Как да започнете работа като мрежов администратор

Как да започнете работа като мрежов администратор

Има много пътища за поемане на отговорностите на мрежовия администратор. Някои хора, които създават собствен бизнес или работят за малко предприятие, се оказват да изпълняват нетни задачи на администратор по-скоро от необходимост, а не чрез квалификация. Повечето обаче нямат такъв късмет. Обикновено трябва да тренирате към целта и след това да потърсите позиция за младши, която ще ви позволи да се обучавате на работа и да се обучавате за професионални изпити.

В това ръководство ще прочетете за образователните изисквания и възможностите за обучение това ще ви влезе в редовна роля в администрацията на мрежата, а не да се надявате на чист тъп късмет.

Образователни изисквания

Ще трябва да придобиете висше образование, за да се квалифицирате за работа в мрежова администрация. Това означава квалификация, която получавате след като завършите училище. Така че ще трябва да проверите местните университети и колежи, за да напреднете.

Най-добрите възможности ще ви дойдат, ако имате бакалавърска степен. Ако обаче нямате време, ако не можете да си позволите да бъдете извън пазара на работа толкова дълго или просто не се класирате за специалност, има по-кратки курсове, които бихте могли да вземете да ви на стълбата към успеха. В Съединените щати трябва да потърсите „Средно образование". Във Великобритания трябва да помислите за „HND".

Ако искате да използвате кариерата си за преместване в чужбина на работа, имайте предвид, че ще имате по-голям шанс да влезете в друга държава, ако имате бакалавърска степен. Съединените щати ще издават разрешителни за работа само на специалисти, квалифицирани по специализирани изисквания. За щастие работата на мрежовия администратор отговаря на изискванията. Все пак ще трябва да сте завършили четиригодишен курс. Ако вашата страна предлага тригодишни бакалавърски степени, както в Обединеното кралство, курс, който включва една година трудов стаж, увеличава продължителността на обучението до четири години и ви отговаря за виза H1-B за САЩ.

Ако имате квалификация, която ви отне по-малко от четири години, ще се очаква да показвате три години трудов стаж за всяка година, че вашето образование е било кратко четири години.

По-нататъшно проучване

За да станете напълно квалифициран мрежов администратор, а не вечен помощник, ще трябва да продължите обучението си и вземете професионална квалификация. Когато наближавате окончателните си изпити за степен, трябва да започнете да се оглеждате за работа. Ако курсът ви за обучение включва стаж, може да ви бъде предложено продължение от работодателя, където прекарвате работния си опит през годината. В този случай, не е необичайно компанията да ви предложи спонсорство за последната ви година на обучение и ще се очаква да започнете да работите на пълен работен ден там веднага след като завършите изпитите си. Ако не получите подредена работа, преди да завършите образованието си, трябва да зададете приоритетите си.

Уверете се, че всяка работа, която получавате, ще ви позволи да следвате програмата за сертифициране на Cisco. Няма смисъл да приемате тези курсове на Cisco без работа, която да ви свързва с мрежа, тъй като планът за курса предполага, че вие ​​също работите в бранша. Пътят за обучение на Cisco струва много пари и изисква време за обучение, така че ще трябва да получите стаж, който ще ви даде време за обучение и в който работодателят се съгласи да плати вашите такси.

Малка компания или голяма корпорация

Няма твърдо и бързо правило за това дали е по-добре да получите първата си работа в малка компания или в голяма корпорация.

В малка компания ще започнете да работите веднага с „на обучението за работа“ което обикновено означава, че ще бъдете хвърлени в дълбокия край с наръчник и телефон, който никога не спира да звъни с оплаквания, за да решите.

Големите корпорации разбират кариерни пътеки и програми за обучение и така ще е по-вероятно да интегрират квалификациите на Cisco във вашето обучение. Големите фирми обаче са много по-предпазливи за това, кого пускат на свобода в своите мрежи и първите няколко години в тази среда може да ви видят гълъб в привидно задънена и монотонна ниша. Получавате по-малко опит в работата си за голяма компания, тъй като такова място обикновено има голям екип, който да управлява мрежата.

И в двата сценария, помислете за целите си, преди да отидете на интервюто. Ако кажете на мениджъра на голяма мрежа, че искате да работите във всички аспекти на администрирането, те може да не ви наемат. Ако кажете на мениджъра на малка компания, че се интересувате само от фокус върху един аспект на мрежата, тогава вероятно няма да получите тази работа.

Независимо от типа компания, в която работите, просто не забравяйте, че грешките в мрежовата администрация могат да съсипят компания и затова вашите мениджъри няма да са много прощаващи, ако направите нещо нередно. Ако сте от типа човек, който обича предизвикателството и може да успее при всякакви условия, може да сте по-подходящи за работния модел „Джак на всички сделки“, предлаган от малка компания. Ако сте склонни към грешки или просто нямате късмет, съсредоточете се повече върху „щанд работни места,”Като поддръжка на първия ред, където ще взаимодействате с потребителите и ще коригирате прости проблеми, като следвате скриптове. След като се запознаете с мрежата и регулярните решения на стандартни проблеми, ще бъдете по-уверени да кандидатствате за позиции, които изискват по-задълбочени технически умения, като поддръжка на втора линия или технически разработчик.

Учебен път на Cisco

Дори ако компанията, за която работите, няма мрежови устройства на Cisco, трябва да се качите на курса на Cisco защото сертифицирането, което те предоставят, е отрасловият стандарт. След като можете да промените настройките на маршрутизатор на Cisco, можете да направите същото по отношение на всеки друг модел рутер. Единствената разлика е, че структурата на менюто в конзолата може да е малко по-различна. На курсовете на Cisco обаче ще научите как да настроите DHCP и DNS сървърите, как да планирате подмрежи, всичко за управление на IP адреси, видове кабели и капацитет и системи за съобщения за наблюдение на мрежата, наред с други теми.

Голяма част от учебния материал се отнася по принцип за практическите умения в мрежата, а не конкретно как да използвате продуктите на Cisco.

CCENT

Първото ниво, което трябва да постигнете, е CCENT, което е Cisco сертифициран техник за работа в мрежа квалификация. Много курсове по ИТ степен, свързани с мрежата, интегрират тази квалификация, така че ако вземете някой от тях, вече ще имате това сертифициране под колана си, преди да започнете работа.

Алтернатива на CCENT е Cisco сертифициран техник (CCT) курс. Ако се надявате да станете мрежов администратор с някакъв орган, не позволявайте на работодателя ви да ви води за този курс, вместо за CCENT. CCT не ви позволява да преминете към CCNA.

CCNA

CCNA означава Cisco Certified Network Associate. Всички работодатели там искат CCNA, така че ако искате да направите големите долари, ще ви е необходим сертификатът. Дори и да не искате да сменяте работа и да работите за друга компания, фактът, че има опашка от работодатели, които искат да наемат технически лица, отговарящи за CCNA, ще държи текущия работодател на крака и ще поддържа заплатите ви в съответствие с офертите, които бихте могли стигнете другаде.

Ако искате да си намерите работа в чужбина, като имате няколко години опит, степен, И CCNA означава, че задграничните компании ще ви наемат само след телефонно интервю, а също така евентуално ще заплащате разходите си за полет и преместване. в основата си, CCNA трябва да бъде вашата кариерна цел.

За съжаление през последните няколко години пейзажът на CCNA стана доста сложен. Няма единичен курс CCNA; вместо това има специализиран курс за всеки аспект на работата в мрежа. Така че, преди да започнете да изучавате за CCNA, трябва да решите в коя област на работа в мрежа искате да влезете. Ето екранна снимка от уебсайта на мрежата за обучение на Cisco, която показва всички различни пътеки за кариера, които можете да следвате при сертифициране на Cisco.

Нива на сертификация на Cisco

Както можете да видите от диаграмата, има много версии на CCNA:

 • CCNA облак
 • CCNA сътрудничество
 • CCNA CyberOps
 • Център за данни на CCNA
 • CCDA
 • CCNA Industrial
 • CCNA Маршрутизиране и превключване
 • CCNA сигурност
 • CCNA SP
 • CCNA Wireless

На ниво CCNA сте пристигнали като мрежова администратоR. Ако искате да напреднете по-нататък във висшето ръководство или дори да стигнете до заседателната зала, има още по-високи квалификации, за които бихте могли да преминете.

Вижте също: CCNA: The Ultimate Guide

CCNP

Работата със сертифицирана мрежа от Cisco ще ви помогне станете на ръководна позиция. Ако обаче старшинството е това, което търсите, квалификацията за CCNP няма да е достатъчна. Вашата компания също ще трябва да ви обучава по управление на проекти, управление на персонала, законодателство за заетост и планиране на бюджета. Друг път в кариерата, който можете да изберете с CCNP във вашата автобиография, е специализиран предмет, консултации предпродажби и наддавания, както и роли в правителственото законодателство или можете да създадете свой собствен бизнес.

CCIE

Сертифицирането на CCIE ще ви отведе до върха на вашата област на специализация. Ето защо квалификацията се нарича сертифициран експерт по интернет работа на Cisco. Не много хора приемат сертификат на Cisco до това ниво. Всъщност повечето мрежови администратори спират пътя на образованието на Cisco с CCNA. Ако отидете на ниво CCIE, трябва да се стремите да бъдете водещият консултант или партньор в консултация.

Ако станете независим фрийлансър, CCIE ще се счита за квалифициран. Наистина няма да можете да увеличите процента си от това, което бихте спечелили с CCNP или дори от парите хора с дългогодишен опит и квалификация CCNA.

Очаквания за заплати

Ако влезете в администрацията на мрежата, за да печелите пари, голямото заплащане наистина започва само след като постигнете CCNA. След като получите квалификацията, можете да очаквате да печелите 55 000 долара годишно, но тази квалификация ще ви отнеме до 90 000 долара или дори до шест цифри в рамките на три или четири години, според Payscale.

Парите, които печелите, зависят от това къде живеете и от типа компания, за която работите. Ще направите горния край на скалата на заплатите в големите градове, като Ню Йорк или Сан Франциско, но имайте предвид, че разходите за живот на тези места са много високи. Най-общо казано, консултантите плащат още повече. От вас обаче се очаква да заемете всяко настаняване навсякъде в страната, което може да означава, че живеете в хотел, далеч от семейството си в продължение на месеци наред.

Ако имате CCNA и няколко години опит, бихте могли да помислите и за излизане на свободна практика. Това ще плати още повече по отношение на месечния доход, но няма да получите обезщетения без заплати, като платено обучение, заплащане за болнични или платена ваканция.

В Обединеното кралство CCNA ще ви спечели от 37 000 до 52 000 паунда. Отново местоположението, в което работите, ще повлияе на предлаганите заплати, като Лондон предлага най-високи заплати, но ще доведе до най-високите разходи за живот. Везните за заплати не изразяват напълно потенциала на печалба за мрежовите администратори във Великобритания, обаче, защото много често се срещат опитни техници да се разминават независимо.

Високите обезщетения без заплати, предлагани на служителите в Обединеното кралство, означават, че има голяма разлика между заплатите на служителите и ставките, които правят на свободна практика. CCNA фрийлансър извън Лондон може да очаква да направи £ 350 на ден а в Лондон процентът е около £ 450 на ден.  Ако искате да останете на работа, потърсете отваряне в някоя от големите консултантски фирми, за да увеличите заплатите си. Също, фирмите за специалисти по сигурността са склонни да плащат много повече от средното за опитни мрежови администратори.

Започнете с кариерата си

Никога не е скучен момент, когато сте мрежов администратор. Вашето първо пристанище за повикване трябва да бъде възможният курс, който можете да следвате, за да се квалифицирате за работа. Въпреки че има редица онлайн курсове, работодателите наистина търсят хора, които имат квалификация в университет или в колеж. Така че, потърсете в интернет учебните заведения в близост до вас и разберете кои курсове предлагат.

Отидохте ли в университета, за да влезете в мрежова администрация или открихте различна възможност да влезете в тази област? Сега изпитвате CCNA изпити и доволни ли сте от избрания от вас поток? Успяхте ли да пътувате или да се премествате в чужбина благодарение на избора си на кариера като мрежов администратор? Споделете своите преживявания, като оставите съобщение в секцията за коментари по-долу.

Снимки:

 • Мрежов администратор от Pixabay. Публичен домейн.
 • Нива на сертификация на Cisco от учебна мрежа Cisco. Честна употреба.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =

Adblock
detector