6-те най-добри IPAM инструменти за Windows и Linux

6 най-добри IPAM инструменти

Управлението на IP адреси е необходимо за вашата мрежа, ако използвате динамично адресиране. Най- Протокол за динамична конфигурация на хоста (DHCP) разпределя адреси на възли във вашата мрежа на лизинг, които могат да бъдат подновени.

Възстановяването на изоставени адреси и процеса на гарантиране, че адресите се съхраняват в диапазони за подмрежи и не се дублират, е сложен и отнема много време. Така че, трябва да използвате автоматичен мениджър на IP адреси за да стартирате DHCP среда.

Ако не можете да прочетете цялата статия, ето нашето обобщение списък на шестте най-добри IPAM инструмента:

 1. SolarWinds IP Address Manager (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Пълен DDI с мониторинг на IP адреси, управление на DHCP и корекция на DNS. Работи на Windows Server.
 2. OpUtils IPAM Комбинация от IPAM и картографски порт за превключване. Работи на Windows Server и Linux.
 3. LightMesh IPAM Облачна абонаментна услуга, която има модули за управление на мрежата, които включват управление на IP адреси.
 4. Мъже и мишки апартамент Мениджър на IP адреси, комбиниран с DHCP и DNS мониторинг, за да се осигури пълен DDI. Инсталира се в Windows и Linux.
 5. Morpheus Облачен базиран DDI с отлични функции за наблюдение на сигурността.
 6. BlueCat IPAM DDI пакет с мониторинг на мрежовата сигурност. Инсталира се в Windows.

DDI

Разпределянето и подмяната на временни адреси по цялата мрежа има много последствия за други секции от системата за адресиране, които трябва да бъдат координирани. Типичната DHCP среда ще включва DHCP сървър който разпространява нови адреси на устройства, докато се свързват към мрежата, DNS сървър, която карти между имена на хостове и IP адреси, и мениджър на IP адреси (IPAM), който е централен магазин на наличните адреси. Тези три задачи трябва да бъдат координирани. Например, ако всички IP адреси в мрежата ви се преразпределят чрез DHCP сървъра, всички кръстосани записи в DNS сървъра ще трябва да бъдат актуализирани. IPAM трябва да знае кои адреси са налични. Това включва задачата да възстанови изоставените адреси и да ги регистрира отново като налични.

Координирането на тези три функции за адресиране в координиран инструмент се нарича „DDI,, Което означава DNS, DHCP и IPAM. Степента, в която автоматизирате взаимодействието между тези три сървъра, зависи от вас. Това, че имате степен на ръчна намеса във вашата система, не означава, че нямате DDI среда. Докато DNS сървърът се актуализира при промяна на IP адреси и IPAM пула от налични адреси се актуализира, когато различни адреси са на живо, тогава имате DDI. Независимо дали всичко е направено, без да вдигате пръст, или всъщност трябва да копирате някои файлове от едно приложение в друго, все още управлявате DDI.

IPAM в DDI

Ролята на IPAM е централна за всяка динамична система за адресиране. Управлението на адресите обаче не се ограничава до динамично адресиране. Можете да издадете фиксирани адреси на определени части от оборудването и да разпределите трайно цялото си адресиране. Все още се нуждаете от централен запис на кое устройство трябва да има кой адрес, в случай че възелът загуби свой собствен адрес и трябва да го преразпредели.

Можете да стартирате ограничена DHCP система с подсекции на общия набор от адреси (обхват), запазени за подмрежи. Можете също така да изпълните смесена среда с динамично адресиране за повечето възли в мрежата и фиксирано адресиране за ключови устройства.

DHCP сървърът може да бъде настроен да разпределя адреси автоматично или можете да работите със система за ръчно разпределение. Все пак ви трябва централен регистър на адресите, които се използват и които все още са на разположение.

Така че, без значение какъв метод за адресиране използвате, пак ще се нуждаете от мениджър на IP адреси. Основна функция на IPAM е възстановяването на изоставени адреси. Има няколко много прости, но ефективни инструмента, които могат да помитат мрежата ви и да съставят списък с адреси, които в момента се използват. Тези инструменти се наричат ​​„Ping sweepers“ или „Track IP-trackers“. Такива инструменти ви дават частична IPAM функционалност. Ако имате малка мрежа, можете да се справите само с IP тракер. Въпреки това, ще трябва да съставите другите функции на IPAM ръчно, като настроите електронна таблица или списък на наличните адреси.

Когато извършвате преглед на мрежата, тогава трябва да сравните списъка с резултати със списъка на разпределените адреси, който имате в електронната си таблица. След това ръчно ще актуализирате всички записи, които показват неправилни състояния на наличността.

Автоматизирани мениджъри на IP адреси

Не е нужно да имате напълно автоматизиран IPAM. Ако допринесете с някакъв „пот собствен капитал“ в системата си за управление на IP адреси, все още работите с мениджър на адреси - само с много лично участие.

Когато управлявате малка мрежа, това ръчната намеса не е толкова отнемаща време. Докато мрежата ви расте, ще установите, че просто нямате достатъчно часове в деня, за да изпълнявате всичките си IPAM задачи. В този момент ще бъдете изправени пред избор: или поемете допълнителен член от персонала, който да наблюдава системата за адресиране на вашата мрежа, или да преминете към пълна автоматизация на IPAM.

Въпреки че е чудесно да създадете заетост, видът кандидати, които ще трябва да търсите в ролята на системна администрация, трябва да бъде квалифициран и опитен. Има недостиг на хора в световен мащаб, така че всъщност не правите на някого голяма услуга, като оказвате още по-голям натиск върху пазара на недостатъчни технологични умения. Освен това използването на автоматизиран инструмент струва по-малко от наемането на повече персонал. Автоматизиран инструмент няма да отиде във ваканция или да се разболее. Автоматизираните инструменти не получават махмурлук или се разсейват - те не са склонни към човешка грешка. Така че ще бъде по-добре да инвестирате в добър мениджър на IP адреси, за да автоматизирате всичките си функции за управление на адреси, отколкото да накарате човек да го направи.

Най-добрите IPAM

Има много DDI решения там. Можете да отидете за отделни елементи, да изградите вашата DDI система с IP тракер и отделни функции за водене на запис на адреси. Можете да купите в пълен размер IPAM и го допълнете с a DHCP сървър и a DNS сървър от различни доставчици или можете да изберете изцяло интегрирано DDI решение.

Това ръководство се фокусира върху мениджърите на IP адреси, така че ако просто търсите IPAM, а не пълен DDI, списъкът с препоръчани инструменти, които сме събрали, ще намали времето за вашите изследвания и ще ви помогне да увеличите мащаба на най-добрите налични опции.

Можете да прочетете повече за тези опции за IPAM и DDI в следните раздели:

1. SolarWinds IP Address Manager (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

Най- SolarWinds IP Address Manager е пълен DDI пакет тъй като включва DHCP и DNS функции за управление. Инструментът е много лесен за настройване, защото ще открие вашата система за адресиране, включително обхвата на подмрежата. Инструментът не действа като DHCP сървър или DNS сървър; Въпреки това, той може да управлява онези услуги, които се предоставят от Microsoft, Cisco, ISC и BIND. С този пакет няма да е необходимо да се притеснявате за остарели записи във вашия DNS сървър.

Solarwinds IPAM

Инструментът се самоинсталира и работи Windows Server. Той поддържа раздели на всички разпределени IP адреси във вашата мрежа; той проверява периодично, за да се увери, че всички адреси, които са маркирани като използвани, не са изоставени.

Инструментът може да се справи динамично адресиране, статично адресиране или комбинация от двете. Има и екран за самообслужване, достъпен за потребителите, така че те да могат да инициират процеса на разпределение, като поискат IP адрес. Този адрес може да бъде посветен или разпределен от пул, запазен за подмрежа.

Ако искаш преоразмерете вашите подмрежи, ще можете да използвате вградения съветник за разпределение на подмрежата, който ще ви посъветва за оптималното използване на обхвата на адреси за всяка подмрежа. Инструментът ще следи за изчерпването на адресния пул и ще ви предупреждава, ако разпределението към определена подмрежа изглежда твърде малко.

IP Address Manager SolarWinds е в състояние да взаимодейства с функциите на VMWare, по-специално VMware vRealize Orchestrator (vRO)/vRealize Automation (vRA). Това му позволява да управлява сложността на виртуализационното адресиране.

IPAM може да хоства множество потребителски акаунти, което означава, че можете да разпространявате достъп до членовете на екипа. Таблото за управление е персонализирано и това ще ви позволи да ограничите контролите, достъпни за младшите членове на екипа. Записването на събития съхранява данни кой какво е направил и кога, така че можете бързо да разберете дали разрушителното решение е било приложено от неправилно информиран член на персонала или всъщност е било хакерска атака.

Получавате отчети с данни на живо в таблото за управление на IPAM и можете също да разпечатвате статистически отчети - има стандартни формати на отчетите, включени в инструмента, но можете също да създадете свой собствен. Таблото за управление на IP мениджъра дава статистика в реално време относно използването на адреса в мрежата и има и стандартни формати на отчети, доставени със софтуера. Системата включва Writer Report, който ви позволява да персонализирате отчети. Отчетите могат да бъдат автоматично разпределени до предварително определен списък от получатели чрез имейл или могат да бъдат настроени в уеб пространство с контроли за достъп.

IPAM е част от пакет от софтуер за управление на инфраструктурата произведен от SolarWinds и той се интегрира с други инструменти, като мрежови и сървърни системи за наблюдение. Можете да получите 30-дневна безплатна пробна версия на мениджъра на IP адреси на SolarWinds.

SolarWinds IP Address ManagerDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. OpUtils IPAM

OpUtils IPAM

OpUtils се произвежда от ManageEngine, което предоставя набор от инструменти за управление на ИТ. Този пакет включва и IPAM и a превключване на порт портфейл. Тази комбинация е много добър пакет за откриване на измамен достъп до вашата мрежа и нередовни дейности, които могат да показват компрометирани потребителски акаунти. Софтуерът се самоинсталира и работи Windows Server и Linux. Въпреки че има безплатна версия на OpUtils, това издание не включва нито IPAM, нито преобразуващия порт на карта.

Мениджърът на IP адреси е в състояние да взаимодейства както с вашите DHCP сървъри, така и с DNS сървъри, давайки инструмента Възможности на DDI контролер. Въпреки това той е в състояние да общува само с Microsoft DHCP сървър. Инструментът също има достъп Active Directory в Windows, за да проверите състоянието на оборудването. Данните, получени от този източник, се показват на таблото заедно с разпределения му IP адрес. IPAM също може да се актуализира Active Directory записи за съгласуване на променени IP и хост адреси.

IPU на OpUtils ще проверете за изчерпването на адресните пулове и да ви посъветва, когато подмрежите изчерпват адресите. Пакетът включва и функция за разпределение на насочен подмрежа на адрес, която може да ви помогне да разпределите по-ефективно адресния пул. Инструментът също проверете мрежата и да променя статусите на всички адреси, които намира, че са били изоставени, като ги прави достъпни за повторна употреба. Тази функция се изпълнява от Монитор на обхвата модул на OpUtils, който също актуализира DHCP сървъра с информация за използването на адреса.

Таблото за управление е персонализирано и можете да създадете много потребителски акаунти за да се даде възможност на всеки член на екипа да има директен достъп до инструмента. Всички действия, извършвани в конзолата, се записват. Интерфейсът включва атрактивни графични изображения на живи данни и можете също да получите преглед на дейностите от съхранени исторически данни.

Можете да получите пълната версия на OpUtils в 30-дневна безплатна пробна версия.

3. LightMesh IPAM

LightMesh мрежов мениджър

Пакетът LightMesh е софтуер като услуга (SaaS), доставен от облака. Системата за управление на мрежата включва редица модули. Това са:

 • Описи на мрежови устройства
 • Управление на IP адреси
 • Автоматизация на превключване на превключватели
 • Мерки за автоматизация на архивирането и сигурност на данните
 • Интеграция на процесите в ITIL
 • Управление на жизнения цикъл
 • Инструменти за оценка на въздействието и промяната

IPAM в този пакет ще комуникира с вашия DHCP сървър и DNS сървър за да предоставите една единствена точка за достъп за всичките си DDI функции. Тази координация ви спестява да се налага да влизате във вашите DNS и DHCP системи, за да проследявате операциите.

Услугата LightMesh започва от сканиране на вашата мрежа за нейната инфраструктура. Той записва цялото срещано оборудване в инвентара и съставя мрежа от топологията на мрежата от него. И инвентарят, и картата се актуализират автоматично, ако искате добавете, преместете или премахнете устройство.

IPAM работи с топологичната карта и инвентара. Той координира с DHCP сървъра за добавяне на IP адреси към всеки възел в мрежата. Периодичните проверки на устройства, управлявани от LightMesh, служат и за откриване на изоставени адреси, така че поддържа актуализиран пула от налични адреси.

Таблото за управление може да бъде достъпно от всеки член на екипа, след като настроите акаунти. Всеки акаунт може да бъде персонализиран, за да ограничи достъпа до функции - това може да се направи или на потребител, или в групи. Освен че предоставя достъп до живи данни, включително графики и сигнали, интерфейсът включва RET среда за програмиране, която ви позволява да създавате скриптове за автоматизиране на задачите. Всички действия, извършени в системата LightMesh са влезли за одит.

Пакетът LightMesh се цени от абонамента и има три различни нива на обслужване: Малък екип, Среден екип и Предприятие. LightMesh се предлага в безплатна 30-дневна пробна версия.

4. Мъже & Мишки апартамент

Мъже и мишки IPAM

Мъжете & Мишки DDI Suite е IPAM с DHCP сървър и DNS сървър възможности за управление. Този инструмент няма да замени вашите DHCP и сървърите, но ще централизира контрола върху тях в едно табло за управление, така че не е нужно да продължавате да влизате в различни интерфейси, за да гарантирате, че вашата политика за IP адреси се прилага. Все още ще трябва да стартирате отделен софтуер за DHCP и DNS сървър. Инструментът също е в състояние да управлява Active Directory записи на Windows.

Модулът за управление на DNS на DDI Suite ще взаимодейства с Windows, BIND, PowerDNS, и свободен DNS сървъри. Частта за управление на DHCP на DDI Suite може да организира DHCP сървъри, управлявани от ISC, Windows, Cisco IOS, и Кеа софтуер. Модулите за управление на DHCP и DNS сървъра не са задължителни, така че можете просто да инсталирате мениджъра на IP адреси. Координирането между DDI елементите обаче е важно спестяване на време, така че трябва да обмислите разполагането на пълния DDI Suite.

Мъжете & Мишки DDI Suite могат да контролират Windows и Linux среда и също ще управлява Устройства на Cisco IOS. Тази услуга също е в състояние да проследява проблеми с адреси в облачни услуги, включително OpenStack, лазурен и AWS естествени функции на IPAM. Тя може да взаимодейства с Azure DNS, Път 53 Амазонка, Динамична, NS1, и Akamai Fast DNS.

Таблото за мъже & Мишките са базирани на браузъра. Можете да настроите различни акаунти с достъп до различни набори данни и контроли, за да можете безопасно да разпределяте правата за достъп на членовете на екипа. Всички промени, извършени през системата са добита с потребителското име, регистрирано за всяко действие, така че лесно ще можете да проследявате представянето на всеки член на административния екип.

Инструментът включва също езици за скриптове и API, които ви позволяват да обменяте данни с други приложения във вашата мрежа и да автоматизирате много задачи за администриране на адреси. Поддържаните от системата скриптови езици са SOAP, ПОЧИВКА, и JSON-RPC. Стандартният пакет DDI Suite включва редица предварително написани скриптове за автоматизация, които се наричат ​​„съветници“.

Този мениджър на IP адреси е в състояние да организира и оразмерява подмрежите и е много мощна система за управление на обхвата, която е подходяща за големи и сложни мрежи. Можете да получите 30-дневна безплатна пробна версия на DDI Suite, за да го прекарате през крачките си, без риск за бюджета си.

5. Морфей

Морфей IPAM

Morpheus ви дава мениджър на IP адреси, който също контролира вашите DHCP и DNS сървъри, така че можете да стартирате цялата си DDI система от контролния панел Morpheus. Това е облачна система, така че вие ​​получавате достъп до него чрез уеб браузър. Morpheus е специално насочен към фирми, които искат да стартират мрежата си в Облака или дори да доставят свои собствени услуги от интернет. Предлага се и за хибриден облак / локално системи.

Морфей е a Облачна платформа за управление, така че поддържа много различни функции за администриране. Секцията IPAM на системата ще се увери, че нямате дублирани IP адреси в мрежата си и че вашият DHCP сървър не пренебрегва оборудването и ще го остави без IP адрес. Можете да откриете измамни устройства, свързани към вашата система, защото те ще трябва да имат системен IP адрес, разпределен от обхвата, посочен във вашата IPAM база данни.

IPAM няма да разреши неоторизирани устройства да бъдат разпределени към мрежов IP адрес, което ефективно блокира тези опити за достъп. Така че, IPAM Morpheus включва някои строги процедури за сигурност и всяко събитие, свързано с адреси, се регистрира за одит на системата. Няма безплатна пробна версия на Morpheus, но можете да получите достъп до демо версия на уебсайта на услугата.

6. BlueCat IPAM

BlueCat DHCP

BlueCat предлага решение за IPAM, но презентацията му говори повече за своите DNS и DHCP възможности. Компанията се фокусира върху адресиране на проблеми като инструменти за сигурност. Това е силно изразено в неговото Устройства за управление на DNS и DHCP, които, разбира се, са резбовани заедно от класическите задачи на мениджър на IP адреси.

Началната точка на мениджъра на адреси е неговата рутинна процедура за откриване на устройства. Това е постоянен модул, който ще продължи потърсете цялото оборудване, свързано към вашата мрежа, и актуализиране на директорията с ресурси, тъй като намира промени в инфраструктурата. След като всички устройства бъдат идентифицирани, следващата задача е да се гарантира, че на всеки от тях е предоставен IP адрес.

Инструментът няма да действа като DHCP сървър. Софтуерът се инсталира в Windows и взаимодейства с родния Windows DHCP и DNS сървърния софтуер. Това му дава възможност да забележи изоставени IP адреси и да актуализира своята база данни. Той също така ще координира записите в DNS сървъра със собствени IPAM записи и дейностите на DHCP сървъра.

Това е добро средство за миграция от IPv4 към IPv6 защото е двоен стек. Всички проблеми, свързани с адреси, могат да се управляват централно чрез таблото за управление на BlueCat, така че не е необходимо да продължавате да превключвате между конзолите за управление, за да предотвратите дублиране или недостиг на адреси. Инструментът включва йерархия на одобренията, индивидуален потребителски акаунт, регистриране на събития и автоматизирани работни процеси, така че ще ви помогне отсече щетите от човешка грешка.

Този пакет е подходящ за големи, управлявани от екипи мрежи. BlueCat Networks не предлага безплатна пробна версия на своята платформа и дори не публикува цените си.

Централизирайте управлението на адресите

Решението за DDI с пълна услуга е за предпочитане пред работещ метод, който изисква ръчни действия за съгласуване на DNS, DHCP и IPAM действия. Просто нямате време да следите тези три отделни функции за адресиране и ако се отклоните от вашия надзор, потребителите ще изпаднат в проблеми и бизнесът ще бъде загубен.

Промишлената конвенция за внедряване на DDI е всеки модул да бъде отделен, като се предпочита предпочитанията на родните способности на системите на Microsoft DNS и DHCP, които са в пакет Windows Server. Това е лоша новина за потребителите на Linux, но други DNS и DHCP сървърни платформи често са съвместими с инструментите, изброени в това ръководство. Със сигурност е вярно да се каже, че потребителите на Windows Server се предлагат по-добре на пазара на IPAM от Linux собственици.

Както можете да видите в описанието на нашите препоръчани инструменти за управление на IP адреси, доставчиците на решения концентрират своите DDI интеграционни съоръжения в своя IPAM софтуер. Така че, трябва компетентно планиран IPAM за да интегрирате напълно DDI функциите на вашата мрежа.

Използвате ли IPAM? Предпочитате ли да го държите отделно от вашите DHCP и DNS сървъри, или сте се постарали да поставите мениджър на IP адреси с възможности за надзор на DDI? Инсталирали ли сте някой от инструментите в нашия списък? Оставете съобщение в Коментари секция и споделете своя опит с общността.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 50

Adblock
detector