8 най-добри инструменти за мониторинг на мрежата на Cisco

8 най-добри инструменти за мониторинг на мрежата на Cisco

Cisco Systems произвежда превключватели и рутери и много други видове мрежови устройства. Компанията има голям каталог на мрежов хардуер, включително шлюзи, защитна стена и безжични точки за достъп.

Независимо дали сте избрали Cisco за цялото си мрежово оборудване или продуктът на компанията предоставя някои от вашите мрежови услуги, ще трябва да ги наблюдавате и управлявате.

В това ръководство ще обясним налични опции когато търсите софтуер за мониторинг на мрежата. На пазара има много мрежови инструменти и ще ви отнеме много време, за да проверите всички от тях. Това ръководство ще стесни вашето търсене до само десет системи.

Най-добрите инструменти за мониторинг на мрежата за устройства на Cisco

Ето нашия списък на осем най-добри инструменти за мониторинг на мрежата на Cisco:

  1. Монитор за ефективност на SolarWinds (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Водещият в индустрията мрежов монитор
  2. Мрежов монитор Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Пакет монитори за мрежи, сървъри и приложения
  3. Site24x7 Cisco Network Monitoring (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Облачна система за мониторинг на всичко в едно за ИТ инфраструктура, приложения и крайни потребители.
  4. ManageEngine OpManager Инструмент за наблюдение на мрежата и сървъра
  5. Cisco Network Assistant Мрежов монитор, произведен от Cisco Systems
  6. Spiceworks Network Monitor Безплатен мрежов монитор, поддържан от реклама
  7. LogicMonitor Услуга за мониторинг на мрежа в облака
  8. Zabbix Безплатен мрежов монитор

Можете да научите повече за всеки от тези инструменти в следващите раздели.

1. SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Solarwinds Network Monitor Monitor

SolarWinds е водещият производител на инструменти за мониторинг и управление на инфраструктурата и има дълга история на комуникация с устройства на Cisco. Най- SolarWinds Network Monitor Monitor може да общува с Защитни стени на Cisco ASA както и комутаторите и рутерите на компанията.

Инструментът сканира мрежата при инсталиране и открива всички свързани с нея устройства. Това води до автоматично генериране на мрежа от топологична карта на мрежата. Мрежовият монитор за ефективност продължава да изследва всички регистрирани устройства за състоянията им на всеки пет минути. Резултатите от тази проверка на състоянието се показват на таблото на инструмента - интерпретира се като цветни графики и диаграми както и данни. Периодичните проверки също поддържат актуализирана карта на инвентара и топологията на мрежата автоматично.

Системата за мониторинг позволява на агентите на устройството да уведомяват мрежовия монитор за ефективност, без да се налага да чакат заявка за състояние. Тези аварийни известия се наричат ​​сигнали и се показват на таблото на инструмента. Мониторът за ефективност на мрежата може също да препраща сигнали на членовете на екипа чрез SMS или имейл.

Тези съобщения за проверка на състоянието и предупреждения работят по процедурите, определени в Прост протокол за управление на мрежата (SNMP). Това означава, че мрежовият монитор за ефективност е в състояние да комуникира с почти всички мрежови устройства, независимо кой ги е произвел - всички производители на мрежово оборудване зареждат агентите на SNMP устройства преди да бъдат изпратени.

Анализаторът на трафика на SolarWinds NetFlow е в състояние да комуникира с превключватели на Cisco чрез NetFlow протокол. Това е родно за Cisco приложение, което улавя заглавките на пакетите и събира статистически данни за трафика. Анализаторът също може да събира статистически данни чрез IPFIX, sFlow, и J-Flow, които са езици за докладване, използвани от мрежовото оборудване, произведено от други производители. Анализаторът на NetFlow е в състояние да приложи мерки за оформяне на трафика чрез създаване на опашка за превключватели, които дават приоритет на определени видове трафик.

Можете да получите 30-дневна безплатна пробна версия на Monitor Performance Monitor и SolarWinds дава същата пробна оферта за NetFlow анализатора на трафика. Този софтуер работи на Windows Server.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

PRTG Network Monitor качване на екрана

Мрежов монитор на Paessler PRTG е колекция от монитори, които се наричат ​​„сензори“. Инструментът е в състояние да наблюдава мрежи, сървъри и приложения. Основната система, използвана от пакета за наблюдение за наблюдение на мрежови устройства, е SNMP. Това дава PRTG AutoDiscovery функция при инсталиране и непрекъснато актуализиран опис на устройства. Инструментът също така автоматично ще изтегля мрежови топологични карти от данните за инвентара.

Състоянията на всички мрежови устройства са показани на таблото за управление. Разбирането се улеснява чрез визуализации на данни, като диаграми, метри и графики, които са цветно кодирани. PRTG е в състояние да следи състоянията на всички мрежови устройства, а не само на тези, произведени от Cisco Systems.

Когато купувате PRTG, плащате надбавка на сензори. Paessler изпраща целия пакет от всички възможни сензори за всички клиенти. Въпреки това, вие персонализирате вашата реализация, като решавате кои сензори да активирате. Cisco System Health сензорът специално проверява състоянията на хардуера на вашите Cisco устройства.

Сред другите монитори в опаковката е сензор NetFlow - има и сензори за sFlow и J-Flow. Друг специфичен за Cisco монитор в пакета е IP SLA сензорът. Този достъп “споразумение за нивото на обслужване”Данни, събрани на превключвателите на Cisco, за да се провери качеството на VoIP предаванията. Сензорът на Cisco ADSL е в състояние да получи данни за пропускателната способност и капацитета от рутерите на Cisco.

Мерките за оформяне на трафика могат да бъдат проследени чрез PRTG със сензора Cisco CBQoS. Това събира информация от опашки от превключватели на Cisco. Защитната стена на Cisco Adaptive Security Appliance (ASA) може да бъде поставена на заявка, като се използва SNMP сензорът за трафик на VPN на Cisco ASA на PRTG и сензора за потребители на Cisco ASA VPN.

Можете да получите 30-дневна безплатна пробна версия на PRTG с неограничени сензори. Ако някога активирате до 100 сензора, софтуерът е свободен за употреба завинаги. Пакетът работи на Windows Server.

Paessler PRTG Мрежов монитор Напълно функционален безплатен 30-дневен пробен период

3. Site24x7 Мониторинг на мрежата на Cisco (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

8 най-добри инструменти за мониторинг на мрежата на Cisco

Най- Site24x7 Мониторинг на мрежата на Cisco модулът разчита на SNMP система за проследяване на състоянията на мрежовите устройства. Най- Прост протокол за управление на мрежата включва агентна програма, която се отчита на контролер при поискване. Всички превключватели и маршрутизатори на Cisco включват SNMP агент и Site24x7 действа като SNMP мениджър, събирайки отчети за състоянието от тези устройства на Cisco. Site24x7 също е в състояние да следи защитните стени на Cisco и други уреди, свързани към мрежата.

Site24x7 е облачна услуга, така че не е необходимо да поддържате софтуер на собствения си сайт, за да го използвате. Той е в състояние да комуникира с дълъг списък от устройства на Cisco. SNMP системата позволява Site24x7 автоматично да открива всички мрежови устройства в наблюдаваната мрежа и създава карта на топология на живо и инвентаризация на устройства от тази мрежа. И картата, и инвентарът се актуализират автоматично, ако всяко устройство се премести, добави или премахне.

Агентите на устройството не трябва да чакат искане за информация, ако открият проблеми с оборудването, което наблюдават. В този случай агентът изпраща „капан”Съобщение до системата Site24x7, което интерпретира това съобщение аларма или предупреждение в системното табло.

Site24x7 се предлага в безплатни и платени версии. Безплатната версия е ограничена до наблюдение само на пет уебсайта или сървъри. Така че тази услуга е подходяща за много малки предприятия. Извикват се четири платени издания стартер, професионалист, класически, и начинание. Всяко от тях е достъпно за 30-дневен безплатен пробен период.

Site24x7 Cisco Network MonitoringStart 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

4. ManageEngine OpManager

OpManager Plus екран

OpManager, от ManageEngine е пакети за мониторинг на мрежата и сървъра. Той е в състояние да управлява Серия Cisco ASR, Catalyst серия, Nexus и UCS устройства. Това е общ инструмент за мониторинг на мрежата, който може да комуникира с устройствата, произведени от всички доставчици, а не само от Cisco Systems. Той е в състояние да проследява безжичните мрежи, както и обикновените локални мрежи чрез разполагане на Cisco WLC системата на безжичните точки за достъп на компанията.

Мрежовият монитор е в състояние да комуникира в създадените от Cisco протоколи NetFlow, IP SLA, CBQoS и NBAR. Системата NBAR е Мрежово разпознаване на приложения. Това идентифицира приложенията за преминаване на трафик през маршрутизатори. Тази система ви позволява да извършвате мерки за оформяне на трафика чрез приложение, да блокирате определени приложения или да пренасочвате трафика в съответствие с неговото приложение.

OpManager ви позволява да видите всички тези настройки на превключватели и рутери за всички ваши устройства от една конзола. Основният протокол, използван от OpManager за мониторинг на мрежата, е SNMP, което означава, че продължава непрекъснато да проверява състоянието на всички устройства, включително тези, предоставени от Cisco Systems. Както при повечето реализации на SNMP, OpManager компилира a опис на устройството когато започне да работи. Инструментът също изготвя a карта на мрежовата топология и поддържа както картата, така и инвентаризацията актуализирани, въпреки че са редовни запитвания за състоянието на SNMP.

Таблото за управление на инструмента е много добре планирано и успява да показва много информация във всеки екран. Той включва привличащи вниманието диаграми и графики и показва сигналите, изпратени от агентите на устройството, които откриват проблеми със състоянието. Можете да създадете свои собствени правила за предупреждение и дори да персонализирате таблото за управление. ManageEngine предлага OpManager на 30-дневна безплатна пробна версия. Софтуерът работи на Windows Server и Linux.

5. Cisco Network Assistant

Cisco Network Assistant

Мрежовата система за мониторинг от Cisco Systems изглежда е идеалното решение за тези, които управляват мрежа, която включва устройства на Cisco. Фактът, че този инструмент е Безплатно го прави още по-съблазнителен. Има обаче уловка. Инструментът може да наблюдава само мрежа, която има максимум 80 устройства. Така че това би бил добър избор за малка до средна компания. Друг недостатък е, че повечето му функции работят само за продукти на Cisco, така че ако имате сайт със смесени доставчици на устройства, няма да получите пълна информация за оборудване, което не е Cisco.

Мрежовият асистент ще проследи и регистрира всичките ви устройства на Cisco и също така ще изготви a карта на мрежовата топология. Системата включва отчети за състоянието, както по график, така и при поискване и показва предупреждения за праговете на работа и условията на устройството. Също така ще се покаже информация за гаранцията за всяко устройство и продължителност на живота, взета от базата данни на Cisco aftersales.

Една уникална функция, която този продукт има, е услугата му за достъп до устройства. Повечето мрежови монитори ще интерпретират команди и ще ги прилагат на устройството - действия като прилагане на опашката, например. Този инструмент ви позволява да влезете в менюто за управление на устройството през таблото за монитор.

Софтуерът на монитора работи Windows Professional, Windows Ultimate, Windows Server, и Mac OS. Инструментът може да бъде полезен придружител на пълен софтуер за мониторинг на мрежата, но ако вашата мрежа има и ще има само някога устройства на Cisco, няма да е достатъчна за наблюдение на вашия сайт.

6. Мрежов монитор за подправки

Снимка на подправки

Подправките могат да управляват мрежи с комбинация от марки устройства, включително оборудване, доставено от Cisco Systems. Този инструмент е предназначен за малки мрежи, защото има лимит от 25 устройства. Той обаче е безплатен за използване. Компанията прави парите си от реклама в таблото за управление, така че ще трябва да се примирите с това.

Инструментът работи като стандартен мрежов монитор и няма специфични инструменти за управление на устройства на Cisco. Тя обаче включва и AutoDiscovery функция, която ще ви даде списък на вашето мрежово оборудване, което се актуализира постоянно. Мониторът използва SNMP, за да изследва всички устройства за състояния на редовни интервали и също така включва SNMP капан система, която води до предупредителни съобщения, показани на таблото за управление. Сигналите могат да бъдат персонализирани.

Spiceworks произвежда друг инструмент, наречен Spiceworks Inventory, който ви дава по-добра следа на всички ваши устройства, а също така включва софтуер за одит и актуализиране на съоръжения. Този инструмент изпълнява процедури за откриване при поискване.

Друг инструмент за подправки, който ще ви помогне да проверите ефективността на вашите устройства на Cisco, се нарича Connectivity Dashboard. Тази програма е инструмент за отстраняване на проблеми, който проверява състоянията на връзката между две крайни точки, които могат да бъдат в мрежата или в интернет. Така или иначе, обратната връзка от това съоръжение ще идентифицира всички проблеми, които имате с вашето оборудване Cisco.

Въпреки че е производител на безплатни инструменти, Spiceworks осигурява пълна професионална подкрепа за своя софтуер за мониторинг на мрежата. Компанията също така управлява впечатляваща потребителска общност, от която можете да получите съвети от други потребители на Spiceworks.

Инсталирайте Spiceworks Network Monitor, таблото за свързаност и инвентара за подправки Windows. Инвентаризацията на подправки също се предлага като онлайн услуга.

7. LogicMonitor

LogicMonitor

LogicMonitor е онлайн услуга, така че няма нужда да се притеснявате от инсталирането или поддържането на софтуера му. Необходимо е да инсталирате агент за събиране на данни във вашата система. Комуникацията между колектора и инструмента за дистанционно управление е всичко криптирана.

Този монитор автоматично ще открие всичките ви устройства, ще ги впише в регистър и ще създаде карта на мрежовата топология. Инвентаризацията включва марката и модела на всяко устройство, така че ще можете бързо да идентифицирате своето Cisco оборудване.

Мрежовият монитор на LogicMonitor използва SNMP за регистриране на състояния на устройството и също така ще обработва SNMP капани в сигнали на таблото за управление. Инструментът използва Cisco NetFlow система за следене на нивата на трафика и капацитета на честотната лента.

Агентът LogicMonitor ще комуникира с вашите Cisco рутери, комутатори и безжични точки за достъп (AP). Той ще следи състоянията на модула на устройството и наличността на процесора на картата, пула на паметта и температурата. Той може да събира статистически данни и настройки за трафика, свързани с качеството на услугата VoIP, IP SLA и мерките за оформяне на трафика. Инструментът има допълнителна функционалност при работа Cisco Nexus превключватели.

С Nexus комутаторите LogicMonitor може да извършва управление на конфигурацията, както и мониторинг. В допълнение към мониторинга на състоянията на процесора и паметта, мониторът може да проследява състоянието на картата на надзорния орган и състоянията на резервираност, състоянията на ежекторите и линейните карти, състоянието на FRUN и захранването, VDC състоянието, производителността на вентилатора и температурата.

LogicMonitor се предлага в три нива на обслужване: Starter, Pro и Enterprise - нито едно от тях не е безплатно. Можете обаче да получите 14-дневна безплатна пробна версия на LogicMonitor.

8. Забикс

8 най-добри инструменти за мониторинг на мрежата на Cisco

Забикс е страхотен безплатен мрежов монитор които могат да бъдат разширени, за да имат специфична функционалност. Механизмът за добавки се нарича „шаблони”В Zabibix. Стандартната система за мониторинг използва SNMP, така че получавате откриване на устройството, проучване на състоянието и сигнали с този монитор.

Предлаганите шаблони за оборудване на Cisco ви предоставят канали да се свържете директно с устройства на Cisco, да ги заявите и да актуализирате техните настройки. Има шаблони за всички видове оборудване на Cisco, включително защитни стени. Тези шаблони са достъпни за Безплатно от потребителската общност.

Таблото за услугата е много привлекателно и освен това е персонализирано. Получавате страница с мрежова карта, която се актуализира автоматично от редовно SNMP прегледи на състоянието. Освен това получавате инвентар за устройство в таблото за управление. Състоянията и събитията на оборудването се показват на екрана в текст, а също и в цветни графики и графики. Мониторът се доставя с редица стандартни доклади, но можете също да напишете свои или да ги получите от потребителската общност.

За разлика от другите безплатни мрежови монитори, няма ограничение за броя на устройствата, които можете да наблюдавате със Zabbix. Големите организации може да се отклонят от стандартната система Zabbix, защото тя не включва професионална услуга за поддръжка. Въпреки това можете плати за издръжка, която се предлага в пет пакета за ниво на обслужване: бронз, сребро, злато, платина и предприятие. Компанията управлява центрове за поддръжка в САЩ, Ирландия, Япония и Русия.

Zabbix включва някои допълнителни функции, които обикновено не са включени в стандартните мрежови монитори. Те включват анализ на трафика, функции за прогнозиране и откриване на аномалия за предотвратяване на проникване.

Избор на инструмент за мониторинг на Cisco

Списъкът ни включва инструменти, които са подходящи за малки мрежи и други, които биха били полезни за големи системи. Някои биха работили добре компании от всякакъв размер. Следващият ви етап в стесняване на вашите възможности е да премахнете онези инструменти, които не са подходящи за вашия размер на мрежата и броя на устройствата. Също така трябва да обърнете внимание на доставчиците на вашето мрежово оборудване. Ако цялото ви мрежово оборудване идва от Cisco Systems, тогава можете да използвате някой от мониторите в този списък. Ако имате устройства от други производители, вероятно ще е по-добре да избягвате Cisco Network Assistant.

Другите ви съображения при избора на инструмент за мониторинг трябва да са бюджет и брой сайтове и сървъри. Повечето от инструментите в този списък могат да се наблюдават глобални мрежи и включват Облачни услуги. Някои обаче, като PRTG, таксуват софтуера си на сайт и на сървър.

Ще откриете, че SolarWinds и ManageEngine произвеждат други инструменти за управление на инфраструктурата, които се интегрират с помощните програми, обяснени в това ръководство. Тази разширяема оперативност може да бъде предимство за вас, ако трябва да наблюдавате мобилни устройства, да добавяте функции на бюрото за помощ или да добавяте специализирани инструменти за наблюдение на виртуализация или устройства за сигурност.

Насладете се на търсенето на нов монитор за вашите устройства Cisco. Сега знаете най-добрите инструменти, върху които да се съсредоточите, времето е изключено и можете да извлечете максимума от безплатните предложения на тези препоръчани инструменти, за да ги поставите наистина през крачките си.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 + = 88

Adblock
detector