Как да коригираме загубата на пакет

Как да коригираме загубата на пакети

Загубата на пакети е една от най-важните показатели за мрежовата ефективност, но какво е загуба на пакети, какво я причинява и как да я поправите?

Какво е загуба на пакети?

Загубата на пакети се отнася до всички пакети данни, които са изгубени или изпуснати по време на пътуване по време на пътуване през компютърна мрежа.

Загубата на пакет може да се дължи на повреда или неефективност на компонент, който пренася данни в мрежа, като например повреден рутер, хлабава кабелна връзка или лош wifi сигнал.

Загубата на пакети също може да бъде умишлена, например когато се използва за ограничаване на пропускателната способност по време на VoIP разговори или видео потоци, така че да се избегнат забавяния във времето, особено по време на големи задръствания в мрежата. Това води до по-ниско качество на потоци и обаждания, които се отразяват негативно на потребителското изживяване. За да коригирате загубата на пакети, трябва да определите кои части от вашата мрежа допринасят за проблема.

Как да коригираме загубата на пакети

 1. Проверете физическите мрежови връзки - Проверете дали всички кабели и портове са правилно свързани и инсталирани.
 2. Рестартирайте хардуера - Рестартирането на рутери и хардуер в цялата ви мрежа може да ви помогне да спрете много технически неизправности или грешки.
 3. Използвайте кабелни връзки  - Използването на кабелни връзки, а не безжични връзки може да подобри качеството на връзката.
 4. Премахнете източниците на смущения - Отстранете всичко, което може да причини смущения. Електропроводи, камери, безжични високоговорители и безжични телефони причиняват смущения в мрежите.
 5. Актуализирайте софтуера на устройството - Поддържането на вашите устройства актуализирано ще помогне да се гарантира, че няма грешки в ОС, причиняващи загуба на пакети.
 6. Сменете остарял или дефицитен хардуер - Надграждането на мрежовата ви инфраструктура ви позволява да се освободите напълно от дефицитния хардуер.
 7. Използвайте QoS настройки - Приоритизирайте мрежовия си трафик въз основа на приложенията, които са най-важни. Например, дайте приоритет на трафика на глас или видео.

Мрежови инструменти за мониторинг за откриване на загуби на пакети

Колкото по-плътно сплетена мрежа, с по-добри маршрутизатори и връзки на място, толкова по-малка е вероятността да срещнете загуба на пакети. Но неизменно много комуникации се случват по интернет и не всички хмели са известни по пътя. Това означава, че винаги трябва да предвиждаме някакво ниво на загуба на пакети в комуникацията с данни. За щастие, днес са достъпни някои много ефективни мрежови системи за мониторинг.

Покриваме всеки от инструментите, съставили този списък много по-подробно по-долу, но ако имате време само за обобщение, ето го нашия списък с 5-те най-добри мрежови системи за мониторинг:

 1. Монитор за ефективност на SolarWinds (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) - цялостна проверка на здравето на мрежовото устройство, работеща на Windows Server, която използва SNMP за наблюдение на живо.
 2. Мониторинг на загуба на пакети Paessler с PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) - Инструмент за мониторинг на мрежата, сървъра и приложенията, който включва Ping сензор, сензор за качество на услугата и Cisco IP SLA сензор.
 3. ManageEngine OpManager - Система за управление на мрежата за Windows и Linux, която използва SNMP за проверка на състоянията на устройството.
 4. Нагиос XI - Безплатен пакет за управление на мрежата, който работи на Linux.
 5. Ipswitch WhatsUp Gold - Windows-базиран инструмент за управление на мрежата, който използва SNMP процедури за комуникация с мрежови устройства.

Определяне на вероятността от загуба на пакети

Как да коригираме загубата на пакет

Загубата на пакети е по-малко вероятна в частни, кабелни мрежи, но е много вероятна при интернет връзки на дълги разстояния. IP философията за предаване на пакети данни през мрежи дава на всеки рутер решението за това къде следва да бъде предаден пакетът на следващия. Изпращащият компютър няма контрол върху маршрута, който ще поеме пакетът.

Разчитането на отделни маршрутизатори за вземане на решения за маршрутизация означава всяка точка за достъп по маршрута трябва да поддържа база данни с предпочитани упътвания за всяка крайна дестинация. Тази прекъсната стратегия работи през повечето време. Въпреки това, един рутер не може да знае веднага дали друг рутер по-надолу по линията е претоварен или дефектен.

Всички маршрутизатори периодично информират съседните си устройства за състоянието на състоянието. Проблемът в един момент се преобразува до преизчисленията, извършени в съседни рутери. Блокът на трафика в един рутер се уведомява за всички рутери в интернет, което кара всички рутери да калибрират пътища, които иначе биха преминали през проблемния рутер. Информационната верига отнема време, за да се разпространи.

Понякога рутер ще изчисли най-добрия път и ще изпрати пакет по блокиран маршрут. Докато пакетът се приближи до този блок, рутерите по-близо до проблема вече ще знаят за него и ще пренасочат пакета около дефектния съсед. Това пренасочване може да претовари алтернативни рутери. Ако дефектът на рутер предотвратява изпращането на известия за състояние, тогава пакетът ще бъде изпратен към този рутер, независимо.

Накратко, колкото повече пакет трябва да пътува, толкова повече рутери ще премине. Повече рутери означават повече потенциални точки на отказ и по-голяма вероятност да бъде изпуснат пакет.

Съображения за загуба на пакет

Никога няма да достигнете точка, в която мрежовата инфраструктура на вашата компания постига нулева загуба на пакети. Трябва да очаквате това плъзгане на производителността, когато правите връзки по-специално по интернет.

След като разберете причините за загубата на пакети, поддържането на мрежата здрава се превръща в по-лесна задача. Инсталирайте мрежов монитор на предотвратяване на повреда на оборудването и претоварване на системата, което ескалира загубата на пакети до критични условия.

Загубата на пакет струва вашите бизнес пари, защото причинява допълнителен трафик. Ако не се занимавате със загуба на пакети, ще трябва да компенсирате чрез закупуване на допълнителна инфраструктура и по-високи нива на интернет честотна лента отколкото бихте имали нужда от добре настроена система.

Инструменти за откриване и отстраняване на загуби на пакети

Тези инструменти и двете да ви помогне да идентифицирате оборудването, причиняващо загуба на пакети и осигуряват непрекъснат мониторинг на устройството, за да се предотврати загубата на пакети когато е възможно.

1. SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds Network Monitor Monitor

Най- SolarWinds Network Monitor Monitor включва функция за автоматично откриване която картографира цялата ви мрежа. Тази функция за откриване се настройва автоматично и тогава повтаря се постоянно, така че всички промени във вашата мрежа ще бъдат отразени в инструмента. Автоматичното откриване попълва списък от мрежови устройства и генерира мрежова карта.

Мониторът проследява работата на безжични устройства и VM системи.

Инструментът вдига SNMP съобщения, които отчитат предупредителните условия във всички мрежови устройства. Можете да зададете нива на предупреждение за капацитет на точкови рутери и превключватели, приближаващи се до капацитета. Предприемането на действия в тези ситуации ви помага главата на свръхкапацитета, което води до загуба на пакети.

Конзолата за управление включва помощна програма, наречена NetPath която показва връзките, пресечени от пътища във вашата мрежа. Данните, използвани за създаване на графиката, са непрекъснато актуализиран и показва проблемни връзки в червено, така че можете да идентифицирате проблемите веднага. Всеки маршрутизатор и превключвател в маршрута се показва като възел в пътя. Когато задържите курсора върху възел, той показва латентност и изгубен пакет статистика за този възел.

Монитор на ефективността на мрежата разширява показателите си до възли в интернет. Може дори вижте вътре в мрежите на доставчиците на услуги, като Microsoft или Amazon и докладват за възлите в тези системи.

NetPath дава голяма видимост на проблеми със загубата на пакети и ви позволява веднага да установите причината за проблема. Модулът на SNMP контролера ви позволява настройвайте настройките на всяко устройство от разстояние, така че можете бързо да разрешите проблеми със загубата на пакети във вашата мрежа.

Ако стартирате гласовата си система през мрежа за данни, трябва да вземете предвид SolarWinds VoIP и Network Quality Manager. Този инструмент се фокусира особено върху мрежовите условия, важни за успешната доставка на VoIP. Тъй като загубата на пакети е основен проблем с VoIP, този модул се включва в този показател. Системата включва модул за визуализация, който показва пътищата, последвани от VoIP, заедно със здравето на всеки възел в цветно кодирани състояния. Този инструмент се разширява Мониторинг на качеството на VoIP в сайтовете за покриване на цялата ви WAN.

И двата продукта SolarWinds работят на обща платформа и могат да бъдат интегрирани заедно. Всички системи за наблюдение на инфраструктурата SolarWinds работят Windows Server. Можеш да получиш 30-дневен безплатен пробен период и за двата инструмента.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРИТЕ

Монитор за ефективност на SolarWinds: Съставете карта на цялата си мрежа, за да получите видимост на загубата на пакети и да идентифицирате източника на проблема.

Изтегли: Изтеглете БЕЗПЛАТНА 30-дневна пробна версия на SolarWinds.com

Официален сайт: http://www.solarwinds.com/network-performance-monitor/

2. Мониторинг на загуба на пакети Paessler с PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Таблото за управление на Paessler PRTG

Paessler е основен играч в сектора на софтуер за мониторинг на мрежата и влага целия си опит в един продукт убиец: PRTG. Компанията цени цените на продукта чрез брой сензори. А “сензор“Е състояние на мрежа или устройство или хардуерна функция. Трябва да наемете три сензора за предотвратяване или разрешаване на загуба на пакети.

Най- Ping сензор изчислява степента на загуба на пакети на всяко устройство. Най- Сензор за качество на услугата проверява загубата на пакети през всяка връзка в мрежата. Третият е Cisco IP SLA сензор който събира само данни от мрежовото оборудване на Cisco.

Текущите процедури за мониторинг на системата на PRTG изключете условията, които причиняват загуба на пакети. На първо място, трябва да сте сигурни, че никакви програмни грешки или хардуерни повреди няма да осакатяват мрежата. PRTG използва SNMP агенти, които непрекъснато да наблюдават състоянията на грешки във всеки хардуерен продукт в мрежата. Задайте нива на предупреждение в капацитета за обработка на всяко мрежово устройство и се оженете за това на монитор на живо на целия процент на мрежата за връзка.  Натрупването на трафик в една зона на мрежата може да доведе до претоварване на свързания превключвател или рутер и от своя страна карайте да изпуска пакети.

PRTG системата следи и работата на приложението. Можете да предотвратите претоварванията на мрежата, ако забележите внезапен скок в трафика, генериран от едно приложение само като го блокирам временно. Можете също проследява източника на трафик обратно до конкретна крайна точка в мрежата и блокирайте този източник, за да избегнете претоварването.

Таблото за управление на PRTG включва някои страхотни визуализации, които включват цветно набрани циферблати, диаграми, графики и хистограми. Картографските характеристики на PRTG са впечатляващи и предлагащи изгледи на физическо оформление както в локалната мрежа, така и в реална карта за WAN. А Map Editor ви позволява да изградите свои собствени мрежови представи, като изберете кой слой да се показва и дали да включва идентифицирането на протоколи, приложения и крайни точки.

Мониторингът на Paessler PRTG се разпростира в облака, ще ви позволи да наблюдавате отдалечени сайтове и обхваща безжични устройства и виртуални среди. Можете да инсталирате PRTG на Windows операционна система или да изберете достъп до системата чрез интернет като облачна услуга. Paessler предлага 30-дневен безплатен пробен период на PRTG.

Мониторинг на загуба на пакети Paessler с PRTGDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

3. ManageEngine OpManager

Табло за управление на OpManager

OpManager разполага с много усъвършенствано табло, което успява да събере много информация, без да затрупва зрителя. Можете да персонализирате таблото за управление и да направите различни версии за различни членове на екипа. Процесът на инсталиране завършва с фаза на мрежово откриване, която попълва системната база данни на OpManager. Мониторът изгражда графично представяне на вашата мрежа, което може се разширяват до WANs и безжично оборудване. Ако имате виртуални среди, OpManager картографира виртуалните и физическите елементи на вашата система.

Използва се мрежовата система за наблюдение SNMP за да продължите да наблюдавате здравето на всички устройства в мрежата. SNMP системата дава на агентите на устройството право да изпращат предупредителни съобщения, наречени „капани.”Контролерът показва тези сигнали веднага на таблото за управление и може също така да бъде настроен да издава известия от електронна поща или СМС. Тази система за наблюдение помага предотвратяване на аварийни условия за изпълнение, които причиняват загуба на пакети.

Системата за регистриране на сигнали ви предлага най-лесния начин откриване и разрешаване на проблеми, които водят до загуба на пакети. Едно от условията за предупреждение е загуба на пакети. Този сигнал е обвързан с конкретно мрежово устройство. Когато кликнете върху известието, таблото за управление на OpManager ви отвежда на страница за това оборудване и показва показатели за ефективност във визуални формати. Това ви дава бърз начин да проверите кое състояние е причинило повишен процент на загуба на пакети.

Ако нито един аспект от работата на рутера не ви създава проблеми, можете също да кликнете върху прочетете дневника за промяна на конфигурацията. Ако повишена скорост на координати на загуба на пакет с промяна в конфигурацията, можете да върнете настройките на устройството до неговото състояние преди тези промени за да видите дали това решава проблема.

OpManager ви предоставя цялата информация, която ви е необходима, за да предотвратите или разрешите загубата на пакет само с няколко кликвания. Тази система може да бъде инсталирана на Windows или Linux и е достъпна за 30-дневен безплатен пробен период.

4. Nagios XI

Nagios XI екран

Nagios Core е безплатна и отворена програма. Единственият проблем е, че не е включен потребителски интерфейс. За да получите пълен GUI контрол, трябва да платите за системата Nagios XI.

Както всички други препоръки в този списък, Nagios XI открива всички устройства, свързани с вашата мрежа и ги изброява в таблото за управление. Той ще генерира и карта на вашата мрежа. Текуща проверка на състоянието отклонете потенциалните проблеми с производителността, провокиращи загуба на пакет.

Статусите се проверяват от собственика Nagios Core 4 система за наблюдение а не SNMP. Въпреки това, Nagios могат да бъдат разширени чрез безплатни приставки и в библиотеката с приставки е налична SNMP-управлявана система за наблюдение.  Скоростта на трафик, активността на процесора и използването на паметта се появяват като състояния на таблото за управление включват. Като зададете нива на предупреждение на тези атрибути, можете получете достатъчно предупреждение, за да предотвратите претоварване на всяко от вашите мрежови устройства.

А Управление на конфигурацията модул проверява настройката на всяко устройство в мрежата и го записва. Дневникът записва промени, направени в тези конфигурации. Ако нова настройка повлияе на производителността, като увеличена загуба на пакети, можете да използвате Configuration Manager, за да върнете незабавно настройките назад на устройство с по-ранна конфигурация.

Таблото за управление на Nagios XI включва някои много атрактивни визуализации с цветни графики, диаграми и циферблати. Можете да персонализирате таблото за управление и да създадете версии за различни членове на екипа, както и за нетехнически мениджъри, които трябва да бъдат информирани.

Пакетът Nagios XI включва всички приспособления, необходими за сглобяване на персонализирано табло чрез интерфейс за плъзгане и пускане. Системата се предлага със стандартни отчети и дори можете да изградите свой собствен персонализиран изход.

Nagios записва и съхранява данни за ефективността, така че можете да използвате инструментите за анализ на интерфейса, за да възпроизвеждате събития в трафика при различни сценарии. Функциите за планиране на капацитет на тази система ще помогнат да забележите потенциално претоварване, което може да причини загуба на пакети.

Nagios XI ще обхване виртуални системи, облачни услуги, отдалечени сайтове и безжични системи, както и традиционните кабелни локални мрежи. Можете да инсталирате този монитор само на CentOS и RHEL Linux. Ако нямате такива, но ги имате VMware или Hyper-V машини, можете да го инсталирате там. Nagios XI е достъпен за безплатен пробен период от 60 дни.

5. Ipswitch WhatsUp Gold

WhatsUp Gold табло

Продуктът Ipswitch WhatsUp Gold следи мрежовите устройства и предупреждава за потенциални състояния на грешки, включително паметта на устройството и изтощението на процесора. Тези сигнали се управляват чрез SNMP и ще проблеми с капацитета на главата и проблеми с повреда, които причиняват загуба на пакети.

Този софтуер включва a функция за откриване на мрежа, който събира всички данни за монитора. Той непрекъснато актуализира топологията на LAN, откривайки добавки в инвентара, преместване и премахване. Процесът на откриване създава списък с устройства и изгражда мрежова карта. Тази карта е съставена от данни, събрани в Линк за данни и мрежа слоеве. Картата показва проблемни устройства в червено. Картирането на мрежовите връзки се простира до облака и включва също виртуални среди и безжични устройства.

Показателите за ефективност като загуба на пакети се показват в списъка с устройства и на мрежовата карта.

Таблото за управление WhatsUp Gold осигурява достъп до както живи, така и исторически данни. Това извършва анализ на тенденциите в търсенето на трафик. Сигнали на живо, повдигнати, когато определени условия са изпълнени съгласно предварително зададени правила, и можете да зададете свои собствени персонализирани условия за предупреждение. Сигналите могат да бъдат изпращани на членовете на екипа като имейли, SMS съобщения или изтрити известия.

WhatsUp Gold се инсталира на Windows Server и можете да получите безплатен пробен период.

заключение

Да можеш лесно да коригирате непредвиденото натрупване при загуба на пакети значително ще ви помогне да изпълнявате добре работата си. Въпреки че инструментите в този списък са малко скъпи, те плащат за себе си в дългосрочен план чрез увеличаване на производителността и по-ниски изисквания за честотна лента.

За щастие, всички тези скъпи инструменти, които описахме по-горе, са достъпни за безплатни опити. Вижте няколко, за да видите, което ви дава най-добрата възможност да предотвратите загубата на пакети.

Изпитахте ли прекомерни нива на загуба на пакети, които се отразиха върху работата на вашата мрежа? Смятате ли, че претоварването се случва често във вашата мрежа? Кои инструменти използвате за наблюдение на вашата мрежа и предотвратяване на загубата на пакети? Оставете съобщение за вашия опит в секцията за коментари по-долу и помогнете на другите в общността да се учат от вашия опит.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 67 = 73

Adblock
detector