6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност – как да следите достъпа до файлове

6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност - как да следите достъпа до файлове

Контролът на достъпа до чувствителни файлове трябва да бъде компонент на всяка цялостна стратегия за киберсигурност. Спирането на неоторизирани лица от кражба на поверителни данни е важно за предотвратяване на кражба на чувствителна информация. Мониторинг на файловата активност инструментите използват дълбока проверка на пакети, за да видят как потребителите взаимодействат с файлове в цялата мрежа.

Софтуерът за наблюдение на файлове показва кой е получил достъп до файл, кога и какво е направил. В тази статия ще разгледаме шестте най-добри инструмента за наблюдение на файловата активност:

  1. SolarWinds сървър & Монитор на приложения (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)
  2. ManageEngine DataSecurity Plus
  3. LANGuardian
  4. Teramind
  5. PA Файлов оглед
  6. FileAudit

Най-добрите инструменти за наблюдение на файловата активност

1. SolarWinds сървър & Монитор на приложения (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност - как да следите достъпа до файлове

SolarWinds сървър & Монитор на приложения е инструмент за наблюдение на приложения и файлове, който проследява промените на файловете в реално време. От таблото за управление можете да видите характеристиките на файла като съдържание, размер, възраст, и броя. Тези монитори ви информират за промените в мрежата. Например, възрастовият монитор на файла ви казва кога последният файл е променен.

Бързата конфигурация на SolarWinds сървър & Монитор на приложения го прави идеален за МСП. След инсталиране на софтуера програмата ще започне автоматично откриване на свързани устройства. За по-малко от час можете да имате функционална платформа за наблюдение на файлове с включени шаблони за наблюдение извън кутията.

Разбира се, не е нужно да улавяте всичко в реално време: SolarWinds сървър & Монитор на приложения прави ли го за теб Монитори като монитор за преброяване на файлове да ви предупреди, ако броят на файловете в директория надвишава конфигурирания праг. Функцията на сигналите подчертава потенциално злонамерена дейност, така че да можете да разгледате по-отблизо. Сигналите могат да бъдат персонализирани така че да изберете какви параметри трябва да се използват.

Ако се нуждаете от решение за наблюдение на файлове с възможности за мониторинг на приложенията, тогава SolarWinds сървър & Монитор на приложения силно се препоръчва. SolarWinds сървър & Монитор на приложения започва от цена от 2,995 долара (£ 2 349). Има и безплатна пробна версия за 30 дни, която можете да изтеглите чрез този линк тук.

SolarWinds сървър & Монитор на приложенията (SAM) Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. ManageEngine DataSecurity Plus 

6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност - как да следите достъпа до файлове

ManageEngine DataSecurity Plus е софтуерна платформа за мониторинг на файлове, която показва файлова и потребителска активност в мрежа. Можете да видите кой е получил достъп до файла, кога и до какво е имал достъп. Има и редица визуални дисплеи като графики и кръгови диаграми които ви показват по-пълен преглед.

Например, можете да видите пай диаграма на Всички промени във файла и папки който е разбит на създавам, Изтрий, Промени, Промяна на разрешението, Презаписване, Преименуване, и Ход. Можете също така да видите най-активните потребители, най-достъпните файлове и най-променените файлове във файловия сървър.

Една премиум функция, включена в ManageEngine DataSecurity Plus е анализи за достъп до файлове. Анализ за достъп до файлове подчертават тенденциите за достъп, следете времето за достъп и откриване на аномален достъп до файлове. Например, инструментът може да идентифицира дали файлът е бил достъпен извън работно време и дали потребителят е получил разрешение за достъп до съдържанието.

Вграденият одит и спазването на нормативната уредба на ManageEngine DataSecurity Plus също са изключително полезни. Инструментът е съвместим с PCI DSS, HIPAA, GDPR, SOX, GLBA, и FISMA. Чрез одит на привилегии за достъп можете по-добре да контролирате достъпа до файлове и да гарантирате, че не се оставяте отворени за неустойки или други задължения.

За ManageEngine DataSecurity Plus файлов сървър, одитиращ цената, започва от $ 745 (£ 584) годишно. Цената включва мониторинг на целостта на файловете, проследяване на взаимодействията на файловете, сигнали, откриване / карантинно извличане на софтуер и други. Можете да изтеглите безплатната пробна версия за 30 дни.

3. LANGuardian

6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност - как да следите достъпа до файлове

LANGuardian е монитор на файлова активност, който използва дълбока проверка на пакети за проследяване на активността на потребителите. LANGuardian е популярен инструмент, тъй като е без агент и не засяга работата на мрежата, когато се използва за наблюдение на файлове (което прави програмата идеална за управление на множество сайтове). Графиките се генерират въз основа на активността на файловете. Тези диаграми показват път, Име на вход, отдел, сензор, Източник IP / подмрежа, и IP / подмрежа на файловия сървър.

Използването на софтуера на задълбочена проверка на пакети ви позволява да различите кой прави какво в мрежата си. Потребителски метаданни се получава от мрежови пакети за следене на активността на потребителя в мрежата. На практика това ви показва кога потребителите отворен и затваряне на файлове за споделяне на файлове, Изтегли или качване файлове.

Инструментът има и функция за сигнали за да ви уведоми за подозрителна дейност. Например, потребителят е изпратен тревога ако скоростта на преименуванията на файлове се увеличава или потребителят копира големи обеми файлове. Имайки сигнали на ръка за знамете подозрителна дейност по-рано намалява вероятността от злонамерен софтуер, като откупник, да ви изведе от действие.

LANGuardian се предлага като постоянен лиценз или абонамент. Цената зависи от броя на потребителите във вашата мрежа и броя на необходимите сензори. Ще трябва да се свържете директно с екипа по продажбите, за да видите точна цена. Има и безплатна пробна версия.

4. Тераминд

6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност - как да следите достъпа до файлове

Teramind е софтуер за наблюдение на файловата активност, създаден специално за наблюдение на активността на потребителите. Продуктът следи достъп до файлове, създаване, заличаване, и операции за запис. Дейността на потребителя се следи чрез запис на екрана и текстови дневници, така че можете да разгледате по-отблизо дейността на потребителя, за да проверите неговата легитимност.

Съществува и система за известия, която да ви информира за развитието в мрежата. Например, the системата за известия ви казва кога се качват файлове към облака или като прикачен имейл или чрез облачна услуга като Google Drive, Dropbox или OneDrive. Освен това имате възможност да блокирате качванията в облака, ако смятате, че дадена дейност е злонамерена по своя характер.

Teramind се предлага като локално или облачно решение. Всеки има три версии на продукта: Teramind Starter, Teramind UAM, и Teramind DLP. Локалните версии започват от $ 60 (£ 47) на месец за 10 крайни точки до $ 150 (£ 117) на месец за 10 крайни точки. Облачните базирани версии започват от $ 60 (£ 47) на месец за пет потребители до $ 150 (£ 117) за допълнителни правила за ексфилтрация на данни, базирани на съдържание.

5. PA Файлов оглед

6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност - как да следите достъпа до файлове

PA Файлов оглед е решение за наблюдение на файлове с възможности за наблюдение на файлове в реално време. Софтуерните монитори за създаване на файлове, заличаване, модификация, и движение на файлове. Той също така следи за IP адрес, данни / час и име на компютър на взаимодействията, за да се идентифицират различни потребители и да се забележи подозрителна активност. Можете да започнете мониторинг веднага след като приключите процеса на настройка, който може да бъде завършен само за няколко минути.

Програмата също има автоматизирани сигнали. PA Файлов оглед предупреждава за промените, направени във файловете, за да можете открийте подправяне на журнала. Сигналите са с разнообразна подкрепяща информация, включително потребителски акаунт, потребителски IP адрес, име на компютър, целеви файл, каква беше дейността и на Време за среща. Наличието на тази информация на разположение за справка помага да се постави цялата необходима информация на едно място, за да можете да започнете да адресирате атака.

Когато става въпрос за одит, PA Файлов оглед е отличен избор. Не само, че е съвместим с PCI, HIPAA, FISMA AC-19, SOX, и ISO 27001/27002, но има и доклади. Отчетите могат да се генерират в текст, HTML, PDF или .CSV. Докладите показват конкретни потребители, конкретен времеви диапазон, и периодът от време.

Предлагат се две версии на продукта за закупуване: PA File Sight Ultra, и PA File Sight Lite. Версията Lite започва от $ 199 (£ 156,18) за 1-9 лиценза и може да следи файловите дейности и да генерира сигнали. Версията Ultra започва от $ 599 (£ 470) за 1-9 лиценза и може да направи всичко, което Lite версията може, но добавя интеграция за Microsoft SQL Server, доклади, разширени сигнали, и способността да блокирайте външни дискове.

6. FileAudit 

6 най-добри инструменти за наблюдение на файловата активност - как да следите достъпа до файлове

FileAudit е инструмент за наблюдение на файлове в реално време което е проектирано да помогне да се наблюдава как взаимодействат служителите с файлове. Платформата следи промени в файла, чети пиши, заличаване, и собственост. Разполагането с тази информация гарантира, че можете незабавно да откриете и адресирате кибератаки, преди да бъдат нанесени щетите.

Също така има автоматизирани известия по имейл за да ви уведомява за действията на потребителя. Сигнали се генерират за определени събития като изтриване на файл или ако на потребителя е отказан достъп до файл. Поддържането на върха на тази информация помага да се диагностицира подозрителното поведение възможно най-рано.

Има четири версии на FileAudit на разположение за закупуване: екип, малък, среда, и начинание. Екипътната версия струва $ 50 (£ 39) на месец за 100 потребители и един сървър. Малката версия струва $ 85 (£ 66) за 500 потребители и три сървъра.

Версията Medium струва $ 140 (£ 109) за 1000 потребители и пет сървъра. Версията Enterprise поддържа над пет сървъра с повече от 1000 сървъра (но ще трябва да се свържете директно с екипа по продажбите). Можете да изтеглите безплатната версия тук.

Избор на правилния инструмент

Мониторингът на файловата активност е неразделна част от управлението на документи в корпоративна среда. Инструменти като SolarWinds сървър & Монитор на приложения и ManageEngine DataSecurity Plus са изградени с тази цел предвид. Всеки инструмент е лесен за използване с проста конфигурация и надземна перспектива на взаимодействието на файловете.

Функцията за анализ на достъп до файлове, включена в ManageEngine DataSecurity Plus е полезно за онези предприятия, които искат да автоматизират някои от своите откриване на заплахи. Автоматизацията изплаща дивиденти за времето на реакция, когато реагира на злонамерена дейност.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 + = 42

Adblock
detector