10 най-добри инструменти и софтуер за конфигуриране на мрежа

Най-добри инструменти за конфигуриране на мрежа

Какво е мрежова конфигурация?

Конфигурацията на мрежата е установяване на мрежови контроли, поток и работа. Управление на мрежовата конфигурация отговаря за настройката и поддръжката на вашите мрежови устройства, заедно с инсталирания фърмуер и софтуер. Промените в настройките на дадено устройство могат да подкопаят вашата мрежова сигурност и да повредят поверителността на вашите потребители. Така, следенето на тези настройки е много важно. Фърмуерът, който управлява вашите мрежови устройства, също е потенциална слабост на сигурността на вашата система. Производителите на оборудване постоянно ревизират фърмуера и пускат актуализации и лепенки, за да блокират новооткритите експлоатации. Така че поддържането на този фърмуер е много важно.

Независимо от размера на вашата мрежа, неизбежно става трудно да проследявате фърмуера на всяко устройство, така че инсталирането на инструмент за управление на конфигурацията е задължително. За разлика от други видове инструменти за управление на мрежи, е много трудно да се намери приличен мениджър на конфигурация. Не са налице толкова много опции. Така че, ние изкопахме дълбоко и подбрахме десет опции, които ще изпълнят всички ваши нужди за управление на мрежовата конфигурация.

Попадаме в много подробности за всеки от инструментите, с които разполагаме. Ето нашия списък на най-добрите инструменти за управление на конфигурацията на мрежата:

 1. SolarWinds Network Configuration Manager (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Най-отгоре на мениджъра за конфигурация на линии, който работи на Windows Server. Той ще управлява всички марки мрежови устройства, но има допълнителна функционалност за оборудването на Cisco.
 2. ManageEngine Network Configuration Manager (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД) Този инструмент, написан за стандартите за управление на промените, конфигурацията и спазването на мрежата (NCCCM), може да работи на Windows Server или Linux.
 3. ConfiBack Наричан като свиване на „архивиране на конфигурация“, този инструмент е безплатен за използване и работи на Windows, Linux и Mac OS.
 4. WeConfig Безплатен мениджър на конфигурация за индустриални мрежи.
 5. rConfig Безплатен инструмент за управление на конфигурацията, който работи на Linux.
 6. Net LineDancer NetLD работи на Windows Server и Linux. Услугите му включват автоматично откриване и наблюдение на устройства.
 7. TrueSight Network Automation Съобразен със списък на стандартите за сигурност на данните, този инструмент се инсталира на Windows Server и Linux.
 8. Устройство 42 Достъпно за инсталиране или като облачна услуга, този инструмент постоянно следи мрежата ви за грешки на устройството, както и защита и актуализиране на конфигурации. Работи в Windows и Mac OS.
 9. Център за конфигуриране на Lan-Secure След автоматично откриване и архивиране на конфигурацията на устройството, този монитор ще предотврати всички неоторизирани промени в настройката на вашето оборудване.
 10. WhatsUp Gold Добавка за управление на конфигурацията на мрежата В допълнение към монитора на мрежата WhatsUp Gold, модулът за управление на конфигурацията ще предпази конфигурациите на вашето мрежово оборудване от неоторизирани промени.

Критерии за управление на мрежовата конфигурация

Конфигурационните мениджъри ви позволяват да следите състоянията и операциите на вашите мрежови устройства. Така че мениджърът на конфигурация трябва:

 • Установете основна линия за конфигурация
 • Снимки за архивиране на резервни копия
 • Монитор за неоторизирани промени в конфигурацията
 • Активиране на обратните промени в настройките
 • Разпространете актуализации на фърмуера

Това са основните функции, които са ви необходими от диспечера на конфигурациите. Някои хубави екстри са:

 • Одит за спазване на стандарта
 • Групови актуализации на конфигурацията
 • Управление на кръпките на фърмуер
 • Персонализирани потребителски акаунти за екипи

Най-добрите инструменти за конфигуриране на мрежата

Списъкът, който създадохме, като не забравяме покрива всички съществени изисквания на мениджър на конфигурация намери някои звездни находки. Те надхвърлят и надхвърлят основната ви конфигурация, за да ви осигурят богат набор от функции. Прочетете описанията на всяко от тези предложения.

1. SolarWinds Network Configuration Manager (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

SolarWinds Управление на мрежовата конфигурация

Оферти на SolarWinds водещото в бранша решение за управление на мрежовата конфигурация. Този инструмент е изграден на платформата Orion на компанията, която е обща платформа за набор от инструменти за системна администрация. Така че Мениджърът за конфигуриране на мрежа ще се свързва с други инструменти за администриране на системи SolarWinds. Ако сте на пазара за цялостна система за управление на мрежата, пакетът Network Automation Manager ще ви подхожда. Това включва монитора за ефективност на мрежата и анализатора на трафика на NetFlow, за да поддържате раздели за наличността на вашето мрежово оборудване. Най- Network Configuration Manager гарантира, че вашите мрежови устройства не се подправят и можете да се върнете от грешки, допуснати при коригиране на техните настройки. Към тези функции са добавени преобразувател на порт за превключване, тракер за крайни потребители, WAN монитор за ефективност и мениджър на IP адреси.

Така SolarWinds е в състояние да ви предложи цялостно решение. Това е набор от програми за мониторинг, които са подходящи за голяма мрежа. Ако вече имате софтуер за мониторинг на мрежата на място и искате да получите само мениджър на конфигурация, предлагането на SolarWinds все още е много добра система. Най- SolarWinds Network Configuration Manager обхваща всички приоритети, които трябва да поддържате контрола върху вашите мрежови устройства.

Процесът на инсталиране включва системно сканиране, което открива всичките ви устройства и съхранява моментни снимки на тяхната текуща конфигурацияс. Оттам нататък, когато искате да промените конфигурациите на вашите устройства или просто искате да актуализирате, правите тези промени чрез инструмента за мениджър. Конфигурационният мениджър може да взаимодейства с дълъг списък от марки на устройства, така че не е нужно да се притеснявате за ограничаването на покупките на вашето оборудване до един доставчик, за да улесните управлението на вашата конфигурация. Това каза, че инструментът има още няколко функции, с които работи Cisco оборудване, отколкото може да осигури за продуктите на други производители.

Най- Cisco подобренията включват интегриране на чекове с Национална база данни за уязвимост на Cisco в ревизия. Това ви дава много мощни сигнали за пропуски в сигурността, които могат да бъдат заличени бързо с кръпка, актуализация или корекция в настройките на мрежовото устройство. Ако имате a Устройство за адаптивна сигурност на Cisco, на SolarWinds Network Configuration Manager ви дава представа за настройките на устройството и ви помага да управлявате и одитирате списъци за контрол на достъпа. Конфигурационният мениджър ще провери за актуализации и корекции във фърмуера на вашия ASA и ще ги инсталира автоматично. Получавате подобна услуга, ако имате Cisco Nexus. Най- Network Configuration Manager ще ви помогне да го актуализирате и одитирате списъци за контрол на достъпа и да ви дам контекст на виртуална защита подкрепа за отношенията родител / дете.

Автоматизирането на задачите за конфигуриране на мрежата означава, че не е необходимо да взимате оборудване офлайн или да работите за една нощ, когато трябва да промените настройките на вашите мрежови устройства.

Най- модул за одит от Network Configuration Manager да ви покажем спазване на стандартите за сигурност. Ще бъдеш способен да забележете неоторизирани промени в конфигурацията и върнете ги незабавно с този инструмент. Можете дори да автоматизирате корекцията на тези промени, както и много други рутинни задачи за управление на устройството.

  Окончателното ръководство за DHCP плюс 10 най-добри DDI / IPAM

Най- Network Configuration Manager поддържа база данни с конфигурации за всяко устройство. Това добре организиран, индексиран и подлежащ на търсене архив прави наистина лесно да намерите ръчно конфигуриращ файл, ако трябва да смените част от оборудването и да получите всички настройки на старото устройство, качени на новото. Инструментът може дори следете жизнения цикъл на дадено устройство и да ви уведомява, когато наближава края на експлоатационния си живот.

Таблото за Network Configuration Manager има контрол на достъпа и вие решавате кои потребителски акаунти получават достъп до коя информация в конзолата. Можете също така да изберете да не давате достъп до този инструмент на определени членове на вашия екип.

Описанието на този инструмент тук обхваща всички точки на куршума във въвеждането, които изброяват основните и изключителни функции за управление на конфигурацията, които трябва да търсите. Ще забележите, че има една функция, която инструментът не покрива: управление на пластирите.

Строго погледнато, управлението на пластирите обикновено е отговорност на отделен инструмент. Такъв е случаят с разделението на отговорностите на SolarWinds. Съществува обаче напълно съвместим модул Patch Manager от SolarWinds, който ще поддържа актуализацията на фърмуера на вашите мрежови устройства..

SolarWinds ви предлага 30-дневен безплатен пробен период от Network Configuration Manager и на Patch Manager, които инсталират на Windows Server заобикаляща среда. Същото безплатно 30-дневно пробно предложение е достъпно за Network Automation Manager сделка.

SolarWinds Network Configuration ManagerDownload 30 дни БЕЗПЛАТНО изпробване в solarwinds.com

2. ManageEngine Network Configuration Manager (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

ManageEngine Network Configuration Manager

ManageEngine е претендент за короната на SolarWinds като лидер в софтуерната индустрия на мрежата. Компанията продава серия от отделни модули, които също могат да се поберат и да си взаимодействат създаване на единна система за мониторинг на качеството на инфраструктурата и ИТ услугите. Компанията Network Configuration Manager е много изчерпателно решение, което ще ви помогне да гарантирате целостта на вашите мрежови устройства. Инструментът е съвместим с мулти-доставчически среди. Той е в състояние да управлява конфигурации за превключватели, рутери, и защитни стени плюс всеки друг тип мрежово устройство, което имате във вашата система. Инструментът е проектиран в съответствие с промяна на мрежата, конфигурация и управление на съответствието (NCCCM) стандарти.

Започнете от архивиране на конфигурацията на всички ваши мрежови устройства на склад в Network Configuration Manager. Този процес е автоматизиран за вас. Най- ManageEngine инструмент включва много автоматизирани процеси, които ще облекчат тежестта на поддържането на конфигурациите на вашите мрежови устройства. Следващата фаза на работа е постоянно преместване на устройства за да внимавате за нерегламентирани промени в конфигурацията. Можете да настроите действия, които да се извършват автоматично, когато се установи промяна в конфигурацията.

Можеш да получиш отчети за разликите между конфигурациите на подобни устройства и да вземе решение за набор от конфигурационни политики, като прилагате различни политики към различни типове устройства. След като стандартизирате конфигурациите на вашето оборудване, можете актуализирайте конфигурационните си архиви, като ви предоставя набор от стандартни настройки, които можете автоматично да приложите към нови устройства. Услугата за актуализиране на Network Configuration Manager също може да бъде прилага се в насипно състояние.

Резервният магазин също е полезен, когато трябва връщане назад от случайни промени или промени в конфигурацията, които влошават производителността и трябва да бъдат обърнати.

Системата за управление на конфигурацията включва функция за регистриране, която записва потребителите, които правят промени в настройките на мрежовите устройства. Тези акаунти могат да бъдат спрени автоматично, и информацията, която излезете от регистрационните файлове, ще ви покаже, ако потребителският акаунт е бил компрометиран.

Таблото за ManageEngine Network Configuration Manager е много атрактивна и включва редица устройства за визуализация, които да ви помогнат бързо да забележите промени. Конзолата може да бъде адаптирана за потребителски роли, което прави това добра система за екипи, поддържащи мрежа.

Крайното предимство на конфигурационния мениджър е неговата способност анкета за корекции и актуализации за фърмуера на вашите мрежови устройства. Когато е наличен нов софтуер, мениджърът ще го разгърне и актуализира всички подходящи устройства. Така че, вие получавате интегриран патч мениджър с този инструмент.

Тази система е по-добра подходящи за средни и големи мрежи. Софтуерът се инсталира на Windows и Linux. Има безплатна версия от Network Configuration Manager, което е ограничено до две устройства. Вероятно няма много мрежи, които имат само две устройства, но тази оферта би била подходяща за тестова среда. Ако решите да купите, можете изпробвайте системата първо безплатно в 30-дневен пробен период.

ManageEngine Network Configuration Manager Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

3. ConfiBack

ConfiBack

ConfiBack е известен също като Резервно копие на конфигурацията. Този софтуер е безплатно и достъпна от уебсайта Sourceforge. Можете да го инсталирате Windows, Linux, и Mac OS. Това е мениджър на конфигурация, който би отговарял на малък бизнес, за да защити мрежовите си устройства. Този инструмент не е почти толкова сложен, колкото предишните три опции в този списък. Ако обаче нямате пари за мениджър на конфигурация, получавате ConfiBack е много по-добър вариант от това да отида без.

Трябва да подканите системата да архивиране на конфигурации за устройства. Можете обаче да насрочите редовно процеса на архивиране. Откриването на промени е ръчен процес, поддържан от интерфейс. Ти трябва да архивирайте текущата версия на устройство и тогава сравнете го с оригиналния архив с разл команда. Този процес синхронизира редовете в два файла и извежда тези редове, които са различни. Резултатите от тази помощна програма се записват в текстов файл.

Най- ConfiBack софтуер е проект с отворен код, така че можете да гребете през програмния код, ако искате. Тази откритост е общ метод за гарантиране на потребителите, че няма скрити слабости в сигурността на програмите и че те не съдържат хакерски код.

Безплатното ConfiBack софтуерът не включва никакви процедури за удостоверяване на потребителя и няма патч мениджър модул.

4. WeConfig

WeConfig

WeConfig се таксува като конфигурационен мениджър за индустриални мрежи. Инструментът е продукт на Westermo, който прави трайно мрежово оборудване за търговски площи. Конфигурационният мениджър е предназначен само за устройства на Westermo. Тя обаче работи и с мрежовото оборудване на други производители, защото разчита на универсалната SNMP система.

Всеки може да изтегли WeConfig софтуер безплатно от уебсайта на Westermo. Инструментът се инсталира на Windows среди. След като инсталирате софтуера, трябва да му кажете сканирайте мрежата. Това ще се компилира мрежа мрежа и регистрирайте всички мрежови устройства в WeConfig база данни. Можете да реорганизирате мрежовата карта ръчно, ако дисплеят на иконите е малко претрупан. След като сте доволни от оформлението, можете да го заключите, за да предотвратите случайно преместване или изтриване на елементи. Всяка икона е връзка към подробности за устройството че представлява и анализ изглед показва графики за работата на мрежовото оборудване във вашата мрежа. Базата данни на устройството няма да се актуализира автоматично; трябва да издадете команда за сканиране отново, когато искате инвентара да се актуализира.

Конфигурационният мениджър ви позволява да командвайте съхранението на конфигурацията на устройство във файл и заредете конфигурационен файл на устройство. Можете да изтриете или редактирате конфигурации на устройство.

Най- WeConfig системата изисква много ръчна намеса. Тази услуга обаче ви позволява да съхранявате копия от конфигурации. За да проверите за промени в конфигурациите на устройството, трябва да зададете копие на текущата конфигурация и направете сравнение на файлове с магазина на оригиналните настройки. За да въведете свои собствени автоматизирани процедури, можете да настроите събирането и сравнението на версиите на конфигурационния файл в пакетно задание.

  Крайното ръководство за BYOD през 2023г

Характеристиките на WeConfig включете някои полезни основни функции за наблюдение на мрежата. Събирането на данни обаче се извършва само при поискване, така че няма да получавате сигнали при неочаквани условия. Интерфейсът не включва удостоверяване на потребителя и не можете да адаптирате таблото за управление, така че това не е инструмент, който бихте разпространили към екип от администратори. Този инструмент е подходящ за малки мрежи.

5. rConfig

rConfig

Друг безплатен мениджър на конфигурация че можете да опитате се нарича rConfig. Този инструмент е достъпен от GitHub уебсайт. GitHub прави кода на инструмента на разположение, така че можете да проверите чрез него за слабости или сигурност дори адаптирайте го, за да напишете своя собствена версия. Софтуерът работи CentOS и RHEL Linux.

Инструментът е в състояние да открие всички ваши мрежови устройства и можете да го командвате копирайте конфигурациите на всеки във файлове. Записът на конфигурациите може да бъде планиран, давайки ви редовен оглед на статусите. Всички действия могат да се извършват на всички устройства, на категории устройства или на отделни устройства.

Проверките на промените в конфигурациите изискват някаква ръчна намеса и се основават на модел за сравнение на файлове. Можете да разпространявате конфигурации от магазина на файлове на устройства. Отново това може да се излъчва на всички устройства, актуализация само на една категория устройства или на отделно устройство. Можете да зададете правила в rConfig система и използвайте Мениджър за съответствие на конфигурацията за да проверите дали всички конфигурации във вашата мрежа съответстват на тези спецификации.

Недостиг на rConfig в сравнение с други инструменти от този списък е, че той не включва удостоверяване на потребителя, така че трябва да бъде инсталиран само на един защитен компютър. Това означава, че инструментът е подходящ само за малки мрежи а не тези, които се управляват от екип.

6. Net LineDancer

Net LineDancer

Net LineDancer, което също е известно като NetLD, не е безплатна за употреба, но можете да опитате 30-дневен безплатен пробен период. Net LineDancer има всички функции, които са ви необходими от диспечера на конфигурациите. То автоматично регистрира всички устройства и прави моментна снимка на техните конфигурации, която да установи съхранена базова линия. Последващи прегледа на конфигурацията могат да идентифицират промените на всяко устройство. Тези сравнения могат да се правят и при поискване.

Съхранените конфигурационни файлове могат да бъдат презаредени на оборудване в насипно състояние, по тип устройство или поотделно. Софтуерът може да управлява хиляди устройства и процесите на наблюдение могат да бъдат автоматизирани чрез инструмента.

Функции за отчитане на инструмента регистрирайте потребителите, които правят промени в настройките на устройствата. Допълнение към софтуера може да ви помогне следете VLAN и VM. Net LineDancer инсталира на Windows Server версии и също CentOS и RHEL Linux. Обажда се втори продукт от LogicVein Net StreetDancer. Това е съкратена версия на Net LineDancer, която обхваща 80 процента от възможностите на Net LineDancer. Net StreetDancer, което също се нарича NSD и netSD, е безплатен за използване.

Net LineDancer и Net StreetDancer покрива всички основни функционалности, които са ви необходими от диспечера на конфигурациите. Той обаче не включва по-високите функции, които биха ви били необходими за поддържана в екип система – няма контроли за достъп. Тези две системи също не включват функции за управление на пластирите. Net LineDancer и Net StreetDancer би било идеален за малки мрежи.

7. TrueSight Network Automation

TrueSight Configuration Manager

BMC Software наскоро промени името на своя инструмент за наблюдение на мрежата от BladeLogic Автоматизация на мрежата да се TrueSight Network Automation. Този нов обновен пакет си струва да разгледате, ако сте на пазара за конфигурационен мениджър.

BMC свърши много хубава работа с новата си конфигурационна система, защото обърна внимание на изискванията за стандартите, с които мнозина предприятията, управлявани от данни, трябва да се съобразяват, за да спечелят договори и да поддържат споразумения за ниво на обслужване (SLAs). Стандартите за конфигуриране са продиктувани от „политики“. Системата се предлага с предварително написани политики, които гарантират спазването на редица изисквания за цялостност на системата: NIST, HIPAA, PCI, CIS, DISA, SOX, и SCAP. Изглежда няма предварително написана политика за GDPR още.

Ако имате договорно или юридическо задължение да изпълните някой от тези стандарти, ще Ви бъде оказана голяма помощ от Вашите задължения от TrueSight Network Automation. Системата не само изброява настройките, от които се нуждаят мрежовите устройства, за да се съобразят с даден стандарт, но и прилага тези изисквания. Този метод ще ви спести много време за четене на стандарти документ и се опитвате да разберете как да преведете изискванията в настройките на устройството.

Системата започва от сканиране на системата, регистриране на всички устройства, проверка за съответствие и коригиране на настройките на устройството. След това мониторът ще архивира всички конфигурации. TrueSight ще продължи да сканира и предотвратява всякакви промени или да ви предупреди, когато те се случат. Можете да възстановите стандартните конфигурации ръчно, но автоматизираната опция на TrueSight ще изпълни тази задача вместо вас.

Конзолата на TrueSight Network Automation могат да бъдат разпределени в секции към различни потребителски групи. Това ще ви позволи да направите различни табла за управление на различни членове на екипа.

Промени в конфигурациите и актуализациите на фърмуера могат да бъдат разточени на едро. Системата ще открие нови кръпки и актуализации и ще ви предупреди за тях; след това те ще бъдат инсталирани автоматично на всички съответни устройства с ваше одобрение.

TrueSight Network Automation има придружаващ модул, наречен TrueSight Vulnerability Management. Тази незадължителна допълнителна воля сканирайте за заплахи за сигурността и ги блокирайте. Той също така поддържа връзка с източниците на доставчици и Национална база данни за уязвимост на NIST за да откриете слабости в сигурността и да ви предупреди за необходимостта от кръпка на системата, когато е налице подходящо решение. Това наблюдение на уязвимостта важи за сървъри, както и за мрежови устройства.

Инструментът може да бъде инсталиран на Windows Server и RHEL и Ubuntu Linux. Трябва да платите за този софтуер за конфигуриране на мрежата. Въпреки че BMC предлага безплатни тестове за някои от своите продукти, няма свободни пробни периоди за True Sight Network Automation или TrueSight управление на уязвимостта.

8. Device42

Device42

Device42 е впечатляваща комбинация от модули за управление на инфраструктурата. Инструментът включва Управление на ИТ активи, Управление на IP адреси, управление на инфраструктурата на центъра за данни, и управление на конфигурацията. Ако използвате център за данни, независимо дали за вътрешни услуги или като външен доставчик, трябва да обърнете внимание на тази опция за управление на конфигурацията. Съпътстващите функции на този инструмент го правят изключително интересен за центровете за данни.

Най- Device42 системата е достъпна за при инсталиране на помещения или като облачна услуга. Инсталирането започва с регистриране на инвентара на вашето оборудване и архивиране на конфигурациите на всяко от тях. Мониторът премества мрежата непрекъснато за да наблюдавате промените в настройките на вашите мрежови устройства. Проследяващият не само регистрира всички настройки на устройството, той записва версиите на фърмуера на всяка. Той също така обхваща операционните системи на вашите сървъри и всички приложения и софтуер, заредени на тях.

  Видове протоколи за маршрутизиране - The Ultimate Guide

Най- Device42 всички съоръжения са заключени чрез процедури за удостоверяване. Можете да добавите нови акаунти за отделни членове на екипа, така че този инструмент би бил чудесен за средни и големи мрежи, които се поддържат в екип.

Device42 се заплаща чрез абонамент. Има три нива на плана за инструмента и за щастие, модулът за управление на конфигурацията е включен в основния план, която е най-евтината версия на софтуера. Можете да разгледате системата с безплатна демонстрация онлайн. Ако искате да продължите напред и да купите системата, получавате 30-дневен пробен период, така че можете да се оттеглите през първия месец и да получите всичките си пари обратно. Софтуерът може да бъде инсталиран на Windows, Mac OS и можете да го включите Linux компютри чрез виртуална среда. Можете също да интегрирате услугата с лазурен, и AWS онлайн услуги.

9. Център за конфигуриране на Lan-Secure

Център за конфигуриране на Lan-Secure

Най- Център за конфигуриране от Lan-Secure има безпроблемен интерфейс, но той предоставя компетентна услуга за управление на конфигурацията. Инструментът има всички основни възможности, които трябва да контролирате настройките на вашите мрежови устройства.

Най- Център за конфигуриране ще сканирайте вашата система да регистрирате всичките си мрежови устройства и след това да направите резервно копие на техните настройки. След като тази фаза на администриране приключи, можете да разгледате конфигурациите на вашите устройства и вземете решение за правилните политики за задълженията на Вашата компания и за интегритета на данните.

Софтуерът за управление на мрежата е в състояние да управлява мулти-доставчик среда и ще ви позволи да актуализирате настройките на всички устройства, конкретни типове устройства или отделни устройства.

Най- Център за конфигуриране софтуер ще периодично проверявайте настройките на всяко устройство и ги сравнете с конфигурационните архиви, които държи в хранилището. В зависимост от начина на настройка на системата, откриването на неоторизирана промяна в конфигурацията също ще бъде бърз сигнал или автоматично отстъпване до одобрените настройки, съхранявани в резервната копия за това устройство. Сигнали могат да бъдат изпращани по имейл на член на екипа, на когото е възложена отговорност.

Инструментът може управлявайте отдалечени сайтове както и центъра, в който се съхраняват всичките ви архивирания конфигурации. Комуникациите на място са обхванати от SSH сигурност.

Софтуерът може да бъде инсталиран на Windows. Трябва да платите за Център за конфигуриране, но е на много разумни цени. Можеш да получиш 30-дневен безплатен пробен период на системата, за да я прецените преди да купите.

10. Добавка за управление на конфигурацията на Gold Gold WhatsUp

WhatsUp Gold Network Configuration Manager

WhatsUp Gold е пакет за управление на мрежата, произведен от Ipswitch. Компанията предлага a Управление на конфигурацията модул, който се предлага като добавка към пакета за наблюдение на основната мрежа. Най- WhatsUp Gold Total Plus пакетът включва Управление на конфигурацията добавка, както и добавки за анализ на мрежовия трафик, мониторинг на приложенията, и мониторинг на виртуализацията.

Най- WhatsUp Gold Configuration Management добавката ви дава възможност да поддържа целостта на вашите мрежови устройства. Първоначалната работа на мениджъра е събирането на статистически данни в фаза на откриване. Това събира списък на всички ваши устройства и каталогизира конфигурацията от всеки. Тази информация се запазва в централен магазин.

След като регистрирате всички тези данни, можете да разгледате състоянието на настройките на всяко устройство и да се уверите, че всички те са актуализирани. Магазинът ви позволява да копирайте конфигурацията от пенсионирано устройство в ново и можете също да отмените грешки, създадени по време на упражнение за промяна на конфигурацията. Управителят ще продължете да сравнявате текущите конфигурации на вашите устройства до неговия референтен магазин, което го прави възможно забележете всички неоторизирани промени. Тези промени могат да бъдат отменени от възстановяване на официалните конфигурационни профили които се съхраняват в архива.

Процесът на одит е автоматизиран, както и процедурите за възстановяване, които трябва да бъдат приложени, след като бъдат забелязани неоторизирани промени в конфигурацията. Можете да разгърнете всички официални промени в маса, по тип устройство или поотделно. Най- автоматизирани процеси на WhatsUp Gold включва забрана на потребителите в случай на неправомерна промяна. Можете да настроите ограничен достъп към Управление на конфигурацията инструмент, който изисква удостоверяване на потребителя, така че можете да ограничите неговата наличност само до няколко членове на вашия екип на sysadmin.

Функциите за одит и сигурност от Управление на конфигурацията добавката ви позволява да внедрите, потвърдите и отчетете за спазване на стандартите за интегритет на мрежата. Те могат да се прилагат за договори за услуги или да формират изискване за процес на наддаване, когато искате да спечелите нови клиенти. Най- Управление на конфигурацията добавка дори включва функция за управление на пластирите което ще гарантира, че целият фърмуер на вашето устройство се поддържа до най-новата версия. Това е друго изискване за спазване на стандарта за защита на данните.

Трябва да инсталирате WhatsUp Gold преди да можете да имате Управление на конфигурацията инструмент от Ipswitch. WhatsUp Gold основно следи здравето на мрежовите устройства и сървъри. Ако искате да получите анализ на мрежовия трафик и управление на конфигурацията, но не се интересувате от другите добавки, които са включени в WhatsUp Gold Total Plus пакет, можете да изберете за Пакетът на мрежовия администратор, която просто включва тези две добавки заедно с WhatsUp Gold Premium план.

WhatsUp Gold и неговите добавки се инсталират на Windows Server среди. Това решение е подходящо за средни и големи мрежи. Можеш да получиш 30-дневен безплатен пробен период на WhatsUp Gold и на Управление на конфигурацията модул.

Избор на система за управление на конфигурацията

В този списък ще намерите някои много изчерпателни системи и някои достойни състезатели, които струват малко и без пари. Когато изберете система за управление на конфигурацията за вашата мрежа, ще трябва разгледайте системните изисквания, особено операционните системи, които софтуерът може да работи, за да стесните избора си.

Размерът на вашата мрежа и наличието на средства ще бъдат други важни съображения, които ще ви насочат към правилният инструмент за управление на конфигурацията за вашата компания. Възможността да изпробвате система на безплатен пробен период или офертата на гаранция за връщане на пари трябва да ви помогне да стесните оценката си. Ако можете да опитате преди да купите без задължение, ще бъдете по-уверени да инсталирате софтуер. В противен случай може да откриете твърде късно, че е трудно да се използва или е неподходящо за вашите нужди за управление на конфигурацията.

Полето на кибер защита в момента става много горещо. въпреки това, не ограничавайте мрежовата си защита само до оборудване и мерки, насочени към интернет. Понякога защитните стени, службите за защита от атаки и системите за откриване на нарушители се провалят. Втората ви линия на защита се крие в контрола върху настройките на вашите мрежови устройства и в политиката за поддържане на актуализацията на целия фърмуер и операционни системи с най-новите актуализации и пачове на системата..

Най- цялостна автоматизация предлагани от много от инструментите в този списък означава, че няма да е необходимо да отделяте твърде много време за управление на конфигурацията на устройството. Така че, дори ако стартирате мрежата за малка компания, няма извинения, за да не внедрите управление на конфигурацията и да промените контрола във вашата мрежа.

Приложили ли сте система за управление на конфигурацията за вашата мрежа? Кой мениджър избрахте и защо? Оставете съобщение в Коментари раздел по-долу, за да споделите опита си с останалата част от общността.

About the author

Comments

 1. на конфигурацията на устройствата Възможност за автоматично откриване на нови устройства и добавяне им към мрежата Способност за масово променяне на настройките на множество устройства едновременно Способност за сравняване на текущата конфигурация с предишни версии и откриване на промени Способност за автоматично прилагане на актуализации на фърмуера и софтуера на устройствата Най-добрите инструменти за конфигуриране на мрежата Като асистент на един AI, не мога да дам лично мнение за тези инструменти, но според информацията, която имам, те са най-добрите на пазара. Всеки инструмент има своите предимства и недостатъци, така че изборът на система за управление на конфигурацията трябва да бъде базиран на конкретните нужди на вашата мрежа. Важно е да се отбележи, че някои от тези инструменти са безплатни, докато други изискват плащане за използването им. Изборът на инструмент за управление на конфигурацията на мрежата трябва да бъде базиран на бюджета и нуждите на вашата мрежа.

Comments are closed.