WAN optimalizálás – 3 eszköz a széles körű hálózatok optimalizálásához

3 legjobb eszköz a WAN optimalizálásához (1)

A modern hálózati kialakítás lehetővé teszi az adatok gyors átadását nagy távolságokon keresztül. Ma a különböző helyszíneken fióktelepekkel működő szervezetek olyan sebességgel tudnak kommunikálni és együttműködni távoli alkalmazottaikkal, amelyek azt sugallják, hogy mind ugyanabban az épületben vannak.

A szélessávú hálózatok (WAN), ha helyesen vannak konfigurálva, leképező sebességgel tudják továbbítani az adatokat. Ez különösen akkor igaz, ha A WAN optimalizálását rendszeresen végzik és folyamatosan karbantartják a hálózaton. Amikor azonban lelassulnak (és mindegyik megteszi), a rendszergazdák a WAN optimalizáló eszközöket is használhatják a probléma gyors és könnyű enyhítésére..

Az alábbiakban foglaljuk össze a WAN-optimalizálást, de ha kevés az ideje, itt van a legjobb WAN-optimalizáló eszközök listája:

 1. SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő (INGYENES Kísérlet) Ez az eszköz, amely a hálózati megfigyelő szoftverek piacvezetője, megvizsgálja a hálózati eszközök állapotát, hogy felismerje a teljesítmény-romlási potenciált és irányítsa azt. Fut a Windows Server rendszeren.
 2. Riverbed Steelhead SD Ez az eszköz automatizált módszereket telepít a hálózati teljesítmény javítására. Ide tartoznak a tömörítés, az adatok hivatkozása és a viselkedés előrejelzései.
 3. Cisco WAN optimalizáló eszközök Egy csomag segédprogramok a világ vezető hálózati eszközök gyártójának hálózati teljesítményének javítására.

Mi a WAN??

A A WAN meghatározása olyan számítógépes (vagy telekommunikációs) hálózat, amely lehetővé teszi a nagy földrajzi területen elosztott eszközök csatlakoztatását.. Ez a távoli eszközök közötti kapcsolat általában bérelt telekommunikációs vonal segítségével történik.

Noha a WAN meghatározása azt sugallhatja, hogy összekapcsolja a számítógépeket és a modulokat, valójában két LAN-t (Local Area Networks) csatlakoztat az interneten. Az egyes eszközök egy helyen a LAN mögé vannak csoportosítva. Amikor az adatokat WAN-on keresztül továbbítják, az eredeti LAN egy átjáró útválasztón keresztül kapcsolódik az internethez, amely ellenőrzi a hozzáférést (mind be-, mind kifelé) és a cél-LAN hozzáférési pontjára, amely szó szerint a másik oldalán lehet. a földgömb.

Mi a WAN optimalizálás??

Most, az idő múlásával (és a gyakori használat után) a hálózat forgalma torlódni kezd. A lassulás fő okai a következők:

 • felhasználók terjedelmes adatok küldése és fogadása
 • Rossz alkalmazások engedély nélkül vagy korlátozottan fut
 • hackerek hálózat elérése vagy akár annak üzemeltetése (ez természetesen biztonsági kérdés is)
 • Erőforrás-igényes munkahelyek futás csúcsidőben vagy munkaidőben (például biztonsági mentések)
 • Broadcast viharok téves útvonal-konfigurációk miatt

Ezeknek a kérdéseknek a kezelése az ellenőrzés érdekében Az adatcsomagok éppen biztonságosan és a lehető legkevesebb idő alatt mozognak a WAN-on tekintik optimalizálás. A végeredmény egy WAN, amely a lehető leghatékonyabb.

Miért optimalizálja a WAN-t??

Egy szervezetnek, amely lehetővé teszi hálózati kapcsolatának felügyelet nélküli futtatását, rövid idő után nem lesz sok a kapcsolat. A WAN optimalizálását az alábbiak érdekében kell végrehajtani:

 • Ügyeljen arra, hogy a az átviteli sebesség optimális
 • Tömörítse az adatcsomagokat vagy átirányítsa őket a lehető legrövidebb útvonalra a legkevesebb késéssel
 • Győződjön meg arról, hogy minden csatlakoztatva van a hálózati eszközök megfelelően vannak konfigurálva a lehető legjobban teljesíteni
 • Tartsa az adatokat biztonságban és győződjön meg arról, hogy a teljes csomag biztonságosan eljut a rendeltetési helyre

Ahhoz, hogy a WAN jól olajozott gépként működjön, azt helyesen kell konfigurálni, és alkalmi hangolást, valamint állandó figyelést igényel. Ellenkező esetben csak az elhanyagolt WAN-tól várhat rossz eseményeket, például hálózati hackokat, túlterheléseket és összeomlásokat.

Mi más?

A fentebb látottakon kívül a WAN hálózat - különösen a vállalati - optimalizálásának további okai a következők:

Növelje az adatátviteli sebességet

A WAN optimalizálás megkönnyíti az adatcsomagok hatékony utazását és kiküszöböli a felesleges torlódásokat. A fájlhozzáférés és a tárolási sebesség növekedésével az alkalmazottak termelékenyebbé válnak, miközben az alkalmazások optimális sebességgel futnak. A végeredmény egy WAN lesz, amely üzleti alapokká válik, nem pedig akadályozza a felhasználókat.

  8 legjobb Linux letöltési menedzser

Költség minimalizálása

Soha nem jelent megoldást a gondolatlan pénzköltségek az egyre növekvő sávszélesség vásárlására; különösen, ha az optimalizálást soha nem próbálták meg. Ahelyett, hogy közvetlenül a nagyobb sávszélességet vásárolná, a vállalkozásnak ésszerűbb lehetőséget kell választania: a WAN optimalizálása.

WAN - optimalizálás

Bár a sávszélesség-összeköttetések globális ára folyamatosan csökken, mégis drága vásárlás. Különösen igaz ez a gyors és megbízható internetkapcsolatot igénylő vállalati kapcsolódási követelmények teljesítésére.

Együttműködés és távoli munka

Egy másik ok, amiért egy vállalkozás optimalizálni szeretné WAN-jét, az, hogy a minimálisra csökkenti a késleltetést. Ez jelentős hatással van a két iroda közötti kommunikációra, amelyek között nagy a távolság. A WAN-optimalizálási stratégia végrehajtása javítja az adatátviteli sebességet, és lehetővé tenné az üzleti távoli munkavállalók számára, hogy könnyedén csatlakozzanak és együttműködjenek a projektekben.

Figyelembe véve az imént látott pontokat, biztonságos lenne azt feltételezni, hogy a WAN optimalizálása olyan folyamat, amelyet komolyan kell venni a megbízható kommunikációs eszköz garantálása érdekében..

Mi okozza a WAN lelassulását?

A WAN teljesítményszintje idővel két fő ok miatt csökken:

1 - TCP ablakméret

Mint korábban már említettük, a nagyobb sávszélesség fizetése szinte soha nem jelenti a WAN subpar teljesítményének megoldását. Fontos ezt emlékezni, hogy bár a nagyobb sávszélesség azt jelenti, hogy nagyobb is átfogó alagútban, hogy minden adat áthaladjon, még mindig nem érinti közvetlenül az átviteli sebességet, mivel minden csomag átvitel egy dedikált csatorna belül az alagút. Ez a csatorna a TCP ablak mérete.

A WAN optimális felhasználásához (figyelembe véve mind a sávszélességet, mind a TCP ablak méretét) az adminisztrátornak tudnia kell az optimális TCP ablak méretét (TWS), amely a lehető legnagyobb sebességgel szállítja a csomagokat. A TWS kiszámításához használt képlet:

TWS (B) = [Sávszélesség (b / s) X késleltetés (ek)] / 8

Ezzel a képlettel és egy példával, ahol egy 1 GB-os sávszélességű és 30 milliszekundumos késleltetésű WAN-kapcsolat létrejött, a következő TCP-ablakméretet találhatjuk:

Konvertálni 1 GBps = 1 000 000 000 bps és 30 ms = 0,03 s

TWS = (1 000 000 000 bps X 0,03s) / 8 = 3750000B = 3750KB

Most, ha az adminisztrátor úgy konfigurálná a WAN-t, hogy 3750KB TCP Windows méretű legyen, akkor 1 Gbps átviteli sebességű lesz a hálózaton - az optimális sebesség.

2 - Késleltetés

A késleltetés azt az időtartamot jelenti, amely alatt egy csomag elindul a forrásától a rendeltetési helyig, és a válasz (jelezve, hogy a következő csomag elküldése rendben van) visszatéréshez szükséges idő.

Amikor egy fájlt egy forrásból küldünk egy ügyfélkiszolgálóra, akkor csomagokra bontjuk. A csomagokat ezután egyenként küldik el. Mindegyik elküldése után a forráskiszolgáló válaszra vár a célkiszolgálótól, amelyben kijelenti, hogy megkapta és a következő elküldhető. Ez a folyamat addig ismétlődik, amíg a fájl összes csomagja át nem kerül. Körülbelül 50 MB-os fájl küldése akár 3000 oda-vissza kérést generálhat. Mint elképzelhető, a késleltetési idő nagyobb lesz, ha:

 • Van egy nagy távolság a forrás és az ügyfél kiszolgálók között
 • Számos alkalmazás adatok kérése vagy küldése egyidejűleg

A WAN-rendszergazdának mindig figyelemmel kell kísérnie a hálózat késleltetését, és meg kell próbálnia megakadályozni, hogy csökkentse a hálózatot Maximális lehetséges teljesítmény (MPT) a hálózat. A WAN átviteli sebessége megmutatja a hálózaton keresztüli sikeres csomagküldés átlagos arányát. A képlet szerint számítja ki:

MPT (b / s) = TCP ablakméret (bit) / késés (sec)

Ha például egy rendszergazda felelős egy 1 GB-os WAN-ról, amelynek késleltetési ideje 30 ms, és a TCP ablak mérete csak 64KB, akkor a maximális teljesítmény:

Konvertálás 64KB = 512 000b és 30ms = 0,03s

MPT = 512 000b / 0,03s = 17066666,67 b / s vagy 17 Mb / s

Ez azt jelenti, hogy a hálózat maximális átviteli sebessége 17 Mb / s. A WAN sebességének javítása érdekében az adminisztrátor növelheti a TCP ablak méretét vagy csökkentheti a késleltetést.

  Docker против виртуальных машин

Hogyan történik a WAN optimalizálás??

Számos módszer használható a WAN optimalizáláshoz. Ezek tartalmazzák:

 • Adatok tárolása (akár helyileg, egy útválasztón vagy egy szerveren) - az ismétlődő adatkérések kezelésére és a változások csak a hálózaton keresztül történő küldésére
 • A felesleges adatok eltávolítása - a WAN-n keresztül küldött adatok csökkennek azáltal, hogy a tényleges adatok helyett referenciákat (mutatókat) küldünk a gyorsítótárazott adatokra. Ezzel elkerülhető, hogy ugyanazokat az adatokat újra és újra továbbítsák a hálózaton.
 • Szolgáltatás minősége (QoS) - az adatforgalom prioritása és a megfelelő sávszélesség elosztása érdekében
 • Több adatkérés csoportosítása - a „csevegő” alkalmazásoktól az egyszerűsített protokollokig
 • Az adatok tömörítése - tehát a minimális sávszélességet használja
 • Pufferoló - elősegíti az adatátvitel elhagyásának lábnyomát, amikor áthalad a hálózaton, és csökkenti a késleltetést

A hálózati rendszergazda ezen WAN-optimalizálási módszerek kombinációját (vagy az összeset) felhasználhatja, és azonnali eredményeket láthat

Optimalizáló eszköz konfigurációi

Kétféle WAN-gyorsító létezik: szoftver és hardver. A hardver optimalizálókat „WAN optimalizáló készülékek”És a szoftververziókat„virtuális készülékek.”

Egy új hardver bevezetésének előnye a WAN optimalizálása érdekében:

 1. „Mindig be” teljesítményfigyelés
 2. A platform függetlensége
 3. Folytatja a fontos szerverek terhelésének feldolgozását
 4. Tiszta hálózati képet ad a forgalomról
 5. Eltávolítja a szerver teljesítményével kapcsolatos problémák lehetséges befolyásait

Annak ellenére, hogy az önálló WAN-optimalizáló készülékek telepítésének előnyei a WAN-megfigyeléshez és -optimalizáláshoz szükségesek, sok rendszergazda továbbra is inkább virtuális eszközöket használ. Ennek a preferencianak az egyik lehetséges oka lehet a meglévő szerverek operációs rendszerének ismerete és a kiegészítő doboz új parancsszerkezetének és firmware-parancsai elsajátításának követelményének óvatossága..

A WAN szoftvergyorsítók olcsóbbnak tűnnek a papíron, mint a készülékek, mivel nem tartalmazzák az új hardver vásárlásának költségeit. Ugyanakkor fel kell ismernie, hogy a szerverekre telepített összes alkalmazás hozzájárul a processzorok terheléséhez, és a szerver hardverének ráfordítását okozhatja. Minden szoftver hardverköltségeket visel.

A legjobb WAN-optimalizáló eszközök

A WAN optimalizáló eszköz piaca tele van néhány olyan legjobb termékkel, amelyek elősegítik a hálózati sebesség növelését. Közülük fogunk vessünk egy pillantást a három legjobb WAN-optimalizáló eszközre, hogy segítsen eldönteni, melyiket választja:

1. SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő (ingyenes próbaverzió)

SolarWinds hálózati biztonsági eszközök

Ez a texasi hálózati technológiai vállalat a piacon a legjobb hálózati fejlesztési és optimalizálási megoldást kínálja - SolarWinds Orion Platform. A platform valójában hat eszközkészlet:

 • Hálózati teljesítményfigyelő
 • Netflow forgalom elemző
 • Network Configuration Manager
 • Virtualizációs menedzser
 • Szerver és alkalmazásfigyelő
 • Tároló erőforrás figyelő

A fő eszköz, amelyet az adminisztrátorok használnak a WAN optimalizálásához, a Hálózati teljesítményfigyelő (NPM). Most, mielőtt részletesebben megvizsgálnánk, érdemes megemlíteni, hogy az adott eszköz nyertes tulajdonsága az, hogy a hálózati rendszergazdák számára madártávlatból adódik az egész hálózatuk. Is, az A telepítés meglehetősen egyszerű, és rövid idő alatt megtehető. Miután minden hálózatot hozzáadtak az eszközhöz, a teljesítményük figyelemmel kísérése szellő.

SolarWinds WAN optimalizációs konzol

Az NPM webes felülete lehetővé teszi egy kis lábnyom a megfigyelt hálózaton, de a a teljesítés nem kevesebb, mint lenyűgöző:

 • A hálózat összes eszközének van régiók, eszköztípusok vagy gyártók szerint csoportosítva. Ez megkönnyíti a gyors azonosítást.
 • Noha az NPM egy teljes mértékben képes eszköz a hálózatok megfigyelésére, még egyszerűbbé teszi a dolgokat, lehetővé téve a rendszergazdák számára a hozzáadást riasztások kütyü, továbbfejlesztett grafikus felhasználói felületek (GUI), teljesítményjelentések és még hőtérképek amelyek megmutatják a vezeték nélküli eszközök jelerősségét.
 • A jelentések, amelyek betekintést nyújtanak a hálózat jólétébe, biztosítanak analitikai adatok olyan funkciókról, mint a késés amely lehetővé teszi a problémák pontos diagnosztizálását. Azokban az esetekben, amikor az adminisztrátor távol van a vezérlőpulttól, riasztások állíthatók be, hogy értesítsék őket a teljesítménycsökkenésről.

Ahogy látható, SolarWinds a Az Orion NPM önmagában nem olyan eszköz, amely közvetlenül hozzájárul a WAN optimalizálásához. De valójában az, egy „hatékonyságfigyelő” eszköz, amely lehetővé teszi a hálózati rendszergazdáknak a teljesítményproblémák megfelelő és gyors azonosítását. Ezt magadon ellenőrizheti 30 napos próba. 

  13 лучших инструментов и программного обеспечения Active Directory

SolarWinds Network Performance MonitorTöltse le a 30 napos ingyenes próbaverziót a SolarWinds.com webhelyen

2. Riverbed Steelhead SD

Riverbed Steelhead WAN optimalizáló eszközök

A Riverbed Steelhead SD szintén az egyik legnépszerűbb WAN-optimalizáló eszköz. Ebben az esetben az egyik legfontosabb vonzereje az a tény, hogy a feladatot a a sávszélesség torlódásával és késleltetésével kapcsolatos kérdések közvetlen kezelése. Egy másik értékesítési pont az A folyómeder képes megoldani a legbonyolultabb kérdéseket anélkül, hogy önmagában bizonyulna, hogy lemerül a hálózaton, amelynek teljesítményét állítólag javítani kell.

A Riverbed Steelhead SD a felhasználók számára is kedvelt, mert ez egy „állítsd be, aztán elfelejteni”WAN-optimalizáló eszköz, amely mindössze 15 percet igényel a beállításhoz. Miután a készülékeket közvetlenül a feladó és a fogadó hálózat útválasztói mögé helyezték (ennek oka az, hogy „bookend technológiák”), Készen állnak az átmenő átvitel optimalizálására.

Megismerve azokat a módszereket, amelyeket az eszközök a WAN optimalizálására használnak, a következőket találjuk:

 • Több csomag tömörítése az egyikbe, hogy csökkentsék az oda-vissza utazások vagy késések számát.
 • Méretezhető adatok hivatkozása ahol a két eszköz közötti kapcsolatot átlépő adatokat azonosítják mutatókkal, amelyeket azután az eszközükön tárolnak. Amikor ugyanazokra az adatokra későbbi kérések készülnek, az eszközök a mutatók segítségével gyorsan azonosíthatják azokat, és sokkal gyorsabban hajthatják végre az átvitelt.. Ez a folyamat tovább javítja a WAN sebességét (60–90% -kal), mint a Riverbed Steelhead SD készülékek “tanul”Többet az átmenő adatokról.
 • Tranzakció előrejelzése az a feltételezés, hogy amikor a felhasználó egy fájlra kattint, akkor azzal törekszik, hogy az összes tartalmát megtekintse. És így, a Riverbed Steelhead SD készülékek folytassa és kezdje el letölteni a teljes fájlt a kézfogások várakozása nélkül az ügyfél és a kiszolgáló gépek között. Ilyen módon, a kézfogások elkészültekor, a felhasználó már megkapta a fájlt.

A Riverhead Steelhead WAN optimalizálása

Ez a WAN optimalizáló megoldás valójában két részből áll. Az első az egy dedikált készülék, amely megoldja a késéssel és a sávszélességgel kapcsolatos kérdéseket és beépített átjárót és tűzfalat tartalmaz a könnyebb összeköttetéshez. A második rész a menedzsment portál amely lehetővé teszi az adminisztrátorok számára a komplex WAN-hálózatok tervezését, telepítését és kezelését.

3. Cisco WAN optimalizáló eszközök

Cisco WAN optimalizáló eszközök

Mondd el a „hálózat” szót mindenkinek, aki az informatikai iparban háttérrel rendelkezik, és az elsõ olyan vállalat vagy márka, amely eszébe jut, valószínûleg a Cisco lenne. Ez a San Francisco-i székhelyű technológiai konglomerátum 1984-es szerény kezdetei óta meghódította a hálózati világot. Manapság a cég felszerelése megtalálható a világ minden táján a hálózatokban és a szerver helyiségekben.

Ezért nem kellene meglepőnek lennie, hogy a Cisco is rendelkezik a következőkkel legjobb lakosztályok a WAN optimalizáló eszközök piacán. Különleges csomagja négy eszközt tartalmaz:

A Cisco WAN optimalizálása

 • SD-WAN - a WAN hálózaton futó bármely alkalmazás szállítási képességeinek javítása azáltal, hogy kiválasztja a leghatékonyabb linket, és csatornázza az alkalmazáshoz. Más szavakkal, minden alkalmazás a legpraktikusabb és leghatékonyabb útvonal felé vezet a követelményektől és az átvitt adatok típusától függően. Ezzel az eszközzel egy [internet] WAN kapcsolat tovább bővíthető MPLS vagy akár 4G LTE kapcsolatok segítségével..
 • WAAS (Wide Area Application Services) - csökkenti a hálózat adatlábnyomát a sávszélesség kihasználásának minimalizálása érdekében. Javítja a WAN-on futó alkalmazások teljesítményét is, miközben hozzáteszi minden felhasználó felhasználói élményét (UX)..
 • WAAS az Akamai Connect segítségével - veszi a optimalizálás az elágazó útválasztókhoz. A felhasználóknak például nem kell megvárniuk, hogy az adatok a fő gazdaszerverekről származnak. Ezzel az eszközzel megkapják a gyakran igényelt adatokat gyorsítótárban tárolják, majd onnan kiszolgálják. Ez lerövidíti a letöltési időt, miközben csökkenti a WAN forgalmának terhelését.
 • WAN optimalizálás menedzsment - a központi konzol, ahol a WAN minden tervezése, konfigurálása, kezelése és felügyelete megtörténik. Ez az eszköz felhasználható olyan politikák meghatározására is, amelyek javítják az akadálymentességet, ugyanakkor erősítik a WAN-en átmenő adatok biztonságát..

Nyilvánvaló, hogy a Cisco csomag fő termékei, amelyek segítenek a WAN optimalizálásában, a WAAS és az Akamai Connect mellékelt kiegészítő. Ezek két termék összekapcsolódik a késleltetés, a leesett csomagok és a sávszélesség torlódásainak közvetlen kezelésére.

Záró bejegyzés: ossza meg néhány tanácsával: minden WAN-kapcsolatot optimalizálni kell életciklusának különféle szakaszaiban. Noha az optimalizálási folyamat költségekkel jár, a végeredmény mindig igazolja az összes költséget.

“WAN” Wikimedia, a CC által 4.0-ban engedélyezett

About the author

Comments

 1. hálózatot biztonságosan és hatékonyan működőképes állapotban, hogy a szervezet zavartalanul tudjon kommunikálni és együttműködni távoli alkalmazottaival. Az optimalizált WAN lehetővé teszi a gyors adatátvitelt nagy távolságokon keresztül, és minimalizálja a költségeket. Ezenkívül lehetővé teszi a távoli munkavégzést és az együttműködést, amelyek nélkülözhetetlenek a modern szervezetek számára. A WAN optimalizálása rendszeres karbantartást és konfigurációt igényel, és számos eszköz áll rendelkezésre a problémák gyors és hatékony megoldására. Az INGYENES próbaverzióval rendelkező SolarWinds hálózati teljesítményfigyelő, a Riverbed Steelhead SD és a Cisco WAN optimalizáló eszközök a legjobbak közé tartoznak.

Comments are closed.