Най-добър монитор за честотна лента – безплатни инструменти за анализ на използването на мрежовия трафик

Мониторинг на лентата

Какво е мониторинг на честотната лента и защо е важно?

Мониторингът на честотната лента е практика за измерване на наличната честотна лента в локална мрежа (LAN) или широкомащатна мрежа (WAN).

Мониторът на честотна лента ще предостави в реално време представа за използването в цялата ви мрежа, така че можете да управлявате проактивно всички ограничения, но най-важното да идентифицирате скачанията в лентата на мрежата, които биха могли да насочат към други проблеми, като например мрежово проникване.

По-долу покриваме всеки от следните инструменти, но в случай, че ви липсва и искате резюме, ето нашия списък с най-добрите инструменти за мониторинг на честотната лента:

  1. Монитор за честотна лента в реално време SolarWinds (БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ) – Безплатен пакет от инструменти, който използва NetFlow, J-Flow и sFlow за запис на модели на трафик и улавяне на пакети.
  2. Мрежов монитор Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) – Инструментът PRTG съдържа голям брой сензори, сред които са NetFlow и sFlow монитори.
  3. SoftPerfect NetWorx – Безплатен за 30 дни, този инструмент за Windows, Mac OS и Linux би бил идеален за наблюдение на малки мрежи.
  4. ManageEngine Bandwidth Monitor – Част от набор от инструменти за мониторинг на инфраструктурата, тази програма използва NetFlow съобщения за изследване на мрежовия трафик.
  5. ntopng – С безплатно издание на общността този монитор с отворен код използва nProbe за събиране на информация за потока на трафика.
  6. WhatsUp Gold – Мрежов инструмент за мониторинг, който се инсталира в Windows и може да бъде разширен от специализиран модул за анализ на мрежовия трафик.

Защо да следите интернет честотната лента?

Ако използвате WAN с много взаимодействие между сайтове, ако интегрирате облачни услуги в своята ИТ инфраструктура или ако основният ви бизнес изход е вашият уебсайт, вашият мониторинг на честотната лента трябва да покрива производителността на интернет, както и използването на мрежовата честотна лента..

Без съмнение имате план за услуги с интернет доставчик, за да свържете бизнеса си заедно по целия свят и да общувате с доставчици и клиенти. Може да сте избрали план, който не ви осигурява достатъчно честотна лента. Ще откриете тази ситуация само когато наблюдавате консумацията на честотна лента във вашите интернет връзки.

Защо да използвате инструмент за наблюдение на мрежовия трафик?

Вашият интернет доставчик обещава да ви осигури надеждна тръба до интернет с определен обем; избраната от вас инсталация на мрежов хардуер е проектирана да осигури определено ниво на обслужване в рамките на вашето съоръжение. Получавате ли очакваната честотна лента и наличност или нещо не успява да се достави? Дали неочакваният трафик консумира честотната лента, която получавате?

Инструментите, които наблюдават мрежовия трафик и честотната лента, могат да използват различни технологии. Хостът може да наблюдава всички пакети, преминаващи през определен мрежов интерфейс (тоест улавяне на пакети). Повечето управлявани мрежови устройства – и хостове – поддържат SNMP и по този начин те могат да бъдат запитвани, за да получат статистически данни за ефективността.

Мониторингът на пропускателната способност се фокусира върху наличния капацитет на мрежовото оборудване и размера на този капацитет, който е зает от трафика. Можете да разширите тази видимост допълнително, като получавате разбивка на обемите на трафик по приложение или по източник и местоназначение, за да откриете къде са истинските скокове на честотната лента.

Статистика на мрежовия трафик

Трябва да наблюдавате консумацията на честотна лента на всяка връзка във вашата мрежа, а не само общата наличност на честотната лента. Една връзка може да бъде претоварена, докато други запазват свободен капацитет. Добавянето на допълнителна честотна лента за облекчаване на претоварването на една връзка може да доведе до пропускане на допълнителна пропускателна способност и претоварване на други връзки. Тази претоварена връзка може да крие недостатъчното предоставяне на честотна лента в други области на мрежата.

  Dos срещу DDoS атаки: разликите и как да ги предотвратим

Ако вашите мрежови устройства поддържат протокол за мониторинг на трафика като NetFlow или sFlow, те могат да публикуват данни за трафика на вашия инструмент за наблюдение. За повече информация за тези технологии вижте Вход към анализа на трафика в Най-добрите безплатни анализатори и колектори за NetFlow за Windows и NetFlow срещу sFlow: Каква е разликата и коя е по-добра?

Инструменти за мониторинг на пропускателната способност на мрежата

Кои инструменти за мониторинг на честотната лента са подходящи за вас? Има няколко съображения при извършване на сравнение на инструментите за мониторинг на мрежата. Един от факторите е какви технологии за мониторинг поддържа инсталираният ви хардуер (напр. Поддържат ли SNMP? NetFlow? SFlow?). Единият е размерът и сложността на вашата мрежа; прост инструмент, който е много подходящ за малък офис, е напълно неадекватен за голяма сложна мрежа. Тук ще разгледаме най-популярните и богати на функции безплатни инструменти за мониторинг на честотната лента, които могат да ви дадат данни в реално време за използването на мрежата и интернет честотната лента..

Инструментите за мониторинг, които ви позволяват да извършите тест на мрежовата честотна лента при поискване, предоставят аналитични функции. Отстраняване на проблеми с честотната лента е невъзможно без възможност за събиране и съхраняване на мрежовия трафик.

Изисквания за мониторинг на честотната лента

Имате нужда от инструмент, който може да наблюдава мрежата за вас, докато сте заети с други задачи. За да получите това ниво на обслужване от вашия монитор на честотната лента, не забравяйте да изберете инструмент, който може да проверява за нивата на трафик, приближаващи се до пълната ви налична честотна лента, и да ви изпраща сигнали. Отчетите, които могат да бъдат планирани по всяко време на деня, също ще ви помогнат да следите за използването на честотната лента 24/7.

Аналитичните функции в инструментите ви помагат да планирате нуждите си за капацитет както за задоволяване на текущото търсене, така и за отчитане на увеличаването на тенденцията на трафика и осигуряването на допълнителни услуги при поискване.

Ако избраният от вас трафик инструмент може да запише събрания трафик във файл, да отвори файлове и данни за трафика в зрителя, тогава можете да започнете да наблюдавате моделите на трафик на наблюдатели във времето. Зрителите, които включват възможности за филтриране, сортиране и маркиране, ще ви позволят да идентифицирате източниците на проблеми с капацитета на лентата. Аналитичните инструменти, които имат сложни графични изображения за данни и изчерпателни формати на отчитане, ще ви позволят да комуникирате проблеми и решения на заинтересованите страни във вашата организация и да стигнете до съвместни решения.

Най-добрите монитори за честотна лента

Взехме под внимание всички горепосочени изисквания и съставихме препоръки за софтуера, който трябва да имате предвид, когато сте на пазара за монитор на честотна лента. В момента има много страхотни монитори, но няма да имате достатъчно време, за да ги проверите. Така че, ние написахме това ръководство, за да съкратим времето, което трябва да отделите за проучване на нов софтуер за вашето предприятие.

1. SolarWinds монитор за честотна лента в реално време – БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ НА СВЕТЛИНАТА

SolarWinds прави набор от продукти, осигуряващи цялостна поддръжка за мониторинг и управление на мрежата. Техният анализатор на трафик в реално време NetFlow предоставя полезни данни за честотната лента за устройства, които поддържат NetFlow; обсъдихме този инструмент в по-ранен пост за най-добрите безплатни анализатори и колектори NetFlow. Тук ще се съсредоточим върху друг безплатен инструмент от SolarWinds, монитора на честотната лента в реално време.

Мониторът за честотна лента в реално време SolarWinds работи на Windows. Той използва SNMP за анкетиране на множество мрежови интерфейси в реално време за статистиката на трафика им и визуално показва състоянието на избран интерфейс графично.

SolarWinds RTBM: Списък на откритите интерфейси, които могат да бъдат наблюдавани

Фигура 1: Списък на откритите интерфейси, които могат да бъдат наблюдавани

След като предоставите IP адреса и SNMP параметрите за устройството или хоста, мониторът на честотната лента в реално време изброява интерфейсите там и основни данни за тях.

  SQL Commands Cheat Sheet

SolarWinds RTBM: Графичен дисплей за използване на интерфейса

Фигура 2: Графичен дисплей на използването на интерфейса

Избирането на един от интерфейсите ви предоставя графичен дисплей за използване на честотна лента в този интерфейс.

SolarWinds RTBM: Задаване на прагове за алармиране при използването на интерфейса

Фигура 3: Задаване на прагове за алармиране при използването на интерфейса

Можете да зададете праговете за интерфейс, така че графиката да показва предупреждение, когато използването надвишава избраните от вас граници.

Мониторът за честотна лента в реално време е чудесен начин да видите какво се случва в определени интерфейси, особено за устройства, които не поддържат NetFlow (или sFlow). Анализаторът на трафик на мрежи в реално време SolarWinds може да навива трафик чрез разговор, приложение, домейн, крайна точка и протокол; мониторът на честотната лента работи от по-основни показатели, така че не може да го направи. Но когато имате устройства, които не поддържат протоколите за мониторинг на трафик на потока, мониторът на пропускателната способност в реално време е основен инструмент.

ДВА БЕЗПЛАТНИ ИНСТРУМЕНТА: Вземете и два безплатни инструмента от SolarWinds в пакета за мониторинг на честотната лента.

Можете също да получите и тези безплатни инструменти от SolarWinds в пакета за мониторинг на честотната лента.

Друга опция за мониторинг на честотната лента, която се предлага от SolarWinds, е ipMonitor. Това не е безплатен инструмент, но можете да го изпробвате в 14-дневна безплатна пробна версия. Това е специализиран инструмент, който следи мрежи, сървъри и приложения. Той ви държи в течение на всички показатели за ефективност, включително наличност, актуалност, качество на интернет и капацитет на мрежата. Този монитор работи върху данни в реално време, включва сигнали и функции за докладване и ще ви помогне да отстраните системната повреда, свързана с капацитета.

Ако решите да преминете към инструмент за разходи, който може да се разраства с вашия бизнес до обхвата на предприятието, Network Bandwidth Analyzer Pack включва Network Performance Monitor и NetFlow Traffic Analyzer; за повече информация относно тези инструменти вижте преглед на SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРИТЕ

Мощен инструмент, който не само следи и графицира множество мрежови интерфейси в реално време, но и можете да настроите прагове и сигнали за интерфейс, особено за устройства, които не поддържат NetFlow. В комплект с безплатен мрежов анализатор можете да видите трафика чрез разговор, приложение, домейн и крайна точка. Освен това е 100% безплатно.

Изтегли: БЕЗПЛАТЕН пакет за мониторинг на честотната лента от SolarWinds

Официален сайт: www.solarwinds.com/network-bandwidth-analyzer-pack/

ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА: Windows

2. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)

Мрежовият монитор Paessler PRTG е решение с „включени батерии“, което следи използването на честотната лента, здравето на устройствата във вашата мрежа и други. Безплатната версия е ограничена до 100 сензора след първия месец; тъй като сензорът е индивидуален поток от данни, всяко устройство обикновено се нуждае от няколко сензора.

PRTG Network Monitor работи на Windows. Той използва SNMP, WMI, NetFlow, sFlow и пакетиране на пакети. Настройката на инструмента е малко сложна, но са предоставени съветник за настройка и видео с инструкции.

PRTG Network Monitor: Преглед на най-високите говорители, връзки, протоколи и други приложения

Фигура 11: Преглед на най-високите говорители, връзки, протоколи и други приложения

Безплатната версия на PRTG Network Monitor предоставя добре снабден набор от инструменти за наблюдение на малка мрежа, изтеглете безплатната пробна версия тук. За повече подробности вижте Най-добрите безплатни анализатори и колектори за NetFlow за Windows.

Paessler PRTG Network MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия на Paessler.com

3. SoftPerfect NetWorx

Много комплекти инструменти за мониторинг на мрежата предполагат, че администрирате голяма и сложна мрежа и по този начин предоставяте сложен набор от възможности. Но в категорията на мониторинга на честотната лента има много инструменти, които отиват в другата посока, следяща пропускателната способност на един компютър. Това вероятно е твърде минималистично за вас, но ако имате малък офис и трябва да наблюдавате само един (или няколко) компютъра и един рутер, тогава SoftPerfect NetWorx може да е най-лесният инструмент, от който се нуждаете.

NetWorx е чист инструмент, който ще следи използването на честотната лента на един или повече персонални компютри или на една машина Mac или Linux; и също така може да следи пропускателната способност на вашия рутер към интернет чрез SNMP. NetWorx вече е лицензиран инструмент, така че е безплатен само за 30 дни, след което трябва да излезете за (доста евтин) лиценз.

  11 най-добри инструменти и софтуер за откриване на мрежа

SoftPerfect NetWorx: Мониторинг чрез SNMP с NetWorx

Фигура 7: Мониторинг чрез SNMP с NetWorx

Освен графична честотна лента, NetWorx предоставя няколко инструмента като измервател на скоростта и отчет за използването на потребител.

4. ManageEngine Bandwidth инструмент за наблюдение

ManageEngine произвежда пълен пакет за управление на мрежата и предлага безплатни версии на някои от техните инструменти. В нашата статия за най-добрите безплатни анализатори и колектори NetFlow за Windows разгледахме ManageEngine NetFlow Analyzer, който осигурява видимост в реално време на мрежовата честотна лента и моделите на трафик, когато имате устройства, които поддържат NetFlow. NetFlow Analyzer показва трафика по приложения, разговори, протоколи и др .; може да ви предупреди за проблеми и има редица възможности за генериране на отчети. Тук ще се съсредоточим върху инструмента за мониторинг на пропускателната способност, който е част от безплатното издание на ManageEngine OpManager.

Инструментът за мониторинг на честотната лента използва SNMP. Тя работи на Windows или Linux. Безплатното издание поддържа мониторинг на 10 устройства и техните интерфейси.

ManageEngine OpManager: Устройства и техните интерфейси и сигнали

Фигура 8: Устройства и техните интерфейси и сигнали

Настройването на OpManager е многоетапен процес, но не прекалено сложен. След като предоставите параметрите на подмрежата и SNMP, OpManager ще сканира вашите подмрежи и ще открие вашите устройства. След това от раздела с инвентара можете да проверите състоянието на интерфейсите на устройствата. Можете да преглеждате графики и таблици със скоростта на мрежата и честотната лента, както и хардуерните показатели на устройството, или навити на ниво устройство, или пробиване до определен интерфейс.

ManageEngine OpManager: Повишаване на интерфейс

Фигура 9: Свиване на интерфейс

ManageEngine OpManager: Графики на използване за интерфейс

Фигура 10: Графики на използване за интерфейс

На ниво интерфейс можете да генерирате отчети, показващи честотна лента от последните 12 часа до изминалия месец. Можете също да зададете прагове за получаване на автоматизирани предупредителни имейли или SMS съобщения. Като наблюдавате шлюза към вашия интернет доставчик, можете да проверите използването на интернет и колко честотна лента всъщност получавате.

Инструментът за мониторинг на честотната лента, комбиниран с другите функции на безплатната версия на ManageEngine OpManager, ви осигурява добре заоблен набор от възможности за наблюдение на 10 или по-малко устройства в малка мрежа.

5. ntopng

ntopng е уеб-базиран инструмент за анализ на трафика с отворен код. Версията на общността на ntopng е безплатна; професионалните (малки фирми) и корпоративните версии изискват закупуване на лиценз. Всички версии правят улавяне на пакети; корпоративната версия също използва SNMP. За получаване на данни за потока ntopng зависи от nProbe; напълно работеща версия на nProbe изисква платен лиценз. Лицензите са безплатни за образователни и нестопански организации.

ntopng: Преглед на потоци

Фигура 12: Преглед на потоци

Уеб базираният потребителски интерфейс на ntopng навива данни в трафик (напр. топ говорители), потоци, хостове, устройства и интерфейси.

ntopng: Преглед на протоколиntopng: Преглед на протоколи

ntopng е многофункционален инструмент за мониторинг на трафик с отворен код и пропускателна способност.

6. WhatsUp Gold

WhatsUp Gold е добре познат мрежов инструмент за мониторинг от IPSwitch, който е богат на функции, но е ясен. Той е достъпен както в безплатно издание за начинаещи, така и в 30-дневен пробен период за оценка на платеното.

WhatsUp следи мрежовия трафик, сървърите, виртуалните сървъри, облачните услуги и приложенията. Безплатната версия е безплатен петточков лиценз за наблюдение на до пет ресурса (например пет сървъра).

WhatsUp трябва да бъде инсталиран на Windows. Настройката е проста и използва автоматично откриване. Потребителският интерфейс предоставя множество изгледи с интерактивна мрежова карта и възможност за подробно проучване на проблеми.

WhatsUp Gold list изглед изброява откритите устройства.WhatsUp Gold list изглед изброява откритите устройства.

Съоръженията за анализ на трафика работят с широк спектър устройства с активиран поток, включително NetFlow, sFlow, NetFlow-Lite, IPFIX и J-Flow.

Таблото за анализ на трафика на WhatsUp Gold показва състоянието на трафика.Таблото за анализ на трафика на WhatsUp Gold показва състоянието на трафика.

Таблата за управление са адаптивни. WhatsUp предоставя много доклади за консерви, включително доклади за честотна лента и използване; можете също да проектирате персонализирани отчети.

WhatsUp Gold топ 10 показва екранаИзглед „Топ 10“ показва „топ 10“ устройства с различни статистики

Можете да конфигурирате сигнали, за да ви уведомяват, когато изпращачите или приемниците надвишават праговете на честотна лента, когато интерфейсите надвишават праговете на използване и т.н. Има множество възможни методи за уведомяване, включително имейл и SMS. Задействаните действия дават възможност за автоматично изпълнение на действия като отговори на сигнали.

Безплатното издание на WhatsUp Gold е просто и пълнофункционално средство за наблюдение и управление на малък магазин. Преминаването към версията за разходи ви позволява да преминете към покриване на големи мрежи.

Сравняване на инструменти за мрежов мониторинг

Налични са няколко добри безплатни опции за наблюдение на честотната лента на вашата мрежа. Изборът на подходящия ще зависи от вашия инсталиран мрежов хардуер, от размера и сложността на вашата мрежа и от това как очаквате да нараства.

About the author