Обяснен е моделът OSI

Обяснен е моделът OSI

Най- Отворете взаимовръзката на системата (OSI) моделът е една от основните концепции, с които администраторите трябва да се справят, когато управляват мрежа. Моделът OSI действа като пътна карта на случващото се в мрежа и помага да видите как информацията се прехвърля през мрежа. В тази статия ще разгледаме какъв е моделът OSI.

Моделът OSI се оказа достоен план за мрежовите администратори от създаването му в 1984. Моделът OSI се извлича от предложение, което е разработено от Международна организация за стандарти. Моделът OSI е създаден, за да помогне на производителите да създават технология в съответствие с универсалните стандарти, които определят основите на това как устройствата да комуникират помежду си.

Какво представлява моделът OSI?

Моделът OSI се отнася до a рамка на компютърна мрежа, която се състои от седем слоя. Слоевете на OSI модела заедно с резюмета на слоевете са както следва:

Номер на слоя
Име на слой
описание
7 Приложение Начало на протоколите и услугите, които съдържат приложение
6 представяне Уверява се, че информацията е представена във формат, който устройството може да разбере
5 Сесия Управлява връзки и терминации между свързани компютри
4 транспорт Управлява прехвърлянето на данни и проверява предаваните данни е същото като получените данни
3 мрежа Адресира данни и доставя между мрежите
2 Линк за данни Прехвърля данни през мрежови медии
1 физически Осигурява физическата връзка между устройствата

Ще забележите, че те са изброени от 7-1, а не от 1-7, причината за това е, че приложният слой е този, който е най-видим и най-взаимодействащ от потребителите.

Слоят на приложението (слой 7)

Както бе споменато по-горе слой Application е този, с който потребителят действително взаимодейства. Всеки път, когато взаимодействате с приложение на компютъра си, сте активни на слоя за приложения. Например, ако използвате Google Chrome или Skype, тогава взаимодействате с приложение на адрес Слой 7. Този слой използва протоколи като HTTP, Telnet, и FTP. С две думи, този слой е фокусиран върху процесите на крайния потребител и доставянето на всяко приложение, което потребителят иска да получи достъп.

Презентационен слой (слой 6)

Най- Представяне Layer или Слой 6 на OSI модела е предназначен за подготовка и превеждане на данни от мрежовия формат във формат на приложението или обратно. Този слой определя как се представят данните за всяко от тези образувания по отношение на синтаксис и структура. В много случаи слоят презентации може да се види чрез криптиране и декриптиране на данни. Други примери включват ASCII, TIFF, JPEG, GIF, ESBCDIC, PICT, JPEG, MPEG, и MIDI.

Сесионният слой (слой 5)

Слой 5 на OSI модела се обозначава като сесия Layer. Най- Сесиен слой е слой, отговорен за установяване, поддържане и прекратяване на връзки между различни приложения. Този слой контролира условията, при които приложенията взаимодействат помежду си. Ключова част от това е простата координация сесия Layer ще диктува колко дълго система ще чака отговор от друго приложение. Обикновено ще видите протоколи като NetBIOS, NFS, RPC, и SQL работещ върху този слой.

Транспортният слой (слой 4)

Най- транспорт Слой е един от най-добре познатите OSI слоеве на OSI модела, тъй като той е отговорен за прехвърлянето на данни между крайните системи и хостовете. Той диктува какво се изпраща накъде и колко от него се изпраща. На това ниво виждате протоколи като TCP, UDP, и SPX. В случай, че нещо се обърка, Транспортен слой също носи отговорност за възстановяване на грешки от край до край.

Мрежовият слой (3 слой)

Най- Network Layer на OSI модела има задачата да се справи с по-голямата част от маршрутизацията в рамките на мрежа. Този слой се занимава с пренасочване на пакети и задава маршрута, който пакетите пътуват през мрежа. По-просто казано, Мрежов слой определя как пакетът пътува до местоназначението си. Протоколи като TCP / IP, AppleTalk, и IPX работят на този слой.

Слоят за връзка с данни (слой 2)

В слой 2 на OSI модела имате Слой за връзка с данни. Най- Слой за връзка с данни обработва прехвърляне на данни от възел към възел и може да бъде разделен на подслоеве; Контролът на достъпа до медиите (MAC) Слой и Логическо управление на връзката (LLC) Слой. Най- MAC слой определя как свързаният компютър има достъп до данни по отношение на разрешенията. От друга страна, слоят LLC контролира елементи като управление на потока, синхронизация на кадрите и сканира грешки. Превключвателите работят на този слой.

Физическият слой (слой 1)

при Слой 1 ние имаме физичен слой. Най- физичен слой е хардуерният слой на OSI модела, който включва мрежови елементи като концентратори, кабели, ethernet и ретранслатори. Например този слой е отговорен за извършването на промени в електрическия сигнал, като например запалване на светлините. На този слой ще срещнете Ethernet, RS232, банкомат, и FDDI. Повечето време администраторите използват физичен слой за да проверите дали кабелите и устройствата са свързани правилно.

Защо е важен моделът OSI?

Ако учите за изпит за работа в мрежа като CCNA, притежаването на стабилни познания за OSI модела е много важно за преминаване на изпита и получаване на сертификат. Въпреки това извън тази основна полезна програма, познаването на OSI модела отвътре и отвън ви дава по-добро разбиране за това как устройствата в цялата ви мрежа се свързват помежду си.

В много отношения моделът OSI действа като ориентировъчна карта от физичен слой направо до Слой на приложението с които взаимодействате на вашия компютър. Това ръководство ви казва всичко - от това как протоколите взаимодействат със слоя OSI до това как мрежата е всъщност структурирана. Разбирането на това ръководство ще ви позволи да се ориентирате в администрацията на вашата мрежа и да отстраните неизправности при неизправности във вашата услуга. Познавайки OSI модела отвътре и отвън, вие сте в силна позиция, чрез която да наблюдавате мрежата си.

Изброихме няколко причини, поради които слоевият OSI модел се използва по-долу:

  • Единни стандарти за производителите - Моделът OSI определя набор от стандартни модели за производителите, които да изграждат продукти наоколо. Крайният резултат са продукти, които могат да работят заедно, вместо да разграничават продукти, които не разпознават никакво общо основание.
  • По-лесно да се разбере - Използването на слоест модел прави много по-лесно да разберете как работи мрежа. Разделянето на слоевете помага да се направи разлика между важни процеси в мрежата.
  • Отстраняване на неизправности - Всички протоколи или данни, които заемат един слой от OSI, могат да бъдат насочени по време на процеса на отстраняване на неизправности. Това позволява на администраторите да намерят проблеми и да определят решения много по-бързо.

Вижте също: CCNA Ultimate ръководство

Как да запомните OSI модела

Моделът OSI може да бъде много труден за запаметяване, след като за първи път научите за него. Има обаче няколко трика, които можете да направите, за да улесните този процес много по-лесно. Най-лесният начин да запомните модела OSI е да използвате мнемониката. Те ви помагат да превърнете OSI модела в запомнящо се изречение. По-долу сме включили мнемониката, за да ви помогнем да запомните OSI модела:

  • Всички хора смятат, че се нуждаят от обработка на данни
  • Един пингвин каза, че никой не пие пепси
  • Всички професионалисти Търсене Най-популярните места за понички
  • Моля, не хвърляйте пица наденица
  • Хората не е нужно да виждат Пол Алън
  • Моля, не казвайте на продавачите нищо
  • Моля, не преподавайте глупави съкращения на хора

Както можете да видите, OSI моделът може да бъде запомнен, както напред, така и назад. Също така е добра идея да излезете със своя собствена, която да ви помогне да запомните. Най-добрите мнемоники са лесни за запомняне и добавят и елемент на хумор.

OSI Модел: Основи на работата в мрежа

Научаването на OSI модела може да изглежда обезсърчително, но като прочетете общите принципи на модела и използвате няколко светлоглави мнемоника, можете да сте сигурни, че винаги можете да си припомните слоевете. Независимо дали се подготвяте за изпит или просто искате да подобрите познанията си в мрежата, OSI моделът е полезна система, която ще ви помогне изключително много в процеса на отстраняване на неизправности в мрежата.

Моделът OSI е също толкова важен, ако работите в мрежа или телекомуникационна система. Знаейки го като гърба на ръката ви позволява да провеждате информиран мониторинг на мрежата. В крайна сметка, ако не разбирате OSI модела, нямате пълна видимост какво се случва на всеки слой от вашата мрежа. Това ви оставя в лошо положение да поддържате мрежата си в дългосрочен план.

Вижте също:
Крайното ръководство за TCP / IP
Как да започнете работа като мрежов администратор

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 75 = 79

Adblock
detector