Преглед на мрежовия монитор PRTG

Преглед на мрежовия монитор PRTG

Независимо дали сте дългогодишен привърженик на свежия подход на PRTG към мониторинга на мрежата или не, несъмнено е, че Мрежов монитор на Paessler PRTG създаде един от най-изчерпателните преживявания за мониторинг до момента. Има малко инструменти, които осигуряват съчетанието на видимост, лекота на използване и мащабируемост, които прави тази програма. В това ревю на PRTG Network Monitor ще разгледаме какво отличава този продукт от тълпата.

PRTG Network Monitor смеси AutoDiscovery, мрежов мониторинг, NetFlow анализ, облачен мониторинг, VMware мониторинг, и мониторинг на базата данни в един пакет. Това не е разтягане, за да се предполага това PRTG Network Monitor предлага почти всяка среда за мониторинг, която бихте могли да пожелаете. В тази статия ще разгледаме какво PRTG Network Monitor може да предложи.

Особеност
описание
AutoDiscovery Автоматично откриване по IP обхват
Мониторинг на мрежата Използва SNMP, WMI и NetFlow
Анализ на NetFlow NetFlow, sFlow, jFlow и IPFIX
Сигнали Имейл, SMS, Push известия чрез Windows, Android и IOS приложение и персонализирани скриптове за известия
Доклади Планирани отчети, налични в HTML, PDF, CSV и XML
Облачен мониторинг Мониторинг на Amazon CloudWatch, мониторинг на пощенски сървър, мониторинг на Microsoft OneDrive, мониторинг на Dropbox, мониторинг на Google Analytics и мониторинг на Google Drive
Мониторинг на VMWare VMware сензор за виртуална машина, сензор за хардуер на VMWare домакин, датчик за състоянието на хардуера на VMWare, сензор за съхраняване на данни VMWare и сензор за производителност на хост VMWare
Ценообразуване Вижте таблицата с цените по-долу

Ако искате да следвате настройките и стъпките по-долу, можете да изтеглите напълно работещ безплатен пробен период от 30 дни.

Paessler PRTG Network Monitor Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Настройвам

Снимка на PRTG мрежов монитор

Процесът на настройка ще бъде първото взаимодействие, с което имате PRTG Network Monitor. За щастие, процесът на настройка не отнема много време, за да завърши. PRTG Network Monitor има един основен сървър, който се захранва от сонди, разположени във вашата мрежа. Един от най-добрите елементи на настройката е, че не е нужно да настройвате устройства ръчно, защото има AutoDiscovery особеност (това е разгледано по-подробно в следващия раздел).

Всичко, от което се нуждаете, е необходимите идентификационни данни за вход за всяко устройство и SNMP настройки. Това означава, че можете да работите напред PRTG Network MonitoR сравнително бързо и безболезнено.

AutoDiscovery

AutoDiscovery

Въпреки че процесът на настройка е сравнително прост, това, което наистина запечатва сделката за бързо разгръщане, е автооткриването. С автооткриване, PRTG Network Monitor може да сканира вашата мрежа чрез IP обхват. Когато намери устройство, той автоматично се добавя към вашата среда за наблюдение. Предимството на това е, че не е необходимо да конфигурирате ръчно устройства в мрежата си.

Табло

PRTG Снимка на таблото за управление на NM

Таблото за управление е една от, ако не и най-важната част от продукт за мониторинг на мрежата. Девственото табло за управление е мястото, където ще проведете 99% от мониторинговата си дейност. цялостен PRTG Network Monitor превръща времето, прекарано на таблото, в приятно изживяване. Таблото за управление показва всички ваши данни за използване на живо в реално време.

Както можете да видите на изображението по-горе, таблото за управление съчетава комбинация от дисплеи, за да видите вашите данни. В горния десен ъгъл на екрана можете да видите нови аларми, записи в регистъра на, критични устройства, предупредителни устройства, и всичко устройства. Всяко от тях е цветно кодирано, така че да можете да ги видите по-лесно. Тези цветове се използват и в дисплея на основния екран, за да обозначат състоянието на здравето на всяко устройство. Червено показва, че дадено устройство е в критично състояние и се нуждае от незабавно внимание.

Един от най-емблематичните дисплеи, предлагани в PRTG Network Monitor е неговият изглед на карти. Първият път, когато го използвате, редакторът на карти може да бъде малко сложен за използване, ако не знаете HTML. Въпреки това, след като получите обесването, можете да създадете карти с множество слоеве, за да видите свързаните си устройства. Най- PRTG Карта може да се види на снимката по-долу отляво:

PRTG Снимка на картата

Мониторинг на мрежата (Възможности за загуба на пакет)

PRTG Екранна снимка на сензора за сензорен пакет на мрежов монитор PRTG

Ако сте на пазара за инструмент за мониторинг на мрежата, очевидно е, че опитът за наблюдение на мрежата на живо на платформата е от първостепенно значение за ефективното наблюдение на вашата мрежа. Това се свежда до това, че разполагате с инструментите за наблюдение на вашата мрежа точно толкова, колкото и видимостта на самата програма.

Това обаче е област, в която PRTG Network Monitor превъзхожда. PRTG използва комбинация от SNMP, NetFlow, и WMI за да проучите здравето на вашата инфраструктура и да следите пропускателната способност на вашата мрежа. Те осигуряват базови възможности, които са безценни при наблюдение на мрежата ви като цяло и за справяне с по-специфични проблеми като загуба на пакети.

Изгубен пакет е мястото, където данните се губят в транзит поради прекъсване на услугата или повреда. PRTG Network Monitor ви помага да се справите със загубата на пакети, като ви предоставя всички инструменти, необходими за отстраняване на проблема. Независимо дали възниква загуба на пакет в резултат на ограничения на честотната лента или хардуерни проблеми, ще можете да кажете много бързо дали има проблем.

Ключови сензори като Сензор за пакетиране на пакет, Cisco IP SLA сензор, и QoS Еднопосочен сензор всички ви позволяват да видите как работи вашата мрежа. Например, the Сензор за пакетиране на пакет ви позволява да преглед на живи и исторически данни от мрежата с помощта на циферблати и диаграми на пай. След няколко секунди можете да видите дали има някакви проблеми под ръка. Можете да повишите кръгови диаграми показване на данни като Топ говорители, Топ връзки, и Топ протоколи да се отрежете от гонитбата и да видите всичко необходимо, за да направите подобрения.

Вижте също:
Крайно ръководство за загуба на пакети
SNMP обясни

Анализ на NetFlow

NetFlow Analysis е друга функция, където PRTG Network Monitor се представя добре. PRTG Network Monitor може да се използва за наблюдение както на мрежовата честотна лента, така и на трафика. Това ви позволява да провеждате жизненоважно наблюдение на качеството на услугата и да видите дали трябва да увеличите мащаба на вашата интернет услуга. Освен че е съвместим с NetFlow, sFlow, jFlow, и IPFIX, PRTG Network Monitor също така предлага на потребителите редица допълнителни NetFlow сензори. Те са изброени по-долу:

  • NetFlow V5 сензори
  • NetFlow V9 сензори
  • IPFIX сензори

Всяко от тях ви осигурява специфична среда за наблюдение, така че да можете да вземете микроскоп към вашия NetFlow дейности за анализ Например, NetFlow V5 сензор показва данни от устройства, съвместими с NetFlow. С този сензор можете да видите типовете трафик от IRC, AIM, FTP / P2P, DHCP, DNS, Ident, ICMP, SNMP, IMAP, POP3, SMTP, NetBIOS, ПРСР, SSH, Telnet, VNC, HTTP, HTTPS, UDP, и TCP. Както можете да видите, това е здравословна гама от видове трафик, с които можете да работите само чрез този сензор.

Сигнали

Сигнали PRTG Network Monitor

Сигналите са една от тези функции, които се превърнаха в необходимост за по-големи мрежи. Дните на ръчно наблюдение ни отминават и сигналите се превръщат в един от най-често срещаните начини за автоматизиране на процеса на мониторинг. с PRTG Network Monitor можете да изберете да получавате известия, когато бъде открито проблемно или необичайно поведение във вашата мрежа или устройство.

PRTG Network Monitor не само има основите под формата на електронна поща и SMS известия но също така ви позволява да получавате push известия. Така че, ако изтеглите PRTG приложение за Windows, IOS, или андроид телефон, тогава можете да имате известия, изпратени направо на вашия телефон. Тези приложения са достъпни безплатно, така че не е необходимо да плащате допълнително, за да ги използвате.

Заслужава да се спомене това Системата за сигнали на PRTG Network Monitor също използва API чрез което можете да пишете персонализирани скриптове за известия. Това ви позволява да решите каква информация ще видите, когато за първи път отговорите на нов проблем в мрежата. Това е безценно, защото ви позволява да отговаряте на проблеми с производителността с подходящата информация, която да ви помогне.

Доклади

Има много случаи, когато наблюдавате активна мрежа, когато искате да забавите нещата, за да търсите по-конкретни тенденции. Генерирането на отчети е идеалният начин да направите това. С отчет можете да генерирате документ, който ви позволява (и други членове на вашия екип) да наблюдавате по-внимателно мрежата си. На PRTG Network Monitor можете да генерирате исторически отчети за определен период от време. Можете да избирате между наблюдение на ден, месец или цяла година (можете също да наблюдавате няколко дни, ако е необходимо).

Отчетите се генерират в HTML, PDF, CSV, и XML. Можете също така да планирате генериране на отчети, когато искате. Независимо дали сте избрали дневни или месечни отчети, не е необходимо да заявявате ръчно отчет всеки път, когато имате нужда от такъв. Въпреки това дори ръчният процес на отчитане е лесен, тъй като може да отворите страницата „Отчети“, да отворите помощник и да добавите нов отчет.

Облачен мониторинг

Тъй като модерните настройки на мрежата стават все по-сложни, облачният мониторинг е нещо, което стана много по-важно за различни организации. PRTG Network Monitor има предвид това и предостави редица функции, предназначени да помогнат на потребителите да се опитват да наблюдават среда, управлявана от облак. Извън кутията, PRTG Network Monitor оферти Amazon Cloudwatch Monitoring, Мониторинг на пощенски сървър, Microsoft OneDrive Monitoring, Мониторинг на Dropbox, Мониторинг на Google Analytics, и Мониторинг на Google Drive.

Когато става въпрос за определяне на времето за отговор на облачни услуги, можете да използвате PRTG облачен HTTP сензор. с PRTG Cloud HTTP сензор можете да използвате a PRTG мрежов облак, за да видите колко бързо отговаря вашата услуга. Най- PRTG облак може да се намери в САЩ, Европа и Азия. Широко разпространената география на PRTG облачен HTTP сензор означава, че обхваща повечето облачни услуги по света.

Като алтернатива можете да използвате Облачен пинг сензор да се монитор на Ping пъти на вашия сървър. Те могат да бъдат намерени в Токио, Ирландия, Северна Вирджиния и Орегон. Въпреки че това няма толкова широко географско разпространение, колкото HTTP сензора, той прекрасно допълва съществуващото покритие.

Amazon CloudWatch Monitoring

Amazon CloudWatch EBS сензор PRTG NEtwork монитор

Също така си струва да се разгледа по-задълбочено Amazon CloudWatch Monitoring като PRTG Network Monitor предлага редица сензори на CloudWatch, които са невероятно полезни. На изображението по-горе можете да видите Amazon CloudWatch EBS сензор показване. Ние сме изброили PRTG Network MonitorCloudWatch сензори по-долу:

Amazon Cloudwatch сензор
Предназначение
Amazon CloudWatch EBS Наблюдава изпълнението на Amazo Elastic Book Store
Amazon CloudWatch EC2 Наблюдава ефективността на изчислителния облак на Amazon Elastic
Amazon CloudWatch ElastiCache Следи за ефективността на облачната услуга Amazon ElastiCache
Amazon CloudWatch ELB Наблюдава изпълнението на услугата за балансиране на натоварването Amazon Elastic
Amazon CloudWatch RDS Следи работата на услугата за релационни бази данни на Amazon
Amazon CloudWatch SNS Наблюдава работата на Amazon Simple Notification Service
Amazon CloudWatch SQS Наблюдава работата на Amazon Simple Queue Service

Мониторинг на VMWare

Не по-малко важно от облачните услуги е това на Мониторинг на VMware. Ръстът на виртуалните машини в корпоративните мрежи е силно изразен и това е тенденция, за която PRTG счита за подходящо да предоставя подкрепа. Ако използвате виртуална среда, можете да използвате PRTG Network Monitor да следи ключови показатели като използване на паметта, процесор, и скорост на диска. С други думи, можете да видите как се изпълнява виртуална услуга, без да се налага да търсите в много опции.

По-долу сме предоставили таблица с конкретни сензори за наблюдение на VMWare:

сензор
Предназначение
VMWare сензор за виртуална машина Използва прост протокол за достъп до обекти (SOAP) за наблюдение на виртуална машина
VMWare хардуер сензор Следи работата на ESX / ESXi сървър.
VMWare Сензор за състоянието на хардуера на домакина Следи работата на вашата хост система.
VMWare сензор за съхраняване на данни Следи използването на твърдия диск и състоянието на хранилището
VMWare Сензор за производителност на хоста Следи хост сървър със SOAP

Мониторинг на бази данни

PRTG Network Monitor също има свои собствени функции за наблюдение на бази данни, които ви позволяват да наблюдавате популярни бази данни като Microsoft SQL, Oracle SQL, MySQL, и Postgre SQL. Опитът за наблюдение на базата данни, предоставен от PRTG Network Monitor е проектиран да минимизира времето за запитване и връщане. Това означава, че имате постоянно актуализиран преглед на вашата база данни.

Алармената система също е много полезна, тъй като ви уведомява в случай, че възникне грешка или базата данни има ограничено пространство на диска или памет. Това ви позволява незабавно да предприемете действия за конкретен проблем, вместо да се налага да провеждате допълнителна диагностика.

Това, което наистина прави Мониторинг на базата данни на PRTG Network Monitor страхотно, са неговите предварително определени сензори. Има над 200 сензора за наблюдение на база данни за най-известните доставчици на пазара. Имена като Microsoft, Oracle и IBM са покрити със собствени сензори на PRTG Network Monitor. Това означава, че сте готови да започнете да наблюдавате различни бази данни направо извън кутията, без да се налага да стартирате сложни конфигурации.

Сигурност

Въпреки че не е специално проектиран за сигурност, заслужава да се отбележи това PRTG Network Monitor има своя собствена решение за отказ от клъстери. Това означава, че ако централният възел на клъстер слиза, услугата се поема от друг възел. Фантастичната фраза за това е толорантен толерантен мониторинг. Ако сте закупили локален лиценз на PRTG Network, по подразбиране е включен един отказ от клъстери.

Друг начин това PRTG Network Monitor поддържа мрежова сигурност чрез своите възможности за мониторинг на защитната стена. PRTG Network Monitor анализира вашия мрежов трафик и ви изпраща известия, ако състоянието на вашата защитна стена се промени. Това означава, че ако защитната ви стена се спусне без предупреждение, ще бъдете уведомени незабавно, за да можете бързо да предприемете действия.

На практика това ви помага да останете онлайн, защото ви предоставя възможност да реагирате бързо, ако системата ви е била компрометирана. Без това вашата система ще остане беззащитна срещу външни заплахи без защитна стена. Можете също така да видите други полезни данни като най-използваните връзки, най-активните изпращачи и най-използваните протоколи NetFlow за да видите дали има някаква необичайна дейност.

Ценообразуване

Гъвкавата ценова структура на PRTG е една от причините да се превърне в изпъкнал продукт. Ценовата структура варира по сензори и е подходяща както за малки, така и за големи организации. Ценовата структура е показана по-долу:

SensorsPrice
100 Безплатно
500 1600 долара (1 253 лири)
1000 2850 $ (2232 £)
2500 $ 5 950 (£ 4661)
5000 10 500 долара (£ 8,226)
неограничен 14 500 долара (£ 11 350)

Както можете да видите, има безплатна версия, която действа като удобен стъпаловиден продукт за по-малки компании. Той предлага шанс да изпробвате програмата, без да поемате финансов ангажимент за по-голяма покупка. Първата платена версия също предлага конкурентна цена от $ 1600 (1,253 паунда), което е значително по-ниско от много други най-добрите продукти за наблюдение на мрежата.

В другия край на мащаба, дори най-големите организации са подкрепени от изданието XL1 на PRTG Network Monitor който предлага неограничени сензори за 14500 долара (£ 11 360). Въпреки че повечето организации няма да се нуждаят от това много, добре е, че няма ограничение за способността за мониторинг.

PRTG Network Monitor преглед на присъдата: Повярвайте на Hype

PRTG Network Monitor е продукт, който носи много разпознаване на име и напълно се подчинява на шума, който го заобикаля. Той предлага една от най-рентабилните, мащабируеми и многостранни системи за мониторинг на мрежата, предлагани на пазара. От простия процес на настройка и автоматично откриване до отчети за планиране, PRTG Network Monitor предлага опит за мониторинг, от който дори новодошлите могат да се възползват максимално.

Преглеждането на данните за използването на мрежата ви през таблото за управление е много лесно и потребителски интерфейс е PRTG Network Monitor е най-убедителната функция. Независимо дали наблюдавате мрежовата честотна лента, облачните услуги или VMware технологията, процесът е почти същият. Резултатът е опит в мрежовия мониторинг, който предоставя също толкова силно изживяване в разпределени изчислителни среди, колкото и в традиционните мрежови среди.

Независимо дали сте МСП, които търсят първия си инструмент за мониторинг на мрежата, или мултинационални, които търсят инструмент, който съдържа мащабируемост, PRTG Network MonitoR е продуктът за вас. Ще ви бъде трудно да намерите решение, което осигурява разнообразната функционалност на този продукт за по-добра цена. Ако искате да изпробвате PRTG мрежов монитор на Paessler препоръчваме ви да изтеглите безплатната пробна версия, преди да направите покупка.

Paessler PRTG Network Monitor Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 49 = 50

Adblock
detector