Какво е Microsoft Azure?

Какво е Microsoft Azure

Като един от трите най-добри доставчици на облачни услуги в света, Microsoft Azure е едно от водещите имена в облачните изчисления. Безброй организации използват Microsoft Azure за изграждане, разгръщане и съхраняване на приложения. В тази статия ще разгледаме какво представлява Microsoft Azure, какво прави, как можете да наблюдавате неговата ефективност и други.

>>>Прескочете директно към инструментите за наблюдение на Microsoft Azure<<<

Какво е Microsoft Azure и какво прави?

облак-изчислителна-1989339_1280

Azure е облачна платформа, която се използва за изграждане, управление и разгръщане на приложения в облака. Услугата се управлява от Microsoft и има голяма директория от услуги на Azure, които компаниите могат да използват за изграждане на облачна инфраструктура. Azure е наличен като платформа като услуга (PaaS), софтуер като услуга (SaaS) или инфраструктура като услуга (IaaS).

Услугата е достъпна в 54 региона по целия свят в над 140 различни страни. Всъщност Azure разполага с повече глобални локации, отколкото всеки друг доставчик на пазара, от Америка до Близкия Изток и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Azure предлага набор от услуги, които можете да използвате на неговата платформа, включително AI и машинно обучение, Analytics, контейнери, бази данни, инструменти за разработчици, DevOps, идентичност, интеграция, интернет на нещата, управление и управление, медии, Microsoft Azure Stack, миграция, Смесена реалност, мобилни устройства, мрежи, сигурност, съхранение и уеб (можете да видите пълен списък на уебсайта на Microsoft Azure).

Основни функции на Microsoft Azure

Снимка на Azure

Microsoft Azure предлага редица основни функции в подкрепа на предприятията, предоставящи виртуална и облачна инфраструктура. Някои от функциите, предлагани от Azure включват:

 • Създаване на виртуални машини – Потребителите могат да създават виртуални машини за Microsoft и Linux с VM шаблони.
 • Създаване и внедряване на приложения – Можете да създавате приложения с поддръжката на Azure WebApps, за да помогнете за тестване и разгръщане на приложения.
 • Съхраняване на данни онлайн – Потребителите могат да съхраняват данни онлайн в достъпен и защитен формат.
 • Осигуряване на SQL база данни – Можете да използвате управлявани бази данни SQL, за да намалите хардуерните разходи.
 • Предлага се като IaaS, SaaS или PaaS – разнообразие от видове инсталации, които компаниите могат да използват.

Защо трябва да използвам Microsoft Azure?

Въпреки че има много причини да използвате Azure, една от най-убедителните е, че можете да възлагате услугите си на отдалечен център за данни. Вместо да управлявате собствения си център за данни, плащате на Microsoft да го направи вместо вас. Когато услугите са базирани в облак по този начин, не е нужно да доставяте ресурсите за тях от вашия собствен център за данни.

С други думи, не е нужно да плащате за хардуера и ресурсите, за да го поддържате. Освен това не е необходимо да плащате на служителите, за да управляват хардуера на центъра за данни. Когато се комбинират, това прави доста голяма разлика по отношение на разходите.

Microsoft Azure ви предоставя алтернатива, когато трябва да плащате само за системните ресурси, които използвате. Моделът на изплащане означава, че можете да извлечете ползите от използването на облачни услуги, без да се налага сами да плащате пълните разходи за предоставяне на център за данни.

Мащабируемостта е друго ключово предимство, предлагано от Azure. Ресурсите, предлагани от Azure, са мащабируеми. Ако трябва да съхранявате повече данни, тогава можете просто да купите повече. По същия начин структурата на ценообразуването също е мащабируема, така че трябва да плащате само за ресурсите, които използвате. Независимо дали увеличавате или намалявате мащаба, можете да коригирате в съответствие с нуждите на вашия бизнес.

За разлика от това, управлението на център за данни в къщата ще изисква да закупите или продадете хардуер, когато искате да надстроите или понижите. Освен това ще имате всички грижи за защитата на вашата инфраструктура от кибератаки и влошаване на производителността.

Предимствата на Microsoft Azure

От всички доставчици на облачни услуги Microsoft Azure предлага особено силно предлагане на облачни услуги. Някои от отличителните предимства, които Microsoft Azure предлага на потребителите са:

 • Висока наличност
 • скалируемост
 • Сигурност
 • Възстановяване след бедствие
 • Намалява разходите

Висока наличност

В сравнение с други конкуренти, Azure има висока наличност и излишък със SLA от 99,99% за виртуални машини. Високата достъпност на услугите на Azure означава, че вероятността да се понижи услугата е незначителна. Наличието на услуги на разположение може да доведе до голяма степен за Вашия основен ред.

  Ръководство за конфигуриране на NetFlow - Как да конфигурирате NetFlow на сървърите на Cisco

Използвайки Microsoft Azure, можете да елиминирате риска от престой и разходите, които произтичат от това да бъдат прекратени. Наличието на платформа за облачни услуги, която остава не само, насърчава спокойствието, но и ви спестява пари.

скалируемост

Както инфраструктурата на Azure, така и моделът на ценообразуване са напълно мащабируеми. Допълнителни ресурси за съхранение могат да бъдат добавени или намалени при поискване. Платформата Azure предлага ниво на мащабируемост, което повечето предприятия не са в състояние да копират, като управляват собствения си център за данни.

Сигурност

Сигурността е поставена в основата на облачната стратегия на Azure. Като начало трафикът, който пътува през управлявани от Microsoft мрежи, е кодиран за предприятия и клиенти. Криптиран трафик помага да се запази конфиденциалността и предпазва съдържанието на данни от гледане от неоторизирани потребители.

Azure също има защита срещу кибератаки. По-специално, DDOS атаките за разпределено отказване на услуга са защитени от самата инфраструктура на Azure, която отказва нападателите централна атака. Това осигурява сигурност срещу нежелан престой и дава спокойствие на предприятията срещу подобни атаки.

Възстановяване след бедствие

В допълнение към защитите на защитата на Azure има и вградени функции за възстановяване при бедствия, които можете да използвате при криза. Структурата на Azure е географски децентрализирана, което означава, че няма нито една точка на провал. Децентрализираният характер на инфраструктурата предпазва от човешки грешки, кибератаки и дори природни бедствия. Ако една област се понижи, можете просто да стартирате приложенията си от излишен сайт, докато оригиналната се стартира и работи отново.

цена

И накрая, Azure е рентабилно решение. Използвайки Azure, вие премахвате необходимостта от управление на физическата инфраструктура, за да поддържате облачна услуга. Можете просто да платите такса на Microsoft, за да използва вместо това техните ресурси. Не е нужно да поддържате или харчите пари за управление на физически хардуер. Ако вземете предвид скоростта, с която можете да надстроите инфраструктурата си, Azure има драматично влияние върху разходите ви.

Ограничения на Microsoft Azure

Не е тайна, че Azure има няколко ограничения, които потребителите трябва да знаят. Ограниченията за използване на Azure включват:

 • Висока цена
 • Необходимо е да се управлява
 • Сложност

Висока цена

Вярно е, че Azure наистина намалява разходите по някакъв начин, но все пак идва на огромна цена. Част от тях са разходите за стартиране на центрове за данни, а другата част е с марката Microsoft. Предприятията са готови да платят, за да могат да използват платформа за облачни услуги, управлявана от Windows.

Комбинацията от тези фактори прави Azure скъпа при увеличаване на мащаба в сравнение с конкуренти като AWS на Amazon. За по-малките предприятия цената на Azure често е твърде голяма. Той е съобразен с тези организации, които искат да платят допълнително за разширяване на инфраструктурата на Microsoft в облака.

Необходимо е да се управлява

Виртуализацията на вашата инфраструктура означава, че трябва да изминете допълнителната миля, за да управлявате услугата си. Вместо да управлявате център за данни, ще трябва да управлявате платформа за облачна услуга. Microsoft сваля част от отговорността от ръцете ви, но все пак трябва да управлявате собствените си услуги.

На практика ще ви е необходим мониторинг на сървъра, за да следите работата на облака и ресурсите за съхранение, за да сте сигурни, че няма проблеми. Освен това ще трябва редовно да актуализирате кръпки, за да проверите дали вашата инфраструктура е актуална. Използване на инструменти като SolarWinds Server & Мониторът на приложения може да помогне за това, но управлението на облачна услуга изисква различен набор от умения за управление на традиционна мрежа.

Сложност

Системите на Azure са високо специализирани. Като такъв, трябва да имате екип, който е запознат с това как работят услугите на Azure, за да извлечете наградите. Ако не разбирате как се цени Azure или услугите, от които се нуждаете, лесно е да загубите хиляди.

Например, мнозина изпълняват грешката да надценяват количеството облачно пространство, от което се нуждаят, и в крайна сметка плащат допълнително за облачно хранилище, което не използват. Следователно, клиентът трябва точно да идентифицира колко ресурси трябва да използва.

Конкуренти на Microsoft Azure

Пространството за облачни услуги е особено конкурентно и има редица други доминиращи доставчици, предоставящи алтернативи на Microsoft Azure. Услуги като Amazon Web Services (AWS) и Google Cloud също ръководят пазара, помагайки на предприятията да управляват и разгръщат приложения в облака.

Въпреки че AWS все още има доминиращ пазарен дял в индустрията за облачни услуги, Azure отбеляза голям напредък в развитието. Това е особено вярно на пазара на IaaS, където делът на Azure е 10 процента в сравнение с AWS на 17%.

  Nagios vs Zabbix сравнено - кое е по-добро за мрежов мониторинг?

Google Cloud има много инвестиции в своите услуги, но няма привлекателност на корпоративния пазар, каквато правят AWS и Azure. Единствената област, в която Google Cloud превъзхожда Azure, е тази на машинното обучение и изкуствения интелект.

По отношение на продължителността на работа, Azure превъзхожда както AWS, така и Google Cloud с 99,9% процент на ъптайм. За сравнение и Amazon, и Google Cloud имат 99,95% продължаване. Високата наличност на Azure прави очевидния избор за организациите, които дават приоритет на надеждно решение за облачна услуга.

Как да наблюдавате Microsoft Azure

Ако обмисляте да използвате Microsoft Azure, е необходимо да научите как да следите облачната инфраструктура. Наблюдението на мрежа или център за данни, който притежавате, е напълно различно от наблюдението на стек от приложения Azure. Имате нужда от инструмент за мониторинг на ефективността, за да можете да направите това ефективно.

Инструменти като SolarWinds Server & Монитор на приложения и Dynatrace ви позволяват да наблюдавате производителността на виртуалната инфраструктура за място за съхранение и повреди. Тези инструменти са от съществено значение за оптимизиране на Azure и гарантиране на бързото решаване на проблемите с производителността.

SolarWinds Мониторинг на Microsoft Azure със сървър & Монитор на приложения

ИЗБОР НА РЕДАКТОРИТЕ

Здрав инструмент за наблюдение на сървър Azure с над 1200 шаблона за наблюдение на приложения. Също така може да наблюдава AWS IaaS, PaaS и SaaS за цялостен облачен мониторинг. Настройте и започнете мониторинг в рамките на минути. Невероятно адаптивни и оборудвани с добри визуални помощници.

Изтегли: Microsoft Azure Monitoring

Официален сайт: Solarwinds.com

ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА: Приложения за Windows и Linux

SolarWinds Мониторинг на Microsoft Azure със сървър & Application Monitor е решение за мониторинг на приложения, което може да наблюдава услугите на IaaS и PaaS в Azure. С този инструмент можете да наблюдавате елементи като VM, Kubernetes, App Service, Event Hubs и SQL Database. Всички данни за ефективността се показват чрез изглед на табло, което показва наличието на инфраструктура. Има функция за автоматично откриване, която може да се използва за автоматично намиране на виртуални машини и контейнери.

Скрийншот на монитора на SolarWinds сървър и приложение

Метрики, които можете да видите със SolarWinds Server & Мониторът на приложения включва данни за производителността във времето, региона, наличността, състоянието и сигурността. Данните за ефективността се наблюдават с динамични базови линии, които могат да открият ненормално поведение и да ви изпратят сигнал.

SolarWinds Мониторинг на Microsoft Azure със сървър & Приложение MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

ATERA

ATERA е набор от системи за мониторинг, проектиран за използване от управлявани доставчици на услуги (MSP). Това е система за отдалечен мониторинг и се хоства в облака, така че няма изискване услугата да може да наблюдава сървъри само на същия сайт, на който е инсталиран софтуерът. Като такъв, Atera е в състояние да следи облачните базирани виртуални сървъри.

Софтуерът Atera всъщност се хоства на Azure сървър. Той е в състояние да следи цялата активност на Azure сървър и да изпълнява задачи за администриране, както и мониторинг. Задачите за управление включват изчистване на дискове, точки за връщане, архивиране и възстановяване и софтуерни инвентаризации.

Какво е Microsoft Azure?

Услугата Atera се таксува чрез абонамент на техник с избор на месечна тарифа или годишен план за плащане. Комплектът от програми, включени в пакета, включва всички помощни програми, които техник се нуждае за достъп до отдалечена система, както и модули за мониторинг и автоматизация на процесите.

Освен услугите за дистанционно наблюдение и управление (RMM), сделката включва функциите за автоматизация на професионални услуги (PSA), от които се нуждае управлението на MSP, за да управлява бизнеса. Atera е достъпна на a 30-дневен безплатен пробен период.

30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия на AteraStart

Dynatrace

Dynatrace е решение за мониторинг на производителността, което позволява на потребителите да наблюдават облака Azure. От таблото за управление можете да видите цялата си среда на Azure дали е хибриден мултиоблак. Микросервизите и контейнерите се откриват автоматично и се нанасят върху интерактивна карта. На интерактивната карта можете да видите как Azure приложения, услуги, процеси, хостове и центрове за данни се свързват помежду си.

Снимка на Dynatrace

За да се бори с проблемите с производителността, Dynatrace има основни показатели за ефективност и основна диагностика. След като бъде открит проблем, Dynatrace може да генерира анализи, за да определи първопричината за проблема. Способността да направи това прави процеса на отстраняване на проблеми много по-лесен.

Най-добри ресурси на Microsoft Azure

Ако сте нов в Microsoft Azure, безспорно има много информация, която ви е необходима, за да заобиколите главата си. Има много различни онлайн ресурси и уроци, които ви учат на всичко, което трябва да знаете за това как работи Azure. В този раздел ще разгледаме някои от най-добрите онлайн Azure ресурси, които можете да използвате:

 1. Учебни точки – Microsoft Azure
 2. Уроци за работа с Microsoft Azure
 3. Microsoft Azure – Ръководство за начинаещ курс Udemy
 4. A-Z машинно обучение с помощта на Azure Machine Learning
 5. AZ-203 Разработване на решения за изпит за Microsoft Azure Prep
 6. AZ-300 Azure архитектурен изпит за архитектурни технологии
 7. Edureka! Статии за уроци на Microsoft Azure
 8. Блог Mind Majix – Статии за Azure
  11 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на Uptime

1. Точка за уроци – Microsoft Azure

Учебните помагала на Microsoft Azure Уроци по Microsoft Azure са създадени специално за начинаещи Azure да научат всички основи. Тези уроци обхващат всичко – от облачни изчисления до компоненти на Azure, съхранение, таблици, CDN, сигурност и приложения. Той включва скрийншоти, за да ви научи как да изпълнявате задачи като разполагане на уебсайт на Azure от Visual Studio. Ако искате да започнете да научавате, това е едно от най-добрите места за начало.

2. Уроци за стартиране на Microsoft Azure

Уроците за начало на работа на Microsoft Azure са чудесен начин да започнете официалното си стартиране с Azure. Тези материали са създадени, за да помогнат на ИТ специалистите да изградят доверието си в Azure. Статиите включват как да „откривате злонамерена дейност с помощта на Центъра за сигурност на Azure и Azure Log Analytics“ и „Клиентите за сигурност Azure от уязвимостта на процесора“.

3. Microsoft Azure – Курс за начинаещи ръководство Udemy

Microsoft Azure на Udemy – Ръководният курс за начинаещи е пълен курс за тези, които искат да научат как да започнат работа с Azure в корпоративна среда. Курсът струва $ 99,99 (£ 75,48) и се предлага със седем часа видео по заявка, пет уникални статии и девет ресурси за изтегляне. Темите, включени в курса, са виртуални машини Azure, работа в мрежа, съхранение на Azure и познавателни услуги на Azure..

4. A-Z машинно обучение с помощта на Azure Machine Learning

Машинно обучение A-Z чрез машинно обучение Azure е курс на Udemy, посветен на изучаването на потенциала за машинно обучение на услугите Azure. Курсът се занимава с науката за данните и моделите за машинно обучение, критични за използването на Azure ML.

Курсът идва с единадесет часа видео по заявка, две статии и 39 различни ресурси за изтегляне за $ 99,99 (£ 75,48). Темите обхващат обработка на данни, класификация, внедряване на уеб услуга, регресионен анализ и клъстериране.

5. AZ-203 Разработващи решения за Microsoft Azure изпит

AZ-203 Разработване на решения за изпит за Microsoft Azure Prep е курс, предназначен за тези администратори, които искат да получат сертификат за теста за разработване на Microsoft Azure Solutions AZ-203. Курсът струва $ 149,99 (£ 113,23) и включва осем часа и половина видео при поискване, четири статии и един ресурс за изтегляне. Покритите теми включват виртуални машини, пакетни услуги на Azure, контейнерни решения, услуга за приложения на Azure и мобилни приложения.

6. Изпит за сертифициране на архитектурни технологии AZ-300 Azure

Изпитът за сертифициране на архитектурни технологии AZ-300 Azure е друг съществен курс за тези, които искат да преминат теста на Microsoft AZ-300 Azure Architect Technologies. Курсът има 26 часа видео по заявка, 42 статии и два ресурса за изтегляне за $ 149,99 (£ 113,23). Покритите теми включват Създаване и конфигуриране на виртуални машини, Анализиране на използването и потреблението на ресурси, Управление на виртуална мрежа и свързаност между мрежите.

7. Edureka! Статии за уроци на Microsoft Azure

The Edureka! серия от статии за Microsoft Azure са отлични за тези, които искат да научат повече за доставчика на облачни услуги от безплатен ресурс. Тези статии ви превеждат основите на това какво представлява Microsoft Azure и обясняват ключови понятия, с които трябва да сте запознати. Има ръководство за портала на Azure и ръководство за съхранение на Azure, което подробно се описва на таблици, Blobs, опашки и съхранение на файлове.

8. Блог на Mind Majix – Статии за Azure

Блогът Mind Majix разполага с редица полезни материали за Microsoft Azure от въпроси за интервю на Azure до ръководство за директория на Azure Active. Тези статии са безплатни и предоставят достъпен поглед върху случаите на използване за Azure. Въпреки че тези статии са по-леки по отношение на техническите съвети, те подробно обясняват ключовите понятия, които ще срещнете във всеки друг курс.

Какво е Microsoft Azure: Водещ доставчик на облачни услуги

Широко използваните случаи и предимствата на Microsoft Azure го правят един от най-добрите доставчици на облачни услуги в света. Наличието и мащабируемостта на инфраструктурата на Azure са само две от причините съвременните предприятия да използват услугите на Azure. Докато доставчици като AWS може да имат предимство по отношение на пазарния дял и ценообразуването, Azure все още стои стабилно като един от ключовите играчи в играта в облачните услуги.

Ако можете да създавате приложения на Microsoft, които са лесно достъпни, Microsoft Azure е добър избор. Въпреки че има своите проблеми по отношение на разходите и единствения си доставчик подход към облачните изчисления, той все още има повече от достатъчно предимства за подкрепа на съвременните предприятия.

About the author

Comments

 1. Като един от трите най-добри доставчици на облачни услуги в света, Microsoft Azure е едно от водещите имена в облачните изчисления. Тази услуга предлага множество функции, които могат да бъдат използвани за изграждане, управление и разгръщане на приложения в облака. Също така, Microsoft Azure предлага мащабируемост и модел на изплащане, който позволява на потребителите да плащат само за използваните ресурси. Това прави Azure една от най-добрите алтернативи за компании, които търсят ефективен начин за управление на своите услуги в облака.

Comments are closed.