Nagios vs Zabbix сравнено – кое е по-добро за мрежов мониторинг?

Nagios vs Zabbix Снимка

Когато става въпрос за мрежов мониторинг има изобилие от инструменти, които предлагат отлично наблюдение. Въпреки това, няколко сблъсъка печелят толкова внимание, колкото Nagios срещу Zabbix. И двете решения са внедрени от организациите за наблюдение на големи корпоративни мрежи. В тази статия ще сравним Nagios Core и Zabbix защото те са едновременно с отворен код и са достъпни безплатно (а не Нагиос XI който е платен продукт).

Тъй като мрежовите монитори предлагат на потребителите перфектния баланс на простота и дълбочина. Възможността да наблюдавате вашата мрежа зависи от вашата перспектива. Като цяло и двете програми предоставят изчерпателен изглед на свързаната мрежа. Качеството на тези два продукта прави много трудно да се избере кое е най-доброто, но ние преминахме през процеса на разграждане на всеки продукт въз основа на основните характеристики.

Ще проучим ключови характеристики като табла, конфигуриране, Известия, протокол поддържа, AutoDiscovery, и плъгини. Целта е да се разгледа задълбочено какво може да предложи всеки продукт и което осигурява по-добро цялостно наблюдение. По-долу е кратко резюме как се подреждат тези два продукта:

КатегорияНагиос CoreZabbixWinner
Табло за управление и потребителски интерфейс Висококачествено табло.

Таблото за управление на Nagios Core предоставя основна информация, като например състоянието на устройствата, но не предлага същото ниво на яснота и качество на дисплея като Zabbix.

Висококачествено табло.

Zabbix има предимството въз основа на производствената си стойност. Таблото на Zabbix може да бъде персонализирано и предлага по-чисто преживяване от Nagios Core.

Zabbix
Конфигурация Nagios принуждава потребителя да въведе конфигурации като текстови файлове. Конфигурацията е друга функция, която се навежда силно към Zabbix.

Zabbix ви позволява да промените конфигурациите си чрез уеб-базиран интерфейс.

Zabbix (въз основа на удобство и лекота на използване)
Визуализацията Nagios Core не предлага графики по подразбиране. Ако обаче изтеглите приставката NagVis, тогава можете да наблюдавате вашата мрежа чрез използването на графики. Zabbix разполага със собствени премиум графики, които се предлагат извън пазара. Zabbix (въз основа на удобството)
Уеб интерфейс Има собствен уеб-базиран интерфейс.

Удобно за разгръщане, но взаимодействието ви с Nagios Core е доста ограничено. Например можете да правите основи като преглед на здравето на мрежата и да генерирате отчети, но не можете да направите много повече. Потребителският интерфейс също е значително остарял.

Има собствен уеб-базиран интерфейс.

Удобен за разполагане. Zabbix ви позволява да конфигурирате вашата среда за наблюдение чрез използването на модерен потребителски интерфейс.

Zabbix
AutoDiscovery По подразбиране не може да се стартира автоматично откриване.

Въпреки това, с плъгин NagiosQL, можете да стартирате автоматично откриване, за да намерите свързани устройства. Това е една от малкото области, в които Nagios Core има ясно предимство пред Zabbix.

По подразбиране не може да се стартира автоматично откриване. Nagios Core
Поддръжка на протокол Предлага поддръжка за HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH и MySQL. Предлага поддръжка за HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH и MySQL. Равномерно съвпада
Сигнали и известия Предупрежденията и известията се предлагат извън кутията.

Можете да изберете да получавате сигнали чрез имейл и SMS. Nagios Core предлага множество нива на предупреждение, но просто не съвпада с персонализирането на Zabbix.

Предупрежденията и известията се предлагат извън кутията.

Можете да изберете да получавате сигнали чрез имейл и SMS. Zabbix ви позволява също да персонализирате съобщения и да определите ескалационна верига.

Zabbix
Шаблони за наблюдение Не Zabbix предлага шаблони за FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP и Telnet. Zabbix
Plugins Nagios Core предлага богата гама от допълнителни плъгини. Не Nagios Core
общност 67 000 членове 80 000 членове Zabbix
Цена Безплатно

Nagios Core има предимството, че действа като стъпка към Nagios XI. Това позволява на потребителя да увеличи мащабите си.

Безплатно Nagios Core

Табло за управление и потребителски интерфейс

Снимка на Nagios Core

Първото сравнение, което ще разгледаме между тези два продукта, е потребителският им интерфейс. Основно това означава таблото за управление. И в двете програми таблото за управление ще бъде мястото, където прекарвате по-голямата част от времето си, така че е важно да имате възможност да наблюдавате мрежата си ефективно. Nagios Core предлага потребителско изживяване, което улеснява нещата. Има визуален дисплей на здравето на инфраструктурата и различни цветно кодирани дисплеи, които показват колко добре функционира вашата мрежа.

Услугите и устройствата са категоризирани с различни състояния като: Добре, Внимание, неизвестен, критичен и Предстоящо. Това ви осигурява всичко, което е необходимо за наблюдение на корпоративна мрежа. В лявата част на страницата е показано навигационно дърво, за да можете лесно да видите къде се намират ключови страници като тенденции, сигнали и известия.
Снимка на Zabbix

От друга страна, Zabbix на таблото поддържа много качествен външен вид. Потребителският интерфейс е ясен и цветно кодираните дисплеи излизат от добре дефинираните екрани. Най- Zabbix таблото за управление е напълно персонализирано. Въпреки че може да се нуждаете от някои познания за кодирането, за да извлечете максимума от дизайна му, той ви предлага по-персонализирано преживяване от това Nagios Core. Например, можете да имате таблици с подробности за състоянието на хоста и системата на първа страница, така че да знаете веднага дали има някакви проблеми.

По отношение на цялостното потребителско изживяване, използваемостта и дизайна, Zabbix има ясно предимство. Съчетанието от модерност и персонализиран дизайн прави наистина персонализирано наблюдение. Докато Nagios Core със сигурност има основите да наблюдавате мрежата си, просто не е толкова задоволително да използвате.

Конфигурация

Конфигурацията е област, която ще се появи много в тази дискусия, тъй като е толкова важна за структурирането на наблюдението. Zabbix има огромно предимство в това отношение, защото можете промяна на конфигурациите чрез уеб-базиран интерфейс. Един от основните проблеми с Nagios Core е, че всички конфигурации трябва да бъдат въведени като текстови файлове. Вместо да взаимодейства с потребителския интерфейс, потребителят трябва да създава текстови файлове.

Резултатът е конфигурации, които са неудобни за установяване. Zabbix получава кимване в тази област въз основа на това колко лесно е да създавате конфигурации. Въпреки че конфигурациите на базата на текстови файлове не са в края на света, по-новите потребители биха били много по-удобни за взаимодействие Zabbix на GUI.

Визуализацията

Една от характеристиките, които всички общи инструменти за мониторинг на мрежата имат общо е визуализация. Програмите, които показват вашите мрежови данни в графики и диаграми, които са лесни за четене, безспорно са най-популярните. Възможността да се обърнете към графика, за да видите тенденциите в мрежата си е от ключово значение за разбирането на случващото се под капака. От двата продукта, само Zabbix се предлага снабден с графики извън кутията.

В ред за да видите графики на Nagios Core, трябва да използвате плъгин NagVis. Това не е труден процес, но липсата на тази функция определено е пропусната възможност. Zabbix на визуализацията очевидно е по-добрата от двете. След като сте вдигнали графика Zabbix дизайнът стои почти на всеки друг продукт за наблюдение на мрежата, който можете да се сетите, което го прави наш номер едно тук.

Уеб интерфейс

И двете Nagios и Zabbix имат използван уеб интерфейс, но това е област, където Zabbix има явно предимство. Nagios Core ви предлага основен потребителски интерфейс, но освен остарялото онлайн изживяване, което можете виждат само здравословното състояние на мрежата и генерират отчети. Въпреки че това е достатъчно за повечето потребители, той не ви позволява да създавате персонализирани конфигурации. Zabbix може да бъде конфигуриран според вашите изисквания по подразбиране, докато с Nagios трябва да конфигурирате чрез текстови файлове или да разгърнете допълнителни приставки.

Ако търсите платформа, която е лесна за внедряване и достъпна онлайн, тогава Zabbix трябва да бъде вашият избор. Nagios Core предлага уеб-GUI, който се чувства остарял десет години. Докато Nagios Core дизайн все още свършва работата Zabbix на конфигурацията и постният уеб интерфейс го правят много по-умел при работа с големи натоварвания на предприятието.

AutoDiscovery

Снимка на NagiosQL

Технически нито едно Nagios Core или Zabbix може да провежда AutoDiscovery по подразбиране обаче с помощта на приставка, наречена NagiosQL можете да откриете автоматично устройства в цялата си мрежа. Това означава, че когато стартирате Nagios, той ще започне автоматично да търси устройства. С други думи, няма да ви се налага да ги добавяте ръчно. На Zabbix ще трябва да отделите време за това ръчно.

Като посетите Nagios сайт за размяна можете да активирате това NagiosQL плъгин. Това е една характеристика къде Nagios Core има огромно предимство пред Zabbix. Възможността да добавяте устройства към вашата мрежа, без да се налага да конфигурирате ръчно всичко, ви спестява много време и усилия, преди да започнете мрежовия си мониторинг.

Поддръжка на протокол

Голяма част от способността за мониторинг на системите е свързана с използването на протоколи. Без правилните протоколи видимостта ви в мрежа е силно ограничена. За щастие и на двете Zabbix и Nagios имат приличен набор от протоколи, с които да работите. И двата продукта поддържа HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH, и MySQL. По отношение на поддръжката на протоколи, Nagios сърцевина и Zabbix са равномерно съчетани.

Сигнали и известия

Сигналите и известията са се превърнали в един от най-важните аспекти на мониторинга на мрежата. Ръчното наблюдение е дълбоко недостатъчно и дори ако бяхте на бюрото си 24 часа на ден, няма да можете да забележите всяко малко събитие, което се случва в мрежата ви. Сигналите ви позволяват да разчитате на вашата система за наблюдение на мрежата, за да маркирате проблемната дейност, която да разрешите.

И двете Zabbix и Nagios Core имат собствена система за сигнали. Всеки продукт ви предупреждава по имейл и SMS, когато бъде открито нещо проблемно. Nagios има множество нива на предупреждение, обозначаване на събития с съобщение за грешка, предупреждение или добре. Това ви помага да определите приоритет кои събития са най-важни. Zabbix на сигналите и известията са добри, защото ви позволяват персонализирайте съдържанието на съобщението си.

Например, можете да отправяте съобщения да включват информация като данни и време, име на хост, стойност на артикула, стойност на задействане, хост профил, потребителски макроси и история на ескалация. Това е много полезно, за да сте сигурни, че е включена цялата необходима информация. Обаче какво наистина дава Zabbix на алармената система на ръба е нейните способности за ескалация. Ако първоначалното ви съобщение не получи отговор, то ще бъде изпратено до друг получател. В случай, че няма отговор в края на веригата, той може автоматично да изпълни команда за действие.

Този набор от конфигурации за предупреждение ви позволява да персонализирате система от сигнали според нуждите на вашия екип. Можете да посочите кой е първата точка за контакт и да се уверите, че другите членове на екипа са готови да се включат, ако няма отговор. Въз основа на персонализирани съобщения и възможността за определяне на ескалационни вериги, Zabbix има явно предимство.

Шаблони за наблюдение

Шаблоните са област, която често се пренебрегва в полза на по-големи функции като персонализирани табла за управление и визуализация. Това е жалко, защото шаблоните за наблюдение премахват много нужди от ръчна конфигурация. Zabbix има набор от шаблони за FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP и Telnet. Тези шаблони ви позволяват да ударите земята и да започнете да наблюдавате веднага от настройките на шаблона.

Nagios Core няма шаблони за наблюдение. Докато можете да намерите информация за настройките за наблюдение от по-широкия Nagios общност, тя все още изисква повече инвестиции от предлаганите от шаблоните по подразбиране Zabbix. Zabbix на шаблоните допринасят огромно за цялостното преживяване на мрежовия мониторинг и дават на този продукт предимство тук.

Plugins

В много други раздели ни чухте как говорим за плъгини Nagios. Наличието на плъгини е нещо, което задава Nagios Core освен от Zabbix. Има стотици налични плъгини, които да се използват с Nagios Core. Въпреки че не всички от тях са полезни, има много такива. Въпреки че Zabbix е страхотен инструмент, липсата на плъгини е донякъде пропусната възможност. Nagios Core предлага по-добрата стойност на двете по отношение на плъгините.

общност

Снимка на уебсайта на Zabbix на Общността

Наличието на разнообразна и активна общност зад един инструмент често е също толкова полезно, колкото и всички основни функции. Общността около платформата за наблюдение на мрежата стои като източник на ценна информация и прозрение. Ако имате проблем с вашия продукт или се нуждаете от насоки как да извлечете максимума от вашата мониторингова среда, то форумите на общността на съответния ви продукт трябва да бъдат един от първите ви пристанища за повикване.

И двете Nagios и Zabbix са известни с това, че имат активни общности за подкрепа. В момента Zabbix има списък с членове на обща стойност над 80 000, и значителен брой активни потребители. учудващо Nagios има значително по-малко с приблизително 67 000 потребители. Същественото следване на двете общности ви осигурява надежден ресурс от информация за всеки продукт.

Потребителските общности на и двата инструмента осигуряват богати източници на разширения за тези продукти. В случая на Nagios можете да получите стотици добавки от общността безплатно. Zabbix може действително да използва Nagios добавки с малко ръчно скриптове, за да адаптира изхода на функции от Nagios архитектурата към по-опростените процедури на информационния поток на Zabbix. Въпреки това, общността Zabbix е чудесен източник на шаблони, което е основният метод на разположение за персонализиране на Zabbix.

приспособимост

Тъй като и Nagios Core и Zabbix са проекти с отворен код, вие имате напълно право да получите достъп до кода, да пренапишете части от него и да създадете персонализирано изпълнение, което точно отговаря на вашите нужди. Въпреки това, в повечето случаи, потребителите на Nagios Core са склонни да разчитат на добавки за персонализиране на системата и Потребителите на Zabbix разчитат на шаблони като метод за персонализиране.

Услуги

Както Nagios Core, така и Zabbix имат вградени агенти, които разширяват възможностите на инструментите. Zabbix има един агент, който управлява всички услуги. Това се нарича Забикс агент. Можете да накарате агентът Zabbix да изпълнява подобни задачи на услугите, предоставяни от различни агенти в Nagios Core.

Тези агенти на Nagios Core са тези Nagios Remote Plugin Executor (NRPE), което улеснява дистанционното наблюдение, Nagios Remote Data Processor (ПРСР), който е механизъм за пренос на данни, NSClient++, което позволява Nagios Core да наблюдава устройства с Windows и Нагиос Крос платформа агент, който е API за подаване на данни в други приложения.

В услугите модулният подход на Nagios е ясен победител в агента на Zabbix.

Цена

Не е тайна, че инструментите за мониторинг на мрежата могат да бъдат скъпи, особено що се отнася до най-популярните инструменти на пазара. Въпреки това и двете Zabbix и Nagios намалете тази тенденция, като сте достъпни безплатно. Разликата между двете е тази можете да надстроите Nagios Core до Nagios XI. Въпреки че те не са един и същ продукт, струва си да се включи, защото той предоставя на потребителите път, през който да увеличат. Нагиос XI започва от 1,995 долара (1519 британски лири). Тази цена ви позволява да използвате инфраструктура мониторинг, капацитет планиране графики, редом с хиляди добавки и мулти-наемател възможности.

Докато тези две са врат и шия в цената, трябва да дадем предимство на Nagios защото имате възможност да надстроите, ако е необходимо. Функциите, предлагани чрез надстройка до Нагиос XI са достатъчно съществени, за да надминат Zabbix в много ключови области. По-специално една област е тази на съветниците за конфигурация, които ще ви преведат през процеса на използване на различни функции Nagios.

Zabbix: Премиум мрежов мониторинг на разположение безплатно

След сравнението на двете става ясно, че Zabbix е победителят. Докато Nagios сърцевина има основите за функциониране на ефективен мониторинг на мрежата, той просто няма опит и конфигурируемост Zabbix прави. Zabbix е безплатен мрежов монитор, който работи като продукт, разположен в най-високата ценова група. Освен липсата на AutoDiscovery особеност, Zabbix е много добре заоблен продукт.

Въпреки че няма способността за автоматично откриване на Nagios Core тя се представя високо в целия борд. В повечето ключови диференциатори, Zabbix просто превъзхожда Nagios сърцевина. Със система за сигнали с автоматична ескалация за изчистване на генерирането на графики, този продукт има всичко.

Zabbix на функции се събират, за да създадат много просто и пълноценно наблюдение. Шаблоните за наблюдение намаляват размера на ръчната конфигурация, която трябва да бъде завършена, за да видите вашата мрежа. След като бъде забелязан проблем, персонализирани съобщения и веригата за ескалация прави реакцията на събитията изключително ефективна. Програмата реагира на ключови събития, като автоматично предава информация директно на ключовите членове.

Въпреки че Nagios Core предлага качествено наблюдение, не е включено Zabbix на ниво. Потребителският интерфейс изглежда остарял и липсата на удобна конфигурация и визуализация по подразбиране наистина го намалява. Въпреки това Nagios Core има ясното предимство на автоматичното разкриване, уеб-базиран GUI и допълнителни приставки.

В повечето корпоративни среди Zabbix е по-добрият инструмент за използване. Ако обмисляте да приложите инструмент за мониторинг на мрежата във вашата организация, горещо ви препоръчваме да помислите Zabbix. Въпреки че може да бъде лесно да се пренебрегне на този наситен пазар, определено трябва да се вземе предвид, ако цените лекото внедряване и премиум конфигурация.

Вижте също:
25 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на мрежата за 2018 г.
10 най-добри инструменти за управление и мониторинг на работата на приложението
10 най-добрите безплатни TFTP сървъри за Windows, Linux и Mac
20-те най-добри безплатни SFTP и FTPS сървъра за Windows и Linux

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − 30 =

Adblock
detector