Преглед на SolarWinds SFTP / SCP Server

Снимка на уебсайта на уебсайта на SolarWinds SFTP Server

SFTP / SCP сървърът от SolarWinds е защитена система за прехвърляне на файлове. Въпреки че криптирането, включено в тази услуга, може да направи тази програма подходяща за прехвърляне на файлове през интернет, SolarWinds разглежда SFTP / SCP сървъра като инструмент за мрежови администратори, а не за крайни потребители. Както ще видите в този преглед, ако извършвате актуализации на системата и архивиране на резервни копия в облачни ресурси, използването на SFTP / SCP сървър за интернет транзакции е напълно подходящо.

SFTP е протоколът за сигурен пренос на файлове, а SCP е протоколът за сигурно копиране. И двата метода за трансфер са достъпни за вас в леко приложение. SFTP е известен още като SSH FTP тъй като защитата за този протокол е извлечена от SSH, което означава „Secure Shell.“ SCP също е защитен от SSH, но обикновено се свързва с операционни системи Unix.

Според SolarWinds, основната цел на това приложение е да предостави механизъм за архивиране на конфигурационни файлове за рутери и комутатори. Освен това е предназначен като средство за разпространение на актуализации на фърмуера и пластири към маршрутизиращото оборудване. И двете приложения използват TCP за управление на връзки. Портът по подразбиране за SFTP и SCP е 22. Въпреки това можете да промените порта, използван за вашите мрежови прехвърляния на файлове в настройките на SFTP / SCP сървърния интерфейс.

Колко струва?

SFTP / SCP сървърът на SolarWinds е безплатно.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НА ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ ЗА СОЛАРВИНДИ:

www.solarwinds.com/free-tools/free-sftp-server/

SolarWinds Free SFTP / SCP ServerDownload БЕЗПЛАТНО издание в SolarWinds.com

Какви са функциите на SFTP / SCP сървъра?

Интерфейсът на приложението не е много сложен. SolarWinds възнамерява да това приложение да се използва от системни администратори, а не от мрежови потребители. Основните характеристики на SFL / SCP сървъра на SolarWinds включват следното:

1. Ефективна обработка

Простотата на потребителския интерфейс за сървърния софтуер е част от общия дизайн на приложението, намалявайки количеството ресурси, необходими на програмата. Тъй като това е административен инструмент, а не приложение за краен потребител, не трябва да закача мрежата, процесора или дисковото пространство. Услугата на тази помощна програма е ограничена до управление на прехвърлянето на файлове с размер до 4 GB. Въпреки че този лимит представлява голям файл, наличието на ограничение за размер на прехвърляне на файлове показва, че приложението цели да поддържа ниската употреба на честотната лента. SolarWinds подчертава, че целта на този инструмент е да даде възможност за прехвърляне на конфигурационни файлове в мрежа.

SFP / SCP сървърът на SolarWinds

2. Опции за протокол

Настройките на SFTP / SCP сървъра ви дават възможност да използвате помощната програма с SFTP, SCP или и двата протокола. Можете също така да изберете коя версия на SSH системата да използва със SSH1 и SSH2 като ваши налични опции. Всички трансфери използват TCP за установяване на сесия, като текат към порт 22 по подразбиране, но можете да промените номера на порта. Ще използвате SCP за директен трансфер на файлове и да изберете SFTP, когато също трябва да създавате директории на отдалечени устройства или да премествате файлове наоколо.

TCP настройки на SFTP Server

3. Ограничения за приложение

Можете да ограничите действията на потребителите със SFTP / SCP сървъра. Тези опции затварят определени команди, които включват възможност за заявка на файловата директория, изтриване на директория, създаване на директория, изтриване на файлове и преименуване на файлове. Можете да ограничите операциите на сървъра само за изтегляне на файлове, само качване или прехвърляне в двете посоки. Новите копия на съществуващи файлове на диска могат да бъдат принудени да генерират нов файл, а не да презаписват съществуващия файл. Можете да направите файловия сървър достъпен за всички възли в мрежата или само за тези IP адреси, въведени в настройките на SFTP / SCP интерфейса. Ограничаването на SCP би ограничило щетите, които по-малко опитни или нови членове на екипа могат да причинят на вашите мрежови устройства.

Настройки на SFTP / SCP сървъра

4. Удостоверяване на потребителя

Включването на SSH сигурността дава възможност на SFTP / SCP сървъра да наложи автентификация на потребителя. Можете да настроите потребителски акаунти в страниците за настройки на интерфейса на сървъра. Трябва да определите парола за всеки от тези потребителски акаунти. Потребителските акаунти ви позволяват да идентифицирате кой потребител е извършил действия и да подобрите одита си.

Потребителски настройки на SFTP Server

Какво ще кажете за TFTP?

Когато преглеждате уебсайта на SolarWinds, може да забележите, че компанията предлага и безплатен TFTP сървър. Този продукт също се таксува от SolarWinds като метод за архивиране и инсталиране на конфигурационни файлове. Така че защо компанията предлага два безплатни инструмента, които по същество изпълняват една и съща задача?

TFTP е тривиалният протокол за прехвърляне на файлове. Това е много лека система, която се нуждае от малко мощност на обработка и създава много малко режийни разходи по време на прехвърляне на файлове. Тази лекота обаче се постига с разход. TFTP не включва никакви процедури за удостоверяване на потребителя и изобщо няма криптиране. Това представлява проблем за сигурността, тъй като телените кранчета могат да жънат данни за конфигурация на устройството, докато преминават по мрежата с обикновен текст, когато се транспортират от TFTP.

Трябва да рискувате да използвате TFTP само в защитени частни мрежи. Конвенцията за използване на TFTP за задачи за администриране на мрежата се основава на предположението, че мрежата се поддържа сигурна с други средства. В днешно време, когато комуникирането, разпространените WAN и облачните услуги са нещо обичайно, поддържането на системни файлове включва предавания по интернет. Никога не трябва да използвате TFTP през интернет. Вместо това бихте използвали SolarWinds SFTP / SCP сървър.

Въпреки че SFTP / SCP сървърът е чудесен инструмент за прехвърляне на файлове, той няма функции за управление и затова няма да ви помогне да следите версиите на изображението за конфигурация и не може да проследява базите данни на доставчика за наличие на кръпка и актуализация. С SFTP / SCP сървъра получавате сигурен начин за прехвърляне на файлове, а не инструмент за управление на конфигурацията.

Какви са системните изисквания?

Програмата SolarWinds SFTP / SCP Server е достъпна само за операционната система Windows.

Ами големите мрежи?

Фирмите с мрежи, които са нещо различно от много малки, ще бъдат посъветвани да изберат по-цялостна конфигурационна система. В такъв случай SolarWinds Configuration Manager би бил много по-добър вариант.

SolarWinds Network Configuration Manager (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)

SolarWinds Network Configuration Manager

Най- SolarWinds Network Configuration Manager има по-изчерпателен списък от функции, които биха осигурили на по-големите компании по-добро обслужване за наблюдение на конфигурацията на устройството. Тези атрибути се простират до процедури за защита, които предпазват от неочаквани промени в настройките на устройството. След като хакер влиза в мрежата ви, достъпът до конфигурациите на мрежовите устройства като превключватели и рутери често е първата цел. Възможността за задаване на DNS препратки и прокси сървър точно в управляващите устройства на мрежата е твърде изкушаваща за натрапници да се противопоставят, така че заключването на тези конфигурации е важно.

Можете да натиснете актуализации на OS и фърмуера на устройството, както и да архивирате конфигурациите на устройството с SFTP / SCP сървъра. Има обаче повече контроли за конфигуриране на устройството, които са ви необходими, за да бъдете напълно защитени. Мениджърът за конфигуриране на мрежата ви дава конфигурационен шаблон и управление на скриптове за вашите мрежови устройства, управление на промените, одит и проследяване на акаунти, за да подкрепите сътрудничеството на екипа за управление на ИТ и делегирането на задачи.

Пълният инструмент за управление на конфигурацията ви осигурява съответствие със сигурността на данните, което ще ви помогне да защитите правните действия и да подкрепите оферирането на договор за управление на съоръжението. Можете да го оцените на 30-дневна безплатна пробна версия.

SolarWinds Network Configuration Manager Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

SFTP / SCP сървър преглед

Голият потребителски интерфейс за тази помощна програма показва, че вероятно не би бил добър инструмент за предаване на потребителите на мрежата. Това е предназначено само за използване от системни администратори в малки мрежи. Целта на SFTP / SCP сървъра на SolarWinds е да осигури защитен метод за архивиране на конфигурационни файлове за мрежово оборудване и да изпраща актуализации на фърмуера на същото оборудване.

Въпреки ограничения обхват, предназначен от SolarWinds, Сигурността на SFTP / SCP сървъра може да позволи на хората да настроят частен облачен сървър. SSH защитата на помощната програма би го направила подходяща за прехвърляне на файлове през интернет.

Фирмите с мрежи, които са нещо различно от много малки, ще бъдат посъветвани да изберат по-цялостна конфигурационна система. В такъв случай SolarWinds Configuration Manager би бил много по-добра опция.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 15 = 20

Adblock
detector