LAN монитор: 12 най-добри инструменти за мониторинг на LAN за 2020 г.

LAN монитор: 12 най-добри инструменти за мониторинг на LAN за 2020 г.

Какво е LAN монитор?

LAN монитор (или монитор за локална мрежа) ви осигурява видимост на вашата локална компютърна мрежа, включително компютри, рутери, сървъри, принтери и други. Инструментите за мониторинг на LAN ще наблюдават ефективността на мрежата и ще ви предупреждават за проблеми като принтер, който работи офлайн или рутер, който не работи.

Покриваме инструментите, които сме избрали за този списък, с някои подробности по-долу, но ако имате време само за кратко обобщение, ето нашия списък с най-добрите инструменти за мониторинг на LAN:

 1. SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД) Това е ключовият инструмент в стабилната програма за управление на инфраструктурата SolarWinds. Тя комуникира със свързани устройства чрез SNMP и работи на Windows Server.
 2. Мониторинг на Paessler LAN с PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Този инструмент следи сървъри и приложения, както и локални мрежи. Тя работи на Windows и включва сензори за мониторинг на трафика, както и проверки на здравето на мрежовите устройства.
 3. Пакет от инструменти за SolarWinds Flow (БЕЗПЛАТНА ИНСТРУМЕНТНА ИНСТРУМЕНТА) Тройка от комунални услуги, която ви помага да тествате капацитета на вашата мрежа.
 4. Софтуер за AdRem NetCrunch (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Система за мониторинг на инфраструктурата, която се предлага в девет функционални модула. Работи в Windows и Windows Server.
 5. Site24x7 Мониторинг на мрежата с облака (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Облачна услуга, която следи мрежите, приложенията и поведението на потребителите.
 6. ManageEngine OpManager Цялостна система за управление на мрежата, която се инсталира на Windows и Linux. Инструментът използва SNMP за проверка на мрежови устройства.
 7. Nagios Core и Nagios XI Платени (Nagios XI) и безплатни (Nagios Core) версии на мрежов монитор, който е подходящ за малки и средни компании.
 8. Pandora NMS Мрежов монитор, управляван от SNMP, който включва модули за управление на IP адреси и управление на конфигурацията.
 9. Zenoss - Предлага се в платени и безплатни (Zenoss Core) версии, можете да изберете да стартирате този софтуер за мониторинг на мрежата на място или да получите достъп до него от облака чрез абонамент.
 10. Dynatrace Монитор за мрежова връзка, който също покрива състоянията на сървъра и устройството.
 11. ConnectWise Automate Мрежов монитор, който включва автоматизирани действия, които се задействат от сигнали за състояние.
 12. Zabbix Безплатен монитор с отворен код, който използва SNMP за проследяване на състоянията на мрежовите устройства.

Оценка на инструменти за мониторинг на LAN

LAN мониторите варират по сложност от инструменти за подслушване на пакети до пълни системи за администриране на мрежата. Основните задачи при управлението на мрежата са способността да се следи използването на съоръжението, като се гарантира, че оборудването не се претоварва и способността да се следи и гарантира, че цялото оборудване работи. LAN мониторите ви информират в реално време, за да можете да отстраните проблемите, преди да повлияят на производителността.

Тъй като вашата мрежа вероятно съдържа оборудване, получено от редица производители, не искате да бъдете обвързани със собствена система за вашите LAN инструменти за наблюдение. Важно е да проверите дали системата за наблюдение, която купувате, е съвместима с цялото мрежово оборудване, което вече имате. Въпреки че безжичните мрежи не са официално част от дефиницията за „LAN“, получаването на монитор, който може да включва и вашия wifi рутер, също е добър вариант да се грижите за.

Най-добрите инструменти за мониторинг на LAN

Това ръководство ще изброява инструментите за мониторинг на LAN, които покриват целия спектър от изисквания, не само системи за големи корпорации. При разглеждане на наличните инструменти за мониторинг на LAN бяха взети под внимание следните атрибути:

 • Визуализацията - имате нужда от монитора, за да ви покаже състоянието на цялостната мрежа с един поглед
 • Сигнали - мониторът трябва да включва система за обратна връзка, за да подчертае повредите и стреса
 • персонализации - системата трябва да ви позволява да пишете свои собствени скриптове, за да автоматизирате отчитането
 • Съвместимост с много доставчици - системата за мониторинг трябва да може да комуникира с цялото ви съществуващо оборудване.
 • Инструменти за анализ - понякога е необходимо да можете да изследвате мрежата, чак до пакетите

Имайки предвид тези критерии, съставихме списък на най-добрите инструменти за мониторинг на LAN.

1. SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Екран на слънчевите ветрове
SolarWinds е един от най-големите хитове на пазара на LAN технологии в момента. Компанията произвежда гама от продукти за мрежови администратори, които могат да бъдат закупени поотделно или сглобени заедно, за да образуват цялостна система за управление на мрежата.

Не е нужно да се задължавате да купувате всички останали модули, за да използвате мрежовия монитор за ефективност, но може да се изкушите да разгледате другите помощни програми на SolarWinds, след като свикнете с инструмента за наблюдение на LAN. Основната характеристика на този инструмент, който го прави победител в нашия списък, е добре организираното табло. Само с един поглед върху потребителския интерфейс получавате преглед на работата на цялата мрежа. В реално време показателите за мрежовата активност се виждат незабавно чрез графични презентации, включително пай диаграми и линейни графики.

Ако сте отговорни за няколко сайта, можете да разширите компетентността на Network Performance Monitor благодарение на възможностите му за отдалечен мониторинг. По този начин можете да управлявате всички устройства във вашата WAN от едно централно място.

Един от четирите панела на общия изглед включва списък на критичните състояния, настъпили през деня. Данните на живо, които влизат в тази обобщена страница, идват от методологията на SNMP. Повечето ново съвместимо с мрежата оборудване се предлага с SNMP функции, предварително заредени във фърмуера и SolarWinds Network Performance Monitor автоматично открива и взаимодейства с агентите на устройството, за да ви информира за състоянието на оборудването.

Тези сигнали за състояние в реално време са ядрото на системата за наблюдение, но не искате да бъдете пренаселени от всяко съобщение за състоянието, което се подава в монитора. Интерфейсът може да бъде персонализиран за филтриране на сигнали за състояние и уведомяване на различни членове на екипа в зависимост от различните условия на мрежова активност които могат да възникнат. Това ви помага да управлявате времето си по-ефективно, ако отговаряте за голяма мрежа, поддържана от група специалисти. Това средство е особено полезно, ако голяма част от вашата хардуерна поддръжка е възложена на външен изпълнител - Мониторът за ефективност на мрежата директно уведомява доставчика на услуги, така че не е нужно да губите време за отправяне на обаждания за поддръжка.

Пакетът за наблюдение управлява кабелни и безжични мрежи. Можете да разгледате подробности за всеки възел в мрежата, за да проучите проблемите и да следите използването. Отново екранът с подробности за възела има графични дисплеи, за да ви даде пълна картина на производителността от пръв поглед.

Мониторът за ефективност на мрежата SolarWinds е насочен към големи корпоративни мрежи, като системата за входно ниво идва от $ 2895. Цените се увеличават според броя на възлите във вашата мрежа. Така че, ако имате само малка мрежа и много малък бюджет, този всеобхватен инструмент за мониторинг на LAN вероятно не е за вас.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРИТЕ

Монитор за ефективност на SolarWinds: Този инструмент има гладко табло, което ви дава преглед на работата на цялата ви мрежа само с един поглед.

Изтегли: Изтеглете БЕЗПЛАТНА 30-дневна пробна версия на SolarWinds.com

Официален сайт: http://www.solarwinds.com/network-performance-monitor/

2. Мониторинг на Paessler LAN с PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Таблото за управление на Paessler PRTG
Системата Paessler PRTG обхваща мониторинг на сървъри, както и LAN и WAN надзор. Основната технология, която задвижва тази помощна програма за наблюдение, е NetFlow система. Това е в състояние да проследява скоростта на пакети за пренос в мрежата в реално време. Програмата за пробиване надолу за получаване на поглед надолу на ниво протокол се предоставя от програма за sniffer за пакети. Мониторингът не е само задачата да наблюдавате как трафикът преминава. Функциите за наблюдение на Paessler PRTG LAN разчитат на SNMP за предоставяне на сигнали за състояния на хардуера. Предупрежденията, предоставени от SNMP, позволяват на мрежовите администратори да останат пред кризи. Можете да спестите много пари на бюрото си за поддръжка, ако можете да останете пред хардуерната грешка и да я поправите, преди потребителските обаждания да започнат да излизат от ръка.

Голямо предимство на SNMP е, че той използва много малка честотна лента, така че наблюдението ви с този пакет няма да забави мрежата. Таблото за управление на системата Paessler е страхотен потребителски интерфейс, който включва графики, диаграми и циферблати, за да ви даде незабавна информация за цялостното състояние на вашата мрежа. Можеш запитвайте отделни възли в мрежата, за да получите незабавни отчети за състоянието, съдържащи данни на живо. Тези страници, специфични за устройството, съдържат лесни за следене графики и цялото табло може да бъде достъпно от всеки компютър в мрежата, както и от таблети и смартфони.

PRTG е особено мощен за многосайтови операции, които включват интернет връзки и облачни услуги. Можете да централизирате всичките си функции за управление на мрежата на едно място, достъпът до всеки отделен локален локален сайт отдалечено, благодарение на Paessler's Дистанционна сонда технология. PRTG ще следи и вашите безжични мрежи.

Инсталирането на Paessler PRTG е много ръководено. Много от процедурите за инсталиране се автоматизират и функцията за интегрирано откриване на мрежа автоматично картографира вашата топология. Инструментът за мониторинг на LAN включва шаблони, които събират информация за състоянието на всяко устройство. Това привежда стандартизиран формат на вашите усилия за наблюдение, което ви позволява да обръщате еднакво внимание на цялото оборудване във вашата мрежа. Много аспекти на системата за наблюдение на PRTG могат да бъдат персонализирани, като ви предоставят известията и състоянията, които са станали критични за успеха на вашата мрежа.

Безплатна пробна версия на Paessler за PRTG позволява неограничен брой сензори, но е наличен само за период от 30 дни. Има и безплатна версия - насочена към подпомагане на малкия бизнес, докато те растат - която в момента позволява да се използват до 100 сензора за неопределено време.

Paessler LAN Мониторинг с PRTGDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

3. Пакет от инструменти за SolarWinds Flow (БЕЗПЛАТЕН ИНСТРУМЕНТ)

SolarWinds NetFlow пакет от инструменти

Най- Пакет инструмента за потоци от SolarWinds е набор от три помощни програми за анализ на мрежовия трафик. Този пакет е напълно безплатно.

Мрежовите монитори за ефективност обикновено се фокусират върху състоянията на мрежовото оборудване; инструменти за анализ на мрежовия трафик, като този, погледнете обемите на трафика, които минават по мрежовия кабел между устройствата. Не е необходимо да поставяте мрежово докосване на кабела, за да видите трафика в транзит, тъй като всички пакети протичат по кабела между две мрежови устройства. Така че можете да получите разбиране за събитията по кабела, като разгледате потоците от трафик на мрежовото оборудване от двата края.

Cisco Systems е създаден NetFlow за да може системните администратори да събират трафик на рутера. Тази система се фокусира върху събирането пакетни заглавки. Той дублира трафика и изчислява обобщения на типовете и обемите на трафика. Пакетът Flow Tool работи с NetFlow v5 и ви помага да използвате данните, създадени от NetFlow за анализ. Пакетът включва три комунални услуги:

 • >Конфигуратор на NetFlow
 • NetFlow Replicator
 • NetFlow Generator

Най- Конфигуратор на NetFlow действа като интерфейс към всичките ви Cisco рутери. NetFlow работи върху IP заглавките на пакети, така че е подходяща функция на превключване. Вместо да влизате във всеки рутер на свой ред и да работите през менютата на мениджъра на рутера, можете просто да използвате този опростен преден край, който стеснява всички функции, за да включите само възможностите на NetFlow и да насочите този трафик към вашия NetFlow колектор. Това действа като голяма спестяване на време.

Най- NetFlow Replicator инструмент взема вашите запазени данни от NetFlow и възпроизвежда събития във вашата мрежа. Това ви позволява да видите трафик при преиграване. Това ви спестява притеснението, че сте пропуснали причините за всяко забавяне или неуспех, които биха могли да възникнат, докато сте били извън офиса или далеч от бюрото си..

Най- NetFlow Generator създава фалшив трафик, за да ви даде допълнителен обем за движение по вашата мрежа. Това е чудесно упражнение, ако планирате да увеличите услугите или да добавите допълнителни крайни точки към мрежата си, което би довело до по-голям обем на трафик. Можете да тествате работата на вашите балансиращи натоварвания, защитни стени и сигнали за наблюдение на ефективността на мрежата, преди да настъпят планираните промени.

Пакетът Flow Tool ви помага да се справите с бедствията, преди да се случи. В този инструмент нямате представяне на графични данни, но получавате възможност да тествате мрежата си по свое време, за да предотвратите нещата да се объркат, когато сте заети другаде. Пакетът Flow се предлага като безплатна помощна програма.

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% БЕЗПЛАТНО пакет инструменти

4. Софтуер на AdRem NetCrunch (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

LAN монитор: 12 най-добри инструменти за мониторинг на LAN за 2020 г.

NetCrunch е продукт на Софтуер Adrem. Компанията е създала платформа за мониторинг на мрежата, която включва специализирани модули. Така че можете да приспособите вашата реализация чрез избора на кои модули да купите. Всеки модул работи като независим инструмент, но повече модули ви дават чудесен поглед върху повече аспекти на вашата инфраструктура.

Най-важният модул за мониторинг на мрежата е SNMP монитор. При това се използват възможностите на Simple Network Management Protocol, които са вградени във всички мрежови устройства. Мрежовият монитор на NetCrunch действа като SNMP мениджър за системата, анкетирайки отчети за състоянието от агентите на устройството. Мониторът също получава сигнали, които агентите на устройството изпращат като „капан”Съобщения, когато възникнат аварийни условия.

Редовните отговори на устройството са съпоставени в графични дисплеи на таблото на NetCrunch, показващи статуси на живо за всички мрежови устройства. Капаните се интерпретират в сигнали, показващи тежестта на състоянието и устройството, което съобщава за проблем.

SNMP мониторът е полезен инструмент за предотвратяване на потенциална повреда на устройството и ви позволява да коригирате проблеми, преди производителността да се влоши и потребителите да започнат да забелязват. Инструментът също включва превключване на наблюдение и картографиране на пристанищата. Той проверява наличието на мрежови услуги, както и здравето на устройството. Тези услуги включват DNS, DHCP, FTP, и HTTP.

От останалите осем модула за NetCrunch, вероятно първият, който ще ви помогне да наблюдавате по-добре вашата LAN, е Анализатор на трафик. Този инструмент комуникира с рутери, използвайки IPFix, NetFlow (v5 & v9), sFlow, JFlow, netStream, cFlow, AppFlow и rFlow. Всеки от тези протоколи се използва от продуктите на различни производители на мрежови устройства, така че няма да бъдете ограничени само да наблюдавате определени устройства, ако имате среда на много доставчици.

Таблото за управление на анализатора на потока на трафика показва обемите на трафика на живо в системата. Той също съхранява проби от трафик за исторически анализ. Инструментът също така интегрира NBAR2, който показва трафика по категория на протокола. Това е важен помощник, когато искате да внедрите оформяне на трафик чрез опашки, за да изтръгнете по-голяма производителност от мрежовите си ресурси и да избегнете затруднения.

Друг важен NetCrunch модул за управление на LAN е Слой 2 Топология Mapper. Това показва всички устройства от слой 2 във вашата мрежа на карта, показвайки връзките между всички ваши комутатори. Таблото за управление показва потоците на трафика на всяка връзка и автоматично ще актуализира оформлението на картата, ако добавите, преместите или премахнете устройство.

NetCrunch е полезен, разширяем инструмент за мониторинг на мрежата. Софтуерът се инсталира на Windows и Windows Server. Можете да получите 7-дневна пробна версия на някой или всички модули на NetCrunch, без дори да се налага да регистрирате вашите данни. Този период на изпитване се простира до 30-дневен безплатен пробен период ако регистрирате вашите данни.

30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия на софтуера AdRem NetCrunchStart

5. Site24x7 Мониторинг на мрежата с облака (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

Site24x7

Най- Site24x7 Инструмент за мониторинг на мрежата е цялостна система за мониторинг на ИТ инфраструктурата, която също следи приложенията. Друг модул в пакета проследява поведението на потребителите в уебсайтовете и създава синтетични инструкции за потребителя за тестване на уебсайтове.

Основна част от услугата за мониторинг на инфраструктурата е мрежов монитор. Това е монитор за ефективност на мрежата, който комуникира с мрежови устройства, а не наблюдава трафик, докато преминава през кабелите на мрежата.

Това е облачна услуга, така че няма нужда да инсталирате никакъв софтуер за управление на системата на място. Услугата се свързва към наблюдаваната мрежа през интернет. Всички комуникации между мрежата и контролера в облака са защитени чрез криптиране. Достъпът до таблото за управление, което пребивава в облака, се улеснява чрез всеки уеб браузър. Предаването на данни на този достъп също е защитено чрез криптиране.

Site24x7 започва своята услуга, като се свързва с наблюдаваната мрежа и извършва преглед на системата. В тази фаза мрежовият монитор се свързва с всяко устройство за своите идентификационни данни, включително марка, модел и състояния. Резултатите от тези запитвания са записани опис. Site24x7 също създава карта на мрежовата топология от информацията, събрана по време на фазата на автоматично разкриване.

Картата на инвентара и топологията се актуализира постоянно, за да отразява промените в мрежата и устройствата, които я управляват. Освен превключватели и рутери, услугата следи защитните стени и други свързани уреди. Той ще проследява работата на WAN връзки, безжични мрежи и облачни услуги, както и на кабелната мрежа на място.

Сърцето на услугата за наблюдение на LAN2424x7 се базира на Прост протокол за управление на мрежата (SNMP). Този протокол е стандартен за индустрията. В SNMP системата има два елемента: агенти на устройства и SNMP мениджър. Ролята на SNMP мениджъра е да изследва агентите на устройството. Всеки агент сканира устройството, което следи, за състояния и поставя тази информация в стандартен формат. Когато пристигне заявката за информация, тя отговаря с текущата версия на отчета за състоянието, който се нарича a Информационна база за управление (MIB). Управителят на SNMP компилира получените MIB в състояния, показани на таблото на системата.

SNMP агентите се зареждат на всяко мрежово устройство от производителите на оборудване. Site24x7 изпълва ролята на SNMP мениджъра. Мениджърът също получава спешни известия за състояние от агентите на устройството, когато бъде открито критично състояние. Тези известия се превеждат в предупреждения и сигнали на таблото за управление на Site24x7, така че мрежовите мениджъри не трябва да чакат, докато проблем с устройство предизвика забележими проблеми с производителността в мрежата.

Site24x7 се предлага в безплатна версия и четири платени издания. Безплатната версия е ограничена до наблюдение на пет уебсайта или сървъри. Таксираните версии се заплащат чрез абонамент и всяка от тях е достъпна на 30-дневен безплатен пробен период.

Site24x7 Мониторинг на мрежата с CloudStart 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

6. ManageEngine OpManager

Табло за управление на OpManager
OpManager се произвежда от ManageEngine, друг важен играч в индустрията на мрежовия софтуер. Можете да получите безплатна версия на системата OpManager, за да се запознаете с нейните функции и правилно да следите мрежата на вашето малко предприятие..

Имате право да наблюдавате до десет устройства с безплатния OpManager. Все пак получавате същото ниво на системно известяване, което получават потребителите на платената версия. Двигателят на методологията за мониторинг използва SNMP. Това е вградено в целия нов хардуер за съвместимост с мрежата, така че автоматично ще можете да получавате обратна връзка в реално време за мрежовата активност от всички устройства, свързани към вашата мрежа. Друга често срещана технология, която е в основата на системата OpManager, е методологията за мониторинг на трафика в NetFlow.

Независимо дали използвате безплатната система или сте избрали да платите, софтуерът може да бъде зареден в Linux или Windows. Тя включва възможността за взаимодействие с базирани на SQL бази данни и MySQL, Active Directory и Eventlog.

Ако търсите да купите системата OpManager, имате избор от два плана: Essential и Enterprise. Можете да управлявате до 1000 възли с основния план и до 10 000 с пакета Enterprise. И двете опции могат да разширят мониторинга си до WAN и гласови системи с дистанционно наблюдение и QoS функции.

Функция, която не получавате с безплатната версия на OpManager, е помощната програма за автоматично откриване. Това ще картографира вашата мрежа и ще я представи в хубава графика на таблото за управление. Картата, показана на екрана, се основава на реална карта на света, така че можете да получите визуализация на цялата си мрежа, дори ако тя е глобална. Горната лента на главната страница на таблото е пълна с миниатюрни графики, диаграми и циферблати. Въпреки че всеки от тях ще премине на цял екран, ако щракнете върху тях, цветното кодиране на тези икони показва много лесно да получите бърз преглед на състоянието на мрежата.

Таблото за управление включва разширяването на устройството и можете да получите приложение за таблети и смартфони за достъп до информация за състоянието на мрежата, където и да сте. Наличието на безплатен OpManager е чудесна новина за малките предприятия. Въпреки това, ще бъде малко скок, за да преминете към платената версия. Би било хубаво, ако компанията предложи пакет от входно ниво, който да покрие нещо като 400 или 500 възли, за да помогне на малките предприятия да останат със системата OpManager, докато се натискат на територията на средните предприятия.

7. Nagios Core и Nagios XI

Nagios XI екран
Nagios управлява софтуер за мониторинг на мрежи с отворен код, който е напълно безплатен за използване. Интерфейсът за тази безплатна система, която се нарича Nagios Core, не е много изчерпателен. Получавате основен уеб интерфейс с основното изтегляне и след това можете да търсите през страниците на общността на Nagios Core, за да търсите плъгини и кожи, които други потребители са разработили за себе си и са готови да споделят.

Системата Nagios Core е чудесна опция, ако нямате бюджет за инструменти за мониторинг на LAN и сте готови да компрометирате презентацията. Има безплатна версия на Nagios XI, която е без ограничения - можете да я използвате само за наблюдение на седем възли. Тази оферта, заедно с две степени на платено използване, означава, че Nagios XI е подходящ за всички размери на мрежата.

Стандартната платена версия се предлага за 1,995 долара с минимум 100 възли в мрежата, а изданието Enterprise започва от 3,495 долара. Това е еднократна покупна цена и включва достъп до поддръжка по имейл и форуми на общността. Можете да доплатите за телефонна поддръжка. Купувачите на изданията Enterprise са задължени да се абонират ежегодно за план за поддръжка или план за поддръжка и поддръжка.

С Nagios XI получавате възможностите за наблюдение в реално време на Nagios Core, но събраните данни се управляват, представят и филтрират в много по-смилаем формат. Графиката на таблото върши цялата работа за вас. Можете да видите незабавно къде има проблеми в мрежата. Страниците на интерфейса включват диаграми, графики и циферблати, които ви помагат да получите данни за производителността с един поглед.

Системата Nagios XI е лесна за настройка, тъй като софтуерът включва автоматично откриване, така че картографира мрежата сама по себе си. Тази функция е много полезна, когато добавите оборудване в мрежата. Съветник за конфигуриране ви помага да постигнете интерфейс, работещ по ваш вкус. Можете да създадете потребителски групи и индивидуални акаунти, за да делегирате частичен достъп до данни сред членовете на екипа.

Nagios е в състояние да наблюдава оборудването на отдалечени сайтове и можете да задълбочите възможностите си за отдалечен мониторинг за физически състояния на сървъра, като инсталирате агента за дистанционно изпълнение на тези сървъри.

Обхватът на опциите за абонамент, включително Nagios Core и безплатната версия на Nagios XI за малки мрежи, означава, че тази система е наистина мащабируема. Nagios Core ъпгрейдва до Nagios XI само с инсталиране на софтуер. Когато преминете от безплатната Nagios XI към стандартната версия и след това към Enterprise пакета, не губите нито една от своите персонализиране. Това е много добра функция за бързо разрастващите се компании.

8. Pandora NMS

NMS екран Pandora
Инсталирането на Pandora NMS започва с преглед на мрежата, който позволява на системата да картографира вашата топология. Мрежовата карта е само една от графиките, съдържащи се в таблото за управление което ви помага да следите системата с един поглед.

Функциите за мониторинг на Pandora NMS се базират на SNMP процедури. Вашият централен възел на мрежовия мениджър ще опрашва системата постоянно, за да следи състоянията на устройството. Стандартните SNMP сигнали съобщават за критични условия, тъй като възникват, без да чакат заявка за състояние от мрежовия мениджър. Двигателят на Pandora е в състояние да комуникира с устройства, използващи SNMPv1, v2c и v3.

Пакетът Pandora не включва само мониторинг в реално време на мрежата. По-широката система, наречена Pandora FMS, включва управление на адреси, както и с вграден IPAM. Мениджърът на IP адреси може да работи както с IPv4, така и с IPv6 адреси.

Третият елемент на Pandora FMS е нейната система за управление на конфигурацията, която може да следи състоянието на софтуерния патч на вашата компания и да открива измамлив софтуер в системата.

Дали тази комбинация би ви интересувала зависи от това дали вече имате DDI пакет и система за управление на конфигурацията, с която сте доволни. Ако обаче търсите изцяло нов инструментариум за мрежи, тази опция може да се окаже добре за вас.

Ако имате мрежа с много сайтове, можете да централизирате цялото управление на WAN на вашата организация на едно място чрез отдалечен мониторинг. Възможно е обаче да разделите отговорностите и системния достъп в таблото за управление, за да ограничите достъпа на мениджърите на място само до своите подмрежи - съдържанието на таблото е напълно адаптивно. Също така е възможно да се дефинират ролите в конзолата, за да се предостави частичен достъп до контролите на таблото за управление, което позволява на младши служители да участват безопасно и да нагласят мениджърите за достъп до функции за докладване.

Pandora NMS е испански продукт и цените му са определени в евро. Основният софтуерен пакет за мониторинг на мрежата се предлага безплатно като „Общността“ на своя софтуер с отворен код. Пълнофункционалната система за управление на мрежата започва от 2625 евро, а цената се увеличава с повече мрежови възли. Тази цена включва пакет за поддръжка и поддръжка за една година. Enterprise решение за големи мрежи включва проследяване на облачни услуги. Този план започва от € 3750 за първата година, с включена поддръжка и поддръжка за една година.

Някои допълнителни функции се предлагат като добавени екстри, но са включени в Enterprise плана. Те включват системи за отдалечен достъп и SAP мониторинг. Ако имате нужда от тях, може да помислите за надграждане до корпоративния план, където тези допълнителни функции са включени в цената. Корпоративният пакет се цени по договаряне.

9. Зенос

Zenoss екран
Zenoss Core е система за мониторинг на мрежи с отворен код които можете да инсталирате безплатно. Има две платени версии на този софтуер за наблюдение и анализ в реално време. Можете да получите версия на място, която се нарича Zenoss Service Dynamics, или можете да имате управлявана облачна услуга, наречена Zenoss-as-a-service.

Каквато и опция да отидете, ще получите модул за автоматично откриване. Това автоматично картографира вашата мрежова топология и регистрира всички устройства, свързани към системата. Разрешени са ви до 1000 мрежови устройства, но и при двете платени услуги броят на устройствата, които можете да имате, е неограничен.

Мониторингът не се ограничава само до стандартно мрежово оборудване, терминали и принтери. Той също така ще следи захранвания, сървърни стелажи, портове, вентилатори и плат карти.

Системата за мониторинг на мрежата е базирана на SNMP. Това е чудесно, защото означава, че получавате автоматична съвместимост с цялото ново оборудване, което в момента се произвежда с мрежови конектори. SNMP сигналите предоставят известие за неизправност на устройството, което се подава директно в таблото за управление. Потокът на трафика около мрежата се следи от NetFlow.

Независимо дали решите да използвате системата на място или облачната версия на услугата за мониторинг на LAN на Zenoss, таблото за управление е уеб-базирано, което означава, че това е достъпно от всяка операционна система GUI. Можете да разширите възможностите на Zenoss да покрие множество сайтове и да установи отдалечен мониторинг, като инсталирате колектори на всеки сайт.

Стандартният софтуер за мониторинг може да бъде разширен от ZenPacks. Това са добавки за известия, които се погрижат за специфичен хардуер, произведен от редица известни производители на оборудване. Не е необходимо да инсталирате всички налични ZenPacks. Въпреки това, знанието за съществуването на ZenPack за конкретно устройство ще улесни закупуването на ново оборудване за вашата среда на много доставчици.

Всички вкусове на софтуера за мониторинг на мрежата Zenoss включват функции за мониторинг на сървъри и съхранение и всички те също включват функции за управление на IP адреси.

10. Dynatrace

Снимка на Dynatrace
Dynatrace е различен от всички останали мрежови системи за наблюдение в този списък. Тя се фокусира върху изпълнението на мрежовите връзки, а не върху състоянията на устройствата, свързани към мрежата. Графичните изображения на мрежата са зашеметяващи и те могат да подчертаят мястото, където физическото окабеляване се е усложнило, давайки ви преглед как можете по-добре да разположите мрежата си.

Мониторингът в реално време се простира до виртуални среди. Както при физическата мрежа, Dynatrace ще открие вашите връзки и ще ги картографира. Оформлението на виртуалната среда ви показва колко трафик привлича всяка ваша виртуална машина, което ви дава по-голям шанс за десен размер на капацитета. Възлите, картографирани като част от виртуалната среда, могат също да включват всякакви облачни услуги, които вашият бизнес използва.

Dynatrace анализира мрежовия трафик на ниво процес. Ще можете да видите кои процеси използват най-много ресурси и кои аспекти на вашата инфраструктура са обременени. Освен мрежовите ресурси, Dynatrace представя показатели за използване на сървъра, включително памет, дискове и използване на процесора.

Системата Dynatrace би била идеална за онлайн бизнеса. Можете да проследявате ефективността на приложението и да виждате как дейностите на всеки потребител се вълнуват до активиране на софтуера, мрежова активност на процеса и използване на ресурси. Представителността на мрежовата активност се разчита до голяма степен на картографирането. Това е доста уникален подход за мониторинг на ефективността и е много ефективен. Фокусът върху технологичните потоци, а не върху производителността на оборудването, прави това повече от мрежов анализатор, отколкото от прям монитор.

Ако погледнахте другите мрежови монитори от този списък и решихте, че те всъщност не ви дават подробности за потоците от данни, които сте търсили, Dynatrace вероятно е отговорът на проблема ви.

11. ConnectWise Automate

ConnectWise Automate
ConnectWise произвежда редица мрежови услуги и неговата система за мониторинг на мрежата се нарича Automate. Това облачно решение е насочено към малкия и средния бизнес. Компанията не публикува цените си на уебсайта си. Вместо това трябва да се свържете с търговски представител, за да уговорите оферта. Методът на секретното ценообразуване може да бъде малко възпиращ за предприемачите.

Таблото за управление предлага няколко формата за преглед на вашите данни, така че можете просто да гледате обикновени списъци на събития или да получавате графични показвания на живи данни.

Името Automate обяснява методологиите на работа на пакета. Идеята е, че тази система за мониторинг ще направи всичко за вас, включително откриване на мрежа и проследяване на потребителя. Редица допълнителни възможности ви позволяват да стартирате много задачи за администриране на мрежата на автопилот. Например, контролът на версиите обикновено не е функция, която се очаква от система за наблюдение на мрежата. Въпреки това, Automate включва инструмент за управление на кръпка, който записва всички версии на софтуера на вашата система и ви позволява да актуализирате всичко от едно централно място.

ConnectWise Automate не е ограничен до един сайт. Софтуерът може да обслужва множество клиенти на MSP и техните многобройни мрежи. Автоматизирането може да следи множество места базирани на IP диапазон, както и да включват подмрежи на тези клиентски мрежи.

Инструменти за дистанционно управление, като например ConnectWise Control, са включени при закупуването на ConnectWise Automate.Това може да бъде добро решение за доставчик на софтуер или ИТ услуги, тъй като дава на вашия IT отдел пълни възможности за поддръжка на потребителите, а не само софтуер за наблюдение на мрежата..

12. Забикс

Таблото на Zabbix
Zabbix е друга система с отворен код. Предимство на софтуера с отворен код е, че всеки може да произвежда добавки. Основната програма е достъпна безплатно и повечето от добавките.

Въпреки че е безплатен, таблото има много професионален външен вид към него. YМожете да изключите елементи на таблото за управление, за да получите най-важната си информация, видима в най-видните области на екрана. Функциите на таблото за управление включват списъци с данни за събитията на живо, графики и цветно кодиране, за да направи важната информация незабавно разпознаваема.

Модулът за наблюдение на мрежата в реално време на Zabbix разчита на SNMP, така че ще можете да се възползвате от агентите на устройството, които вашето оборудване вече е инсталирало от неговите производители. Системата Zabbix може да наблюдава облачни услуги, производителност на приложения, хардуер като стелажи и UPS и сървъри. Системата може също да приложи дистанционен мониторинг, ако имате други сайтове, които искате да управлявате централно.

Няма предварително написан модул за отчитане със Zabbix, но можете създайте свои собствени персонализирани отчети и потърсете формати на доклади, написани от други лица във форумите на общността на уебсайта на Zabbix.

Слабост на много мрежови протоколи е, че те работят на по-ниски нива в стека от протоколи, което затруднява криптирането.. Zabbix включва слой за криптиране, което заключва подслушватели и снупери и позволява мониторинг на данните за безопасно преминаване през мрежата. Системата за криптиране прави процедурите за удостоверяване достъпни, така че можете да създадете различни нива на разрешения за достъп до данните, налични на таблото за управление на мрежовия монитор.

Zabbix е насочен към малки и средни предприятия, така че ако тепърва започвате, това безплатно решение за мониторинг на мрежата би било идеално за вас.

Мрежов софтуер с отворен код

Концепцията за софтуер с отворен код става все по-разпространена в мрежовите технологии. Това е така, защото защитени системи със затворен код могат да прикрият зловреден софтуер и така собствениците на мрежи са склонни да гравитират към големите доставчици на софтуер като Microsoft и Cisco. Доказано е обаче, че по-големите корпорации понякога не са напълно надеждни.

Пример за тази ситуация беше открит по време на разкритията на Едуард Сноудън да шпионира от НСА за американски граждани. Беше разкрито, че Microsoft е вградила задна врата в криптирането си за Skype, което му позволява да предоставя на NSA подробности за частни разговори.

Така, движението с отворен код се разглежда като положително решение за сигурността на софтуера. Може би си мислите, че даването на достъп до всеки хакер в света до изходния код на мрежовия софтуер ще им даде време да намерят как да го взломат и да проникнат във вашата мрежа. Въпреки това, софтуерът с отворен код за приложения, които са чувствителни към защита, обикновено включва изпитани процедури за проверка на автентичността, които никой не може да взломи. По същество моделът с отворен код разчита на задълбочен подход към сигурността, а не на очакване, че секретността ще бъде достатъчна.

Мониторите с отворен код могат да предоставят на малкия бизнес добър достъп до софтуер за управление на мрежата безплатно.

Избор на инструменти за мониторинг на LAN

Ако управлявате малък бизнес и трябва да започнете да купувате софтуер за наблюдение на разширяващата се мрежа, тогава разгледайте някои от опциите с отворен код, изброени в това ръководство. Ако искате система с най-високо качество, която ще поддържа мониторинг на мрежовата активност с разширяване на бизнеса ви, тогава SolarWinds, OpManager и Paessler PRTG вероятно ще са най-добрите ви възможности. Разгледайте и другите системи за мониторинг в нашия списък, като например Dynatrace за да откриете някои уникални функции, които могат да отговарят на нуждите на мрежовия ви мониторинг по-добре от лидерите на пакета.

Изборът на софтуер за мониторинг на LAN може да бъде отнемаща време задача, тъй като на пазара има толкова много претенденти. Благодарение на това ръководство, сега можете да ограничите търсенето само до десетте най-добри инструменти за мониторинг на LAN.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 11

Adblock
detector