27 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на мрежата до 2020 г.

27 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на мрежата до 2020 г.


Изборът на инструменти за мониторинг на мрежата е малко умопомрачителен със стотици различни доставчици на софтуер.

Нашият екип от ИТ експерти реши да обедини своя дългогодишен опит и огромни знания в бранша, за да създаде огромен списък от инструменти за мониторинг на мрежата, които да бъдат пуснати в крачки.

След това се захващаме да работим щателно за тестване, сравняване и преглед на всеки от тях, за да ви дадем окончателния списък на най-добрите инструменти за мониторинг на мрежата за 2020 г. Включихме безплатен, платен и софтуер с отворен код за Windows, Mac и Linux.

Ще разгледаме подробно всички 27 инструмента, но за тези от вас, които просто искат да знаят нашите най-добри снимки, ето най-добрите инструменти за мониторинг на мрежата и малко за всеки от тях:

7 най-добрите БЕЗПЛАТНИ инструменти за мониторинг на мрежата (бързо обобщение)

 1. SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД) Този водещ продукт за управление на мрежата от SolarWinds следи LAN, wifi, виртуализации, WAN и облачни базирани ресурси.
 2. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД) Единна система за наблюдение, която обхваща мрежи, сървъри и приложения, виртуализации и ресурси извън сайта.
 3. NetCrunch пакет за наблюдение (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Пълна платформа за мониторинг на мрежата, която включва анализ на трафика, управление на журнала, мониторинг на сървъра и мониторинг на приложенията.
 4. Site24x7 Мониторинг на мрежата от облака (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Комбинирана ИТ инфраструктура, приложения и услуга за наблюдение на поведението на потребителите, налични в облака.
 5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Облачната RMM система включва голям набор от монитори - сървър, устройство и приложение - подходящ за всякакъв бизнес.
 6. ManageEngine OpManager (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) SNMP-базирана система за наблюдение, която обхваща локални мрежи, виртуализации, WAN и облачни базирани сървъри.
 7. Пакет от инструменти на SolarWinds Flow (БЕЗПЛАТНА БУДАЛКА НА ИНСТРУМЕНТА) Пакет от три безплатни инструмента, които ви помагат да тествате капацитета на мрежата чрез рутери Cisco.

Нашите 26 любими инструмента за наблюдение на мрежата

През последните няколко години инструментите за мрежов мониторинг са в постоянно състояние на еволюция. Доставчиците насищат пазара с висококачествени инструменти за наблюдение на мрежи за Windows и Linux. За администраторите това е добра новина, тъй като има постоянно търсене на инструменти с мрежово сканиране, Интеграция с SNMP, и мрежов мониторинг комбинирани. В момента има десетки инструменти от високо ниво, които могат да осигурят разбивка в реално време на вашата мрежа на живо.

Инструментите за мониторинг на мрежата са важни поради редица причини. Инструментът за мониторинг може да ви осигури в реално време преглед на състоянието на вашата услуга и здравето на инфраструктурата. По-голямата част от времето тези системи се използват за идентифициране на признаците на лоша производителност в мрежа за корпоративна оценка.

1. SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds Network Monitor Monitor

Първо в нашия списък, който имаме SolarWinds Network Monitor Monitor. SolarWinds Network Performance Monitor е върха на инструмента за мониторинг на мрежата на обхвата, който ви позволява да следите мрежовите елементи чрез използването на SNMP и централизирано табло. Независимо дали използвате безжична или кабелна мрежа, можете да използвате Network Performance Monitor, за да следите за признаци на лоша производителност.

Функции с един поглед

 • Автоматично откриване на устройства в цялата мрежа
 • Персонализиращи сигнали с тригери
 • Функции за визуализация като пай диаграми, графики и карти
 • Интелигентни карти на мрежовата инфраструктура
 • Визуализация на критичния път на NetPath
 • Създайте топлинни карти на мрежови среди

От самото начало този продукт на SolarWinds е изключително лесен за използване. Монитор на ефективността на мрежата изпълнява функция за автоматично откриване който ръчно локализира устройствата във вашата мрежа и ги картографира във вашата система. Това премахва необходимостта да прекарвате време ръчно, свързвайки мрежовите си устройства към централната конзола.

Както можете да видите на снимката по-горе, SolarWinds ви предоставя разнообразна гама от визуални елементи като пай диаграми, карти, и предупреждения за да ви позволи да прочетете мрежовата производителност от поглед. Например, the Възли с проблеми прозорец подчертава всички мрежови елементи, които срещат проблеми с производителността. По същия начин Приложение Разделът „Преглед на здравето“ ви позволява да преглеждате цялостното си здраве в приложението в цялата си мрежа.

Минималистичният, но всеобхватен дизайн на SolarWinds е една от най-големите продавани точки на платформата. Това обаче не е всичко, което тази програма може да предложи. Можете също да създадете персонализирани сигнали за да ви уведоми при възникване на мрежова повреда. Ако е необходимо, можете да разпределите своите сигнали на конкретни членове на персонала. Това е полезно за онези ситуации, в които трябва да делегирате задачи за отговор между екип.

Професионалисти:

 • Изключително лесен за използване с интуитивен дизайн на интерфейса
 • Безболезна конфигурация с множество автоматизирани опции
 • Високо ниво на персонализиране, включително персонализирани сигнали
 • Интелигентните карти и топлинните карти предоставят разнообразни мрежови перспективи
 • Възможност за използване на скриптове за автоматизирано разрешаване на проблема

Недостатъци:

 • Ограничени възможности за наблюдение на облачните услуги

Като цяло мониторът за ефективност на мрежата SolarWinds е в горната част на нашия списък, тъй като предлага перфектната комбинация от лесна употреба и наблюдение на мрежата „всичко в едно“. Функцията за автоматично откриване и визуализация на високо ниво са две отличителни функции. Мониторът за ефективност на мрежата се предлага от 2895 долара нагоре. Има и а 30-дневна безплатна пробна версия, която можете да изтеглите тук.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРИТЕ

SolarWinds NPM е много повече от обикновен скенер, което е важно, тъй като повечето проблеми със сигурността възникват при промяна на конфигурациите. Той предлага солидно сканиране на уязвимостта, както и разширени опции за създаване и наблюдение на конфигурационни политики и всякакви проблеми, произтичащи от тях. Възможността за автоматично разрешаване на проблеми с помощта на скриптове означава, че тя е много ефективна както при откриването на проблеми, така и да ви помогне да ги разрешите.

Изтегли: 30 дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия от SolarWinds.com

Официален сайт: https://www.solarwinds.com/network-performance-monitor/

ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА: Windows Server

2. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Paessler PRTGPRTG Network Monitor от Paessler е друг продукт, който предоставя отличен набор от функции за мониторинг на мрежата. PRTG използва SNMP, подслушване на пакети и WMI за наблюдение на мрежовите устройства. Едно от първите неща, които забелязвате за PRTG, е, че може да бъде трудно да следите какво се случва във вашата мрежа. Въпреки че не е толкова ясен като продукт като OpManager, той има достатъчна дълбочина, за да ви даде ясна картина, ако продължите да надхвърляте първоначалната тромавост и да се запознаете с него.

PRTG е опция, която е проста за внедряване. Подобно на останалите най-добрите продукти за мониторинг на работата на мрежата, PRTG има свои собствени функция за автоматично откриване. Това действа като мрежов картограф и разпознава мрежови елементи, без да е необходимо да ги конфигурирате ръчно. Автоматичното откриване ви позволява да удряте земята и да намалявате масивния ръчен труд. Можете да започнете да наблюдавате мрежата си скоро след като разгърнете от десктоп или мобилно устройство чрез приложението PRTG.

PRTG Карти е уникалното визуализиране на платформите. Сега има много начини, по които може да се използват картите. Най-простото е да създадете мрежова карта, която обозначава всяко устройство във вашата мрежа. Можете обаче да го персонализирате, за да показва само най-критичните сензори в местната инфраструктура. Това, което наистина е отлично за тази функция е, че можете да създадете можете да зададете автоматично завъртане на картата. Това ви позволява автоматично да променяте картите, които разглеждате от 10, 30, 60 секунди до 10 минути.

Въпреки че потребителският интерфейс отнема известно време, това е продукт, който е идеален за тези, които са нови в света на мрежовия мониторинг. Той идва с крива на обучение, но автоматично откриване, Известия, и визуални дисплеи направи тази една от по-добрите платформи на пазара. Съществуват редица опции за ценообразуване за PRTG от версия, която работи на до 100 монитора до XL5 за 1400 долара (£ 1,052) Най-добрата стойност за парите вероятно е пакетът XL1, който ви предлага неограничени сензори за $ 13,436 (£ 10,101). Има и 30-дневна безплатна пробна версия, която можете изтеглете тук. PRTG остава безплатен за до 100 сензора. Можете също така да получите достъп до версия на PRTG на Софтуер като услуга в облака чрез уеб-базиран интерфейс.

PRTG Мрежов монитор от PaesslerDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

3. NetCrunch (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

27 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на мрежата до 2020 г.

Софтуерът Adrem произвежда платформата NetCrunch и предлага четири нива на системни пакети за мониторинг на базата на нея - NetCrunch Monitoring Suite е най-високият от тези пакети инструменти. Стандартният пакет NetCrunch се нарича NetCrunch за SNMP устройства. Това използва Прост протокол за управление на мрежата за наблюдение на дейностите на рутери, комутатори и защитни стени. Инструментът включва обработка на предупреждения, картографиране на порт на превключватели и мониторинг на приложенията.

Можете да платите за допълнителни модули, които да добавите към основния пакет или да изберете по-високи пакети, които включват допълнителна функционалност. Една стъпка от NetCrunch за SNMP устройства е NetCrunch Performance Monitor. Това има всички възможности на основната услуга на NetCrunch SNMP плюс мониторинг на сървъра и приложенията и управление на лога. Тази услуга е в състояние да наблюдава отдалечени ресурси, като например облачни сървъри, а също така е добър избор, ако внедрите виртуализация в мрежата си.

Следващото ниво нагоре е NetCrunch за мрежова инфраструктура. Този пакет включва функциите за SNMP мониторинг на основния пакет плюс картографиране на топологията на мрежата и анализ на потока на трафика. Не включва функциите за мониторинг на сървъра и приложенията или управление на журнала на NetCrunch Monitor Monitor, но можете да закупите този модул като добавка на.

Като алтернатива можете да изберете NetCrunch Monitoring Suite, който включва всички модули на NetCrunch. Получавате монитора на сървъра и приложенията, картографиране на топологията, мениджъра на журнали и функциите за анализ на трафика, които са достъпни в други пакети NetCrunch. Този пакет също включва функции за инвентаризация на хардуер и софтуер за Windows който включва функции за управление на пластирите и помощни програми за наблюдение на Windows услуги. Комплектът за мониторинг също включва управление на конфигурацията и действия, ръководени от политиката Това може да помогне за автоматизиране на много от вашите задачи за управление на системата.

С най-новата версия 10.6, има нова и подобрена дистанционна сонда. Той е в състояние да наблюдава 70+ мрежови услуги, включително SNMP и HTTP. Новата дистанционна сонда също е в състояние да следи всички сензори на NetCrunch като WMI, SQL и много други.

Сондата поддържа автоматично откриване на мрежови услуги. Всеки път, когато се добави нов възел, сондата автоматично ще открива услугите и ще започне да я наблюдава. В допълнение, сега можете да зададете сигнали на отдалечения възел на сондата и да получите уведомление, ако връзката на сондата е прекъсната.

Ние оценяваме този пакет високо, защото той е светкавичен и има 30-дневна безплатна пробна версия на всички негови модули за мониторинг на системата.

NetCrunchDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

4. Site24x7 Мониторинг на мрежата от облака (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

Site24x7

Най- Site24x7 облачен базиран инструмент за мониторинг на мрежата която обхваща ИТ инфраструктурата, приложенията и поведението на потребителите. Секцията за мониторинг на мрежата на инструмента може да открива автоматично всички устройства, свързани към мрежата. Site24x7 компилира опис на оборудването от резултатите от това търсене и след това изготвя мрежови топологични карти автоматично. Инвентарът и картите се актуализират автоматично, когато оборудването се добавя, премества или премахва.

Функцията за автоматично откриване на Site24x7 се управлява от Прост протокол за управление на мрежата (SNMP). Тази система е вградена във всички мрежови устройства. Той просто се нуждае от SNMP мениджър, за да поиска информация за състоянието от софтуера на агента, който се зарежда на всеки превключвател и рутер от техните производители. Site24x7 изпълнява този мениджър на SNMP.

SNMP включва процедура, която позволява на агентите на устройството да изпращат известие до мениджъра, когато открие критично състояние на устройството, което наблюдава. Това съобщение се преобразува в внимание или а тревога от таблото за управление на сайта24x7, в зависимост от степента на тежест, отбелязана в съобщението от агента.

Site24x7 следи превключватели, рутери, защитни стени, захранвания, балансиращи натоварвания, безжични мрежи, облачни услуги и WAN връзки. Това не е монитор за трафик на честотната лента. Мониторът се фокусира върху свързания хардуер. По-широк изглед на пакета Site24x7 показва, че системата следи и друг хардуер, като например крайни точки и сървъри. Той също така проследява работата на приложенията. Модул за поведение на потребителя в пакета е от особена полза за бизнеса, който управлява уебсайтове. Включва реално наблюдение на потребителите да анализирате типичните пътувания на купувачите, а също така синтетичен уеб мониторинг на транзакции, което симулира достъп до уебсайт.

Site24x7 се предлага безплатно. Безплатната версия на услугата е ограничена до наблюдение на пет уебсайта или сървъри. Има четири платени издания на услугата. Всяка от тях е съобразена с различни корпоративни нужди. Всяка от платените версии на Site24x7 е достъпна на 30-дневен безплатен пробен период.

Site24x7 Network MonitoringStart 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

27 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на мрежата до 2020 г.

ATERA е мрежов монитор проектиран за използване от управлявани доставчици на услуги (MSPs). Всъщност тази система има набор от монитори, включително монитори за сървъри и приложения. Тази платформа предоставя целия софтуер, от който екипът от техници на MSP се нуждае, за да стартира успешно мрежата. Това включва задачи за поддръжка, както и просто пасивно наблюдение.

Мрежовият монитор е част от набор от помощни програми, който се нарича a дистанционен мониторинг и управление (RMM) система. Ключова част от тази услуга е, че екипът за наблюдение на техници не е на същия сайт като мрежата, която се наблюдава. Възможността за отдалечен мониторинг на системата е много освобождаваща, защото това също означава, че сървърът, който работи със софтуера за мониторинг, не е необходимо да бъде в същата сграда като техникът, който го използва.

Софтуерът Atera е услуга, която се доставя от облака. Не е необходимо да поддържате свои собствени сървъри, за да стартирате тази платформа. Клиентският сайт обаче ще се нуждае от агенти, инсталирани на него. MSP техниците осъществяват достъп до системната конзола чрез стандартен уеб браузър. Има и мобилно приложение което позволява на системните администратори да проверяват състоянието на наблюдаваната мрежа отвсякъде.

Способността просто да влизате в системата от всяко устройство е много важна, защото Atera включва висока степен на автоматизация. Услугата следи мрежата на клиента и изисква човешко внимание само когато възникне проблем. В тези случаи, Atera генерира сигнал и може да ги изпрати на техника чрез мобилното приложение.

Услугата за мрежов мониторинг на Atera се основава на Прост протокол за управление на мрежата (SNMP). Тази методология включва възможността за сигнали, генерирани от агента на устройството. Той също така осигурява механизъм за откриване на мрежа и възможност за автоматично съставяне на инвентаризация на оборудването.

Услугата Atera се предлага в три пакета: професионалист, Растеж, и мощност. Системата се таксува чрез абонамент на техник на месец. Можете да изберете да плащате годишно, което работи по-евтино. Atera е достъпен на 30-дневен безплатен пробен период.

30-дневна безплатна пробна версия на AteraStart

6. ManageEngine OpManager (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

ManageEngine OpManager

ManageEngine OpManager е един от най-известните инструменти за наблюдение на мрежата в този списък. Това гладко проектирано решение за мониторинг на мрежата е добре разработено с цел да помогне на мрежовите администратори да се насочат към лоша производителност в голяма мрежа. Таблото за управление се актуализира в реално време и предоставя на потребителя графики, показващи наличността, използването и свързаността на устройствата в цялата мрежа.

Визуализацията на OpManager е едно от най-големите му предимства. Можете да преглеждате, циферблати, графики, диаграми и цветно кодирана наличност през таблото за управление. Има малко инструменти, които предоставят перспектива отгоре надолу в същата степен като OpManager на ManageEngine. Ако тези функции не са достатъчни, за да развиете пълна перспектива на вашата мрежа, можете също да генерирате персонализирани отчети. Това е особено полезно, ако трябва да предадете своите заключения на друг член на персонала.

персонализиране е поставен в основата на функционалността на OpManager. Потребителски конфигуриращи известия са част от този всеобхватен дизайн. Например, можете да зададете праг за използване на процесора и да инструктирате OpManager да ви известява, след като достигне определено ниво. Освен това имате възможност да препращате ключови съобщения като Syslog данни.

Най- мащабируемост на OpManager на ManageEngine е такъв, че този инструмент е подходящ за внедряване във всяка организация от МСП до по-големи предприятия. OpManager има 3 различни издания, а именно Standard, Professional и Enterprise. Стандартното издание започва от $ 245 за 10 устройства, Professional Edition започва от $ 345 за 10 устройства, а Enterprise Edition започва от $ 11545 за 250 устройства. Налична е и безплатна версия, която може да наблюдава до 3 устройства, с поддръжка за VMware, Hyper-V и Xen сървъри. Безплатната версия можете да изтеглите тук.

OpManager от ManageEngineDownload БЕЗПЛАТНА пробна версия

7. Пакет от инструменти за SolarWinds Flow (БЕЗПЛАТНА БУДАЛКА НА ИНСТРУМЕНТА)

SolarWinds NetFlow пакет от инструменти

Най- Пакет инструмента за потоци е друг продукт на SolarWinds. Един чудесен атрибут на този пакет е, че той е напълно безплатен за използване. Това не е пробно предложение, тъй като пакетът е безплатен за постоянно. Функциите в пакета не включват графични представления на данни, които обикновено очаквате от продукт на SolarWinds. Вместо това получавате три много ясни интерфейса, всеки от които стартира специализиран процес. В рамките на пакета получавате следните инструменти:

 • Конфигуратор на NetFlow
 • NetFlow Replicator
 • NetFlow Generator

Пакетът от инструменти е свързан с използването на вградената в всички система NetFlow Рутери Cisco. Няма да получите съобщения за NetFlow от превключватели на Cisco, защото системата за анализ на данни събира и изследва IP заглавки - които се отнасят до функционалността на рутера.

NetFlow е система за анализ на трафика на данни, създадена от Cisco Systems. Съществуват редица версии на този команден език и с тях работят помощните програми на Flow Tool Bundle NetFlow v5.

Най- Конфигуратор на NetFlow е прост интерфейс към маршрутизаторите на Cisco, който ви позволява да настроите NetFlow съобщения и да получите данните, насочени към вашия колектор. Тази програма ви спестява труда да се налага да влизате във всеки от вашите рутери и да се движите през менюто на интерфейса за управление.

Най- NetFlow Replicator е модул за тестване на мрежата. Той ще разпространи NetFlow пакетите около вашата мрежа до определена дестинация. С това можете да проверите способностите на вашата мрежова инфраструктура да се справя с конкретни обеми на трафика.

Най- NetFlow Generator е друг инструмент за тестване, който ви позволява да тествате увеличени сценарии на трафик на съществуващите. Инструментът генерира фалшиви пакети, за да проучи възможностите на услугите, като например балансиращи натоварвания, защитни стени и сигнали за мониторинг на работата на мрежата.

Пакетът Flow Tool е полезна програма за анализ, която използва съществуващите възможности на NetFlow на вашите маршрутизатори - и е достъпна като безплатно изтегляне.

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% БЕЗПЛАТНО пакет инструменти

8. Забикс

Zabbix

Софтуерът с отворен код често се удря и пропуска по отношение на мониторинга на мрежата, но Zabbix е продукт, който го прави направо от внедряването. От момента, в който стартирате GUI, е поразително колко изчистен е дизайнът на програмата. Дълбочината на аналитичните възможности на GUI също има достатъчно съдържание, за да съответства на стила му. Можете да получите достъп до уеб браузъра в повечето основни уеб браузъри, като Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox и Google Chrome. Инструментът се интегрира и с приложения на трети страни, като Slack, WordPress и OpenVPN.

Zabbix използва комбинация от SNMP и IMPI за наблюдение на вашата мрежа. На практика можете да използвате Zabbix за следете мрежовата честотна лента, използване на устройството от процесор / памет, здраве на мрежата, и промени в конфигурацията. Персонализирането е област, която Zabbix изпълнява особено добре. Има конфигурирани от потребителя известия, които могат да бъдат изпращани чрез имейл или SMS. Можете също така да стартирате скриптове дистанционно на устройства в цялата мрежа. Това е полезно за бързо действие при случаи, когато дадена услуга има проблеми с производителността.

В случай, че Zabbix разпознае проблем във вашата мрежа, в прозореца със съобщения ще се покаже съобщение. Това ще опише подробно всичко, което трябва да бъде адресирано. Zabbix също има богата гама от шаблони които можете да използвате за наблюдение на популярни устройства. Шаблоните варират от компании като Intel, Netgear, Dell и Cisco до устройства на Huawei и Nokia Networks. Всеки шаблон се предлага с приложения, задействания, графики и сценарии по подразбиране, свързани с въпросното устройство на доставчика.

Като цяло Zabbix е солиден монитор за ефективност на мрежата за средни и големи организации. Zabbix е достъпен безплатно и може да бъде достъпен като уеб интерфейс или да бъде изтеглен за CentOS, Debian, Oracle Linux, Ubuntu и Red Hat Enterprise Linux. Ако се интересувате от изтеглянето на Zabbix, можете да получите достъп до връзката за изтегляне на софтуер тук.

9. Наблюдение

Observium

Observium е решение за мониторинг на мрежата, което е насочено към организации от всякакъв размер за наблюдение на работата на мрежата. Сайтът Observium може да се похвали с впечатляващ набор от компании, които са се включили в този проект, с имена като Yahoo, Twitch и Spotify само някои от тези, които използват продукта. Като доставчик на софтуер за мониторинг на мрежата, Обсервиум е избрал да използва SNMP като основен протокол за събиране на информация за мрежовата връзка, въпреки че също използва LLDP, CDP, FDP и EDP.

Всяка платформа, използваща протокола SNMP, може да бъде идентифицирана чрез функцията за автоматично откриване. Това автоматично локализира устройства в цялата ви мрежа и изтегля информация от тях направо към вашата конзола. След това тази информация може да бъде представена в графика за по-подробна проверка. По-голямата част от мониторинга ви се извършва от страницата за преглед. Тук можете да видите всички устройства в мрежата си, заедно със състоянието им.

Обсервиумът също се среща с един от нашите ключови диференциатори под формата на предупреждения за праг. Сигналите за праг позволяват на потребителя да наблюдава устройства и да получава сигнали, когато са изпълнени определени критерии, като например лошо време за реакция. Например, ако паметта ви падне под 70%, ще получите известие. Можете също да получавате сигнали, когато определена услуга се понижи. Това свежда до минимум ръчното бреме за наблюдение на голяма мрежа.

Observium поддържа операционни системи като Windows, Linux, Dell, HP и Cisco. Observium се предлага в две версии; Общност и професионалист. Версията на Общността може да бъде изтеглена безплатно и включва автоматично откриване, мрежово картографиране, и автоматично разпознаване на устройството. Ако обаче се нуждаете от функции като предупреждения за праг и API на RESTful, трябва да плащате $ 266 (£ 200) годишно. Пълен списък с опции за ценообразуване е на разположение тук.

10. Icinga

Icinga

Icinga 2 е друг сравнително известен софтуерен продукт за мониторинг на мрежата. Icinga използва SNMP и директен мониторинг за събиране на данни за употреба от всяко устройство, активно в мрежа. По-голямата част от процесите се извършват чрез RESTful API. API на REST дава право на потребителя да актуализира конфигурациите си и да преглежда информация за съществуващите проблеми. Целият потребителски интерфейс е защитен със SSL. Този продукт се използва от редица големи организации. Имена като Audi, Adobe и Vodafone са използвали Icinga в миналото.

За платформата с отворен код потребителският интерфейс на Icinga е сравнително чист. Но едно от нещата, които отличават Icinga от другите продукти, е неговото използване на приставки. Icinga ви предоставя хиляди плъгини за извършване на различни задачи за мониторинг. Има уникални приставки, които работят както за Windows, така и за Linux. Ако не можете да намерите това, което търсите, можете също така да създадете свой собствен плъгин от нулата. Приставките са чудесно допълнение, което помага да се разширят основните функции на продукта.

Тази програма също има своя собствена система за сигнализиране, който уведомява потребителя чрез тест или SMS, когато се случи мрежово събитие. Резултатът е, че сте в обсега на мрежовата си среда, дори когато не я наблюдавате директно от бюрото си. Има и възможност за сегментиране на сигналите и изпращането им директно на конкретни потребители. „Сегментирани сигнали“ е функция, която ще се окаже полезна за по-големите организации.

Icinga олицетворява всички ключови диференциали, които бихте очаквали от върха на продуктовата гама. Преди всичко най-голямата точка на продажба на Icinga е, че е безплатна. Не се заблуждавайте от цената, защото тази платформа има пълномощията да се конкурира с всяка друга платформа в този списък. Ако намерите комплекса REST API, има голямо онлайн ръководство за употреба, което ще ви помогне да използвате Icinga. Icinga 2 може да изтеглите тук.

11. Мрежов монитор за подправки

Spiceworks Network Monitor

Spiceworks Network Monitor разработи име за един от най-добрите безплатни инструменти за мониторинг на мрежата. Този софтуер за мониторинг на мрежата генерира данни в реално време чрез използването на SNMP. Инсталацията е невероятно проста за нови потребители. Има инсталатор, който ще ви преведе през първоначалния процес на настройка на вашата платформа. След като завършите настройката, ви се предоставя пряк път, който свързва към уеб-базиран интерфейс GUI. В този момент потребителят трябва да влезе, за да започне мониторинг на живо.

Мрежовият монитор поддържа много ясен дизайн. Там е главното табло за управление, където можете да преглеждате данните си за употреба. Таблото за управление може да бъде персонализирано според вашите изисквания. Мрежовият монитор поддържа a разнообразие от цветен код графики за да можете да показвате данните си във формат, който е лесен за разбиране. Има достатъчна честотна лента, за да наблюдавате всичките си ключови устройства от началния екран.

Потребителски конфигурирани сигнали са друга характеристика, която екипът на Spiceworks е вградил в този продукт. Потребителят може да зададе параметри на предупреждение, така че да бъдат известявани по имейл или SMS, след като бъдат изпълнени определени критерии. Има и опция за задаване на персонализирани прагове на предупреждение за отделни устройства. Като се има предвид, че не можете да създавате персонализирани сигнали, за да подчертаете конкретни условия за грешка, като например лошо време за реакция.

Основното ограничение на Network Monitor е това има реклами. Отвъд това, това е солиден избор за организации от всякакви размери. SpiceWorks Network Monitor е съвместим с всяка версия на Windows. Всичко, което трябва да направите, за да започнете да използвате софтуера, е да го изтеглите на вашето устройство. Ако някога сте останали с нещо, има активна общност от потребители, които да ви помогнат. SpiceWorks Network Monitor може да бъде изтеглен безплатно с помощта на тази връзка.

12. Усъвършенстван IP скенер

Усъвършенстван IP скенер

С над 30 милиона потребители по целия свят, Усъвършенстван IP скенер е един от най-използваните инструменти за мониторинг на мрежата в този списък, който се фокусира върху използването на IP адреси. Усъвършенстван IP скенер е създаден за анализ на LAN среди и ви позволява да наблюдавате мрежовите си устройства от едно стъкло. Има много неща, които правят този инструмент популярен, включително откриване на MAC адрес и възможност за дистанционно включване и изключване на компютри.

Основната привлекателност на Advanced IP Scanner е, че той е изключително бърз и лек. Той може да сканира всички IP адреси във вашата мрежа в рамките на дефинирани от потребителя диапазон. Мрежовите устройства се идентифицират автоматично и можете да видите дали в момента са активни или не. Можете също да запазите любимите си устройства, така че да можете да ги сканирате изолирано. Следователно IP скенер е подходящ за организации, които търсят мрежов скенер.

Като цяло Advanced IP скенер не е труден за използване. Не е нужно да определяте диапазон от IP адреси, ако не искате. Всичко, което трябва да направите, за да започнете сканиране, е щракване преглеждане. След това програмата ще започне да анализира вашите мрежови устройства и да ви отчита. Ако искате да видите повече информация за отделно устройство, можете да щракнете с десния бутон върху него. Подходът на платформата е една от причините тя да се превърне в инструмент за идеални мрежови администратори.

Безспорно потребителският интерфейс е едно от основните ограничения на Advanced IP скенери. Лесна е за употреба, но няма съвременен графичен интерфейс. Освен това не ви позволява да създавате графики или други визуални компоненти. за щастие, можете да експортирате резултатите от сканирането си във формат CSV за по-нататъшен анализ, но това не компенсира липсата на визуализация.

Въпреки ограниченията си, Advanced IP Scanner има повече от достатъчно, за да се хареса на администраторите, работещи в корпоративни среди на високо ниво. Този инструмент е идеално решение за мрежово сканиране. Черешката на тортата е, че тя е напълно безплатна. Разширеният IP скенер можете да изтеглите от тази връзка тук.

13. Логически монитор

Логически монитор

Логически монитор е отличен SaaS продукт от момента, в който започнете да го използвате. Това Инструментът SaaS автоматично открива устройства в мрежата и започва да събира информация веднага от кутията. Лесността на използване е нещо, което екипът зад Logic Monitor е вградил в цялата платформа. Има над 1000 логически модула за подпомагане на потребителя и автоматизиране на мониторинга и сигналите за мрежова връзка. Този продукт е съвместим с широк спектър от технологии в облачната и хибридна инфраструктура. Например, можете да наблюдавате Azure, AWS, сървъри, приложения и уебсайтове от един централизиран потребителски интерфейс.

По отношение на визуализацията, Logic Monitor може да предложи много. Можеш прехвърлете мрежовите си данни и ги покажете в цветно-графични графики. Можете също така да видите няколко устройства през една графика, като прегледате Logic в сравнителен изглед. Главното табло показва също цялостното ви здраве и ефективност на инфраструктурата.

Една особено интересна особеност на Logic е нейната вградено прогнозиране, което показва вашите бъдещи нужди за използване. Например в долната лява част на изображението по-горе има графика, показваща прогноза на употребата на диска, показваща на потребителя колко използване на диска може да очаква в бъдеще. Това е чудесно за осъществяване на дългосрочно планиране на капацитета.

Налични са редица опции за ценообразуване за Logic Monitor, Starter, Pro и Enterprise версия. Версията за начинаещи включва табла за управление, алармиране и отчитане с 3-месечно задържане на данни, 3-месечно съхранение на историята на предупрежденията и проверки на уеб услуги за 10 услуги. Версията Enterprise има всички тези функции с 2 години задържане на данни, проверка на уеб услуги за 300 услуги, 2 години съхранение на историята на предупрежденията и поддръжка 24 × 7. Ще трябва да поискате оферта, за да видите цените на тези лицензи. Има и 14-дневен безплатен пробен период.

14. EventSentry

EventSentry

EventSentry е продукт, който набира сцепление през последните няколко години и по добра причина. Този продукт предлага пълен пакет, чрез който да следите цялата си мрежова среда от възли до устройства и сървъри. Най- потребителският интерфейс е напълно адаптивен и дори можете създайте множество табла за управление за да диктувате вашата среда за наблюдение.

По отношение на внедряването EventSentry е ограничен до Windows устройства. Въпреки това, можете да бъдете готови за около половин час. Въпреки че трябва да завършите някаква конфигурация, това не е достатъчно, за да направи EventSentry неудобен. Новата версия на EventSentry сега също ви позволява да преглед на данните на NetFlow и измерване на честотната лента. Това е полезно за идентифициране на това доколко вашата връзка е в крак с изискванията на вашата техническа инфраструктура.

Всички ваши мрежови данни могат да бъдат преобразувани във визуални дисплеи като диаграми и графики, а дори можете да картографирате мрежовия трафик до географско местоположение. Подобно на другите водещи пазарни конкуренти, и тези визуални дисплеи и графиките ви позволяват да идентифицирате активността си в мрежата на живо от моментна снимка, а не да прелиствате през навигационно дърво.

По-големите предприятия се подпомагат чрез използване на планирано отчитане. Това ви позволява автоматично да изпращате имейли до ключови потребители, след като генерира отчет. Това означава, че след като грешка бъде маркирана, можете незабавно да изпратите отчет до член на вашия екип, така че те да ви помогнат да намерите решение.

EventSentry има множество опции за ценообразуване, от пълни лицензи до лицензи за мрежови устройства и лицензи за NetFlow. Въпреки това, пълната версия на лиценза може да бъде закупена от 85 долара годишно (63 британски лири), за устройство с Windows до 4698 долара (3,525 британски лири) за 100 лиценза и 28998 долара (21 763 британски лири) за 1000 устройства. Има и 30-дневен безплатен пробен период.

15. Nagios XI

Нагиос XI

Нагиос XI е софтуерно средство за мониторинг на мрежата, което се предлага на пазара на широка демографска група, които търсят решение за мониторинг на мрежата с ниска поддръжка. Nagios XI използва уеб базиран потребителски интерфейс, което го прави една от по-достъпните платформи в този списък. Съветниците за конфигуриране ви превеждат през процеса на настройка на мониторинговата ви среда и незабавно управление на вашата услуга.

Визуализацията на Nagios XI е обширна, включва диаграми и графики, показващи мрежовата производителност. Особено интересно допълнение е това на графики за планиране на капацитет. Тези графики ви позволяват да планирате кога трябва да увеличите мащаба на вашата ИТ инфраструктура в бъдеще. Планирането на капацитет е съществена част от осигуряването на дългосрочна продължителност и развитие, наред с вашите нужди.

Nagios XI предлага и уникална функция под формата на достъп за много наематели. Тази функция позволява достъп на много потребители, които сегментират мрежовата инфраструктура и позволява на потребителите да виждат само онези устройства, на които са упълномощени да виждат. Тази функция е особено полезна в по-големи организации, където редица персонал имат достъп и отговорност да се справят с определени системи. Организациите, които търсят лесен за използване инструмент за мониторинг на мрежата, бих препоръчали да изтеглят Nagios XI. Както Nagios Core, така и Nagios XI могат да бъдат разширени чрез добавки, които са достъпни от общността на потребителите и дълъг списък от приложения на трети страни може да бъде интегриран в инструмента.

Nagios XI работи само на CentOS или Redhat Enterprise Linux. По отношение на цените, стандартното издание може да бъде закупено за 1,995 долара (1497 лири). Ако обаче искате да използвате планиране на капацитет, разгръщане на известия и регистриране на одит, тогава ще трябва да платите за корпоративната версия за 3,495 долара (2 632 британски лири). Има и безплатна версия, която може да бъде изтеглена, която е ограничена до наблюдение на 7 възли. Безплатната версия можете да изтеглите от този линк тук.

16. Касея Траверс

Касея Траверс

Касея Траверс е облачно базирано решение за мониторинг на мрежата, което има възможност да наблюдава хибридни облаци, частни облаци, виртуализирана инфраструктура и разпределена мрежова инфраструктура. Traverse използва CDP, LLDP, GVRP, EDP, ARP и LAG за откриване на активни устройства в мрежата. Траверсната платформа извършва и анализ на мрежовия поток.

Потребителският интерфейс е проектиран така, че да позволява на потребителя да превключи от изглед на система към изглед на ниво устройство. Изгледът на ниво устройство помага да се улесни процеса на отстраняване на неизправности при реагиране на лоша производителност. Kaseya Traverse поддържа протоколи за наблюдение на мрежовата връзка Netflow, sFlow, J-Flow и cFlow.

Траверс също има своя собствена функция за прогнозна анализа. Прогнозната анализа използва историческите данни на физическата и облачната инфраструктура, за да осигури бъдеща поддръжка на ресурсите. Това помага за справяне с проблемите с ефективността в тяхното малцинство, преди да станат проблем. В дългосрочен план това води до намалена употреба.

Traverse също предлага реално време и исторически отчети. Можете да създавате персонализирани отчети въз основа на ефективността и неизправностите. Тези отчети могат да бъдат толкова прости или сложни, колкото е необходимо, от основните таблици до сложните графики, показващи данните на множество устройства.

Kaseya Traverse си струва да разгледате дали работите с многостранна мрежова среда, която използва облачни услуги и виртуализирана инфраструктура. За да видите цената на Kaseya Traverse, трябва да попълните формуляр и да поискате оферта от екипа по продажбите. Има обаче безплатна пробна версия тук.

17. Зенос

Zenoss Core

Zenoss е едно от по-малко известните решения за мониторинг на мрежата в този списък. Това, което Zenoss липсва в известността си, той компенсира с мощния си потенциал за мониторинг на мрежата. Zenoss предлага цялостен мониторинг на системата с ICMP pings и SNMP. Той има възможността да следи всичко от потоците на трафика до HTTP и FTP. Това е универсална базова линия, чрез която можете да видите по-голяма мрежа.

Налично е безплатно, отворено издание на Zenoss. Това се нарича Zenoss Core. За съжаление процесът на настройка е излишно сложен - трябва да използвате командния ред, за да го инсталирате. Ако имате опит с командните редове, това не е проблем, но за потребителите, които предпочитат GUI, това е нарушение на сделката.

Има две платени версии на Zenoss, които са много по-лесни за използване. Това са Облак Зенос, която е хоствана онлайн услуга и Зенос на помещения, която е достъпна за изтегляне.

Всички издания на Zenoss Core включват отлично средство, което ви позволява да създавате потребителски сигнали. Можете да получавате сигнали, когато се случват конкретни събития във вашата мрежа, но това не е всичко. Можете също така да настроите Zenoss Core да изпраща съобщение на втори потребител, ако първата точка за контакт не отговори. Това е идеално за големи организации, където персоналът може да бъде трудно да се достигне, тъй като гарантира, че проблемите с резултатите са решени навреме.

Като цяло Zenoss е лесен за използване, но подведен от сложната инсталационна процедура. Това донякъде е смекчено от обширна документация за употреба, но все пак е по-сложна от конкуренцията.

Можете да изтеглите Zenoss Core тук. Ще трябва да се присъедините към общността на Zenoss, за да получите достъп до връзката за изтегляне.

18. Datadog

Datadog

За по-малки предприятия с по-малко интензивни изисквания, Datadog е програма, която има какво да предложи. Datadog може да провежда мониторинг на ефективността в реално време във вашата мрежа и данни в дневника. Datadog също има възможност да наблюдава облачни услуги като Amazon Web Services, Google Cloud и Microsoft Azure.

Визуално, Datadog е доста добър. Въпреки че е малко по-груб около краищата, отколкото нашите най-добри избори в този списък, той все още има силен потребителски интерфейс. Можете да плъзнете и пуснете елементи като диаграми и графики на таблото за управление, за да персонализирате изгледа си. Можете също да видите показатели като закъснение и използване, за да разгледате ефективността на вашата мрежа.

Една от любимите ни функции беше коментари за сътрудничество. Множество членове на персонала могат да коментират отделни графики за стартиране на отстраняване на проблеми и решаване на проблеми в реално време. Това ви позволява да намерите решение на проблемите с производителността, без да отстъпвате пеша от платформата. Datadog също има своя система за сигнали. Можете да зададете прагове и известия за актуализация, така че да знаете кога услугата ви се представя най-добре. Можете също да изпращате тези сигнали до отделни членове на екипа чрез Slack.

Като цяло Datadog предлага завладяващо потребителско изживяване, дори ако няма родословие на инструмент като SolarWinds Network Performance Monitor. Налична е безплатна версия на Datadog, която ви позволява да наблюдавате до пет хоста. Pro версията е достъпна за $ 15 (£ 11) на хост на месец за произволен брой хостове. Версията Enterprise е достъпна за $ 23 (£ 17) за всеки хост с общо над 100 хоста. Налична е и безплатна пробна версия.

19. Монитор OP5

OP5 монитор

OP5 монитор е решение за мониторинг на мрежовата връзка с отворен код, което може да бъде в крак с повечето други продукти от този списък. Можете да управлявате мрежовата си среда чрез перспективата на персонализирани табла за управление с уникални графики, карти и известия, за да уточните ефективността на мрежата си..

Една област, в която OP5 Monitor е особено силна, е тази на автоматизацията. Има автоматизиран манипулатор на събития, който може да бъде конфигуриран да заздравява автоматично, когато бъде ударен с мрежова повреда. Това означава, че не е нужно да се придържате към бюрото, за да отговорите на уместна заплаха. Когато се самолекува, OP5 Monitor може да рестартира или промени конфигурацията на устройство в зависимост от това, което е необходимо.

OP5 Monitor има и собствена функция за отчитане. Всеки отчет е напълно адаптивен и може да бъде достъпен през таблото за управление. Отчетите варират от доклади за наличност до отчети за SLA. Това е полезно както от прагматична, така и от гледна точка на спазването на нормативните изисквания. В случай, че се нуждаете от поддръжка за тази функция, помощ е на разположение 24/7 по телефон и имейл. Подкрепата е ценна за онези случаи, когато не сте сигурни какъв е най-добрият начин на действие.

За съжаление, трябва да се свържете директно с OP5, за да получите ценова оферта. Компанията обаче отбелязва, че цената на вашата оферта зависи от броя на устройствата, които трябва да наблюдавате. Ако се интересувате да вземете OP5 Monitor за тест драйв, можете да изтеглите 30-дневен безплатен пробен период. След като изпитателният период приключи, ще можете да наблюдавате до 20 устройства без поддръжка.

20. Axence nVision

Axence nVision

Малко администратори на мрежата ще са чували nVision, но тази платформа осигурява мониторинг на инфраструктурата по такъв начин, че е трудно да се игнорира. Мрежовият мониторинг е нещо, което този инструмент прави много добре. Можете да наблюдавате използването и състоянието на вашите мрежови елементи до влажността на вашата сървърна среда. Дълбочината на мониторинга на инфраструктурата на този продукт означава, че можете да вземете предвид повечето фактори, когато поддържате вашата платформа.

nVision използва SNMP, за да наблюдава какво се случва под повърхността на връзката ви. той също предлага поддръжка за анализиране на съобщения в системе. Това осигурява на потребителя всичко необходимо, за да започне ефективно да наблюдава мрежовата си инфраструктура. Можете дори да наблюдавате информацията си чрез приложение за android.

Най-очевидното ограничение на nVision е потребителският интерфейс. В сравнение с повечето други продукти от този списък, nVision изглежда малко остарял. Това е разочароващо, като се има предвид, че основният продукт е силен. Един аспект, при който nVision компенсира това, е във формата му функции за техническа поддръжка. Можете да създадете и присвоите билети за услуги на вашия екип, до които можете да получите достъп чрез търсене в базата знания.

Като мрежов монитор Nvision е много добър. Той обаче няма визуалните компоненти, необходими за превръщането му в най-горната група продукти от този списък. Като се има предвид, това все още ще се разгърне много добре във всяка корпоративна среда. За съжаление, трябва да поискате оферта, за да получите ценова марка за nVision. Има обаче безплатна версия, която включва до 10 nVision агенти безплатно. Можете да го изтеглите тук.

21. Пулсация

Pulseway

Pulseway е име, което често се изплъзва под радара в света на мрежовия мониторинг, но тази платформа предлага почти пълна прозрачност за вашата мрежа. С Pulseway можете да наблюдавате данните си за използване на мрежата в реално време. Не е необходимо да се придържате към администраторското си устройство, тъй като можете да изтеглите мобилно приложение, където можете да наблюдавате използването на мрежата си в движение.

Едно от най-полезните неща за Pulseway е, че има интегрирана антивирусна и крайна точка защита. Това е масово, защото ви позволява да защитите мрежата си от външни заплахи и да провеждате наблюдение в реално време. Това е добре дошло, тъй като повечето инструменти за мониторинг на мрежата могат да насочат към настъпващи атаки, но не могат да се справят с тях.

Това обаче не е всичко, което Pulseway може да предложи по отношение на сигурността, но също така е интегрирано и решение за възстановяване при бедствия. Можете да наблюдавате множество резервни решения от централната конзола. Решението за възстановяване при бедствия може да възстанови локално критичните системи за по-малко от час. Това означава, че дори ако нещо се обърка, можете да направите резервно копие и да работите незабавно, без да губите ключови данни.

Ако имате нужда от платформа с допълнителни мерки за сигурност, Pulseway трябва да бъде Ако искате да изтеглите Wireshark своя номер едно. Комбинацията за възстановяване на антивирусни и бедствия е добре дошло към този инструмент за мониторинг на мрежата. Безплатната версия на Pulseway може да бъде изтеглена от тази връзка тук и можете да наблюдавате до 2 системи. Ако обаче искате да използвате Pulseway в рамките на предприятие, трябва да закупите версия на Team за $ 1,38 (£ 1,04) на сървър на месец и $ 3,45 (£ 2,59) на сървър на месец.

22. RG система

RG система

За тези, които търсят отличен графичен графичен интерфейс, RG система определено е платформа, която трябва да помислите. Независимо дали искате да наблюдавате мрежата си автоматично или чрез мобилно устройство, системата RG ви покри. Първоначалната настройка отнема само 5 минути, след което сте готови да започнете да наблюдавате цялата си мрежа. Инструменталното табло и навигационното дърво улеснява намирането на всичко необходимо, когато имате нужда.

RG системата също може да се похвали с ниво на автоматизация, което е ненадминато от повечето конкуренти. Можете да настроите платформата да отговаря автоматично, след като бъде открито мрежово събитие. След това устройството ще извърши отговор автоматично, за да започне контрол на щетите. Това означава, че не е нужно да сте под ръка, за да се справяте с проблемите с мрежата незабавно, тъй като RG системата ще се погрижи за това за вас.

Интересно е, че RG System има и собствена система за архивиране и възстановяване. Резервният модул ви позволява да архивирате минали данни, така че да не ги загубите в случай на мрежова катастрофа. Процесът на архивиране е бърз и помага за намаляване на общия ви риск от престой. В среда, в която времето е пари, RG системата предлага допълнителен слой сигурност.

RG System е модерен продукт, който обхваща простотата в целия си потребителски интерфейс. Има онлайн демонстрация, която ви показва как точно работи този софтуер и какво можете да постигнете с неговата разнообразна функционалност. Въпреки че това не е толкова завършен продукт за мониторинг на мрежата, колкото SolarWinds Network Performance Monitor, той има повече от достатъчно уникални функции, за да притежава своя собствена. Можете да изтеглите 30-дневна безплатна пробна версия на RG System от тази връзка тук.

23. Хиляда очи

ThousandEyes

На следващо място в нашия списък ThousandEyes. Това е облачна базирана платформа за наблюдение на мрежата, която ви позволява да наблюдавате цялостната си работа в мрежата. Това включва общ надзор чак до идентифициране на DDoS атаки и неоторизирани потребители. ThousandEyes следи вашата мрежа в реално време, като гарантира, че сте в крак с всичко, което се случва.

Съвременната графика е една от ключовите характеристики на този инструмент. Всичко от дизайна на таблото до отделните графики и дисплеи изглежда много излъскано. Това създава много удовлетворяваща среда за наблюдение при надзора на жива мрежа. Има и изглед на карта, който ви позволява да видите физическото местоположение на елементите на мрежата.

В съответствие с останалите продукти от най-високия клас, ThousandEyes има своя собствена система за предупреждение. Това са напълно адаптивни и потребителят може да избере параметри в съответствие с техните нужди. След като техните предварително зададени критерии са изпълнени, след това може да им бъде изпратено съобщение, което да ги уведоми, че се е случило мрежово събитие. В допълнение, потребителят може също така да използва данните си на живо в мрежата за генериране на отчети. Те могат да бъдат създадени по заявка или да бъдат планирани за в бъдеще.

Тази платформа си струва да се обмисли, ако търсите продукт с уеб базиран графичен интерфейс, който е модерен и лесен за използване. ThousandEyes направи този списък за сметка на потребителския си интерфейс, колкото и възможностите му. Ценово разумно, ThousandEyes се предлага на база годишен абонамент, но трябва да се свържете с екипа по продажбите, за да разберете повече информация. Ако искате да пробвате ThousandEyes, има и a 15-дневен безплатен пробен период.

24. GFI LanGuard

GFI LanGuard

GFI LanGuard е спретнат инструмент за мониторинг на мрежата за Windows, който има всички основни компоненти, необходими за наблюдение на мрежовата ви инфраструктура. Независимо дали търсите да наблюдавате устройства, сървъри или мобилни устройства, тази платформа може да го направи всичко. GFI LanGuard се предлага за Windows, Mac OS и Linux. Въпреки че графичният интерфейс не е особено впечатляващ, той е достатъчно ясен, за да можете да наблюдавате голяма мрежа, след като го разгърнете.

Можете да прегледате мрежовата си активност чрез набор от различни визуални дисплеи от пай диаграми до циферблати и графики. Например, на дисплей за набиране можете преглед на нивото на уязвимост на вашата мрежа отбелязани в цветен спектър от зелено (ниско) до червено (високо). По същия начин можете да генерирате диаграми на пай за състоянието и уязвимостта на устройството. Това ви дава основите, необходими за пълна прозрачност във вашата мрежа.

Една от най-забележителните характеристики на GFI LanGuard е неговата способност за управление на пластирите. С управлението на пачовете LanGuard позволява на потребителя да идентифицира и изтегля пачове, освободени за устройства в мрежата. Приложения като Adobe Acrobat и Mozilla Firefox се поддържат от управление на кръпките. По този начин управлението на кръпките премахва необходимостта ръчно да върви в крак с пачовете на отделни устройства.

GFI LanGuard се предлага с множество опции за ценообразуване. За 25-49 възли плащате $ 22 (£ 17) годишно на възел. Ако имате нужда от повече, пакетът от 50-249 възела е наличен за $ 12 (£ 9.33) на възел. И накрая, имате 250-2999 абонамента за $ 8 (£ 6,67) годишно, на възел. Можете също да изтеглите безплатна пробна версия на GFI LanGuard.

25. Colasoft Capsa

Colasoft Capsa

Когато става въпрос за мрежови анализатори с ниска поддръжка за Windows, Capsa е един от най-добрите продукти на пазара. Colasoft възвръща към основите подход с Capsa, който позволява на потребителя да улавя живи мрежови пакети и да реагира на заплахи в корпоративна среда. Този софтуер поддържа над 300 протокола, предназначени за анализ на мрежови протоколи. Той също така има възможност за стартиране на анализ на потока на TCP и отстраняване на проблеми като бавен отговор на уебсайта.

По отношение на реагирането на злонамерени заплахи за сигурността, Capsa доставя добри резултати. Той разпознава неразпознати потребители, извършващи сканиране на TCP порт и друга подозрителна дейност, която е показателна, че нещо не е наред. Той също има възможност за откриване на DDOS атаки и други злонамерени атаки на вашия IP адрес. Това е полезно в корпоративна среда, защото помага да се осигури бариера за безопасност срещу злонамерени нападатели.

Потребителският интерфейс на Capsa е лесно най-голямото му предимство. Лесно е да преминете през дървото за навигация и да видите визуални дисплеи на вашата мрежа. Можете да създадете лентови диаграми и графики, които да показват данните за използването на вашата мрежа. Страхотното в това е, че не е нужно да четете нищо като неговото всичко, което е точно пред вас.

Като цяло това е платформа, подходяща за предприятия, които търсят основна платформа за анализ на мрежата. Въпреки че няма елегантен дизайн на продукт SolarWinds или ManageEngine, той има всички основи, необходими за наблюдение на мрежовия ви трафик. Единственият недостатък е, че цената е малко стръмна в сравнение с останалите му конкуренти. Colasoft Capsa Enterprise се предлага на цена от $ 995 (£ 747) за вечен лиценз за едно място. Ако имате нужда от повече места, има и 5-местен постоянен лиценз за $ 4 475 (3 359 £). Налична е и безплатна пробна версия.

26. Сплинк

Splunk

Друго отлично допълнение в нашия списък е инструмент за наблюдение на мрежата, наречен Splunk. Този странно наречен продукт е развил репутацията на един от най-добрите продукти за наблюдение на мрежата и инфраструктурата на пазара. От самото начало Splunk предоставя отлично потребителско изживяване. Един от основните начини това се постига е чрез родното език за обработка на търсенето (SPL). SPL позволява на потребителя да търси информация на всички мрежови устройства в реално време.

SPL позволява на потребителя да бъде в крак с пространството на активна мрежова среда. Всички визуални елементи, графики, диаграми и дисплеи са изключително лесни за четене. Дори ако имате работа с по-сложни графики, никой детайл не се затъмнява благодарение на качеството на графичния дизайн.

Splunk също има своя собствена система за машинно анализиране на борда. Тази функция използва вградени алгоритми, за да прогнозира бъдещата посока на вашата мрежа. В дългосрочен план това ще бъде полезна функция, защото ви позволява не просто да отстранявате проблемите на текущата си мрежова среда, но и да подобрите бъдещата си. Неговите характеристики като тази правят Splunk да се откроява от тълпата.

Обширните функции в комбинация с ниската ценова точка правят това отлично решение за мониторинг на мрежата за всяко предприятие с размер. Налични са няколко различни опции за ценообразуване за Splunk. Първият е Splunk Free, който се предлага безплатно и поддържа един потребител и до 500mb данни на ден. Организациите, които изискват нещо по-съществено, би било добре да се препоръча да използват Splunk Light, който поддържа до 5 потребители и 20Gb данни на ден. Ако обаче искате мащабируемо решение, тогава трябва да отидете за Splunk Enterprise, който предлага неограничени потребители, търсене в реално време и сигнали. Има и безплатна пробна версия за Splunk, която може да бъде изтеглена тук.

27. Wireshark

Wireshark

Накрая имаме Wireshark, може би най-известният снайпер на пакети в света. Повечето мрежови администратори или имат пряк опит с използването на Wireshark, или косвени познания за него. Този инструмент за мониторинг на мрежата с отворен код може да наблюдава почти 1000 различни протокола и поддържа редица операционни системи като Windows, Mac OS, Solaris, UNIX и Linux, за да назовем само няколко.

Дълбока проверка на пакети не само ви предоставя повече информация за вашата мрежа, но също така може да ви помогне да идентифицирате и признаците на злонамерени атаки. Всеки път, когато Wireshark идентифицира поведението на пакета, което наподобява злонамерена атака, той ще изпрати известие на потребителя да предприеме действия. Това улеснява реакцията на заплахи, докато те се появяват. Въпреки че това не предлага пълна защита, той позволява бързо реагиране на събития от сигурността.

Wireshark също не се ограничава само до анализ на живи пакети. Можете да използвате Wireshark за генерира отчети и износ в CSV, XML, или PostScript. Това ви позволява да изрежете маршрута на проблема във вашата мрежа и да излезете с целенасочен отговор. Въпреки че отчитането не е толкова широко, колкото много други платформи в този списък, то е от професионален стандарт.

Също така си струва да се спомене, че Wireshark има активна общност на потребителите и има много онлайн ресурси, посветени на обяснението как да използвате продукта. Това облекчава голяма част от кривата на обучение, която се получава при използване на нов продукт. Wireshark е подходящ както за домашни потребители, така и за по-големи организации. Без съмнение, най-добрата част за Wireshark е, че тя може да бъде изтеглена безплатно. Ако искате да изтеглите Wireshark безплатно, кликнете върху тази връзка тук.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − = 58