Алтернативи на SolarWinds: SolarWinds срещу Atera, SevOne, NetBrain, Splunk, Auvik, Extrahop

Алтернативи на SolarWinds: SolarWinds срещу Atera, SevOne, NetBrain, Splunk, Auvik, Extrahop

SolarWinds Network Monitor Monitor е продукт, който мнозина смятат за най-добрият продукт за мониторинг на мрежата на пазара. Това обаче не означава, че е най-доброто във всичко. Всеки инструмент има своята специалност и има много инструменти, които предизвикват SolarWinds Network Monitor Monitor в редица ключови области. В тази статия ще сравним SolarWinds Network Monitor Monitor, SevOne, NetBrain, Splunk, Auvik и Extrahop да видим кое е най-доброто.

SolarWinds срещу Atera

Таблица за сравняване на характеристики:

Особеност

SolarWinds Network Monitor Monitor

ATERA

AutoDiscovery

да

да

Мониторинг в реално време

да

да

Исторически мониторинг

да

да

табла за управление

да

да

Мобилно приложение

Не

да

Автоматизация

Не

да

API за почивка

Не

да

Записване на дейностите на техника

Не

да

Ценообразуване

Започва от 2892 долара (£ 2245)

Започва от $ 79 на месец (£ 61.24)

Atera Patch Management

ATERA е малко по-различен от другите алтернативи на SolarWinds Network Performance Monitor в този списък, защото е такъв пакет за поддръжка за управлявани доставчици на услуги (MSP). Платформата е облачна услуга и включва дистанционен мониторинг и управление (RMM) функции и автоматизация на професионални услуги (PSA) модули. RMM е софтуерът, от който се нуждае техник, за да обслужва мрежата на клиента, а PSA функциите помагат при мониторинга на собствения екип от техници на MSP.

Като пълен пакет за мониторинг на отдалечена система, Atera е в състояние да наблюдава сървъри и приложения, както и мрежи. Тя включва функции за управление на системата, като управление на кръпка и управление на лицензи за софтуер. Като такъв, Atera има много повече функционалност от монитора за ефективност на мрежата SolarWinds. За целите на това сравнение ще се съсредоточим само върху функциите за мониторинг на мрежата на услугата Atera RMM.

Основната технология, която задейства функциите за мониторинг на мрежата както на SolarWinds Network Performance Monitor, така и на Atera, е абсолютно еднаква. И двете използват Прост протокол за управление на мрежата (SNMP) процеси. Методът SNMP осигурява откриване на мрежата, състояния на мрежовото оборудване на живо и сигнали за производителност.

Основната разлика в конфигурацията между SolarWinds NPM и Atera е, че SolarWinds инсталира на място, но Atera е онлайн услуга. Не е необходимо да поддържате сървъри, за да хоствате софтуера Atera. Като такъв, Atera е по-подходящ за малки MSP тъй като пълната функционалност на набор от мрежови мониторинг е на разположение на тези компании с малки бюджети. Услугата Atera е таксува се за абонамент за всеки техник, така че компаниите, които използват Atera, не трябва да плащат пълните разходи за придобиване на софтуера предварително. Клиентите на Atera могат да изберат да плащат месечно или годишно. Плащането през годината получава по-ниска ставка. Услугата обаче се таксува предварително, така че има предимства в бюджета при избора на месечен план за плащане.

Сравнение на характеристики: Сигнали

Системните сигнали са жизненоважни за всеки мрежов монитор и двете SolarWinds NPM и Atera използват една и съща методология за изтъкване на проблемите със състоянието: SNMP капана. И в двете системи софтуерът на централния монитор отправя периодични заявки до агентите на устройства за отчети за различните състояния на наблюдаваното оборудване.

SNMP капанът позволява на агента на устройството да изпратете доклад за състоянието без да чакате молба И SolarWinds, и Atera признават важността на тези съобщения за капана и ги показват на видно място като интерпретирани сигнали на таблото за управление. И в двата случая сигналът може да бъде препратен на номиниран техник по имейл. Тази функция означава, че не е необходимо да назначавате член на персонала, който да седи и гледа наблюдателното табло за мониторинг на мрежата, за да се получи сигнал веднага след като се появи. Сигнали са категоризирани по тежест и се показва на таблото на системата като събития с цветно кодиране.

Съобщенията за предупреждение се подават и до визуализации за мониторинг на системата, които включват графики и цветно-кодирани диаграми. И двете системи опростяват мрежовото администриране чрез записване на всички състояния и предоставяне на данни за ефективността на разположение за по-късен анализ, както и привличане на вниманието на администраторите веднага щом нещата започнат да се объркват.

Можете да получите безплатна 30-дневна пробна версия на софтуер Atera.

Atera Start 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

SolarWinds срещу SevOne

Таблица за сравняване на характеристики:

FeatureSolarWinds Network Performance MonitorSevOne
Мрежово откритие Да (автоматично откриване) Да (посочете подмрежи за сканиране)
Мониторинг на мрежата SNMP, ICMP, WMI. Можете да закупите SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer, за да използвате NetFlow, jFlow, sFlow, IPFIX и NetStream SNMP, NetFlow, наблюдение на виртуални машини,
WMI, HTTP, JMX, IP телефония, Cisco CallManager, Medianet, DNS, Proxy Ping, ICMP, IP SLA, NBAR, IPFIX, Port Shaker, MySQL, NAM и други
Поддръжка на IPv6 да да
Карта на топологията да да
Syslog да Да (изисква SevOne Performance Appliance Appliance)
Виртуален интерфейс и доклад за мониторинг на устройствата да да
Active Directory да да
Ценообразуване Започва от 2892 долара (£ 2245) Свържете се с екипа по продажбите

Снимка на SolarWinds

SolarWinds Network Monitor Monitor и SevOne в момента са два от най-известните инструменти за мониторинг на мрежата. Тъй като нуждите на мрежовите администратори се развиват с експоненциална скорост, и тези два продукта се адаптират. SolarWinds Network Monitor Monitor е базирано на Windows решение за мониторинг на мрежата, което може да се изпълнява и като виртуална машина и предлага среда за мониторинг, която е структурирана чрез таблото за управление.

Устройствата се картографират чрез използването на мрежов инструмент за автоматично откриване и след това може да се гледа в различни визуални дисплеи. Визуални дисплеи на разположение в Мрежов монитор SolarWinds включват мрежови топологични карти към диаграми и графики. SolarWinds Network Monitor Monitor Ви осигурява интензивно-визуално преживяване, с което да наблюдавате. Това позволява на потребителя лесно да вижда какво става от гледна точка отгоре надолу.

Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds способността за наблюдение се подкрепя от използването на SNMP, ICMP, и WMI. Ако обаче искате да използвате мониторинга на потока, ще трябва да закупите копие от SolarWinds NetFlow анализатор на трафикаSolarWinds NetFlow анализатор на трафика която струва 1795 долара (1400 британски лири) и ще ви позволи да поведете NetFlow, jFlow, sFlow, IPFIX и NetStream.

Снимка на SevOne

В сравнение, SevOne предлага различен подход към мониторинга на мрежата SolarWinds Network Monitor Monitor. SevOne се разгръща като хардуер директно в центъра за данни, което помага да се подпомогне потенциалът за увеличаване на мащаба по-надолу по линията. Характеристиките на SevOne не са разделени по модули, каквито са SolarWinds Network Monitor Monitor един от двамата. Например, ако искате да получите достъп до мониторинга на NetFlow, ще откриете, че е част от таблото за управление и няма да трябва да щракнете върху друг раздел.

с SevOne можете да наблюдавате SNMP, NetFlow, ICMP, IPFIX, и още. Най-голямото предимство, че SevOne радва се над SolarWinds Монитор на ефективността на мрежата е, че предлага поддръжка за NetFlow. NetFlow е от съществено значение за извършване на анализ на честотната лента и докато можете да закупите SolarWinds NetFlow анализатор на трафика, липсата на тази функция го прави пропусната възможност за SolarWinds Network Monitor Monitor.

Сравнение на ключови характеристики: Сигнали

Една от най-важните области, на която трябва да се обърнете внимание при разглеждането на нов инструмент за мониторинг на мрежата, са сигналите. Наличието на правилна система за сигнали помага да ви държи в цикъла, дори когато не сте залепени за устройството си. Сигналите са област, в която и двете SolarWinds Network Monitor Monitor и SevOne представят се много добре. SolarWinds Network Monitor Monitor има система за сигнали, която ви позволява да знаете кога устройствата са близо до повреда (или кога са се провалили).

Това гарантира, че ще бъдете уведомявани само когато устройствата са в сериозна опасност и намалява количеството на неподходящи известителни съобщения, които са проблем с някои други платформи за мониторинг на мрежата. Можете също така да персонализирате опита си, като конфигурирате мрежовите сигнали да се задействат по конкретни критерии. По същия начин има и потенциал за задаване на условия за задействане, така че да се активира сигнал, след като се случи нещо конкретно.

След това сигналите се изпращат от имейл и SMS така че може да се действа. Възможността да персонализирате сигналите си по този начин е изключително удобна и това е нещо SevOne се справя много добре. SevOne оперира система за предупреждения на базата на праг, която уведомява потребителя, когато предварително конфигурираните прагове на сигнали са нарушени. Можеш преглеждайте сигналите чрез имейл, таблото за управление или чрез мобилното приложение SevOne.

Наличието на персонализирани задействащи сигнали гарантира, че поддържате връзка с случващото се и не пренебрегвате нищо, което може да ви причини неочакван престой. Въз основа на използваемостта и простотата трябва да се каже, че SolarWinds Network Performance MonitoR има по-добрата система за сигнали. Той е по-лесен за използване и осигурява наблюдение, което ви позволява да направите крачка назад, като по този начин предотвратявате безкрайните известия.

SolarWinds срещу NetBrain

FeatureSolarWinds Network Performance MonitorNetBrain
Мрежово откритие Да (SNMP автоматично откриване) Да (CLI автоматично откриване на данни)
Табло да да
NetFlow Не (има нужда SolarWinds NetFlow Analyzer) да
Карта на мрежовата топология да да
APIs Не да
Автоматизация Не да
Мобилно приложение Не Да (Qapp)
Персонализирани сигнали да да
Ценообразуване Започва от 2892 долара (£ 2245) Свържете се с екипа по продажбите

Пътят за трафик на NetBrain

Докато NetBrain не е толкова добре известен като SolarWinds Network Monitor Monitor, тя все още е един от най-функциониращите продукти за мониторинг на мрежата на пазара. Една от характеристиките, която прави NetBrain изпъква е неговото мрежово откриване. NetBrain има своя функция за автоматично откриване, но вместо да извършва SNMP проучване, за което SolarWinds е добре известно, NetBrain изгражда математически модел от живи данни и събира CLI данни от свързани устройства.

Основното предимство на този метод на автооткриване е над Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds Проучването на SNMP е, че може събиране на данни от всички устройства. За разлика, SolarWinds Network Monitor Monitor може да анкетира само устройства с активиран SNMP. В този смисъл, NetBrain ви осигурява повече видимост, защото ви позволява да гледате всички тези устройства.

NetBrain също има убедителна визуализация. Можеш да използваш NetBrain да се създайте мрежови топологични карти по поръчка за да видите как вашата мрежа работи от топологична гледна точка. Те са изградени от данни на живо, за да се гарантира, че всичко, което преглеждате, е напълно правилно. В случай че вашата мрежа се промени, NetBrain платформата ще актуализира мрежовата ви топология карта, така че не е необходимо да я актуализирате ръчно.

SolarWinds Network Monitor Monitor има подобна настройка по това, че можете също да създавате мрежови топологични карти с Критична визуализация на NetPath. Тази функция ви позволява да видите вашата мрежа от гледна точка на хоп-хоп. Въпреки че това е подобно на NetBrain на той има много по-висока производствена стойност, което прави опита за наблюдение по-удовлетворителен като цяло.

Сравнение на характеристики: Сигнали 

NetBrain също предлага предупредително изживяване в съответствие с Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds. с NetBrain можете не само да получавате сигнали, но и да конфигурирате система за издаване на билети, която автоматично се задейства NetBrain анализ след като бъде повдигнат сигнал. Това помага на потребителя да стартира информирано отстраняване на неизправности и помага да се определи причината за проблема. На NetBrain на потребителя се предоставя динамична мрежова карта, показваща въпросната област

Можете също да конфигурирате ескалация чрез използването на API. Това гарантира, че не е необходимо да изпращате файлове с журнали, за да получите бърз отговор. При реакция на заплаха това е от полза, за да ви помогне да реагирате, преди да настъпи вреда. По отношение на автоматизацията, NetBrain има отчетлив ръб над SolarWinds Network Monitor Monitor.

SolarWinds срещу Splunk

FeatureSolarWinds Network Performance MonitorSplunk
AutoDiscovery да Не
Мониторинг на мрежата в реално време да да
табла за управление да да
Машинно обучение Не да
Добавките, Не Да (над 1000)
Автоматизация Не Да (автоматизирано търсене и анализ на журнала)
Ценообразуване Започва от 2892 долара (£ 2245) Започва от $ 75 на месец за светлина Splunk (до петима потребители) и 150 $ на месец за Splunk Enterprise

Splunk Снимка

Splunk е една от най-големите алтернативи на SolarWinds в този списък. Splunk е високо ценен доставчик на решения за мониторинг на мрежата. с Splunk, можете да наблюдавате мрежата си в реално време. Splunk използва машинни данни от свързаните си устройства, за да измери ефективността на вашата среда. Можете дори да използвате Splunk на Търсене на език за обработка (SPL) за търсене в тези данни в реално време.

Обаче какво прави Splunk особено интересен инструмент за мониторинг на мрежата е неговият възможности за автоматично откриване. Например, може откриване на ненормални модели на данни в цялата ви мрежа. Можете дори да разпознаете моделите на обикновени кибератаки, които могат да повредят вашата мрежа. Splunk на способностите за автоматично откриване помагат да се идентифицират проблемите със сигурността и производителността, които биха могли да ви създадат значителни проблеми по-нататък.

По отношение на визуалния дизайн, Splunk е много подобен на SolarWinds Network Monitor Monitor. Има графики и диаграми, които ви помагат да видите какво се случва, както и ясен дизайн на таблото. Въпреки че тези двамата имат прилика, Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds простото оформление и бързият поток от таблото за управление към отделните изгледи създава много по-гладко потребителско изживяване.

Сравнение на характеристики: Сигнали 

Като един от най-добрите инструменти за мониторинг на мрежата в този списък, не е изненадващо това Splunk също има свои възможности за предупреждение. Можете да създадете сигнали в реално време, за да ви уведомяват за събития, когато се случват. Можете също да планирате сигнали, ако искате да поддържате въздействието върху компютъра си възможно най-малко. Това ви позволява да сведете до минимум ефектите върху вашата производителност, докато сте в крак с промените в мрежата си.

Можете също да създадете условия за предупреждение, за да укажете кога искате да бъдете уведомени. Предимството на това е, че можете да настроите поведението, за което искате да следите. Крайният резултат е среда за мониторинг, в която трябва да стъпвате само ако системата ви следи, че се е случило нещо проблемно.

Единственото ограничение на Splunk Това, което се откроява е, че системата за сигнали се чувства едно измерена в сравнение с подхода на SolarWinds Network Monitor Monitor и другите инструменти от този списък. Простотата, предлагана от Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds система за сигнали е едно от нещата, които я отличават от тълпата.

SolarWinds срещу Auvik

FeatureSolarWinds Network Performance MonitorAuvik
Мониторинг в реално време да да
Исторически мониторинг да да
Табло да да
Карта на топологията да да
Сигнали да да
IPAM Не (има нужда от SolarWinds IP Address Manager) да
Операционна система Windows, уеб базирана Windows, Mac, Web
Ценообразуване Започва от 2892 долара (£ 2245) $ 30-40 (£ 23-31) на месец за неограничени потребители

Снимка на Авик

Има малко инструменти за мониторинг на мрежата, както добре проектирани Auvik. Auvik има един от най-свежите преживявания за наблюдение на мрежата на пазара, който се свързва добре с широкообхватната си поддръжка за интеграция с други платформи. Auvik може да се интегрира с други добре познати платформи като ConnectWise Automate и Continuum за осигуряване на цялостно управление на мрежата.

Auvik е мрежов монитор с висока производителност по много начини, но никъде това не се показва по-ясно, отколкото в него мрежова инвентаризация и картографиране в реално време Характеристика. Той може да се регистрира, когато към вашето устройство са свързани нови устройства, и да ги добави в топологична карта за допълнителен анализ. На картата на топологията можете да кликнете върху отделни устройства, за да видите повече информация. Например, можете да щракнете върху компютър, за да видите неговата честотна лента.

Убедителното потребителско изживяване също не спира. Auvik също така предлага на потребителя автоматизирани резервни копия и възстановявания на конфигурацията на устройството. Това означава, че не рискувате да загубите всичко в случай, че дадено устройство изпадне. Това добавя ниво на сигурност, което съперничи на ограничения подход към сигурността, който може да се види от SolarWinds Network Monitor Monitor.

Допълнителни функции: управление на IPAM и парола

Функциите, които наистина прави Auvik отстояване от SolarWinds Network Monitor Monitor са неговият IPAM и управлението на паролата му. С IPAM, Auvik позволява на потребителя да вижда кои устройства използват кои подмрежи във вашата мрежа. Това е чудесно, защото ви позволява да видите кои IP адреси са дефинирани. Няма включена еквивалентна функция SolarWinds Network Monitor Monitor, и SolarWinds потребителите трябва да купуват SolarWinds IP Address Manager за да се възползвате от тази функция.

Auvik на паролата мениджър е друга област, където Auvik наистина се откроява също. Auvik ви позволява да криптирате и съхранявате пароли в мониторинговата си среда, така че те да са винаги на място. В действителност, трябва да запомните само една парола, за да наблюдавате цялата си мрежа (вашата Auvik парола). Отново няма такава функция SolarWinds Network Monitor Monitor което помага Auvik наистина да се открояват.

SolarWinds срещу Extrahop

FeatureSolarWinds Network Performance MonitorExtraHop
AutoDiscovery да да
табла за управление да да
Автоматизация Не Да (и интегриран с Phantom, Amazon Web Services, Servicenow, Splunk)
API за почивка Не да
Машинно обучение Не да
Ценообразуване Започва от 2892 долара (£ 2245) Започва от $ 14 500 (£ 11,302)

Екран на екрана

Extrahop е доставчик на мрежов мониторинг, който е насочен към превенцията на заплахи. Extrahop предлага авангарден опит за наблюдение на мрежата, който помага на потребителя да изреже ненужните данни и да види решаващата информация за случващото се. Таблото за управление е сърцето и душата на мястото, където провеждате мониторинговата си дейност Extrahop.

въпреки това, Extrahop на подходът за мониторинг на мрежата е много различен от начина на работа на повечето доставчици. ExtraHop е много по-фокусиран върху анализа на данните. Като се има предвид, все още можете да преглеждате данните от предишното си използване в различни времеви прозорци, независимо дали искате да проверявате ежедневните събития или една седмица.

Най- машинно обучение система, управлявана от Extrahop е наречен ExtraHop Addy. ExtraHop Addy е облачно базирана услуга за машинно обучение за данни от тел. С две думи този продукт сканира за модели в данните за използването ви, за да ви помогне да откриете аномалии и проблеми с производителността. Най-голямото предимство на тази настройка е, че тя намалява количеството ръчно отстраняване на неизправности, което потребителят трябва да направи, за да разреши мрежовите грешки.

Extrahop също има способността да устройства за автоматично откриване в цялата мрежа. Това означава, че ако е свързано ново устройство, то се добавя към вашата среда за наблюдение. След като е свързан, има поддръжка за над 50 протокола и почти всички TCP, и UDP системи. Освен това е с висока производителност в смисъл, че може да задейства до 100 Gbps трафик.

Докато Extrahop предлага убедителен пакет по отношение на машинното обучение, традиционните му способности за мониторинг на мрежата не са толкова завършени, колкото SolarWinds Network Monitor Monitor. въпреки че SolarWinds Network Monitor Monitor няма способността за машинно обучение Extrahop, той компенсира това, като предоставя изпитана формула за мониторинг на мрежата, която поддържа безброй организации през годините.

King of the Hill: Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds

Всичко на всичко, SolarWinds Network Monitor Monitor се представя добре последователно. Докато инструменти като Extrahop предлагат по-добри функции по отношение на машинното обучение, SolarWinds Network Monitoring предлага най-пълното класическо преживяване на мрежовия мониторинг.

Честно е да се каже, че инструменти харесват SevOne имат предимството, когато става дума за анализ на NetFlow, и липсата на a NetFlow способност за анализ на SolarWinds Network Monitor Monitor е значително ограничение (особено като се има предвид, че трябва да доплатите за тази програма!). Още SolarWinds Network Monitor Monitor остава една от най-привлекателните платформи за мрежов мониторинг въз основа на това как обединява опита си за наблюдение на мрежата.

Ако търсите лесна за настройка платформа за наблюдение на мрежата с автоматично откриване, карти на топологията, сигнали и отчети, SolarWinds Network Monitor Monitor е толкова добър, колкото се получава. Независимо дали сте в МСП или мултинационална организация, този продукт има ширина на честотната лента, за да може да се справи с вашите изисквания за използване.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload БЕЗПЛАТНО изпробване в solarwinds.com

Вижте също: 25 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на мрежата за 2018 г.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 70 = 79

Adblock
detector