WebDAV: Mi ez, hol jelenik meg, és annak alternatívái

hálózat (ipar, hálózat)

Mi a WebDAV? Milyen összefüggésekben találkozik vele? Hogyan különbözik alternatíváitól??

A web és a WebDAV

A világhálót a fogyasztási közegnek szánták és tartalom előállítása. A webböngészők azonban szinte azonnal elveszítették a weboldalak szerkesztésének képességét, és a csak olvasható tartalom léggömbölyűvé vált, hogy az elsöprő norma legyen..

A WorldWideWeb (az eredeti NeXT-alapú webböngésző), amely számos funkcióját mutatja be / köztulajdonban / Tim Berners-Lee, a CERN számára / Létrehozva: 1994. december 13.A legkorábbi böngészők támogatták a weboldalak szerkesztését.

Ennek ellenére gyakran szükség van a távoli tartalom együttes szerkesztésére, és így többféleképpen ismét megjelenik az interneten. A WebDAV (webes elosztott autorálás és verziózás) az egyik mechanizmus. A WebDAV-ot támogató webszerver egyszerre működik, mint egy fájlszerver. Ez egy hatalmas képesség.

A WebDAV az Apache HTTP Server, a Microsoft IIS, Box.com, WordPress, Drupal, Microsoft Sharepoint, Subversion, Git, Windows Explorer, macOS Finder, Microsoft Office, Apple iWork, Adobe Photoshop és sok más helyen találhat helyet..

A WebDAV a 90-es évek végére nyúlik vissza; az internetes években ősi. A webes protokollok és API-k világában megelőzi a SOAP / XML és a RESTful architektúrákat is. Hosszú élettartama ellenére a WebDAV implementációk mókásak lehetnek. Számos szerver és ügyfél implementálja a többféle szabvány rész- vagy kibővített részhalmazát. Így az interoperabilitás nem feltételezhető; A siker függ a platformtól, a környezettől és az eladó-specifikus kiterjesztésektől.

Mindezek miatt sok esetben a WebDAV-ot modern eszközökkel helyettesítik. De ez még mindig egy hatalmas képesség és megbízható munkahely, amikor a megfelelő kiszolgálók és az ügyfelek egyeznek. Sok különböző helyzetben találkozhat.

Mi a WebDAV??

A WebDAV (RFC 4918) a HTTP kiterjesztése, amely a böngészők és a webszerverek egymás közötti kommunikációjára szolgál. A WebDAV protokoll lehetővé teszi a webszerver számára, hogy fájlkiszolgálóként is viselkedjen, és támogatja a webtartalom együttműködő készítését.

A WebDAV kibővíti a szabványos HTTP módszerek és fejlécek sorozatát, hogy lehetőséget teremtsen fájl vagy mappa létrehozására, helyben lévő fájl szerkesztésére, fájl másolására vagy áthelyezésére vagy törlésére stb. A HTTP kiterjesztéseként a WebDAV a titkosítatlanul általában a 80-as portot használja. hozzáférés és a 443-as port (HTTPS) a biztonságos hozzáféréshez.

Az együttműködő szerzők támogatása érdekében a WebDAV eredeti specifikációja tartalmazta a fájlzárat, ám a DAV „verziók” részén büntették a verziókövetési tartomány összetettsége miatt. A DeltaV (RFC 3253), a WebDAV verziószám- és konfigurációkezelő része később került meghatározásra. A keresési képességeket egy későbbi kiterjesztés is hozzáadta (RFC 5323).

A fájlokhoz való hozzáférés és a manipuláció egy jól megérthető képesség, amely a széles közönség számára hasznos. A revíziókövetés idegen a nem technikai felhasználók számára. Nincs olyan általános módszer, amelyet az operációs rendszerek, a verziókezelő rendszerek és az alkalmazások használnak az előzmények és a változások modellezésére. Számos séma van használatban. Következésképpen a WebDAV verzió nélkül széles körben elterjedt, és a DeltaV sokkal kevésbé valósul meg.

Ha olyan WebDAV szerverrel találkozik, amelyet „1. osztálynak” neveznek, az azt jelenti, hogy nincs zárolva. A 2. osztályba tartozik a reteszelés. A WebDAV szervert verzióval gyakran csak DeltaV szervernek hívják.

Maga a WebDAV volt a kiegészítő protokollok alapja, ideértve a naptárt (CalDAV) és a kapcsolatkezelést (CardDAV)..

Hol található a WebDAV

A WebDAV számos különféle kontextusban jelenik meg, a szerver vagy az ügyfél oldalán.

Egy figyelmeztetés: ezek közül sokan már jó ideje támogatják a WebDAV-t. Ha a WebDAV nem központi szerepet játszik az adott csomagban, akkor előfordulhat, hogy a WebDAV funkcionalitása nem tartható fenn olyan jól, mint valaha.

WebDAV szerverek

A WebDAV szerver mindig webszerver, de beágyazható egy másik rendszerbe.

Általános célú webszerverek

Az alapértelmezett nyílt forrású WebDAV megvalósítás az Apache HTTP Server-en található. Számos webszerver támogatja a WebDAV-ot egy kiegészítő modulon keresztül, mint például a Nginx, a lighttpd és a Microsoft IIS.

Verziókezelő rendszerek

Számos verziószabályozó rendszer érhető el a WebDAV valamilyen formáján keresztül, ideértve a Subversion, a Git és a PVCS-t is.

Együttműködő platformok és tartalomkezelő rendszerek

Az olyan együttműködési platformokon, mint a Microsoft Sharepoint, vagy olyan CMS-ek, mint a WordPress, Drupal vagy Joomla, beépített WebDAV vagy kiegészítő modulokon keresztül érhetők el..

Hálózatra csatlakoztatott tárolási és felhőalapú tárolási szolgáltatások

Az Ön LAN hálózatán működő hálózati csatolt tárolóeszközök (NAS) támogathatják a WebDAV-on keresztüli távoli elérést. A felhőfájlok tárolására szolgáló szolgáltatások, például a Box.com, hozzáférést biztosíthatnak a mappákhoz és a fájlokhoz a WebDAV-on keresztül.

Különböző alkalmazások

A WebDAV véletlenszerűen jelenik meg, ahol a távoli fájlok kezelése és szerkesztése hasznos. Például a LabView rendszertervező platform a WebDAV segítségével fájlokat továbbíthat a beágyazott célszámítógépre / onnan.

WebDAV kliensek

Mint a Subversion dokumentációja megjegyzi, a WebDAV-ügyfelek önálló alkalmazások, fájl-felfedezők kiterjesztései vagy fájlrendszer-modulok. Pontosabban, egy WebDAV-ügyfél lehet a következők egyike.

WebDAV fájlhozzáférési alkalmazások

A távoli fájlokhoz való hozzáférést lehetővé tevő alkalmazások tisztán WebDAV-orientáltak lehetnek, mint például a Linux parancssori eszközdarab vagy a grafikus DAV Explorer. Vagy lehetnek olyan eszközök, amelyek több protokollt beszélnek, mint például a WinSCP vagy a Cyberduck.

A WinSCP lehetővé teszi a fájlok elérését a WebDAV szerverenA WinSCP segítségével távoli fájlok böngészéséhez a WebDAV-on keresztül.

Ezek lehetővé teszik fájlok letöltését és feltöltését, a mappák manipulálását stb .; a grafikus felhasználói felületek drag and drop elemeket és kapcsolódó vizuális metaforákat tartalmaznak.

A WebDAV-t használó alkalmazások

Számos alkalmazás képes a WebDAV-n keresztül elérhető fájlok kezelésére. Az alkalmazás fájlkiválasztási párbeszédpanelje nemcsak a helyi fájlnév, hanem a WebDAV URL bevitelét támogatja a WebDAV szerverhez szükséges felhasználónévvel és jelszóval. Ezek az alkalmazások tartalmazzák a Microsoft Office programot (Word, Excel stb.); Apple iWork (oldalak, számok, Keynote); Adobe Photoshop és Dreamweaver; és mások.

Amikor egy ilyen alkalmazás fájlokkal vagy mappákkal működik egy WebDAV-kiszolgálón, a WebDAV a színfalak mögött dolgozik, hogy együttműködő távoli fájlmódosítást biztosítson. A kiszolgálón lévő fájlokat „a helyükön” szerkesztik anélkül, hogy letöltenék volna őket a helyi fájlrendszerbe későbbi újbóli feltöltés céljából (ami több példányt hoz létre, amelyek szinkronizálhatók.)

File-explorer kiterjesztések

A legtöbb operációs rendszer fájlkezelő felhasználói felülete kiterjesztést tartalmaz, amely a WebDAV mappákat és fájlokat úgy jeleníti meg és kezelheti, mintha azok helyi lennének. Ide tartoznak a Windows File Explorer, a macOS Finder, a GNOME fájlok (Nautilus) és a KDE Konqueror Linux rendszeren.

A szokásos Windows fájlkezelő a WebDAV szerverre mutatható.A WebDAV-kiszolgáló leképezése hálózati meghajtóként a Windows Intézőben.

Mindegyik esetben lesz egy „Csatlakozás a szerverhez” opció, ahol megadja a WebDAV szerver URL-jét (az URL formátuma szerszámtól függően sajnos). Ezután megadja a felhasználónevet és jelszót a kiszolgáló eléréséhez.

A WIndows Intézőben a WebDAV fájlok úgy manipulálhatók, mintha egy helyi meghajtón lennének.A Windows Explorerben leképezett WebDAV szerver.

A fájlkezelő bemutatja a WebDAV-n keresztül elérhető távoli fájlokat és mappákat, mint helyi erőforrásokat, amelyekre kattinthat, áthúzhatja stb..

Fájlrendszer modulok

Több operációs rendszer magában foglalja egy alacsony szintű fájlrendszer-modul használatát, amely meghajtóként vagy csatolóként csatlakoztatja vagy leképezi a kapcsolatot a WebDAV szerverrel. Ide tartoznak a Microsoft WebDAV Redirector, a MacOS WebDAV fájlrendszer, valamint a Linux GNOME GVfs és a KDE KIO.

Miután az operációs rendszer feltérképezte / telepítette a WebDAV-kiszolgálót, a WebDAV-n keresztül megjelenített fájlok és mappák helyinek tűnnek. A szokásos fájlhozzáférési hívásokkal érik el őket, és minden helyi alkalmazás elérheti őket, nem tudva a valódi helyüktől.

A WebDAV alternatívái

A WebDAV lehetővé teszi a fájlok távoli szerkesztését és kezelését. Számos más mechanizmus is létezik a távoli szerveren található fájlok kezelésére; miben különbözik a WebDAV??

FTP

Az FTP (File Transfer Protocol) az internet korai napjaiból származik. Az internet akkoriban kicsi város volt, tehát a vanília FTP biztonsága teljesen elégtelen a mai internetes közép utcákhoz. Ezzel szemben a WebDAV kihasználja a HTTPS biztonságát. Az FTP kialakítása nem tűzfalbarát, ahol a WebDAV a webszerverek támogatására a szokásos mechanizmusokra támaszkodik. Az FTP-nek saját szerverfolyamatára van szüksége, ahol a WebDAV a webszerverben él. Az FTP nem tartalmaz együttműködés-orientált funkciókat, például a zárolást és a verziókövetést.

Vannak olyan FTP leszármazottak, akik a biztonság iránti igényt kielégítik az FTP kiterjesztésének vagy egy workalike protokollnak az SSL / TLS vagy SSH tetején történő futtatásával..

SSH

Az SSH (Secure Shell) protokoll kriptográfia segítségével biztonságosan biztosítja az operációs rendszer szolgáltatásait, például a fájlok elérését és a parancsok végrehajtását egy nem biztonságos hálózaton keresztül. A szolgáltatások között szerepel az SCP (Secure Copy Protocol) és az SFTP (Secure File Transfer Protocol).

Az SSH (és így az SCP és az SFTP) saját szerverfolyamatokat és tűzfalszabályokat igényel, de az SSH támogatása szinte egyetemes Linux és macOS rendszereken, és a közelmúltban beépített szolgáltatássá vált a Windows 10 rendszeren (korábban harmadik féltől származó szoftverekre volt szükség) . Az SCP csak a mozgó fájlokat kezeli, ahol az SFTP képes kezelni a mappákat, törölni a fájlokat stb. Azonban hiányoznak az együttműködés-orientált szolgáltatások; az SFTP protokoll támogatja a fájlzárolást, de még nem számíthat arra, hogy jelen van-e és engedélyezve van.

Wikis

Amikor a webes tartalmak közösen történő előállításáról beszélünk, a wikik egyértelmű példa. A Wikik csoportos szerkesztésű weboldalak, amelyek projektismeretek alapjaként szolgálnak, jegyzetelő eszközök, közösségi webhelyek stb.

A wiki segítségével a felhasználók módosíthatják az oldalak tartalmát, létrehozhatnak oldalakat és módosíthatják az oldalak közötti kapcsolatokat vanília webböngésző segítségével - nincs szükség speciális protokollokra, mint például a WebDAV.

A wikik általában egyszerűsített jelölési nyelvet használnak, amely sokkal korlátozottabb - és gyorsabban megfogható -, mint a HTML. A wiki motor olyan webszerverben él, mint a WebDAV. A vanília webböngésző szerkesztésének lehetővé tétele érdekében a wikik nem tartalmaznak multimédia fájlok szerkesztésének lehetőségét, és az egyetlen mellékelt „fájl / mappakezelés” a wiki oldalak közötti hivatkozások létrehozásának és módosításának képessége..

A wiki ideálja, hogy a webhely tömegből származik és önszerveződik; Bármely felhasználó módosíthatja, és nincs előre meghatározott tulajdonos vagy kapuőr. Az anarchikus ideál gyakran sérül; különféle wiki motorok léteznek, és sokan támogatják a felhasználói hitelesítést és a műveletek hozzáférés-vezérlését.

Elosztott fájlrendszerek

Számos protokoll létezik a távoli fájlrendszerek hálózaton keresztüli megosztására, amelyek leggyakoribb célja egy kiszolgáló által exportált hálózati megosztás feltérképezése / beillesztése, amely lehetővé teszi a kiszolgálón lévő mappák és fájlok elérését, mintha helyi meghajtó lenne. Az SMB / CIFS a Windows őshonos; Az NFS natív az Unix / Linux számára; és MacOS esetén a régi alapértelmezett AFP elavult az SMB javára.

Ezek a protokollok alapvetően a fájlrendszer összes szolgáltatását nyújtják a helyi meghajtón, ideértve a fájlzárat, de a beépített fájlverziókövetést nem.

Az elosztott fájlrendszer-szolgáltatások gyakran az operációs rendszerhez tartoznak; későbbi hozzáadás esetén általában további modulokat igényelnek az operációs rendszerhez.

Ezeket a protokollokat LAN-on keresztül történő kifejlesztésre fejlesztették ki. A teljes internet vagy a VPN teljesítménye nem lesz csillag, bár ezt a hangolással kissé enyhítheti, és a protokollok későbbi verziói megpróbálják kezelni ezt az új felhasználást.

Ezeknek a protokolloknak sokkal nagyobb támadási felülete van, mint az egyszerűbb protokollokhoz, mint például a WebDAV. Bár néhány olyan újabb verzió, mint például az NFSv4 és az SMB3, javításokat hajt végre a megbízhatatlan hálózatok biztonságos használatának támogatása érdekében, ezeknek a szolgáltatásoknak a legtöbb verziója nem biztonságos a LAN-on, és ilyen használatra való konfigurálása veszélyes.

Felhő fájlok tárolása

Az olyan felhőalapú tárolási szolgáltatások, mint a Dropbox, a Microsoft OneDrive, a Google Drive és a Box.com, természetes helynek tűnnek a WebDAV számára. Néhány esetben megmutatkozik - a Box.com a WebDAV-on keresztül érhető el, a OneDrive pedig a szokásos Windows WebDAV eszközökkel érhető el (bár erre csak akkor van szüksége, ha nincs telepítve a OneDrive fájlszinkronizálás). Más felhőalapú tárolási szolgáltatások saját speciális API-kat, fájl-szinkronizáló szoftvereket és web-alkalmazás-ügyfeleket biztosítanak, és ha a WebDAV hozzáférést kívánja, akkor harmadik féltől származó átjárót kell használnia..

A felhőalapú szolgáltatások által biztosított speciális API-kat, fájl-szinkronizáló szoftvereket és web-alkalmazás-ügyfeleket úgy tervezték, hogy biztonságot és teljesítményt biztosítsanak olyan hálózatokon keresztül, mint az internet.

Miért válassza a WebDAV-ot??

Bár vannak alternatívák a WebDAV-nak, és ezek közül néhány újabb rendszerek, a rivális rendszerek egyike sem integrálja a WebDAV összes eszközét. A WebDAV legfontosabb attribútumai:

  • Operációs rendszer integrációja
  • Ingyenesen használható
  • Szoros integráció a webszolgáltatásokkal
  • Verzióvezérlés
  • Szállítás titkosítás
  • Távoli hozzáférés
  • Központi tárolás
  • Verzióvezérlés
  • A fájl zárolása

A fájlkezelés alternatív rendszereinek egyike sem rendelkezik ezekkel az attribútumokkal. A fájlokat biztonságosan továbbíthatja az SFTP és az SCP segítségével, de ezek a protokollok nem tartalmazzák a verziószabályozást. A WebDav távoli hozzáférést biztosít a központi áruházban található dokumentumokhoz, ahelyett, hogy fájlokat kellene átmásolni a felhasználó helyi számítógépére, majd újra lemásolni..

Vásárolhat olyan szoftvercsomagokat, amelyek kezelik az együttműködő szerzők létrehozását, de akkor fizet egy olyan rendszerért, amely csak megismétli a WebDAV szolgáltatásait, és ingyen letölthető..

Noha a WebDAV-ot néha elavult módszertanként ábrázolják, nagyon jól szolgálta a népszerű felhőalapú tároló cégeket, hogy zökkenőmentes helyi hozzáférést biztosítsanak a távoli fájlokhoz. A munkamegosztás, a projektmenedzsment, az együttműködési szerzők készítése, a fejlesztési koordináció, a távmunka és a felhőalapú szolgáltatások korszerű gyakorlata követelményeket támaszt a szolgáltatások számára, amelyeket a WebDAV évtizedek óta képes volt nyújtani. A WebDAV bizonyos értelemben megelőzte korát, és csak most kezdik el a vállalkozások olyan módon működni, amely megköveteli a WebDAV összes képességének teljes készletét.

A WebDAV szerverek és ügyfelek továbbra is erősek

A WebDAV egy régóta működő protokoll, amely lehetővé teszi a webszervernek, hogy fájlkiszolgálóként működjön, és támogassa az együttműködő tartalom készítését az interneten. Számos felhasználási esetben a WebDAV-ot egy modernabb mechanizmusok helyettesítik. De ez még mindig egy megbízható munkahely, amikor a megfelelő kiszolgálók és az ügyfelek egyeznek egymással, tehát még mindig számos alkalmazásban találkozik.

ipar-ipar-4-hálózati pontok a Geralt által, CC0 engedéllyel.

WorldWideWeb (az eredeti NeXT-alapú webböngésző), c. 1993, Tim Berners-Lee a CERN számára - a Wikipedia útján.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector