9 най-добри инструменти за документация на база данни

9 най-добри инструменти за документация на база данни

Когато управлявате база данни, документацията не винаги е първото нещо, което мисли всеки. Освен това, писането на подробна документация за вашите бази данни не е малък подвиг. Документацията обаче улеснява достъпа до важна информация по-надолу по линията. Наличието на референтна точка ще помогне на всеки, който трябва да взаимодейства с базата данни. Всички от архитекти на бази данни, разработчици, бизнес анализатори и администратори ще разполагат с подробен ресурс, който да ви помогне да осмислите вашите данни.

В крайна сметка наличието на ресурс за връщане назад означава по-висока производителност във вашата организация, тъй като потребителите имат достъп до данните, от които се нуждаят. Използването на инструмент за документация на база данни е много ефективен начин за изготвяне на документация.

Имате ли време само за бърз поглед? Ето списъка на 9 най-добри инструменти за документация на база данни:

 1. ApexSQL Doc Инструмент за документация на база данни за SQL, MySQL, SSIS, SSAS, SSRS и Tableau. Предлага се в разработчици и DBA версии.
 2. RedGate SQL Doc Автоматично документиране на бази данни. Част от RedGate SQL Toolbelt.
 3. dbForge Documenter Автоматизирана документация за MySQL и MariaDB. Съвместим с услуги в облачната база данни.
 4. Dataedo Той обхваща дълъг списък от системи за управление на база данни, този инструмент включва създаване на ERD и проследяване на промените.
 5. DBScribe DDL-базиран инструмент за документиране на база данни за MySQL.
 6. SentryOne DOC xPress Асистент по документация за SQL Server. Купете софтуера направо или изберете годишен абонамент.
 7. Документ Innovasys X Инструмент за документация на бази данни за бази данни Oracle, SQL Server, OLE DB и Access.
 8. Приемник на бележки за база данни Цели се да подпомогне процесите на проектиране, създаване и поддръжка на база данни.
 9. GenesisOne T-SQL Изходен код Unscrambler Генератор на кодове, който позволява автоматичното създаване на скрипт за репликация или възстановяване на база данни.

Най-добрите инструменти за документация на база данни

Много от изброените по-долу инструменти използват автоматизацията, за да направят процеса на създаване на документи по-ефективен, така че да отделяте по-малко време за изпълнение на ръчни задачи и повече време всъщност за управление на базата данни.

1. ApexSQL Doc

ApexSQL

ApexSQL е инструмент за документация на база данни за SQL, MySQL, SSIS, алармени, SSRS, и жива картина. Потребителят може създайте персонализирани описания за SQL обекти чрез GUI. Оформлението на документи може да бъде персонализирано, като предоставя на потребителите пълен контрол върху структурата на тяхната документация.

Автоматизация и планиране дайте възможност на потребителя редовно да създава документи без никакво ръчно въвеждане. ApexSQL генерира документи в CHM, HTML, PDF, DOC, и DOCX така че документацията може да бъде доставена във формат по ваш избор.

Налични са два основни пакета за закупуване: Разработчик и DBA. Версията за разработчици се предлага с 20 инструмента, включително ApexSQL Analyze, ApexSQL Build, ApexSQL Doc, ApexSQL Script и струва $ 1,299 (£ 1,003).

  PowerShell Commands Cheat Sheet

Версията на DBA се предлага с 10 инструмента като ApexSQL Audit, ApexSQL Backup, ApexSQL Manage и струва $ 2,499 (£ 1 930) на пример. Можете да регистрирате и изтеглите безплатната пробна версия.

2. RedGate SQL Doc

Redgate SQL Doc

RedGate SQL Doc е документация решение за SQL че документира автоматично бази данни. Потребителят може да получи преглед на a схема на база данни, междуобектни зависимости, зависимости между бази данни, с анотации за да помогнете на потребителите да намерят това, което им е необходимо. Можете да документирате бази данни в SSMS, като щракнете с десния бутон на мишката върху обект Explorer.

Инструментът е съвместим с HTML, PDF, Майкрософт Уърд, и Markdown файлове. За да добавят лично докосване, компаниите могат да генерират персонализирана документация със собствена марка.

RedGate SQL Doc се предлага като част от RedGate SQL Toolbelt. Цената зависи от броя потребители, които трябва да поддържате. Между един до четирима потребители цената е $ 385 (£ 297.41) на потребител.

За организации с пет до девет потребители цената пада до $ 327 (£ 252.61) и $ 308 (£ 237.93) за тези организации с 10 плюс потребители. Можете да изтеглите 14-дневна безплатна пробна версия.

3. dbForge Documenter

dbForge Documenter

dbForge Documenter е инструмент за създаване на документи за MySQL и MariaDB което автоматично създава MySQL документация за база данни. детайли dbForge Documenter изтегляния от бази данни включват типове обекти, Имоти, междуобектни зависимости, и DDL кодове. След като данните са взети от базата данни, те могат да бъдат представени като HTML, PDF и евтино файлове.

Инструментът е лесен за използване и много адаптивен. Например, потребителят може да избира между набор от теми и персонализирайте оформлението на отделните документи. Цялата документация може да се търси, така че потребителят да може да се движи лесно. Например, когато въвеждате обект в полето за търсене, потребителският интерфейс ще подчертае всеки съвпадащ текст.

dbForge Documenter е решение с висока използваемост и конкурентна цена. Стандартното издание струва $ 99.95 (£ 77.21) на лиценз. Софтуерът също е съвместим Amazon RDS, Google Cloud, Амазонка Аврора, оракул, MySQL Cloud, и Облак Алибаба. Можете да изтеглите безплатната пробна версия.

4. Dataedo

9 най-добри инструменти за документация на база данни

Dataedo е усъвършенстван инструмент за документация на база данни, който може да създава HTML, PDF и Excel файлове. Dataedo поддържа бази данни като SQL Server, MySQL, оракул, PostgreSQL, MariaDB, IBM Db2, Azure SQL, Amazon RDS, Амазонка Аврора, Google Cloud SQL, Percona MySQL, Azure SQL Data Warehouse, Amazon Redshift, и още.

За да създадете документация, можете добавете описание на обекти на базата данни, маси, и колони към речник с данни. Визуализацията на модел на данни улеснява разбирането на начина, по който работи вашата база данни ER диаграми.

Можете да създадете ER диаграми от влачене и пускане на маси от вашата база данни в раздел ERD. Съществува и възможност за създаване на кръстосани бази данни и кросплатформени бази данни, които да унифицират управлението на данни.

Има три версии на Dataedo на разположение за закупуване: професионалист, професионалист+, и начинание. Pro версията струва $ 39 (£ 30.11) на потребител на месец със стандартна поддръжка по имейл и пет персонализирани полета. Версията Pro + струва $ 79 (£ 60,99) на потребител на месец с 10 персонализирани полета и приоритетна поддръжка.

  AppDynamics срещу Dynatrace

Версията на Enterprise струва $ 159 (£ 122,74) на потребител на месец за 100 персонализирани полета с допълнителни функции като Проследяване на промените в схемата и Бизнес речник. Можете да изтеглите безплатната пробна версия.

5. DBScribe

DbScribe 2

DBScribe е инструмент за документация на база данни за SQL сървър, който поддържа формати като HTML, Формат за помощ на HTML HTML, и Майкрософт Уърд. Програмата използва DDL / XMLA код да документирате вашата база данни. Можете да взаимодействате с инструмента чрез съветник и интерфейс на командния ред, което помага да се ускори процеса на създаване на документация.

Също така има персонализируеми шаблони можете да използвате изграждане на професионални документи да споделяте с други членове на вашия екип. Можете дори запишете потребителски профили да се използва за бъдещи документи. Тези функции ви осигуряват висока степен на контрол върху начина, по който е представена документацията ви.

Когато става въпрос за управление на таблици, DBSribe има редактор на описания. Редакторът на описанието ви позволява да управлявате елементи като маси, колони, индекси, тригери, ключове, и още от едно място.

Ако търсите лесен за използване и след това конкурентна цена DBScribe кърлежи всички кутии. DBScribe 1.4 за SQL Server струва $ 99 (£ 76.44) на лиценз. Има и други версии на DBScribe на разположение за Oracle, MySQL, PostgreSQL и DB2. Има и 30-дневен безплатен пробен период.

6. SentryOne DOC xPress

SentryOne DOC xPress

SentryOne DOC xPress е инструмент за документация за бази данни. с SentryOne DOC xPress можеш автоматично документиране на бази данни за SQL Server в различни формати, включително алармени, SSIS, SSRS, Excel, и още.

Инструментът също автоматично сканира метаданните на базата данни да актуализирате документи без никакво ръчно взаимодействие от страна на потребителя. За да подпомогнете управлението на базата данни и спазването на регулаторите, има функция за анализ на линейни данни. Тази функция ви позволява да видите как промените в един обект ще се отразят на останалата част от базата данни. Можете също визуализирайте зависимостите от данни за да има смисъл какво се случва. Можеш създаване на речници с анотации за да помогнете да наблюдавате промените на данните.

Налични са две опции за ценообразуване SentryOne DOC xPress: Лиценз за годишен абонамент и лицензиране на предприятия. Годишният лиценз за абонамент струва $ 749 (£ 578.50) на месец за до 10 източника. Пакетът за лицензиране на предприятия е персонализиран според нуждите на вашата компания. Можете да изтеглите двуседмичната безплатна пробна версия.

7. Документ Innovasys! х

Документ X

Документ Innovasys! х е инструмент за документация на база данни за оракул, SQL Server, OLE DB, и достъп бази данни. Можете да използвате инструмента за документиране на таблици на база данни, колони, изгледи, връзки, индекси, зависимости, задействания, роли, потребители и други.

Има персонализиран HTML-базиран шаблон които можете да използвате, за да изберете как е организирана вашата документация. За допълнително удобство можете да добавите хипервръзки към външни уебсайтове, за да помогнете с описанията на елементите.

  Закъснение срещу пропускателна способност - разбиране на разликата

Взаимодействие със съдържанието на база данни в Документ Innovasys! х е изключително проста. Всъщност, ако сте използвали SQL, T-SQL или PL-SQL, коментари на изходния код, тогава те ще бъдат автоматично използвани във вашата документация. За да се улесни четенето и навигацията на изходния код е оцветен.

Като алтернатива можете да използвате Редактор на файлове на съдържанието да създавате и управлявате документи, ако предпочитате. Въведете описания с Инструменти за управление на SQL Server или Дизайнер на таблицата за достъп за добавяне на описания за елементи като таблици и индекси.

Документ Innovasys! х се предлага като единичен продукт или като пакет с HelpStudio 2023.1, наречен Document! X и Help Studio Bundle 2023.1 Innovasys струва $ 482 (£ 379) за лиценз за абонамент или $ 380 (£ 299) за лиценз. Версията на пакета струва $ 698 (£ 549) за лиценз за абонамент или $ 571 (£ 449) за лиценз. Можете да изтеглите безплатната пробна версия.

8. Приемане на бележки за база данни

Приемник на бележки за база данни

Приемник на бележки за база данни е инструмент за документация на база данни което опростява управлението на базата данни за редица бази данни, включително Microsoft SQL Server. Можете да създадете нов проект в програмата и да изберете типа база данни, от която искате да импортирате данни от схеми. След това можете да управлявате обектите на вашата база данни чрез Обект Explorer.

Най- Обект Explorer подчертава обекти на база данни, които не се поддържат с документация. Например, има a червена икона за предупреждение до компоненти на таблицата, които се нуждаят от допълнителна документация. След това можете да щракнете върху обекта, за да редактирате информацията. След като приключите с редактирането, можете да го публикувате в XML или HTML формат.

За да помогнем на предприятията да си сътрудничат при промените в базата данни, Приемник на бележки за база данни има проследяване на историята. Проследяването на историята ви позволява да знаете кой е взаимодействал с документацията и кога. Функцията за проследяване ви позволява да продължите да редактирате и промените.

Едно от най-големите предимства на Приемник на бележки за база данни е, че е безплатна за лична и търговска употреба. Можете да изтеглите програмата безплатно за оценка.

9. GenesisOne T-SQL Изходен код Unscrambler

GenesisOne TSQL Изходен код Unscrambler

GenesisOne T-SQL Изходен код Unscrambler е инструмент за документация на база данни, който автоматично генерира кодова документация за вашата база данни. Можете да взаимодействате с вашата база данни чрез редактора на описанието на таблицата и след това генериране на документация в PDF, PNG, и SVG формати.

Има и редица функции, които подпомагат навигацията GenesisOne. Вградени хипервръзки ви позволяват да се движите между елементите на базата данни и има възможност да автоматично разпечатва документация след промени. Ако се нуждаете от по-визуално изживяване, графичната перспектива на връзките с обекти помага за подобряване на яснотата.

За тези компании, които търсят инструмент за документация на база данни, с който техническите и нетехническите потребители могат да се справят, не трябва да търсят повече Genesis One T-SQl Изходен код Unscrambler.

Има две версии на GenesisOne T-SQL Изходен код Unscrambler на разположение за закупуване: Абонамент за един месец и Premium. Едномесечната абонаментна версия струва $ 29.95 (£ 23.14) на месец. Версията Premium струва $ 195 (150,65 £) и $ 49,95 (£ 38,59) за всеки допълнителен сървър. Има и безплатна пробна версия.

About the author

Comments

 1. мо. Също така, RedGate SQL Doc предлага възможност за персонализиране на документацията, като потребителят може да избере какви обекти да бъдат включени в документите. Решението е част от RedGate SQL Toolbelt, който включва и други инструменти за управление на бази данни. Цената на SQL Toolbelt е $ 3,495 (£ 2,700) на потребител годишно. Можете да изпробвате безплатна пробна версия на RedGate SQL Doc.

  3. dbForge Documenter
  dbForge Documenter е инструмент за автоматизирана документация на бази данни за MySQL и MariaDB. Потребителят може да генерира документация за цялата база данни или само за определени обекти. dbForge Documenter предлага възможност за персонализиране на документацията, като потребителят може да избере какви обекти да бъдат включени в документите. Инструментът е съвместим с услуги в облачната база данни и може да генерира документи в HTML, PDF и Markdown формати. Цената на dbForge Documenter е $ 149.95 (£ 116) на потребител. Можете да изпробвате безплатна пробна версия на инструмента.

  4. Dataedo
  Dataedo е инструмент за документация на бази данни, който обхваща дълъг списък от системи за управление на база данни. Инструментът предлага възможност за създаване на ERD и проследяване на промените в базата данни. Dataedo позволява на потребителя да добавя описания на обекти и да генерира документация в HTML, PDF и Excel формати. Цената на Dataedo е $ 990 (£ 764) на потребител годишно. Можете да изпробвате безплатна пробна версия на инструмента.

  5. DBScribe
  DBScribe е DDL-базиран инструмент за документиране на база данни за MySQL. Инструментът предлага възможност за генериране на документация за цялата база данни или само за определени обекти. DBScribe позволява на потребителя да добавя описания на обекти и да генерира документация в HTML, PDF и RTF формати. Цената на DBScribe е $ 99.95 (£ 77) на потребител. Можете да изпробвате безплатна пробна версия на инструмента.

  6. SentryOne DOC xPress
  SentryOne DOC xPress е асистент по документация за SQL Server. Инструментът предлага възможност за автоматизирано документиране на бази данни и генериране на документация за цялата база данни или само за определени обекти. SentryOne DOC xPress позволява на потребителя да добавя описания на обекти и да генерира документация в HTML, PDF и Word формати. Цената на SentryOne DOC xPress е $ 995 (£ 768) на потребител годишно. Можете да изпробвате безплатна пробна версия на инструмента.

  7. Документ Innovasys! х
  Документ Innovasys! х е инструмент за документация на бази дан

Comments are closed.