Обяснени SNMP MIBs и OID

SNMP мибри и oids

Всеки, който е запознат с работата в мрежа, ще е чувал за SNMP протокол. SNMP е вид протокол, който позволява на администраторите да наблюдават здравето на хардуера и софтуера. SNMP-активирани устройства могат да се наблюдават дистанционно с помощта на мрежови инструменти за наблюдение, за да се следи производителността и наличността. MIBs и OIDs са някои от тайните съставки на този критичен протокол.

SNMP има редица компоненти под повърхността, които позволяват връщане на информация за производителността към крайния потребител. SNMP агенти, SNMP мениджъри, МИБС, и OIDs всички работят заедно, за да направят тези трансфери възможни. В тази статия ще разгледаме какви са мибиците и справочниците и какво правят. Преди да го направим обаче, трябва да разгледаме какво представлява SNMP.

Какво е SNMP?

SNMP или Прост протокол за управление на мрежата е добре познат мрежов протокол, който седи на приложния слой. SNMP протоколът стига чак до 1989 г. и е създаден, за да позволи на устройствата да обменят информация помежду си в мрежа. Днес SNMP е използва се за наблюдение на устройства с активирана SNMP и да видите как се поддържа работата им. SNMP архитектурата се състои от SNMP мениджъри и SNMP агенти.

SNMP агентите са програми, които се изпълняват на устройства, които са свързани към мрежата. Те включват устройства от компютри до комутатори, телефони и принтери. Агентът взема информация от MIB и я предава на SNMP мениджъра, след като е направена заявка. Тази информация включва данни за състоянието на свързаното устройство.

SNMP мениджърът е система, която отговаря за комуникацията със свързани устройства за SNMP агент. Тук седи решението ви за мониторинг на мрежата. SNMP мениджърът пита агенти, получава отговори от агенти и задава променливи на агента.

Връзката между SNMP мениджъра и SNMP агента се основава на съобщения и команди. Тези съобщения се предлагат в различни форми. Някои от съобщенията, обменени от двата компонента, са изброени по-долу:

 • ВЗЕМЕТЕ - Изпраща се, когато мениджърът на SNMP се опитва да вземе информация от MIB, за да разбере стойността на променлива.
 • ОТГОВОР - Агентът изпраща ОТГОВОР на SNMP мениджъра, когато отговаря на GET заявка. Това предоставя на SNMP мениджъра променливите, които са били поискани първоначално.
 • GETNEXT - Управителят на SNMP изпраща това съобщение до агента, за да получи информация от следващия OID в MIB дървото.
 • GETBULK - SNMP агентът използва GETBULK съобщението за изтегляне на таблици от данни, като използва много различни GETNEXT команди.
 • КОМПЛЕКТ - SET е съобщение, изпратено от SNMP мениджъра до агента за промяна на конфигурации и издаване на команди.
 • ТРАП - Предупреждение, изпратено от SNMP агента, за да уведоми SNMP Manager, когато събитие се случи в устройството.
  Най-добър монитор за честотна лента - безплатни инструменти за анализ на използването на мрежовия трафик

Вижте също: SNMP обясни

Какво е MIB?

А MIB или Информационна база за управление е форматиран текстов файл, който се намира в мениджъра на SNMP, предназначен да събира информация и да я организира в йерархичен формат. SNMP мениджърът използва информация от MIB, за да превежда и интерпретира съобщения, преди да ги изпрати на краен потребител.

Ресурсите, съхранявани в MIB, се наричат ​​управлявани обекти или променливи на управление. Най-простият начин да се мисли за MIB е като централен център на данни вътре в устройството. MIB съдържа всички данни за ефективността, до които се осъществява достъп при зареждане на инструмент за наблюдение на мрежата.

Какво е OID?

Вътре в MIB има много различни управлявани обекти, които могат да бъдат идентифицирани чрез OID или Идентификатор на обект. OID е адрес, който се използва за разграничаване между устройства в MIB йерархията. OID се използва за обозначаване на уникални характеристики и навигация през променливи на свързаното устройство. Стойността на тези идентификатори варира от текст до числа и броячи. Има два основни типа управлявани обекти:

 • скаларен - Единичен екземпляр на обект, като например името на устройството, определен от доставчик
 • плосък - Обекти с множество OID резултати за един OID

Те често са изобразявани като дърво. OID се форматира в низ от числа, както е показано по-долу:

1.3.6.1.4.868.2.4.1.2.1.1.1.3.3562.3

Всеки от тези номера ви предоставя част от съответната информация. Например:

Iso (1)
.org (3)
.dod (6)
.internet (1)
.приват (4)
.преход (868)
.продукти (2)
. шаси (4)
.картка (1)
.slotCps (2)
.cpsSlotSummary (1)
.cpsModuleTable (1)
.cpsModuleEntry (1)
.cpsModuleModel (3) .3562.3

  15 най-добри мрежови топологии и инструменти за картографиране

OID почти винаги започват с една и съща последователност от числа; 1.3.6.1.4.1. Ще разгледаме по-долу подробно какво означават тези числа:

1 iso - ISO е името на групата, която стартира OID стандарта
.3 org - Организация, посочена до тази цифра
.6 dod - Министерството на отбраната на САЩ
.1 интернет - Определя, че комуникацията ще бъде чрез интернет
.4 private - посочва, че устройството се произвежда от частна компания
.1 предприятие - заявява, че производителят е предприятие

През повечето време OID ще се предоставят от доставчика, от който сте закупили устройството си.

SNMP Получавайте заявки и SNMP капани

Издърпването на данни от устройства с SNMP може да се извърши по един от двата начина; с а SNMP Получете заявка или а SNMP капан. Запитване за получаване на SNMP е, когато потребителят анкетира устройството за данни за ефективността. След като SNMP агентът получи тази заявка, той изпраща обратно OID, които могат да бъдат прочетени от SNMP система за наблюдение.

СЪС SNMP капани, SNMP агентът уведомява SNMP мениджъра автоматично, когато се случи значимо събитие на устройството. Капаните са важни, защото се изпращат до мениджъра на SNMP, без да бъдат анкетирани. Следователно, капаните помагат да се информира потребителят за промените в устройството.

Без SNMP капани устройствата биха могли да предават данни само когато са анкетирани. SNMP капаните използват също и MIB. Тези MIB имат свои собствени условия за предупреждение, които се намират в устройството. Системата за мониторинг на SNMP трябва да има конфигурирани тези MIB или те няма да имат достъп до капани, изпратени от устройството.

Как да използвате MIB и OID

Както обсъждахме по-горе, всяко мрежово устройство с активиран SNMP ще има своя собствена MIB таблица с много различни OID. В повечето MIBs има толкова много OID, че е невъзможно да се запише цялата информация. Вместо да правите това ръчно, трябва да използвате инструмент за наблюдение на мрежата като SolarWinds Network Monitor Monitor или Мрежов монитор на Paessler PRTG.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Paessler PRTG Network Monitor Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Инструментите за мониторинг на SNMP са предназначени да вземат данни от MIB и OID, за да ви представят във формат, който е лесен за разбиране. Вземете заявки и SNMP капани предоставят на мрежовите монитори необработени данни за ефективността, които след това се преобразуват в графични дисплеи, диаграми и графики. Като такива, MIB и OID ви позволяват да наблюдавате множество устройства с активиран SNMP от едно централизирано място.

  Какво е софтуерно дефинирана мрежа (SDN) и защо е важна?

MIB и писане на собствени MIB

Едно от интересните неща за MIB е това можете да създадете свои собствени MIB. Когато купувате ново устройство, не сте ограничени да използвате MIB, които излизат извън кутията. Въпреки това, за да създадете свой собствен MIB трябва да знаете кои обекти искате да включите в него. Можете да запишете това като списък. След като напишете списък на обектите, трябва да определите мястото на MIB в по-голямата йерархия на OID.

Новият MIB трябва да има свое собствено място в дървото, където няма да се сблъска с който и да е съществуващ MIB. Най-добрият начин да напишете MIB е да използвате съществуващ MIB като шаблон. Промяната на имената и дефинициите в рамките на MIB предоставя на потребителя силна основа да продължи напред. Ако решите да извървите този маршрут, добре е да го изпълните през MIB синтаксисна проверка, за да сте сигурни, че работи.

MIB и OID: зъбци в машината

Въпреки че предпоставката за SNMP е сравнително проста, архитектурата може да бъде измамно сложна на моменти. Важното, което трябва да запомните, е, че връзката SNMP Manager и SNMP агент гарантира, че потребителят може да наблюдава множество устройства от едно място.

Когато зареждате инструмент за наблюдение на мрежата, SNMP агентите изпращат данни от цялата мрежа. Информацията, която виждате на екрана, се подава от SNMP капани и Получавайте заявки. Може да гледате тези данни под формата на графики и диаграми, но тези данни всъщност се записват в MIB и се идентифицират с OID.

Данните в MIB се идентифицират с OID, така че мрежовите монитори да могат да вземат точната информация, от която се нуждаят. Без заявки за получаване на идентификационен номер би било невъзможно, тъй като инструментът за мониторинг няма да може да намери променливи в рамките на MIB. MIB и OID са съществена част от архитектурата на SNMP. Тези два компонента са жизненоважни, за да ви позволят да наблюдавате мрежовата инфраструктура и да стартирате отстраняване на проблеми.

Вижте също: Ръководство за UDP (User Datagram Protocol)

About the author

Comments

 1. This text is written in Bulgarian and discusses the SNMP protocol, MIBs, and OIDs. SNMP is a network protocol that allows administrators to monitor the health of hardware and software remotely. MIBs are formatted text files that organize information in a hierarchical format, while OIDs are used to identify different managed objects within the MIB hierarchy. SNMP agents and managers work together to transfer information about device performance to end-users. The text also explains how to use MIBs and OIDs, as well as how to write custom MIBs.

 2. рез MIB дървото. Това означава, че когато SNMP мениджърът изпраща заявка към агента, той използва OID, за да идентифицира конкретната променлива, която иска да види. OID е представен като дървовидна структура, която започва с коренов възел и се разклонява в поддървета, като всяко поддърво представлява конкретна категория от управляеми обекти.

  Като езиков модел, този текст е на български език. Той обяснява как работи SNMP протоколът, какво са MIB и OID и как се използват за наблюдение на мрежата. Текстът е подходящ за тези, които имат познания в работата с мрежи и искат да научат повече за SNMP протокола.

 3. и в MIB. Това е като пощенски код, който позволява на инструментите за наблюдение на мрежата да намерят точната информация, която търсят. OID е представен като дървовидна структура, която започва с кореновия узел и се разклонява в подузли, като всяко ниво на дървото представлява различна категория от управляеми обекти. SNMP Получавайте заявки и SNMP капани SNMP капани са механизми, които позволяват на администраторите да получават автоматични известия, когато се появят определени условия в мрежата. Това може да включва проблеми с хардуера, недостъпност на устройства или други проблеми, които могат да повлияят на производителността на мрежата. SNMP капани са особено полезни за администраторите, които трябва да следят мрежи с голям брой устройства или за тези, които трябва да реагират бързо на проблеми в мрежата. Как да използвате MIB и OID За да използвате MIB и OID, трябва да имате инструмент за наблюдение на мрежата, който може да чете и интерпретира информацията от тези файлове. Има много инструменти за наблюдение на мрежата на пазара, като някои от тях са безплатни, а други са платени. Когато използвате инструмент за наблюдение на мрежата, трябва да знаете OID на променливата, която искате да наблюдавате. Това може да бъде намерено в MIB файловете. След като знаете OID, можете да го въведете в инструмента за наблюдение на мрежата, за да получите информация за състоянието на устройството. MIB и писане на собствени MIB Ако искате да създадете собствен MIB файл, трябва да знаете структурата на MIB и как да я форматирате. MIB файловете се пишат на език, наречен ASN.1, който е стандартен език за описание на структурирана информация. ASN.1 е много мощен език, който позволява на администраторите да определят точно каква информация да се съхранява в MIB файловете. MIB и OID: зъбци в машината SNMP е критичен протокол за управление на мрежата, който позволява на администраторите да наблюдават здравето на хардуера и софтуера. MIB и OID са две от най-важните съставки на този протокол, като MIB съхранява информацията, а OID я идентифицира. За да използвате SNMP ефективно, трябва да разберете как да четете и интерпретирате информацията от MIB и как да намерите правилния OID за търсене на информация. С правилното използ

Comments are closed.