Microsoft Exchange Server срещу Kolab

Microsoft Exchange Server срещу Kolab

Microsoft Exchange Server има подкрепата на най-големия световен доставчик на софтуер и оперативна съвместимост с голяма стабилна на продуктите на Microsoft. Системата на Exchange Server не е свободна за използване; Microsoft обаче предлага 180-дневна безплатна пробна версия на софтуера.

Този имейл сървър може да бъде инсталиран само на Windows Server, така че ако търсите имейл сървър за друга операционна система или просто искате да се измъкнете от големите софтуерни къщи, тогава Kolab е интересна алтернатива.

За Колаб

Kolab използва процедурите и протоколите за изпращане на имейли, за да създаде „пакет за сътрудничество“, който включва управление на задачи, календари и водене на бележки. Това е проект с отворен код, така че можете да получите изходния код и да го адаптирате, ако имате ресурси за програмиране. Като безплатна, отворена система, стандартният потребител на Kolab разчита на форум на общността за съвети и подкрепа.

Тези, които искат да ъпгрейднат до помощната служба, могат да платят на Kolab Systems за напълно поддържан и управляван софтуерен пакет. Най- платена версия е същото като стандартния безплатен Kolab, но той идва с гаранции за изпълнение, лепенки за сигурност, и пълна телефонна поддръжка.

Kolab Systems е базирана в Швейцария и предлага облачна версия на Kolab, която съперничи на софтуера на Microsoft Exchange като пакет от услуги (SaaS).

Така че, Колаб се изявява като жизнеспособна алтернатива на Microsoft Exchange Server. Нека да разгледаме как сравняват тези две имейл системи.

Сървърна платформа

Хардуерните изисквания за тези две опции веднага ги разграничават. Microsoft Exchange Server може да бъде инсталиран само на Windows Server.

Kolab е Linux система с първоначално изградени версии или CentOS и RHEL. Софтуерът може да бъде инсталиран и на Debian, Ubuntu, SLES, Univention, OpenSUSE, и ClearOS.

Съвместими клиенти

Kolab Desktop Client е достъпен както за Windows, така и за Ubuntu и Fedora Linux, така че не е необходимо да имате среда само за Linux, за да използвате тази система. Достъпът до облачната услуга се осъществява чрез клиента на Kolab, така че ще можете да използвате Kolab в бизнеса си, дори ако нямате Linux сървър.

Както локалният имейл сървър Kolab, така и облачната версия могат да комуникират с клиенти, които не са Kolab, включително Microsoft Outlook. Други клиенти, които работят със сървъра на Kolab, са KDE KMail и Kontact, RoundCube, Mozilla Thunderbird, и мълния.

Microsoft Exchange Server използва патентован протокол за комуникация с клиенти. Това първоначално ограничи избора на потребителя на имейл клиенти. Exchange Server е проектиран да комуникира само с Microsoft Outlook. Въпреки това, през годините Microsoft разработи повече имейл клиенти и също така пуска други разработчици на имейл клиенти в техните комуникационни протоколи, които се наричат ​​MAPI / RPC. Най- Linux GNOME Evolution пакетът за управление на лична информация може да канализира Microsoft Exchange и така може Хири, имейл клиент, който се инсталира в Windows, Mac OS и Linux.

Внедряването на Exchange Web Services като алтернативен метод за комуникация на MAPI позволи на Microsoft да разработи съвместими с Exchange клиенти за Macs. Това са Microsoft Entourage и Microsoft Outlook for Mac. Пощата на Apple също е в състояние да комуникира с Microsoft Exchange Server.

Microsoft разшири повикването на платформата на Outlook, когато създаде Outlook Mobile Access, което създава достъп от приложенията на Outlook за iOS и Android. Уеб платформите, включително собствената Outlook.com на Microsoft, разширяват достъпността на Microsoft Exchange.

Добавянето на отворени имейл протоколи разшири клиентските опции, отворени за фирми, които използват Microsoft Exchange. Mozilla Thunderbird и Lotus Notes може да действа като клиенти на Microsoft Exchange Server чрез протоколите POP3 и IMAP4, които вече са вградени в Microsoft Exchange.

И Microsoft Exchange Server, и Kolab могат да комуникират с Прост протокол за прехвърляне на поща (SMTP), the Пощенски протокол (POP3), the Протокол за достъп до интернет съобщения (IMAP), и ActiveSync.

Облачен базиран имейл сървър

Много независими доставчици на облачни услуги предлагат сървъри на Microsoft Exchange, свързани с техните други услуги. Обменният имейл често е включен в уеб хостинг услугите и Microsoft също така предоставя собствен управляван от облак управляван Exchange Server за месечни абонаментни планове. Плановете на Microsoft Exchange Online се таксуват ежегодно на база потребител.

Основното На линия планът включва 50 GB място за съхранение. По-високите планове включват неограничено съхранение, а също и обработка на гласова поща. Най-горният план, предлаган като облачен пакет услуги от пакети на Microsoft във всички пакети на Microsoft Office, до които служителите онлайн могат да получат достъп. Този пакет включва и функции за видеоконференции.

Колаб сега е облачното предлагане на Kolab Systems, което добавя търговски услуги отгоре на безплатния отворен код Kolab Mail Server. Kolab Now не е безплатен и основният му пакет е по-скъп от предложението на Microsoft за входно ниво. Ценовата структура на Kolab Now предлага индивидуални сметки или групови сметки. Цената за груповата сметка не е толкова прозрачна като тарифата на Microsoft и е мащабируема в зависимост от броя на потребителите и количеството място за съхранение, което купувачът посочва.

Kolab Now предлага 30-дневна безплатна пробна версия и за двата си плана. Microsoft не предлага никаква безплатна пробна версия за своите планове за Exchange Online. Въпреки това, най-добрият план за Microsoft Exchange Online всъщност е част от пакета Office 365 Business Premium и това може да има 30-дневна безплатна пробна версия.

Методи за удостоверяване

Kolab предлага по-обширни процедури за удостоверяване от Microsoft Exchange Server. Най- Kolab система изисква отделно удостоверяване към файловата система на имейл сървъра и неговата база данни, докато едно влизане в системата за администриране в Exchange получава достъп до всички елементи.

Системата за удостоверяване на Microsoft Exchange Server разчита на Active Directory. Това е добре утвърдена система за управление на ресурси и потребители, която се използва от много приложения. Сърцето на системата е база данни, която свързва потребителите с ресурси. AD е наличен само в операционната система Windows и това е стандартният метод за удостоверяване, използван за всички продукти на Microsoft, включително операционната система Windows.

Удостоверяването на потребителя на Kolab се основава на LDAP. Това е протоколът за лек достъп до директория и е друга добре позната система за удостоверяване. LDAP не е ограничен до Windows и затова е достъпен за Linux системи. LDAP се използва за Услуга за имена на домейни (DNS), така че всеки път, когато имате достъп до уеб страница, вашият компютър използва LDAP, за да получи IP адреса на сайта, който искате да посетите.

И Microsoft Exchange, и Kolab използват стандарта SMTP AUTH. Това е разширение на Simple Protocol Protocol Transfer Protocol, което определя процедурите за достъп и сигурност на потребителите. Когато POP3 се използва, и Exchange, и Kolab използват способността APOP за предварително одобряване на потребителите и изкореняване на необходимостта потребител да влезе, за да изпрати всяко съобщение.

Kolab Now, онлайн версията на сървъра на Kolab, предлага двуфакторно удостоверяване за влизане от потребителя като допълнителна екстра. Един проблем на тази функция е, че тя деактивира синхронизирането на имейли и прави невъзможно използването на IMAP процедури, които изтеглят съобщения на място в приложението за имейл клиент.

Сигурност на данните

И Microsoft Exchange Server, и Kolab работят предотвратяване на загуба на данни (DLP) методи за улесняване на архивирането на данни и поддържане на съдържание и информация за проследяване.

Внедряването на DLP на Microsoft специално отговаря на регулаторните стандарти за лична информация (PII) и на Индустрия за разплащателни карти (PCI).

Exchange използва ActiveSync, за да направи имейлите достъпни навсякъде. Системата е в състояние да изтрие отдалечено съхранени имейли и да заключва индивидуален акаунт. Тези функции са специално насочени към защита на данните на компанията в случай на загуба или кражба на мобилни устройства, които имат достъп до имейли, управлявани от Microsoft Exchange.

Сигурност на пощата

Процедурите за защита на вашата имейл система до голяма степен зависят от имейл клиента, който използвате, и съвместимостта на клиентите за кореспондентите на всички имейли, изпращани от потребители на вашата имейл система. Криптирането от край до край, по самото му определение, трябва да бъде координирано от клиентите на подателя и получателя и не може да бъде реализирано от сървъра. Въпреки това сървърът може да играе роля в защитата на данните между себе си и своите клиенти.

Използват се както Kolab, така и Microsoft Exchange Сигурност на транспортния слой (TLS) процедури чрез SSL библиотека за защита на данните в транзит. И в двата случая, Перфектна тайна за напред (PFS) преиздава преговори за криптиране с всяко предаване, за да предотврати излагането на компрометирани ключове на всички комуникации.

Облачните услуги на двете системи използват HTTPS за защита на качванията и изтеглянията на данни към и от сървъра.

Мерки против спам

Рамка на политиката на подателя (SPF) блокира подправянето, като проверява дали изпращащият имейл сървър всъщност е оторизиран сървър за домейна, съдържащ се в имейл адреса на входящ имейл. Тази система се използва както от Microsoft Exchange, така и от Kolab.

Както на място, така и на облачните версии на Microsoft Exchange има по-всеобхватни мерки срещу спам, отколкото техните колеги Kolab. Обменът на място включва антивирусна защита, докато облачната версия интегрира пакет от мерки за сигурност, наречени Exchange Online Protection (EOP). Въпреки че е базиран на облак, EOP филтрирането може да се приложи и за внедряване на Exchange Server на място.

EOP предприема много мерки за защита на потребителските имейл клиенти, а също и на самия имейл сървър от атаки на злонамерен софтуер и хакерски стратегии. Системата е услуга за филтриране по имейл, която сканира всички входящи имейли, преди да стигнат до вашия сървър. Филтърът търси аномалии за идентификация на подателя с SPF и също така проследява злоупотребите с имейл чрез централизиран черен списък. EOP ще сканиране за подписи на злонамерен софтуер и прилагайте избрано от клиента филтриране на правилата, блокиране на имейли от забранени източници или имена на домейни, които включват определени ключови думи.

Системата EOP предлага много силна защита и тя може да бъде абонирана като самостоятелна услуга, независимо кой имейл сървър използвате, така че бихте могли да използвате Microsoft EOP като предна част за вашия имейл сървър Kolab.

Придружаващи приложения

Kolab се таксува като система за сътрудничество с функции на календара и бази данни за контакти, които позволяват планиране на задачи и споделяне на данни. Реализацията на тези функции обаче силно зависи от съвместимостта на избрания от бизнеса имейл клиент да взаимодейства със сървъра Kolab..

Календарът може да бъде създаден с групи, така че задача, написана от един потребител, се разнася до календарите на сътрудниците. Системата Kolab също позволява споделяне на файлове. Тази функция обаче изисква съхранение на файлове, което интегрира контрол на версиите и заключване на файлове. Втората централизирана календарна система позволява резервирането на ресурси, като оборудване и заседателни зали.

Microsoft Exchange също така предлага функция за календар и база данни за контакти. Тези функции се свързват с Outlook, така че ако сте отидете с препоръчителната комбинация от Exchange и Outlook, ще можете да се възползвате от пълни функции за планиране и групов чат на този имейл сървър.

С Outlook като клиент, всеки потребител може да има достъп до един и същ списък с контакти, календар и имейл пощенска кутия на различни устройства. Системата Exchange също така позволява разгръщане на централизирани календари за планиране, по подобен начин на функциите за сътрудничество на Kolab. Обменът включва също проследяване на документи и контрол на версиите.

Най- незадължителни екстри че офертите на Microsoft с Exchange са непобедими. Вместо да изразява своята продуктивност, Office 365 като добавка към Exchange, фирмените пакети Exchange Server в своя Office 35 Business пакет. Това ви дава интеграция Excel, дума, и другите инструменти, включени в пакета на Office 365.

Сравнение на Microsoft Exchange Server и Kolab

Прякото сравнение между основните версии на Microsoft Exchange и Kolab е много по-лесно изпълнимо. Exchange работи на Windows, а Kolab работи на Linux.

Обменът е платен пакет, докато Kolab е безплатен за използване. И двата сървъра на място предлагат функции за сътрудничество и включват сходни нива на защита на данните и сигурност на предаването.

Онлайн системите на двата алтернативни имейл сървъра имат повече общо от версиите на място. Kolab предлага много по-голяма функционалност в своята облачна версия от основния безплатен локален пакет с отворен код; облачната платформа и на двете изтрива зависимостта на операционната система, която разграничава инсталираните версии. Друг фактор, който приближава онлайн версията на Kolab, Kolab Now, до офертата на Microsoft Exchange е, че тя е платена услуга.

Kolab е страхотен имейл сървър за Linux среда и приспособимостта му към броя на имейл клиентите, с които може да работи, означава, че можете дори да разпространявате Outlook на потребителите си и да спечелите голяма част от функционалността, която Exchange предлага.

Най- безплатен Колаб е добър вариант за малки фирми. Въпреки това, по-големите предприятия, които се нуждаят от гарантирана производителност, ще трябва да изберат пакета за поддръжка на Help Desk, предлаган от Kolab Systems. След като преминете към платените версии на Kolab, локални или онлайн, ценовото предимство на Kolab ерозира и ползите от производителността на Microsoft Exchange стават по-привлекателни.

Предлагайки безплатна опция с отворен код, Kolab Systems достигна до по-широк пазар от Microsoft. Microsoft обаче все още е непобедим в обслужването на бизнес сектора.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − = 42

Adblock
detector