Как да: Тестване на бенчмарк на процесора

Как да: Тестване на бенчмарк на процесора

Компютърният процесор играе неразделна роля в цялостното му „здраве“ и производителност. Той работи непрекъснато през целия си живот, за да гарантира, че устройството работи на върхови нива на производителност. И с течение на времето прекомерната работа на тази основна част може да доведе до влошаване на нейната производителност, което се отразява пряко в цялостната работа на компютъра. Става все по-бавно, безумно бавно и (ако остане непоправено), което може да доведе до пълен срив.

Следователно, препоръчва се да се извършва редовен тест на контролния процесор. Тестът, който може да се извърши поотделно или като част от цялостна оценка на хардуерната ефективност, помага да се определи текущото здравословно състояние на процесора.

Какво е тест за сравнителен процесор?

Централният процесор (CPU), известен също като „сърцето“ на електронните устройства, е отговорен за изпълнението на инструкции, дадени му от програмите. Тези инструкции включват логика, основни аритметични изчисления, вход / изход (I / O) операции и контролни последователности.

Забавен факт: Противно на общоприетото мнение, процесорите не се намират само в компютри, лаптопи и сървъри - можете също да ги намерите в комутатори и рутери. Дори устройства като смартфони и телевизори с плосък екран имат такъв.

Технически компании Intel и AMD (Advanced Micro Devices) са водещите производители на процесори. Продуктите на Intel се брандират с имена като Celeron, Pentium, и сърцевина докато AMD прави Sempron, Athlon, и Phenom.

Базовият тест на процесора се определя като…

Тестът за сравнителен процесор е оценка на капацитета, извършена с помощта на стандартен, вътрешен тест, за да се оцени ефективността на процесора.

Тестовете обикновено се извършват с помощта на локални вградени командни инструменти или софтуерни пакети, които се предлагат на пазара. Има и уебсайтове, които предлагат услуги за тестване на сравнителни процесори.

Защо ви е необходим тест за сравнителен процесор?

Има много причини, поради които някой би искал да извърши тест за сравнителен процесор. Сред тези причини откриваме:

 • Геймърите които се нуждаят от все по-бързи компютри - тъй като всяко ново поколение игри изяжда все повече и повече ресурси по време на игра - трябва да знаят точно колко мощ на обработка имат на разположение за тях; това е особено вярно в областта на професионалните конкуренти.
 • Бизнесът трябва да знаят, че разполагат с достатъчно мощност за обработка, за да изпълняват задачите си - в някои отрасли оцеляването на компанията може всъщност да зависи от скоростта на процесите им (което се улеснява с помощта на добрата процесорна мощност).
 • Решаване кой процесор да изберете - между Intel и AMD, например - всеки би разбрал, че може да е сложно, тъй като, докато тактовата честота е важен индикатор за мощност на обработка, два процесора с еднакви тактови скорости могат да работят по различен начин; следователно, сравнителен тест за намиране на най-доброто сред двете.
 • Системни и мрежови администратори трябва да бъдат в началото на въпросите, които биха могли да възпрепятстват гладката среда за обработка. Един такъв проблем е ограничаването на процесите в процесора. Тестът с бенчмарк на процесора може да идентифицира процеси, които извикват времето на процесора и принуждават други процеси да чакат на опашка твърде дълго
  WebDAV: Какво е, къде се появява и неговите алтернативи

Едва след анализ на резултатите от тестовете за сравнителен процесор, могат да се предприемат коригиращи действия за разрешаване на проблеми, свързани с производителността. След всичко, никакво количество добавена памет, дисково пространство или честотна лента няма да разреши проблеми с процесора.

Колко точни са тези тестове?

Използва се бенчмаркът за централен процесор (CPU) стандартизирани методи за изпитване за да прецените ефективността на процесора.

Всъщност производителите на чипове използват същите тези показатели, за да пускат на пазара и промотират новите си процесори - или да превъзмогнат конкурентите си. Разбира се, някои от техните твърдения за ефективност може да не отразяват използването в реалния свят, тъй като ефективността на всеки процесор варира в зависимост от това как е настроена, какви приложения работят върху него и броя или типа процеси, с които трябва да се справи..

Например, най-известният KPI за процесор е неговата тактова честота. Но това може да бъде намалено или увеличено (съответно под или овърклок), в зависимост от предпочитанията на потребителите. Това съответно ще повлияе на резултатите от тестовите показатели.

Забавен факт: Тактовата честота на процесора измерва броя инструкции, които може да обработи за секунда. Така 4.0 GHz може да обработва 4 милиарда инструкции в секунда.

Но, тактовата скорост сама няма да нарисува цялата картина, що се отнася до производителността на процесора, тъй като обикновено те имат множество ядра - независими процесори, които индивидуално обработват данни и инструкции. Това означава, че въпреки че тактовата честота на отделни съвременни многопроцесори не е толкова по-бърза от по-старите едноядрени процесори, те могат да изпълняват още инструкции - и по този начин да работите по-бързо - просто защото многопроцесорните чипове могат да направят много повече в един часовник, отколкото едноядрените процесори.

Поради това в еталонните тестове трябва да бъдат включени и други фактори. Тези функции включват:

 • Брой изпълнени инструкции - обикновено се измерва в GHz
 • Обаждания от регистъра на цикъл - колко пъти се отваря, чете и затваря ключ на системния регистър
 • Общи фактори на владеене на хардуера - включително архитектурата и хардуерното му изграждане
 • Наличност на вентилатора и / или температура статус - прегряването има отрицателен ефект върху процесора и е нещо, което би било причинено от повреда на вентилатора
 • Енергийна ефективност - колко електроенергия се използва спрямо колко данни се обработват и колко влияе на температурата
 • Сурова мощност на обработка - колко бързо се обработват данни
 • Ефективност на обработката - колко данни се обработват едновременно във всяко ядро, например
 • Стрес тест - колко дълго процесор може да обработва данни ефективно и на пълен капацитет

След като тези аспекти са проверени и нивата на тяхната производителност са преценени, те ще бъдат сравнени със сравнителните стойности, които са зададени от производителите на процесорни единици, използвайки същите тестове. Това ще определи колко добра е производителността на процесора в сравнение със стандартната.

Как се извършва тест за сравнителен процесор?

Е, има много начини, по които можете да тествате производителността на процесорите си с помощта на инструменти за тестване на база процесори. Нека да разгледаме няколко:

PERFMON - Локална команда на Windows

PERFMON - Инструмент за команден ред

PERFMON - команда на Windows CLI - изпълнява монитора на производителността, който може да се използва за наблюдение и анализ на производителността на процесора и задачи като идентифициране на мрежови места. Информацията за използването на процесора и паметта, която предлага, също може да се използва за сравнителен анализ.

Всичко, което е необходимо за изпълнение на тази команда на Windows, е да въведете PERFMON в интерфейса на командния ред (CLI):

  8 най-добри инструменти и софтуер за актуализиране на Windows Server (WSUS)

PERFMON - WIN команден ред

Или в RUN диалогов прозорец:

PERFMON - RUN

След като интерфейсът на инструмента работи, мониторът може да бъде намерен, като отидете на:

Набори за събиране на данни -> Система

След това щракнете с десния бутон на мишката Производителност на системата след това щракнете начало стартира монитора:

PERFMON - таблоРаботата започва да тече и събира информация, която то съхранява в отчет след стартиране за 60 секунди.

PERFMON - Доклад

Докладът може да бъде достъпен, като отидете на Система - > Производителност на системата и щракнете върху името на компютъра.

Както се вижда от доклада по-горе, PERFMON рисува пълна картина на процесора (и много други устройства).

Монитор за ефективност на SolarWinds (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds е добре позната технологична компания, която се слави със своите мрежови софтуерни решения и софтуерни решения. Тогава това не е изненада разполага и с водещ монитор за ефективност на мрежата (NPM) решение, което може да се използва за наблюдение на производителността на процесора както и този на други свързани или периферни устройства.

Как да: Тестване на бенчмарк на процесора

NPM следи, сигнали и отчети за ключовите показатели на процесора като натоварване, температура и скорост на вентилатора. Това е силно конфигурируем инструмент което позволява на администраторите лесно да следят събитията и да бъдат в течение на проблемите.

След като цялата информация бъде заснета и съхранена - в реално време, не по-малко - инструментът може да я преобразува в графики за лесна консумация и бързо разбиране на ситуацията в момента. Графиките и отчетите са интерактивни, което прави разбирането на информацията много лесно и не просто приятно за гледане.

SolarWinds имат a налична е безплатна 30-дневна пробна версия за изтегляне.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Мониторинг на процесора на Paessler с PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Мониторинг на процесора с PRTG може да помогне за измерване на производителността на процесора (както и на други компоненти) в сървъри, рутери и комутатори.

Passler - Main

Този инструмент за сравнение може да работи в Windows, Linux или macOS операционни системи. То също идва с над 200 предварително конфигурирани сензора, които могат да бъдат персонализирани като оптимални ориентири. По този начин всяко различие от тези персонализирани показатели може да бъде наблюдавано, докато сигналите могат да бъдат изпращани чрез SMS или имейл.

Някои от отличните функции, които този инструмент може да предложи, включват:

 • Сензор за процеса на Windows: която се използва за наблюдение на процесите и приложенията, за да получите представа за тези, които причиняват лагове или задръствания в процесора
 • Сензор за натоварване на процесора на Windows: функция, използвана за измерване и показване на използването на процесора от всичките му процесори, както и общото натоварване в проценти
 • SNMP Linux Датчик за средно натоварване: това е версията на Linux и Unix на системата за измерване на натоварването на системата, която използва SNMP (Simple Network Management Protocol)

Процесорният монитор е лесен за инсталиране и използване и е съвместим с мобилни устройства. Има 30-дневен безплатен пробен период достъпни от Paessler на техния уебсайт.

Мониторинг на процесора на Paessler с PRTGDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Уебсайтове със сравнителни процесори

Въпреки че не са много от тях, в интернет има няколко уебсайтове с база данни за процесора, които извършват онлайн тестове. Един такъв сайт е CPU Expert.

Потребителите могат да стартират инструмента директно от тестовата страница и да получат резултат, показан в края.

CPU EXPERT - Основна

Разбира се, силно се препоръчва тези резултати да се вземат със зрънце сол и да се използват другите инструменти като начин да се уверите, че са точни.

  10 най-добри инструменти и софтуер за конфигуриране на мрежа

Повече инструменти за сравнение на процесора

И накрая, и преди да продължим, трябва да споменем, че има и други уебсайтове, които предлагат инструменти за сравнителен анализ на процесора, но изискват от потребителите да изтеглят инструментите, преди да могат да бъдат използвани.

излишно да се каже, това е рисковано да се направи - особено когато софтуерът не е ваучен - и не бихме препоръчали това.

Но ако смятате, че все пак искате да продължите напред и да го пробвате, все пак, ето три популярни уебсайта, които можете да намерите, за да намерите инструменти за сравнение на процесора:

 • Cinebench Това е безплатен инструмент за сравнение, който е идеален избор за хора, които търсят задълбочен оглед на техния хардуер. С този инструмент - който се предлага за Windows и macOS системи - реалните сценарии се тестват за по-реалистичен анализ на производителността.
 • Novabench Това е друг популярен и безплатен инструмент за сравнителен процесор, който също тества производителността на няколко други хардуерни компонента. След като тестът стартира, резултатите се сравняват онлайн с други подобни системи. В безплатната версия са включени анализ на производителността на графичен процесор, памет и диск за четене / запис.
 • Изтеглете SiSoftware Този сравнителен инструмент, също безплатен, наскоро получи надграждане и по този начин добави повече към своята вече солидна репутация. Освен редовните си възможности за тестване на процесора, сега разполага с „функции за отдалечен анализ, сравнителен анализ и диагностика за компютри, сървъри, мобилни устройства и мрежи.“ За съжаление, този инструмент в момента е достъпен само за Windows системи.

Всички безплатни софтуерни инструменти, които току-що видяхме, имат премиум версии, които се предлагат с още повече функции, които могат да се използват за извършване на други задълбочени тестове.

След като се направи изборът ви за инструменти за сравнителен процесор ...

След като бъде взето решението за това кои инструменти да се използват, всичко, което е необходимо за извършване на тест за сравнителен процесор е да стартирате един - или повече - от тях и след това да разберете дали процесорът наистина работи толкова добре, колкото трябва да бъде.

Ако всичко е добре и добре, значи страхотно; ако не, прочетете, за да намерите възможни решения преди повторното тестване ...

Какво правите СЛЕД резултатите?

Последната стъпка в процеса на тестване на бенчмарка на процесора е частта за разрешаване на проблема: ако има бавен, запушен процесор, единственият начин напред е да го отключите.

Повечето правдоподобни причини за бавен или недостатъчно ефективен процесор - и начините за разрешаването им са:

 • Закачени или циклични процеси: убивайте процеси, които отнемат твърде много време, за да завършите. Това е особено вярно, ако те са надвишили нормалното си време на работа.
 • Прекалено много записи за обработка: няма смисъл да изпращате огромен брой записи, които да бъдат обработвани, ако той задуши процесора и задръства целия процес. Може би обработката може да се извърши на партиди, като се използват планирани задачи и след часове.
 • Неправилна конфигурация на инсталираните приложения: понякога приложенията могат да задушат процесор, просто защото не са конфигурирани правилно. Администраторите винаги трябва да се уверяват, че следват инструкциите за настройка за оптимална конфигурация. Редовният мониторинг на шиповете на използване на процесора и след това настройване на приложенията, които ги причиняват, в крайна сметка трябва да се отстранят от проблема.
 • Ненужни или обемисти приложения: всяко приложение или функции, които не се използват често, ако изобщо трябва да бъдат деактивирани или, още по-добре, деинсталирани. Това важи особено за производствените сървъри, които се нуждаят от толкова ресурси, колкото могат да съберат.
 • Получаване на нов процесор: ако всичко не успее, може би процесорът е прокарал курса си и трябва да бъде заменен; понякога няма какво да се направи с дефектен процесор, освен да се замени.

И накрая, не трябва да забравяме, че проследяването на проблеми с процесора и отстраняването им е непрекъснат процес, който трябва да се извършва редовно по график.

About the author

Comments

 1. Компютърният процесор е от съществено значение за работата на устройството и производителността му. Редовният тест на контролния процесор е препоръчителен, за да се определи текущото здравословно състояние на процесора. Тестовете за сравнителен процесор са полезни за геймърите, бизнеса и системните администратори, за да изберат най-добрия процесор за техните нужди. Има много инструменти и софтуерни пакети, които могат да се използват за извършване на тестове за сравнителен процесор. Важно е да се следят резултатите от тестовете и да се предприемат действия, ако има проблеми с производителността на процесора.

Comments are closed.