15 най-добри мрежови топологии и инструменти за картографиране

Най-доброто ръководство за мрежова топология и картографиране

Една от основните задачи, която трябва да изпълнявате, когато наблюдавате и управлявате мрежа, е да я картографирате. Повечето инструменти за мониторинг на работата на мрежата включват мрежово картографиране функционалност; процедури за автоматично откриване, които изброяват списъка на вашето оборудване. Най-голямото нещо за интегрираните в монитора топологични картографи е, че те се актуализират автоматично, когато постоянният мониторинг разкрива промени в инвентара.

>>>Направо направо към инструментите за мрежова топология и картографиране<<<

Автоматизираният картограф не винаги е най-доброто решение. Понякога ще е по-добре да можете създайте своя собствена карта на топологията чрез графичен инструмент. Това е особено важно, ако проектирате нова мрежа или планирате да разширите съществуваща. В тези случаи автооткриването няма да ви помогне.

Ние навлизаме в дълбочина на всеки от инструментите, които препоръчваме по-долу, но ако ви липсва време, ето това и нашето списък на 15-те най-добри мрежови топология и инструменти за картографиране:

 1. SolarWinds Network Topology Mapper (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)
 2. Microsoft Visio
 3. Intermapper
 4. LucidChart
 5. ConceptDraw Pro
 6. EDraw
 7. LANFlow
 8. NetProbe
 9. Мрежов бележник
 10. netTerrain Logical
 11. D3M
 12. Инструмент за картографиране на подправки за подправки
 13. LANTopoLog
 14. Готини
 15. 10-стачка мрежова диаграма

Видове мрежови топологии

В нашата свързана публикация за мрежовите топологии ние навлизаме в много подробности за всяка от общите мрежови топологии и тяхната целесъобразност за всяка ситуация. Също така обсъждаме предимствата и недостатъците на всеки тип. Това са най-често срещаните мрежови топологии:

 • Автобусна топология - всяко мрежово устройство е свързано към един кабел, който изпълнява дължината на цялата мрежа с две крайни точки.
 • Топология на пръстена - всички мрежови устройства са свързани в една линия, всяко има две съседи, образувайки непрекъснат цикъл без крайни точки. Обикновено потокът от данни е еднопосочен.
 • Двойна пръстенова топология - топология на пръстена, при която всяко устройство има две връзки към всяко съседно устройство, което позволява двупосочен поток от данни.
 • Звездна топология - всички мрежови възли са свързани помежду си чрез централен възел
 • Топология на дърветата - обикновено йерархична дървовидна структура с корен възел и клонови връзки, образуващи йерархии родител-дете
 • Мрежеста топология - свързани устройства от точка до точка, които позволяват различни техники за маршрутизиране на данни
 • Хибридна топология - обикновено се състои от два или повече често срещани типа мрежови топологии, споменати по-горе

Вижте също: Мрежови топологии: Предимства и недостатъци на всеки

Най-добрите мрежови топология и инструменти за картографиране

15 най-добри мрежови топологии и инструменти за картографиранеПримерна мрежа на картата

Можете просто да създадете свой собствен чертеж във всеки графичен пакет, включително безплатния Paint, който е интегриран в Windows. Въпреки това, за да се разглежда като специфичен инструмент за поддръжка на дизайн на мрежата, графичният пакет трябва да има следните атрибути:

 • Библиотека с икони, която ясно изобразява различни типове устройства
 • Редактируеми атрибути за графични устройства
 • Различими типове връзки
 • Опции за етикет на иконите

Следните инструменти ще подобрят вашата документация и представяне. Подобреното представяне повишава способността ви да общувате с нетехнически заинтересовани страни във вашата организация и ви помага да спечелите правилния бюджет за проекта за създаване на мрежа..

1. SolarWinds Network Topology Mapper (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds Network Topology Mapper

Най- SolarWinds Network Topology Mapper включва откриване на устройство по поръчка и автоматизирано картографиране. Това ви дава чудесна отправна точка, ако добавяте към съществуваща мрежа. Можете да изберете дали процедурата за откриване използва SNMP или ICMP (Ping и Traceroute), за да намерите устройства. Той също така може да идентифицира инфраструктурата чрез WMI и CDP (Cisco Discovery Protocol) методи.

Процедурата за откриване на карти може също така да начертае инфраструктурата, която съставя виртуализации и картографира клиентите за хостове VMWare и Hyper-V реализации. Картите могат да бъдат експортирани във формати за представяне за разпространение и също така е възможно да ги експортирате във Visio за по-нататъшна работа.

Средата за разработка на карти поддържа различни мрежови планове и може да компилира няколко перспективи от едно сканиране. Библиотеката с икони разполага с подходящо разнообразен набор от представителства на устройства, за да ви позволи разграничавайте различните видове мрежово оборудване визуално на картата. Можете също да адаптирате съществуващите дизайни на икони, за да създадете свой собствен.

Ако не искате да използвате автоматично генерирана карта, можете да настроите инструмента за откриване просто да създаде опис на устройството, от която можете да начертаете своя собствена карта на топологията. Функция за автоматично актуализиране не би била полезна за мрежов план за разширяване. Можете обаче да съхранявате различни карти и да настроите текущата си топология на системата да се актуализира автоматично, когато настъпят промени в съществуващата мрежа.

  Какво е IIS / Windows Web Server? Как да го използвате, Топ инструменти и ресурси

Мрежовият картограф е съвместим с PCI и FIPS-2 стандартите. Този софтуер работи Windows среда и можете да получите достъп до него чрез 14-дневна безплатна пробна версия.

Изтеглете SolarWinds Network Topology Mapper 14-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. Microsoft Visio

Visio

Visio е инструмент от висок клас за създаване на диаграми и карти и се използва широко в бизнеса за редица задачи. Възможно е много мениджъри във вашето предприятие вече използват Visio. Много други приложения позволяват да се експортират мрежови карти към Visio, така че можете да използвате този инструмент за консолидиране на информация от редица източници.

Като водещ дизайн инструмент Visio е малко скъп. Тя обаче включва ИТ икони и шаблони за дизайн на мрежата, за да ускорите задачите си за картографиране на топологията. Visio работи Windows среда и е достъпна и онлайн. Може да се купи индивидуално или да се добави към Microsoft Office 365 срещу допълнително заплащане.

3. Intermapper

Intermapper

Помощните системи Intermapper се предлага както в безплатна, така и в платена версия. Инструментът включва функция за откриване и автоматично картографиране, за да започнете или можете да създадете свой собствен план от нулата. Системата за автоматично откриване също е в състояние да начертае виртуализация, както и физическа топология на мрежата.

Графичният редактор включва библиотека от икони и вие също можете да създадете свой собствен. Други функции в инструмента се простират до функции за наблюдение на мрежата. Той също е в състояние да съхранява данни за работата на мрежата, за да помогне при планирането на капацитета и Отчитане на съответствие с SLA.

Безплатната версия на инструмента ви ограничава до наблюдение на 10 устройства. Платената версия е достъпна като абонаментна услуга или можете да я закупите с еднократна такса. Таксите се правят на наблюдавано устройство. Софтуерът работи Windows, MacOS, и Linux. Можете да получите платената версия на инструмента на 30-дневна безплатна пробна версия.

4. Lucidchart

LucidChart

LucidChart е общ инструмент за създаване на блок-схеми, който има специализирани библиотеки с икони за редица индустрии, включително мрежова топология. Не получавате функции за автоматично откриване с този инструмент, но би било чудесен вариант, ако създавате мрежа от нулата. Можете да импортирате и експортирате карти в различни формати, включително Visio. Това означава, че това можете да импортирате карти на съществуващи мрежи от всеки инструмент, който експортира във формат Visio.

Това е чист редактор на диаграми, така че не плащате за устройство, а плащате за потребителски акаунт. Има и безплатна версия, което не включва функция за импортиране / износ. Моделът, който струва, се основава на абонамент и плащате на месец или на година, на потребител. Има и екипен план, който намалява разходите на системата, ако имате голям брой хора, които е вероятно да използват инструмента. Софтуерът за услугата се инсталира на Windows, Linux, MacOS, Chrome OS, IOS, и андроид. Можете да изпробвате платената версия безплатно за седем дни. Достъпа до системата може да се осъществява и чрез Google Apps.

5. Диаграма на ConceptDrew

Диаграма на ConceptDrew

ConceptDraw Diagram е инструмент за създаване на карта, който има специализирани шаблони и икони за мрежово картографиране. Можете да импортирате и експортирате карти в различни формати, включително Visio. Инструментът също се интегрира с набор от софтуер за производителност, включително Microsoft Office и Google G Suite.

Този инструмент може да бъде закупен поотделно или като част от пакет инструменти, наречен ConceptDraw Office. Този пакет включва помощни програми за управление на проекти и планиране. Софтуерът може да бъде инсталиран на Windows или MacOS.

6. Edraw Max

EDraw

Edraw е общ инструмент за създаване на карта, план и диаграма, който включва някои страхотни формати за картографиране на мрежовата топология. Редакторът разполага с библиотеки на мрежово и ИТ оборудване в различни стилове, включително Основен, Детайлно, и 3D. Той също има библиотеки от икони, които произлизат от Cisco, AWS, лазурен, и Google Cloud Platform, така че можете да създадете мрежови карти, които изглеждат сякаш са направени от професионален графичен художник. Различни перспективи, налични в инструмента включват Изглед на стелажа, LDAP, и Active Directory картографиране и физически изглед на света, който включва икони на градове и офиси, ако трябва да нарисувате WAN.

  10 най-добри инструменти за тестване на проникване

Edraw има стабилна на продукти с различни специализации. За мрежово картографиране трябва да погледнете Edraw Max, който е достъпен на безплатна пробна версия. Софтуерът се инсталира на Windows, MacOS, и Linux.

7. LanFlow

LanFlow

LanFlow Net Diagrammer се произвежда от Pacestar Software. Пакетът включва библиотеки с 2D и 3D икони, за да ви позволи да създадете собствени мрежови топологични карти. Можете също да създадете свои собствени икони или да ги импортирате от други графични инструменти. Редакторът използва a Дръпни и пусни методология, която ви позволява да изберете икони от страничен панел и да ги поставите на дизайнерската дъска.

Това е платен продукт, но можете да го получите за оценка в 30-дневна безплатна пробна версия. Не се опитвайте да използвате безплатната пробна версия за вашия бизнес, защото тя ще отпечата съобщение, в което се казва, че това е пробното копие на всички мрежови диаграми. Софтуерът се инсталира на Windows.

8. Нет-сонда

Нетна сонда

Net-Probe е малко повече от инструмент за картографиране на мрежата - това е наистина система за мониторинг на мрежата и тя ще открие вашата мрежа за вас. Мрежовите карти на системата могат да се наслагват върху карти от реалния свят, ако използвате WAN. В инструмента е включен и класически формат на мрежовата диаграма. Функцията за автоматично откриване ще състави хардуерна инвентаризация за вас, така че ако организирате вашата мрежа, можете да игнорирате генерирания план за топология и да работите от списъка на хардуера. Карта на живо ще показва състоянията на устройствата върху иконите на оборудването както и списък на сигналите в отделен екран.

Това е много приятен малък инструмент, но той няма подкрепата на голяма корпорация, така че поддръжката не е толкова голяма. Софтуерът работи Windows и стандартната версия е достъпна безплатно. Това ще следи до осем устройства. Това не включва повечето функции на инструмента, като Ping, Traceroute и мрежово сканиране. Платените версии са Pro, за наблюдение на до 20 устройства, Deluxe, за мониторинг до 45 устройства и Enterprise, които ще следят до 400 устройства.

9. Мрежов бележник

Мрежов бележник

Мрежовият бележник е достъпен както безплатни, така и платени версии. Софтуерът работи Windows и има малък отпечатък. Можете да разширите платения картограф, който се нарича Мрежов бележник Professional издание и го превърнете в мрежов монитор, като добавите NNMonitor, което е инструмент за Ping.

Основният мрежов бележник включва рудиментарна система за откриване, базирана на Протокол за откриване на Cisco. Вероятно обаче ще използвате този инструмент повече като дизайнер на мрежови карти. Екранът за редактиране ви предоставя всички икони, от които се нуждаете ясно, за да изобразите вашата мрежа, а картата е изградена с помощта на влачене и пускане. Ако използвате CDP, за да намерите всичките си устройства, атрибутите, открити от този процес, могат да бъдат изтеглени в описанията на възлите на вашата карта.

10. netTerrain Logical

netTerrain Logical

Graphical Networks произвежда редица софтуер за управление на мрежата, включително netTerrain Logical. Това е автоматизирана система за мрежова документация, която ще съставете хардуерна инвентаризация и генерират мрежови топологични карти чрез сондиране на мрежата. Не е нужно да се придържате към генерираните карти, защото можете да коригирате топологията, за да отговаря на вашите конкретни цели на проекта.

Инструментът netTerrain поддържа планиране на капацитет и реорганизация на мрежата. Допълнителните функции ви помагат да идентифицирате и изключите слабостите в сигурността на вашата мрежа. Този инструмент е съвместим с Visio, което ви дава възможност да обменяте данни от netTerrain Logical към редица други Visio-подравнени инструменти.

Инструментът се инсталира на Windows Server 2008 и по-нови версии. Можете да получите безплатна демонстрация на системата, за да я изпробвате преди да купите.

11. D3M

D3M

D3M се грижи за един уникален пазар за ниши - ИТ специалисти по продажбите. Този мрежов инструмент за картографиране може да се използва за планиране на изискванията на клиента, съставяне на инвентаризация на необходимото мрежово оборудване при изграждането на топологичната карта. Ако настроите продуктова библиотека с цени, инвентаризацията също ще копира на оферта с обща стойност на оборудването, изчислена върху нея автоматично. Иконите, използвани в картата, се предоставят от производителите на оборудване, така че клиентите ще могат да видят точно кой марка и модел на устройството отива къде.

Не е нужно да сте специалист по продажбите, за да използвате този инструмент, така че той ще работи също толкова добре за ИТ отдел, който трябва да планира, адаптира и разширява натоварена мрежа за организация. Концепцията за предоставяне на услуга за работниците в областта означава, че инструментът е създаден за сътрудничество и представяне. Плановете могат да се съхраняват в облака и мобилните приложения правят възможно проектирането и извличането отвсякъде.

  10 алтернативи на N-Able N-Central

Инструментът е скъп, но можете да получите първият ви проект завърши безплатно. Няма ограничение за броя проекти, за които можете да използвате инструмента след този първи безплатен опит. Има три ленти за зареждане на системата, които работят върху броя потребители, които искате да получите достъп до инструмента. Услугата се таксува на база абонамент с месечна такса.

12. Инструмент за картографиране на подправки за подправки

Картографиране на мрежа от подправки

Подправките са безплатен инструмент за наблюдение на мрежата. Можете също така да използвате инструмент за мрежово картографиране, създаден от Spiceworks за съставете опис на всички устройства, свързани с вашата мрежа, и създайте мрежова карта. Дизайнерският редактор на инструмента за картографиране на Spiceworks Network ви позволява да коригирате генерираната карта. Внимавайте обаче да изключите функцията за автоматично актуализиране, в противен случай промените ще бъдат заличени.

Можете да запазите персонализираната си карта далеч от стандартната карта, което ви позволява да поддържате жива карта на системата и работно копие. На картата за актуализиране ще се покаже използване на мрежовата честотна лента на всяко устройство, което ще ви позволи да идентифицирате затрудненията във вашата съществуваща система. Процесът на автоматично откриване събира информация за атрибутите за всяко открито устройство; получавате достъп до информация за всяко устройство, включително неговата марка и модел, неговата операционна система и капацитета му.

Това е безплатен инструмент, който се поддържа с реклама. Можете да инсталирате инструмента за мрежово картографиране Debian и Ubuntu Linux и на Windows и Mac OS. Можете да подобрите ефективността на инструмента, като добавите към Списъка за подправки, който също е безплатен.

13. LANTopoLog

LANTopoLog

LANTopoLog е Безплатно създаден от ентусиазъм мрежов картограф. Не получавате концепция за физическото оформление на вашата мрежа от този инструмент. Информацията, показана на картата обаче, ви дава много ясно представяне на всички мрежови данни, от които се нуждаете бързо.

Инструментът включва съоръжение за откриване на мрежа, което се основава на SNMP. Получената карта, която се изготвя автоматично, показва всяко от устройствата във вашата мрежа и устройствата, към които се свързва. Резултатът от тази схема е структура на дърво, която дава IP адреси, номера на портове и имена на хостове на всяко устройство и неговите връзки. Това е рудиментарна система за мониторинг на мрежата. Използването му като инструмент за мрежово картографиране се намира в списъка на откритите устройства, които бихте могли да използвате като инвентар. Това ви предоставя текущите връзки между вашите устройства, които бихте могли да използвате като ръководство, когато препланирате мрежата си в графичен инструмент, като Visio. Този софтуер работи Windows среди.

14. Творчески

Готини

Готини е чист инструмент за създаване на диаграми, който има специализирани шаблони и икони за картографиране на мрежата. Това е чист инструмент за дизайн и не включва опции за автоматично разкриване. Можете обаче да използвате този дизайнер във връзка с основен мрежов изследовател, като например LANTopoLog за да получите най-доброто от двата свята.

Пакетът включва голям избор от шаблони, които всеки идва с набор от икони. Наличните оформления включват WAN изгледи, които съдържат икони за град и облак. Освен това получавате стандартната опция за оформление на LAN и дори можете да създавате изгледи на стелажи.

Системата Creately ви позволява да настроите акаунти за членове от вашия екип и има функция за сътрудничество вграден в инструмента, който ви позволява да предоставите достъп за редактиране или преглед на други потребители. Софтуерът може да бъде инсталиран на Windows, Linux, и MacOS и достъп може да бъде предоставен на потребителите на мобилни устройства, които работят IOS или андроид. Можете също да изберете да получите Creatively като облачна услуга.

15. 10-стачка мрежова диаграма

10Strike

Инструментът 10-Strike Network Diagram е специализиран създател на мрежова карта с възможности за автоматично откриване. Не е нужно да използвате опцията за автоматично откриване в случаи като стартиране на проектирането на напълно нова мрежа. Пакетът разполага с графичен редактор, който е основната полезност на софтуера. Редакторът включва библиотека от ИТ икони, които можете да плъзнете и пуснете върху дизайнерската подложка.

Прегледите, налични в пакета, включват карта в реалния свят, която се основава на Google карти. Функцията за автоматично откриване дори ще проследи вашите връзки в интернет, очертавайки местоположението на всеки рутер, докато той преминава през картата на реалния свят.

Този софтуер работи Windows среда и можете да го получите на 30-дневен пробен период.

Опции за мрежово картографиране

Както можете да видите от нашия списък, на разположение ви е широк набор от инструменти за картографиране. Те варират от рудиментарни карти, които са подкрепени от автоматично събрани инвентаризации, до сложни графични инструменти, които нямат възможности за автоматично откриване. Най-добрият инструмент за вашия проект ще зависи от това дали създавате нова мрежа или адаптирате съществуваща.

Имате ли любим инструмент за картографиране на мрежата? Използвате ли някой от инструментите в нашия списък? Оставете съобщение в Коментари секция и споделете своя опит с общността.

About the author