Какво е мрежова производителност? Плюс 7-те най-добри инструменти за наблюдение на пропускателната способност

7 най-добри инструменти за наблюдение на пропускателната способност на мрежата

Мрежовата пропускателна способност е количеството данни, което се предава през даден мрежов носител за определен период от време. Например, Ethernet връзка с пропускателна способност 30 Mbps прехвърля 30 Мегабита в секунда.

Ето най-добрите инструменти за тестване на мрежовата ефективност за измерване на пропускателната способност:

 1. Пакет мрежов анализатор на пропускателна способност SolarWinds (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД) - лесно следете мрежовия трафик, идентифицирайте най-високите говорители във вашата мрежа и приоритизирайте използването на честотната лента.
 2. Монитор на честотната лента в реално време SolarWinds (БЕЗПЛАТЕН ИНСТРУМЕНТ) - следете използването на честотната лента в реално време; предлага лесни за разбиране графики.
 3. ExtraHop - корпоративно решение с възможност за автоматично откриване и съпоставяне на мрежови проблеми
 4. Comparitech Speed ​​Test - безплатен и прост тест, който е перфектен, ако просто трябва да проверите едно или шепа устройства.
 5. Iperf - инструмент с отворен код, използван за извършване на активни измервания на пропускателната способност в мрежа.
 6. NetCPS - безплатен монитор за честотна лента. NetCPS е помощна програма за команден ред на Windows.
 7. Netperf - безплатен за използване и доста популярен инструмент за измерване на пропускателна способност и сравнителни мрежови скорости.

В останалата част от това парче ще се потопим в основите на производителността и след това ще предоставим преглед на някои от по-популярните решения за мониторинг на пропускателната способност, предлагани на пазара днес.

Въз основа на дефиницията по-горе можем да видим, че пропускателната способност ни помага да разберем и измерим количествено мрежовата ефективност. Мрежовата ефективност често е разликата между продуктивен ден и непродуктивен. Като се има предвид това, необходимостта от измерване и проследяване на пропускателната способност става ясна. Мониторингът на пропускателната способност може да ви помогне да разберете как работи вашата мрежа, да ви позволи да реагирате по-добре на затрудненията, да помогне за подобряване на планирането на мрежата и да доведе до по-ефективно отстраняване на проблеми с мрежата.

Каква е разликата между пропускателната способност и честотната лента?

Разликите между мрежова пропускателна способност и честотна лента може да бъде объркващо за мнозина. Това е разбираемо, като се има предвид как обикновено се използват термините и че те имат отношение към един и същ предмет (количество данни, предадени през даден носител). Накратко, честотна лента е максималният обем данни, който може да премине през даден носител и пропускателната способност е количеството данни, което всъщност преминава през този носител. Ако пазарувате за интернет услуги, имайте предвид, че плащате на своя доставчик на интернет услуги (ISP) за широчина на честотната лента и получавате пропускателна способност.

На практика пропускателната способност винаги ще бъде по-малка от вашата честотна лента. Освен това, вашата производителност в даден момент от време обикновено няма да бъде вашата максимална производителност. Например, ако всички в офиса излъчват видео с висока разделителна способност, се предават много повече данни, отколкото ако всички просто изпращаха обикновени текстови имейли.

Един от най-полезните начини за концептуализиране на честотната лента и пропускателната способност е аналогията на магистралата. Честотната лента е броят на лентите по магистрала, докато пропускателната способност са автомобилите, пътуващи по тази магистрала. Добавянето на ленти (трафик) може да подобри скоростта на трафика, но това няма да реши всичките ви проблеми със скоростта. На магистрала сблъсъците и бавно движещите се превозни средства могат да забавят нещата. По същия начин в мрежата сблъсъците, закъснението и режийните режими могат да причинят закъснения, които не се решават непременно чрез добавяне на честотна лента.

Измервания на пропускателната способност (MB срещу Mb, гигабитни скорости и т.н.)

При обсъждането на пропускателната способност има множество съкращения. Всички различни измервания по някакъв начин се отнасят до количество данни (обикновено битове или байтове) за определен период от време (обикновено секунди). Разбирането на това, което всъщност означават най-популярните измервания, може да ви помогне да разберете по-добре пропускателната способност. По-долу е представена бърза разбивка на някои от често срещаните измервания и терминология, свързани с пропускателната способност.

 • малко - Най-малкият размер на двоична информация, използвана от компютърните устройства. Тоест индивидуалните и нули в двоичната математика.
 • байт - 8 бита
 • Megabit - 1 милион бита
 • мегабайт - 1 милион байта
 • Gigabit - 1 милиард бита
 • Gigabyte - 1 милиард байта
 • Mbps - Мегабита в секунда
 • MBps - Мегабайти в секунда
 • Gbps - Gigabits в секунда
 • GBps - Гигабайт в секунда

Един от основните постъпки тук е: 1 MB е осем пъти повече от 1 Mb. Същото важи и за GB срещу Gb. Имайте това предвид, когато сравнявате статистически данни за пропускателната способност и планове за услуги на ISP.

Въздействие на латентността върху пропускателната способност

латентност може да има голямо влияние върху производителността. Закъснението е времето, необходимо на данните, за да премине даден път. Ако се върнем към нашата аналогия на магистралата, времето, необходимо за пътуване през магистралата, е закъснение. Това не би имало прекалено голямо значение, ако целият трафик е бил еднопосочен, но когато започнете да мислите, започвате да разбирате как може да повлияе на пропускателната способност. TCP разчита в голяма степен на признания, което означава, че получателят трябва да потвърди подател, за да продължат предаванията. Ако отнеме много време пакетите да се върнат към изпращача, ще има много загубено време и по-ниска пропускателна способност.

Голяма латентност може да възникне по различни причини - от затруднения до броя на хмелите между дестинациите до физическото разстояние между сайтовете.

Въздействие на загубата на пакет върху пропускателната способност

Ако падне TCP пакет, той ще трябва да бъде повторно изпратен. Това съкращаване влияе негативно на производителността. Изпращачът ще знае, че пакетът трябва да бъде повторно въз основа на изчакване или липса на потвърждение за даден пакет (и). Загубата на пакети може да възникне по редица причини, включително висока латентност, трептене (непостоянна скорост на връзка), хардуер и проблеми с връзката или софтуерни грешки.

Каква пропускателна способност трябва да очаквам за дадена честотна лента?

На този въпрос няма отговор на един размер. Редица движещи се части влияят на производителността, така че всяка ситуация е уникална. С настоящата технология, латентността и пакета отгоре като това, което са, няма да получите скорости, които съответстват на ширината на честотната лента, която купувате от вашия интернет доставчик.

Като справка за „най-добрия сценарий“, това Статия CableFree направи дълбоко гмуркане в максимална пропускателна способност и определи, че 1 Gbps Ethernet връзка има потенциал за 94% ефективност (т.е. 940 Mbps). Разрешаването Jumbo Frames удря потенциала до 99% (990 Mbps).

Какво може да ви помогне измерването на пропускателната способност?

С една дума: измерването на пропускателната способност ви помага да разрешите оплакванията относно това, че мрежата е „бавна“. Това е така, защото измерванията на пропускателната способност ви помагат да разберете по-добре мрежовата връзка и нейната реална производителност. Мониторингът на пропускателната способност може да помогне при:

 • Идентифициране на тесните места
 • Сравняване на реалното представяне със SLAs
 • Мрежово проектиране и планиране
 • Създаване на базови линии
 • Отстраняване на неизправности

Можете ли да прогнозирате пропускателна способност?

Постигането на базова линия на съществуващата пропусквателна способност ще ви помогне точкови върхове и корита по обем. Ако не възнамерявате да добавяте нови услуги към мрежата, следващата ви задача ще бъде да гарантирате, че има достатъчен наличен капацитет за нарастване на обема на трафика. Ако стартирате проект за разширение, тогава трябва да очаквате повишено търсене на вашата мрежова инфраструктура.

И в двата случая помага да се използва инструмент, който може да възпроизвежда реални данни за трафика и също така да генерира допълнителни обеми трафик за да проверите дали честотната лента, която имате на разположение, ще може да се справи с това ново търсене.

Инструменти за планиране на капацитет като Пакет от инструменти на SolarWinds Flow ще ви бъдат полезни в тези сценарии за тестване. Пакетът включва три инструмента, които работят с изобретените от Cisco NetFlow v5 система. Когато включите възможностите на NetFlow на вашия рутер Cisco, той ще препрати всички пакети заглавия към колектор. Можете също да използвате NetFlow, за да заявите рутера и да извадите агрегирани данни от него.

Пакетът включва интерфейс за включване и изключване на възможностите на NetFlow на вашите рутери. Втора помощна програма ще възпроизведе заснетия трафик около вашата мрежа, а трети инструмент в пакета ще генерира фалшив трафик за изпращане по мрежата, като тества и капацитета на пропускателната способност на цялото ви оборудване и мрежовия софтуер..

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% БЕЗПЛАТНО пакет инструменти

Как можете да подобрите пропускателната способност?

С идея за това какво е пропускателната способност и какво влияе върху нея, сега ще поговорим за нещата, които могат да се направят за подобряване на производителността. Отново няма отговор с един размер за всички; важно е да разберете причината за проблемите си с производителността, за да ги решите ефективно. По-долу са дадени някои общи методи, използвани за подобряване на производителността.

 • Увеличете честотната лента - Понякога просто добавянето на платна към магистралата е това, от което се нуждаете. Това е едно от най-очевидните решения, но не забравяйте, че честотната лента може да бъде скъпа и може да не е основната причина за вашите проблеми. Също така не забравяйте да имате мрежова инфраструктура, която да поддържа актуализациите на вашата честотна лента, ако отидете по този маршрут. В крайна сметка, връзката от 10 Gbps не означава много в мрежа, пълна с 100 Mbps комутатори.
 • Премахване на тесните места - Междинните места в мрежата са точки в мрежата, които причиняват забавяне на трафика. Например, ако актуализирате цялата си мрежа до скорост от 1 Gpbs, стар сървър с 10 Mbps мрежов интерфейс може да създаде затруднение.
 • Актуализация на фибрите - Данните за връзките с влакна се движат близо или със скоростта на светлината. Данните за медните връзки се движат значително по-бавно (за тези от вас в науката това е скорост на фотона спрямо скорост на електрон). Медът достига максимум около 10 Gbps, докато влакното може да достигне терабитни скорости или по-високи (вижте тази статия на Engadget за пример). Докато 10 Gbps е добре за повечето мрежи, влакната са много по-малко податливи на шум и могат да покрият повече земя от сравнително меден ход, добавяйки допълнителни предимства, които могат да помогнат за увеличаване на пропускателната способност.
 • Регулирайте MTU - Регулиране MTU Размерите (Maximum Transmission Unit) на рутер могат да доведат до подобрена пропускателна способност. Например, по-големите MTU могат да сведат до минимум режийните разходи и да увеличат пропускателната способност. За повече информация вижте тази статия за NetGear, създадена да ви помогне да оптимизирате размера на MTU на рутер.
 • Използвайте QoS - Конфигурирането на QoS (Качество на обслужване) на вашите маршрутизатори и комутатори е друг начин за подобряване на пропускателната способност. QoS може да се използва за отделяне на честотна лента, управление на задръстванията, оформяне на мрежовия трафик и задаване на приоритети на мрежовия трафик. За по-дълбоко гмуркане по темата, вижте този документ на Cisco. QoS не е задължително да подобри пропускателната способност, може да ви помогне да се уверите, че приложенията, чувствителни към латентността (VOIP, стрийминг на видео и т.н.), са по-малко засегнати, когато нещата се забавят.
 • Използвайте CDN - CDN (мрежа за доставка на съдържание) може да ви помогне да доближите съдържанието си до потребителите, ако се справите със ситуация, при която много от вашите потребители са далеч от вашите сървъри (например уебсайт). Следователно CDN може да бъде чудесен начин за подобряване на пропускателната способност. В Проект за човешко здраве, ние използваме CloudFlare като CDN.

Най-добрите инструменти за измерване на пропускателната способност

1. SolarWinds Network Bandwidth Analyzer (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds NetFlow Analyzer

Пакет мрежов анализатор на пропускателна способност SolarWinds е първокласно решение за мониторинг, което дава възможност на ИТ екипите в организации, вариращи по размер от SMB (Малък и среден бизнес) до предприятие, за да наблюдават ефективно производителността. Най- Мрежов пакет за анализатор на честотна лента всъщност са два продукта на SolarWinds, групирани заедно: Монитор на ефективността на мрежата (NPM) и NetFlow трафик анализатор (NTA). Можете да научите повече за всеки един от тези модули в нашия NPM и NTA мнения.

Накратко, NPM е едно от най-популярните парчета на софтуер за мониторинг на предприятието предлагани от SolarWinds и прави много от Прост протокол за управление на мрежата (SNMP) и наблюдение нагоре / надолу, което бихте очаквали от a Система за управление на мрежата (NMS). Добавяне NTA към микса позволява поддръжка за наблюдение на различни протоколи на потока като NetFlow, sFlow, jFlow, В комбинация тези два инструмента се превръщат в цялостно, богато на функции решение за мониторинг на пропускателната способност.

Можете да демонстрирате NTA директно от вашия браузър тук. Можете също да изтеглите 30-дневна безплатна пробна версия на Мрежов пакет за анализатор на честотна лента която включва и двата инструмента.

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer PackDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. SolarWinds монитор за честотна лента в реално време (БЕЗПЛАТЕН ИНСТРУМЕНТ)

Монитор за честотна лента SolarWinds

Ако търсите безплатен инструмент, който може да ви помогне да наблюдавате отделни устройства и да определите колко честотна лента консумират, Монитор на честотната лента в реално време SolarWinds може да е точно за вас. Това Пропускателна способност на Windows използва инструмент за наблюдение SNMP (v1, v2C и v3 се поддържат) трафик към и извън дадени интерфейси. скалируемост вероятно ще се превърне в проблем, ако търсите да наблюдавате всички устройства в мрежа. Ако просто трябва да наблюдавате шепа устройства, за да определите дали в мрежата имате свиня за честотна лента, създавайки проблеми с пропускането на мрежата, това може да е точно това, от което се нуждаете.

Можете да изтеглите Монитор на честотната лента в реално време SolarWinds безплатно.

SolarWinds в реално време Bandwidth MonitorDownload 100% БЕЗПЛАТЕН инструмент

3. ExtraHop

ExtraHop

ExtraHop е решение за мониторинг на ниво предприятие с поддръжка на разширени функции като контекстуална интелигентност, съдебно-медицинско разследване, анализа в реално време, и още. ExtraHop предлага решения за наблюдение на сигурността, мрежовата производителност и облака. Разделът на този корпоративен софтуер, върху който сме фокусирани тук, е неговите възможности за мониторинг на работата на мрежата. Една от основните продажби на ExtraHop на решение за ефективност на мрежата е способността за автоматично откриване и съпоставяне на проблеми с мрежата, което трябва да помогне за намаляване на средното време за разрешаване. Част от неговото решение включва подробни показатели и диаграми, покриващи средно използване на честотната лента, средна производителност, пропускателна способност по протокол, „Топ говорители“ (крайни точки с най-висока средна пропускателна способност) и др. Ако търсите решение на ниво предприятие за проблемите си с мониторинга на пропускателната способност, може да искате да разгледате ExtraHop. Можете да демонстрирате ExtraHop директно от вашия браузър (Изисква се информация за контакт, но демо достъпът се дава веднага след това).

4. Тест на скоростта на Comparitech

Тест за скорост на Comparitech

Ако трябва да проверите пропускателната способност от даден компютър или мобилно устройство с уеб браузър, нашия собствен тест за скорост е чудесен начин да го направите и помогнете да съберете пари за благотворителност. Нашият тест за скорост ще провери текущата ви скорост на изтегляне, скоростта на качване и времето за реакция на ping. Открих, че онлайн тестовете за скорост също са добър начин да определите дали проблемите, които срещате с дадено приложение, са свързани с скоростта на мрежата ви или не (например да проверите дали отговаряте на Netflix Препоръки за скорост на интернет връзка). Освен това, за всеки тест (макс. Един на потребител), Comparitech ще дари един цент за благотворителност.

 5. Iperf

Iperf е безплатен инструмент с отворен код, използван за извършване на активни измервания на пропускателната способност в мрежа. Официално се поддържа на CentOS, FreeBSD, и MacOS. Според неговата страница на Github, редица други * nix базирани операционни системи са докладвани успешно с използване Iperf, и успях да го пусна на Linux Mint 17.1 без проблем. Iperf може да измери TCP (Протокол за управление на предаването, UDP (Протокол за потребителска дейтаграма), и SCTP (Протокол за предаване на контрол на потока) пропускателна способност.

Iperf 1

Iperf използва конфигурация клиент / сървър, което означава, че софтуерът трябва да бъде инсталиран в двете крайни точки, за да можете да измервате пропускателната способност. Можете да изтеглите и инсталирате Iperf тук (Забележка: Успях да използвам apt-get install iperf на Mint 17.1).

В примера по-долу тичах Iperf в сървърен режим чрез изпълнение на командата iperf –s, след това се свързва със сървъра за измерване на пропускане на TCP чрез изпълнение на командата iperf –c 10.0.2.15 (10.0.2.15 беше IP адресът на Iperf сървър). За повече информация за Iperf, разгледайте нейното Страница на Github.

iperf 2

6. NetCPS

NetCPS е помощна програма за команден ред на Windows, която също следва клиентската / сървърната парадигма за измерване на пропускателната способност. Той съществува отдавна, но все още може да бъде полезен в много съвременни операционни системи Windows (той работи добре на Windows 10 за мен).

NetCPS е безплатна, с единственото изключение, че НЕ е разрешено за правителствена или военна употреба. Можете да изтеглите, да научите повече за и да видите изходния код на NetCPS тук.

В примера по-долу използвах NetCPS за измерване на пропускателната способност на loopback адреса на локален компютър. Първо, от директорията, в която беше зареден файлът NetCPS.exe, изпълних командата NetCPS.exe –s за да поставите NetCPS в сървърен режим, след което в отделен прозорец cmd.exe изпълних командата NetCPS.exe 127.0.0.1 за да тествате loopback IP адреса.

NETCPS1

NETCPS2

7. Netperf

NetPerf е инструмент на CLI, използван в * nix операционни системи (той също се компилира в Windows), подобен на Iperf който първоначално е разработен от Hewlett Packard. Въпреки че не е технически отворен код, той е безплатен за използване и доста популярен инструмент за измерване на пропускателна способност и сравнителни мрежови скорости.

За повече информация за Netperf, Разгледайте ръководството и на Netperf Github.

като NetCPS и Iperf, Netperf използва модел клиент / сървър. Можете да стартирате сървъра с помощта на командата netserver –p и след това се свържете от клиент, използвайки командата netperf –H -p . В примера по-долу стартирахме сървъра на порт 15222 от хост с IP адрес 10.0.2.15.

Netserver за netperfNetperf

Кажете ни вашите отзиви!

Това беше нашият крах курс за пропускане и списък на инструментите за измерване на пропускателната способност. Оставихме ли нещо навън? Имате ли въпроси относно посочените тук инструменти? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 84 =

Adblock
detector