CCNA Маршрутизиране и превключване срещу CCNAX

CCNA Маршрутизиране и превключване срещу CCNAX

Почти всеки амбициозен мрежов администратор и утвърден професионалист е чувал за CCNA Маршрутизиране и превключване сертифициране. CCNA се превърна в обред за преминаване в административната общност и е сред най-важните квалификационни мрежи на начално ниво за всички времена. Доказва, че a CCNA има възможност да конфигурира, наблюдава и поддържа инфраструктура на Cisco както и показване на общи познания в мрежата.

Една от причините за репутацията и дълголетието на CCNA е неговото настояване да накара CCNA да се преизпълнява на всеки 3 години. Правейки това, Cisco гарантира, че техните CCNAs запазват информацията на изпита и показват, че квалификацията има осезаема стойност.

Въпреки това е лесно да се забрави, че има два различни начина за постигане на сертификацията CCNA. Първата е да се подготвите за пълния изпит за 200-125 CCNA с CCNAX или взаимосвързващите мрежови устройства Cisco: Ускорен път. Вторият маршрут е да се раздели сертификацията за маршрутизиране и превключване на CCNA на два изпита; Изпитите ICND1 и ICND2.

CCNA срещу CCNAX

В много отношения най-добрият път за вас зависи от вашите лични предпочитания. Снемане ICND1 и ICND2 е авенюто по подразбиране, което повечето хора избират да отидат. Причината за това е, че е по-лесно да се разбият теми и подгответе се за два изпита отколкото е за един. Можете да получите основните понятия на ICND1 под колана си, преди да скочите на изпита ICND2.

Важно е да се отбележи това ако преминете ICND1 тогава ще станете сертифицирани за CCENT. CCENT е сертификат за входно ниво за Cisco, така че това може да бъде добър начин да добавите още перо към капачката си. Така че, когато завършите ICND1 и ICND2, тогава ще имате Сертифициране на CCNA за маршрутизиране и превключване и на CCENT под колана. За разлика, като извършите CCNAX маршрута, ще постигнете само сертифицирането на CCNA Routing and Switching.

И двете ICND1 и ICND2 изпитите имат между 45-55 въпроса и отделете по 90 минути всяка. За сравнение, CCNAX ще има 60-70 въпроса и отнема 90 минути. В този смисъл пътят ICND1 и ICND2 изглежда по-добър, ако искате да се научите на парчета.

Другата страна на монетата обаче е, че подготовката за два изпита ще включва повече подготовка. CCNAX ви позволява да откъснете помощната лента и да извадите изпита си от един момент. Там, където CCNAX има предимство, е скоростта. CCNAX има препоръчано време за курс от пет дни в сравнение с десетте, които ще са необходими за завършване на път ICND1 и ICND2. Следователно CCNAX е по-добрият избор, ако искате да получите сертифициран ASAP.

Разликата в цената между двете е голяма. С CCNAX 200-125 струва $ 325 (£ 252). За разлика от тях изпитите ICND1 и ICND2 струват $ 165 (£ 128) долара всеки. Двата маршрута са практически еднакви по цена, така че има смисъл да изберете маршрута си въз основа на това колко интензивно искате да изучавате.

Което е по-трудно?

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за изпитите ICND1 и ICND2 е, че те ефективно се разделят на обикновен и сложен изпит. ICND1 изследва вашите концептуални познания за работа в мрежа докато ICND2 разглежда по-подробни концепции и практически знания (посочихме някои от съдържанието на курса по-долу, за да добиете представа как се подреждат).

Правейки изпита CCNA Routing and Switching 200-125, ще се очаква да знаете цялостността на ICND1 и ICND2. Това не е въпрос на обем, колкото въпрос на сложност. Ще трябва да знаете по-голямата част от концепциите, повдигнати в изпитите ICND1 и ICND2. В този смисъл CCNAX очевидно е по-трудният от двата изпитни маршрута. Придобиването на знания по всички теми на изпитите ICND1 и ICND2 не е малка задача.

Защо някой би взел CCNAX?

Като се има предвид, че CCNAX е по-трудният от двата пътя, честно е да попитаме защо някой би решил да вземе това по избор. Има няколко причини, поради които главната е, че кандидатите са сигурни, че ще преминат. Има много случаи, когато мрежовите администратори или инженери трябва да получат сертификат, за да изпълнят изискване за работа и да изберат да вземат CCNAX, защото са уверени в своите знания.

В този смисъл, има смисъл опитен кандидат да вземе CCNAX, защото им позволява да получат сертификат ASAP. За тези знаещи хора маршрутът с два изпита би бил твърде времеемък и безсмислен.

Защо не трябва да вземате CCNAX

Освен ако не сте абсолютно сигурни, че можете да преминете CCNAX тогава вероятно е по-добре да правите това ICND1 и ICND2 изпити вместо. Една от най-основните причини за това е цената. Цената за отказ на ICND1 не е толкова проблематична, колкото отказ на CCNAX. Ако не успеете с CCNAX, ще трябва да платите много по-висока цена, отколкото бихте могли да пренастроите ICND1. Добавете към това, че вероятността да не успеете да изпитате ICND1 е по-малка и става ясно защо този път е най-популярен за начинаещите.

Втората причина е свързана с действителното придобиване на знания. Ако знанията ви за работа в мрежа са от съществено значение, тогава ще трябва да отделите време за подробно проучване на концепциите, докато се учите. Преминаването с концепции със светлинна скорост няма да е добре за оценката на изпита ви или за познанията ви. Взимането на ICND1 и ICND2 ви позволява да отделите време и да научите подробно теми преди да положите изпита.

CCNA 200-125 срещу ICND1 и ICND2 Преглед на теми

CCNA 200-125
ICND1 v3.0 (100-105)
ICND2 v3.0 (200-105)
Основи на мрежата 15% Основи на мрежата 20% LAN комутационни технологии 26%
LAN комутационни технологии 21% Основи за комутация на LAN 26% Технологии за маршрутизиране 29%
Технологии за маршрутизация 23% Основи на маршрутизиране
25%
WAN Technologies - 16%
WAN Technologies 10% Инфраструктура 15% Инфраструктурни услуги 14%
Инфраструктурни услуги 10% Инфраструктурни услуги 14% Поддръжка на инфраструктурата 15%
Сигурност на инфраструктурата 11% х х
Управление на инфраструктурата 10% х х

Cisco Certified Network Associate (200-125) изпит

Ето списък на някои от темите, които ще се очаква да знаете преди изпита 200-125:

 • Основи на мрежата - OSI и TCP / IP модели, TCP и UDP протоколи, защитни стени, точки за достъп, безжични контролери, конфигуриране и отстраняване на проблеми IPv4 адресиране и подмрежа, конфигуриране и отстраняване на проблеми IPv6 адресиране, конфигуриране и проверка на IPv6 без граждански адрес Автоматична конфигурация.
 • LAN комутационни технологии - Проверка на концепции за превключване, MAC обучение и стареене, таблица на MAC адреси, отстраняване на проблеми с интерфейс и кабели, конфигуриране и отстраняване на проблеми с VLAN мрежи, конфигуриране и отстраняване на неизправности между връзките на комутатора, конфигуриране и отстраняване на протоколи STP, конфигуриране и проверка на протоколи на ниво 2, конфигуриране и проверка Layer 2 / Layer 3) EtherChannel.
 • Технологии за маршрутизиране - Обработка на пакети, решения за пренасочване, пренаписване на рамки, компоненти на таблици за маршрутизиране, конфигуриране, проверка и отстраняване на проблеми между маршрутизация между VLAN, сравняване на статично и динамично маршрутизиране, сравняване на протоколи за маршрутизиране на вектор и състояние на връзката, сравняване и контрастиране на вътрешни и външни протоколи за маршрутизиране, конфигуриране , Проверка и отстраняване на статични маршрути за IPv4 и IPv6, конфигуриране, проверка и отстраняване на проблеми - OSPFv2 за IPv4, OSPFv2 за IPv6, EIGRP за IPv6, RIPv2 за IPv4.
 • WAN Technologies - Конфигуриране и проверка на PPP и MLPPP на WAN интерфейси с локално удостоверяване, конфигуриране, проверка и отстраняване на неизправности от страна на клиентски интерфейси на PPPoE, конфигуриране, проверка и отстраняване на проблеми с GRE тунелна свързаност, описание на WAN топологични опции, MPLS, широко PPPoE, описване на QoS концепции.
 • Инфраструктурни услуги - DNS Търсене, Отстраняване на проблеми с връзката на клиента с DNS, Конфигуриране и проверка на DHCP, Отстраняване на проблеми с връзката на клиента и маршрутизатора DHCP, Конфигуриране, Проверка и Отстраняване на основни HSRP, Конфигуриране и проверка на NAT и NTP.
 • Сигурност на инфраструктурата - Конфигуриране, проверка и отстраняване на сигурността на пристанищата, Техники за намаляване на заплахите, конфигуриране, проверка и отстраняване на списъци за достъп IPv4 и IPv6, Проверка на ACL с помощта на APIC-EM Path Trace ACL анализ.
 • Управление на инфраструктурата - Конфигуриране и проверка на SNMPv2, SNMPv3 Syslog, Конфигуриране и проверка на управление на устройства, Управление на устройствата за ефективност, Използване на инструментите на Cisco IOS за отстраняване на неизправности, Описване на функцията на контролер, Контролен план, Data Plane и API на Northbound и Soundbound.

ICND1 изпит

 • Основи на мрежата - OSI, TCP / IP, UDP, защитни стени, точки за достъп, безжични контролери, мрежови топологии, IPv4 адресиране и подмрежа, IPv6 адресиране, конфигуриране и отстраняване на проблеми.
 • Основи за комутация на LAN - Превключване на концепции, MAC обучение и стареене, превключване на рамки, наводнение на рамка, таблица с MAC адреси, интерфейси и кабели за отстраняване на неизправности, конфигуриране и отстраняване на неизправности VLAN, отстраняване на неизправности между свързване между мрежи, конфигуриране и отстраняване на проблеми на сигурността на порта.
 • Основи на маршрутизиране - Обработка на пакети, решения за пренасочване, пренаписване на рамки, префикс, мрежова маска, код на протокол за маршрутизиране, конфигуриране и отстраняване на проблеми между маршрутизация по VLAN, статично маршрутизиране срещу динамично маршрутизиране, конфигуриране и отстраняване на проблеми IPv4 и IPv6 статично маршрутизиране, конфигуриране и отстраняване на проблеми RIPv2 и IPv4.
 • Инфраструктурни услуги - Опишете операцията по търсене на DNS, отстраняване на проблеми със свързаността на клиента, включващи DNS, конфигуриране и проверка на NTP, отстраняване на проблеми със свързаността с DHCP, конфигуриране и отстраняване на проблеми с IPv4 и NAT.
 • Поддръжка на инфраструктурата - Конфигуриране на мониторинг на устройства с Syslog, Конфигуриране на управление на устройства, Cisco Discovery Protocol и LLDP за откриване на устройства, Конфигуриране и проверка на конфигурация на устройството, Отстраняване на неизправности, Извършване на поддръжка и отстраняване на проблеми с Cisco IOS.

ICND2 изпит

 • LAN комутационни технологии - Конфигуриране, проверка и отстраняване на VLAN мрежи, Interswitch Свързване, Конфигуриране, Проверка и отстраняване на неизправности Interswitch Свързване, Конфигуриране, Проверка и отстраняване на STP Протоколи, Конфигуриране, Проверка и Отстраняване на допълнителни функции, свързани със STP, Конфигуриране, Проверка и отстраняване на проблеми (Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 / Layer 2 3) EtherChannel, техники за миграция с общ достъп до заплаха.
 • Технологии за маршрутизиране - Конфигуриране, проверка и отстраняване на маршрути за маршрутизиране между VLAN, протоколи за маршрутизиране на вектор и разстояние от състоянието на връзката, конфигуриране и проверка на единична област / Multiarea OSPFv2 за IPv4, OSPFv3 за IPv6, EIGRP за IPv4 и EIGRP IPv6.
 • WAN Technologies - Конфигуриране и проверка на PPP, MLPPP, WAN интерфейси, конфигуриране, проверка и отстраняване на проблеми PPPoE клиентски интерфейси, конфигуриране, проверка и отстраняване на проблеми GRE тунелна свързаност, описание на WAN топология опции, описание на MPLS, Metro Ethernet, широколентов PPoE, Интернет VPN, Конфигуриране и проверка на свързаност с клонове с eBGP IPv4.
 • Инфраструктурни услуги - Конфигуриране, проверка и отстраняване на HSRP, облачни ресурси, концепции за QOS като маркетинг, доверие на устройства и приоритизиране, конфигуриране, проверка и отстраняване на проблеми с IPv4 и IPv6 списъци за достъп за филтриране на трафика, проверка на ACLS с Path Trace ACL инструмент за анализ.
 • Поддръжка на инфраструктурата - Конфигуриране и проверка на мониторинга на устройството с SNMPv2 и SNMPv3, Отстраняване на неизправности с връзка с ICMP базиран на ехото IP SLA, Управление на устройството с AAA чрез TACACS + и RADIUS, Функция на контролер, Контролен план, Data Plane, API на Northbound, API на Southbound, Отстраняване на нива на ниво 3 за прекратяване на връзката.

Вижте също:
Какво е QoS?
SNMP обяснено

Плюсове и минуси на CCNAX

Има редица различни плюсове и минуси, които идват с какъвто и път да решите да поемете. CCNAX е смесена чанта, независимо дали сте новак в администрацията или сте утвърден професионалист. Някои от предимствата и недостатъците на пътя на CCNAX можете да намерите по-долу:

Професионалисти

 • Можете да попълните изпита за много кратко време (курсовете могат да бъдат кратки до 5 дни)
 • Бързо сертифициране за опитни мрежови специалисти
 • Това е предизвикателство!
 • Малко по-евтино

Против

 • По-трудно за преминаване въз основа на броя теми, на които трябва да отговорите в един замах
 • По-голям шанс за провал

Маршрутизация и комутация на CCNA (ICND1 и ICND2)

Мнозинството от кандидатите намират ICND1 и ICND2 маршрут да бъде най-изгодният път. Той осигурява същото сертифициране като маршрута 200-125, като същевременно намалява трудностите. Предимствата и недостатъците на приема на ICND1 и ICND2 можете да намерите по-долу:

Професионалисти

 • ICND1 ви позволява първо да започнете с прости теми
 • Можете да вземете сертификата за CCENT, като попълните ICND1
 • По-лесно е да се подготвите за два малки изпита
 • Възможност за преминаване на етапи (Pass ICND1 преди преминаване на ICND2)

Против

 • Подготовката за два различни изпита отнема повече време, отколкото да правите един с CCNAX
 • Трябва да резервирате два изпита

Кой път е подходящ за мен?

Както бе споменато по-горе, избраният от вас път трябва да се основава на вашите лични предпочитания. Въпреки това, не се заблуждавайте от липсата на предпоставки, необходими за преминаването на CCNAX маршрута, защото подготовката за изпита 200-125 след 5 дни ще бъде изчерпателен процес. Ако обаче имате значителен опит с продуктите на Cisco и сте знаещ администратор, то CCNAX е най-бързият достъп до сертифициране.

Ако сте в началото на кариерата си и се стремите да работите на позиции за начално ниво, вероятно маршрутът с два изпита е най-добрият избор. Разделяйки изпитите нагоре, ще можете да отделите време и да завършите сертифицирането си на по-малки стъпки. Не се препоръчва кандидатите от входно ниво да се опитват да преминат по маршрута CCNAX, защото той е твърде интензивен. Без необходимия опит е много вероятно да се борите.

Съдържанието на изпита за CCNAX е буквално комбинация от ICND1 и ICND2. Това означава, че ако тръгнете по пътя на CCNAX към сертифицирането, ще трябва да знаете много повече информация в деня.

CCNA Маршрутизиране и превключване срещу CCNAX: Изберете мъдро

Това завършва нашето сравнение на Маршрутизация и комутация на CCNA (маршрут ICND1 и ICND2) и на CCNAX. В края на деня, без значение какъв маршрут сте избрали да поемете, ще постигнете същото Сертифициране на маршрутизиране и превключване на CCNA. Ако обаче искате да улесните нещата от себе си, препоръчваме ви да продължите маршрут за два изпита с ICND1 и ICND2.

Това ще ви позволи да отделите време за усвояване на концепциите за работа в мрежа, а не да се опитвате да се втурнете през цялото съдържание на курса на CCNAX с един замах. Ако сте бърз ученик или времето е от съществено значение, тогава можете да искате да вземете CCNAX. Не забравяйте, че ако не успеете, ще трябва да преседите, което ще ви отнеме още повече време и пари с $ 325 (£ 252) при всеки опит!

Едно от трудните неща за решаването на кой път да поеме е това е малко вероятно да успеете да намерите някой от вашата професионална мрежа, който е поел както по CCNAX, така и по ICND1 / ICND2. Като се има предвид, че и двата пътя предлагат сертифицирането, е малко вероятно да намерите някой от вашата професионална мрежа, който да има опит и с двете. Като такъв от вас зависи да решите кой маршрут е най-подходящ за вас.

Вижте също: Започване на кариера в киберсигурността: Ръководство за ветераните

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 4

Adblock
detector