Последно ръководство за Windows Server

Последно ръководство за Windows Server

Сървърите предоставят услуги на други компютри в мрежа и затова имат няколко допълнителни изисквания от техните операционни системи от обикновените компютри. Microsoft е добре известна с компютърната си операционна система Windows и създава специален аромат на тази система, за да поддържа сървъри.

Windows Server е водещите системи за управление на сървъри и е основният конкурент на операционната система Linux. Microsoft произвежда редовни пренаписвания на операционната система, до най-новата версия, която е Windows Server 2023.

Windows NT Server

Microsoft работи с „NT”Търговска марка за своята търговска операционна система Windows до 90-те години. Имаше няколко версии на операционната система с името NT.

Windows NT Advanced Server 3.1

Първата версия на системата беше Windows NT Advanced Server 3.1, която беше издадена през 1993 г. Това беше 32-битова система, която се появи във версия за терминали и друга за сървъри. Версията на сървъра е това, което се превърна в семейството продукти на Windows Server. Разделянето на специализирана сървърна версия на операционната система от стандартната NT версия обяснява защо никога не е имало Windows NT Server версия 1.

Windows NT Server 3.5

През 1994 г. компанията се представя Windows Server 3.5. Това позволи взаимосвързаност със Unix системи и Novell Netware. По онова време Windows Server беше новият на пазара и повечето мрежи работеха Unix или Сървъри на Novell. Така че, съвместимостта с тези две системи беше от съществено значение, ако някога Windows Server ще бъде приет от бизнеса с мрежи.

Windows NT Server 3.51

През 1995 г. Microsoft значително подобри своя PC Windows интерфейс с Windows 95. Компанията също така произведе Windows NT Server 3.51 за управление на компютри, работещи под Windows 95. Сървърната система придоби възможността да управлява лицензи за софтуер за клиентски компютри, както и да инсталира и актуализира Windows 95 и елементи на операционна система по мрежата..

Windows NT Server 4.0

Windows NT Server получи облика на интерфейса на Windows 95 до 1996 г. с пускането на Windows NT Server 4.0. Тази версия на операционната система включва IIS 2.0 безплатно. Internet Information Server е уеб сървърната система на Microsoft, която днес е водещият софтуер за уеб сървър в света HTTP сървър на Apache като близък съперник. IIS изпревари Apache като най-широко инсталирания уеб сървър през 2023 г., така че отне 22 години на Microsoft, откакто започна да включва IIS безплатно, за да свали безплатната система Apache от първото място.

Повишената сложност на мрежите се отрази в подобренията на Windows NT Server чрез добавени сервизни пакети и създаването на Windows NT Server Enterprise през 1997 г. Тези подобрения включваха интегрирането на криптиране с публичен ключ услуги и управление на операционна система за сървърни клъстери. Други две допълнения, които отчитаха взаимодействията с евентуално претоварени мрежи, бяха Сървър за транзакции и Сървър на опашката за съобщения.

Последното подобрение на Windows NT Server идва с Windows NT Server 4.0 Terminal Server Edition през 1998 г. Това подобрено свързване към системи извън Windows и също създаде мост от 16-битови DOS приложения, така че те да могат да взаимодействат с 32-битовата среда на работния плот.

Развитието на Windows Server

Microsoft заряза марката „NT“ през 2000 г. с пускането на Windows Server 2000. От тогава нататък имената на версиите на Windows Server идваха от годината, в която излиза всяко издание.

Windows Server 2000

Подобренията, доставени с Windows Server, дадоха на операционната система много от функциите, които използваме и до днес. Те включваха поддръжка за XML, създаването на Active Server Pages (ASP) и използването на Active Directory за удостоверяване на потребителя. Операционната система Windows Server 2000 също представи концепцията за персонализирани версии, както и стандартният Windows Server, Microsoft пусна Advanced Server и Datacenter Server.

Windows Server 2003

Пренаписване на сървърната система, която беше пусната като Windows Server 2003, имаше за цел да намали събитията, които биха изисквали рестартиране на системата. Беше възможно е да инсталирате кръпки и актуализации в движение без да е необходимо да рестартирате системата. Компанията също така подобри функциите за защита на операционната система и това беше първият път, когато средата .NET беше включена в операционната система Windows Server.

  8 най-добри мениджъри на пароли за корпорации и мрежи

Версията на Windows от 2003 г. включваше концепцията за сървърните роли, което позволява операционната система да бъде съобразена с конкретни специализирани задачи, като напр. DNS сървър. Както и версиите Standard, Advanced и Datacenter, Microsoft произведе Windows Server 2003 Web Edition. Малко след като пусна Windows Server 2003, Microsoft произведе актуализация, която преобразува системата в 64-битова програмна среда.

Windows Server 2003 R2

Windows Server 2003 R2 излезе през 2005 г. Клиентите, които вече бяха закупили Windows Server 2003, получиха достъп до тази нова версия безплатно. Всички продажби на Windows Server 2003 от издаването на тази версия всъщност бяха Windows Server 2003 R2.

Подобренията в системата на Windows Server, които се появиха с R2, бяха фокусирани върху проблеми със сигурността. Удостоверяването на потребителя се основаваше на Active Directory и продължава да е към днешна дата. Microsoft обаче разработи допълнителна функция за тази система за удостоверяване и тя беше включена в R2. Тази нова функция бяха услугите на Федерацията Active Directory. Целта на това разширение на AD беше да даде възможност за включване на външни услуги в „един знак на”Разрешения, управлявани в мрежата.

Друг ъпгрейд на Active Directory беше Режимът на приложение на Active Directory, който създаде връзка „дължина на ръка“ с приложения на трети страни. Това им даде достъп до потребители, които са били проверени чрез AD, без директно включване на процедурите за удостоверяване на този софтуер в AD.

Пакетът R2 също направи възможно това задайте политики за сигурност за групи машини чрез съветника за конфигуриране на сигурността. Други подобрения на R2 включваха по-добро компресиране на данни за файлове и процедури за прехвърляне и репликация за многостранни WAN.

Windows Server 2008

Следващата версия на Windows Server отне три години, за да се подготви и тя включваше още подобрение към Active Directory. Компанията също направи някои фундаментални промени в начина, по който мрежовите услуги взаимодействат с функциите на софтуерната поддръжка на операционната система.

Голяма печалба за потребителите на Windows Server в тази версия беше включването на системата за виртуализация на Hyper-V на Microsoft. Това решение може да бъде взето с цел да се повиши конкурентоспособността на компанията в тази област, което се превърна в нарастващо изискване в управлението на ИТ. Ако системните администратори вече имат инсталиран Hyper-V, защо отидете за сметка на въвеждането на съперничаваща VM система?

Други нови помощни програми, свързани в Windows Server 2008, бяха Event Viewer и Server Manager. Това бяха полезни инструменти за системно администриране, които позволиха на администраторите да получат по-добър контрол върху дейностите на сървъра.

Server Core беше все по-важен продукт на Microsoft. Това беше голата версия на софтуера на Windows Server и позволяваше достъп до командния ред. Може да се стартира без познатия графичен интерфейс на графичната среда на Windows и се хареса повече на системните администратори, които бяха по-удобни от средите на командния ред които използваха Unix и Linux.

Има четири издания на Windows Server 2008: Standard, Enterprise, Datacenter и Web.

Windows Server 2008 R2

Пуснат за първи път през 2009 г., Windows Server 2008 R2 все още се използва днес. Повечето от промените, които отличават това от оригиналния Windows Server 2008, бяха технически и настъпиха в основните поддържащи услуги. До този момент продуктите на Windows Server бяха базирани на Windows Vista. Windows Server 2008 R2 има сърце на Windows 7. Така че това отвежда системата за изпълнение на програмата до a 64-битов заобикаляща среда.

Тази версия на Windows Server видя още няколко промени в Active Directory, за да подобри прилагането на груповата политика и се появиха няколко нови услуги. Те включват услуги за отдалечен работен плот (RDS), които бяха преопаковане на терминални услуги. BranchCache и Директен достъп също се появи в тази версия на Windows Server за подобряване на достъпа до сървъра от потребителите на отдалечени места.

Windows Server 2012

До 2012 г. Microsoft щеше да спечели Облакът, така че той добави функции към Windows Server, за да даде възможност за по-добро взаимодействие с външни услуги. Компанията пусна на пазара Windows Server 2012 като „Cloud OS.“ Това вероятно беше крайната цел на включването на Hyper-V във версията на Windows Server 2008.

Всички подобрения в системата на Windows Server в тази версия бяха фокусирани върху привеждане на интегрирания Hyper-V във форма правят облачните ресурси толкова лесни за интегриране в доставката на място, колкото местните домакини. Системата за съхранение, опосредствана от Hyper-V, също беше актуализирана в тази версия. Виртуалният превключвател Hyper-V и репликата Hyper-V бяха включени в това издание за подобряване на усвояването на хибридни мрежови стратегии.

  Ръководство за непрекъснатост на малкия бизнес и възстановяване при бедствия

И PowerShell, и Server Core придобиха значение с това издание.

Имаше четири издания на Windows Server 2012: Essentials, Foundation, Standard и Datacenter. Изданието Essentials беше насочено към малкия бизнес.

Windows Server 2012 R2

Тази версия на Windows Server 2012 беше пусната през 2013 г. Съставът на операционната система видя използването на PowerShell още повече. Microsoft продължи целта си да осигури по-добри сървърни функции на място предостави възможност за интегриране на облачни услуги. Това включва пренаписване на системи за сигурност и мрежови услуги. Системите за виртуализация и съхранение също бяха преправени и уеб услугите бяха подобрени.

Функциите за съхранение, които бяха подобрени в тази надстройка, включваха репликация за разпределени файлове и подобрен достъп за споделяне на файлове. Възможността за обслужване на мобилни устройства със софтуер от сървъра също беше подобрена. Microsoft представи базираната в PowerShell система за желано конфигуриране на състоянието, за да подобри управлението на мрежовата конфигурация.

Windows Server 2016

Важна нова сървърна система се появи в комплект с Windows Server 2016. Това беше Nano Server, лека минимална сървърна реализация, която имаше по-малко интерфейси и така беше по-трудно да се атакува. Тази версия на Windows Server също включваше Server Core.

VM системите също бяха добавени към система за криптиране за Hyper-V и новата способност за взаимодействие с Докер. Този инструмент беше особено полезен за „контейнеризация“, която даде възможност на системните администратори да доставят корпоративен софтуер на собственост на устройства.

Microsoft представи мрежовия контролер в Windows Server 2016. Това средство позволява на администраторите да управляват както физически, така и виртуални мрежови устройства от една конзола.

Windows Server 2016 беше наличен в издания Standard и Datacenter. Нямаше R2 версия на Windows Server 2016.

Windows Server 2023

Издаден през октомври 2023 г., Windows Server 2023 е най-новата версия на сървърната операционна система от Microsoft. Новите функции с това издание са:

Проект Хонолулу

Сега се нарича Windows Admin Center, това е помощна програма за управление на сървър, която не е създадена само за Windows Server 2023, но може да управлява и сървъри, работещи с Windows Server 2012 R2 и Windows Server 2016. Конзолата покрива множество сървъри и няма значение дали операционната система на контролиран сървър е пълната версия на GUI, Server Core или Nano Server. Помощната програма включва мониторинг на производителността, управление на конфигурацията и контрол на услугите, които се изпълняват на всеки наблюдаван сървър.

Хиперконвертирана инфраструктура (HCI)

Както можете да видите от описанието на предишните версии, Microsoft изгражда мощта за виртуализация на своята сървърна операционна система още от първото си пакетиране Hyper-V с Windows Server 2008. Това е десетгодишна кампания и е отразено от напредъка в облачните услуги на Microsoft. Така че, с това последно събиране на всички скорошни разработки на VM през последните години в този пакет, мрежовите администратори могат да имат истински хибридни мрежови възможности.

Характеристиките на HCI на най-новия Window Server са насочени повече към потребителите на услуги а не доставчици. Тази система обаче може да поддържа софтуерно дефинирани центрове за данни както и техните клиенти. Възможностите на HCI предлагат възможност за настройка на виртуализирани услуги, без да сваляте системата. Много от корекциите на ресурсите, поддържащи VM, дори могат да бъдат изпълнява се автоматично.

Linux на Windows Server

Вече е възможно да стартирате Linux на Windows сървър чрез VM. Windows Server 2023 обаче прави този хостинг малко по-далеч, като предоставя съвместима с Linux подсистема. Те се наричат ​​„родните екранирани виртуални машини за Linux.”

Разширена защита от заплахи от Windows Defender (ATP)

Най-новата заплаха за сигурността на ИТ системите е „напредналата постоянна заплаха.“ Тези APT атаки са в състояние да заобиколят традиционните антивирусни системи, тъй като тяхната точка на влизане често се улеснява чрез китоловство, подводни риболов и профилиране в социалните медии. Тъй като традиционните отбранителни тактики за блокиране на достъпа вече не са достатъчни за защита на системите и данните, усъвършенстваните системи за защита от заплахи станаха от съществено значение. Включването на Windows Defender ATP в Windows Server 2023 е много добре дошло допълнение към сигурността. ATP следи дейностите на акаунта, предпазва лог файлове от неоторизирани промени и следи дейностите на потребителите около съхранение на данни, за да идентифицира APT проникване.

Leaner Server Core и услуги

Най- Сървърно ядро опцията е вградена в Windows Server от 2008 г. версия. Вече е по-стройна, представляваща 50% от размера на пълния GUI-Windows Server 2023. Това отслабване се отнася и за контейнеризацията за доставка на софтуер, когато се доставя на устройства, собственост на потребителя. Спускането на режийните разходи, създадени от механизма за контейнериране, не е направено за сметка на сигурността.

GUI контроли

Както при всички версии на дългосрочния сервизен канал на Windows Server, потребителите на версията за 2023 г. получават достъп до пълните инструменти за администриране от предния край в GUI интерфейс. Тази функция не е достъпна за тези, които просто инсталират Server Core или Nano Server.

  Преглед на TFTPD32 TFTP Server (Тривиален протокол за прехвърляне на файлове)

Дългосрочен сервизен канал

Всяка нова версия на Windows Server не непременно прави предишните версии остарели. Microsoft категоризира всички стандартни версии на Windows Server като част от тях Дългосрочен сервизен канал (LTSC). Тези продукти се поддържат 10 години. Този период на подкрепа се покрива от пет години подкрепа, която е включена в покупната цена, а останалите пет години изискват удължаване на договора за поддръжка.

Замяната на операционната система Windows Server не е автоматична и изисква новата версия да бъде закупена отделно. Това е с изключение на версиите R2, които са разрешени като безплатно надграждане до клиентите на оригиналната версия на тази версия. И така, Windows Server 2003 R2 беше на разположение безплатно за тези клиенти, които вече са закупили Windows Server 2003.

Версиите за R2, 2012 R2 и 2023 за 2008 г. все още активно работят по целия свят днес.

Полугодишен канал

Microsoft създаде втори модел за закупуване на Windows Server през 2023 г. Това е Полугодишен канал (ВАС). Продуктите, предлагани през този канал, не са същите като версиите на Windows Server, които се предлагат чрез дългосрочния сервизен канал. По-късите времена на пускане за тази група продукти означават, че общите елементи, предлагани в двата канала, в крайна сметка ще се разминат.

SAC продуктите са насочени към компании за разработка на софтуер които се нуждаят от по-нови иновации по-бързо от предприятията, които искат стабилни сървъри да поддържат своите редовни операции. Както обяснява името, версиите на SAC сървъра се издават на всеки шест месеца и включват договори за поддръжка, които продължават само 18 месеца.

Номерата на версиите на тези версии на Windows Server идват от годината и месеца на издаването им. И така, към днешна дата е имало:

  • Windows Server, версия 1709 (септември 2023 г.)
  • Windows Server, версия 1803 (март 2023 г.)
  • Windows Server, версия 1809 (септември 2023 г.)

Тези предложения за Windows Server има по-малко функции на потребителския интерфейс отколкото операционните системи на Windows Server, предлагани в дългосрочния сервизен канал. Те са интегрирани в облачните услуги за абонамент на Microsoft, включително Софтуерна гаранция, Azure Marketplace, и Визуално студио.

Облак на Windows Server

Облачният хостинг означава, че можете да получите Windows Server на отдалечена инфраструктура, а не само на локалните си машини. Microsoft предлага своите облачни сървъри Azure на база абонамент. Ако обаче искате, не сте ограничени до собствените услуги на Microsoft вземете Windows Server в облака. Други доставчици използват Windows Server, което ви позволява да избирате между сервизни планове, предлагани от редица компании, ако искате да използвате Windows Server, без да се налага да го купувате и да го стартирате на собствен хардуер. Например, Google Cloud включва опция за Windows Server.

Независимо дали решите да преместите цялата си дейност на сървъра към облака или да създадете хибридна мрежа, най-новите версии на Windows Server ще ви позволят да предоставяте услуги на персонала и клиентите си безпроблемно.

Наблюдение на Windows Server

Въпреки че Windows Server включва много функции за наблюдение, ще трябва да добавите специализиран софтуер за мониторинг, за да управлявате напълно системата. Както облачните, така и локалните версии на системата разчитат на хардуерни елементи, които могат да се объркат и трябва да поддържате постоянни раздели за връзките към вашия сървър, независимо дали са в собствената ви локална мрежа или в интернет.

SolarWinds Инструменти за управление на Microsoft (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

SolarWinds сървър и монитор на приложения

Броят на различните компоненти, които поддържат сървъра успешно, може да бъде трудно да се проследи ръчно. SolarWinds Инструменти за управление на Microsoft ще обхваща операциите на Windows Server и неговите елементи, като ви предупреждава кога статусите се отнасят. Тази автоматизирана помощ ви оставя свободен да се съсредоточи върху по-сложни проекти, като управление на бюджета и поддръжка на потребителите.

Най- Сървър и монитор на приложения от SolarWinds ще бъде най-важният ви помощник при наблюдение на Windows Server. Поддържането на върха на цялата ви мрежа ще изисква това SolarWinds Network Monitor Monitor също. SolarWinds разработи своя стабилен инструмент за управление на инфраструктурата на обща платформа, наречена Orion. Благодарение на това двата модула се сложат заедно. Това ви позволява да се възползвате от многомодулни комунални услуги, като например PerfStack. Този асистент показва услугите за поддръжка и хардуер, както и Windows Server и ви помага бързо да идентифицирате кой точно елемент в стека работи слабо, когато Windows Server изглежда се представя лошо.

Можете да изтеглите и използвате SolarWinds Microsoft Management Tools в безплатна 30-дневна пробна версия.

SolarWinds Microsoft Management Tools Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Версии на Windows Server

Не всички са склонни да имат най-новата версия на софтуера, защото авангардни приложения често могат да бъдат нестабилни. При положение, че получавате цели десет години подкрепа с покупката на Windows Server, не винаги има финансов смисъл да плащате отначало всеки път, когато се появи нова версия.

Тези, които искат най-новия сървърен софтуер от Microsoft, ще бъде по-добре да изберат Полугодишен канал или избор изцяло облачно решение Това включва ангажимент да бъдете в крак с най-новата версия на операционната система.

Коя версия на Windows Server използвате в момента? Изкушавали ли сте да изпробвате SAC формат за покупка? Предпочитате ли да държите сървърите си вътрешни или вече сте мигрирали към Облака? Оставете съобщение в Коментари раздел по-долу и споделете вашите идеи и опит с общността.

About the author

Comments

  1. Сървърите са много важни за мрежовата инфраструктура и затова изискват специални операционни системи. Microsoft е известна със своята операционна система Windows и създава специална версия за управление на сървъри – Windows Server. Тази система е основен конкурент на Linux и има много версии, като най-новата е Windows Server 2023. През годините Microsoft е добавяла много подобрения към своята операционна система за сървъри, като например възможността за управление на лицензи за софтуер и инсталиране на елементи на операционната система по мрежата. Също така, Microsoft включва безплатно уеб сървърната система IIS в Windows NT Server 4.0, която днес е водещият софтуер за уеб сървър в света. Всички тези подобрения правят Windows Server една от най-добрите операционни системи за управление на сървъри.

  2. Сървърите са много важни за мрежовата инфраструктура и затова изискват специални операционни системи. Microsoft е известна със своята операционна система Windows и създава специална версия за управление на сървъри – Windows Server. Тази система е основен конкурент на Linux. През годините Microsoft е произвеждала редовни пренаписвания на операционната система, като най-новата версия е Windows Server 2023. В началото на развитието на Windows Server имаше няколко версии на операционната система с името NT, като първата беше Windows NT Advanced Server 3.1. След това последваха Windows NT Server 3.5, Windows NT Server 3.51 и Windows NT Server 4.0. През годините Microsoft значително подобри своята операционна система за управление на сървъри, като добави сервизни пакети и създаде Windows NT Server Enterprise. Днес Windows Server е една от водещите системи за управление на сървъри и е много важна за мрежовата инфраструктура.

  3. Сървърите са много важни за мрежовата инфраструктура и затова изискват специални операционни системи. Microsoft е известна със своята операционна система Windows и създава специална версия за управление на сървъри – Windows Server. Тази система е основен конкурент на Linux и има много версии, като най-новата е Windows Server 2023. През годините Microsoft е добавяла много подобрения към своята операционна система за сървъри, като например възможността за управление на лицензи за софтуер и инсталиране на елементи на операционната система по мрежата. Също така, Microsoft включва безплатно уеб сървърната система IIS в Windows NT Server 4.0, която днес е водещият софтуер за уеб сървър в света. Всички тези подобрения правят Windows Server една от най-добрите операционни системи за управление на сървъри.

Comments are closed.