10 най-добри безплатни TFTP сървъри за Windows, Linux и Mac

10 най-добри безплатни TFTP сървъри за Windows, Linux и Mac

Има голямо разнообразие от Протоколи за прехвърляне на файлове (FTP) в употреба в интернет днес. Един от най-основните и следователно най-широко използван за извършване на ниско ниво на един файл прехвърляне е Тривиален FTP или Тривиален протокол за прехвърляне на файлове (TFTP). В тази статия ще покрием топ 10 на най-добрите TFTP сървъри както за Windows, така и за Linux системи.

TFTP е от решаващо значение за поддържането на вградените кръпки и конфигурации на устройството и ще бъде за дълго време. Протоколът често се намира в устройства като рутери, медийни стриймъри и мобилни телефони. Това е основният начин, по който файловете на фърмуера се избутват към тези устройства, за да ги надстроят или да ги закърпят. TFTP не е подходящ за използване през интернет поради липсата на сигурност. FTP е по-често срещан за използване през интернет, а по-сигурният SFTP нараства популярност при сигурни прехвърляния на интернет файлове.

Има много подробности за всеки от инструментите, които избрахме за тази статия по-долу, но ако имате време само за кратко обобщение, ето най-добрите безплатни TFTP сървъри:

 1. SolarWinds Безплатен TFTP сървър (БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ) - Този инструмент работи на Windows и включва блокиране на IP-обхват и може да прехвърля файлове с размер до 4 GB.
 2. Windows TFTP помощна програма - Лек безплатен TFTP сървър с предимството, че е бърз при прехвърляне на малки файлове.
 3. TFTPD32 - Пакет от полезни мрежови монитори, който включва монитор на DHCP сървър, DNS монитор и Syslog сървър, както и TFTP сървър.
 4. WhatsUp Безплатен TFTP сървър - Интелигентно изглеждащ интерфейс, който интерфейси към ефективен TFTP сървър.
 5. haneWIN TFTP сървър - 32-битов и 64-битов TFTP сървър за Windows среди, които могат да бъдат ограничени при операции до IP адрес или директория.
 6. WinAgents - Малък TFTP сървър за Windows с възможност за управление на виртуални файлови папки.
 7. Подправки TFTP - Spiceworks е поддържана от реклами система за управление на мрежата и този TFTP сървър е част от нея.
 8. atftpd - Утилита за команден ред на Linux, която е бърза при прехвърляне на файлове, но няма сигурност.
 9. tftpd-HPA - Система TFTP за директен Linux команден ред.
 10. macOS TFTP сървър - Прост TFTP сървър на команден ред за macOS.

Какво е TFTP?

Текущите FTP сесии поддържат много различни команди. Докато сте влезли на FTP сървър, потребителите обикновено могат да изброяват, изтриват, преименуват, качват или изтеглят файлове и променят директории. За разлика от тях, TFTP предлага само възможност за качване или изтегляне на файл и използва UDP през IP вместо по-стандартния TCP / IP стек. Протоколът не е в състояние да позволи по-разширена функционалност, но компенсира с помощта на метода на заключване на отказите, което го прави изключително надежден. Поради тази ограничена функционалност, TFTP сървърите могат да имат изключително малък отпечатък върху диска, както и в паметта, което го прави идеален за използване във вградени устройства.

Внимание: TFTP има нулева сигурност. Няма концепция за потребителски акаунти, така че всеки ще може да се свърже към вашия TFTP сървър. Уверете се, че вашата сървърна машина е защитена по някакъв друг начин, например със защитна стена или чрез ограничаване на мрежовите интерфейси, които сървърът слуша.

Linux е далеч най-често срещаната операционна система на типа устройства, където е вероятно да срещнете TFTP сървър. Но има и богата екосистема от Windows и macOS устройства, които работят с фърмуер (помислете за Apple TV и Microsoft Surface за няколко примера).

Вижте също:

 • Най-добрите SCP сървъри
 • Най-добрите SFTP сървъри

Най-добрите безплатни сървъри за Windows TFTP

Някои от съображенията, които направихме при избора на инструменти за този списък, бяха надеждността, лекотата на настройка и използване, достатъчната документация и поддръжка и стабилността на инструментите при използване в различни индустрии.

1. SolarWinds TFTP сървър (БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ)

TFTP сървърът, предлаган от SolarWinds, е 100% безплатна версия, която работи само за Windows. Това не е изтичащ процес. Ако предлага основна функционалност като блокиране на IP-обхват и може да прехвърля файлове с размер до 4 GB. Работи като услуга на Windows, което улеснява управлението с родните инструменти на Windows.

SolarWinds-TFTP сървър

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НА ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ ЗА СОЛАРВИНДИ:

www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

ИЗБОР НА РЕДАКТОРИТЕ

Настройката е проста и TFTP сървърът на SolarWinds поддържа едновременни трансфери и възможност за разрешаване само на конкретни IP адреси. Това е напълно безплатно изтегляне.

Изтегли: БЕЗПЛАТНО изтегляне в SolarWinds.com

Официален сайт: www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА: Windows

2. Windows TFTP Utility

Windows TFTP Utility е TFTP сървър с голи кости за Windows. Той е изключително малък и почти няма опции за конфигуриране. От една страна, това позволява на полезността да бъде много малка и бърза. От друга страна, това означава, че не можете да посочите някаква основна конфигурация, например кой мрежов интерфейс да свържете. Малкият размер идва от разчитането на .NET рамката. Но ако все още нямате инсталирана .NET рамка за друго приложение, това може да доведе до тежък отпечатък на инсталацията, така че тази помощна програма може да не е оптимална за всеки случай на използване.

В допълнение, той идва с .NET клас, който разработчиците могат да използват, за да включат TFTP в собствените си приложения.

WindowsTFTPUtility

3. TFTPD32

Tftpd32 е изключително популярен TFTP сървър с отворен код за Windows. Това е не само лъскав TFTP сървър, но и болтове за някои други функции. Списъкът с допълнителни функции включва DHCP сървър, DNS сървър, SNTP (време) сървър и syslog сървър, така че ще ви помогне да управлявате и вашите IP адреси. Доста е трудно да се измисли сценарий, при който да се нуждаете от този конкретен набор от функции в едно приложение, но използването на една или две в допълнение към TFTP сървър може да удовлетвори някои нужди.

И не се притеснявайте, има и 64-битова версия.

working_tftpd32

4. WhatsUp Безплатен TFTP сървър

WhatsUP TFTP сървърът е продукт от IPSwitch. TFTP сървърът е насочен към мрежовите инженери, които просто трябва да получат файлове там, където принадлежат с възможно най-малко притеснения. WhatsUp е безплатен инструмент, а не пробен. Почти няма налична документация на безплатния WhatsUp TFTP сървър, така че е трудно да се определи кои случаи на използване могат да бъдат адресирани най-добре.

whatsupfree

5. haneWIN TFTP сървър

TFTP сървърът на haneWIN е пълнофункционален 32- и 64-битов TFTP сървър, който работи на Windows XP / VISTA / 20xx (сървъри) / 7/8/10. Той малко се откъсва от TFTP модела, като поддържа контроли за достъп, които не са първоначална част от TFTP. Този TFTP сървър може да ограничи IP адресите, за да позволи само изтегляне или качване и достъп до директории на сървъра. Интересна характеристика е, че той може да се изпълнява напълно и в командния ред, което го прави много полезен за сценарийни действия. Той също така включва TFTP клиент, който работи като DLL. Софтуерът HaneWIN също произвежда DHCP сървър, който има интегриран TFTP сървър.

hanewin-TFTP

6. WinAGents

Софтуерният пакет WinAgents включва стабилен TFTP сървър, работещ на платформата: Windows 2000 (сървър), XP, 2003 (сървър), Vista, Windows 7 и 2008 (сървър). Той поддържа и 64-битови платформи, въпреки че го прави, като стартира 32-битова услуга. Той има някои ограничени контроли за достъп като IP базиран достъп до файлове и използва само един UDP порт, което прави реализацията зад защитната стена по-лесна за работа. Много полезна функция на WinAgents е поддръжката на виртуални файлови папки. Това означава, че можете да създавате папки, които изглежда да съществуват за потребители на TFTP, но в действителност не трябва да съществуват на диска на сървъра. Тази функция може да улесни организацията на файлове, което е нещо много болезнено с традиционния TFTP.

WinAgents-TFTP

7. TFTP сървър за подправки

TFTP сървърът на Spiceworks е фокусиран върху управлението на мрежата. Поддържането на всички ваши устройства актуализирани, както и гарантирането, че цялата конфигурация е стандартна за организацията за всеки рутер и комутатор, може да бъде трудно. TFTP сървърът на Spiceworks може да ви помогне да поддържате всичките си устройства работещи с актуален фърмуер и конфигурации с минимални усилия. Една от допълнителните функции на Spiceworks е възможността да се сравняват мрежовите конфигурации рамо до рамо със съществуващите резервни копия за бързо установяване на устройства с остарял софтуер. Такива малки прозрения могат да помогнат за бързото определяне на измамното поведение в мрежовите сегменти.

Spiceworks-TFTP

Linux TFTP сървъри

За повечето дистрибуции на Linux има различни TFTP сървъри. Популярен е Advanced TFTP сървърът, който се предлага в пакет с име atftpd. 'D' в края на много Linux пакети означава daemon, което е подобен на Unix термин за приложение, което работи във фонов режим. Демон на Linux е близък до услугата Window. ATFTP сървърът поддържа мултикаст и е многопоточен, което го прави малко по-гъвкав за внедряване в нестандартни мрежови инсталации. Използвайте apt-get или yum, за да го инсталирате, в зависимост от вашата дистрибуция на Linux.

8. atftpd

$ sudo apt - вземете инсталирайте atftpd
Четене на списъци с пакети ... Готово
Изграждане на дърво на зависимостта
Четене на информация за състоянието ... Готово
Следните нови пакети ще бъдат инсталирани:
atftpd

Ще намерите ограничения конфигурационен файл за atftpd в `/ etc / default / atftpd. Настройте някои бързи опции, като например какви портове да слушате и дали да стартирате като демон или чрез inet.d, и сте готови да започнете.

$ cat atftpd
USE_INETD = вярно
ВАРИАНТИ ="--tftpd-timeout 300 --retry-timeout 5 --mcast-port 1758 --mcast-addr 239.239.239.0-255 --mcast-ttl 1 --maxthread 100 --verbose = 5 / srv / tftp"

Ще ви е необходим TFTP клиент. Има много, но atftp клиентът е бързо и лесно решение на командния ред. За да инсталирате, използвайте apt-get install atftp. След това свържете и качете файл:

$ atftp 192.168.2.146
TFTP> поставете празен файл
TFTP> напускам

Можем да видим, че празният файл е качен към пътя, посочен в конфигурационния файл / srv / tftp

$ ls -l / srv / tftp
-rw-rw-r-- 1 jdw jdw 0 ноември 10 10:44 празен файл

9. tftpd-hpa

Друг популярен TFTP сървър за Linux е tftpd-hpa. Тъй като TFTP протоколът е толкова прост, няма наистина очевидни предимства при избора на един TFTP сървър над друг. Поради зависимости и недостатъци в документацията, понякога един сървър ще работи по-добре от друг. Ако не можете да работите с atftpd, опитайте tftpd-hpa.

$ sudo apt - вземете инсталирайте tftpd-hpa
Четене на списъци с пакети ... Готово
Изграждане на дърво на зависимостта
Четене на информация за състоянието ... Готово
Следният пакет е инсталиран автоматично и вече не се изисква:
Xinetd
Използвайте 'sudo apt autoremove', за да го премахнете.
Препоръчани пакети:
pxelinux
Следните нови пакети ще бъдат инсталирани:
tftpd-HPA

Ще намерите конфигурационния файл в / etc / default / tftpd-hpa:

$ cat / etc / default / tftpd-hpa
# / И т.н. / по подразбиране / tftpd-HPA

TFTP_USERNAME ="TFTP"
TFTP_DIRECTORY ="/ Var / ПЬ / tftpboot"
TFTP_ADDRESS =": 69"
TFTP_OPTIONS ="--сигурен"

Променете настройките по желание и след това стартирайте сървъра, като използвате sudo услугата tftpd-hpa рестартиране.

10. macOS TFTP сървър

macOS има вграден TFTP сървър, който няма да бъде зареден по подразбиране. Най-лесният начин да го стартирате е просто да напишете `sudo launchctl load -F / System / Library / LaunchDaemons / tftp.plist` и да предоставите паролата си, когато бъдете подканени. Можете да използвате нещо като netstat, за да потвърдите, че работи:

$ netstat -n | греп * .69
udp4 0 .69. *
udp6 0 .69. *

TFTP сървърът вече работи на порт 69 в очакване на връзки. Можете да използвате всеки TFTP клиент за свързване със сървъра и качване или изтегляне на файлове. За да изключите TFTP сървъра, просто използвайте командата unload:

sudo launchctl unload -F /System/Library/LaunchDaemons/tftp.plist

Заключителни думи

Въпреки че TFTP не включва никакви процедури за сигурност, тази липса на сигурност не е уникална сред мрежовите системи за администриране. DHCP и широко внедреният SNMPv2 не включват мерки за сигурност. Уверете се, че прилагате TFTP само в защитена частна мрежа.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − = 66

Adblock
detector