10 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на инфраструктурата

10 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на инфраструктурата

Еволюцията на съвременната мрежа донесе много неща, но простотата не е едно от тях. Разнообразието от устройства, които са създали съвременните мрежи, намалява челюстта. Компютрите, сървърите, комутаторите, рутерите и виртуалните машини са само част от разнообразната инфраструктура, включваща модерна мрежа.

Попадаме в много подробности за всеки от инструментите, които представяме по-долу. За да ви спести малко време, ето това и нашето списък на 10-те най-добри инструменти за мониторинг на инфраструктурата:

 1. Монитор за ефективност на SolarWinds (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Мрежов монитор, който проверява състоянията на здравето на устройството с SNMP процедури. Инсталира се на Windows Server.
 2. Site24x7 Мониторинг на сървъра (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Облачен инструмент, който следи мрежи, сървъри и приложения, включително инфраструктура извън сайта.
 3. SolarWinds сървър и монитор на приложения (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Изчерпателен инструмент за мониторинг, който може да бъде интегриран с мрежовия монитор за ефективност.
 4. Мрежов монитор Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Всичко в едно монитор за инфраструктура, който обхваща мрежи, сървъри и приложения. Работи на Windows Server.
 5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Платформа за наблюдение и управление на ИТ инфраструктурата, създадена да обслужва управлявани доставчици на услуги (MSP).
 6. ManageEngine OpManager SNMP-базиран мрежов мениджър на производителността, който се инсталира на Windows или Linux.
 7. Нагиос XI Мрежов монитор с конзола, базирана на браузър, която се инсталира на Linux. Безплатната версия се нарича Nagios Core.
 8. Zabbix Безплатен инструмент за мониторинг на мрежата с отворен код, който работи на Linux.
 9. Icinga 2 Високо адаптируема безплатна, отворена система за наблюдение на мрежата, която работи на Linux.
 10. WhatsUp Gold Мрежов монитор на базата на SNMP. Работи на Windows Server.

В тази статия ще разгледаме най-добрите инструменти и софтуер за мониторинг на инфраструктурата. Преди да направим това, трябва да разгледаме какво е мониторингът на инфраструктурата и защо е важен.

Какво е мониторинг на инфраструктурата?

Мониторингът на инфраструктурата е процес на наблюдение на мрежовата инфраструктура за уязвимости. Инструментите за мониторинг на инфраструктурата следят здравен статус, наличност, и производителност на устройства в цялата мрежа.

Ако бъде открит проблем, на потребителя се изпраща известие, че е намерен проблем. След това потребителят може да използва инструмента за мониторинг на инфраструктурата, за да генерира отчет, за да разгледа по-дълбоко причините за проблема.

Използването на инструмент за мониторинг на инфраструктурата е важно, тъй като опитът за ръчно поддържане на събитията в мрежата би бил почти невъзможен. Мрежовият администратор не може реалистично да следи всички физически и виртуални ресурси.

Изобилието от кибер заплахи онлайн направи необходимостта от защита на мрежите със софтуер за мониторинг на инфраструктурата. По-сложните заплахи доведоха до необходимост от по-напреднал мониторинг на мрежата.

Най-добрите инструменти за мониторинг на инфраструктурата

За да сте защитени от най-новите заплахи, най-добрите инструменти за мониторинг на инфраструктурата могат да се използват за:

 • Автоматично откриване на свързани устройства
 • Създайте персонализирани табла за управление
 • Показване на визуални дисплеи за ефективността на мрежата (графики, графики, циферблати и т.н.)
 • Предупреждавайте ви чрез имейл и SMS, след като устройствата срещнат проблеми
 • Генериране на отчети

1. SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds

SolarWinds Network Monitor Monitor е инструмент за наблюдение на инфраструктурата номер едно в този списък. С този инструмент можете автоматично откриване на устройства и следи тяхното здравословно състояние чрез таблото за управление. Тук можете да видите преглед на всички свързани устройства, които се управляват.

Цялата информация за производителността е показана в списъци и диаграми на пай, така че можете да видите от момент, ако дадено устройство има проблеми, които влияят на производителността. Ако обаче сте в по-сложна мрежа, тогава имате възможност да видите интелигентна карта от цялата топология на мрежата.

Тук ще можете да видите географското местоположение на различните устройства в цялата ви мрежа и как те се свързват помежду си. Този изглед също е цветно кодиран с устройства надолу, маркирани с червено. тези картите се актуализират автоматично за да сте в крак с промените в топологията на вашата мрежа.

Както всички най-добри инструменти за мониторинг на инфраструктурата, SolarWinds Network Monitor Monitor има система за сигнализиране. За да наблюдават мрежата, потребителите просто създават интелигентни сигнали с условия на задействане, за да определят вида на сигналите, които виждат. Например, можете да конфигурирате програмата да ви изпраща само критични сигнали. Има и страница „Всички активни сигнали“, където можете да видите пълен списък с активни сигнали с имена, които предоставят подробности като Високо време за реакция, или Висока загуба на пакети.

Всичко на всичко, SolarWinds Network Monitor Monitor е избор, пригоден за предприятия, които искат монитор на мрежата с ниска поддръжка, който е лесен за конфигуриране. SolarWinds Network Monitor Monitor започва от цена от 2,995 долара (2,287 лири). Има и а 30-дневен безплатен пробен период на разположение.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. Site24x7 Мониторинг на сървъра (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

10 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на инфраструктурата

Site24x7 Мониторинг на сървъри е облачна система за мониторинг на инфраструктурата. Той е в състояние да проследява работата на мрежи, сървъри, приложения и уебсайтове. Като монитор на сайта, 24 × 7 трябва да следи всички основни услуги, които могат да причинят проблеми с производителността. Този преглед се простира и до облачните услуги.

Тъй като това е онлайн услуга, не е необходимо да инсталирате никакъв софтуер на вашия сайт, за да използвате 24 × 7. Достъпът до конзолата става чрез браузър и цялото съхранение на данни е включено в плана и се държи извън сайта. Това означава, че дори не е необходимо да стартирате свои собствени сървъри. Ако сключите договор във виртуални сървъри и плащате за хостинг за вашите уебсайтове, тези ресурси могат да бъдат наблюдавани от Site24x7.

Site24 / 7 може да наблюдава хостове, работещи под Windows, Windows Server, Linux, FreeBSD Unix и OS X. Той може също да взаимодейства с облачните сървъри на Microsoft Azure и Amazon Web Services (AWS)..

Като интегриран монитор за инфраструктура, Site24x7 е особено подходящ за управление на виртуализации. Той ще следи виртуализацията на Microsoft Hyper-V и VMware, а също и Docker Containers.

Site24 / 7 е част от същата група компании като ManageEngine (виж по-долу). Въпреки че ManageEngine е добре утвърден на пазара на инструменти за мониторинг на инфраструктурата, Site24x7 е сравнително ново предприятие. Въпреки това, компанията майка, Zoho Group, успя да приложи цялата експертиза, която има в подразделението си ManageEngine, за създаването на Site24x7. Това има предимството в създаването на нова и иновативна услуга на базата на история на опита.

Има много прилики между продуктите ManageEngine и Site24x7. Една голяма разлика е структурата на зареждане. Site24x7 е софтуер като услуга. Така че той се таксува чрез месечен абонамент, докато плащате еднократна сметка за достъп до софтуера ManageEngine.

Site24x7 се предлага в пет издания. Най-ниското от тях е ограничено безплатно издание. Това ще ви позволи да наблюдавате до пет сървъра или URL адреси. Четирите платени планове се наричат ​​Starter, Pro, Classic и Enterprise. Всички тези планове могат да бъдат подобрени чрез добавки, в случай че стандартните издания не отговарят напълно на вашите изисквания. Получавате повече услуги с всеки прогресивно по-скъп план и можете да намалите цената на услугата, като плащате ежегодно, вместо месечно.

Можеш да получиш 30-дневен безплатен пробен период на системата. В края на пробния период имате възможност да изберете платен план и да се абонирате. Ако решите да не плащате, акаунтът ви ще бъде прехвърлен към Безплатното издание, което можете да използвате постоянно, без да плащате нищо.

Site24x7 Monitoring ServerStart 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

3. SolarWinds сървър и монитор на приложения (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds Server и монитор на приложения

SolarWinds сървър и монитор на приложения е друг създаден от SolarWinds инструмент за мониторинг на инфраструктурата, създаден специално за мониторинг сървъри и приложения. Например, можете да наблюдавате работата и наличността на Azure и AWS ресурси.

Основната разлика между тази платформа и Производителност на мрежата SolarWinds Монитор е, че първата е по-умела в наблюдението на виртуализирани ресурси. Например, за да сте сигурни, че можете ясно да виждате мрежови приложения, има възможност да зависимости от инфраструктурата на картата.

На картата можете да видите как приложенията и сървърите се свързват помежду си и да стартирате по-целенасочено отстраняване на проблеми. Това е от полза, защото ви позволява да намерите първопричината за проблеми с производителността по-лесно.

SolarWinds сървър и монитор на приложения поддържа лекия процес на конфигурация. Предлагат се шаблони изчерпано за наблюдение на над 1200 поддържани приложения и сървъри. Системите, които могат да бъдат наблюдавани включват Active Directory, Java, IBM WebSphere, имейл Office 365 и XenApp.

Всяка организация, която изисква мониторинг на инфраструктурата, която може да следи виртуални ресурси, ще бъде добре подкрепена от SolarWinds сървър и монитор на приложения. Цената на този инструмент започва от $ 2,995 (£ 2,308). Има и а 30-дневен безплатен пробен период които можете да изтеглите тук.

SolarWinds Server и Application MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

4. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

PRTG Network Monitor

PRTG Network Monitor е платформа за мониторинг на инфраструктурата, която може да следи здравето на устройството и използването на мрежата. Технологиите, поддържани от PRTG Network Monitor включват SNMP, NetFlow, jFlow, sFlow, SSH, WMI, PING, SQL и още.

Голямото разнообразие от технологична поддръжка ви осигурява всичко необходимо, за да имате ясна представа за случващото се във вашата мрежа. Процесът на настройка отнема няколко минути, за да можете бързо да се разгърнете.

За да поддържате актуализираната среда за мониторинг, PRTG Network Monitor употреби автоматично откриване на мрежа. Въпреки това, за да направите това, трябва да пингирате IP диапазони. След като направите това, вие сте свободни да започнете да създавате сензори, които да наблюдават устройства в цялата ви мрежа.

За да наблюдавате вашата мрежа, ще ви трябва набор от различни сензори, за да наблюдавате различни сегменти на вашата мрежа. Има над 200 сензора които можете да използвате. Например, има Сензори за наблюдение на честотната лента, SNMP сензори, Linux / Unix / OS X сензори, и IoT сензори да назовем няколко.

При използване PRTG Network Monitor имате пълен контрол над таблото за управление. Можете да използвате PRTG дизайнер на карти да създадете нови табла за управление с карти в реално време и състоянието на устройствата на живо. След това можете да генерирате връзка, която да изпратите, за да могат други ключови лица, които вземат решения, да преглеждат данни за ефективността.

Една от причините защо PRTG Network Monitor е толкова популярен, че е безплатен за първите 100 сензора. След като надвишите ограничението от 100 сензора, ще трябва да платите за надграждане.

Платените версии на PRTG Network Monitor започнете от $ 1600 (£ 1,221) за 500 сензора с една инсталация на сървъра и стигнете до $ 60 000 (£ 45,820) за неограничени сензори и пет сървърни инсталации. Има и а безплатна пробна версия вие можете да изтеглите тук.

Paessler PRTG Network Monitor Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

10 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на инфраструктурата

Докато останалите инструменти в този списък са предназначени да се използват вътрешно, ATERA е софтуерна платформа, която трябва да се използва от управлявани доставчици на услуги (MSP). Аутсорсингът на задачите за управление на ИТ става все по-често срещан и успешните операции на MSP могат да бъдат осъществени само с подкрепата на инструменти, като тези, предоставени от Atera.

Системата Atera е a дистанционно наблюдение и управление услуга или RMM. Функциите на RMM позволяват екип от техници да наблюдават ИТ инфраструктурата на клиент отдалеч. Инструментите включват мрежови, сървърни и мониторни приложения както и помощни програми за управление като управление на кръпка, архивиране на системата и поддръжка на дискове.

Системата за мрежово наблюдение на Atera работи Прост протокол за управление на мрежата (SNMP) процедури. Това също така дава възможност на инструмента да открие всички активи, свързани с мрежа, веднага след като бъде пуснат в експлоатация за нов клиент. Услугата за автоматично откриване продължава да сканира мрежата и автоматично настройва инвентара на оборудването, ако устройствата се добавят или премахнат. SNMP също така гарантира, че мрежовите устройства са в добро здравословно състояние и не са изтласкани до пълен капацитет - ситуация, която би влошила работата на мрежата.

ATERA сканира сървърите и крайните точки за инсталиран софтуер, което дава възможност на екипа за наблюдение да гарантира, че са инсталирани само оторизирани програми. Системата наблюдава процеси, работещи върху хостовете на клиента, за да следи за неочаквана активност и също така да гарантира, че капацитетът на процесора на цялото оборудване не е ударен.

Системата Atera е облачна услуга, така че MSP не е необходимо да инсталира никакъв софтуер в своите помещения или да управлява сървъри и инфраструктура, за да го хоства. Пакетът Atera включва сървъри за обработка и съхранение, както и софтуера. На оборудването на клиентите, които се наблюдават, ще трябва да бъде инсталиран агент на софтуер.

Тъй като се доставя като „софтуер като услуга,”Atera се таксува чрез абонамент на техник на месец - има и годишен план за плащане. Можеш да получиш 30-дневен безплатен пробен период на системата, за да проучи всичките й функции.

30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия на AteraStart

6. ManageEngine OpManager

ManageEngine OpManager

ManageEngine OpManager е средство за наблюдение на мрежата за Windows и Linux. Платформата е в състояние да наблюдава физическата и виртуалната инфраструктура. Виртуалната инфраструктура, която можете да наблюдавате с ManageEngine OpManager включва VMware, Hyper-V, и Xen.

Там над 2000 монитори за ефективност на мрежата до които можете да получите достъп чрез персонализирано табло за управление. По отношение на персонализирането, ManageEngine OpManager също има повече от 200 различни джаджа, които можете да използвате, за да създадете свои собствени табла за управление.

Автоматизацията е друга безценна функция, предлагана от ManageEngine OpManager. С автоматизация можете конфигуриране на автоматизирани отговори за отстраняване на проблеми Това се управлява чрез изгледа за автоматизация на работния процес, където можете да създавате автоматизирани отговори, без да е необходимо кодиране. Например, можете да изберете „Изпълнение на скрипт на Windows“ да реагира, след като определена дейност е разпозната.

В допълнение, ManageEngine OpManager има система за сигнализиране. Известията се изпращат до потребителя чрез електронна поща и СМС. Сигналите са показани на Всички аларми страница, където можете да видите списък на всички аларми с поддържаща информация. Можете също така да видите диаграми на пай, които категоризират активните аларми като критичен, беда, внимание, или Обслужване надолу.

Има три версии на ManageEngine OpManager на разположение: Безплатно, съществен, и начинание версии. Безплатната версия поддържа до 10 устройства с основен мрежов мониторинг.

Версията Essential разширява това, като поддържа до 1000 устройства с автоматично картографиране на мрежата. Версията Enterprise е насочена здраво към по-големи организации и поддържа до 10 000 устройства. Изтеглете безплатната пробна версия.

7. Nagios X

Нагиос XI

Нагиос XI е решение за мрежов мониторинг за CentOS, RedHat Enterprise Linux, Ubuntu, и Debian. Има уеб базиран потребителски интерфейс. За да ускорите процеса на настройка Нагиос XI има съветници за конфигурация, които ви показват как да наблюдавате различни сегменти от вашата мрежа. Таблото за управление е персонализирано и можете да използвате различни циферблати, графики и диаграми, за да визуализирате ефективността на вашата мрежа.

Разширяващата се архитектура на Nagios XАз съм една от причините, поради които се използва толкова широко. API-тата на платформите могат да се използват за интегриране на приложения на трети страни за подобряване на основната функционалност на програмата. Сайтът за размяна на Nagios има набор от API-та, които можете да използвате за добавяне на нови функции. Например, можете да добавите Приставка за Webmetrics api за Nagios да видите още повече показатели за ефективност.

Има две версии на Nagios XI to покупка: the Стандартна Версия и на Enterprise Edition. Стандартното издание започва от 1,995 долара (1537 британски лири) и се предлага с съветници за конфигурация, отчитане и персонализирани потребителски табла за управление.

Enterprise Edition започва от $ 3,495 (£ 2,694) и предлага допълнителни функции като отчети за планиране на капацитет и регистриране на одит. Има и 60-дневна безплатна пробна версия.

8. Забикс

Снимка на Zabbix

Zabbix е инструмент за мониторинг на мрежата с отворен код. с Zabbix можете да провеждате мрежов мониторинг, мониторинг на сървъри, облачен мониторинг, мониторинг на приложения и мониторинг на услугите.

Настройвам Zabbix също не отнема твърде много работа Можете да инсталирате програмата за няколко минути и да започнете да наблюдавате шаблони извън кутията. Като станете по-уверени с програмата, можете да създадете свои собствени персонализирани шаблони.

AutoDiscovery ви позволява да периодично откривайте мрежови устройства. Това е за предпочитане пред ръчните конфигурации, тъй като поддържа актуализацията на монитора. Всичко, което трябва да направите, е да въведете правила за откриване на мрежа.

Когато влизате в правилата за откриване на мрежата, просто въвеждате IP обхват и кои услуги да внимавате. След като бъде открито устройство, можете след това да конфигурирате известия, отдалечени скриптове и дали да добавите или премахнете хост.

Интеграцията, предлагана от Zabbix е една от най-големите му силни страни. Можете да използвате API за автоматизиране на ръчни реакции на събития и добавяне на нови правила за наблюдение, които не могат да бъдат направени с предварително пакетирана програма. Има и допълнителни Zabbix плъгини и модули, които можете да разгърнете, за да подобрите основните функции на продукта.

Zabbix е инструмент, който трябва да бъде разгледан от онези организации, които търсят инструмент за мониторинг на инфраструктурата с отворен код. Zabbix е на разположение за изтегляне на CentOS, Oracle Linux, Ubuntu, Debian, SUSE Linux Enterprise Server, и Raspbian. Можете да изтеглите Zabbix безплатно.

9. Icinga 2

Снимка на Icinga

Icinga 2 е уеб-базиран инструмент за мониторинг на мрежата с персонализиран потребителски интерфейс. Можете да създадете персонализирани изгледи, за да видите различни събития във вашата физическа и виртуална инфраструктура. Всъщност възможностите на Icinga 2 може да наблюдава цели центрове за данни и облачни услуги. Следователно той е отличен инструмент за онези компании, които работят в хибридни мрежови среди.

За конфигуриране, Icinga 2 има собствен език за конфигурация. Двигателят може да бъде сложен, но ви дава пълен контрол върху начина, по който наблюдавате вашата инфраструктура. Например, вие създавате обекти за наблюдение и използвате базиран на правила двигател да диктува как се следи мрежов елемент. Съществува обаче и уеб-базиран конфигурационен интерфейс, ако искате да изложите своите конфигурации по начин, който е по-малко труден.

Icinga 2 модулите са Icinga 2 е отговор на приставки и добавки. Тези модули ви позволяват да подобрите основната функционалност на Icinga и да наблюдавате нови аспекти на вашата мрежа. Например има Icinga модул за vSphere която интегрира вашата VMware среда в Icinga.

По същия начин има и Icinga модул за графит която ви показва показателите директно в потребителския интерфейс. Тези интеграции помагат да се разшири и подобри функционалността на това, което вече е много разнообразен продукт.

цялостен Icinga 2 е инструмент, който е подходящ за онези мрежови администратори, които удобно възприемат езика на конфигурацията и изграждат собствена среда за наблюдение от нулата. Icinga 2 е достъпно за Debian, RHEL, SLES, Windows, Ubuntu, Fedora, и OpenSUSE. Можете да изтеглите инструмента безплатно.

10. WhatsUp Gold

Снимка на WhatsUp Gold

WhatsUp Gold е мрежов монитор, който предоставя един от най-достъпните потребителски интерфейси в сектора на мрежовия мониторинг. с WhatsUp Gold можете да направите всичко от мрежов мониторинг да се мониторинг на приложенията, мониторинг на честотната лента, и мониторинг на виртуализацията.

Всичко може да се наблюдава през таблото за управление, където можете да видите ТекущСъстояние на устройството като нагоре, надолу, Поддръжка, или неизвестен. След това има различни изгледи на списъци, предоставящи допълнителна информация за наличността на устройството, като например грешки в интерфейса или използване на интерфейса.

Включена е функция за откриване на мрежа WhatsUp Gold който използва SNMP, ARP, SSH, Управление на виртуалната инфраструктура, ICMP, LLDP, и IP адреси за да намерите свързани устройства.

След като устройствата са открити, можете да ги видите на интерактивна карта. Картата е актуализира се автоматично така че не е необходимо да правите допълнителни конфигурации. Устройствата надолу са подчертани с червено, така че да виждате ясно проблемните области.

За да бъдете в течение на възникващите събития за сигурност, WhatsUp Gold има система за сигнализиране. От Център за предупреждение можете да видите всички активни сигнали и да конфигурирате политиките за уведомяване. Например критичните сигнали могат да бъдат конфигурирани така, че да ескалират от генериране на билет до изпращане на сигнал до администратор.

Всичко, което трябва да стартирате WhatsUp Gold е Windows Server 2008 R2, 2012, 2012 R2, или 2016. Ако искате опит за наблюдение на мрежата, който може да се управлява от един поглед, WhatsUp Gold е изключителен избор.

На сайта на компанията няма публично достъпна информация за цените, така че ще трябва да се свържете директно с търговския екип. Все пак има 30-дневна безплатна пробна версия.

Избор на инструмент за мониторинг на инфраструктурата

Въпреки че в този списък има много високоефективни инструменти за мониторинг на инфраструктурата, няколко от тях се открояват поради тяхната достъпност. SolarWinds Network Monitor Monitor, PRTG Network Monitor и ATERA са солиден избор за организации от всякакви размери.

SolarWinds Network Monitor Monitor заслужава да се обмисли неговата ниска поддръжка, но висока видимост на подхода към мониторинг на мрежата. Таблата за управление са лесни за навигиране, а сигналите са лесни за конфигуриране. Функции като вграденото автоматично откриване помагат да се направи това средство за ниска поддръжка по отношение на внедряването.

От друга страна, PRTG Network Monitor е отличен стартов инструмент заради безплатната версия. Потребителят може да изгради компетентност със сензорно базиран подход за наблюдение, без да плаща разходите за пълен лиценз. Разнообразието от функции, предлагани по отношение на физически и виртуален мониторинг, е достатъчно, за да се конкурира с всеки друг инструмент на пазара.

ATERA е инструмент, който е идеален за онези организации, които искат да изградят един панел с опит за мониторинг на стъкло. Мониторът предоставя цялата необходима информация за наблюдение на вашата мрежа, без да излизате от началния екран.

В зависимост от вашите нужди, всеки инструмент от този списък има какво да предложи. Независимо дали търсите скулптивността на инструмент с отворен код или простотата на патентован инструмент, има много възможности за вас.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 + = 46

Adblock
detector