Най-добрият мениджър на дялове – 7 алтернативи на Ranish Partition Manager

7 алтернативи на Ranish Partition Manager

Мениджърът на дялове Ranish е безплатен проект с отворен код, който можете да инсталирате на вашия компютър, за да разделите твърдия диск.

Софтуерът за Ranish е достъпен на Sourceforge. Помощната програма е кръстена на Майкъл Раниш, който е разработил кода и го поддържа.

Способността на инструмента се простира до направата на няколко първични дяла. Всъщност, можете да създадете до 30 и да инсталирате различни операционни системи на всяка. Освен това Windows, можете да инсталирате Linux, FreeDOS, и FreeBSD на дял на Ranish.

Ranish Partition Manager, който е известен още като RPM, може да се използва за копиране на дял в цялост за създаване на резервен диск. Това клониране се случва на ниво бит. Можете също да стартирате RPM от подвижен диск, за да създадете диск за възстановяване.

За съжаление, Ranish Partition Manager не се изпълнява на Windows 10. Въпреки това, Ranish Partition Manager в никакъв случай не е единствената ви опция, когато търсите начин за копиране на дискове или създаване на дялове.

Най-добър мениджър на дялове

Ето нашия списък на седемте най-добри мениджъри на дялове:

 1. Сладък мениджър на дялове
 2. Paragon Мениджър на дялове
 3. AOMEI Асистент по деление
 4. DriveClone
 5. Съветник за разделение на Minitool
 6. Безплатно възстановяване на RAW дял
 7. EaseUS дял магистър

Можете да прочетете повече за тези алтернативи в следващите раздели.

1. Сладък мениджър на дялове

Сладък мениджър на дялове
Сладък мениджър на дялове е безплатен инструмент което ще ви позволи да настроите дялове на вашия компютър. Това не е компютърно резидентно приложение. Вместо трябва да копирате програмата на диск или USB флаш и го стартирайте, за да стигнете до екрана на мениджъра на дялове.

Интерфейсът също не е от разнообразието на GUI „point and click“. Вместо това използвате клавиатурата за въвеждане на символни команди. Екранът обаче емулира оформление на формата чрез използването на символи. Инструментът е във формат на сини екрани BIOS помощни програми.

Въпреки че отсъствието на GUI интерфейс може да бъде досадно, този сценарий има своите предимства. От една страна, без наличието на кодиране на екрана, програмата е много малка. Това също означава, че можете да използвате мениджъра за сладки дялове, за да задайте дялове дори преди да инсталирате операционна система. Помощната програма има набор от възможности за файлова система, включително FAT16, FAT32, NTFS, Linux суап, EXT2, EXT3, и Resier. Можете също да променяте и изтривате дялове с помощната програма.

2. Paragon Partition Manager

Paragon Мениджър на дялове

Paragon Мениджър на дялове е друга страхотна безплатна алтернатива на инструмента Ranish. Този инструмент е разположен на върха на операционната система и е достъпен за Windows. Интерфейсът за помощната програма е много сложен и има страхотен външен вид към нея. Този софтуер е част от безплатен пакет, наречен Paragon Hard Disk Manager за Windows.

Основните функции на инструмента ви позволяват да създавате и премахвате дялове. Можете да избирате между HFS и NTFS и дори да конвертирате дял от една файлова система в друга. Функциите за настройка са наистина впечатляващи. Можете да промените размерите на дяловете и да преразпределите пространството за съхранение с плъзгач.

Инструментът е полезен и като система за управление на файлове. То може прехвърляйте файлове в други локални дискове за вас, а също и за свързан носител за съхранение. Можете да копирате дяловете в тяхната цялост за архивиране, както и да организирате резервни копия; инструментът може да презареди данни от диск обратно на дял.

Всички функции, предлагани от Paragon Partition Manager се ръководят, което прави всяка задача, свързана със съхранението, лесна дори за нетехнически потребители. Въпреки че основният Paragon Partition Manager е безплатен за използване, има и по-изчерпателни функции за управление на съхранението на файлове, достъпни за бизнеса в платен ъпгрейд.

3. Асистент за дялово разпределение AOMEI

AOMEI Асистент по деление

Най- AOMEI Асистент по деление се предлага както в безплатна, така и в платена версия. Има издания за Windows и Windows Server - както 32-битови, така и 64-битови. Безплатната версия се нарича AOMEI Partition Assistant Standard Edition, а платената версия се нарича Professional Edition. Тя ще продължи Уиндоус експи, перспектива, 7, 8, 8.1, и 10.

Безплатната версия за Windows Server се нарича AOMEI Partition Assistant Lite, а платената версия се нарича AOMEI Partition Assistant Server Edition. В момента той работи за Windows Server 2000, 2003, 2008, 2012, и 2016.

И двете безплатни версии на инструмента ви позволяват да форматирайте дялове, и също създаване, настройка и изтриване тях. Платените версии имат по-разширени функции, като например дават възможност за динамични корекции на размерите на дяловете. Има две опции от по-висок клас, които са AOMEI Partition Assistant Неограничен, което ви позволява да инсталирате и стартирате софтуера на неограничен брой компютри във вашата компания. Другото е AOMEI дял асистент на дяла, което ви позволява да инсталирате и управлявате софтуера на компютрите на клиенти, които обслужвате, така че това е добра опция за управлявани доставчици на услуги.

4. DriveClone

DriveClone

DriveClone включва куп помощни програми за управление на твърди дискове и защита на данните, които съдържат. Тази помощна програма не създава дялове като Ranish Partition Manager, но покрива много от функциите за архивиране на продукта Ranish. Тази помощна програма ще ви позволи да създадете стартиращ диск и да ви помогне да се възстановите от бедствия, които пречат на вашето Windows компютър от стартиране. Средството за съхранение може да бъде или CD, или USB флаш.

Съоръженията за клониране на тази програма предлагат много възможности. Можете да настроите системата да изпълнява директно копие на CD или USB стик на дял. Можете също възстановете съдържанието на дяла от резервен източник.

Други опции за клониране ви позволяват да създавате инкрементални резервни копия, така че можете да продължите да добавяте нови файлове към вашето архивно копие, докато ги добавите към вашия твърд диск. Това ви спестява, че трябва да копирате цялото съдържание на дял всеки път, когато искате да актуализирате резервно копие. Можете също да копирате съдържанието на устройството в мрежа. По този метод централизирате място за съхранение далеч от отделни устройства на крайния потребител към файлов сървър. След това можете да направите запаметените файлове достъпни от всеки терминал в мрежата чрез виртуализация чрез VMWare или Hyper-V.

Инструментът поддържа изчерпателни дневници за архивиране на транзакции, така че можете да проследите или блокирате неоторизирано копиране на съхранени файлове.

DriveClone работи Windows 7, 8 и 10. За съжаление системата не е безплатна. Предлага се в три варианта. Основният пакет позволява достъп до един потребител. Следващата версия нагоре обхваща петима потребители. Горното издание на системата е предназначено за компании с голям брой потребители.

5. Съветник за разделяне на Minitool

Съветник за разделяне на Minitools

Функционалността на Съветник за разделяне на Minitools е много добро съответствие с комуналните услуги на Ranish Partition Manager. Можете да създавате, настройвате и премахвате дялове с този пакет и той е безплатен за домашна употреба.

Възможностите за настройка на дяла на Minitools Partition Wizard включват съоръжения за оразмеряване на дялове, а също и конвертирате файловата система използва. Можете да номинирате дял за първичен или да премахнете това обозначение.

Има много издания на този инструмент, с Безплатно издание като входното ниво. Платените надстройки включват Про издание и на Стартиращ CD версия, която ви позволява да получите достъп до компютър, дори когато той няма операционна система или когато секторът за зареждане на компютъра се повреди и трябва да бъде възстановен.

Две по-високоплатени версии са насочени специално към бизнеса. Тези са Сървърно издание и на Enterprise Edition. Най- Техническо издание е създаден, за да помогне на управляващите доставчици на услуги в подкрепа на своите клиенти. Тези по-високи версии включват динамично управление на диска, което автоматично ще преоразмерява дяловете на диска ви според бизнес исканията. Съветникът за дяловете Minitools е достъпен само за Windows. Той обаче ще работи на всички текущи версии на тази операционна система.

6. Възстановяване на RAW дял

Възстановяване на сурови дялове

Най- Възстановяване на RAW дял пакет от Възстановяване на iData е популярен инструмент за всички версии на Windows, който получава много високи оценки от своите потребители. Системата работи на всички версии на Windows и Windows Server и е дори безплатна за корпоративна употреба.

Както подсказва името, тази програма се фокусира върху необработени данни. Той е в състояние да архивира дялове и да възстановява данни във файловата система на вашия компютър в случай на загуба на данни. Концепцията за манипулиране на сурови данни се свежда до достъп до съдържанието на диска на битово ниво, вместо да се занимаваме с помощни програми за обработка на файлове, предоставени от операционната система. Тази стратегия заобикаля всички грешки, които могат да възникнат от различни типове операционни системи или версия, представяща ви грешки в интерпретацията.

Безплатната версия на помощната програма има ограничение на производителността от 100 MB на възстановяване. Няма ограничение за платената версия. Тази програма е в състояние да управлява широк спектър хардуер и конфигурации за съхранение. Те включват:

 • SCSI
 • IDE
 • SATA
 • SSD
 • RAID системи
 • FireWire твърди дискове
 • USB свързани устройства
 • USB флаш устройства
 • CF карти
 • SD карти
 • SDHC
 • MicroSD

Тази програма може да разреши редица грешки във файловата система, които могат да се появят на Windows. Те включват имена на файлове, които имат специални символи в тях, повреда на файловата таблица, повреда на дисковия сектор, проблеми с форматирането и необичайни разширения и типове файлове. Ако вашата файлова система затруднява интерпретирането на имена и съдържание на файлове, тогава безплатният инструмент за възстановяване на RAW Partition ще подреди тези проблеми.

7. Магистър на дяловете EaseUS

EASEUS

Най- EaseUS дял магистър се предлага в безплатни и платени версии. Най- безплатно издание е чудесен инструмент за домашна употреба. Софтуерът ще работи на всички версии на Windows операционна система. Платените версии се предлагат в Про издание за Windows и a Сървърно издание който работи на Windows Server.

Безплатната версия има всички ключови функции, които бихте получили от Ranish Partition Manager. Те включват възможност за създаване, настройка и премахване на дялове и копиране на дялове за архивиране. Очаква се бизнес потребителите да плащат за софтуера, но те получават много повече функционалност за парите си, отколкото домашните потребители на безплатното издание.

С платената версия на системата можете: да копирате през операционната система от един дял в друг, да задавате размерите на дяла, за да се настройват автоматично, за да създавате динамични обеми, да управлявате виртуални дискове, да конвертирате между MBR и GPT, конвертирате между ДЕБЕЛ и NTFS, и създайте стартиращи USB стикове.

Софтуерът може да архивира вашите файлови системи USB, HDD, SSD, SD карта, карта с памет и други външни носители за съхранение. Той също така ще управлява възстановяването на данни в случай на случайни повреди на твърдите ви дискове.

Това е страхотна система, която управлява масив от помощни програми за съхранение. Той може да променя етикетите на дяловете, да изтрива и обединява дялове, а също така да проверява целостта на дисковете. Ако имате нов диск или искате да изтриете цялото заемано пространство на диск, можете да изберете да форматирате тези дискове и устройства за съхранение чрез интерфейса EaseUS.

Малко е досадно, че бизнес потребителите не могат да получат достъп до услугата безплатно. EaseUS обаче предлага Pro версия на Partition Master на безплатна пробна версия. Има и безплатна пробна версия за Server Edition.

Управление на дялове

Разделянето на дискове на дялове има много предимства. Тя ви позволява да стартирайте няколко различни операционни системи на един и същ компютър и техниката също може да ви помогне разпределете пространство за съхранение на различни потребителски групи или типове приложения. Въпреки това, твърдото разделяне на дялове понякога може да създаде проблеми. Ако вашата политика за разпределение означава, че в системата за регистриране на данни се изчерпва място за съхранение през нощта, вие ще загубите ценна системна информация и ще изложите системата си на опасност. Така че, вие също трябва да проучите динамичните дялове.

Многобройните предимства, които можете да получите от използването на дялове, могат да се превърнат в затруднения и допълнително натоварване, ако не организирате стратегията си за дялове. Имате нужда от мениджър на дялове така че можете да получите всички ползи от използването на дялове, без да срещнете главоболието.

Използвате ли мениджър на дялове? Все още ли можете да използвате Ranish Partition Manager или трябваше да спрете да го използвате, когато надстроите до Windows 10? Опитали ли сте някой от препоръчания софтуер в нашия списък? Оставете съобщение в Коментари секция и споделете своя опит с общността.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 + = 53

Adblock
detector