snmpwalk Примери за Windows и Linux

snmpwalk примери за Windows и Linux

В края на 80-те години, SNMP или Прост протокол за управление на мрежата първо се появи като решение за управление на възли в мрежата. Оттогава данните на SNMP се използват за измерване на производителността на устройства на безброй доставчици, за да се гарантира, че мрежите остават в изправност и работят. Днес SNMP е един от най-популярните мрежови протоколи в света и snmpwalk се превърна в метод за преглед на сканиране на множество възли наведнъж.

Как работи SNMP?

Въпреки това, преди да разгледаме командата snmpwalk, първо трябва да разгледаме как работи SNMP. На устройства с активиран SNMP, SNMP агентът събира информация от устройството и го съхранява в рамките на Информационна база за управление (MIB) където тези данни се съхраняват, така че да могат да бъдат достъпни всеки път, когато мениджърът на SNMP анкетира SNMP агента.

Когато SNMP мениджърът запитва SNMP агента, данните се вземат от MIB и се изпращат до SNMP Manager, където могат да бъдат преглеждани с мрежов инструмент за наблюдение. Има много различни команди, които можете да използвате за заявка на SNMP агент. Най-често срещаните начини са чрез използването на GET или GET-Next команда. Командата GET се използва за приемане на Идентификатор на обект (OID) От MIB. Командата GET-Next е малко по-усъвършенствана и преминава през MIB дърво от OID до OID изтегляща информация. Това е мястото, където влиза snmpwalk.

Какво е snmpwalk?

Снимка на SNMPwalk

snmpwalk е името, дадено на SNMP приложение, което автоматично стартира множество GETNEXT заявки. Заявката за SNMP GETNEXT се използва за заявка на устройство и вземане на SNMP данни от устройство. Командата snmpwalk се използва, защото позволява на потребителя да веригира GETNEXT заявки заедно, без да се налага да въвежда уникални команди за всеки OID или възел в под-дърво.

  sFlow - Превъзходно ръководство за sFlow и sFlow анализатори

Най- snmpwalk се издава на коренния възел на под-дървото така че информацията да се събира от всеки свързан възел. Това ви осигурява ефикасен начин за събиране на информация от редица устройства като рутери и превключватели. Информацията, която събирате, пристига под формата на OID. OID е обект, който е част от MIB в рамките на устройство с активиран SNMP.

Инсталиране на snmpwalk на Windows

За потребителите на Windows процесът на инсталиране на snmpwalk в Windows е невероятно прост.

 1. Първо трябва да изтеглите и извлечете следния файл от zip файла:
  https://sourceforge.net/projects/net-snmp/files/net-snmp/
 2. След като файлът snmpwalk.exe е на вашия компютър, щракнете начало > Търсене ПМС и натиснете Въведете. Това ще покаже прозореца на командния ред.
 3. Плъзнете snmpwalk.exe файл в черния прозорец.

Ако не искате да изпълните файл от командния ред, можете да изтеглите .exe инсталатора от тази връзка тук (обърнете внимание, че искате да изберете най-новата версия, която можете): http://sourceforge.net/projects/net-snmp/files/net-snmp/

Инсталиране на snmpwalk в Linux

На устройства с Linux snmpwalk се предлага като пакет за инсталиране. Процесът на това зависи от вашата Linux дистрибуция. Можете обаче да инсталирате Linux, като въведете следните команди:

 • Redhat / Fedora / CentOs: yum инсталирайте net-snmp-utils
 • Ubuntu: apt-get install snmp

Параметри и опции за Snmpwalk в Windows и Linux

Snmpwalk има набор от различни параметри, които можете да използвате. Те включват следното:

 • име на хост – Името на SNMP агент.
 • общност -Тип на четената общност.
 • на_обект – Посочете идентификатор на обект, за да върнете всички SNMP обекти под него. Ако е NULL, тогава коренът на SNMP обектите се приема като object_id.
 • изчакване – Брой микросекунди преди първото изчакване.
 • повторните – Колко пъти да опитате връзката в случай на изчакване.
 • -Операционна система – Показва последния символен елемент на OID.
 • -° С -Задава общ низ.
 • -V – Указва версията на SNMP, която искате да използвате.
  Какво е SNMP капан?

Как да сведете до минимум информацията, която виждате с snmpwalk

Едно от първите неща, които ще забележите, когато стартирате snmpwalk, е, че има твърде много резултати, които можете да прочетете. Можете лесно да стигнете до хиляди различни резултати. За да заобиколите този доставчик ви помага, като ви предоставя а MIB файл. MIB файлът се използва за определяне кои OID са налични на устройство. Много доставчици ви предоставят MIB файл за всяко устройство, което имате. Наличието на MIB файл ви позволява да стартирате заявка, която е специфична за този файл, а не да преглеждате всичко.

Вижте също: SMNP инструменти

Примери за Snmpwalk

Когато използвате snmpwalk на устройство, ще получите диапазон от стойности от SNMP агента. Ще минавате през OID от началния си OID нататък. Ако въведете командата snmpwalk на устройство, ще се покаже подобен резултат на следния:

$ snmpwalk -v1 -c обществен 10.10.1.224
SNMPv2-MIB :: sysDescr.0 = STRING: APC Web / SNMP карта за управление
SNMPv2-MIB :: sysObjectID.0 = OID: SNMPv2-SMI :: предприятия.318.1.3.7
SNMPv2-MIB :: sysUpTime.0 = Timeticks: (47372422) 5 дни, 11: 35: 24.22
SNMPv2-MIB :: sysContact.0 = STRING: Comparitech
SNMPv2-MIB :: sysName.0 = STRING: APC-3425
SNMPv2-MIB :: sysLocation.0 = sTRING: 3425EDISON
SNMPv2-MIB :: sysServices.0 = INTEGER: 72
IF-MIB :: ifNumber.0 = INTEGER: 1
IF-MIB :: ifIndex.1 = INTEGER: 1
IF-MIB :: ifDescr.1 = STRING: veya
………
SNMPv2-MIB :: snmpOutGetResponses.0 = Counter32: 338
SNMPv2-MIB: snmpOutTraps.0 = Counter32: 0
SNMPv2-MIB :: snmpEnableAuthenTraps.0 = INTEGER: 0
$

Както можете да видите, това е много информация, генерирана от една команда. Повечето от редовете са съставени от информация, изтеглена от MIB.

В примера по-долу можете да видите пример за snmpwalk без MIB. Второто число на първия ред или .1.3.6.1.4.1.318 е OID, от който започнахме.

$ snmpwalk -v1 -c public 10.10.1.224 .1.3.6.1.4.1.318
SNMPv2-SMI :: предприятия.318.1.1.1.1.1.0 = STRING: “Silcon DP340E”
SNMPv2-SMI :: предприятия.318.1.1.1.1.2.0 = STRING: “UPS_IDEN”
SNMPv2-SMI :: предприятия.318.1.1.1.1.2.1.0 = STRING: “314.10.D
……

Ако обаче имате конкретен MIB, можете да получите по-подробна информация, върната ви обратно от обектите, които искате да видите. В примера по-долу командата -m обозначава MIB, който ще бъде заявен.

$ snmpwalk -v1 -c public -m „./APC-POWERNET.txt“ 10.10.1.224 apc
PowerNet-MIB :: upsBasicIdentModel.0 = STRING: “Silcon DP340E”
PowerNet-MIB :: upsBasicIdentName.0 = STRING: „UPS_IDEN“
PowerNet-MIB :: upsAdvIdentFirmwareRevision.0 = STRING: “314.10.D”
…..

  Ръководство за мрежова латентност и 10 най-добри инструменти за тестване на мрежовата латентност

По-долу е примерна команда snmpwalk в Linux. Както можете да видите тези функции по почти същия начин, като минавате през OID, за да изтеглите съответната информация от свързаните устройства:

#% snmpwalk-v 1 localhost обществена система # system.sysDescr.o = „SunOS име sun4c“
# system.sysObjectID.o = OID: enterprises.ucdavis.ucdSnmpAgent.sunos4
# system.sys.UpTime.o = Timeticks (595637548) 68 дни, 22:32:55
# system.sysContact.o = “[email protected]>”
# system.sysName.o = „Ridyadh_o8_WS“
# system.sysLocation.o = „Ridyadh, KSA“
# system.sysServices.o = 72

Спестете време с snmpwalk

snmpwalk изглежда като сложна концепция, но не е в действителност. Командата snmpwalk е просто стенограмен начин за използване на множество GETNEXT заявки, без да се налага да въвеждате много различни команди. С една команда snmpwalk можете да уволните много различни GETNEXT и да видите здравето на вашата инфраструктура.

Ако използвате командата snmpwalk, важно е да не забравяте да намалите колкото е възможно повече информация, която получавате. Посочването на MIB ще ви позволи да видите конкретна информация, а не данни, събрани от цяла база данни с идентификатори на обекти!

Чрез изготвяне на SNMP данни от устройства в мрежата ви по този начин, можете да сте сигурни, че не пропускате нещо важно, което се случва в мрежата ви. След като цялата команда snmpwalk е там, за да ви помогне да изтеглите SNMP данни от устройства във вашата мрежа възможно най-ефективно.

Използване на MIB с SNMP агент

SNMP агентите събират информация за мрежовите устройства и я съхраняват в база данни за управление (MIB) и стават достъпни за мощни SNMP инструменти.

Мониторинг на SNMP, MIB и OID на Paessler с PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Paessler SNMP MIB и OID

с PRTG мрежов монитор на Paessler, можете да разгърнете SNMP, MIBS и OID всички от едно интуитивно табло. PRTG използва SNMP за наблюдение на вашата мрежа и за обработка на вашите MIB и OID. След като настроите PRTG, можете да започнете да събирате всички необходими данни на всяко от устройствата във вашата мрежа и софтуера, с който работят. Информацията се съхранява в структура на дърво и клон с всеки доставчик, съставляващ клон на дървото, което ви помага да идентифицирате и отстраните неизправностите на всяко от устройствата във вашата мрежа.

PRTG Network Monitor се предлага в безплатна 30-дневна пробна версия.

Paessler SNMP, MIBs и OID мониторинг с PRTG Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Вижте също: Най-добрите SNMP инструменти за наблюдение

About the author