IIS срещу Apache – коя сървърна платформа е най-подходяща за вас?

IIS срещу Apache

Софтуерът за уеб сървър отнема голяма част от работата на вашите собствени уеб сайтове. На пазара има няколко опции за поддръжка на уеб приложения, но интернет информационните услуги и Apache HTTP Server водят пакета. Според Netcraft, IIS е лидер на пазара по отношение на пазарния дял от всички сайтове В тази лига IIS има 40.65% от пазара, докато Apache има 20.28%. По отношение на пазарния дял на домейните, Apache е лидер с 33.99% от пазара, докато IIS има 26.36%. И така, и двата варианта са много широко приложени. За сравнение, софтуерът за уеб сървър на Google е инсталиран само в 1,39% от всички сайтове.

Ако задавате нов сървър за вашия уебсайт, вероятно се чудите за коя от тези две системи да отидете. В това ръководство ще разгледаме всеки вариант и ще обясним предимствата на IIS и Apache. Въоръжени с тези знания, вие ще бъдете в по-добра позиция да изберете както хардуер, така и софтуер, за да активирате вашия уеб сървър.

Интернет информационни услуги (IIS)

IIS на Microsoft има много да го препоръчам. Въпреки че е патентована система, тя се основава на редица публично достъпни протоколи, които включват HyperText Transfer Protocol (HTTP), the Прост протокол за прехвърляне на поща (SMTP) и Протокол за прехвърляне на файлове (FTP). Така че, основната технология на тази система е съвместима със стандартните уеб интерфейси по целия свят.

Софтуерът е подкрепен от Microsoft и често се лепенкира и актуализира, за да закрие новите хакерски подвизи. Защитните характеристики на IIS го направиха по-безопасен вариант от Apache. Като търговски продукт, IIS се конкурира на пазара с нови разработки, които отговарят на нуждите на търговците. Инструментът е насочен към продажбите, което означава, че не е свободен за използване. Съществува обаче ограничена безплатна версия, наречена IIS Express. Стандартната версия на IIS е в комплект с Windows Server.

  7 най-добрият софтуер за мрежова защитна стена

Огромно предимство на IIS е, че той интегрира се с други предложения на Microsoft, конкретно .NET и на ASPX скриптов език. Освен това, конзолата за управление е много гладка и включва задълбочени отчети за ефективността и анализи. Накратко, изборът на уеб сървър, произведен от основен софтуерен доставчик, ви дава солидна гаранция за най-модерните лепенки за сигурност и очакване за маркетингови функции.

Най-голямото разсейване на IIS е това тя е патентована и не е свободна за използване. Друг основен фактор, който може да ви накара да решите да не избирате IIS, е това работи само на Windows среди. Ако вече сте закупили Linux сървър, тогава просто не можете да използвате IIS.

HTTP сървър на Apache

Най- Apache вариант е безплатен за използване и е ан проект с отворен код. Тези два фактора са чудесни за намаляване на стартовите Ви разходи, но това също означава, че Фондация Apache няма пари на разположение за финансиране на развитие. Всички разработки на Apache се извършват от ентусиазирани доброволци. Ти не получавате достъп до помощно бюро за съдействие ако се сблъскате с проблеми да накарате някоя част от HTTP сървъра да работи. Все пак има един обширна общност на потребители и ентусиасти в мрежата и този канал осигурява постоянен поток от съвети и актуализирани предупреждения как да извлечете най-доброто от сървърната система. Управлението с отворен код на тази опция означава, че можете сами да комбинирате кода и дори да адаптирате софтуера, за да създадете собствена персонализирана реализация.

Apache не е ограничен до една операционна система. Все пак е така по-подходящ за Linux заобикаляща среда. Толкова много, че е станало част от пакет от решения за уеб услуги, които са известни като LAMP. Тази съкращение означава Linux за операционната система, Apache за уеб сървъра, MySQL за системата за управление на бази данни и PHP за скриптове. Това се счита за решение „уебсайта“, което е „извън кутията“ и беше лидер в индустрията за много дълго време. IIS едва наскоро изпревари Apache като водеща система за уеб сървъри. Не сте ограничени до PHP за скриптове с Apache HTTP Server, защото той също поддържа Perl и Python.

  Какво е ICMP?

Ядрото Apache може да бъде разширено до добавете сигурност на транспортния слой и покрийте HTTPS. Друга добавка ще ви даде FTP възможности за доставка.

Правейки избор

Ако вашият уебсайт е медийно-богати, вероятно бихте били по-добре да изберат IIS. Сървърът се интегрира с други продукти на Microsoft и има по-добри методи за справяне с възпроизвеждането на аудио и видео. Друга причина IIS да е по-добра за медийните сайтове е, че той използва много по-малко ресурси за обработка за всяка връзка и предаването на медийни файлове може да се използва много време за обработка.

За преносимост, ще ти е по-добре HTTP сървър на Apache. Ако очаквате скоро да търгувате със сървърния си хардуер, независимостта на Apache от операционната система разширява възможностите ви за покупка. Apache HTTP Server може да работи както на Windows, така и на Linux.

Причината тези две системи да имат много близък пазарен дял е, че има много малка разлика между двете по отношение на уязвимостта и производителността. В мрежата има много резултати от тестове, които показват, че един или друг има по-добри времена на реакция. Въпреки това, резултатите обикновено са много близки и победителят в тези тестове обикновено се оказва системата, която тестерът предпочита от самото начало.

Общността на уеб разработчиците е много ясно разделена по модела на Apache и IIS, защото програмистите стават умели на един език и една среда и работодателите не ги насърчават да преминат. Така че, вашият избор на уеб сървър може да ви заключи в една група от умения.

Най- най-голямо влияние по ваш избор между тези две системи ще бъде съществуващите ви хардуерни и софтуерни ресурси. Ако в момента сте стартиращ, без помещения или оборудване, можете да изберете някоя от тези системи. Ако вече имате оборудване, което работи Linux, е по-вероятно да изберете Apache HTTP Server. Въпреки че Apache може да работи в Windows, ако вече имате бизнес на базата на продукти на Microsoft, вече имате умения на място, които са по-съвместими с IIS от Apache.

  Какво е QoS и защо е важно в работата в мрежа?

Получаване на вашия бизнес онлайн

Ако все още нямате ресурси на място, тогава сте отворени за опцията за облачни уеб сървъри. Голямо предимство на тези услуги е, че те ще включват сървърния софтуер. Така че тогава вашето решение ще се основава на ценовата структура, мащабируемостта и други услуги, свързани с уеб сървъра.

Вземането на решения е трудна задача и фактът, че има малка разлика в производителността между IIS и Apache, всъщност прави избора още по-труден. Съществува обаче обрат в тази прилика. И двете системи са добре утвърдени и широко използвани. Следователно, има малък риск, който и от двете да използвате, че бихте направили „грешния“ избор.

About the author

Comments

  1. ето на избора за много уеб разработчици, тъй като тези компоненти са безплатни и са се доказали като надеждни и ефективни. Apache е известен със своята гъвкавост и мащабируемост, което го прави подходящ за големи уеб сайтове с много посетители. Той също има много разширения и модули, които могат да бъдат инсталирани, за да се добавят допълнителни функционалности към сървъра. Недостатъците на Apache включват по-слабата сигурност в сравнение с IIS и по-слабата интеграция с други продукти на Microsoft. В крайна сметка, изборът между IIS и Apache зависи от вашите нужди и предпочитания. Ако търсите по-безопасен и интегриран с други продукти на Microsoft уеб сървър, IIS може да бъде по-добрият избор. Ако търсите безплатен и гъвкав уеб сървър, който може да бъде използван на различни операционни системи, Apache може да бъде по-добрият избор. В крайна сметка, важно е да изберете уеб сървър, който отговаря на вашите нужди и да го конфигурирате правилно, за да получите най-добрата производителност и сигурност за вашия уеб сайт.

  2. азумен избор за малки и средни предприятия, които искат да създадат свой уеб сайт. Apache е известен със своята стабилност и сигурност, като също така предлага голям брой разширения и модули, които могат да бъдат инсталирани за да се подобри функционалността на сървъра. Недостатъкът на Apache е, че не е толкова интегриран с други продукти, както IIS е с .NET и ASPX скриптов език. В крайна сметка, изборът между IIS и Apache зависи от нуждите и предпочитанията на всеки потребител. Ако търсите по-безопасен и интегриран с други продукти уеб сървър, IIS може да бъде по-добрият избор. Ако търсите безплатен и гъвкав уеб сървър, Apache може да бъде по-добрият избор. В крайна сметка, важно е да се направи правилният избор, който ще отговаря на нуждите на вашия бизнес и ще ви помогне да постигнете успех в онлайн пространството.

Comments are closed.