5 най-добри инструменти и софтуер за шифроване на бази данни

5 най-добри инструменти и софтуер за шифроване на бази данни

Какво е криптиране на база данни?

Криптирането на базата данни е процесът на трансформиране на данни – които са били съхранени в база данни и в обикновен текстов формат – в шифротекст с помощта на подходящ алгоритъм, известен като „ключ“. По този начин, единствената възможност за дешифриране и използването на данните ще бъде с помощта на този ключ.

Имате ли време само за бърз поглед към инструментите? Ето нашето обобщение списък на най-добрите инструменти за криптиране на базата данни:

 1. IBM Guardium за криптиране на файлове и бази данни Осигурява пълна видимост при криптиране и дешифриране на структурирани или неструктурирани данни с добри нива на автоматизация и мащабируемост.
 2. Vormetric Transparent Encryption Хардуерно ускорено решение за криптиране, използващо криптиране на данни в покой с централизирано управление на ключовете, привилегирован контрол на достъпа на потребителите и други.
 3. McAfee Пълна защита на данните – Разширено Решение за криптиране на крайната точка за данни в покой и за движение на данни с контрол на достъпа и наблюдение на поведението на потребителя.
 4. DbDefence за Microsoft SQL С помощта на техники за маскиране на данни за таблици от бази данни осигурява допълнителна защита, приложете криптиране на базата данни на SQL.
 5. BitLocker Решението за криптиране „go-to“ за базирани на Microsoft Windows системи, предназначени да предоставят криптиране на цели томове.

Защо се нуждаем от криптиране на базата данни?

Терминът „криптиране“ представлява преобразуването на данни в защитен формат, който може да бъде прочетен само с помощта на ключ за декриптиране. Цялата цел е да се гарантира, че само упълномощени лица или приложения могат да имат достъп и да работят с данните. В свят, който е станал твърде запознат с нарушения и хакове, собствениците на данни са дошли да търсят начини да защитят своите данни. Софтуерната индустрия взима под внимание този разговор и предлага решения, при които данните на техните клиенти се криптират по три основни начина:

 • Шифроване с пълно задвижване – криптиране на дискове като цяло и където всичко, което се съхранява върху тях, е шифровано. Основни операционни системи като Linux и Windows Server се предлагат с функции, които позволяват криптиране на цял диск, до което след това можете да получите достъп само с парола. Тази парола трябва да бъде въведена по време на стартиране, така че дори самата операционна система да получи достъп до данните върху нея. Всяко приложение, което след това се стартира на сървъра, не изисква достъп до паролата, тъй като операционната система обработва достъпа си прозрачно.
 • Частично криптиране на системата – криптиране само за файлова система, което шифрира конкретна папка или файл с данни, до които след това може да се осъществи достъп само с парола. Този метод е подобен на предишния метод на криптиране, както тук, след като операционната система потвърди правилната парола, всички приложения, които трябва да работят с данните, ще го направят прозрачно. Недостатъкът тук е, че човешката грешка може да доведе до съхраняване на чувствителни данни в незашифровани файлови пространства или системи.
 • Криптиране на база данни – сигурност на данните, която превръща данните, съхранявани в базите данни, в неразбираем боклук, който няма смисъл без парола. Тук паролата трябва да бъде въведена само когато се осъществява достъп до базата данни, а не когато се стартира цялата система. В този случай, трябва ли да има неоторизиран достъп до диска – дори физически да бъде премахнат – виновниците няма да имат достъп до данните, които са в криптирани бази данни.
  Крайното ръководство за подмрежа (включително 10-те най-добри калкулатора на подмрежата)

Тъй като няколко пъти споменахме за „прозрачността“ в типовете криптиране, става необходимо да се разгледа подробно дефиницията на понятието:

Прозрачно криптиране на базата данни (TDE) – какво е това?

Прозрачно криптиране на данни (TDE) е технология за криптиране, която се използва от по-големите компании за софтуерни бази данни като Microsoft, IBM и Oracle. Те са превърнали тази технология в част от защитата на данните за редица техни решения за бази данни. Криптиране на TDE Източник на изображението

TDE е криптиране на ниво база данни, което работи за шифриране на данни в покой – което означава, когато данните не са достъпни, променени или в движение по мрежа – чрез кодиране на структурата на базата данни, а не на самите данни. По този начин, дори ако диск е откраднат, до базата данни в него не може да се влиза без оригиналния сертификат за криптиране и главния ключ.

TDE не изисква никакви промени в приложението в кода или по друг начин, когато оторизираните потребители имат достъп до данните, оттук и „прозрачното“ в името. Програмистите или всякакви приложения не е необходимо да създават макроси или да актуализират сложни конфигурации, за да използват данните. След като бъдат упълномощени, операционната система прави дешифрирането и отваря базата данни за достъп до данни в нея.

Това също означава, че оторизирани потребители и приложения не е необходимо да създават помощни таблици, тригери или изгледи, за да декриптират данни, които са криптирани с помощта на TDE.

Най-добрите инструменти за криптиране на база данни

Добре, така … ето списъкът на нашите 5 избора за най-добрите инструменти за криптиране и софтуерни решения, които да използвате с вашите данни:

1. IBM Guardium за криптиране на файлове и бази данни

IBM Guardium за криптиране на файлове и бази данниШифроването на данни на IBM Guardium е отговорът на бизнеса, който търси решение за криптиране на база данни, което идва от световно утвърдена технологична марка.

С този инструмент TDE се реализира с криптиране и декриптиране, осъществяващи се над системи за файлове с данни и обеми или дискове за съхранение. По този начин достъпът до данни е прозрачен за потребители, приложения, бази данни, операционни системи и системи за управление на съхранението. Схема за шифроване на файлове и бази данни на IBM Guardium Източник на изображението

IBM Guardium се използва за криптиране както на структурирани, така и на неструктурирани източници на данни и също така може да бъде мащабиран, за да продължи да покрива нуждите на бизнеса за сигурност, дори докато продължава да расте.

И накрая, IBM Guardium за шифроване на файлове и бази данни налага налагане на критерии, продиктувани от политиката. Той предлага възможност за централизирано управление на ключовете за криптиране, което позволява на предприятията да защитят своите данни, като същевременно гарантира, че те остават съвместими с GDPR. Междувременно политиките се дефинират лесно с лесен за управление сървър за управление и след това могат да бъдат разгърнати и внедрени в редица операционни системи (Windows, Linux и Unix).

2. Vormetric Transparent Encryption

Vormetric Transparent EncryptionVormetric Transparent Encryption е инструмент за защита на данните в покой с централизирано управление на ключовете, контрол на достъпа на потребителите и се предлага с подробна регистрация на одит за достъп до данни. Vormetric Transparent Encryption Scheme Източник на изображението

  8 най-добри мениджъри на пароли за корпорации и мрежи

Това, което прави това решение за шифроване се откроява е способността му да защитава данни там, където могат да се съхраняват – локално, чрез множество решения за съхранение в облак и в големи данни. Администраторите могат да изберат криптиране на операционната файлова система или да отидат за шифроване на цял диск.

Едната мощ на Vormetric Transparent Encryption се разкрива чрез просто разглеждане на данните, които може да покрие: лесно се разгръща, може да бъде мащабиран, за да покрие десетки хиляди физически или виртуални сървъри, и работи на Windows, Linux и Unix платформи.

Една уникална функция, която идва с това решение от eSecurity на Thales е, че не се изисква престой за първоначални операции за криптиране на данни. Администраторите могат просто да използват опцията „Трансформация на данни на живо“, където базите данни и файловете могат да бъдат криптирани докато данните се използват.

Отново има няма престой, факт, който може да бъде оценен при обмислянето на някои инструменти, може да изисква изчистване на шисти – инсталиране на нови сървъри на бази данни, преди данните да могат да бъдат криптирани.

3. Пълна защита на данните на McAfee – Advanced

McAfee Пълна защита на данните - Разширено McAfee е един от най-големите играчи на пазара на решения за борба с зловредния софтуер и пълната му защита на данните – Усъвършенстваният инструмент за криптиране е доказателство, че прави качествени продукти.

Този инструмент за криптиране на устройство на ниво предприятие работи в множество случаи на използване, включително предотвратяване на загуба на данни, криптиране на цял диск, контрол на устройството и дори защита на данните, съхранявани в облака (Dropbox и Google Drive, за да назовем няколко). Може да се използва на сървъри, изпълняващи версии на Windows и Mac OS X.

Освен криптиране на данни на дискове и контрол на достъпа, Пълният инструмент за защита на данните на McAfee автоматично криптира файлове и папки, преди да се преместят през локална мрежа и дори когато са споделени извън нея. McAfee Пълна защита на данните - Разширена схема Удивително е, че това цялостно решение за защита на данните е сравнително евтино, като се има предвид силата, която носи на малкия и средния бизнес, който иска да запази данните си защитени.

4. DbDefence за Microsoft SQL

DbDefence за Microsoft SQL За фирми, които използват Microsoft SQL Server (включително SQL Express и LocalDB), малко софтуерни решения предлагат сигурност на данните като DbDefence; това е може би най-идеалният инструмент за криптиране на SQL данни.

Този инструмент на TDE предлага сигурност на данните, без да се компрометира скоростта на изпълнение. DBA имат пълен контрол върху това, което им е необходимо, за да защитят и конфигурират DbDefence за работа върху таблици (някои или всички от тях), влизания и приложения, които имат достъп до ограничените данни. Режими на DbDefence Източник на изображението

Режимите на конфигурация позволяват три нива на обезопасяване на данни от база данни:

 • TDE който се грижи за криптирането, докато данните са в покой
 • А “Черна кутия”Функция, която блокира базите данни от възможността да разглеждате обекти (таблици, процедури и функции) без съответното разрешение
 • Разтвор за средно ниво, известен като маскиране на данни (PDF) и която позволява TDE защита, както и скриване на чувствителни колони от администратори и други потребители на Power

И накрая, DbDefence е ефективен инструмент за криптиране, който е лесен за настройване и стартиране; това е просто неефективно криптиране на базата данни на SQL и въпреки това има малък цифров отпечатък.

5. BitLocker

Windows 10 BitLocker Това е решение за шифроване с пълен диск, което идва при нас чрез Microsoft Inc. С над 90 процента от света, използващ една от техните операционни системи, а също така като се има предвид, че Windows 10 държи почти 49 процента от пазарния дял на настолните операционни системи, това е важно е да знаете най-добрия начин за осигуряване на данни за това, което е най-популярната операционна система.

  Как да сканирате локалната мрежа за IP адреси - Ръководство и инструменти

Шифроване на устройството BitLocker, както е официално известно, е вградена функция за защита на данните в Windows, която е налична при операционните системи Windows още от първите дни на Vista. Той служи за защита на потребителите от загуба на данни или кражба, която може да възникне в случай, че дадено устройство бъде откраднато, изгубено или небрежно изведено от експлоатация. Ключ за стартиране на Bitlocker Най-добрият начин да използвате този инструмент за криптиране е във връзка с Модул на надеждна платформа (TPM) – хардуерна функция за сигурност, която се предлага с почти всички нови компютри днес. Без него BitLocker все още ще работи в криптиране на дискове, но вместо това изискват администраторът да постави USB устройство, съдържащо ключа за стартиране, когато зареждате криптирани устройства.

Основната концепция зад този инструмент за защита е да се гарантира, че не е даден неоторизиран достъп до устройство – независимо дали чрез използване на софтуерни атаки или чрез физическо преместване на твърд диск на друг компютър.

Приятен фактор на BitLocker е фактът, че всичко необходимо за осигуряване на диск и всички данни на него са само с няколко кликвания.

Няколко думи на повишено внимание

Сега, въпреки че всички тези инструменти за криптиране предлагат начин за защита на данните, винаги ще има тази една слаба точка: администратора. Защото трябва хакерите да получат достъп до паролата на администратора – независимо дали се дължи на небрежност при запазването на паролата или защото не са се грижили достатъчно, за да използват сложна – нищо няма да им попречи да получат пълен достъп до данните.

Решение: никога не използвайте пароли по подразбиране. Освен това създайте сложни пароли, за които не може да се гадае и не ги записвайте, където всеки може да ги намери.

Същото се отнася за всички приложения, на които е дадено разрешение за достъп до дискове, файлови системи или бази данни; хакерите биха могли да използват всички слабости в самите приложения и да получат достъп до данните, като ги използват.

Решение: внимавайте какви роли и разрешения давате на всяко приложение. Продължавайте с пачовете и актуализациите, така че всякакви подвизи да бъдат предотвратени.

Има ли недостатъци при използването на инструменти за криптиране на базата данни?

Ок, току-що прекарахме цялото това време в обсъждане кои инструменти биха били идеално подходящи за редица сценарии за настройка на сървъра. Засегнахме и няколко предпазни мерки.

Сега ще разгледаме какви са минусите, когато става въпрос за криптиране на база данни. Защото, въпреки че може да сте готови да защитите данните си, има някои аспекти, които също трябва да следите. Те са:

 • Забравяйки паролата – администраторите трябва да използват сложни пароли, за да защитят наистина своите бази данни и за съжаление, това много улеснява забравянето им; ако го направят, вероятно няма да има достъп до тези данни отново.
 • Лъжливо чувство за сигурност – докато криптирането на данни с помощта на тези най-нови инструменти защитава вашите данни, това не означава, че трябва да свалите охраната си; винаги бъдете нащрек за нови методи за хакване. Уверете се, че поддържате цялата си цифрова среда закърнена и актуализирана.
 • Скачане на ресурси – докато повечето инструменти за криптиране на базата данни не са интензивни по отношение на ресурсите, случаят може да се промени с нарастването на данните ви и когато имате по-голям брой потребители или приложения, които продължават да искат все повече и повече данни. Тази цена за сигурност може да се компенсира с увеличаване на ресурсите, но това ще означава и убедително управление да увеличи бюджета си

Разглеждайки тези недостатъци, спокойно може да се каже, че предимствата ги превъзхождат далеч. Това ни води до извода: ако имате чувствителни и поверителни данни, винаги трябва да обмислите криптирането им.

Препоръчано изображение от tumbledore от Pixabay 

About the author

Comments

 1. бва да се използва инструмент за криптиране на базата данни, който да осигури защита на данните от неупълномощен достъп и злоупотреба. Прозрачното криптиране на базата данни (TDE) е един от най-добрите начини за криптиране на базата данни, който осигурява автоматично криптиране на данните в базата данни без да се налага да се променят приложенията или базата данни. Използването на инструменти за криптиране на базата данни е от съществено значение за защитата на данните и предотвратяването на нарушения и хакове. Недостатъците на тези инструменти са свързани със сложността на настройките и управлението на ключовете за криптиране, както и със забавянето на производителността на системата. Въпреки това, тези недостатъци не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй като защитата на данните е от решаващо значение за бизнеса и личната ни сигурност.

Comments are closed.