7-те най-добри безплатни SCP сървъра за Windows, Linux и Mac

7 най-добрите безплатни SCP сървъри

Какво е SCP сървър?

SCP или защитен протокол за копиране е средство за сигурно прехвърляне на файлове между локален хост и отдалечен хост или между два отдалечени хоста.

Ето нашия списък с най-добрите SCP сървъри:

  1. SolarWinds безплатен SFTP и SCP сървър (безплатно изтегляне) - Безплатна SCP реализация за Windows от водещ производител на софтуер за мониторинг на мрежата.
  2. Bitvise - SFTP и SCP инструмент за Windows.
  3. FreeSSHd - Безплатен пакет от мрежови помощни програми за Windows, който включва SFTP.
  4. OpenSSH за Windows - Текстово базиран инструмент за команден ред за Windows, който включва SCP.
  5. Cygwin за Windows - Безплатен SSH и SCP инструмент за Linux, който е пригоден да работи на Windows.
  6. OpenSSH SCP сървър - SCP инструмент, който е предварително инсталиран в повечето Linux дистрибуции.
  7. Dropbear SCP - Лек SCP сървър, който е предназначен за използване във вградени системи.
  8. Роден на MacOS SCP сървър - SCP сървър, който е включен в операционната система Mac OS.

Когато говорим за „SCP сървър“, ние наистина имаме предвид „прехвърляне на данни към SSH сървър“, което носи всички предимства на сигурността, криптирането и конфиденциалността на SSH заедно с него. Като такъв, няма такова нещо като SCP „сървър“ сам по себе си. По-скоро за изпълнение на копието на файла се използва SSH сървър.

SSH е „Сигурна черупка,”, Която включва криптиране за защита на предавания по незащитени мрежи. Когато внедрявате SCP, трябва да създадете SSH сървър. Тази услуга се грижи за допълнителната сигурност, за да направи стандартно действие за копиране в мрежа в транзакция за сигурно копиране.

Има много протоколи, които улесняват прехвърлянето на файлове по мрежата. Някои от по-ранните, които все още се използват днес, са Протокол за прехвърляне на файлове и на Тривиален протокол за прехвърляне на файлове (FTP и TFTP). Друг, по-сигурен метод е Secure копие (SCP). Докато FTP може да бъде направен по-сигурен чрез използване Сигурност на транспортния слой (TLS), SCP по своята същност е по-сигурен защото това е просто SSH сесия, използвана единствено за прехвърляне на файлове. FTP с TLS / SSL се обозначава като „FTPS.“

SCP и SFTP: Сигурни алтернативи на FTP

Въпреки че FTP все още се използва широко в мрежите и интернет до ден днешен, той по своята същност е несигурен. Когато за сесия са необходими идентификационни данни за вход, потребителското име и паролата се изпращат с обикновен текст, което означава, че всеки прехващач може да ги прочете.

SCP е една от двете сигурни алтернативи за вашите FTP задачи. Другият вариант е Защитен протокол за прехвърляне на файлове (SFTP), също известен като SSH FTP защото, подобно на SCP, той използва SSH за защита.

Разликите между SCP и SFTP

Разликата между SFTP и SCP е, че по-късното е чисто система за прехвърляне на файлове, докато SFTP включва команди за търсене и промяна на структурата на директория на отдалечения компютър.

FTP през SSH

За да добавите към объркването на защитените алтернативи на FTP, може да чуете и за „FTP през SSH.“ Това е повече от техника, отколкото от протокол. Отваряте стандартна FTP сесия в рамките на SSH сесия, която е класифицирана като „тунелиране“. След като разберете, че FTP се нуждае от две отделни връзки за формиране на сесия, започвате да осъзнавате, че FTP през SSH скоро може да се обърка..

FTPS добавя SSL

Методологията на FTPS добавя процедура за включване Защитен слой на гнездото (SSL) защита (заменена със сигурност на транспортния слой) в FTP сесия. Тази комбинация от протоколи обаче има слабости в сигурността, тъй като командите за започване на мерки за сигурност се изпращат в обикновен текст и могат да бъдат прихващани.

Заменете TFTP с SCP за криптиране

TFTP изобщо няма мерки за сигурност и трябва да се използва само във физически защитени частни мрежи. Можеш замести SCP за TFTP за да добавите криптиране към разпределението на конфигурационни файлове във вашата мрежа, защото това е по-лека система за сигурно прехвърляне на файлове от SFTP.

Внедряване на SCP сървър

SCP получава името си от командата cp Unix, която обикновено се използва за копиране на файлове. Тъй като Secure Copy е разработен като „cp с криптиране“, е много по-лесно да се срещне с него в Unix и Unix-подобни системи (Linux, Free BSD и Linux варианти). Обикновено се изпълнява и като команда. SCP сървърите, SCP помощните програми с графични потребителски интерфейси и SCP за Windows системи са много трудни за източник. Можете да го намерите като команда в пакет SSH сървър. Така че, за да ви предоставим списък с опции за SCP сървър, в това ръководство сме включили и SSH сървъри.

Ето списък на най-добрите SCP сървъри:

Windows SCP сървъри

1. SolarWinds SFTP / SCP сървър (БЕЗПЛАТЕН ИНСТРУМЕНТ)

SolarWinds-свободна SCP-сървър

SolarWinds поддържа изчерпателен набор от ИТ инструменти, който включва комбинация SFTP / SCP сървър. Приложението работи като Windows услуга, което означава, че основната му работа трябва да е позната на системните администратори на Windows.

За разлика от базирана на Linux SCP, SolarWinds SFTP / SCP сървър поддържа създаването на виртуални потребители. Това са потребителски акаунти, които могат да се използват за удостоверяване на SCP сървъра с цел копиране на файлове. Но профилите не са местни акаунти на Windows и следователно всъщност не съществуват в системата. Това осигурява прилично ниво на сигурност. В случай, че идентификационният номер на акаунта на SCP е компрометиран, той не може да бъде използван за директно влизане в системата като потребител.

SolarWinds SFTP / SCP сървърът предлага графичен интерфейс и е фокусиран върху SCP, а не като общ SSH сървър. Алтернативите за Windows са скъпи или идват от малко известни доставчици, което въвежда риск.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НА ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ ЗА СОЛАРВИНДИ:

www.solarwinds.com/free-tools/free-sftp-server/

SolarWinds SFTP / SCP ServerDownload 100% БЕЗПЛАТЕН инструмент

2. Битвиз

bitvise-SSH-сървъра на настройките

Тъй като и SFTP, и SCP работят над SSH, то Битвиз SSH сървър поддържа и двата защитни протокола за прехвърляне на файлове.

Bitvise позволява използването на Windows собствени потребителски акаунти или виртуални потребители. Това осигурява голяма гъвкавост, тъй като не е необходимо да създавате пълноценни потребителски акаунти на Windows, за да осигурите ad-hoc достъп до защитените файлови директории.

Битвиз също позволява на системните администратори да ограничават връзките само до SCP. В много SCP реализации SCP достъпът предполага SSH (shell) достъп. Обикновено това не е проблем с подобни на Unix операционни системи, тъй като тези системи имат защита на ниво акаунт. Но при системите на Windows този достъп може по невнимание да доведе до неволен достъп до неща като Power Shell. Имайки това предвид, Bitvise поддържа възможността за разрешаване на достъп до SCP, но забранява достъпа до основни обвивки.

3. FreeSSHd

freesshd-опции

FreeSSHd е това, което звучи. Това е Безплатен SSH демон за Windows. На езика на Unix, демон е родствен на Windows услуга.

FreeSSHd може да работи на всяка Windows система, по-нова от и включваща Windows NT 4 (което е почти всички) и създава много малък отпечатък на паметта и ресурсите. Той поддържа виртуални потребители и лесен за използване интерфейс за наблюдение и стартиране или спиране на услугата.

4. OpenSSH за Windows

OpenSSH_CLI

Open SSH е дядото на всички SSH сървъри. Това е около 1999 г., когато за първи път е пуснат като част от операционната система OpenBSD. От техническа гледна точка OpenSSH е набор от инструменти, но по-голямата част от тежки повдигания се извършва от Open SSH програмата. Той е проектиран да бъде пренесен на друга операционна система и поради това вероятно е най-широко използваният SSH сървър на планетата. В комплект с SSH идва SCP, така че Open SSH вероятно заема водеща позиция и в категорията SCP.

Microsoft Open SSH сървърът все още е в процес на разработка, но има налична версия преди изданието (от 17 октомври 2017 г.). Това ще отнеме някои отрязъци на администратор на Windows, тъй като основно се изискват умения за команден ред Power Shell, за да го настроите и да работите.

Въпреки че може да е в преди издание, Open SSH има толкова силна линия, че вероятно ще се превърне в defacto SCP сървър в Windows, точно както е в другите операционни системи сега.

5. Cygwin В Windows *

* Повечето системни администратори на Linux са запознати с приложен проект на име Cygwin. Също така е честно да кажем, че почти никой друг не е чувал за това, но много системни администратори на Windows вероятно могат да се възползват от Cygwin.

7-те най-добри безплатни SCP сървъра за Windows, Linux и Mac

Cygwin е проект с отворен код, който предоставя Windows DLL файл, който съдържа наистина голямо количество POSIX API функции. Какво означава това? Това означава, че много Linux приложения могат да бъдат компилирани да използват Cygwin и следователно тези приложения могат да се стартират в Windows.

Cygwin е споменат в тази статия, тъй като има много Linux SSH и SCP сървъри, които привидно са достъпни само като Linux пакети, но копаенето малко по-дълбоко често разкрива, че те също имат Cygwin пакети. Системните администратори на Windows, които са удобни с приложение от Linux от всякакъв вид, трябва да проверят дали е наличен пакет Cygwin.

Linux SCP сървъри

5. OpenSSH SCP сървър за Linux

OpenSSH-лого

Повечето дистрибуции на Linux идват с инсталиран Open SSH, въпреки че обикновено той не се изпълнява по подразбиране. Вероятно ще трябва да стартирате демона Open SSH, за да разрешите SSH връзки, което от своя страна ще позволи копия на SCP файлове.

Името на пакета в повечето случаи е openssh-сървър.

$ apt-cache search openssh-сървър
openssh-server - сървър за сигурна обвивка (SSH), за сигурен достъп от отдалечени машини

Инсталирането му трябва да е толкова лесно, колкото да изпълните командата за инсталиране на вашия мениджър на пакети.

$ apt-get install openssh-сървър

След като сървърът е инсталиран и работи, съществуващите системни потребители ще могат да използват SCP клиент за свързване и копиране на файлове в и от директории на сървъра, където имат разрешения за четене. За разлика от FTP, който обикновено е настроен да позволява на множество потребители достъп до един и същ набор директории за качване и изтегляне, SSH пуска потребителите в домашната им директория по подразбиране. Може да се наложи да оправите разрешенията на вашата файлова система, ако искате вашите потребители да имат достъп до други директории на сървъра.

6. Dropbear SCP сървър

Възможно е да възникнат ситуации, в които пълноценният SCP сървър не е осъществим или желателен. В такъв случай SCP сървърите с по-малък отпечатък като Dropbear могат да помогнат. Dropbear е насочен към вградени системи като рутери, които може да се нуждаят от SSH или SCP функционалност, но може да се използва като SCP сървър на всяка POSIX съвместима платформа.

Системните администратори, които искат да персонализират Dropbear, ще трябва да имат умерени умения. Задачи като деактивиране на основен SSH, но оставяне на SCP функциониране, ще изискват модификации на Dropbear makefile и прекомпилация на изпълнимия файл.

 macOS SCP сървъри

7. родният SCP сървър на macOS

Като операционна система, подобна на Unix, macOS има вградена поддръжка за SSH и следователно SCP. За да активирате SSH на вашия macOS компютър, отворете System Preferences -> Споделяне на аплет и активиране на опцията за отдалечен вход. Това ще позволи SSH за всички потребители на машината.

macos_sharing_settings

Заключителни думи

Има много причини да изберете SCP през FTP и FTPS, но по-малко причини да изберете SCP през SFTP. Както SCP, така и SFTP са всъщност специални видове SSH сесии, така че те предоставят еднакви плюсове и минуси на стандартна сесия на SSH черупки. За разлика FTP и FTPS са по-малко защитени, така че ако използвате един от тези видове сървъри, трябва да преминете към SCP или SFTP.

Вижте също:

  • Най-добрите TFTP сървъри
  • Най-добрите SFTP сървъри
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 7

Adblock
detector