figyelése

Bár a Windows Server számos megfigyelési funkciót tartalmaz, a rendszer teljes körű kezelése érdekében hozzá kell adnia egy speciális megfigyelő szoftvert. A rendszer mind a felhő, mind a helyszíni verziók olyan hardver elemekre támaszkodnak, amelyek rosszul fordulhatnak elő, és folyamatosan fülben kell tartania a szerver kapcsolatait, legyen az a saját LAN-on vagy az interneten keresztül.

SolarWinds Microsoft felügyeleti eszközök (INGYENES KÖVETELMÉNY)

SolarWinds szerver és alkalmazásfigyelő

A kiszolgáló sikeres működését biztosító különféle összetevők számát nehéz lehet manuálisan nyomon követni. SolarWinds Microsoft felügyeleti eszközök lefedi a Windows Server és annak elemeinek működését, figyelmeztetve az állapotokra. Ez az automatikus segítségnyújtás hagyja Önt szabadon összpontosíthat bonyolultabb projektekre, mint például a költségvetés-kezelés és a felhasználói támogatás.

Az Szerver és alkalmazásfigyelő a SolarWinds-től lesz a legfontosabb asszisztens a Windows Server figyelésekor. A teljes hálózat tetején tartásához a következők szükségesek: SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő is. A SolarWinds az Orion nevű közös platformon fejlesztette ki infrastruktúra-kezelési eszközeinek stabil változatát. Ennek köszönhetően a két modul egymáshoz illeszkedik. Ez lehetővé teszi a többmodulos segédprogramok, például a PerfStack előnyeinek kihasználását. Ez az asszisztens megjeleníti a támogatási szolgáltatásokat és a hardvert, valamint a Windows Server szolgáltatást, és segít gyorsan azonosítani, hogy a verem melyik eleme működik rosszul, ha a Windows Server rosszul működik.

Töltse le és használja a SolarWinds Microsoft felügyeleti eszközöket egy 30 napos ingyenes próbaverzióban.

SolarWinds a Microsoft felügyeleti eszközeiTöltse le a 30 napos INGYENES próbaverziót

Windows Server verziók

Nem mindenki szeretné a szoftver legújabb verzióját, mert az élvonalbeli alkalmazások gyakran instabilok lehetnek. Tekintettel arra, hogy megkapod teljes tízéves támogatás a Windows Server megvásárlásával nem mindig van értelme pénzügyi kifizetést végezni minden alkalommal, amikor egy új verzió elérhetővé válik.

Azok, akik a legfrissebb szerverszoftvert szeretnék a Microsoft-tól, jobban választanák a Féléves csatorna vagy választott egy teljesen felhőalapú megoldás amely magában foglalja az operációs rendszer legújabb verziójának lépést tartó elkötelezettségét is.

A Windows Server melyik verzióját használja jelenleg? Nem kísértett már kipróbálni a vásárlás SAC formátumát? Inkább a szervereket házon belül tartja, vagy már átállt a Cloud-ba? Hagy egy üzenetet a Hozzászólások alább, és ossza meg ötleteit és tapasztalatait a közösséggel.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =

Adblock
detector