8 най-добри алтернативи на Paessler PRTG

8 най-добри алтернативи на Paessler PRTG

PRTG означава „Paessler Router Grapher Traffic Grapher,“, Което беше първоначалното име на инструмента. Paessler е немска компания, която започна дейността си през 2001 г. За първи път пусна PRTG през 2003 г. От тази дата инструментът за мониторинг се превърна в един от лидерите в индустрията.

Ако нямате време да прочетете целия пост, потърсихме пазара, за да намерим най-добрите съвпадения за функционалността на PRTG. Ето и нашето списък на осемте най-добри алтернативи на PRTG:

  1. SolarWinds ipMonitor (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Пакет монитори, до които се осъществява достъп чрез вашия собствен сървър.
  2. Site24x7 Мониторинг на мрежата от облака (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)  Облачна система за наблюдение, която покрива ИТ инфраструктурата, приложенията и поведението на потребителите.
  3. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Комбиниран монитор за мрежа, сървър и приложения, който предоставя и инструменти за управление на системата. Изграден за MSP.
  4. ManageEngine OpManager Комбиниран монитор за мрежа и сървър.
  5. Нагиос XI Разширяема система за мониторинг на инфраструктурата.
  6. ConnectWise Automate Облачно базирано средство за наблюдение и управление на системата.
  7. Zabbix Безплатен инструмент за наблюдение.
  8. Касея Траверс Система за наблюдение и управление на системата със защита от заплаха.

Един от проблемите, с които може да се сблъскате с PRTG, е непоколебимата решимост на Paessler да запази тази програма като чист инструмент за наблюдение. По този начин в инструмента няма и никога няма да има никакво управление на конфигурацията, DDI (DHCP / DNS / IP Адрес) или мерки за предотвратяване на проникване.

Стратегията на Paessler може да предизвика гръб и да я загуби някои клиенти, тъй като конкурентните системи следят инфраструктурата също както PRTG и се разширяват, за да включват повече процеси за автоматизация и отстраняване на проблеми. В това ръководство ще срещнете инструменти, които са също толкова добри като PRTG и някои, които са добавили функционалност, която PRTG никога няма да има. Първо, нека разгледаме силните страни на PRTG.

Мрежов монитор Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

Paessler изпраща един и същ пакет за всички клиенти, независимо дали са големи или малки. Най- PRTG Network Monitor pack е съвкупност от функции за наблюдение, които се наричат ​​„сензори.”Сензорът е или полезна програма, като например Ping, или действие, което следи един хардуерен елемент. Например, a превключвател порт монитор е един сензор на порт. Ако активирате монитора на всички портове на вашия превключвател, сте използвали толкова много сензори, а не само един.

PRTG Network Monitor

Броят на сензорите, които активирате, е много важен, защото това е основата на структурата на зареждане на Paessler. Компанията има редица ценови точки които дават надбавка за сензор. Това са:

PRTG LevelServices
PRTG Безплатно 100 сензора с реализация на един сървър
PRTG 500 500 сензора, докладващи на една инсталация на сървър
PRTG 1000 1000 сензора, докладващи на една инсталация на сървър
PRTG 2500 2500 сензора с една инсталация на сървър
PRTG 5000 5000 сензора с една инсталация на сървър
PRTG XL1 Неограничен брой сензори на една инсталация на сървър
PRTG XL5 Неограничени сензори на до пет сървъра.

Мониторът обхваща мрежи, сървъри и приложения. Това е рядкост в индустрията, където мониторингът на тези три сектора на оборудването обикновено се разделя на отделни инструменти. Също така рядко се среща инструмент, който включва както мониторинг на мрежовото устройство, така и анализ на мрежовия трафик – често тези две функции са разделени между два отделни инструмента.

Така че, Paessler PRTG работи много за това и способността му да бъде пригодена е доста уникална. Ако просто искате мрежов монитор и не се интересувате от мониторинг на сървъри или приложения, тогава включвате само сензори, свързани с мрежата. По подобен начин можете да решите просто да наблюдавате състоянието на вашето мрежово устройство или да разпространявате вашата платена надбавка за сензор към функциите за наблюдение на трафика.

Независимо кой платен PRTG пакет смятате, че би бил най-подходящ за вашите нужди, започвате с 30-дневна безплатна пробна версия, която ви дава неограничен брой сензори. По време на това пробен период, вероятно ще отидете за онези сензори, които покриват функциите за мониторинг на инфраструктурата. Въпреки че няма ограничения за броя на сензорите, можете да проучите много от другите области в пакета и в крайна сметка да решите да разширите първоначалните си граници за мониторинг.

Paessler PRTG Network Monitor Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

PRTG мониторинг на мрежата

Основните функции на PRTG са като мрежов монитор и централна за тази задача е мониторингът на състоянието на мрежовите устройства. Инструментът изпълнява тези задачи, като използва процедурите на Прост протокол за управление на мрежата (SNMP). Тази система има предимството, че вече е инсталирана на цялото мрежово оборудване, което купувате. SNMP се нуждае от централен контролер, за да анкетира агент софтуер, който е предварително инсталираният софтуер на вашите рутери и превключватели.

  Чит лист за програмиране на мрежата на Python

Тъй като SNMP мениджърът редовно излъчва заявки за отчети на всички агенти на устройства, отговорите на тези заявки осигуряват бонусна функция на системата, т.е. AutoDiscovery. Това дава възможност на PRTG да събира информация за всички устройства във вашата мрежа и как те се свързват заедно, така че не е нужно да въвеждате инвентара си на оборудване, когато настройвате PRTG. Тъй като тези излъчвания на заявки продължават, PRTG може да забележи всяко промени във вашата инфраструктура.

Инструментът създава a карта на мрежовата топология от информацията в списъка на оборудването. Отново тази задача се изпълнява автоматично и картата се актуализира без никаква ръчна намеса всеки път, когато оформлението на мрежата и нейните компоненти устройства се променят.

SNMP системата включва тип съобщение, наречено „капан.”Това позволява на агентите на устройството да изпращат доклад за състоянието при спешни случаи, без да се налага да чакат заявка. Те се интерпретират в конзолата PRTG като Известия, която също може да ви бъде препратена от СМС или електронна поща.

Основният пакет се инсталира на Windows Server, но е в състояние да наблюдава устройства с всяка операционна система. Paessler също произвежда мобилни приложения за андроид и IOS така че можете да поддържате връзка с таблото за управление, когато сте далеч от бюрото си.

Често използваните сензори в пакета включват Ping, Traceroute, а пакетиране, а NetFlow сензор, a J-Flow сензор, an IPFIX сензор и ан sFlow сензор. Скоростта на пропускане на трафик се изчислява чрез запитване на мрежови устройства с SNMP за техните входящи / изходящи отчети за обработка на всеки пет минути.

Инструментът за мониторинг на мрежата е в състояние да покрие безжичните мрежи, както и локалните мрежи, а също така може да следи връзката и оборудването на отдалечени сайтове.

PRTG мониторинг на сървъра

Системата PRTG може да бъде настроена да следи сървърите ви, където и да се намират. Той също е в състояние да наблюдава облачните ресурси и има специализирани сензори за Уеб услуги на Amazon, Dropbox, Google Drive, и Едно шофиране. С локалните сървъри можете да активирате сензори, за да отчитате тяхната производителност на процесора, използването на паметта, обема на дисковете и свободното дисково пространство. Пакетът включва и екологични сензори за сървърната стая и стелажите на сървъра.

Пакетът за мониторинг на сървърите PRTG включва пригодени сензори, които наблюдават специализирани сървъри. Те включват пощенски сървъри, уеб сървъри, сървъри на бази данни, файлови сървъри и виртуални сървъри. Мониторингът на тези функции е тясно свързан с услугите за мониторинг на приложения на PRTG.

PRTG мониторинг на приложения

Наблюдението на сървърите, които доставят приложения на вашия персонал и клиенти, изисква сензори за приложения. PRTG сензорът включва сензори за приложения за поща, които включват POP3, SMTP, и IMAP монитори. Сензорите за база данни в пакета включват монитори за MySQL, Microsoft SQL, и Oracle SQL. Сензорите на уеб сървъра могат да отчитат IIS и Apache и основният акцент на сензорите за файлов сървър е FTP.

Активността на тези приложения може да се проследява както на сървъра, така и когато те се появяват в мрежовия трафик. Комбинирането на данните на приложението с мрежовия мониторинг ви позволява да подобрите анализа на трафика си, като получавате отчети за обем на приложение.

Сензори, свързани с производителността на монитора VoIP трафик доставка. Включени са и мониторинг на защитната стена и портове, за да покрият вашата система за сигурност, а сензорите за работа на екипа включват SLA одит.

Ако оперирате virtualizations във вашата мрежа, комбинираните възможности за PRTG за мониторинг на мрежата, сървъра и приложенията ще бъдат особено удобни. Има специфични сензори от VMWare vSphere ESXi системи, Microsoft Hyper-V и Citrix Xen продукти.

PRTG Софтуер като услуга

Вече не е необходимо да инсталирате PRTG в помещения, тъй като системата вече е достъпна и в облака. Онлайн версията на системата има цялата функционалност на локалния софтуер, само че не е необходимо да поддържате софтуера, всъщност няма нужда да имате сървъри.

Планът за плащания за облачната PRTG е на базата на абонамент с такса на месец. Няма да използвате безплатно 100 сензора с тази услуга; обаче можете да получите изпробване на пакета от 500 сензора (PRTG 500) безплатно за 10 дни. Няма налични XL пакети с облачната версия на PRTG.

Най-добрите алтернативи на PRTG

Можете да прочетете повече подробности за тези опции в следващите раздели.

1. SolarWinds ipMonitor (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds ipMonitor

Най- SolarWinds ipMonitor е само един от конкурентите на PRTG, произвеждани от SolarWinds. Най-известната система за мониторинг на мрежата на компанията е Network Monitor Monitor. Въпреки това, ipMonitor е много по-близък до PRTG поради своята ценова структура. Този инструмент е колекция от монитори, точно както и сензорната група на PRTG. Софтуерът е цени от ленти с номера на монитора, така че можете да персонализирате системата, като изберете кои датчици да активирате.

  Какво е ICMP?

SolarWinds предлага ценови диапазони от 500, 1000 и 2500 монитора. Примери за монитори са Ping, процесор, памет, използване на диска, консумация на честотна лента, и време за реакция. Софтуерът се инсталира на Windows и Windows Server. Това включва интегрирана база данни и a уеб сървър, което прави вашата реализация достъпна за вашите техници от всяка точка на света.

Този монитор използва SNMP за проследяване на състоянията на мрежовите устройства и включва AutoDiscovery и автоматизиран картография модул. Системата интегрира SNMP капани и можете също да създавате персонализирани условия за предупреждение и отчети. Характеристика, която ipMonitor има, че липсва на PRTG, е възможността да задавате автоматизирани отговори на сигнали, което ви позволява да решавате проблеми без ръчна намеса.

Функциите за мониторинг включват симулации за потребителско изживяване, за да можете да проверите ефективността на вашите уебсайтове. Можете да получите ipMonitor на безплатен пробен период от 14 дни с неограничен брой монитори.

IP Monitor SolarWinds Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. Мониторинг на мрежата Site24x7 от облака (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

Site24x7

Най- Site24x7 Мониторинг на мрежата инструмент има много общо с Paessler PRTG. Тази система е комбиниран монитор, като има предвид, че повечето монитори за инфраструктура се съсредоточават върху един конкретен тип оборудване, като например сървъри или превключени. Както PRTG, така и Site24x7 обхващат мрежи, сървъри и приложения.

Освен тези прилики във функциите, характеристиките на двете системи се разминават. Site24x7 монитори потребителско поведение както и хардуерна и софтуерна производителност. PRTG има сензори за наблюдение на трафика, но Site24x7 не PRTG е наличен като локален софтуер или облачна услуга. Site24x7 е достъпен само като облачна услуга.

Site24x7 е впечатляващ пакет и е силен конкурент на облачната версия на PRTG. Като PRTG, Site24x7 се предлага в безплатна версия. Безплатният Site24x7 е ограничен до наблюдение на пет уебсайта или сървъри. Софтуерът PRTG се доставя с пълен комплект сензори, но клиентите избират колко активни сензори искат да платят. Site24x7 предлага по-голям брой сензори в серия последователно издания с по-високи цени.

Всяко от платените издания на Site24x7 може да бъде разгледано на 30-дневен безплатен пробен период.

Site24x7 Мониторинг на мрежата от CloudStart 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

3. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

8 най-добри алтернативи на Paessler PRTG

ATERA е софтуерна платформа за MSP. Тя дава възможност на управляваните доставчици на услуги да контролират мрежите, сървърите и приложенията, работещи на клиентски сайтове. Тъй като Paessler PRTG може да работи отдалечено, има много прилики между тези две системи за мониторинг на инфраструктурата. въпреки това, Paessler не е в състояние да изпълнява задачи за администриране, като например управление на кръпките и процедури за архивиране и възстановяване. Също така не включва системите за автоматизация на професионални услуги (PSA), от които MSP трябва да стартират своите услуги. Така че, Atera е алтернатива на PRTG … и след това на някои.

Атера е облачна услуга и така MSP, който го използва, няма нужда да се тревожи за съвместимостта на операционната система. Всъщност дори не са нужни сървъри, за да започнете да управлявате ITB инфраструктурата на други бизнеси. Всички техници на MSP се нуждаят стандартен уеб браузър. Конзолата за Atera може да бъде достъпна и чрез приложение за мобилни устройства.

Услугата за мониторинг на мрежата на Atera се основава на Прост протокол за управление на мрежата (SNMP) – същото като PRTG. Също така, като PRTG, Atera ще сканира нова система за прикачени устройства и ще ги запише в списъка на оборудването. Тази услуга работи постоянно, така че операторите са в състояние да открият кога нови устройства се добавят в мрежата и кога е премахнато оборудване.

Подобно на PRTG, Atera включва мониторинг на сървъра, проверка на състоянията на процесора, паметта и дисковото пространство. За разлика от PRTG, Atera е в състояние да почисти дискове и да убие процеси, които изглеждат злонамерени или висящи. Системата Atera може да сканира всички устройства за софтуер и да регистрира всички инстанции, което позволява управление на софтуерни лицензи. Atera също така може да въведе автоматично актуализации на оторизиран софтуер и да кръпка операционни системи.

Като облачна услуга Atera не се таксува предварително еднократно. Вместо това MSP изважда абонамент за услугата за всеки свой техник. Услугата може да се плаща месечно или ежегодно, като годишният план за плащане се изработи по-евтино. Всеки бизнес може да провери всички функции на Atera, като се регистрирате за 30-дневната си безплатна пробна версия.

30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия на AteraStart

4. ManageEngine OpManager

Скриншот на ManageEngine OpManager

OpManager е основният продукт на ManageEngine. Това е комбиниран мрежов и сървърен монитор с възможности за проследяване на приложенията, така че много добре проследява способностите на PRTG. Този софтуер може да бъде инсталиран на Linux както и Windows Server, така че той отива по-добре от PRTG.

Мрежовият монитор използва SNMP за наблюдение на състоянията на оборудването и включва функции за автоматично откриване и мрежово картографиране. Таблото за управление показва текущи състояния, а също и функции Известия, препращайки ги на техници чрез SMS или имейл. Оборудването, наблюдавано от OpManager, включва безжични Aps, облачни базирани ресурси и отдалечена инфраструктура. Освен това е способен да проследява виртуализациите, изградени с VMWare, Hyper-V, и Citrix Xen.

  Ръководство за конфигуриране на NetFlow - Как да конфигурирате NetFlow на сървърите на Cisco

OpManager е свободен за използване за наблюдение на до пет устройства. Пълната система е достъпна за 30-дневна безплатна пробна версия.

5. Nagios XI

Nagios XI екран

Nagios XI продължава Windows и Linux и има безплатна версия, наречена Nagios Core. Този инструмент ще наблюдава мрежи, сървъри и приложения. Nagios има много активна потребителска общност, която разпространява безплатни добавки, които разширяват възможностите на оригиналния продукт.

Мрежовият монитор показва състоянията на устройството и системата на живо Известия, Той също така следи използването на честотната лента и съобщенията в дневника на събитията. Състоянията на сървъра и ефективността на приложението също могат да бъдат проследявани с този инструмент без допълнителни разходи.

Структурата на потребителския акаунт включва мулти-наемател акаунт настройка на опции, което прави този инструмент добра опция за управлявани доставчици на услуги. Мониторът се предлага в две издания: стандарт и начинание. Допълнителните функции в Enterprise Edition включват планиране на капацитет и одит. Можете да получите 60-дневна безплатна пробна версия на Nagios XI.

6. ConnectWise Automate

Свързващо управление на крайни точки ConnectWise Automate се таксува като инструмент за дистанционно наблюдение и управление. Услугата обаче е базирана на облак, така че можете също толкова лесно да я използвате за управление на вашата собствена ИТ система. Тъй като това е софтуер като услуга (SaaS), не е необходимо да инсталирате и поддържате локален софтуер, за да го използвате.

Както подсказва името на този инструмент, той включва много автоматизация на задачи. Функционалността на автоматичното свързване на ConnectWise далеч надхвърля функциите за мониторинг, налични в PRTG, тъй като включва и скриптова система, за да получите автоматично всичките си светски задачи. Той също така разполага с патч мениджър и инструменти за управление на активи.

Управлението на активите се простира до създаването на самоинсталиращи софтуерни пакети. На новите потребители се предоставя портал за самообслужване, за да стартират настройката на техните настолни и мобилни устройства и те също могат сами да изпълняват стандартни задачи на администратора, като например промяна на пароли.

Можете да получите ConnectWise Automate на 14-дневна безплатна пробна версия. Екипът по продажбите ще удължи този пробен период до месец при поискване.

7. Забикс

8 най-добри алтернативи на Paessler PRTG

Zabbix е a Безплатно система за мониторинг на инфраструктурата, която може да бъде инсталирана на Windows, Mac OS, Linux, и Unix. Инструментът проследява състоянията на мрежовото устройство SNMP а също така обработва сигнали. Освен че се показват на таблото за управление, сигналите могат да бъдат запазени във файл или препратени като известие чрез SMS, имейл или чат приложение.

Пакетът включва процедура за откриване на устройство и съоръжение за създаване на мрежова топология на картата, като и двете ще се актуализират автоматично, ако вашата инфраструктура се промени. Zabbix може да наблюдава локални мрежи, безжични мрежи, ресурси, базирани в облак, и отдалечени сайтове. Комуникациите с колекционерите на данни са извън сайта криптирана.

Zabbix позволява автоматизация на задачите чрез скриптове. Тези задачи могат да включват събиране на данни и отстраняване на проблеми и те могат да бъдат задействани от сигнали или зададени да се изпълняват периодично.

Таблото за управление подпомага разбирането на състоянието, тъй като е добре изложено и включва цветно кодирани графични данни.

Трябва да платите за поддръжка на инструмента. както и да е потребителска общност за Zabbix е достъпен чрез форум и предоставя много съвети и трикове за използване на системата и много нетърпеливи потребители са щастливи да помогнат на колегите, които Zabbixers изпитват проблеми.

8. Касея Траверс

Касея ТраверсКасея Траверс е пакет за мониторинг и управление на системата, който е насочен към ИТ отделите. Тя обхваща мрежи, услуги, оборудване, сървъри и приложения. Този софтуер се инсталира на Windows среди.

Секцията за мрежов мониторинг на Traverse наема SNMP функционалност. Включва модул за автоматично откриване, която компилира опис на устройство и създава мрежова карта. Инструментът може да покрива локалната мрежа, включително wifi, както и отдалечени ресурси, включително облачни услуги.

Таблото е приспособима чрез система, наречена „сервизни контейнери“. Това дава на техническите специалисти първа страница, свързана с бизнес функциите, за които отговарят. Сервизният контейнер създава представа за конкретни инфраструктурни елементи, които допринасят за доставката на приложения до отдел във вашия бизнес. Всички техници получават предупреждение от SNMP капани или персонализирани нарушения на прага. Таблото за управление включва визуализации на цветно кодирани данни.

Допълнителните функции на Kaseya Traverse включват език за скриптове, автоматизация на задачи и автоматизиран мониторинг на системата въз основа на установяване на базовата линия. Това е усъвършенстван инструмент за предотвратяване на заплахи това надхвърля обхвата на услугата, предлагана от PRTG. Можете да получите Kaseya Traverse на безплатен пробен период от 14 дни.

Алтернативи за наблюдение

Както можете да видите от това ръководство, PRTG е добър, но в никакъв случай не е единственият продукт на рафта и в много случаи други инструменти за мониторинг и управление може да отговарят на вашите изисквания по-добре. Възползвайте се от безплатните пробни версии и безплатните версии на шестте инструмента в този списък, за да изпробвате един от тях и сами го сравнете с PRTG.

About the author

Comments

  1. на трафика. PRTG е мощен инструмент за мониторинг, който е лесен за използване и предлага голям брой сензори за различни видове мониторинг. Но, както е споменато в статията, има и други алтернативи, които предлагат също толкова добри функционалности. В крайна сметка, изборът на инструмент за мониторинг зависи от конкретните нужди на организацията и бюджета, който е на разположение.

Comments are closed.